-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
phulee
tag
Nm.
Pontosan ez az aggályom vele nekem is. Csak nem mertem az mATX problémáimmal terhelni a topikot.
A régi C6-hoz már beszereztem egy belső 90 fokos tápkábelt és két 'L" tartóval fogom rögzíteni a tápot. Így a tervek szerint szabadon lehet jobbra-balra igazítani a tápot, hogy a RAM-ok is elférjenek.
-
phulee
tag
Napvilágot látott a Jonsbo C6 ITX megjelenésének dátuma: 2024. július 10.Hír és némi infó itt. Elvileg mind a fehér, mind a fekete rendelhető lesz a gyártótól.
Érdekes viszont, hogy 20 dkg-mal nehezebb lett, mint a sima, pedig méretben teljesen megegyezik.
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62833 üzenetére
Igazad van jó részt és bár nálam is főleg ITX komponensek vannak, de mATX alaplapot használok. Elsősorban az ára miatt. Viszont azt is gondolom, hogy itt meglehetősen jó a közösség és ebben méretben komoly tapasztalat gyűlt össze, ami sok mindenben hasznos segítséget ad. Amiért én nagyon hálás vagyok. Főleg, hogy mATX topik nem igazán van és igény se nagyon rá.
Ha szigorúan vesszük a leírást, akkor valóban kilógunk jó páran az ITX definícióból, de talán éppen a mini házakból adódó egyedi kihívások és problémák miatt talán mégiscsak beleférhet ennyi engedmény. De elfogadom, ha ez már nagyon kitágítaná a fórum kereteit.
-
phulee
tag
válasz
rxmiss #62829 üzenetére
Mindig az a kérdés, hogy az igények és a realitás tud-e találkozni, illetve vállalható-e az ezekkel járó kompromisszum. Nekem egyelőre oké a C6, sokkal inkább tetszik, mintsem zavarnának a korlátai.
Az a deepcool is szép ház, én is néztem. Csak éppen elszálltak az ITX lapok árai. -
phulee
tag
Azért van élet 210mm alatt is, 4060/Ti-t simán kapsz és már a küszöbön vannak a 4070-ek is. Persze utóbbiak esetében még sok tapasztalat nincs a hűtésekről.
Nyilván ide való, ezért is tettem OFF-ba. Csak szomorúan állapítottam meg, hogy erre nem tudok a C6-ról átköltözni bármennyire is tetszik.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62827 üzenetére
+1 a C6 mellett, én még annyi hibát sem tapasztaltam, mint te. Az illesztések teljesen pontosak. Ha egy apróságot meg kellene jegyeznem, akkor az előlapi kábelek elvezetését megoldhatták volna, mert így nem igazán szép.
A T6 is nagyon mutatós, csak sajna az mATX nem fér bele.
-
phulee
tag
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62731 üzenetére
Van olyan program ami megközelítőleg pontosan méri a gép fogyasztását? Rendes wattmérőm nincs, de szívesen megnézném, hogy a 4060 Ti mennyit fogyaszt.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62726 üzenetére
A Zotac-ot tudom, hogy jó, de most ez a Gainward jött szembe elég jó áron. Egyelőre ez is elég csendes és hűvös, majd azért kap egy kis törődést.
-
phulee
tag
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62710 üzenetére
Pontosan, furán néz ki nélküle. Megszoktuk ezeket a beburkolt kártyákat. Régen más volt, de ma már az esztétika, a letisztultság vagy kinek ízlése szerint a feltűnőség is szempont lett. De ez nyilván egyéni.
-
phulee
tag
Megjött közben a Gainward RTX 4060 Ti Pegasus OC 8GB.
Alapjáraton a kártya teljesen passzív, 37 fokot mutat a fancontrol. Kalibrálás során közel 3800-ra ment fel a fordulatszám, ott azért már van hangja rendesen. Nagyjából 40% (1400) alatt gyakorlatilag semmi hangja sincs.Amúgy meglepően masszív kártya, annak ellenére hogy nincs blackplate, ami fura. Lehet keresek vmi 3rd party megoldást erre, vagy nyomtattatni kellene valahol. Rövid, 170 mm hosszú, de vastag és érződik, hogy van benne anyag. Még szokjuk egymást, minden alap beállításon van. Ha érdekes vki számára, akkor szívesen csinálok esetleg teszteket.
-
phulee
tag
Azt hiszem ezt elég pontosan fogalmaztad meg!
Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy nálunk kapcsolódik még két médialejátszó is vezetéken a NAS-hoz. Ha van ilyesmire is igény, akkor is célszerűbb a NAS.
Ha meg tényleg csak egy gép mellé kell megoldás, akkor javaslom a Raidsonic Icy Box megoldásait, van több lemezes, Raid-es, illetve modelltől függően usb3 meg esata csatlakozójuk. Nálunk egy ilyenre megy a külső mentés.
-
phulee
tag
+1 a NAS mellett. Az irodában egy Synology DS920+ 4TB Raid6-ban (2*500MB SSD Cache) a fő tároló. Erről napi és heti mentés készül egy Raid1-es külső tárolóra. Másodlagos eszköz egy DS420j (2TB Raid5) külső helyszínen, amire folyamatosan szinkronizálásra kerülnek az elsődleges fontosabb mappái, illetve erre is megy napi és heti mentés.
Mivel elsősorban dokumentumokkal dolgozunk, ezért bőven elég ennyi tárhely a jelenlegi tendenciák mellett még évekig.Itthon egy Dell T20 fut xpenology alatt, 6TB Raid5, elsősorban fotók tárolására, illetve egy 2TB kötet filmeknek és ezen fut a torrent is. Az asztali gépben van egy 500MB-os és egy 1TB-os Nvme m.2 SSD a programoknak, illetve játékoknak. Lokálisan érdemi adatot nem tárolok, kivéve a Lightroom library-t, amit célszerűbb helyben tartani, de ez is mentésre kerül a NAS-ra.
Mindkét helyen sima gigabit hálózaton vagy wifi6-on kapcsolódnak a kliensek, gond nélkül. Erre a célra (ügyvédi iroda dokumentum kezelése) tökéletes fenti megoldás jelen állapot szerint.
-
phulee
tag
válasz
Dr.Adonisz #62675 üzenetére
Persze, vicc volt. De érthető, bár durva lehet ezt így átlátni. Nekem időnként már a két monitor is gondot okoz. Vagy csak öregszem
-
phulee
tag
válasz
Dr.Adonisz #62673 üzenetére
Az nem semmi
, és mire használod, ha nem indiszkrét, Mátrix szimulációt futtatsz?
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62665 üzenetére
Ez mind igaz, meg azt sem szabad elfelejteni, hogy a járvány meg a válság idején összeomló gazdasági láncolatok is árfelhajtó hatással voltak közben. Erre robbant az AI, illetve közben a bányászat. Az árakat meg a jónép megszokta, és a tehetős réteg számára a világon amúgy sem akkora érvágás, mint nekünk. Szóval a gyártók meg szépen lefölözik az extrahasznot. Sajna...
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62653 üzenetére
Éppen úton van egy 4060. Kíváncsi leszek, majd a fentiek alapján jól adok neki és lesz itt csend.
-
-
phulee
tag
Visszaolvasva, korábban volt téma a 4060/Ti minik (Pegasus, StormX, Aero ITX) kérdése. Esetleg valaki rápróbált ezek közül valamelyikre, 170 mm-re ideálisak lehetnek, csak vajon milyen élesben a hűtésük (mennyire hangosak, melegednek)?
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62636 üzenetére
1 hónapja rendeltem német Amazonról szintén Thermalright proci hűtőt, meg egy Noctua ventit és ingyenes volt a szállítás. Ezért mertem ajánlani...kb. 3 nap alatt itt is volt.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62633 üzenetére
Nem olyan régen rendeltem onnan, nézd meg, mert Prime trial-al akkor nekem ingyenes volt a szállítás. Hátha most is él ez a lehetőség...
-
phulee
tag
Ma nyűgös napom van és nem fogalmazok pontosan. Szóval ez inkább kérdés volt a részemről, hogy ugye amikor megy a venti, akkor az befelé szívja a levegőt a táp belsejébe? Az megvolt, hogy ez csak a fél passzív/passzív tápok esetén érdekes.
Köszönöm a megerősítést!
Majd ha odajutok beszámolok róla mennyire működőképes megoldás...
-
phulee
tag
Lehet rosszul értelmezek valamit, de a tápventi nem szívja a levegőt? Az eddigi leírások alapján nekem az jött le, hogy ezek zárt dobozok, ahol a venti tolja be a levegőt és a nagyméretű hátsó nyílásokon távozik a meleg.
Ha ventivel felfelé szerelembe, akkor felfelé áramló meleg levegő elvileg kijut, amíg a venti nem dolgozik, utána viszont szembe dolgoznak egymásnak. Ezért gondoltam, hogy függőlegesen építeném be, ventivel kifelé. Így ha beindul a venti, akkor kintről kap friss levegőt, illetve a szellőzőnyílások meg felfelé néznek és ki tud áramlani a meleg, akár passzív állapotban is. De javítsatok ki, ha rosszul gondolom.
Az a hőmérő unverzális egy darab, egy gurman ismerősöm grillezéshez használja. Van maghőmérője is persze, de valamiért kívül is kell mérnie. De a lényeg, hogy az illető mérései szerint meglehetősen pontos a cucc, főleg ezen az áron.
-
phulee
tag
válasz
rxmiss #62562 üzenetére
Ezen sajna nincs ilyen lehetőség, amit a teszteken talán az egyetlen negatívumként rónak fel neki.
Rowon #62561
Részben ezért nálam alul-felül két venti tolja be a levegőt a házba, illetve jelenleg még egy venti szívja ki előre. Ha sikerül átépíteni a tápot előre, akkor ez utóbbi venti kerülne hátra. Vagy még azt néztem, hogy a táp alá lehet befér egy a 120-as Noctua előre és akkor az is befelé fújna, rá a Dvga-ra és akkor a felső ventit megfordítanám, hogy felfelé legyen légáram. De ezekkel majd még eljátszom, ha odajutok.Egyébként terv szerint tápcsatlakozóval felfelé kerülne majd be a táp. Ahogy néztem ugye ott erősen perforált lemez van, tehát, ha jól sejtem, ahogy te is javasoltad, ezáltal felfelé könnyebben tud majd a meleg levegő távozni. Jól gondolom?
-
phulee
tag
Pont ez volt kicsit bajom a Chieftek-kel. Alapvetően csendes lenne, nem is melegedett nagyon, de valamiért már alapterhelés mellett is úgy rátolta a ventit, hogy zavaró volt. Totál indokolatlanul... amúgy kár érte, mert a tesztek alapján teljesen okés cucc. De ezen lehetne finomítani.
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62560 üzenetére
Megértem, nálam is tipikus impulzív vásárlás volt. Szükségem volt rá? Egy fenét, de tudtam, hogy kell egy ilyen. Használd egészséggel!
Erről még nem tudok tapasztalatról beszámolni. Csak bedobtam a hétvégén a gépbe, és azt látom, hogy alapjáraton nem kapcsol a venti, de nem is melegedett a táp. Majd két hét múlva jutok hozzá, hogy elkezdjem használni és akkor majd csinálok teszteket, illetve megnézem mit bír a R5 7600.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62547 üzenetére
Igen, HA-n szembejött egy gyakorlatilag vadonatúj példány és 10 perc gondolkodás után lecsaptam rá. A Chieftec meg ma 5 perc alatt kelt el, már az automatában várja, hogy útra keljen.
Köszi, én is remélem.
Tényleg nincs hangja, és a kábelei egy álom. Már meg is terveztem a C6 átépítést. Még van egy vizsgám és utána bele is csapok.
Elvileg tudok nettó áron vásárolni, úgy olyan 125e körül jön ki az Aqua-nál most Dual v2. Használtan is kb. ennyiért mennek most az RX-ek. Szóval győzködöm magam. Lehet megkérdem a szaktopikon mit szólnak hozzá a mesterek.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62545 üzenetére
Szuper. Cukik, nálam sem engedte, hogy az ASRock lap hátsó fénycsíkját lekapcsoljam. Pedig ő már 10 múlt, de áhítattal nézte, hogy milyen szép ami a C6-ból kiszűrődik.
Kerestem teszteket a Dual v2-re, de nem igazán találtam. Viszont a Ti ára meg pont ebben a kategóriában bőven megérné amennyivel erősebb. A csend jó lenne, főleg hogy most jó áron lett egy SF750 Platinum-om. 7600(XT)-k között is akadnak szép kártyák.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62534 üzenetére
Szuper, akkor sikerült megszabulnod a fényártól?
Ha Dual v2, akkor 4060 Ti inkább, mert csak bruttó 10-15e a különbség. Ha olcsón látok, sok garis sima Dual-t, akkor az lesz a befutó. Legrosszabb esetben nem teszek előre ventit és akkor egészen 250 mm-ig jó vagyok szerencsére. Vagy elengedem a Lightroom kérdést (már úgysem élek belőle) és akkor 6700/7600 közül valamelyik a befutó.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62513 üzenetére
Ha ez a lila-kék, akkor milyen lehet a kék-kék? Valami hackeléssel csak meg lehet szabadulni ettől a fényártól. Ilyen opció nincs a tiéden?
Megértem az okot, ez nálam is dilemmát okoz. Szívem szerint Nvidia-t vennék, mert a Lightroom (és általában az Adobe) a tapasztalatok szerint jobban szereti. De a sima Asus Dual v2 nem igazán kapható és ha igen, akkor sem sokkal olcsóbb, mint a Ti. A HA-n árul most vki egy csomó új Inno3D 4060 Ti-t, még az ára sem vészes, de csak egy hét garival. Így meg gyáva vagyok
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62483 üzenetére
Én ilyen célra Revolut egyszer használatos kártyát használok. Amennyi kell rá teszed és a használat után azonnal, automatikusan megsemmisül a kártya.
@Hanok: Ez sajna lutri, de nekem még nem volt ilyen rossz tapasztalatom. Illetve egyszer egy eBay-es rendeléssel, USA-ból nem jött meg a cucc. De ott az eladó volt simlis és a paypal megvédett.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62365 üzenetére
Egyetértek, alapvetően én sem adnék most ki zsebből 100e-t egy kártyára. De ha azt nézem, hogy csak különbözeti árat kell fizetnem és kb. 2 évig jó vagyok, akkor az megfontolandó.
Pontosan ez a dilemmám nekem is, a kétventisek jönnek be, de erről az MSI ITX-ről csupa jót írtak. A többiben egyfelé gondolkodunk, vagy ASUS Dual vagy MSI Ventus lenne a befutó. AMD sajna az Adobe miatt kevésbé játszik, bár egy Sapphire Pulse 6700xt-n elgondolkoztam, de 5mm híján már a házban sem fér el.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62367 üzenetére
Ebben az esetben nálam sem merülne fel a kérdés. De jelenleg egy RTX2060 van, és közben szeretném eladni az előző gépem, amiben nincs VGA. Tehát valamit mindenképpen kellene vennem, akkor viszont azt a pénzt inkább hozzáadom egy erősebb kártyához, amin megy a Lightroom és 1080p-n még játszani is tudok.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62366 üzenetére
Simán játékra szuper választás lehet.
Nekem sajna Lightroom-hoz is kell, ott viszont a 30-as és 40-as széria között 2,5x sebesség különbség jön ki a teszek szerint.
Érdekes módon szérián belül már nincs szórás, tehát nem érdemes erősebb kártyát venni, de ez régen is így volt. Amikor nem csak amatőrként fotóztam, bőven elég volt egy GTX960, míg videós kollégák vették a méregdrága csúcskártyákat Premier-hez meg AfterEffect-hez-
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62361 üzenetére
Szerencsére nem vagyok annyira korlátozott. Csak ha előre kerül a C6-ban a táp, akkor nem szeretnék alatta beszorulni a kábelezéssel. Olyan 20cm körül ideális.
Kösz, a fél délutánomat tesztek olvasásával töltöttem, de össze-vissza mondanak mindent. Ezért voltam kíváncsi, hogy van-e gyakorlati tapasztalat. De igazad lesz és annyival többet a Ti nem ad, mint amennyi kompromisszummal járna. Igazából a HA-n jött szembe egy a Palittól és elgondolkodtatott.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62362 üzenetére
Ettől tartottam, köszi a visszajelzést!
Az MSI ITX minden szempontból szimpatikus, csak közben elgondolkodtam, hogy akkor már egy kicsit többért a Ti verziót választanám. Van most egy a HA-n, csak nem tudom van-e rá még gari.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62343 üzenetére
Más okokból, de én is a rövidebb kártyák felé nézelődöm. Ahogy látom vagy LP verziók jöhetnek szóba vagy a rövid nyákos megoldások:
ASUS GeForce RTX 4060 LP 8GB OC
GIGABYTE GeForce RTX 4060 OC LP 8G
illetve:
MSI GeForce RTX 4060 Ti VENTUS 8G OC
MSI GeForce RTX 4060 AERO ITX OC 8GB
Palit GeForce RTX 4060 Ti StormX 8GB
Az ideális persze a MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB lenne, de az már minden lélektani határon túlmutat.Esetleg valakinek van közvetlen tapasztalata, hogy melyik megoldás a csendesebb, hűvösebb? Ez egy ventis megoldások szimpik, de félek nem éppen halkak...
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62315 üzenetére
Erre számítok, hogy a puding próbája az evés. Ezért sem szeretném szétflexelni a házat, hátha kiderül mégis az eredeti koncepció volt a jó. De valamiért úgy érzem, hogy az első táp a helyes irány.
Majd konzultálunk vagy tartunk C6 találkozót és mindenki elhozza a drágaszágát...
-
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62303 üzenetére
#62302sb: No, ezért mondtam, hogy nagyjából egyről beszélünk. Legfeljebb az a kérdés, hogy kinél mikor és milyen mértékben merült fel az igény, hogy kisebb gépeket keressen.
Ma már egy normál háztartásban is óhatatlanul több az IT, mint 10 éve. Sokáig két CoreElex boxon néztünk itthon filmeket meg stream-eltünk. Most jött a szolgáltatói Androidos box ugyan, de ettől még ezek is gépek. Nálunk is van 3 db notebook (Coviddal együtt lett elsős gyerekkel más opció nem is lehetett, mint gépet adni neki), játszós-lightroomos/photoshopos gép, illetve egy közös épített NAS (Xpenology alapon). Akad még 1-2 retrógép is a pinyóban, mert nincs szívem megválni tőlük. És akkor a céleszközöket még nem is néztük, mint napelemvezérlés, kaputelefon, okosotthon stb. Mondanám, hogy ez a jövő, de nem. Ez már a jelenünk.
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62297 üzenetére
#62294Pista0001: Szerintem egyről beszélünk, tényleg léteztek már régebben is ATX méret alatti gépek. Nekem is volt annó egy Dell Optiplex 745 SFF gépem, ami üdítő volt a korabeli gépek között. Lekerekített forma, aluhatású burkolatok, minden eleme szerszám nélkül szerelhető volt stb. Még olyan részletekre is ügyeltek, hogy a Dell logó átfordítható volt, attól függően, hogy fekve vagy állítva használtad. Intel Q9650 proci, 16GB és még belefért egy LP 750Ti is.
Viszont, ahogy te írod, hogy bár megvoltak/vannak a megfelelő megoldások, de mégis régen ez egy elég szűk, vájtfülű réteg játszótere volt. És igen, az emberek nehezen változnak és itt még sokkal inkább kell sakkozni a helyszűkével, a komponensekkel. Ez valakinek vagy bejön vagy sikítva menekül. Engem inkább inspirál és semmi pénzért sem kellene egy nagy batár ATX.
A szokásokon meg végképp nehéz túllépni. Régen is kellett a sok bővítőhely persze, viszont akkor még külön volt hálókártya, hangkártya, nem volt alaplapi HDD csatlakozó, sőt még CD verzérlőkártyára is emlékszem. Aztán gondolom ezek így mennek át generációk között is, holott a nagy részére biztosan nincs már szükség. De ezek egyéni preferenciák, sokunknak erre van igényünk, de a többség még mindig ATX-et keres, amivel nincsen semmi baj. Ha valamiben van előrelépés az az, hogy most sokkal inkább van miből választani és sokkal szélesebb körben elérhető sok minden.
-
phulee
tag
A VGA mindig szűk keresztmetszet ennél a háznál. Az saját igényeimet elég jól behatárolva, a jelenlegi kínálatból vagy RTX 4060 lesz vagy RX 6700 XT lesz a befutó. Előbbi azért szimpi, mert egyrészt nagyon pici, másrészt durván jók a tesztjei. Ráadásul most láttam garisat az aprón elég kedvező áron. Ezzel az általad felvetett probléma, bár jogos és valós, máris megoldást nyert.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62308 üzenetére
Nekem most így van, éppen ezt tervezem megfordítani. De szerintem az első tápos verziónál korlát lesz, hogy nem fogsz tudni előre plusz ventit berakni. A táp alatt nem marad annyi hely, illetve ott vannak még lent az előlapi csatlakozók is. Persze lehet a te tápod megmozgat éppen elég levegőt.
Egyébként ez a megoldás most is elég jól működik, csak mivel olyan kis elegáns a ház, az asztalra tettem és zavar, hogy rám tolja a meleget...
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62298 üzenetére
Ezt én is érzem, hogy simán áramlik benne a levegő. Amúgy csak arra utaltam, hogy az említett átalakítással a levegő minden külön rásegítés nélkül is inkább a könnyebb ellenállás, azaz a hátra a nagyobb lyukak felé fog utat találni kifelé. Ez lenne a cél. De ezt majd a fizika vagy megerősíti vagy cáfolja.
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62294 üzenetére
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy kevésbé volt benne a köztudatban és egy szűkebb réteg réteget érdekelt. Ma sokkal másabbak lettek az igények és a fogyasztói szokások. Saját magamon látom, hogy szempont lett, hogy ne egy nagy batár legyen a gépem. Már nem az asztal alatt szeretném elrejteni stb.
Pl. a Jonsbo C6 letisztult minimalizmusát azonnal megszerettem, nincs semmi sallang. -
phulee
tag
Pontosan, tizen éve csak brand, használt gépeket vettem. Most is így indultam neki, de aztán megcsapott az ijfúkorom szele. Alapvetően én is ár/értékarányban gondolkodom, de egyszercsak beütött, hogy most építés lesz, mert kell. Így aztán nem volt sok gondolkodás, csak beindultak az események. Eddig nem bántam meg.
DIY érzés megjött jelentem és már ez sem a legelső verzió. De nem is az utolsó, ahogy olvashatod. -
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62290 üzenetére
Nem láttam, hanem vettem. Pont beleestem egy iPon-os akcióba, ha most megnézed (bár most csak fehér van) bruttó 15.690,- Ft-ba kerül, akkor 14e Ft körül volt. A bütyköléssel egyetértünk, ezért sem tervezem megvárni, mire kapható lesz az új. Inkább átépítem a mostanit, ráadásul fejben már meg is van.
Erről a tápról beszélünk. Ahogy mondod előre függeszteném fel, 2 db "L" tartóra. Felülre kerülne a 220V csati, alul jönnék így ki a belső tápkábelek. Jelenleg is két venti van a házban (alul-felül), ezek mind befelé tolják a levegőt, mivel a VGA blokkolja a belső légáramot és elöl van még egy 120-as venti, ami kifelé fúj. Kb. ez a mostani állapot: [kép]. A toronyhűtő hátra fordulna, és a táp helyére tennék egy nagy lyukacsos lemezt, illetve az üres kártyahelyekre is tennék lukacsosakat. Mivel a C6-ban túl aprók a burkolaton a lyukak, ezért ezeken keresztül kevésbé megy a szellőzés, így a könnyebb ellenállás miatt a hátsó nagy lyukakon menne ki a meleg levegő. Tehát ahogy most is, alul-felül tolnák be a levegőt a ventik és a légáram hátfelé haladna és a mostani táp helyén lépne ki a házból. Erre segítene rá valamennyit előlről a táp is. Ez a terv, az már csak a gyakolatban fog kiderülni, hogy hátul kell-e rásegíteni a légáramra vagy a belső "túlnyomás" miatt magától is kiszellőzik-e. Nem tudom sikerült-e értelmesen felvázolnom.
-
phulee
tag
Tökéletesen megértelek, hasonló helyzetben voltam én is. Évek óta notit használok, mert irodai munkára, sok utazásal tökéletes, amikor meg még fotóztam, akkor kellett nagy gép, ami azóta elavult.
Az upgrade felesleges? Naná, de időnként kell egy kis "juti fali". Az alkotás öröméért, a ritkán adódó játék kedvéért. De sosem fogja megérni.
De ezeket el kell engedni egy kicsit és azt lépd meg, ami igazán örömet és könnyebbséget fog hosszú távon okozni. Nekem az katartikus volt, hogy mennyi újdonság lett azóta, hol voltak annó ventillátor görbék, folyamatvezérlés, a bios egy űrtechnika lett. Élmény újra szerelni, tervezni az általakítást stb. De ezek egyéni szempontok. Találd meg a sajátodat! 🤞
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62283 üzenetére
Erre gondoltam én is, hogy a résekkel lenne ott gond. 'B' tervnek viszont remek ötlet, amit adtál.
Közben gondolkodtam még. A táp ugye előre kerül, azaz annak a ventije is befelé fogja tolni a levegő, plusz a két 140-e (alsó-felső) is. Mivel hátul sokkal nagyobbak lesznek lukat (már eleve is, illetve a táptakarón is majd), ezért szerintem a levegő a kisebb ellenállás felé fog távozni, azaz venti nélkül is hátrafelé. De ez majd csak a gyakorlatban fog kiderülni.
Lehet, hogy cserélhető a hátlap, de ha már elérhető az új, akkor nem egyszerűbb komplett házat cserélni?
Főleg egy 14e Ft-os esetében...
Köszi a tippeket!
-
phulee
tag
válasz
mpierre #62277 üzenetére
Már olvasom is!
Az lesz csak a kérdés, hogy a procihűtő mekkora teret enged. Ehhez sajna szét kell dobni majd gépet és akkor fogom meglátni. Ha van rá igény, akkor ha odakerül a sor, majd dokumentálom az átalakítást...
Ez a keret is hasznos infó, ráadásul ahogy nézem, éppen elfér benne az a ominózus lemezke. Köszi mégegyszer!
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62278 üzenetére
Persze, a házon belül a tápegységnek van oldalsó kerete. Ha itt a képen megnézed, akkor látszik, hogy hátul a perforált lemeznél, a két táprögzítőpont között van egy behajlított lemezke. Ettől nem fog tudni felfeküdni hátra a venti. Sok szerepe amúgy nincs, csak a tápot pozícionálja, aminek SFX keret esetében kb. semmi jelentősége.
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62274 üzenetére
Hm, ez is hasznos infó.
Szerintetek mennyire okoz problémát, ha a C6-ban a hátsó táp helyére tennék ventit, de az nem feküdne fel teljesen a ház falára? Már fejben megvan az átalakítás első táposra, oda kerülne a kifelé fújó venti. Viszont a házon belül van egy borda, amit nem tervezek kiflexelni, így meg lenne egy kb. fél centis hézag a venti és a hátfal között.
Mit gondoltok?
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62266 üzenetére
Köszi. Lehet már érzem a kihívást, hogy moddoljam a sima C6-ot. Egyedül csak a táp helyére kihívás a ventit beépíteni, illetve az ITX-en láthatóan nagyonbb szellőzőfelület van. Vagy szervezünk egy csoportos rendelést...
Szellőzés szempontjából lehet megfontolandó az LP, de akkor már inkább a Ti-t venném esetleg. Asus-t és GB-ot találtam, elég jól néznek ki és tényleg nem rossz a teszt szerint.
-
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62260 üzenetére
Szintén zenész, de még csak egy jó kuponos akció sem volt. De ezt egyszerűen nem tudom kihagyni. Ezért is kellett új konfig.
Azért durva, hogy ez a középkategória mennyire átrendeződött. És hogy ne legyünk teljesen offtopic, valahogy a lowprofile meg "kisfogyasztású" kártyák is kihaltak.
-
phulee
tag
válasz
Pista0001 #62256 üzenetére
Én most járok abban a cipőben, hogy komplett konfigot cseréltem, csak az RTX2060 maradt, már garancia nélkül. Ezért merült fel, hogy akkor most Ryzen 7600 mellé néznék vmi hozzáillőbb, garanciális kártyát. Ráadásul mindig is vonzott a cyberpunk világa és a Deus Ex: Mankind Divided óta nem jött igazán semmi, kivéve most a Cyberpunk 2077-t. Ami meg, ahogy hírlik végtelen erőforrást tud maga alá rántani.
Teszek egy próbát, hogy mit szól hozzá a jelenlegi kártyám és addig maradok ennél. Most ami értelmes lenne számomra az az RTX4060Ti, ami bruttó 160e körül van, bár tudok nettón áron beszerezni. De még akkor is szemmel jól látható összeget kellene beletolni. Efelett meg már olyan összegek jelennek meg, amiket ha nagyon akarnék biztos ki tudnék fizetni, de a heti 1-2 óra játék miatt fel sem merül.
#Francia91: Tökéletesen megértelek. Én is kivárok inkább, még úgyis van egy vizsgám hátra, addig meg játék nem nagyon fér bele. Aztán majd megnézem mit mutat a CP2077 a konfigomon előbb.
-
phulee
tag
válasz
TESCO-Zsömle #62246 üzenetére
Szuper lenne, csak lassan úgy éreztem hamarosan a gépem legdrágább eleme a táp lesz
-
phulee
tag
Ez sajna így van, ezért vettem végül meg a Chiftec-et. Árban verhetetlen és teljesen jó a belseje és sokkal nem hangosabb, mint a konkurencia. Így meg, ha esetleg felbukkan a st.grál, akkor simán cserélem.
Az biztos, hogy a C6-ban azzal kell számolni, hogy nem zárhatod le mindenhol a légutakat. Viszont meglepően jól szerelhető, ha a HDD kérdést el tudod hagyni. A NAS-t meg szerintem simán elrejtheted egy sarokban vagy szekrény tetején. Úgy sem kell hozzá heti szinten sem nyúlni, áram kell neki meg lan és el is lehet felejteni. Neked meg marad egy letisztult géped.
SSD egyelőre még drága NAS-ba szerintem, főleg ha nincs szükség a sebesség többletre. Irodában WD Red Pro 2TB-osak vannak, 400-500.000 db fájl mellett aktívan használjuk 5-6-an minden gond nélkül. Tény nincs adatbázis használat, bár 2*512MB SSD cache-t kaptak. Otthon meg hasonlóképpen, csak inkább fotók és filmek, illetve oda is dolgozunk. Szerintem érdemes ezeket szétszervezni.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62232 üzenetére
Szerintem ez viszonylag könnyen orvosolható. Sőt, mintha vki meg is lépte volna. Vágatott egy üveglapot és kész
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62229 üzenetére
Sőt, nem csak takarókeret van, hanem át is dolgozták és befér egy venti is:
-
phulee
tag
Nm. Ha most vennék, akkor én is az új C6-ot venném. Tervben van a régi átalakítása első táposra, csak most még tanulás van.
Annnyit megnéztem, hogy ha a procihűtőt elforgatom, hogy ne a RAM-ok fölé lógjon, akkor simán elfér az SFX táp. Az ATX szerintem sem opció és főleg a kábelezés miatt, ebben a házban az maga művészet.
A régiben is amúgy simán elfér az SFX mellett a hűtés, viszont nem tud máshol csak elől szellőzni a ház, ami a VGA miatt necces. Egyszerűen megreked ott a levegő. Ezért próbálnám előre tenni a tápot és akkor kaphatna hátulra egy ventit és lenne vízszintes légcsatorna. Ha nincs dvga, akkor még ez a kérdés sem probléma.
Szerver nekem is külön van már évek óta, sokkal tisztább helyzet. Most meg minden HDD-t száműztem a gépből és csak Nvme maradt. Amikor még fotóztam simán ment a fotószerkesztés is ilyen módon, pedig csak 1Gbit hálón értem el a NAS-t.
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62213 üzenetére
Pontosan erre jutottam én is. Egyszerűen nincs semmi reális alternatíva jelenleg, ami tényleges előrelépés lenne a Chieftec-től. Állítólag azért nincs Corsair SF Platinum, mert modell váltás lesz. Ami fura, mert új verzióról sincs hír. Mindenhol arany árban mennek, ha felbukkannak esetleg használtan. Lehet ugyan rendelni a gyártótól, és van is raktáron a 750w-os, de potom 185 euróért vesztegetik, legalább a szállítást ők fizetik.
Használtan egy 600w-os platinum lenne most, ami szállítással együtt kb. 50e lenne, úgy hogy minden tartozéka is megvan. Ennyit meg is adnék érte, de nem merem megvenni, mert nincs garancia rá. Pedig, ahogy mondod, minden teszt szerint ez maga a tökély. Mindenki ódákat zeng róla, míg minden másról panaszkodnak, hogy hangos már alapjáraton is.
A Seasonic-ot csak láttam, de sokat nem olvastam róla. Esetleg még az Asus-t dicsérik, de azok meg tudomásom szerint mind SFX-L-esek, ami nálam pl. kizáró ok már.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62209 üzenetére
Testközelből nem ismerem, de hátha segít. Aris tesztelte és a 2022-es ajánlott SFX listában benne volt, illetve a PSU Tier listában B kategóriába sorolták, a csifivel együtt.
Ezek szerint azért a Chieftec hangra mégsem annyira vészes. Ez jó hír. Próbáltam lőni egy használt Corsair SF600 Platinum-ot német aprón, jó az ára is. De a tápos topikba lebeszéltek róla, mert sajna nincs számlája és így ugrott a gari. Amiket ajánlottak, azotk meg nem halkabbak jelentősen a tesztek szerint, mint a Chieftek...így marad.
Jól néz ki a cucc!
-
phulee
tag
Amennyiben a Jonsbo C6-on gondolkoznál, akkor meg tudom erősíteni, hogy simán elfér az mATX lap, akár még egy ATX táp mellett is. Érdemes az itteni tapasztalatok alapján ugyanakkor SFX-ben gondolkodni, mert mellette még éppen elfér egy rendes CPU hűtő is.
Akad hely még egy max 255mm-es dvga-nak, illetve ha nem teszel alulra ventit, akkor ott van hely 1-2 hdd-nek is. Bár a ház mérete és a szellőzés miatt szerintem egy M.2 SSD-vel jobban jársz. Az mATX lapokon azért szokott lenni bőven hely.
Ha érdekel, akkor korábban tettem be képeket a sajátomról vagy keress meg privátban.
-
phulee
tag
válasz
sasNAXO #62080 üzenetére
Köszi! Pont az rémisztett meg elsőre, hogy mennyi mindent tud és hogy ebből a bőséges palettából mi az amire ténylegesen szükség van/lehet.
Szerencsére valóban nagyon intuitív a felület és szépen letisztult. Ritka, amikor ennyire áttekinthető és felhasználóbarát UI-val találkozol, főleg egy opensource, "garázs" projekt esetében.
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62067 üzenetére
Köszönöm a részletes tanácsot, nem tudom mennyire számít OFF-nak ez a téma ebben a topikban?
Az rögtön lejött, hogy iszonyatosan jól összerakott program. Nálam megtalált minden általam ismert ventit, még a videókártyának a két ventijét is. Egyedül nyilvánvalóan a tápét nem.
Pont ezekkel a görbékkel kezdődnek a gondok, annyiféle vezérlési lehetőséget adott fel, hogy azt sem tudtam elképzelni, hogy mi mire való, illetve az én esetemben melyikkel lenne érdemes kísérletezni. Most jó tippeket adtál, ezek mentén megpróbálok valami deszkamodellt összerakni és elindulni vele.
Még arra kell rájönni, hogy az a rengeteg szenzor pontosan hová is tartozik, a CPU-nak is van kapásból kettő és az alaplapról is jön vissza vagy 5 adat. Szerencsére csak NVMe van a gépben, annak kell megtalálnom, hogy van-e külön érzékelője.
Ahogy fentebb írtam, a jelenlegi ventillátor elhelyezés szerint, két légáramlat jön létre a házon belül. Ezért az lenne a tervem, hogy ezeket próbálnám meg külön vezérelni, egyik a GPU alapján, másikat a CPU, NVMe, illetve az alaplap adatai szerint. Kérdés: lehetséges-e egy ventillátort két görbe alapján is vezérelni? Gondolok elsősorban az elöl lévő, kifelé fújóra, hiszen azt adott esetben a CPU-tól, illetve a GPU-tól is függően kellene kapcsolni, ha egyik vagy a másik érzékel túlságosan meleget, hogy ez elszállításra kerüljön a házból.
-
phulee
tag
Kösz a kérdést. Terveztem, hogy írok majd egy beszámolót róla. Úgyis hiányoltátok az egyéni élménybeszámolókat.
Előzetesen, szerelés szempontjából minden ok, az ATX átalakító is teljesen rendben van. A kábel szett is alapvetően oké, csak a CPU24 kábel, bár harisnyás, de nagyon merev. Utóbb ez most előny, mert ezért sikerült végül ilyen szépen elvezetni. A CPU tápcsatlakozók érezhetően spórolósak, kissé nehezen kattannak a helyükre, a Pcie esetében ilyet nem tapasztaltam és a szalagkábel is sokkal rugalmasabb.
A ventillátor nem hangos, de hallható. Ahogy a tesztek is előre jelezték, a szabályzási görbéje nem az igazi. Voltak olyan tapasztalatok, amelyek szerint alapjáraton nem is kapcsol be a venti, de ezt sajnos nem tudom megerősíteni. Van hangja, viszont terhelés alatt sem hangosodik fel veszettük. Majd a nyár megmutatja, hogy akkor mennyire lesz vészes. Egyelőre, bár tetőtérben van a home iroda, de egyáltalán nem melegszik, inkább legfeljebb kézmelegnek mondanám.
-
phulee
tag
válasz
HUN_Sector #62063 üzenetére
Az a helyzet, hogy az általam hivatkozott írás szerzője azt írta, hogy készített egy beszámolót a saját konfigjáról, de végül nem tette közzé. Azon okból, mert ez a ház nem kezdőknek való és nem akarta ezért népszerűsíteni.
Szóval gratula, mert ezek szerint sikerült jól összeraknod a hűtést!
Én meg egyszerűen bátor voltam vagy hü..lye, ezt majd az idő eldönti.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62060 üzenetére
Próbálkozom, abból indultam ki, hogy mivel az én RTX2060-mnál durvábbat épített be a C6-ba, akkor nálam beválhat.
Nagyjából az az alapja, hogy a keresztben elhelyezett GPU miatt nem tud függőlegesen légáram kialakulni, ezért bereked a levegő a videókártyánál. Ezt oldja meg úgy, hogy két nagy statikus nyomású ventviel alul-felül beküldi a hideg levegőt, ami elöl tud távozni. Így ha jól értelmezem, gyakorlatilag lét "levegő kör" alakul ki: egy a CPU körül és egy a GPU alatt, amelyeket a videókártya választ el egymástól.
Ezért lehet jobb az új C6 ház, mert akkor a táp alá lehetne elölre tenni egy ventit, míg hátra egy másikat és máris lenne rendes vízszintes légáram is.
-
phulee
tag
válasz
Vigneau #62054 üzenetére
Ez nagyjából a harmadik nekifutásra állt össze ilyenre, de éppen elég a kábelhossz. Mi mindenre jók ezek a merev CPU kábelek
Igen, mind a felső és az alsó is befelé fúj és elöl jön ki a meleg. Az ötlet a Reddit-ről származik, egy lownoisefan nevű user épített a C6-ba valami durva konfigot, ezt most nem találtam meg, de itt írt róla, hogy mi az ami bevált neki.
Ezt továbbfejlesztve gondolom hosszabb távon megfordítani az elrendezést, hogy hátra fújja ki a levegőt és legyen egy vízszintes légcsatorna is, mert hogy írja, nem a CPU a problémás terület, hanem lent a videó kártya.
-
phulee
tag
válasz
Crabface #62052 üzenetére
Igyekeztem megfelelni az itt látott magas színvonalnak
Ajánlottátok itt többen a Fancontrol programot, sikeresen felismerte a fedélzeten lévő összes vezérelhető eszközt. De innen elakadtam, hogy mit és hogyan érdemes beállítani, a hűtős fórumon sem találtam ez ügyben infót. Van esetleg valami tippetek, hogy merre érdemes elindulni, létezik esetleg valahol egy ilyen jógyakorlatról leírás. Vagy marad a jó öreg próbálgasd és egyszer összeáll megoldás?
Csak ez a program annyiféle szabályzási lehetőséget, meg metódust tartalmaz, hogy fogalmam sincs merre induljak el.
-
phulee
tag
Szuper, ha frissül az ajánló. Nem találtam benne, szóval bocs, ha figyelmetlen voltam, de többünknél bevált a Thermalright SI-100 Black. Ez most Amazon.de rendeléssel 33 euró és prime trial-val ingyenes a szállítás is. Lehet ezt is érdemes lenne felvenni.
-
phulee
tag
válasz
hszilard666 #62050 üzenetére
Köszönöm szépen!
Meglepően jól szerelhető ez a ház, még mATX lappal is. Azóta a kábelmenedzsment terén lett egy kis rendezkedés, köszönet #62035TurboK0-nak a tippért. Sajnos a felső venti alatti elvezetéshez nem elég hosszú a kábel, de szerintem így felette is egészen jól sikerült megoldani.
#62021Vigneau: Igazad volt, a kábelek rendezgetése never ending story, és egy alaplap kiszereléssel még az alsó venti kábeleken is lehetne rendezni. Viszont úgy látom, hogy a levegőáramlásnak nincsenek ezek útjában és esztétikailag sem olyan vészes.
A háznak a legneuralgikusabb pontja a jobb alsó sarok, ezek az előlapi funkciók kábelei. Ezeket legfeljebb valami harisnyába összefogva tudom elképzelni elrejteni, de ha valakinek van vmi bevállt, jobb megoldása szívesen fogadom.
-
phulee
tag
válasz
TurboK0 #62035 üzenetére
Kösz az ötletet, ezen gondolkoztam én is. Egy próbát megér.
Megértem, én is bíztam benne, hogy lesz olyan üzemmódja, amikor teljesen csendes. Többen írták ezt, de azért van hangja, nem vészes, de van. Tényleg éppen langyos, de ekkora méretben szerintem a teljesen hideg állapot nem igazán lehetséges.
Ha gondolod nézd meg a HA-n van egy EVGA, amiről elég jókat írnak. Csendes, tud mindent, megbízható, harisnyázottak a kábelei és mostanra még az ára is szépen lement. Gondolkoztam rajta, hogy visszaviszem a Chieftec-et és megveszem azt, de sajna irodai vásárlás volt és arra nem adja meg a bolt a 14 napos elállási jogot sajna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Horgász topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Autós topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bittorrent topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest