- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- iPhone topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Az Euronics is elkezd használt mobilokkal foglalkozni
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Francia91
veterán
-
Francia91
veterán
válasz
hegegabi80 #64699 üzenetére
Nálam megy a PH és sokminden a céges gépen, itt bent szoktam rendelni eBay-ről és Ali-ról is
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #63931 üzenetére
Nekem jó volt benne a légáramlás, de más elrendezésű alaplapom és hűtőm volt, az közrejátszhat simán... És TG panellel, minden hőfok rendben volt terhelve is
A következő gép viszont a több HDD hely miatt egy mATX házba (CHIEFTEC CI-02B-OP) fog épülni
-
Francia91
veterán
válasz
flashpointer #63929 üzenetére
Nyilván nem az a lényeg, de jobb, ha pl 95 fok helyett 60 fokon megy a VRM teljes terhelés alatt, több az esély rá, hogy kibírja, amíg le nem váltod...
Esetemben pedig más tészta, van otthon Socket 462-es (Athlon XP 3000+, HD3650 AGP VGA, 3x1 GB RAM), LGA 775-ös csúcskonfigom (Xeon X5472, Radeon HD6950, 8 GB RAM), mai napig hibátlanul mennek, és elő vannak szedve időnként retrózni
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #63927 üzenetére
Vízhűtéssel meg főleg alig kap valamit az alaplap, úgy elhiszem, hogy forrósodik. Sokan összeépítik vízzel, a házban nulla légáramlat, aztán jön a csodálkozás, hogy a VRM meg minden forrong...
Nem ítélkezek, nem ekézlek, ha ez jön le, előre is bocsánat, csak én a több mint 20 év gépépítés alatt azt tapasztaltam, hogy kell légáramlat a házba, és a CPU hűtő is optimálisabb, ha az alaplapra fúj, meghálálják az alaplapi komponensek -
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #63923 üzenetére
Szerettem, nagyon jó kis gép volt, de szeptemberben meg kellett válnom tőle, kellett az ára másra, és mivel van egy erős laptopom, ez ment
Viszont a B450i Aorus Pro WIFI lapon a sokat szidott VRM nem ment 57 fok fölé több órás Prime95 alatt sem, ebben szerintem sokat segített, hogy a lapra és a VRM bordára fújta a venti a levegőt.
Én sosem gondolkoztam toronyhűtőben a korábbi tapasztalatok miatt, ismerősi körben is sok gépet építettem, amikor toronyhűtő volt az igény, rendszerint forrtak a VRM-ek, cseréltünk rendes Top Flow hűtőre, egyből 20 fokokat csökkentek a VRM hőmérsékletek, és a gép is ki tudta futni magát. NR200P-ben is számtalan lehetőség van top flow hűtőkkel, nem muszáj csak toronyban gondolkozni.... Felülre meg mehet slim venti 3D nyomtatott stiftekkel (én alulra is slim ventiket tettem, beállítva fix 450-es fordulatra mind a 4 ventit, és alulról húzta át a levegőt felfelé/kifelé a házból), és már nem kell nyavajogni, hogy a rendes 25 mm vastag venti nem fér el felülre
Az LGA 775-ös gépemben is egy Scythe Grand Kama Cross 2 hűtő van, nyomja csak rendesen a VRM-re a luftot -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #63908 üzenetére
Nem kötelező az NR200P-ben kizárólag toronyhűtőt használni, én tökéletesen elvoltam a Big Shuriken 3-assal, ráadásul az alaplap is kapott általa bőven légáramlatot. De elég sok más, 120-as ventivel rendelkező top flow hűtő használható még az NR200P-hez, felülre meg mehet slim 120-as venti, nekem is úgy volt, és bármilyen hűtővel elfér slim venti felülre.
Tessék, alig venni észre, és biztos vagyok benne, hogy bármilyen hűtővel elfér -
Francia91
veterán
ITX B550 AM4 lapra lehet még igény?
Van egy AsRock B550 ITX/AC lapom, vadonatúj, csak a WLAN kártya van benne cserélve Intel AX200-asra, azon lehet, hogy túladnék. Jövőre költözünk ki Németországba, a Sakura NR200P nem épült még meg, viszont arra gondoltunk párommal, hogy akkor majd odakint AM5 alapokra építjük meg a belevaló ITX konfigot -
Francia91
veterán
Nem akkora probléma az, ha pl olyanra akarja az user használni, amire én is. HTPC, kizárólag filmezés és médialejátszás a beépített IGP-vel. Arra nem érdekes, hogy mennyi sáv jut a PCIe slotra, úgysem lesz használva. Aki meg ki akarja használni, vesz olyan procit, ami elég sávot biztosít neki oda.
-
Francia91
veterán
Amiket most normálisabb áron látok, TDP szerint bőven benne vannak, és 120-as ventivel szereltek:
ID-Cooling IS-55
THERMALRIGHT AXP-120
RAIJINTEK Pallas 120
Big Shuriken 3-at ajánlanám igazán, mivel azzal valós tapasztalatom van, de ahogy látom, már nem kapható
Én cseréltem rajta a gyári RGB-s slim ventit egy normál 25 mm magas Scythe fehér ventire, ezzel 3-4 fokkal jobb a proci hőmérséklete, gondolom több levegőt mozgat meg. -
Francia91
veterán
válasz
Grave_444 #63053 üzenetére
Én úgy voltam, hogy teszek egy próbát az alaplap saját bordájával, ha azzal nem lesz jó, akkor kerül rá más borda, de bevált az alaplapi
NR200P esetében 155 mm-ig mehetek hűtővel, egy Shadow Rock TF2 volt betervezve, csak azzal a táp keretét át kellett volna tenni az előlapra, azt meg nem akartam, hogy bentről szívja a már meleg levegőt a táp. De a TF2-est ismerem, olyan volt a korábbi nagy gépemben, az is belefér magasságban az NR200-asba, szinte néma, és tök jól hűt
Ez a Big Shuriken 3 69 mm magas, bőven lenne még hely a házban, de mivel az üveg oldallap van fent, úgy voltam, hogy akkor ott akad bőven levegő, amiből táplálkozhat -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #63049 üzenetére
Nyilván hardvertől és összeállítástól függ. Én pl világ életemben, bármilyen gépben Top flow hűtő mellett szavaztam, tapasztaltam főleg kisebb házakban, hogy mennyit számít az, ha az alaplap kap légáramlatot vagy sem. Vízhűtéssel meg pont az a baj, hogy az alaplap semmi levegőt nem kap, amit egy top flow hűtő pl tud biztosítani. Nagyon jó, hogy a légnél jobban hűti a procit, csak épp az alaplap nem kap semmi légáramlatot.
Meg ha 5800X3D-t és 4080-ast pakolnék az NR200P-be, esélyes, hogy lennének melegedési gondjaim
A retró LGA 775-ös gépemen is pl egy Grand Kama Cross 2 hűtő van, a korábbi toronyhűtő esetében az északi híd bordája sütött, ezzel a hűtővel már viszont az egész alaplap kap levegőt, és csak meleg a borda, rajta tudom tartani a kezemet.#63050 Grave_444
Esélyes, viszont AIO vagy torony esetén sok esetben csak a panaszokat olvasom ilyen kis házak esetén. Nekem pl hírhedten melegedős alaplapom van, Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI, mindenhol azt olvasom, hogy a VRM 80 fok fölé megy, az SSD is melegszik. Én használtan vettem a lapot, az első dolgom az volt, hogy TG Minus Pad-dal újrapadoztam az egészet, valamint 120 mm-es ventis Big Shuriken 3 hűtő van a procin, az egész környékre nyomja a levegőt. VRM-em több óra Prime95 alatt sem ment 57 fok fölé, SSD megáll 55 foknál -
Francia91
veterán
Nekem most is az van, szeretem nagyon, egy AM4 konfig csücsül benne. Idén tervezem bővíteni 5700X-re a procit és 3060 Ti-ra a videokártyát benne. Alul 2 db 120-as slim venti befúj, felül 2 db 120-as slim venti kiszív, így megvan neki a kellő légáramlás, minden hőmérséklet ideális, semmi sem melegszik
-
Francia91
veterán
válasz
Pista0001 #62833 üzenetére
Én meg elvagyok az NR200P-be épített kis gépemmel, pár játékot játszok vele, meg szerkesztgetek videót. Arra bőven elég
.
Nem történik semmi, nem írok semmit
Lesz rajta fejlesztés, remélhetőleg még ebben az évben, a tervek szerint kap egy Ryzen 5700X-et és egy 3060 Ti videokártyát, a modernizálás jegyében, azzal kapcsolatban lesz majd irományom úgyis. Amúgy nálam is főleg gamer és videó/fotószerkesztés feladatokat lát el a konfig, meg a 6 Tb-os HDD-n vannak tárolva adatok és filmek
A kábelezést a belsejében múltkor újrarendeztem, találtam egy-két jobb elvezetési megoldást pár kábelnek, így talán picit jobb a kinézet, ha nem is hibátlanPárom Sakura NR200P projektje egyelőre szünetel, az AsRock B550 ITX-es lap és a Ryzen 5 5500-as megvan, de házat vettem, Ő meg jár vezetni B kategóriára, legjobb esetben jövőre tudjuk folytatni a projektet
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #62581 üzenetére
Melyik is?
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #62474 üzenetére
AliExpress-ről rendelek 10+ éve, semmi gond nincs vele. Intel WLAN kártyákat, laptophoz videokártyát, motorhoz karburátort, GPS tartót és töltőt, autóba és motorba LED-eket, hobbi lámpákat (Convoy S2+, Convoy L6)...
Azt még nem. Intel AX200-as WLAN kártyát rendeltem M.2 (ITX lapban cserélni a gyári AC-s kártyákat) és MiniPCI formában (a DELL Precision M6800-as laptopomba)
-
Francia91
veterán
válasz
TurboK0 #62397 üzenetére
Nekem van egy Musiland Monitor 02 US Dragon DAC-om, ez van az asztali gépem (az NR200P-s konfig) és a hangfal közt.
A mATX gépbe pedig megy egy normális hangkártya majd -
Francia91
veterán
válasz
sasNAXO #62382 üzenetére
Belegondolva, optikai hangkimenetet leszámítva nekem jó vétel volt a Giga B450i Aorus Pro WIFI ismerőstől 12-ért 2 éve
PCIe 3.0 nem zavar, SSD bőségesen gyors vele, 3060 Ti-t pedig simán meghajt a 3.0-ás sín (most pedig RX580 8GB Nitro + csücsül benne, a 3060 Ti tervben van ebben az évben), nem tervezek bele erősebb kártyát, proci lesz majd cserélve még idén 5700X-re a jelenlegi R5 5500 helyett, és akkor még jóideig elég lesz a gép, a jelenlegi 32 GB RAM-mal is
Párom Sakura NR200-asába meg tavaly ilyenkor lett véve AsRock B550M-ITX/AC lap, 40-ért újonnan még az sem volt rossz vétel, abba is mehet 5700X és mellé szintén 3060 Ti, elég lesz neki is mindenre
De a HTPC a 3 db 3,5"-os HDD és a B650-es lapok mATX és ITX ára miatt különbsége miatt mATX házba fog már menni -
Francia91
veterán
válasz
TurboK0 #62213 üzenetére
Nekem CoolerMaster V550 SFX Gold tápom van az NR200P-be épített konfigban, nem találom hangosnak, este alapjáraton nem hallom a gépet
-
Francia91
veterán
válasz
Pista0001 #62004 üzenetére
Az NR200P-ben lévő konfig később elbír egy R7 5700x-et, és egy 3060 Ti-t pl, azzal az a tervem
De kell egy olyan gép a TV mellé, ami csak videózásra lesz, és benne 3 db 3,5"-os HDD, meg egy BD olvasó
Az NR200P eleve kiesik az ODD hely és a több 3,5" HDD lehetősége miatt, meg más helységben is van, mint a TV lesz majd. Meg az játszós/fotó/videószerkesztős konfig a 27"-os IPS monitorral -
Francia91
veterán
válasz
TurboK0 #61996 üzenetére
2 kimenettel igazából elvagyok, nem kell több. Egy a TV-re, és egy másra esetleg. Pcie x16 verzió nem érdekel, dGPU nélküli gép lesz, HD/4k filmezésre, YT-ra bőven megteszi, nem kell, hogy az alapjáraton lévő kártya pluszban fogyasszon (Az NR200P-ben most az RX580 8GB ha nincs használva, GPU-Z szerint 31W az üresjárati fogyasztása pl)
-
Francia91
veterán
válasz
viperabácsi #61992 üzenetére
-
Francia91
veterán
válasz
Pista0001 #61974 üzenetére
Majd meglátjuk, egyelőre csak a házat veszem meg (amibe belefér 3 db 3,5" HDD, egy optikai meghajtó, CHIEFTEC CI-02B-OP), aztán majd kiderül, mikor tudom elkezdeni építgetni, azon fog múlni, hogy milyen hardver megy bele. Szerintem idén nem biztos, hogy a házon kívül más is lesz hozzá.
Dedikált grafika nem lesz bele (hanem inkább egy jobb hangkártya), erősebb gépnek ott van az NR200P-be épített konfigom az RX580 8Gb-tal és 32 GB RAM-mal -
Francia91
veterán
válasz
Crabface #61968 üzenetére
Ez nem lesz eladva, meg lett fogadva, csak egyelőre a házra kell a pénz, az van előtérbe helyezve. Ha szükséges, akkor a megvásárolt alaplap + proci páros el lesz adva, és épül bele aktuális generációs konfig
Szerintem lenne még vevő AM4 B550-es 0 km-es ITX lapra és 0 km-es R5 5500-as procira -
Francia91
veterán
válasz
mpierre #61966 üzenetére
Kíváncsi leszek....
Nekünk még az NR200P Sakura a szekrényben pihen, zajlik a ház felújítása
Szerintem AM5 konfig lesz abból, és ami van hozzá 0 km-es B550 ITX lap és R5 5500 proci, el lesz adva. Mire hozzákezdenénk, szerintem már vállalható lesz az AM5 platform ára ITX méretben is. Majd kiderül, amikor hozzákezdenénk építeni -
Francia91
veterán
válasz
TurboK0 #61886 üzenetére
Mai napig top flow hűtőkkel építek gépeket, pont azért, hogy az alaplap is kapja a megfelelő légáramlatot.
Nekem NR200P-ben van sok helyen szidott Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI alaplap, mindenhol VRM melegedésre panaszkodnak, sokszor 80 fok felé is befigyelve. Mikor megjött a lap hozzám, újrapadoztam mindent TG Minus Pad-dal, majd egy Big Shuriken 3 került fel CPU hűtő gyanánt. VRM 2 órás Prime95 alatt nem ment 56 fok fölé, WD SN570 SSD pedig 52 foknál megállt -
Francia91
veterán
válasz
TurboK0 #61776 üzenetére
Ryzen 5 5500, RX580 8GB Nitro+, 1x3,5' 6TB HDD & 1db 1TB WD SN570 M.2 NVMe SSD + 4 db 120 mm-es venti az NR200P házikóban.
Ehhez van Nekem CoolerMaster SFX 550W-os táp, bőségesen kiszolgálja. Afterburner szerint a legjobban megterhelő játék (CB2077) alatt kér a kártya 178 W-ot, de amivel sűrűbben játszok (War Thunder), ott átlagban 140-150 W-ot kajál, ha hinni leget az Afterburner méréseinek.
WT alatt a proci csak malmozik 15-20% közötti kihasználtsága van átlagban 18W körüli fogyasztással, CB 2077 alatt van állandó jelleggel 60-70% felett a kihasználtsága -
Francia91
veterán
válasz
mpierre #61462 üzenetére
Szerencsére kb 2 éve sikerült bezsákolnom egyet 24 ezerért barátnőmnek, építésre vár (alaplap és proci megvan a géphez), csak most nyáron házat vettem és annak a munkálatai az elsők
-
Francia91
veterán
válasz
modecom1994 #61326 üzenetére
A Tied 244 széles, bár elvileg az még belemegy, a magassága a lényegesebb, az viszont 201 mm, elvileg jó lehet bele, de előlapra szerelt tápkerettel
-
Francia91
veterán
válasz
modecom1994 #61321 üzenetére
230 mm x 201 mm-es lap fér bele, én próbáltam is bele
Jellemzően a 2 RAM foglalatos mATX lapok beleférnek, kevés kivétellel
Viszont ebben az esetben az előlapra kell tenned a táp keretét, az alap felálláson nem fér el a lap szélessége miatt, ez a képeken látszik -
Francia91
veterán
válasz
viperabácsi #60598 üzenetére
A motoros túrák 1080p/60 fps GoPro videói (egy 7-8 napos túra összes videója kb 100 Gb, szelektálva), és elég sok motoros kirándulós fotó/videó (és a fotók RAW-ban vannak meg, azoknak pedig kell a hely, sok esetben 40 Mb egy darab kép). Valamint jópár klasszikusabb film HD felbontásban, amik már sehol sincsenek fent.
Amúgy 20+ év alatt egy HDD-m sem ment tönkre, pedig vannak még 2004 környékéről IDE 80 Gb-os WD vinyóim, máig tökéletesen üzemelnek a Socket 462-es gépben
Tudom, hogy benne van a pakliban ,hogy tönkre mehet, de nálam még egy HDD sem halt meg. Tervben van egy külső házba egy ugyanekkora HDD, hogy ami fontosabb és pótolhatatlan, az le legyen mentve arra -
Francia91
veterán
válasz
viperabácsi #60584 üzenetére
Ez így tényleg elég szerencsétlen megoldás, konkrétan falba ütközik a meleg levegő, aminek el kéne távoznia
-
Francia91
veterán
válasz
AxBattler #60459 üzenetére
Nekem még a Socket 462-es (Athlon XP 2500+) és az LGA 775-ös (Xeon X5460) gépemen van full réz hűtő, kb 800 grammosak, de egy letűnt korszak maradványai, imádom őket
Nézegettem már ezen márka réz hűtőit, AXP90 tudtommal már van jópár éve full rézben
Azt frissítették volna fel? -
Francia91
veterán
válasz
FullGas #60369 üzenetére
Nekem is Gen 3-as NVMe SSD-m (WD Blue SN570 1 TB) van, mert a lapom (Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI) csak azt támogat, de úgy őszintén, bőségesen elég. Kb 7-8 másodperc alatt kész van a rendszer a bekapcsolástól, minden marha gyorsan nyílik meg, és pöpecül fut, cserébe nem is melegszik. És mindezt egy nem csúcs proci mellett (Ryzen 5 5500), bár a 2x16 GB RAM ott figyel a lapban
-
Francia91
veterán
Megérkeztek a PCI Express táp fordítók, egy rossz küldés után (6 pinesből pozitívat rendeltem, negatív jött, így nem volt jó a videokártyámhoz, meg kellett várni, míg küldenek helyette egy jót....)
Sajnos a 6 és 8 pines az adott eladótól csak eltérő színekben volt elérhető, egyszer majd lefestem a feketét fehérre
-
Francia91
veterán
Nem tapasztaltam, hogy túlmelegedne a táp. Faterék gépénél van egy oldalsó venti, az juttat be némi friss levegőt a házba.
A tápot tapintásra max langyosnak érzem, nemtudom, ez mennyire tükrözi a valós hőmérsékletét. De mivel ezek nem bika tápok, sejtem, hogy nem is melegszenek annyira
A Ryzen előtti AM1-es cuccal több levegő jutott a tápnak, tény
/a ház és SSD/HDD páros tök ugyanaz, csak az AM1 konfigot elvitte a villám, a ház maradt, minden más cserés lett/ -
Francia91
veterán
Ráadásul GTX 1080 MXM nem nagyon van 100 ezer alatt. Esetleg szökőévente...
Nekem mondjuk annyiban jó, hogy van egy DELL Precision M6800-as laptopom, ugyanilyen MXM 3.0B foglalattal, 1080 MXM is belemegy, a teteje pedig a Quadro P5000 Mobile, amit megeszik -
Francia91
veterán
Jó, én csak pár tesztet olvastam, amikor kijött a 7xxx széria, és ezen is az látszik, hogy a 7xxx IGP-je gyengébb, meg írták is megjelenéskor, úgy rémlik
-
Francia91
veterán
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59311 üzenetére
"Egyébként nálunk itt a topikban többnyire sfx tápok kellenek a gépekbe, azok meg 300-550 watt között érhetőek el nagy többségében. Így itt nem is dobálózunk gigawattos ipari téglákkal
"
-
Francia91
veterán
Mondjuk az már durva, az 5800X 105W TDP-s, a 6960XT szintén csúcshardver, amihez 850W-os az ajánlott táp.
De a fórumtársnak és az én hardveremhez bőségesen elég az 550-es táp. Az én gépem az RX580 miatt jóval többet eszik, mégis kiszolgálja az 550-es, sőt, kalkulátor oldalon 450-500W-os tápot kalkulált több oldal is -
Francia91
veterán
Szerintem is elég.
Nekem is 550-es tápom van (CoolerMaster V550 SFX Gold) ehhez a konfighoz:
- AMD Ryzen 5 5500 (65 W TDP)
- 2x16 GB DDR4 Kingston Fury 3.200 MHz CL16 RGB RAM
- Sapphire Radeon RX580 8GB Nitro+ (180W TDP)
- WD Blue SN570 1 TB M.2 NMVe SSD + 3,5" 6TB WD Blue HDD
- 4x120 mm Arctic P12 Slim ventillátor -
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59285 üzenetére
Akkor rosszat választottál, körül kell tekinteni, melyik WLAN kártya mivel kompatibilis Az AX201 és AX210 pl szintén csak Intel procikkal működik. Az AX200 ugyanazt tudja, viszont bármivel kompatibilis
A 4. gen i7-es Dell Precision M6800-as laptopomba is Intel AX200-ast vettem, és a Gigabyte B450I Aorus Pro WIFI lapomba is Intel AX200-ast vettem, mindkettőben hibátlanul működik
A PCI(e)-s WLAN bővítőkártyák általában Intel AX200-asra épülnek, pont hogy kompatibilis legyen kb mindennel
Például ez is AX200-ast rejt magában -
Francia91
veterán
Fatal1ty B450 Gaming-ITX egy elég jó lap a mai napig, én azt választanám
.
Maximum cserélsz benne WLAN kártyát beszerelés előtt egy Intel AX200-asra, az már jóval többet tud, én is megtettem a B450i Aorus Pro WIFI lapomnál a WLAN kártya cserét -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59266 üzenetére
Nekem a 65W-os Ryzen 5500 67 fokon maximalizálódik léghűtéssel, a videokártya (Sapphire RX580 8GB Nitro+) pedig 66 fokon van plafonon (alulfeszelve) az NR200P-ben.
Nálad valami más is lehetett probléma, nem kizárólag a ház, bár nyilván az alaplapodon a VRM elhelyezkedése nem a legszerencsésebb az NR200P-vel kombinálva -
Francia91
veterán
válasz
gianni85 #59260 üzenetére
Nekem majd augusztusban jönnek a PCIe 8 és 6 pines csatlakozókhoz 180 fokos fordítók, hogy ne legyen már olyan csúnya a két tápkábel
Ezzel kapcsolatban kérdés a topikhoz:
Adott ugyebár a Ryzen 5500-as gépem egy CoolerMaster V550 SFX Gold táppal, és Sapphire RX580 8GB Nitro+ kártyával.
A táp egy PCIe tápcsatlakozójáról egy kábelen 2 db PCIe tápcsati jön le egy ágon (2x8 pin), és a VGA-ra ugyebár 6+8 PIN megy.
A kérdésem az lenne, hogy jó a tápnak, hogy egy ágról oldja meg mindkettő tápcsatlakozó ellátását, vagy optimálisabb lenne külön-külön ágról ellátni az 1-1 tápcsatlakozót a VGA-n? -
Francia91
veterán
válasz
gianni85 #59257 üzenetére
Szép hosszú kártya....
Legalábbis az én Sapphire RX580 Nitro+ kártyámhoz képest -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59191 üzenetére
TDP ugyanaz, teljesítmény hasonló, mint a Ryzen 5 5500-asnak
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59186 üzenetére
Milyen procit kell hűtened?
Igaz, nekem nem egy erőmű van, hanem egy Ryzen 5500-as proci, de alapvetően egy Scythe Big Shuriken 3 lett rá szánva, és jól is szuperál, CO-t beállítva a procin 67 fok a plafon. Low Profile hűtőnek tekinthető ez is tudtommal
Vizet nem nagyon preferálom, szerintem csak tuning terén van annyi haszna, amennyivel többe kerül -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59184 üzenetére
Pofás, tetszik
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59182 üzenetére
Egy fotó érdekelne, hogy néz ki ezzel a hűtővel a gép
-
Francia91
veterán
válasz
gianni85 #59177 üzenetére
Viszont én arra jutottam, hogy az Arctic P12 slim ventiket cserélni fogom Scythe Kaze Flex Slim ventikre
PWM-et nem használok az alsó és felső ventik esetében, és egy az alaplapi vezérlést megkerülő ventivezérlőt használok. Ezen a vezérlőn pedig egy "felező" kapcsoló van, amivel kb 1050 körül forognak az Arctic slim ventik. Viszont ez sok (és már hallható, a CPU hűtőm mikor 800 körül forog, lekapcsolva a ventivezérlőt, szinte néma a gép), elég lenne 600-700-as fordulat. Ha ezt az 1200-as ventit felezem teljesítményre a vezérlővel, meglenne a 600-as fordulat környéke, amit szinte nem hallani, de mégis segít mozgatni a levegőt.Jaa, és hogy miért használok az alaplapi vezérlést megkerülő ventivezérlőt:
Anno, mikor elkezdtem a géphez vásárolni a cuccokat, vettem egy ilyen DeepCool venti elosztót. Ez a PWM jelet az alaplapi venti csatlakozóról veszi, az áramot pedig egy SATA táp szolgáltatja neki. Na most amíg a két felső venti volt rákötve, hibátlanul üzemelt. Az alsó két venti később jött meg, ahogy rákötöttem a harmadik ventilátort, megállt az összes.... Lehúztam az alaplapról, megnézni hogy mi a gond, és a ventiket egyesével az alaplapi CHA_FAN csatlakozóra dugdostam, amiről eddig az elosztó ment.... Egyik venti sem indult el róla... Nyilván kibaszta csatlakozót az elosztó.....
Vettem egy elosztót, ami már több retrógépemben működik évek óta hibátlanul 5-6 db ventilátorokkal, és azóta csodák csodája, megy mind a 4 rákötött ventilátor....
-
Francia91
veterán
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59083 üzenetére
Akkor a CPU hűtő kiáramló levegője és a befújt levegő egymásba ütközne, a CPU hő magasabb lenne. Tudom, mert hasonló kialakítású hűtőm van (Big Shuriken 3), és elsőre így tettem be a CPU hűtő feletti ventit. Most viszont hogy kifele fúj, érezhetően kihúzza a CPU hűtő meleg levegőjét (a bordák miatt pont felfele áramlik erről a CPU hűtőről)
Ehhez a házhoz szerintem szimplán rossz helyen van a fenti VRM bordád.
Bár egy próbát megér, hogy a CPU hűtő feletti ventit befele irányítod, nem vesztesz egy kísérlettelAmi nekem van Scythe Big Shuriken 3 hűtő, az sem férne el az alaplap bordái miatt? Direkt úgy van kialakítva, hogy aránylag nagy borda is elfér alatta a VRM és hátlap környékén
És ennek 120-as ventije van, nekem is ezért tök jó, mert a 120-as venti miatt közvetlen a VRM hűtőbordájára is nyomja a levegőt -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59078 üzenetére
Nekem a 2 alsó befele tolja, a videokártyára
-8-9 fokott jelent is a videokártyának, a korábbi maximum 74 fok helyett ritkán megy 67 fok fölé -
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #59076 üzenetére
Nem hinném, hogy a házzal van a probléma. A két felső ventid merre fújja a levegőt? Nekem úgy van a Top Flow hűtő és a táp miatt, hogy mindkét felső 120-as ventim kifele nyomja a gépházból a levegőt. Így a tápegység és a CPU hűtő meleg levegőjét segíti kijutni a házon kívülre. És jól működik a dolog. A VRM (és annak hűtőbordája) nekem a hűtő bal oldalán helyezkedik el, így a CPU hűtő légáramlatából jócskán kap. alapjáraton 38 fok körül mocorog, full terhelés alatt 55 fok a plafon. Mondjuk egy Ryzen 5 5500-as van benne, nem kell egy erőművet hajtania, de szerintem azzal sem melegedne sokkal jobban a VRM
-
Francia91
veterán
válasz
hegegabi80 #58990 üzenetére
Talán, határeset, de ilyen slim Arctic ventivel már volt sok dolgom, teljesen jók, halkak és tartósak
-
Francia91
veterán
Megjöttek az alsó ventik (Arctic P12 Slim), valamint kapott egy másfajta ventivezérlőt, mert ami korábban volt, meghalt, és az alaplapi + venticsatit is kinyírta... Kínai fos, de legalább ne 6 ezerért árulnák (annyiért vettem 1,5 évvel ezelőtt, kb 3 hetet üzemelt összesen)...
Valamint a Big Shuriken 3-asra ráraktam a gyári RGB-s ventijét, hőfokokban nem rosszabb annak ellenére, hogy slim venti, és halkabb is a fehér vastag társánálAmi érdekes és jó, hogy az alsó ventik egészen hatásosak
Az RX580-as az eddigi nyugalmi 44 fokhoz képest most 35 fokon van, játék alatt pedig 73 fokon üzemelt, most a 70-et sem éri el, javarészt 65-67 fok között üzemelApránként, de alakulgat a masina
-
Francia91
veterán
Köszi
Nekem PCIe 3.0 van, az alaplap is azt tudja, meg az SSD is (WD Blue SN570 1 TB M.2 NVMe), de Crystal Disk Mark alatt 53 fok a plafon. Pedig sok helyen olvastam, hogy ennek az alaplapnak (Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI) az SDD bordája nem túl jó, valamint a VRM hűtése sem túl jó (nálam meg kb tökéletes) -
Francia91
veterán
válasz
hegegabi80 #58799 üzenetére
A HDD még a 2020-ban épített Ryzen gépemből van. Sok GoPro videó anyag ezen van tárolva, a telefonjaim, fotói és videói, és még sok korábbi videoanyagom. Erre szükségem van
Kábelekre még rá fogok szánni egy napot -
Francia91
veterán
Elnyerte közel 100%-os formáját
- CoolerMaster NR200P White házikó
- Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI (gyári WIFI kártya cserélve egy Intel AX200-asra)
- AMD Ryzen 5 5500 + Scythe Big Shuriken 3 (+ egy ugyanilyen márkájú fehér venti az eredeti RGB-s ventije helyett)
- 2x16 GB DDR4 3200 MHz CL16 Kingston Fury RGB RAM
- WD Blue SN570 1TB M.2 NVMe SSD + 6 TB WD Blue 3,5" HDD
- Sapphire RX580 8GB Nitro + Special Edition
- 2x120 mm Arctic P12 Slim venti (még alulra jön szintén 2 db ilyen venti)
- Cooler Master V550 SFX Gold tápegység
- Deepcool FH-10 ventilátor elosztó- CPU CB23 és Prime95 alatt 68 fokon tetőzik
- VRM 55 foknál tovább nem melegszik stresszteszt alatt (Gigabyte B450i Aorus Pro WIFI, sok helyen panaszkodnak a VRM melegedésére), sima használat közben 35-44 fok között mozog
- RX580 8GB játék alatt 70 fokon tetőzik
- WD Blue SN570 M.2 NVME SSD 35-43 fok között mozog, írás/olvasás teszt alkalmával 52 fokon tetőzikA két felső venti kifele szív
-
Francia91
veterán
válasz
HUN_Sector #58785 üzenetére
Viszont onnan nem friss levegőt kapna. Pont ezért vetettem el a BQ Shadow Rock TF2 hűtőt, mert akkor előre kellett volna raknom a PSU keretet, és nem szívlelem, ha a táp eleve a gép belsejéből szedi a levegőjét
Kábelrendezgetés még lesz, egyelőre csak összeraktam, hőfokokat sasoltam stresszteszt és játék alatt, minden rendben van
A PSU keretre fog menni a 3,5"-os 6 TB-os HDD-m, ahogy faterék ITX gépéből elhozom -
Francia91
veterán
Megjött a Sapphire RX580 8Gb is az NR200P ITX konfighoz.... Mostmár lassan teljes a gép, még fateréktól hiányzik a 6 TB-os HDD-m, meg talán alulra 2 db Arctic 120-as slim venti
Fotók majd ha a kábelezés nagyjából rendben lesz....
Annyira baba ez a kék szín, hogy lehet így hagyom benne az RX580-ast, nem cserélem át a fehérre festett burkolatra
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ford topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Windows 11
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- World of Tanks - MMO
- Arch Linux
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- További aktív témák...
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- AKCIÓ! Dell Optiplex 5050 SFF asztali számítógép - i5 7500 8GB DDR4 256GB SSD HD630 Win10
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 14s Yoga - i5-1135G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest