- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rick4
félisten
Először is majd egyszer döntsd el, kinek válaszolgatsz!
Másodszor: értelmetlen is lenne, mert érveid eddig se voltak, tényt, más egyebet sose tudtál felmutatni, így semmiféle vita nem volt, én állítottam valamit, amit nem tudtál érdemben cáfolni. Max kapkodtál, mint a kiscica a tükör előtt.
Ennél fogvan viszont a véleményeid meg igazából senkit se érdekelnek, kb az elmúlt 30 témában egyszer se sikerült érdemben igazságtartalommal töltött, leglaább hitelesnek tűnő hozzászólást kreálnod, de másokat megítélni azt ment többször is.
Ahogy eddig sem, most sincs mivel alátámasztani az állításaidat, a púpos kondi lehet minőségi probléma, lehet sima elhasználódás, de a tápban az elektronikai részegységek nagy része, többek közt a kondik jellemzően 105°C-ot bírnak, annyi meg egészen biztosan nem volt egyik sem csak a beszívott melegebb levegő miatt, hogy bármi mástól melegedett-e, az egy másik kérdés. Ha annyit számított volna, hogy friss levegő, vagy belülről meleg, nem lett volna az összes gyártónál ugyanaz az alap kialakítás, hogy bentől a meleg levegőt az egész tápegységen keresztül kifelé szívjuk, ha szerinted mégis probléma, az ugye szokásodhoz híven csak a tényekkel vitázás, ami nekem már kicsit don quijote- szerű szélmalomharc a semmi ellen.
Nekem meg van itt még jópár darab régi P4-es 1-2 magos gép, meg sempron 3000+ -os is, mindegyikben codegen tápegység van, és mindegyik a mai napig jó, probléma nélkül üzemel.
Akkor most ebből miféle statisztikát vonjunk se? Semmilyet. Legközelebb ne írj arra amit én válaszolok, és meg is beszéltük! -
Rick4
félisten
válasz
Francia91 #59949 üzenetére
Az összes táp a cpu felől szívta a legevőt az elmúlt 20 évben, a régi atx felső tápos házaknál a táp beszívó ventije mind 5 centire voltak a procihűtőtől, és ennek ellenére soha egyetlenegy tápnak se volt ebből gondja. Pedig a régi p4-ek egy része még kazánként működött, a házak nagy része se volt ennyire jól átszellőztetett, mint most, max egy befújó ventinek volt hely.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59944 üzenetére
Furcsa ez, ugyanis ugyanonnan vásárol a cég ramot, mint a corsair, és csak megkötött típusú- képességű chipeket vásárolnak. Soha nem hallottam senkit, akinek baja lett volna, de amúgy meg ha gond van, élettartam gari van, szóval kb egy mail nekik, és küldenek egy csere ramot azonnal.
Tényleg minden gépbe ezt vettem, mert olcsó és jó, nekem egy szavam se lehet rájuk, és sose találkoztam még emberrel sem, akinek a régi katonatársa szomszédjának a nagymamája találkozott volna valakivel, aki látott rossz gskill ramot. Még valahol a 2010-es évek elején is hoztam az usából ddr3 gskill jipjawst, amikor ezerk még itthon nem is voltak kaphatóak, az is megy hiba nélkül a mai napig. Neten se nagyon találok róla rosszat. Most is azt vettem volna a jelenlegi konfigba, ha ddr5-ből lett volna végig hosszában rgb-s, de az nem volt, ezért lett csak kingston fury.
Az alapján, amit én tudok, nyugodtan megvehető, mert olcsó (a 3000-es, 3200-as ddr4 2X8GB most 16K körül megy, de pár hónapja volt 11-ért is), firstshopnál most is 14500 a pár, és ha baja lesz vele, a bolt ad rá 60 hó garit. Szerintem 60 hónap alatt amúgyis kifut, és polcon lesz a ddr5, szóval ha gan rá gari, és amúgy jó, nem sok értelmét látom többet adni egy másikért.Pyros: Ez nem valami új konfig, gondolom megvan már, és nem mástól veszed. Kutga fórumtársunk tegnap írta a #59923-ban, hogy asus j4005-ös lapot vesz, 13K-ért annak perpill nincsen párja, a cpu még ennél az amd procinál is erősebb, pláne nas feladatokra alkalmas, szóval ha még nincs meg a lap és a cpu, vess arra a lapra is egy pillantást.
A vinyó felfogatás azért érdekes lesz, mert űrtartalom van hozzá, felfogatási pont viszont nincs. -
Rick4
félisten
Azért azt tudd, ez a kisebb itx mérettől, ami 65mm vastag, jóval vastagabb, konkrétan 90mm, van két ilyen házam is, nem rossz, de pl az lc power 1360mi vinyó felfogatás szempontjából sokkal jobb, ugyanis ott konkrétan van két fül, amihez hozzá tudod csavarozni a vinyót a saját vinyócsavarjaival, fölé meg még fér egy normál venti vinyóhűtő is. Gondolom kb 15-20W-os konfig lesz benne, szóval sem extra hűtés, sem extra magas hűtő nem kerül be, azaz az lc power paneltápja és az adaptere simán kiszolgál egy ilyen ház 200-250-300w-os TXF tápegysége helyett.
És gyönyörűen elfér minden az lc powerben átalakítás nélkül:
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59927 üzenetére
Gskill aegisből van itthon 12-13 pár 2X8-as ddr4 3000-es meg 3200-as, minden lapban jól mennek, intel, amd, asus, asrock, gigabyte, mindegy, asszony asrock b550-esében fix 3600-on megy már másfél éve, ment 3800-on is, meg még elindult 4000-en is, csak ott már tesztelgetni kellett volna, olyan mindegy volt, így visszább vettem.
Nem olyan rosszak, az első ilyen szettet 4-5 éve vehettem kb, egyszer se volt vele gond. -
Rick4
félisten
Mi a személyeskedés?
Hogy megpróbálod eldönteni, én mennyit keresek?!
Az az, épp csak én képes voltam nevetni rajtad!
A személyekedést te kezdted, csak én nem vagyok az a sértődős fajta...
Annyi történt csak hogy irtózatos nagy baromságot írtál, majd még ismételgeted is, csak erre reagáltam, hiszen a kiinduló nézőpont teljesen ynilvánvaló, ott, ahol te vagy, ilyen dolgokat nem lehet látni!
Teljesen nyilvánvaló, hogy nulla gazdasági ismereteid vannak, ezt még megfejeled egy kis Dunning. Krugerrel, szóval ez inkább tény, mint bármi más! -
Rick4
félisten
Hmm, ebben azért ne legyél biztos, sokan szeretnének annyit keresni, mint én, a nagy többségnek a tizede is elég lenne ahhoz, hogy jól éljen!
Ha te az előzmények után még értelmelen pénzügyi döntésről beszélsz, gondolom nem a közgázon végeztél, és nincs fogalmad egy sima egyszerű céges beruházásról sem.
Sebaj, neked is kell véleményr mondani, akár még arról is, amiről foglamad sincs! -
Rick4
félisten
Ugyan nem tudni, kinek a hozzászólásából ragadod ki a 3 évet, és mire érted, de azt se tudni, a "nálatok" az mit jelent? Kik vagytok, mikor csináltok, hányan vagytok, pasziánszoztok egész nap? Arra elég az 5 éves gép is.
De tegyük félre az elég vagy sem kérdést, nézzük szigorúan pénzügyi alapon. 3 éves gép még épp lejárt garis, azaz nem szívod meg a tönkrement géppel, a használt piacon is elmegy, és az elszámolható költségből megvett zsírúj gépnél ismét van gari, a kiadás teljes összegét pedig azonnal leírod az adóból, melós tolja a melót.De maradjunk a 3 évnél, az a cég, amelyiknél egy sima 8 órában dolgozó melós 36 hónap alatt nem tud a munkájával annyi profitot kitermelni, ami 3 évente lehetővé teszi egy új, pl 200K buttó étékű gép beszerzését, azaz egy sima beszerezés keretében történik új, garis gép megvásárlása áfásan, áfa visszaigénylés, kiadás leírása az adóalapból, majd még megfejeljük a régi gép eladásból származó bevétellel, vagyis nagyon max 100K kiadás 3 évente, nagyon durván számolva munkanaponként 444 forintnyi, óránként 55 forintnyi profitot nem termel ki a saját munkaeszközére, az a cég mit keres a piacon?
És még egyszer írom, ez nem a működéshez szükségszerű, hanem pénzügyi értelmeben vett megkerülhetetlen beruházás, mert bárhogy nézed, ha nem vásárolsz, befizeted az áfát, meg leadózod a bevételt. A kettő közül melyik a jobb?
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59884 üzenetére
Nyilván spéci igányekre spéci gépek kellenek, de a 10 évet nem értem. Szerszámból, asztalvól veszünk 10 évre, székből, mikróból, kávéfőzőből 5 évre, számítógépből 3 évre, mert hogy már az elején is azért vesszük azt, amit mert az akkor és ott pont megfelel, max 10%-kal megfejelve, ami 3 év múlva már kevés lesz.
Nem vagyunk egyformák, én magamnak dolgozom, nincs és nem is lesz főnököm, és az ilyesmin, meg úgy általában véve semmin se spórolok.
Másnak is ezt ajánlanám, ha mér el tudja számolni, és az eredményes munkavégzéshez nem csak hogy kell, de még gyorsabbá is teheti, szóval ez inkább csak nálatok példa, de összességében inkább rossz példa, amit mutogatni meg felemlegetni lehet, követni viszont nem szabad!A rossz példára meg még véleményt se szabad alapozni, mert attól még nem lesz egyetemes tény a 10 évre tervezett gépásárlás, hogy nálatok így megy.
Nem irigyellek, nem lehet egyszerű.. Mostmár érte, mitől van benned ekkora tüske, mikor erről beszélünk!
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59877 üzenetére
Egy valamirevaló nagy cég nem 3 db gép beszerzésén ügyködik, egyrészt megversenyeztet beszállítókat, másrészt eleve a jobbat veszi, nem az árat nézi, mert az neki munkaeszköz...
Használt ugyanúgy elszámolható, nincs különbség, ráadásul ha jól rémlik, tételenként 200 ezerig azonnal elszámolható, azaz nem 3-5 évre lebontva kell leírni az adóból.
-
Rick4
félisten
válasz
gurabli #59864 üzenetére
Szerintem teljesen vállalhatók, tele a net velük, és ha még nem is lenne szerelhető, olyan aprópénzért mennek, hogy 3 helyett 5-öt veszel, ha baj van, bedugod a melósnak a másikat, és dolgozik tovább.
Ugynarról beszélünk, az ésszerűségre, és a pénzügyi rész alacsonyan tartására nem jó az itx, soha nem is volt jó. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59855 üzenetére
Péntek este van, most jöttem be, 5 hét állás után megmakkant az egyik kocsi, a kis transit connectemben cseréltem a héten 4 zsírúj gyári injektort, üzemanyagszűrőt, nem jön a gázolaj, kézi pumpával sem indul meg, műszer szerint is max 3 bar a nyomás, tekertettem, de nem nagyon tetszett, amit az akksi bírt, így kapott egy új akksit, eredményt nem hozott a tekertetés, ekkor nekifogtam kiszedni a nagynyomásúból a nyomásszabályzó szelepet, alsó csavar simán kijött alulról, de a felsőért szét kellett bontanom a szívócsonkot, pillangószelep- házat, konzolt, és még így se sikerült, mivel a felső csavart elnyalta a torx kulcs, mert csak ferdén mehetett bele, Igáig próbáltam a 25-ös helyett a 30-ast beleverni, nem ment, a peremét megütni, de túl kemény, a törtcsaavar- kiszedő szettemet 5-6 éve vettem, sose kellett, így nem tudom hol van, felforgattam érte az egész házat, mindkét kezem nyakig olajos, féktisztítós, de a készlet nincs meg.
Ha kevésbé lenne hihető:Ahogy ezt is én csinálom, úgy sokminden mást is én csinálok itt, és igyekszem jól csinálni. Ennek ellenére még mindig nem vagyok fáradt, ez nekem csak hobbi, kellemes idő volt ezzel bíbelődni.
Pont úgy, ahogy nem esik nehezemre megírni, hogy azonos képességekkel rendelkező mini pc lényegesen olcsóbbam megvehető ma a piacon, a 60%-os árral nem lőttem mellé, egy gigabyte brix és társai 47K-tól indulnak, értelemszerűen felfelé annyival több, amennyivel egy itx lapos konfig és a proci is többe fog kerülni, szóval a teljesítmény azonossága esetén a 60%-os ár teljesen reális. A fentebb írt móka, hogy van a fiókban egy tarcsiban szintén halálosan komoly, ha én megengedhetem, hogy nekem legyen itthon, egy cégnél még szoros költségvetéssel sem lehet gond.
Nézd, nem néztünk konkrét hardverigényt, árakat, tehát elméletileg megvan az 1%-os esélye, hogy nálatok borul a papírforma, de egy ideje nézegetem ezeket a cuccokat, erősen fontolgatom, hogy a nas után az itthoni gépeket is cserélem, mert ugyan szép, meg villog, de valójában felesleges, szóval nem csak hogy sok dolognak utánanéztem, de pár hónapnyi összehasonlítgatás, számolgatás is mögöttem van már.
Persze beszélgethetünk róla, én nem támadésként írtam, pusztán az elmúlt hónapok alatt kialakult nézőpontom alapján. Ha nálam működik két géppel, nálatok miért ne működne 3-5-10 géppel?
Szerintem ne a 130K-s mini gép árából indulj ki, mert ugyanaz lesz sokkal olcsóbban is. Nem tudom, ez konkrétan micsoda, de ennyiért ezekből a mini gépekből már elég komolyakat lehet kapni. Szerintem 3 gépnél kijön a negyedik ára is, aminél a tarcsi gép gyakorlatilag semmibe se kerül.
Oké, értem én, itx, nade mi értelme az itx vonalnak egyáltalán, ha matx lapokban is gondolkodsz. Akkor már az itx és a barebone vonalat se kellett volna felhozni, mert ezek szerint sem az esztétika, sem a méret nem akadály. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59847 üzenetére
Ahol egy cég a papír két felére felírja, hogy 5 gép minipc és itx vonalon mennyi, és melyik miért jó, végül a mini pc-k 60%-os beszerárával kalkulálva nem a minipc-t választja, hanem a 100K-s itx gépet, és azzal indokolja, hogy azt lehet szerelni, ott valami nagyon nincs rendben..
Egy ilyen gép kihordási ideje még irodai környezetben is max 5 év, de 3 éven túl egyébként is értelmetlen megtartani, mert leírta nullára, használtként értékesíti, az újat megveszi, teljes mértékben elszámolja, tiszta ügy.
Egyébként is, 5 gépnél 300K helyett kifizet 500K-t, de nem engedheti meg, hogy az 5 kisgép mellé vesz egy 6.- at, amivel még mindig csak 360K-nál jár, és nem csak hogy kevesebből megoldotta, de a melósnak max 1 órája esik ki, mivel a zsírúj gépet csak kiveszi a fiókból, átteszi az ssd-t, bootol, és megy minden tovább. Ha bonyolódik, mert az ssd a kakukk, előveszi a kisgépet, kiveszi belőle az ssd-t, ráhúzza a mentett rendszert 15 perc alatt, bedugja, és a melós visszaülhet a dolgát csinálni a saját gépéhez...Ha az itx-nél lap, táp, cpu, bármi megunja, és nincs a fiókban a cseralkatrész, ugyanúgy vár a melós, és megy a levesbe a napja.
Szóval ha ez valahol így megy, ott vagy a főnök nincs képben a dolgokkal, vagy a rendszergazdára hallgat, és a rendszergazda nem látja át a dolgokat. -
Rick4
félisten
A TDP konkrétan semmit se jelent, pláne nem max fogyit, 65W-os porci is fog 100W-ot enni, csak az nem mindegy, ugyananakkora mértékű erőforrásigényes feladatnál a 6W TDP-s proci esetleg már közel max frekin pörög, míg a 15W-os alapon megy, azaz mégiscsak az N100 fog többet enni.
Nem azt mondtam, hogy nem jó, azt, hogy van jobb. Ha a lap 55K, meg még köréépítesz egy mindennel felszerelt gépet, akkor többet adtál érte, mint amennyit a teljesítménye alapján érdemes lett volna. -
Rick4
félisten
A fogyasztása mesze van a bajnoktól, mert az én kis mini pc-m a ryzen5-5500u procival nem melegszik, és egy 8TB-os vinyóval, két 500-as Kingston ssd-vel, egy 140-es alsó ventivel 20-21W-ot eszik működés közben, de arra a lapra köröket ver (közel 2.5x-es különbség van) teljesítményben.
Protron: Ilyen feladatokra 2023-ban már tényleg kár itx konfigot építeni, tele a net mini pc-kkel, jobbnál jobb procikkal, és persze usb-c-vel is. Fogyiban- teljesítményben vernek mindent, árban kb annyi, mint egy normális itx lap.
-
Rick4
félisten
A kolink satellite tartalmaz egy 12K értékű tápegység- kábel- paneltáp triót? Nem, szóval meg is válaszolhatod magadnak, miért ennyi az ára.
Egy dolgot nézz meg, a porfestés mennyire szűkítette be a fedél rácsán a két lemez közötti rést? Én tapétavágóval kikapartam onnan a festéket, mert fele rés volt csak, utána már nem volt sustorgás sem
-
Rick4
félisten
válasz
stigma #59814 üzenetére
Szerintem én tettem tönkre, de gyárilag se volt egy bombabiztos kialakítás, onnan indult a gond, hogy be kellett rakni a kis zsekrénykébe, a polcot lejjebb kellett miatta rakni, kevés hely volt, és ahogy jobb kéttel toltam be, egyik ujjam pont a bekapcs gombra került, jobban nyomtam, mint amit még elviselt.
Mostmár örök élet meg egy nap, nem volt az most se rossz választás.Kamerából meg ezt lehet venni nyugodtan: [link] , a kettő közé sima lan kábel, akár 20-30m is mehet, és elé egy poe feladó- leválasztó kábel pár. [link] , és így egyben megoldottad a tápot és a hálózatot, plusz bent lesz a tápegység, ami kímélve van, és még egy szünetmentesre is könnyebb rádugni.
Sok sikert!
-
Rick4
félisten
válasz
stigma #59811 üzenetére
Fog menni, próbáltam azt is, intel integrált vga szépen kiadja a képet a monitorra, csak mivel itt van az nvr, ami 100x alkalmasabb erre, és pláne 4-5w-ot fogyaszt a 15 helyett, plusz a spéci chip miatt 8 kamerával is elmegy nulla terheléssel, én nem akartam a fő eszközt erre pazarolni.
Mivel a node304-es konfogit úgyis cseréltem volna, mert sikerült jó áron egy jóval erősebb cuccot venni, kikerült a helyéről, bekerült egy ryzen5- 5500u cpu-s eszköz a nas funkció ellátására, azon meg amúgyse ment volna a videokimenet, szóval duplán másfelé terelődött az irány. Miután ezt elvitték múlt héten, vissza kellett rakjam a node304-est, amíg az új össze nem áll, 5 perc, és működött minden...
Jó lett vele, a bekapcs gombot kellett átalakítanom, de az mostmár örök életre jó marad.
Kár, hogy nem előbb kérdezted, mert a 22K-s kamerák helyett lett volna itthonról forgatós, 7K-ért, ami ugyanúg yonwif protokollos, azaz gond nélkül megy mindenen, én ilyeneket használok sok sok éve, aliról 5K-ért vett kamerák máshol is mentek 7-8 éveket, eladtam, azóta se szóltak vissza, hogy gond lenne. -
Rick4
félisten
válasz
stigma #59809 üzenetére
Szia, egyik felére válaszolok, a 2-es kérdésre:
Én voltam anno itt az első, aki 2013-től elkezdte ezt az xpenologyt használni, és úgy suttogtam körbe, hogy nálam hp microserveren már megy a dsm5.2, szóval némi rálátásom van, azóta is használom.
Ha csak a kamerarendszer kell, kár elkezdeni a gépépítős sztorit, aliexpressen annál a megoldásnál lényegesen olcsóbban, kb negyedáron megoldható egy 9 kamerás nvr, amit tévére, monitorra is tudsz kötni, van hdmi, d-sub, egér és tápegység is jár, tehát egy bekapcsolt monitoron- tévén folyamatosan tudod nézni, mi történik, de xmexe programmal neten keresztül, telefonról is is rá tudsz nézni, mivel égetett oprendszer van rajta, így nincs frissítés, zsarolóvírus, vinyó hiba miatti rendszer elszállás, semmire nem érzékeny, egy 500-as 1TB-os vinyó kell bele 2 db csavar, két kábel, lan, egér, monitor, tápkábel, és kész vagy.
Nekem most is van itthon két szerver, de enne ellenére itt van a 9 csatis h.265-ös nvr is, kemény 40 dolcsi, 15 ezer forintos történet. [link] , kb annyi pénz, mint a másik verziónál maga a gépház. Megmértem pontosan, 20cmX21cm x4.5 cm. Néma, nincs venti, nem melegszik, beszél magyarul, és évekig megy bármiféle piszkálás nélkül.Ne akard a másik vonalat, ha az ismerősödnek, és magadnak is jót akarsz.
-
Rick4
félisten
5-600ft egy ilyen venti, és gondolom belőhető biosban, hogy 60°C cpu hőmérséklet fölött picit erősítsen rá, 75-nél meg tegye fel csutkára, ilyesmin kár elspórolni a pénzt, mert nem csak hogy a melegedésből eredő bajokat kiküszöbölöd, de mindenképp bebiztosítod magad, hogy ha koszolódás, programhiba, vagy bármi más miatti 100% cpu használat okán elkezdene emelkedni a hőmérséklet odabent, egyrészt simán vissza tudja hűteni, másrészt úgy hallod, hogy nem a szokványos hang jön, és ránézel.
A ventik állított esetben felfelé szívhatnak, és akkor elég csak rásegíteni a kéményhatásra. -
Rick4
félisten
sata SSD meg melegedés? Szerintem ezzel nem kell számolnod, ilyenekből én még nem láttam olyat, ami kézmelegnél melegebb lett volna. Jó a fekete szigszalag is, a szín mindegy, max raksz a kettő közé egy kis műanyag lapot, vagy a két rövidebb oldalra kétoldalas ragasztót, hogy légrés legyen köztük.
a két 40-es venti elmegy 300-as fordulaton, azaz teljesen némán is, nem kell hangjuk legyen, de a kis szellő, ami megmozgatja a levegőt, épp jól jön egy ilyen helyre. -
Rick4
félisten
Lehet, csak nem fog kelleni, alig termel hőt, a borda max kézmeleg lesz, ezzel annyit tudsz elérni, hogy nagyjából fölé fogod tudni berakni a vinyót, és a két 40X10-es venti keresztülfúj a házon, hűti a vinyót, hűti a bordát.
Olyan lapos a ház, hogy az intel hűtő fölé már nem fér semmi.Tehát ha szemből nézed a házat nyitott tetővel, a bal felére megy egy vinyó a kis áthidalóba, a jobb oldalra meg a két 2.5"-os ssd, akár úgy is, ahogy nálam volt, én sima duct tape-pel összeragasztottam őket, és a felsőt felcsavaroztam a keretre.
-
Rick4
félisten
Simán belefér egy harmadik ssd, de ez erre nagyon nyűgös ház, legfeljebb kiveszed a kis kereszt- merevítőt, felragasztod a fedlapra egy kétoldalas ragasztóval. Nekem több ilyen volt megoldva ezzel a módszerel, egy 2cmx1cm -es ragasztódarab úgy odatapasztotta, hogy utána hajlott az egész ssd, mikor le kellett vennem, pedig ott csak egy sarkon találkoztak.
Itt látszik, hogy nagyon nagyon kevés a hely...
-
Rick4
félisten
Én végigpróbálgattam ezeket a Q1900b-től kezdve a J4105, kontron, amiből kettő is van itthon, i7-6700, i3-10100, egy mini pc-s kivitelű ryzen5 5500u, végül a legutolsó maradt fixen, mert az 21W körül elvan, nem melegszik semmit sem, és a kontronra is duplát ver passmark benchmarkok alapján, az i3-ra is +30%-ot.
-
-
Rick4
félisten
Ehhez is csak hasonlít, de nem is az ízlés a lényeg, tápegységgel, paneltáppal együtt 13 ezerért a gyártó se akarja, hogy a saját esztétikusabb modelljeit üsse ki a nyeregből, szóval ennyiért ennek így kell kinéznie, a funkcióját tökéletesen ellátja, az eleje is meg az oldalsó lemezek festése is elég jó karcálló, a gomb hibátlan, nem kopik, nem koszolódik, a ház jól összerakott és merev, mi más kellhet még?
-
Rick4
félisten
válasz
gianni85 #59739 üzenetére
Nincs baj, ha nem tud semmit se 44-ért, csak jól néz ki, egy indoknak az is indok, csak tudjuk, mi a preferencia, ami miatt ajánlva lett.
Nálam pont így megy, ha valami nem indokolható, csak simán tetszik, az is éejet érv. Kinéztem a segotep slath mini nevű házat, sok pénz, de szerencsére nincs feketében, mert akkor már megvettem volna.
Fizikális értelmben nem tud 2-3x annyit, mint más hasonlók, de pont mindene ott van, ami nekem fontos, hogy etőtl lesz jobb, mint más házak, viszont biztos vagyok benne, hogy 5 másik emberből 5 nem ezt venné. -
Rick4
félisten
válasz
gianni85 #59733 üzenetére
Nade kérdeztem, hogy egy olcsó, megbíható, funkcionális házhoz képest mivel indokolható a 3.5X-ös ár? Erre jött az esztétika. Utána meg írtam, hogy annak az árnak a 60%-áig kb 30 házból lehet választani újonnan, garisan, üzletből, szóval nem csak hogy egy olcsó ház kerül a töredékébe, de a nagy többség is a 60%-on megáll, és mindez lényegtelen, hogy forintra mennyi a különbség, nem az olcsóságot vettük alapuk, meg a különbséget, hanem hogy mit kapsz és azt mennyiért kapod. Drágábban mindig lesz jobb, ez nem kérdés, csak az érdekelt volna, ez miben jobb, ezért kérdeztem, tud-e valamit ennyiért, de ezek szerint akkor az égvilágon semmit.
Nincs ezzel baj, csak nem értettem, miért pont ez. Mikor ajánlunk, azért mindig szokott egy két olyan fontos dolog szerepelni a felsorlásban, ami a kérdezőnek fontos lehet. Valahogy ez nálad elmaradt, de akkor ezek szerint nincs is mivel pótolni. -
Rick4
félisten
válasz
gianni85 #59730 üzenetére
+ 30 ezerért össz ennyit lehet előnyként felsorolni? (még sor se lett belőle)
Hát ez elég gyenge!
Egy 65mm vékony ház számtalan olyan helyre tud kerülni, ahova a vastagabb nem fér be, én is ezért tartottam ki mellette évekig, viszont amint borult a max 70-80w-os fogyasztású konfig, mert az erősebb gépek felé mentem el, mindjárt más jellegű ház jött előtérbe, igaz ez az én szempontjaim szerint volt jó vétel, de naívan azt gondoltam, akinek ez szimpatikus, fel tud 2-3 logikus érvet hozni mellette. Ezek szerint tévedtem!
44 ezerig elég sok ház belefér, ami nem csak hogy funkcionalitásban több, de legalább ugyanilyen jól néz ki, chhieftec flyer, kolink satellite, sharkoon, raijintek, phanteks, kb 30-35 házról beszélünk, ami árban ennek max 60%-a, szóval tényleg nem értem, miért pont ez... Az oldalsó háló szerintem sérülékeny, az oldalra rakott usb és bekapcsgomb nekem a halálom.. -
Rick4
félisten
Az még egy régi i7-6700-as konfig volt, semennyire se melegedett, mert pont a cpu hűtő fölött van egy rácsos nyílás, plusz oldalt van egy 60x25 -ös ventinek hely, azaz keresztbe lehet mozgatni a levegőt. Később kapott egy id cooling is40-es hűtőt, érdemben nem hozott sok hűfokot, de összességében még jobb átszellőzés lett belőle. Aztán csere lett i7-8700-ra, és kevés volt a 75W-ot tápegység, utána éttértem egy chieftec 90mm vastag, tfx tápos házra, ez a ház meg egy asrock Q1900b allapl további sok évig szerverként szolgált tovább, ott meg már passzívan ment a cpu, a vinyó venti szívott egy pici levegőt valamelyik résen.
Nálam is bement volna a két vinyó két SSD, de itt nem kellett annyi, ment az egy vinyó- egy ssd-vel is..
Hun_Sector: Mármint hogy a 13 ezer forintos ház helyett vegyen 44 ezrest? Mitől fogja megérni a közel 3.5x-es ár?
-
Rick4
félisten
Ehhez képest a hoki quality-nek vélt alis, meg lc power, tápok mindegyike 30-35°C-on üzemel, infra hőmérővel bármeyik pontra lőve nincs ennél több... És ugye a kondinál vannak ott melegebb alkatrészek is!
Pont azért nincs lezárva, és pont azért van a lap mellett, hogy némi levegővel azt az icipici keletkező hőt is el lehessen hessegetni onnan. -
Rick4
félisten
Van két kontronom, mindkettő ment ilyennel, sőt, még aliról vett 300w-os pico psu-val is ment, mindenféle hiba nélkül. 2008 óra vannak ilyen itx cuccaim, a legelső meg még valami ősrégi via epia gépecske volt, az első szériák egyike. A paneltáp miatt vették meg az egészet, szerintem az 20 évesen a mai napig működik!
2011-ben már foxconn ntA2500-assal toltam:
És ez a cucc is eladó lett 2012-ben! :D
Annyira azért nem kell ezektől félni, nem rossz cuccok!
-
Rick4
félisten
Ne arról beszélj, hanem hogy mit válaszoltál, azon már túl vagyunk, beszélj inkább arról hogy mit kérdezett, és mit válaszoltam rá!
Fáziskésésben vagy, immár másodszor!
Mi volt benne amúgy támadható? Az, hogy mást válaszoltam, mint amire te gondoltál? Az kognitív disszonancia, nem kell belkeverni a társalgásba, mondd azt, hogy az alsóval van tapasztalatod, akár 3x annyi, mint nekem, és elfogadom, mivel nekem etőtl még minidg semmi bajom nincs a saját tápegységeimmel.
Sebaj, megpróbáltad, még kontextusba se seikerült helyezni a kérdésre adott választ!Protron: Azt kérdezte, melyiket vegye? Megválaszoltam, szerintem a felsőt! Nem kért műszaki indokot, ennek ellenére azzal, ami a birtokomban van, megindokoltam!
Nálam több darab megy sok éve, ezért az én véleményemet ennyivel tudom alátámasztani, majd a kérdező eldönti, hog ykinek és minek akar hinni!! Ha neked nem tetszik, vagy kevésnek tlaálod, akkor vagy te is felteszed ugyanezt a kérdést, és műszaki alátámasztást kérsz, vagy utánajársz, hogy mégsem olyan jó a felső, mint az alsó, mert tessék, máshol 100-ból 50 rossz lett 2 év után, amit én a tények alapján hajlandó is vagyok elfogadni!De hogy nekifogsz magyarázni, hogy ez nem volt műszakilag megindokolva, az kissé nonszensz kategória!
-
Rick4
félisten
Most néztem vissza, lc power házakban nálam mindben a felső kivitel volt, 2012-2017 között vettem őket, és a mai napig hibátlanul mennek, a legutolsó most is megy, de az már csak napi 15 percre kapcsol be, a másik már összeépítésre vár, de 2014-től 2023 februárig nonstop ment kb 30W-os fogyival, és egyetlenegyszer sem volt hiba, a harmadik sokáig egy i7-6700-ast hajtott, utána pár hónapig egy i7-8700-assal próbálkozott, de némely fpu tesztben már nem bírta a kockatáp, meg a hűtés is bajos volt, így 2019 májusban azt cseréltem tfx tápos chieftec házra, lehtt belőle nonstop menős nas.
Ezek alapján én meg azt mondom, vegye nyugodtan a felsőt, ennél megbízhatóbb tápja soha senkinek se legyen!! -
Rick4
félisten
Az előfúrás nem ez a művelet, az arról szól, hogy egy kisebb átmérőjú fúrószárral kisméretű, de pontos furatot készítünk a nagyobb furat előtt, azaz előfúrjuk, és ez a kisebb furat majd megvezeti a nagyobb lyuk kifúrásáig lépcsőzetesen használt fúrószárakat.
A csavarfej "elrejtésére" vagy inkább a lap síkjával szintbe hozására a belső letörés, vagy más néven süllyesztés kell, amikor az elkészült furatba egy nagyobb fúrószárral befúrunk.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59625 üzenetére
Ha egy másik rétegelt lemez darabot hozzászorítasz pl faipari szorítóval, és úgy fúrod át, nem fog letörni a furat széle, sőt, mindkét oldalára szoríthatsz, és akkor a belső fele is sértetlen marad. De múlhat ez az előtoláson is.. Gondolom fafúróval fúrtad, én nem fémlemezhez való hss fúrószárral..
Amúgy az ilyesmit simán ki lehet nyomtatni, nálam a kis mini nasomnak lett egy alsó tartója, benne egy 140mm-es ventivel, ez nyomtatva van.
-
Rick4
félisten
Ha ott a proci hűtővel, az se rossz megoldás, de a probléma ott is az lesz, hogy egyszerűen nincsenek ilyen procikhoz eladó itx lapok, szóval mindegy, hány sata, meg vga- hdmi kellene, ha nincs eladó.
Boltban egy Asrock A520-itx lap meg 40ezer, és akkor még semmid sincs....
Javaslom 1-2 óránként nézd végig a frissen feladott amd-s itx lapokat, mert valószínű nem csak te keresel épp.
Szóval ez nagyon összevadászós móka, egy darabig elszórakozik vele az ember, de idővel felemészti az elfecsérelt idő a kezdeti lelkesedést, így kezdtem én is, végül vettem 20 gépnyi alkatrészt, meg mégszerintem többet is, hogy majd összpakolgatom őket, eladogatom komplett gépként, aztán mindig van másik feladat...
Nekem is haladnom kellett volna a dolgokkal, így az i3 és a node304 csak egy olyan megoldás lett, amit összeraktam, ment végre a nas, foglalkozhattam mással, és egy picit félretéve a sietséget, nyugodtabban nézelődhettem. Így akadtam bele végul ebbe, ami abszolút csalódásmentes dolog lett. [link]
Aztán persze majd 2-3 év múlva visszanézve kiderül, mennyire lehettem elégedett vele, de eddig maradéktalanul hozza az elvártakat!Ha mégis találtál egy lapot, és összeáll a kép a jonsbo n2 házzal, arra mindenképp figyelj, hogy emlékeim szerint max 57mm magas cpu hűtő fér be, az okozhat fejtörést, a jonsbo n3 már kiküszöbölte ezt a méret problémát, sokkal több vinyó is befér, viszont méretben-árban is annyival nagyobb lett, hogy az már végképp távol áll az általam vizionált max mérettől...
A node304-be meg 165mm a max méret, így sok más tekintetben lesz ugyan megkötés, de pont ebben nem igazán van!
Igazán nincs mit, majd oszd meg, mi lett a vége!
-
Rick4
félisten
A Jonsbo egy elég spéci ház, ami egy nas esetén kelleni szokott, pl jó vinyó átszellőzés, könnyű cserélhetőség, kis méret, lehetőleg a vinyók és a cpu külön körös szellőztetése, na az ebben mind benne van, ezek alapján ez lehet az ideális nas ház, jobbat én se tudnék elképzelni, csak azért nem ez lett, mert mindvégig kisebb ház- kevesebb vinyó volt az irány, és ez alapján szelektálva megtaláltam a tutit, egy komplett mini nas szervert, amiben a két 3.5"-os sata vinyóhely mellett két nvme ssd megy, mint gyorsítótár, és egy 6 mag 12 szálas amd ryzen5 5500u proci van benne, ami egy i5-10500-zal azonos pontszámokat hoz benchmarkokban, de a fogyasztása kb a fele, és az ár sem utolsó, 110 ezerből úgy jött házhoz ez a kis nas, hogy benne volt még egy 512-es nvme ssd w11-gyel meg 16GB ddr4 ram is, ax200-as wifi, dupla 2.5g lan is, szóval vinyó be, és kész vagyok.
Ezt valahogy nehéz volt überelni hardveresen is, méretileg is, ennek az árnak a fele lett volna csak a jonsbo ház, plusz a belevalók ugyan vannak itthon, de az is egy 100-as még, és akkor ehhez képest + 60 ezerért nem jobb semmivel.Ehhez képest a node304 nem annyira nas jellegű, inkább egy kicsit exkluzív htpc- asztali pc jellege van, nekik amúgyis hasonló házaik vannak, ami valamiért mindig más, mint a megszokott, talán kicsit elvont is, lehet őket szeretni, utálni, de általánosságban egy elég jól átgondolt, okosan felépített házat kap tőlük az ember, ami néha szerintem még túl is van gondolva.
A 304-ben pl a vinyókat függőlegesen teszed be, két vinyó megy egy fehér hajlított fémlemezre, majd ezt a lemezt helyezed be két keresztmerevítő közé, végül elől egy, hátul még két csavarral rögzíted, szóval legyen akármekkora földrengés, vagy véletlenül leesik a gépház a tizedikről, biztos lehetsz benne, hogy a vinyók nem fognak elmozdulni.Ellenben a bekapcs gomb gagyi, én véglegesen átalakítottam az enyémet, hogy finoman kapcsoljon, és bírja a nyomkodást, plusz a hdd led egy fehér színű fotonpisztoly, amit a lehető legjobb leragasztani. Nincs ember, akinek az úgy tetszik, nem is értem, hogy kerülhetett gyártásba!!
Ezek a konfigok nem esznek sokat, egy pico psu meg egy 90w-os tápegység is elhajtaná gond nélkül az egészet, de ha több vinyó kell, akkor nehéz olyan házat találni, amiben ne lenne legalább egy TFX vagy egy atx tápnak hely, pl a node 304-be atx is bemegy, és még egy hosszabb vga is belefér, ha játszós gép kell.
a lap+ proci kombóról: Nekem úgy működnek a dolgaim, hogy mindenből az erősebb- jobb kell, mivel sose tudhatom, nem-e épp egy csipetnyi pluszra lesz szükség a későbbiekben, ezért általában minden túlméretezett, és visszanézve feleslegesen erős is, biztosan jó lett volna egy olcsóbb- gyengébb is, de az érzés, hogy nem azt vettem, megfizethetetlen.
A j4025 jó cucc, ha még ott van az apróban, egy 20-asért én is megvenném, ha nem az lenne a mentős nasom alaplapja, meg nem lenne még itt másik 20 itx konfig. Nem lesz csalódás, de nézd meg mellé egy i3-10100 és a hozzá passzoló itx lap árait, i3-10100f most 13 ezer, ugyan nem itx, de micro atx, Asrock H470M-HVS boltokban 25 ezer. A 20 helyett 38-ért meg sokszoros eljesítményt kapsz, és a lap 3 év garis új cucc.
A kolink satellite a boltban újonnan 16 ezer, és belemegy a fenti lap, szóval amennyivel olcsóbb a ház és a lap, annyival kevesebb vinyó fog elférni benne, de ha nekem kellene a kettő közül dönteni, én inkább erre mennék el, mint a node304 és az integrált asrock lap.Szerintem nemszorul magyarázatra, melyik megoldással lesz gördülékenyebb a nas..
-
Rick4
félisten
Van node304-em, ment itt pár hónapig, de aztán szerver csere lett belőle, hamarosan az apróba is felrakom, nekem nagy, és egy darab 8TB-os vinyót használok, ami mellé raktam két kingston 500-as nvme ssd-t gyorsítótárnak. Gyors volt eddig is, nem is veszek észre semmit, de az 1GB hálzati csatlakozón úgyse érezni semmi pluszt.
Így nekem értelmetlen is akkora ház méret, a jelenlegi harmadakkora méret.
Ha én is 4 vagy 6 vinyót akarnék használni, akkor ez lenne a jó, de méginkább vennék egy jonsbo n2-est, ami 5 vinyóhellyel jön, 3 lemezhez elég egy kolink satellite.
A j4125 nem rossz, de ennyi vinyóhoz meg raid tömb kezeléshez kell a kraft, aminek így én nem sok értelmét látom, bár magát az oprendszert se tudjuk, lehet van olyan, amihez elég...
A táp oldali rész se tűnik bonyolultnak, itt van ebben a félrerakott node304-ben egy be quiet 350-es atx tápegység, a benne lévő kis konfigomat (i3-10100+ asrock H470m-itx lap, 16GB ram) 4 db venti elég vidáman vitte, és a fogyasztása ugyanannyi volt komoly be quiet txf táppal, 300w-os pico psu-val, 400w-ot chieftec táppal is, azaz 25-26w fogyi volt minden esetben, maga a táp nem romlott le olyan szinten ilyen alacsony fogyasztásnál, hogy az érdemi eltérést okozzon, ezért egy normális táp, ami olcsó, és kész vagy.
Asrock J4025, ami pár %-kal van a J4125 alatt, egy vinyóval 12W körül kajált, és képességekben, sebességben a harmada talán az i3-10100-nak, árban se biztos, hogy olcsóbb, némi fogyasztás előnyért mindig jóval gyengébb lesz.Ezzel összefüggésben érdeklődnék is, hátha te tapasztaltabb vagy nálam, és tudod a választ. Mi értelme a raidnek otthoni körülmények között?
Egy sima wd purple gyorsabban ír- olvas, mint egy 1GB/s -os csatoló sebessége, tehát ez nem lehet.
A két vinyóra duplán írás, pláne a 4 vagy 5 vinyóra a csíkozás is elveszi a prociidőt, tehát ez se lehet.
Az egylemezes megoldásokhoz képest a dupla fogyasztás, vagy 4 lemez esetén a 4x-es vinyóra eső plusz fogyasztás, vagy a meghibásodó vinyóra plusz 100-400%% esélyed van, tehát ez se lehet.
Árvíz, földrengés miatti megsemmisülés, lakástűz, betörés esetén az adataid nincsenek védve, tehát ez se lehet.Mit lehet nyerni az egy lemezes megoldáshoz képest, ahol a több vinyó árából egy második, kisebb vinyó, és egy mentős nas jó távol az othonodtól automatikusan menti az összes fontos dolgot?
-
Rick4
félisten
válasz
industry #59599 üzenetére
Nem nekem jó, hanem te nem írtad le, mit és hogy akarsz használni, szóval a kérdés nem volt érthető! Ezért gondoltam találgatok, meg magamban írkálok!
Erre jön egy újabb komment, amivel megint ugyanott vagyuunk!Jó a linux, ha már használható??? Mire?
Én kiszálltam, erre nem érek rá, barkochbázzon veled más!
-
Rick4
félisten
válasz
industry #59593 üzenetére
Hmm, ezt is meg lehet csináni, csak mindig foglalkozni kell vele.
Nálam itt a nas, letöltök a letötés mappába, ami nem is a gépemen van, hanem a nasban lévő vinyón, a torrent kliens figyeli a mappát, ha odakerül valami a magról, felveszi a listába, elkezdi letölteni, és törli azt a fájlt, ami a mappába került. Ha épp nem lennék otthon, akkor androidos trelefonon adsget nevű appal ráküldöm egy kattintással, és akkor is letölti 2 perc alatt mait kell, de különösebben nem szoktma ezt használni, csak ott van. Amint megvan a letöltés, indexel, és leszedi a tmdb-ról a feliratot, borítót, szöveget.Amikor lefekszek a tévé elé, megnyomom a logitech rendszertávon a filmezés gombot, az bekapcsolja az erősítőt és a bu-ray bemenetre teszi, bekapcsolja a tévét, és a hdmi1-re teszi, bekapcsolja a médialejátszót, amin indul a kodi, nyomok 5-öt, play, és nézem a filmet. Nem akad, kadenciahelyes, ninc smit hozzányúlni, fogyit nem mértem, szerintem max 2-3W, tekintve, hogy eleve valami régi samsung telefontöltőről kapja az 5V-os tápot...
Nincs távoli asztalozás, filmezés közben egerezés, a táv menü gombjai a médialejátszót vezérlik, de a hangerő gombok az erősítőt.
Az erősítő is hálózati cucc, tehát lát netrádiókat, a nason a zenéket, flac is megy, de inkább kocsiban hallgatok zenét, szóval arra a részre nincs rálátásom, mit tudhat egy ilyen volumio. A kodi a médialejátszóval is tudja ugyanezt, tehát ha még tévén keresztül akarnám babrálni, akkor az is ott van.
A nas mindig megy, mert a gépeknek az a megosztott mappa, a telefonok fotó mappái, a biztonsági kamerák is ide mentenek mozgásérzékelés esetén, tehát max 20W fogyi az, ami mindig jelen van, az összes többi eszköz akkor van bekapcsolva, mikor csinálni kell rajtuk valamit.
Este 10-kor bekapcsol 15 percre a második nas, amire az első fontos dolgairól átmentődik az épp aktuális példány, a régi példány módosítás esetén a fő és a mentős nason is lomtárba kerül, ha mégis kellene.
És ez legalább 10 éve ugyanígy megy mindenféle probléma nélkül, akkor volt némi beállítás, mikor pár év után valamelyik komponenst lecseréltem egy jobbra. -
Rick4
félisten
válasz
gianni85 #59589 üzenetére
De egy 10K-s s922-es chipes médialejátszó még pöpecebb, mert a pc csak nagységrenddel több pénz, fogyasztás, és küzdés után lesz a közelében annak, amit egy ilyen cucc csípőből tud!
Rowon: a kis topton szerverem egy 8TB-os wd red plus vinyóval, két 500-as kingston ssd-vel eszik össz 20W-ot, és ebben más a kockatápja is benne van, miközben a proci többet nyom passmark benchmarkban, mint egy i5-10600-as...
Ezek a kis cuccok csak valami gyenge szerver programot jók futtatni, arra viszont drágák. -
Rick4
félisten
válasz
industry #59585 üzenetére
4K60Hz-es folyamatos képet adó mini pc-ből elég sok van már, csak tippelek, ha mondjuk egy windows-os pc-ben gondolkodsz, errefelé menj el, 50-60K körül már lesz jó eszköz, bár a kérdésből egy csomó dolog nem derül ki, pl nem tudjuk, milyen rendszer kerülne rá, meg azt sem, hogy ez most egy szerver, asztali gép (is) lenne, vagy csak egy médialejátszó kell, ami egy tévére, monitorra lenne kötve? Mert utóbbi esetben nem csak hogy elég egy médialejátszó, de a legjobb választás is, tele a net velük, akár egy coreelec és kodi is futhat rajtuk, 10K magasságában más 10-20 féléből lehet választani, akár itthon, üzletből véve is, és nem nyúlsz mellé, mert azok hardveresen tartalmazzák mindazt, amit egy x86-os procival, meg valami több GB-os oprendszerrel szoftveresen kell megoldani.
Szóval pontosítsunk, mire lenne szükséged, és mennyit tudsz/ akarsz a dologra szánni?
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #59580 üzenetére
Az, hogy ki mit vesz, és hol, mennyit ad érte, nyilván előre megírja a történetet, hogy elégedett vevő lesz-e és sokáig ahsználja a terméket, vagy rövid életű, és szenvedésekkel teli sztori lesz-e belőle!
Amit én 309 dolcsiért vettem, az az alin is fent van, de 500$ fölött megy, sőt, pl az amazonon, a világ bármelyik részén is kapható, a gyártó és a forgalmazó is sok éve létező cég, sok sok saját fejlesztésű mini pc, gaming pc, soft router (ami eleve egy fontos hálózati eszköz, és nonstop üzemre tervezett cucc) jellegű termékkörrel, termékkel, saját normális weboldallal, komplett hierarchiába rendezett termékskálával és komoly támogatással, míg sok másik dzsunka cuccnak nincs ilyen háttere, nyilván ez összefügghez a gyártási minőségükkel is, nekem ezzel van tapasztalatom, másnak meg mással.
Persze mindenki azt csinál a saját pénzével, amit akar, aki viszont nem mer, annak esélye sincs rá, hogy valaha nyerjen is...
Mivel van itthon csak itx vonalon 25 gép, nem különösebben fontos, hogy pont ez az egy működjön, nem akadályoz meg semmiben, ha történik valami, rányomok a gépemen a WOL applikációra, felébresztem a mentős gépet, és 3 perc múlva csinálom tovább a dolgom...Még mindig érdekel, mik azok, amikkel gond van, és hol tudok utánaolvasni a sok sok elégedetlen tulajdonos őszinte véleményényének..
-
Rick4
félisten
válasz
viperabácsi #59570 üzenetére
Fél év gari van rá, amit érvényesíteni is nehéz, ha bajom lenne vele, szóval ha ilyemsibe futok, megpróbálom kideríteni, mi a gyíkja, utána vagy javítják, vagy eldobom. Pont úgy, mint egy lejárt garis, samsung, acer, asus, asrock, gigabyte, msi cuccal tenném...
De mivel elég sok ilyen xarságom van, és mindenhonnan veszegettem mindenféle dolgot, nagyjából azt látom, hogy semmi se megy tönkre. Van sokéves kínai médialejátszóm, semmi baja, xiaomi ax 3600-as routereim több is, mind megy a mai napig 200 napos uptime-okkal is, aliról rendelt pico psu-kkal sincs semmi baj, szóval nem tudom ki és hol olvasott, és miről olvasott, én ilyesmit nem találtam, és a saját példámon keresztül se tudom megerősíteni.
Ellenben nagyon sok év után történt velem is hasonló, itthon vett arctic p14pwm pst argb ventin makkant meg a led sor egyik fele, ha megyek Pestre, leadom cserére, és ennyi, sok év alatt nagyonsok milliós vételárból egy 6K-s venti, amin garis ügyintézés lesz, szóval én nem dramatizálnám túl.
De van aliról 200K-s lcd kijelzőm autóba, 100K-s androidos autórádióm, 100K-s andoid auto adapterem, mindegyik rendben működik, vannak 5-6 ezer forintos biztonsági kameráim is, amik fent vannak a falon saccra 8-10 éve, egy röccenés se volt, vettem 12 usb-s bányász lapokat procikkal 8-10-et biztosan, mind teszik a dolgukat mindenféle hiba nélkül.
Szóval én pont a másik oldalt látom, nem tudok róla, hogy ezek, vagy bármi más olyan könnyen tönkre tudna -akarna menni.
Az az eszköz, amit kiváltottam vele, kb 1.2M lenne, hasonló darabokból összerakva árban több, fogyasztásban szintén, szóval egyelőre még jó vagyok.
Természetesen ha történik vele valami, az se marad titokban, bármikor megeshet velem is.Ellenben ha nem titok, osszatok már meg itt bármiféle külső linket, ahol ezekhez a kínai itx vagy mini pc-khez kapcsolódó rossz történetek vannak leírva.
-
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59568 üzenetére
Szerintem nem fizettem érte sokat, igaz nézhetjük úgy is, hogy van kisebb kocka olcsóbban, de ez a cpu, ennyi ram és ssd mellett nincs olcsóbban, sőt, jóval, akár 1.5x drágábban is van minisforum és beelink gyártmányokból, nekem viszont kellet a 3.5" hdd slot, merthogy ugye nas lett belőle. Asztali gépnek, a belső hálón egy meglévő nassal nyilván nem ezt vettem volna én sem, viszont a kis kockákban fele ekora hűtés lehet ugyanennek a procinak, szóval vagy hűvös, vagy zajos. Ez még itt van a fülemtől 80-90 centire, proci 40°C-on, és nincs hangja.
De a vga miatt annak, aki néha játszana, ezt a cpu-t érdemes venni, normál felhasználásra is combos kis cucc ez, az asztali gépemben a lap volt majdnem ennyi, a proci 1.5X ennyi, a két gép fogyasztását meg ne is próbáljuk összehasonlítani... -
Rick4
félisten
Ez érdekes módon 2000 rpm-nél is csendes, mert amúgy laptop hűtőnek néz ki, csak kétszer akkora, a venti is dupla vastag.
Alulra a 92-es venti helyett meg már megvan a másik 120-as, hét végén össze is építem, mert kinyomtatták hozzá a közdarabot. Na akkor még annyi hangja se lesz.
-
Rick4
félisten
Ezt is megmézheted, ha jól emlékszem, 108 ezret fizettem érte, most is 349 dolcsi mínusz kupon, szóval még alá is becsúszhat, csak ez az n305-höz képest még plusz 30% ot tud, a vga részt meg nem is kell említeni, 5-6x-osa az inteles megoldásoknak..
Ryzen5-5500u proci, 6 mag/12 szál, 16GB DDR4 ram, és 512-es nvme ssd, de van benne 2 db 2.5G lan, intel 200-as ax-es wifi, BT, hdmi, DP, usb-c is, szóval gyakorlatilag minden, ami kellhet, 20 cm magas, alul 16cm átmérő a legvastagabb része. Kis kenyérpirító dizájn, így a konyhában is elfér.Jelen pillanatban az nvme ssd az asztalon pihen, kapott egy pár 512-es nvme ssd-t gyorsítótárnak, és van benne egy 8TB-os wd red plus, így eszik kompletten 20-21W-ot okos hosszabbítóval mérve.
Nálam csak azért kellett ez a méret, mert nasnak vettem eleve, és kellett a 3.5"-os vinyó hely, ha neked nem kell, a fele- harmada méretben tlaálsz ilyen procival szerelt cuccokat.
-
Rick4
félisten
válasz
gianni85 #59555 üzenetére
Nem lenne szétfaragva, az alsó kis venti burkolat és a ház közé kerülne egy közdarab csak, 45 fokkal elforgatva az alsó darabon a lyukak máshova esnek, mint a felsőn, és emiatt össze lehet szépen csavarozni az egészet, össz plusz 10mm-ről van szó... Amúgy már meg is van a venti, ami ebbe kell, itt volt a fiókban, csak kotorásztam egy kicsit, pont befér, tehát ezen még vágni se kell, a kis szilikon tüskék miatt rezgés se nagyon lesz:
HUN_Sector: van kenyérpirítóm, de egy álmos reggelen simán összekeverném őket!
-
Rick4
félisten
válasz
sasNAXO #59553 üzenetére
Nincs hely, vagy kiveszem a beltartlamat, és átpakolom egy kicsi kocka házba, és akkor nyertem, vagy farigcsálok. A 25-ös se rossz, de akkor kell alulra egy 10mm maggas, kör alakú műanyag közdarab, pl nyomtatva, vagy csak négy láb alulra, és akkor mehet alá a 25-ös venti, de akkor már egy 120-as is aláfér, ennek elég egy műanyag lap, amit alulról felcsavarozok a házra, kötépre csinálok egy nyílást, amin befúj a venti, a lap lá meg mehet a 120-as venti csak simán rácsavarozva, a négy szélére meg megy a négy láb.. Eléggé szabadon alakítható.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59549 üzenetére
Itt van két 80X25-ös noiseblocker, egy node304-ben voltak benne, igaz csak 3 pines, de emellé hangos is volt, nekem nem jött be.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59547 üzenetére
Ez van, kell a hely.
Amúgy szétkaptam a kis gépet, a 92x92-es venti is tökéletes, hiába van a gyárin 90-es felirat, 92 lesz az... Ideiglenesen betettem egy id cooling cpu hűtőről levettet, frankó lesz. Szóval kellene valami normális 92-es slim 4 pines pwm-es venti. Arctic, amit olcsón jának tartok, nem gyárt ilyet. más mi lehetne?
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59545 üzenetére
-
Rick4
félisten
Nem olyan rossz cucc az, ahhoz képest, amit fogyaszt, tényleg egy arany középútonak mondható, van kisebb fogyasztású, de gyengébb olcsóbban, lehet építeni nagyobb fogyasztású, erősebbet drágábban.
Ezek jól sikerültek, és még nem nagyon szállt el az ár, ami majd ezek után jó vétel lesz, az za n10 és az N305-ös procis lesz 2-3 év múlva.
-
Rick4
félisten
válasz
Pista0001 #59538 üzenetére
A régit és az ősöreget ne keverjük, nyilván ezek a kis kétmagosok nem rosszak, csak ugye a 10 év életkor mellett a beszerezhetősége és a cpu teljesítmény/ fogyasztás lesz rossz arányú, hiába eszik 10W-ot, ha lassú is mellé, viszont ugyanannyiba kerül, mint egy j1900-as procis lap.
Direkt nem soroltam ide ezeket, mert vagy találsz, vagy nem, ha megvetted, és összeraktad, vagy jól megy sok évig vagy nem, de erősek ezek nem lesznek. A J1900-as egy négymagos gép, még egy win is elfut szépen rajta, a passzív borda a kézmeleg állapotnál ritkán melegszik tovább, olcsón és viszonylag könnyen beszerezhetőek, nas szinten is mindent tudnak.
Itt elég erősen látszik a különbség, fogyi ugyanaz, vagy több a bal oldalon, cpu passmark teszt alapján a harmadát tudja.
És akkor arany középút az apróból a jobboldali kissé gyengusz, de olcsó procis lap 4GB RAM társaságában 9990ftért. Megjön, összedugod, megy, ehhez képest a fele képességűek fele pénzért többet esznek, sajnos ez tény. 3W/ h eltérés havonta 2.16kWh, azaz ha más fogyasztók miatt túllépi az ember a rezsicsökkentett keretet, akkor már 151ft eltérést produkál havonta, 2 év alatt elfizetsz 3600ft-ot a gyengébb, de többet kajáló lap miatt, ezért az egész projekt 3 év után már többe van, mint ha az erősebbet vetted volna.
Vagyis bármennyire is jónak tűnik, nem éri meg az olcsóbb.Tudom, hülyén hangzik, de én az i7-6700-nál kezdtem érezni, hogy jól pörögnek a nason a dolgok, az i3-10100 azért is maradt perpill, mert teszi a dolgát, a j4025 csak a backup szerver, a kontron és az asrock q1900b- itx dobozban pihennek....
Azt az i3-ast már be se raktam a listába, mert teljesen más szinten muzsikál, mint amire másoknak szüksége van egy nas megoldáshoz, valójában értelmetlen plusz teljesítményt nyújt.
Az i3-6100 most is fent van az apróban 5 ezresért, kell egy hozzávaló lap, és egy combos nast össze tudsz rakni. Valamelyik nap betettem egy kis házikót, ami ilyesmi célra pont jó,az is fogad mATX lapokat, szóval még csak elfizetni se kell az ember összes pénzét az itx méret miatt. -
Rick4
félisten
A véleményem szerint a szerényebb képességeknek szerényebb fogyasztással is kell társulnia, asrock q1900B lap és társai ami kb a minimumot jelentik, miközben egy vinyóval 15W körül megállnak fogyiban, ehhez képest egy i3-10100-as procis itx lap egy vinyóval megáll 25W körül, ami vállalható a 3-4xes cpu erőért, az ideális lehet a j4125ös lap, az viszont drága, egy i3-8100-as lapot összepakolsz szerintem 20-25 ezer körül, és erősebb, jobban felszerelt, enni az se fog sokat. Egy használt itx ház kb 10K, 8gb ram 5 ezer bele, szóval 40K-ból megoldod a kisfogysztású szerver kérdést.
Egy régi gép bármennyire is van otthon a sufniban, (nekem is van 5-6 p4-e komplett gép, empron 300+ meg 478-as 2.4-es P4es procikkal) negyede sebesség, és dupla- tripla fogyi. -
Rick4
félisten
Majd lesz meglepetés, meg a gyorsaság fogalmának újraértelmezése, ha felcsatolt mappaként használod azt a nast, és megnyitsz egy 40GB-os fotó mappát, megnéznéd a bélyegképeket... Percekig fog eltartani maga a betöltés is.
Az ősöreg gép koncepció se rossz, csak egy normális eszköz árát elfizeted két-három év alatt áramszámlába, és mindvégig még mindig az ősöreg, lassú géppel dolgozol...
-
Rick4
félisten
Felesleges tartani, nekem több ilyen itx házam volt, java részét 2012-2016 között vettem, és volt olyan, amelyikből most vettem ki a bene lévő lapot, azaz 10 évig biztosan ment hiba nélkül, szerver volt, úgyhogy pár frissítés, átépítés meg áramszünetet kivéve a vétel óta nonstop mentek.
A J4125 vaamire jó, de amúgy nem túl acélos cucc még szerver- nas szinten sem, de a régi tizenéces kétmagos cuccoknál azért jobb lesz. Hacsak nem 20 ezerért tudtad megszerezni, akkor viszont ezek már drágák ahhoz képest, amit tudnak. -
Rick4
félisten
De jó hogy megtaláltad, ha már az 59488-as hozzászólásban berakták ugyanezt.
Nem rossz választás, 3 éve adtam el egy ilyen gépet egy i3-6100-as procis konfigként, saccra 10 évig ment mindenféle hiba nélkül, miközben napi 16 órákat be volt kapcsolva, a tápegység is bírta. Ennyi pénzért valójában ajándék. -
Rick4
félisten
válasz
PROTRON #59506 üzenetére
Én nem lakatfogóztam, sima okos hoszabbítóval mértem, úgysem az egzakt szám lellet,t hanem az, hogy valamelyik táp elviszi-e a 15W-os fogyit 5W-tal valamerre, mert van egy alap fogyasztása, rosszab hatásfoka, bármi ami befolyásolja a dolgokat.
Ez az az érték, amit még talán érdemes számolgatni, mert egy gomb fagyi ára is kijön belőle évente, a többi már macerás, inkább dolgozok 10 másodpercet, és megkeresem az áramszámla 5x-ösét. -
Rick4
félisten
Én csak örülnék neki, hogy nem rondít bele az összképbe, amennyiben nekem usb kellene, hátul kivezetnék egy usb hosszabbítót, és az astal lapja alá felfogatnám, mintsem hogy nézegessek két csúnya aljzatot.
Igen, ide csak paneltáp, vagy pico psu, én mindenképp az utóbbira szavaznék.
Amúgy ha usb kell, én ezt venném, mét mATX lap is befér: [link] -
Rick4
félisten
válasz
AxBattler #59488 üzenetére
Ejj, de szerettem ezt a kis házat..
Igaz nem volt túl méretpontos, a fedlap se csúszott fel szépen, az eleje se volt pont ugyanaz a méret, mint a fém test, az usb-ket is el lehetett volna rejteni, de minimum mehetett volna nikkelezés helyett fekete, hogy ne üssön annyira el, power led igazi lézerágyú volt, de amúgy összerakva jó kis izomkocka volt... -
Rick4
félisten
Annak elég egy paneltáp, bár pont mértem a múltkor, nem nagyon tudok mérhető különbséget se kimutatni egy normális 120W-os paneltáp és egy 60W-os deer tápegységáltal hajtott j4025-ös lap, vagy egy 350-es Chieftec atx tápegység, vag egy 300W-os pico psu általi működés közben, szóval csak az a fontos mennyi a hely.
Kb ugyanúgy esznek konnektorból, és ugye egyik árban biztosan töredéke a másiknak, miközben bármikor több ampert lehet elővarázsolni vele, bent van minden a házban, azaz vagy egy ATX táp valami frankó házzal, vagy egy SFX szintén hozzá valóval, és csak a legutolsó esetben, bizonyos feltételek teljesülése esetén érdemes paneltápot, vagy pico psu-t berakni, ha minden ki van száomolva, nagyon kicsi a hely, valami passzív lap és egy max 65mm vastag ház, és max 70-80w fogyasztás van, ahova más be se férne.
Igaz pont ilyen házban ment évekig egy i7-6700-as id-cooling is-40-es hűtővel probléma nélkül, de az a max, ami még elmegy...
-
Rick4
félisten
Szerver lesz belőle? Asrock Q1900-ast vegyél, azok nem drágák, és tényleg alig fogyasztanak, abaszolút nem kell hűteni a cput, zárt házban is elvan max 40°C-on. De egy J4025 sokkal combosabb, és annak sem kell az akítv hűtés, jóval erősebb is, csak maga a lap drágább, meg már ddr4-ramokat eszik.
-
Rick4
félisten
Hova teszed a vinyókat? A felső keresztlemezre ha jól tudom, kettő fér rá, ha nem túl magas a cpu hűtő, és az is csak megpróbálja kifújni a benti meleg levegőt, elől a táp takar ki, elölről szív, és oldalra nyom ki, szóval átszellőztetés gyakorlatilag nincs. Én tennék a vinyókra pl két coolink silent savior hdd hűtőt, még akár megfordított ventivel is jó, azaz kereszülszívna a vinyók aljánál, és lefelé nyomná a cpu hűtő elé, de hogy a harmadik vinyót hova teszed, azt nem tudom.
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #59464 üzenetére
Én kimértem, 420W-ig szalad el limitált procival, viszont ez a 120-as vastagabb, mint a 240-es hűtő, de kinek mi a zavaró hangerő, 900-1000 körül hangtalan, utána már kezd hangja lenni.
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #59450 üzenetére
Itt egy 120-as aio van egy i7-13700K-n, kicsit trükközni kellett, hogy menjen rendesen, de mostmár a napi használatban elég jól elvan, a cpu jelenleg is 37°C-on dolgozik, biosban meg 90°C limit be van állítva, és ennyi. És ez csak 180W környéke limitálva, 220-ig elmenne limit nélkül, ezt egy 240-essel se hűtőd le...
-
Rick4
félisten
válasz
flashpointer #59443 üzenetére
500 wattot meg lehet hogy meglepo lehet de egy 140 es radiator lehut
Persze, ha az a 140-es radi 5 centi vastag, és 4 ventivel fújod keresztül az 5 fokos levegőt!
-
Rick4
félisten
válasz
TESCO-Zsömle #59435 üzenetére
A humorra vevő vagyok, még a feketére is, de lehet ez most nem ütötte meg az én szintemet.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59432 üzenetére
Szép kis család lehettek.
-
Rick4
félisten
válasz
HUN_Sector #59430 üzenetére
"Na ha a Terra az olajradiator, akkor a Segotep a Szarvasi "
Én csak egy helységnevet látok..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Prime A320M R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA TT 500W
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest