- iGO Primo
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Mobil flották
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Díjnyertes okosgyűrű érkezik júliusban
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sb
veterán
válasz
phulee #62929 üzenetére
Köszi!
Kicsit lehetne aszimmetrikusabb a táp elhelyezése, messzebb tolva az alaplapi tálcától. Amennyire látom nincs benne semmi ami megakadályozná fizikailag a túlnyúlást az mITX méreten. Viszont a ramok a táp alá kerülnének mATX lapnál. Egy Asrock B650M-HDV-t megnézve pedig a cpu is a táp mellé kerülne közvetlenül... egy így azt hiszem nem lesz könnyen mATX-re hekkelhető ebben a formában.
-
Hanok
senior tag
válasz
phulee #62844 üzenetére
Persze van, nem is azért írtam csak sajnos nálam ami a többségi felhasználás az inkább 4k Játék a TV-n a nappaliba amire még a 4070 is néha karcsú. Meg sajnos a zajra is érzékeny vagyok..
De alapvetően csak arra próbáltam célozni hogy elég CPU heavy a ház, és VGA fronton meg nagyon korlátoz.. Bár lehet TESCO-Zsömle elméletét már tudják a Jonsbo-nál és lesz valóban 150-170W környéki 7600-as GPU-val szerelt APU..
#62842Pista0001:Jó jó csak szemléltetni akartam hogy akkor sem volt olcsó..
És egyébként szerintem is inkább a VGA az ami már régóta a földtől elrugaszkodott, mert egy jó közép kategória lassan egy havi fizetés lesz
-
Hanok
senior tag
válasz
phulee #62775 üzenetére
C25-ről nehéz max kinai fórumokon vagy a BiliBili-n mert ez kizárólag belpiacra szánt termék és méret. Ugye úgy van hogy a C24 ITX a C26 MATX. De mivel a C25 ugyanaz magasságban mint a C24 ezért kétlem hogy belemenne. Ez a verzió azért készült hogy a 4070-es kártyák egy része beleférjen és ne azon a pár milin múljon. Igen sajnos borsos az ára mire ideér..
-
Mclovin
senior tag
válasz
phulee #62723 üzenetére
így van, nem a Dual-t ajánlottam, hanem arra akartam ráerősíteni, hogy egyventis hűtéssel is élhető lehet egy 4070 simán. Nekem így UV-val 61-62-63C max a temp, hotspot is bőven 80C alatt (SSUPD Mesh). Venti meg néma kb. bios által belőtt min értéken teker (persze CW az van
).
-
Hanok
senior tag
-
Dr.Adonisz
tag
válasz
phulee #62674 üzenetére
Neem . Csak egy időben fut több progi is külön külön ablakban/monitoron-Corel draw; photoshop; editplus(egy időben két monitor) web server, egy home serveren(szintén itx konfig) másik helyiségben és egy + böngésző.; kár lenne ezért több pc-t üzemeltetni, és nincs kedvem ide oda húzogatni az ablakokoat. de még a memória most fog megjönni ill kelleni fog egy nagyobbacska ssd is, ami szintén úton van.
-
válasz
phulee #62644 üzenetére
StormX-et hajtok most, itt próbálkoztam vele: 935mV mellett adott nekem optimális OC-t, elég szépen alulfeszelhető a gyári értékekhez képest!
Idle passzív, terhelés alatt határozottan hallható, de 2000rpm alatt/körül azért bőven elviselhető. -
válasz
phulee #62575 üzenetére
Lehet rosszul értelmezek valamit, de a tápventi nem szívja a levegőt?
Amit én leírtam, azzal a passzív/félpasszív üzemű tápokra gondoltam. Azoknál vagy egy adott terhelésig nem kapcsol be a ventilátor, vagy egy adott hőmérséklet eléréséig. Addig meg pang bennük a meleg levegő.
Ezért gondoltam, hogy függőlegesen építeném be, ventivel kifelé. Így ha beindul a venti, akkor kintről kap friss levegőt, illetve a szellőzőnyílások meg felfelé néznek és ki tud áramlani a meleg, akár passzív állapotban is.
Szerintem jó ötlet így, ahogy írod! -
válasz
phulee #62567 üzenetére
ahogy te is javasoltad, ezáltal felfelé könnyebben tud majd a meleg levegő távozni. Jól gondolom?
Én a Seasonic honlapján láttam, hogy így ajánlották a passzív/félpasszív tápok beszerelését. [link] Aztán végül a saját tápegységemet is így szereltem be. [link] Vettem a L1dlben egy infrás hőmérőt, azzal nézegettem a táp belsejét. [link] Játék alatt a legmelegebb pont 40 fok körül volt, ami passzív üzemnél szerintem kb. semmi. Aztán bízzunk benne, hogy az infra is pontosan mért...
Mondjuk itt kicsit más a történet, mert ez egy toronyház, amiben azért mindenhogy jól el lehet férni és 140-es ventik kavargatják a levegőt. Az ITX-nél meg a férőhely kompromisszumos. Ha meg tudod oldani, hogy a táp ventije felfelé nézzen és úgy be tudod szerelni a gépházba, akkor szerintem az sokat fog segíteni, hogy a veszteséghő magától távozni tudjon és ne pangjon a tápegység házában.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62546 üzenetére
Az enyém a ventilátorokért van oda igazán...
Az RTX 4060 Dual V2 még olyan ritka, mint az RX 6600 Dual V3 (!). Egyiket se találtam meg eddig teszter oldalakon.
Amennyiben összejön olcsón az RTX 4060 Ti Dual, akkor UV neki és had szóljon.
RX 7600 (XT) vonalon pedig az általam favorizált és választott PowerColor Hellhound is jó választás lehet.
Dobtad végül a Chieftec-et? Jó társad lesz az a Corsair SF750.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62543 üzenetére
Igen, sikerült szerencsére. Bezzeg a 4.5 éves kislányom legnagyobb bánatára...
A Dual V2 4060 Ti vonalon csak akkor lesz igazán csendes, ha UV-zod. Ha jól tudom, ugyanaz a hűtője, mint a simának. TDP-ben viszont azért akad 30-50 W difi.
RX 6700 vonalon nem sok rövid van: PowerColor Fighter és a Radeon fantázianevű Sapphire.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62523 üzenetére
A fénykép nem adta annyira jól vissza...
A led kapcsoló 3 állású, a középső állásnál van kikapcsolt állapotban. A bal a világoskék, a jobb a mélylila. Ezt a gyártó sajnos rosszul jelzi a sima 7600 oldalán, de az XT-nél már helyesen mutatja.
A kevés garis Inno3D-t láttam én is, de szintén nem vállaltam be. A kicsi Dual V2-t meg aranyárban mérik... A PowerColor RX 7600 Hellhound 223 mm hosszú, a normál Dual pedig 227 mm hosszú, még nálam is elférne. A venti és a kártya vége közötti távolság legalábbis erre enged következtetni. Ha olcsón megleled, akkor ne várj a Dual V2-re.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62504 üzenetére
Köszönöm szépen!
Lehet kék és lila közül választani, ez a lila.
Viszont kikapcsolni nem lehet. Kicsit bosszant is...
Egyelőre szokjuk egymást. És hogy miért nem RTX 4060 lett? Prózai oka van. Míg ezt több, mint 1.5 év garival megkaptam 90k-ért, addig alig van használt, garis zöld. Ha meg akad, akkor 120k alatt nem találtam eddig megfelelőt...
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62364 üzenetére
Láttam korábban már az említett Palit Ti-t és egy MSI Aero ITX-et is (utóbbit el is tettem kedvencnek). De egyrészt szívem szerint 100k-nál többet nem fogok adni egy RTX 4060-ért, másrészt inkább a kétventis megoldások felé húzok.
200 mm-es ligában az egyik kedvenc az MSI Ventus, a másik az ASUS Dual V2 (de boltban jelenleg 150k), a Gigabyte Windforce-ról pedig nem írtak jókat (gyenge és hangos hűtés). 210 mm-nél ott a PNY Verto, de itthon még nem láttam. 220 mm pedig a Zotac Twin Edge.
Esetleg még egy ASUS Dual vagy Dual EVO. De mindkettő 227 mm, szóval a meglévő ~230 mm miatt eléggé ki lenne centizve. Ki-berakásnál az alsó venti okozna fejtörést.
-
sb
veterán
válasz
phulee #62296 üzenetére
Nem mondom, hogy benne vagyok/voltam az utóbbi időben az mITX témában, sőt, annyira mélyen sohasem mint amennyire ti, de azért én sem ma kezdtem. Ha jól rémlik akkor pont 2010 körül volt meg az első mITX konfigom, utána volt még vagy 4-5 féle. Desktopon mATX-re is akörül váltottam, ahogy Pista0001 is írja.
Félreértitek amit írok, előtte is voltak megoldások, de szerintem jóval korlátozottabbak. Ami igazán meglökte - és én erről próbáltam írni - az a desktop vonal mobil felé vitele, fogyasztás drasztikus megvágása és a többmagos (4+!) cpu-k elterjedése, vagyis gyakorlatilag a Ryzen megjelenése.@Pista0001
Az 5-10 év az kb. 2014-2019 innen számolva, amit te írsz i5-760 az inkább 2009-10 környéke. És pont itt 16-17 körül volt a vízválasztó szerintem, 17-ben jelent meg a Zen1.
Előtte desktop 4/4-4/8 körül tetőzött átlaguser vonalon (HEDT-t most vegyük le), notiban viszont inkább 2/4 volt a teteje, az i7-ek is kétmagosak voltak sokáig, értékelhető mobil vga-k sem nagyon rémlenek. Egyszerűen fogyasztásban nem fért bele.
Desktopon is 95W-150W volt jellemző erősebb konfigra (2009-10 körül is Phenom/Sandy Bridge vonalon), a Skylake volt talán az első ahol lefelé léptek érdemben és notiban és 4 magos, értelmes/erős konfigok megjelentek 30-45W között. Majd az üveghangra húzott 7700K-ig jutottunk kb. a Zen1-ig. Ott jött egy nagy ugrás a sok maggal. Kraftban, fogyasztásban, szerintem itt jutottunk el oda, hogy igazán erős desktop jött 6-8 maggal és többszörös kraft került notikba is 45W alatt. (Nézz meg pl. egy videóvágást, cpu encode a 2/4-4/8 érából 100W-ból meg itt 6-8 maggal, akár (vékony, 65W alatt) noti TDP sávban.
És szerintem ez szintlépést jelentett a minipc-knél és kis konfigoknál is. Bármelyik TDP sávot nézed, ha tetszik letolod 35W alá, 6-8 mag ott is erős, vagy 65-70W körül hagyod kifutni maxon, esetleg 100W alatt egy 16 magos is brutál erős marad.Gpu oldalon is nagy az ugrás, lásd 8700G vs RX580 amit fentebb írtam. Vagy egy 35-50W sávba tolt 3050 is relatíve erős, egy 4060 pedig szvsz szinte mindenre elég némi kompromisszummal. Ez az oldal érdekesebb, mert játékban elszálltak az igények 3-400W-os gpu-kkal, de közben szerintem az átlagos minőségi szint pedig lejjebb jött. Szerintem.
Én így látom. Hiába volt 10 (vagy akár 15) éve is mobil/ultramobil szegmens, noti/mITX, ott erősen korlátos volt a használat (és fogyasztás, amiből adódik részben). Ott notiban/mini pc-ben szerintem erősen meg kellett nézni mit veszel mondjuk 35W-ból. De akár 65-100-ból is. Felette meg azért hiába létező szegmens, szerintem az már erősen rétegtermék, hűtés, zaj, stb... problémákkal.
Ma meg 25-35W-ból 99% igényét bőven lefeded, az meg bármibe belefér ha nincs játék. Minden másból (videó, bármi) meg így is többet el tud végezni mint 10 éve 65-100W-ból.
Casual gamingre ott egy APU vagy vmi nagyon belépő cucc, 70-100W teljes konfigra, nem papírvékony noti, minipc-be ez is befér, mITX-be röhögve. 4060-as konfig meg 150-200W FHD-ra fullos.Ehhez képest egy valamikori 2/4 konfig, bármilyen mobil gpu erősen nem ez a használati szint volt emlékeim szerint. Munkára is küzdeni kellett vele. A Skylake az első élményem ami már olyan szint volt, hogy nem kellett sakkozni vele mit bír.
(Hirtelen végigfutva ilyesmik voltak nálam:
notik: i5-540M, i5-6440HQ, i7-3517, i5-6440HQ, 5500U, 5600U
mITX házban (nem elsődleges desktopként kb. 2009 óta): Nvidia ION (Atom 330), G3220/40/58 (IGP-vel és 7750-el), A6-3620, 200GE, 4650G)szerk: Desktopon mATX-em van Phenom II óta (2009 talán?).
Ja és túl sok gép:
1. Desktop: 5600G
2. a mini szerver ami alig megy: 4650G
3. 5500U és 5600U saját noti (még covidnál kellett valami pluszban iskolához a gyereknek is, persze az is úgy jött, hogy majd az egyik desktop helyett)
4. 2db céges noti, feleségemé és az enyém.
5. közben volt már egy mini pc is, de azt eladtam.
6. Pi4, pár droidos box, tabletek
ja, megvan még az Ivy-s noti is.És akkor ez felfelé torzítva 4 emberre van... akikből kettő 4 és 9 éves.
-
Hanok
senior tag
válasz
phulee #62292 üzenetére
Egyébként egy izmosabb VGA-nál (24-25cm) az ITX verzióban a táp felfüggesztésénél azért akadhatnak problémák a jövőben, ugye a kártyára rálóg majd az összes kábel, persze ameddig szolidban van a VGA addig nincs gond
#62298HUN_Sector: Nekem az SG-13-ba NH-L12S-el a 11400 sosem volt ilyen durva, jó alulfeszeltem de a 80-at meg sem közelítette...Én nem tapasztaltam olyan forrónak.. Ha megnézzük hogy 2-3 éve amióta megjelent a 11. generáció egy katasztrófa ilyen szempontból a helyzet. Persze ha a korábbi tendenciához hasonlítjuk akkor persze melegebb, de most már csak szarabbat tud venni az ember.
-
HUN_Sector
őstag
válasz
phulee #62292 üzenetére
Talán nekem volt először c6-om a csoportban. A youtouberek sopánkodtak, hogy thermal disaster így meg úgy, 120-as aio- val közben nem mentem 80 fok fölé max terhelésen sem 11400-zal, ami egy forrófejű lapka. Nem fog vissza semmit ez a mesh, akadálytalanul áramlik rajta a levegő. Hűvösebb volt mint az nr200p
-
Pista0001
addikt
válasz
phulee #62296 üzenetére
Hát, határeset... Aki DIY gépet maga rakott össze, az biztos tisztában volt a lehetőségekkel akkor is. Sokan akkor és most is teljesen feleslegesen építenek ATX gépet, meggyőződésük, hogy komolyabb alkatrészekkel építik a gyártók a nagyobb alaplapokat.
Nehezen vetkőzik le az emberek a rossz beidegződéseket, pedig többségük 1 videokártyát használ és 2 RAM modult, egy kisebb részük még 1 bővítőkártyát és 4 modult, szóval mini-ITX és micro-ATX is elég lenne nekik. HEDT platformokhoz is van micro-ATX, akár 2 vga-s rendszer is építhető. Van egy szűk réteg, akik 3 meg 4 utas VGA rendszert építenek, de ők kevesebben vannak szerintem a mini-ITX-eseknél is.
Nekem valamikor 2008. legvégéig volt ATX gépem, akkor már micro-ATX-re váltottam, 2010. közepén meg már mini-ITX-re. Hogy eközben hogy tolódott el a globális arány, azt mondjuk nem tudom, de több itteni topikban is úgy látom, az ATX gépek dominálnak.
A brand gépeknél más a helyzet, SFF már P2 érában is volt, a "normál" modellek is inkább micro-ATX-ek jó régóta, mini gépek is vannak bőven több, mint 10 éve. Ezeket mondjuk sokkal inkább cégek veszik, irodai környezetbe fontosabb a kisebb méret, úgy tűnik. A fent említett ATX gépem előtt brand SFF-em volt, bele is szerettem akkoriban a kategóriába. Van most is egy, 4. gen. i5-tel, 4×4 giga RAM-mal és 1050ti LP VGA-val a 4 mini-ITX konfig mellett.
-
sb
veterán
válasz
phulee #62289 üzenetére
Hááát, igen. Ebben is volt változás... a sok DIY után az évekkel ezelőtti utolsó (addig folyamatos) csere már arról szólt, hogy működjön és hagyjuk egymást, nemhogy fűrészelni nem fogok, de már jobb ha egyben adják, bekapcsolom és ennyi.
Aztán lehet, hogy azóta túl sok idő telt el mert elindult a kis hangya, hogy most jó lenne valami újat összerakni.
Sajnos racionális ember is vagyok, így ezzel még a miért (nem csak pénzben, időben is) kérdés is mindig újra előjön.
Ha a DIY jutifalat érzés győz akkor nincs gond, max akkor akár az összes verziót meg lehet építeni ha az első megoldás nem lesz az igazi. -
TurboK0
tag
válasz
phulee #62285 üzenetére
Nemtom te hol láttad 14e-ért azt a kasznit, én a merlinen vettem, ott 21e volt, és az ITX verzió lehet drágább lesz (több benne az alapanyag, második "jobb" verzió, stb). Ha egy upgrade kit fele annyi lenne, nekem megérné. Meg szeretek bütykölni ilyesmit. Anno az antec p183-ban a szerszámos táskára vágtam sata port nyílást mert egy SSD pont elfért benne.
Tápot hogyan tervezed elhelyezni hogy pont befelé fújja a levegőt? Azoknál a venti alulról fúj be, tápkábel felé fúj ki. Ha a kaszni elejére függeszted fel (hogy a táp elölről szívja a levegőt), akkor pont felfelé fogja kifújni. A rés miatt egy kevés levegő vissza áramlik, de azt a felső kifújó venti szerintem elintézné. Vagy megint félreértettem valamit?
Ilyen felállásban szerintem úgy lenne értelme, hogy a hátsó (táp helyén lévő) venti befelé fúj, a torony venti felfelé van forgatva, a felső venti meg felfelé/kifelé fúj. Csak Ryzenre nem nagyon van olyan torony hűtő ami felfelé is forgatható.Vagy a ventik a gép elejéről hátrafelé fújnak egyenes vonalban, de azt csak paneltáppal lehetne.
-
sb
veterán
válasz
phulee #62249 üzenetére
Most fordítva ülök a lovon. Egyik sem musthave, nincs olyan amire rá tudom mondani, hogy kell és abból nem engedek. Ami volt funkció/felhasználás korábban, az is lehet, hogy már idő közben átalakult, nem szükséges csak félig.
Lehet, hogy túl sok már a gép itthonés az upgrade is felesleges (közben meg elég drága...), ezért nézem inkább a variációkat a félig szükséges igényekre.
Ill. van egy olyan elméletem amit itt is tartok: sokféle jó megoldás van már ami 5-10 éve nem létezett:
- Játék kell? Noti szóba sem jöhetett.
- Komolyabb munka? Arra se volt elég egy noti. Meg egy mITX gép is necces volt.
- Mini pc? Még nem is létezett...
- Szerver kellett alacsony fogyasztással? Ott meg nagy gép nem jöhetett szóba.
Ma meg ezekre egy rakás variáció megfelel már, akár külön, akár egybegyúrva.@Francia91
Most jött szembe egy RX580 vs 8700G játékteszt. Az én elmémben még egy jó belépő dvga-ként él, főleg a 8GB-os (nekem egy 4GB-os RX470-em van a szekrény mélyén), erre most szembesültem vele, hogy gyk. egálban vannak sok esetben. Durva. -
TurboK0
tag
válasz
phulee #62279 üzenetére
opp, igazad van, erre nem gondoltam. Ahogy írták, erre legfeljebb a felcsatolható "csatorna" lehet megoldás, egyébként a ventinek esik a légnyomása a rések miatt. Vagy mivel úgy is van neki luk a kábelnek, megoldhatod úgy hogy kívülre függeszted fel a ventit. Nálam régen vízhűtés úgy volt felszerelve a 120mm venti slotra. Nagyobb probléma viszont hogy lehet nem tudod hová csavarozni a ventit, és helyette valami ziplock kábellel kell helyére tenned. Akkor viszont tényleg kell valami csatorna szerűség.
Egyébként, én még nem próbáltam, de a C6 sarok elemei sima Torx csavarokkal vannak összerakva. Nem lehetséges azokat leszerelni, és egy az egyben kicserélni a paneleket az újra?
-
mpierre
veterán
válasz
phulee #62276 üzenetére
Jó pár évvel ezelőtt már vmelyik külhoni oldal tesztelte a ventiekt, hogy hol a legjobb a hatásfok. Az eredmény az lett, hogy némi távolság a hátfaltól / bordától / radiátortól jelentősen javítja.
Meg is van: [link]
Tehát rosszat nem teszel vele, csak maradjon elég hely. Azt ne feledd, hogy kell hozzá valami ilyesmi: [link]
-
Pista0001
addikt
válasz
phulee #62261 üzenetére
Nem haltak ki, ott a 6400, 6500, 3050, stb. Csak épp sz@rt sem érnek. A régi szép időkben a 750, a 750ti, vagy még korábban a 4770, 5770 zseniálisan jó kártyák voltak, de a közelmúltban a 1050/1050ti is. Talán ez utóbbi páros volt az utolsó igazi középkategóriás kártya, még értelmes áron, de már használható teljesítménnyel.
-
Pista0001
addikt
válasz
phulee #62257 üzenetére
Az elmúlt pár évben már nincs klasszikus középkategória, amit a gyártók tekintenek annak, az szerintem is bőven elég fhd-ra. Nálam sincs sok játék (most épp), pár hete végeztem a Hogwarts legacy-vel, azóta jó, ha egyszer volt bekapcsolva ez a gép. Mondjuk addig volt, hogy egy munkaidőnyit is játszottam...
CP2077 nálam is tervben van, várom, hogy alaposan leárazzák epic-en
-
-
sb
veterán
válasz
phulee #62234 üzenetére
Épp ezért volt külön a NAS, de mivel már a filmek sem pörögnek, saját fotó/videó meg elég ha felkerül időnként és ritkán elérhető (sebesség meg akkor sem kell)... és már egyéb ott tárolt dolgok sem folyamatosan kellenek, így jelentőségét veszítette.
@Pista0001
Lásd fentebb, backupnál azért több kicsit, média szerver még fut rajta, képek/videók néha jó ha elérhetőek. Igazából nem is a fogyasztás kérdés, mert most sem futtatom 7/24-ben, néha úgy marad, akkor megy, néha 2 hétig nincs bekapcsolva.Helyügyileg többet kell kerülgetni. (Két szobán végighúzott LAN kábel végén nincs a legjobb helyen, a router mellett meg nem fér el.
)
De úgy összességében felesleges kicsit.Közben már a desktop gépemhez hasonló cpu is került bele. Minek erre egy 4650G/5600G kraft, gondoltam... és a paneltáp is csak áll benne. Az évek óta dvga nélkül használt desktopba is átrakhatnám. (Aztán jött a kisördög, hogy ha upgrade-elek akkor hátha mégis kell majd dvga is.)
Ja és legalább visszahozna valamit az indokolatlan AM5-re váltás költségéből a 2gép->1gép csere.
De mondom, ezek egyelőre csak lehetőségek gondolatban, semmi más. Lassan letisztázódik ház/táp/hdd ügyben mik a lehetőségek és aztán eldől. -
Pista0001
addikt
válasz
phulee #62227 üzenetére
Így van, boltból, vadi új, garis.
sb: Ha csak backupolsz, akkor egy dokkoló pár 3,5-essel kielégítheti az igényeidet. Egy kis elfoglaltsággal jár igény szerinti rendszerességgel, de talán ennyi belefér. Ha vannak parlagon hardverek, akkor azért kényelmesebb a nas, azt is tudod programozni, hogy amikor backupolna a többi eszköz, kapcsoljon be, ha meg visszaállítani kell valamit, akkor wake on lannal indítható. Így a fogyasztás nem szempont, csak helyet kell találni neki. Semmiképp nem vonnám össze napi használós géppel, csak az említett dokkolós megoldással.
Zsömi: 45-ös radival? Mertél nagyot álmodni!
Úgy látom, hogy a custom víz már nagy kihívások elé állítja az ITX házakat, a gyártók a kompakt vízre terveznek. Nekik az nagyobb biznisz, főleg ha az ő megoldásukat választod. Kolink Rocket Heavy-be akartam bepakolni a meglevő cuccaimat, de a tartály-pumpa párosnak már nem találok normális helyet. Pedig a ház a hasonlók között nagynak számít, és a VGA is csak egy RX-6650XT Pulse...
-
sb
veterán
válasz
phulee #62228 üzenetére
Az SFX mindenképpen sokkal jobb helyügyileg, a cpu hűtő felett különösen, de mint az ábra mutatja, nehéz jó/halk/megfizethető cuccot szerezni.
A szellőzés miatt pedig minden nagyobb egység elhelyezése gond lehet, kis helyen minden útban van.
Ezért is hülyeség az én kimaxolt koncepcióm, ha dvga, ATX táp és 2-3 3.5"-os HDD is kellene bele.
A szerver nálam anno (10+ éve) elsősorban HTPC volt, tök más konfiggal, először az ilyen jellegű használat ritkult meg, majd NAS lett inkább, de mostanában erre a célra is ritkán kell. Szinte mindig ki van kapcsolva, nincs nagy tárolgatás/elérés rajta, inkább backup. Innen jött, hogy racionális lenne megszüntetni... viszont helyügyileg összevonni meg lehet, hogy macerásabb, mint az ábra mutatja.
szerk: SSD-im lennének, abból is sok kisebb van, 500-1TB-os pár darab. Most az átszervezés kapcsán azokat eladogatom majd és már van 2x2TB 4.0-ás is, mert a felmerült miniPC-s setupba az lett volna egyszerűbb, lévén, hogy oda 1db 2.5" fér csak, azokból meg 2TB felett nem nagyon van élet, SSD-ből viszont azért elég drága a tárhely, NAS jellegű cuccokra meg felesleges is nekem.
Most egyelőre még az egyik SSD is fiókban, a másik gépben, 3.0-án. -
sb
veterán
válasz
phulee #62193 üzenetére
Köszi.
Elsősorban az új, első tápos C6-ITX jelzésűre gondoltam. SFX táppal biztos elfér ebben is mATX lap, de ATX táp mellett ránézésre sajnos nem fog. Még ha maga a lap alá is tud lógni, bármilyen magasabb komponens, ram slot már nem lesz oké. Bár lenne még hely a tápot jobbra húzni...
A régi C6 csak B opció, a cpu hűtésre előnyösebb lenne ha maradhatna vmi nagyobb torony. Persze ha ezen múlik akkor alacsony hűtővel is el tudok lenni 65W-os cpu-val.
Továbbra is a több 3.5" HDD tűnik a vízválasztónak. Egy hely szinte minden házban van, a desktop gépben most is 1db van, elég is lenne, csak ha a szerverrel vonnám össze akkor kéne a 3db (némi redundancia miatt). Ha lemegyek 2db-ra az még kicsit segít, de igazából hely a nagyobb házakban van, a kicsikben meg kb. mindegy.Ha lenne dvga akkor pl. ide sem szívesen raknék be HDD-t alulra, mert a szellőzést erősen rontja, már 1db is, de talán még azzal elvan egy kisebb dvga. Ha fizikailag megvan a hely akkor meg igazából 2-3db is befér. Jonsbo Z20/D30 típust nézegetem, 250-es dvga mellett elől marad annyi a táp alatt, hogy elfér egymás felett több HDD is.
Vagy C3 Plus, ami magasabb és ott alul fér el több HDD...Persze ez már nem kis méret, sajnos úgy látom ez az optimum ha nem engedek a többiből. De lapból is nagyon bekorlátoz/drága a valós mITX méret, ahogy látom a friss hsz-ekből, a sok évvel ezelőtti halk SFX szenvedésem sem a múlté...
Lehet, hogy célszerűbb lenne mégis megtartani a két gépet külön, a fő gép 0-1db HDD-vel és dvga-val vagy anélkül, ATX táppal. A kis szerver pedig 2-3 HDD-vel, de dvga nélkül, paneltáppal. Ebben a formában mindkettő befér egy 20x20x25 és egy 20x25x30-as kockába és nincs gond.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
phulee #62079 üzenetére
Elég könnyen rá lehet jönni a használatára:
Ez egy régi kép, de azóta is majdnem ezzel megy a T1, van CPU venti, van fent kettő venti ami kiszív (ez még a DAN A4-SFX volt, itt alul volt a venti, most fent van), meg a GPU ventik. Egy dolgot módosítottam rajta, a proci szenzor kapott egy "Time Average custom sensor"-t: ez azt csinálja, hogy a proci hőfokát X időre (pl. 15mp) átlagolja és utána ez az átlag "szenzor" megy tovább a CPU ventit vezérlő gráfra. Mivel a Ryzen szeret boostolgatni, így csak szép lassan emelkedik a venti ilyenkor.
Ennél biztos sokkal többet tud, de nincs rá szükségem. -
TurboK0
tag
válasz
phulee #62072 üzenetére
Szerintem kezdetnek használd vagy a fix értéket (Flat fan curve) vagy a lineárist (Linear fan curve), legalább amíg megtanulod. Azok az alapok, illetve a gráf (Graph fan curve) még az ami más programokban népszerű és ránézésre elég egyértelmű.
Ha létrehozol egy görbét és rányomsz egy ikonjára, akkor ír egy angol leírást mindegyikről. Azt nem tudom van-e magyarítva, én értek hülye angolul (angol hülyéül viszont még én sem).Úgy látom hogy lehet felvenni hozzá egyéni szenzort is, ezek közül neked a Mix Sensor lesz a jó. Ennél fel lehet venni bármennyi hőmérséklet szenzort, aztán megadni hogy a hőmérsékletek közül a legkisebb (hidegebb), legnagyobb (forróbb), átlag, szumma, vagy kivont értéket írja ki. Pl. ha a cpu 40C, gpu 60C, akkor a minimum 40C, maximum 60C, average: (40+60)/2 = 50C, sum: (40+60) = 100C, subtract: (40-60) = -20C lesz.
Tehát létrehozol egy Mix Sensor-t, megadod neki a "Max" függvényt, felveszed a CPU és a GPU-t, és így van egy "virtuális" szenzorod ami mindig azt a hőfokot írja ki ami a kettő közül a forróbb. Aztán létrehozol egy linear vagy graph vagy akármilyen más görbét ami állítja a ventiket ezen érték alapján, legvégül pedig a görbét megadod a CPU-nak és a GPU-nak. uff.
Nem is tudtam hogy ilyet is tud. Hasznos.Szenzorok közül az alaplapot felejtsd el (ha ott valami túl forró lesz, addigra vagy elfüstölt valami fontosabb, vagy meghalt a lap), NVME-t csak akkor kell hűteni ha valami PCIE5.0 csodát használsz félkilós bordával, CPU-nál meg Ryzen esetén vannak a chipletek (CCX néven, asszem), a SoC (memóriavezérlő és egyebek, minden ami nem cpu mag), meg a rajta lévő GPU ha van. Meg talán egy "csomagolás" (package) amire már nem emlékszem micsoda, talán a socket, nem kell vele törődni.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62051 üzenetére
Kifejezetten tetszik a 24 PIN és a PCIE elvezetése.
Az enyém ennél rövidebb és merevebb, nem is erőltettem ezt az elvezetést. No meg arra is használom, hogy kiékelje a duál első ventiket.
A felső venti befelé, az első pedig kifelé fúj? Direkt választottad ezt az irányt? Lehet, volt már részletezve, de nekem csak most tűnt fel.
-
TurboK0
tag
válasz
phulee #62033 üzenetére
Én megpróbálnám egy nagyobb kerülővel a felső venti mögé begyúrni a kábelt, de lehet hogy a hossza miatt ez nem megoldható.
Az hogy a táp venti este már hallható, az nálam pont gondot okoz sajnos
Illetve a mostani táp épp langyos, az szintén az amit el akarok kerülni. De úgy látszik ez velejárója a dolognak, ebben a formában nem lehet többet kihozni belőle. -
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62023 üzenetére
Örülök neki, hogy bevált Neked is az SI-100. Szerintem még a sima is remekül néz ki, bár én is a feketét választottam. Külön köszönöm, hogy Pista0001 anno felhívta rá a figyelmem. Az egyik legjobb vételem volt sok-sok év után.
Én a HWiNFO64-et használom "méricskélőnek" Windows alatt. Most 670RPM-en próbálgatom a TL-E12B-t.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #62019 üzenetére
Akkor van értelme befele fordítani, ha az alatta lévő CPU venti is szívóra van állítva, valamint forog a tápventi. Akár lehet vele jó légáramot is csinálni. De ez legtöbbször a normál ATX tápok esetében működött nálam pl. a Cooler Master Elite 110 esetében.
Hidd el, a kábeleken fogsz még csiszolni. Csak rakd ki magad elé a gép képét és szép lassan jön az ihlet.
Az SI-100 hogy tetszik? Mennyin forgatod a TL-E12B-t? Nálam 800RPM körül szaladgál. Ott még szinte alig érezhető/zavaró a hangja.
-
TurboK0
tag
válasz
phulee #62014 üzenetére
Nagyon szép lett!
Ha vékony vagy fűzött a tápkábel, akkor hajszál híján elfér a kábel az alaplap mögött. Az alaplap legelső részén van pár luk amin át lehet tolni, de csak beszerelése előtt, mert egyébként a csatlakozóval együtt már nem lehet áttolni. Igazából sokat nem rejtesz el a kábelekből, csak kb. 10 centit, de a légáramlást lehet segíti.
Had kérdezzem meg, hogy az a Chieftec táp mennyire forró? Érintésre meleg/langyos? Odafenn a gép forró levegőt fúj ki vagy inkább hideget?
Úgy vettem észre hogy nálam teljes ATX táppal most maga a táp az ami a legtöbb hőt adja le. 0-rpm venti van benne persze, de az a chieftec elvileg mindig pörög.
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #61977 üzenetére
Amennyiben nem csal a szemem, csak 4db távtartó van benne, végül is ITX-re készítették fel. Viszont a helyek benne vannak, mivel teljesen megegyezik a MoBo tálca az alappal. Már csak találnom kellene párat pluszban, vagy egyszerűen megelégszem a 4db-bal, már amennyiben sikerül majd itthon is hozzáférni ehhez a verzióhoz. A normál C6 Black tegnap óta kifutott itthon az ÁK szerint.
Annyira megtetszett, hogy megbeszéltem az Asszonnyal, átköltöztetem a Kolink Satellite-jának tartalmát egy ilyen házba. A lap nem mellesleg egy csapott mATX (22.6x18.5) Gigabyte H470M H lesz. Hűtésnek pedig egy Scythe Mugen 5 áll csatasorba.
Amúgy átépíthető, csak kell hozzá megfelelő átalakító - de szerintem láttad ezt már Te is a Reddit-en. Van, aki PCI bracketből faragott tartót a táphoz. Aztán a táp csatlakozó végét kell ízlésesen kivezetni a házon kívülre.
-
BiP
nagyúr
válasz
phulee #61836 üzenetére
Amikor még a hőskorban mi raktunk össze gépeket, akkor erősen más problémáink voltak. Ez most már egy kicsit űrtechnika, úgy érzem az alapokról tanulom újra, pedig úgy 20 évet eltöltöttem benne.
Dettó így érzem. De igazából egyszerűen az igények is mások voltak,(sokszor nem is volt extra igény), más hőmennyiséget kellett elvezetni, mások voltak a méretek is, máshogy kellett megoldani.
A szűkre szabott ITX világ meg egy külön műfaj volt mindig is. -
Hanok
senior tag
válasz
phulee #61838 üzenetére
Ha az asztalon van akkor azért lehet hallani fogod, ugye azt kell mérlegelni hogy amit TurboK0 kolléga is írt hogy 800rpm körül már lehet hallani. T30-at azért 800-nál még semennyire nem lehet és valószínűleg a statikus nyomása a P12-nek 400-on azért nem túl nagy. Viszont ha ATX táppal lesz használva akkor ez kiesett így nem alternatíva. Egyébként tudom hogy nem annyira mérvadó de legalább lehet hallani az eltérést azonos körülmények között:
[Noctua NF-A12x25 PWM]
[Phanteks PH-F120T30]
[Noctua NF-P12 redux]
Nagyjából 1300-ig sasold meg őket vagy itt a csatornán olyanokat amiknek a statikus nyomása viszonylag magas. -
TurboK0
tag
válasz
phulee #61836 üzenetére
140mm-es venti több levegőt mozgat alacsony fordulatszámon, de hűtőbordán a légnyomása gyengébb, kivéve ha feltekered ugyanolyan magas fordulatszámra. De akkor meg nem halkabb.
Jonsbo C6-ba csak alulra és felülre lehet 140mm ventit tenni, és ha alulra teszel akármilyen ventit az blokkolja a legalsó PCIE slotot.
Én úgy vettem észre hogy a hűtése sokkal jobb ha az elejére teszel ventit. Próbáltam 2 elülső ventivel is (kábelkötegelővel kifeszítve), de nem látom hogy ez sok különbséget tenni. Egyszerűen nincs hely elvezetni a forró levegőt felül, mert ATX táppal használom és az alaplapon a felső VRM bordák útban vannak. SFX táp ezen biztosan segít.
Ha az elejére teszel ventit, akkor viszont adattárolót nem lehet sehová sem tenni, csak sufni megoldással. Én találtam 120mm -> 3.5"/2.5" átalakítót és az aljára szereltem az SSD-t, itt a fórumon egy másik kolléga a szerkezet tetejére kábelkötegelővel rögzített egy SSD tartó kasznit két lemezzel.Láttam olyan megoldást is hogy SFX ventit rögzítettek a ház elején valahogy, és kétoldalú ragasztóval a táp oldalára ment az SSD. Lehet barkácsolni sokféle módon, de rengeteg a megkötés.
-
TurboK0
tag
válasz
phulee #61838 üzenetére
Mindegyik Noctua ventiből van 4-10 fajta (három tűs, négy tűs, 5V-os, alacsony/magas fordulatszámú, ipari verzió, ezek permutációi, stb), noctua.at oldalon nézz szét. Ami nekem van az PWM csatis (négy tűs) és 1300rpm-es. 1300rpm-re normalizálva a P12 valóban hangosabb mint az A12, és hűtőbordán teljesítményre is gyengébb, de cserébe a P12 Redux fele annyiba kerül.
Amúgy a Noctua A12 kb. a Rolls Royce modellje a ventiknek, annyiba is kerül, és olyan support is van hozzá. Asszem talán csak az Arctic P12 az egyetlen ami teljesítményben vetekszik vele, és az is leginkább azért mert baromi olcsó és ezért kivételesen jó az ár-érték arány (de kíváncsi vagyok hogy abban meddig bírja a csapágy, hivatalos oldalon nem írják az MTBF-et).A Phantek T30 a Jonsbo C6-ban felül csak akkor fér el ha SFX tápot használsz, és az alaplapon nincsenek nagy VRM bordák a tetején, de lehet a proci hűtőborda már akkor is blokkolná. Nálam ATX táppal a felső venti gyakorlatilag negyed milliméterre van a táp oldalától (ezért és szeretnék bele SFX tápot), csak a CPU hűtő által "lefelé" fújt levegőt tudja kiszívni, de a legfelső VRM bordák azt is blokkolják. Lehet kicserélem a fenti VRM bordákat valami GPU öntapadós rézbordára, hátha jobb úgy.
A Noctua ventik pontosan annyira zajosak mint akármelyik másik venti: amennyire állítod őket. Lásd https://getfancontrol.com/
Nálam a P12-vel 400 rpm körül aludni lehet mellette, 550 rpm körül csak hajnali kettőkor lehet hallani a susogását, 800 rpm körül már hangos de még nem kellemetlen, feljebb meg nem megy mert lekapcsoltam a procin a turbo órajelet és úgy még 60 fokra sem kúszik fel.A C6-ban valóban számít minden milliméter, nekem aliexpresszről kell rendelnem alacsony profilos SATA kábelt mert alaplapon oldalra mutat a SATA aljzat és a legrövidebb kábelem is már ütközik az előlappal...
-
TurboK0
tag
válasz
phulee #61827 üzenetére
Én Noctuára esküszöm. Ezek bírják a legtovább. Régebben próbáltam sokmindent a legcsendesebb konfighoz, köztük az (akkor) etalonnak számító Yate Loon-t is, de két év után mindegyik elkezdett tompán kattogni ahogy elhasználódott bennük a csapágy. Noctuánál ugyanez 7-8 év után jött elő. A legöregebb Noctua NF-P12 ventim 14 éve megy.
Egyébként ha normálisan beszabályozod a sebességet akkor manapság akármelyik venti hangtalan (lásd https://getfancontrol.com/). Csak ha elhasználódik a csapágy, akkor elkezd tompán kattogni olyan sebességen is ahol a lapátok surranása még hangtalan lenne.
Ja, meg ez a legdrágább márka, de a Redux ventik fele annyiba kerülnek és úgy már nem is annyira rossz. Én az NF-P12 Redux 1300 ventit ajánlom, az A12 jobb de süvítősebb hangja van és sokkal drágább, az S12 sorozat meg egyszerűen nem jó (hangos és gyenge, hűtőbordán P12-re cserélve jelentősen javultak az eredmények).
Noctuán kívül egyébként a Be Quiet-ről hallottam sok jót, ha egyszer a gépemben tönkremennek a ventik, akkor arra váltanék próbaképpen.
Venti mérettel vigyázz, a 140-es ventik több levegőt mozgatnak kisebb fordulatszámon, de sokkal alacsonyabb légnyomáson. Ha hűtőbordára/radiátorra teszel ventit, vagy túl sok az akadály a gépházban, akkor a légnyomás fontosabb. A Jonsbo C6 pedig elég zsúfolt. Pár helyen pl. írták hogy a kaszniban a lukak az oldalán túl aprók, blokkolják a levegő mozgást, ezért a magas légnyomású venti fontosabb. Volt egy teszt ahol a ház tetejét levéve 5 fokkal jobb eredményt értek el, ez nálam csak ~2 fok körül van Noctua NF-P12 1300 ventikkel (ATX táppal; a hűtőborda és a táp között kb 1mm hely van).
-
Vigneau
félisten
válasz
phulee #61827 üzenetére
Az én felállásom már tudod, de megerősítem.
Elől 2x eLoop B12-PS, felül 1x eLoop B12-PS, a CPU-n pedig TL-C12B Extrem. Korábban pedig 4x Arctic P12 Max volt a gépben, de az előbb taglalt felállás nekem jobb összképet adott.
A BQ! Silent Wings is jó lehet, csak ne Pure legyen. Thermalright vonalon pedig rendszer hűtőnek a TL-C12-B típussal szemezgettem még korábban. Természetesen a TL-E12 elvileg magasabb szintet képvisel. Tükrözi az ára is.
-
Vigneau
félisten
-
hegegabi80
addikt
válasz
phulee #61794 üzenetére
Nekem korábban egy 450W példány volt belőle. Egy ryzen 2600 és egy RX570 vgat szolgált ki.
Gép bekapcsolásakor kicsit felpörgette a ventit aztán leállt. Netezés közben nem is kapcsolt be a venti, játékok alatt bekapcsolt, de én nem igazán hallottam. Igaz engem annyira nem is zavarnak a minimális zajok.
Összességében meg voltam vele elégedve, kicsit bánom is hogy eladtam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest