- Yettel topik
- Google Pixel topik
- iPhone topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android szakmai topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
Ezt nem is vitatom, sajnos a jelzett szoftverek némileg jobban komálják az intel + nv párost. Az acad részéről (vektorgrafikus feldolgozás) még valahogy érthető is - ugye 1 szálas feldolgozás - de az archicad-et nem értem.
Lehet nincs igazam, de talán mac sosem épült amd alapokra....????
Valami olyasmi lesz, mert büszkén hirdeti magáról az ArchiCad.
-
mpierre
veterán
Az acadok nagy része igen régen íródott. (Ha berőffenteném a régi Abit Ag-8; P4 650; 8GB; 1950pro gépet ki is tudnám próbálni, ha nem xp lenne rajta.
) De erősen valószínű, hogy elmenne. Ahhoz, hogy több szálat tudjon használni - nem biztos, hogy a legpontosabb infóval rendelkezem, tehát tévedhetek is - kb alapjaitól kellene újra írni. Valahol a core2quad időkben merült ez fel. Az se tegnap volt.
A Zéé: Felsorolok két meglévő gépet, amiről fixen tudom, hogy elmegy rajta az acad2024, illetve a revit (mindkettő teljes és lt változatban).
1., Az adatlapon lévő egyes gép. Ezt csak használtban érdemes megvenni, mert még mindig csillagászati ára van.
2., Lenovo Thinkcentre 720s. Ez használtban röhej áron van.Na most az ArchiCad más tészta. Az 1-es gépen tuti elfut. Hiba nélkül, tuninggal, mindegy. A 2-es gépen is elfuthat, de ezt Archicad hiányában nem tudom megmondani. (Szerk.: Holnap rá tudok kérdezni egy kollégánál, hogy vmi hasonló Thinkcentre gépen melyik ArchiCad-et használja. Tippre valami régebbi.)
Javaslat, ha kell egy kis jövő állóság: Apróról vennék egy procit, meg ddr4 ramot. A proci mindegy 10-12 gen i3-i5. Hozzá használt nv vga. Majd új deszka és táp. ITX-et sajnos nem sűrűn fogsz lelni, de mATX még járható és házat is könnyebb pukkantani.
-
sb
veterán
Szerintem felesleges ennyire letolni a hőmérséklet célt. Nemrég volt róla szó, hogy kicsi lapkák, csíkszélesség, fizikailag nehéz hőátadás, sok belső hőmérő amik pontosabban és közvetlenül mérnek a régi cpu-khoz képest. Ezért ugrik 1-2mp alatt szinte maxra a hőmérséklet, még tizedmásodperces terhelésre is. Ezzel nem lehet mit kezdeni, hosszú távon meg a TDP(PPT) hőelvezetés számít. Arra nem rossz egy jobb hűtő, réz, vmi... de mITX-ben ez pár centit jelent
, utána az számít igazán, hogy a házból hogy lehet elvinni konstans azt a hőmennyiséget. Felugrik... aztán alig nő tovább ha el van vezetve.
A CO és TDP/PPT korlát nagyon hasznos mert alig lassul, cserébe jóval hatékonyabb lesz.
Az 5600G 88W PPT már nem kevés, kis ház szempontból sem, meg cpu hűtő szempontjából sem, de mondjuk 55-65W körül már szinte bármivel elvan ha a ház hőelvezetés oké. Akár a gyárival is meg lehet nézni mit tud, kis korláttal nem hiszem, hogy maxon járna.Nálam most 4650G-n az 5600G gyári hűtője van. 45W-ra van korlátozva, így ez sem pörög fel gyakorlatilag - nálam ez a default méretezés.
-
mpierre
veterán
ZF-12025-PINK. Még nem kapcsoltam be a gépet, így nem tudom mennyire lesz zavaró. Eddig tudatosan kerültem ezeket a csodákat.
-
rxmiss
tag
en most keszulok leszerelni a nagygepet itthon. idle 150W
csak mivel bongeszesre es netezesre is ezt hasznalom, akkor is megeszik 200-220W-ot, mikozben a korabban vett latte panda ugyanezt megoldja 9-15W-bol. egy egyszeru asphalt9 is 300W tartomanyban mozog, nem azert, mert meg van hajtva, hanem csak ennyi az 'aktiv' allapot. davinci exportalas 4k60fps 470W es akkor az meg messze nem a teljes terheles, csak a davinci ingyenes keptelen kihasznalni ennyi magot.korabban kellett a nagygep itthoni munkahoz, de mar a cegnel is osszeraktam erre alkalmas vasakat, szoval ennek mennie kell. amikor futnak rajta a vm-ek es forgatok, akkor 420W is megvan, pedig a videokartya nem is csinal semmit.
mennie kell, mert amikor egy heten tobb napot is itthonrol dolgozom, mar meglatszik a villanyszamlan.es az egeszet egy direkt ebbe vasarolt fractal ion-560p viszi roccenes nelkul. valoszinuleg egyszerre szorosfankkal es y-cruncherrel ki lehetne akasztani, de nem az a feladat
-
Dr.Adonisz
tag
Sajnos ez jogos. Jó példa erre ha jól tudom az S.A.P. néven futó vállalatirányitás rendszer is. Ha ezeket a progikat legalább wine v bármi más segítségével futtathatóvá tennék akár szerveren is, a mai -urambocsá pár éves pc-k még pár év(tized)ig simán használhatóak lennének.
-
sasNAXO
aktív tag
Itt egy hosszú angol cikk, amit nem olvastam el.
Ők jókat szoktak írni, de kb. fél éves a cikk, annyi idő alatt azért sok minden fejlődik: What I learned from using a Raspberry Pi 5 as my main computer for two weeks | Ars Technica
Szerintem arról nincs értelme váltanod. Természetesen kísérletezési célból nyugodtan, de szerintem nem éri meg ha váltasz.Ez így volt, van és lesz is még egy darabig, bár ahogy jönnek az egyre gyakoribb arm-os dolgok, szép lassan haladunk előre (picit olyan mint amikor jött be az x64, más kérdés hogy itt nem látszik hogy végeleges váltás lenne majd).
-
sb
veterán
Összességében sztem nem is drágák. Én inkább az olcsósított, nagyobb mITX-be nyomorított mATX-ben gondolkodom de még ott is ár függvényében merültek fel a mini PC-k. Egy "rendes" mITX konfignak meg rendes felára van még azon felül is.
Sajnos az mITX szvsz minden vonatkozásban nehezített pálya. -
-
Köszi!
Csak fehér sfx tápot nem találtam hozzá még mert nagyon ritka, ami volt is az meg már nincs, Deepcool-nak lesz majd, Thermalright, Cooler Master stb, de a magyarországi üzletekben sehol nem lehet kapni.
Aliexpress-en volt régebben fehér Seasonic de a gyártói oldalon se híre se hamva, hogy valaha lett volna nekik ilyen -
phulee
tag
-
phulee
tag
Azt hiszem ezt elég pontosan fogalmaztad meg!
Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy nálunk kapcsolódik még két médialejátszó is vezetéken a NAS-hoz. Ha van ilyesmire is igény, akkor is célszerűbb a NAS.
Ha meg tényleg csak egy gép mellé kell megoldás, akkor javaslom a Raidsonic Icy Box megoldásait, van több lemezes, Raid-es, illetve modelltől függően usb3 meg esata csatlakozójuk. Nálunk egy ilyenre megy a külső mentés.
-
Pista0001
addikt
Nálam gbit vezetékes és ac wifi hálózat van, bár az utóbbit csak a "flotta" fele használja ki. A router a szolgáltató eszköze 4 ethernet porttal, ha kell, egy 8 portos switch-em is van. Ezen a rendszeren lóg kábellel egy WD nas (2×4 tera raid1) és egy épített mitx nas 2×250 giga raid0. Előbbi a "fontos" adatoknak, utóbbi torrentnek. A letárolós filmeknek van egy külső usb dokkoló (esata és usb, utóbbi talán csak 2.0, usb-n használom) és 2 4 terás meg 1 2 terás merevlemez. 1 mitx gép van egy 2 terás m.2 ssd-vel filmezésre és alkalmi netezésre, ezen lóg a dokkoló. Van egy belső sata "rack" is, jelenleg a "játszós" szerverben van, amit viszont még nem kezdtem használni. Más alkalmi merevlemez olvasás lehetőségem nincs, de arról a gépről, amin a dok van meg tudom osztani, vagy a dokkot is át tudom vinni másik géphez. A gbit/ac/n sebesség nekem elég, 6-8 gigánál nagyobb állományok nem jellemzőek nálam.
Ha már az alkalmilag használt/használandó merevlemezek megvannak, és be is vannak lakva, és az usb (lehetőleg 3-as) dokkot javaslom. Ha jellemzően egy gépen kellenek az adatok, ezzel le is tudtad. Ha több gépről, akár szimultán is el kell érd, akkor nas a hosszabb távú megoldás szerintem.
-
phulee
tag
+1 a NAS mellett. Az irodában egy Synology DS920+ 4TB Raid6-ban (2*500MB SSD Cache) a fő tároló. Erről napi és heti mentés készül egy Raid1-es külső tárolóra. Másodlagos eszköz egy DS420j (2TB Raid5) külső helyszínen, amire folyamatosan szinkronizálásra kerülnek az elsődleges fontosabb mappái, illetve erre is megy napi és heti mentés.
Mivel elsősorban dokumentumokkal dolgozunk, ezért bőven elég ennyi tárhely a jelenlegi tendenciák mellett még évekig.Itthon egy Dell T20 fut xpenology alatt, 6TB Raid5, elsősorban fotók tárolására, illetve egy 2TB kötet filmeknek és ezen fut a torrent is. Az asztali gépben van egy 500MB-os és egy 1TB-os Nvme m.2 SSD a programoknak, illetve játékoknak. Lokálisan érdemi adatot nem tárolok, kivéve a Lightroom library-t, amit célszerűbb helyben tartani, de ez is mentésre kerül a NAS-ra.
Mindkét helyen sima gigabit hálózaton vagy wifi6-on kapcsolódnak a kliensek, gond nélkül. Erre a célra (ügyvédi iroda dokumentum kezelése) tökéletes fenti megoldás jelen állapot szerint.
-
TurboK0
tag
Nálam van egy 10GbE vezérlő a matx lap második x16 slotjában (ami valójában x4), arra csatlakozik közvetlenül a két szobával arrébb lévő TrueNAS box amiben van kb 40 tera hdd. A meghajtók iSCSI-val vannak beállítva, így úgy jelennek meg a windowsban mintha közvetlen a gépbe lennének bekötve (még particionálni is ugyanúgy kell), nem kell szenvedni az SMB/Samba hálózati megosztás gyerekbetegségein. Mivel 10GbE csatlakozón van, így kb 90% olyan gyors mintha saját gépben lenne, illetve mivel a vinyók egy része ZFS Z1 tömbben van, ezért az a blokk olyan 500mbyte/sec csúcsot ér el.
A TrueNAS box meg egy régi hangszigetelt Antec P183 házban van, szilikonozott lemeztálcákon, szóval nem rezeg és nem zúg.A dolog hátránya hogy így le vagyok korlátozva olyan alaplapra amin minimum 2 pcie x16 slot van, egyik videokártyának, másik a hálózati vezérlőnek. ITX-nél ezt nem is tudom hogy lehetne megoldani, talán egy m.2 -> pcie konverterrel. De az ITX lapok annyira drágák hogy nem is kell olyan gép.
Egyedül úgy lehetne megoldani hogy a normál routeren keresztül csatlakozna, az alaplapi lan csatlakozóval, de akkor max 100mbyte/sec sebességen osztozna az összes külső lemez és az internet is. Esetleg egy 2.5GbE switch-el fel lehetne turbózni, de azok indokolatlanul drágák.Illetve mivel iSCSI-val van megosztva, ezért csak 1 gép csatlakozhat a lemezekhez egyszerre. Így nem is NAS hanem inkább egy túlkomplikált külső lemez tároló az egész.
Szóval neked lehet egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne 2-3db külső USB3 ház.
-
Vigneau
félisten
Picit furcsa volt finomhangolni az RTX 3060 Ti után, de mivel azelőtt meg RX 6600-am volt, így hamar visszaálltam.
20.2 cm-es a zöld, 22.3 cm-es a piros.
Halkabb a Hellhound, tempóban sokszor partiban is van a zölddel. Egyes játékokban jobban (pl. CMS18), másikban rosszabbul (NR2003 mod23) teljesít. Viszont a GTA V-ön nem tudtam eligazodni, mert hiába zöldelő játék, mintha ezen a piroson jobban szaladna.
-
phulee
tag
Ma nyűgös napom van és nem fogalmazok pontosan. Szóval ez inkább kérdés volt a részemről, hogy ugye amikor megy a venti, akkor az befelé szívja a levegőt a táp belsejébe? Az megvolt, hogy ez csak a fél passzív/passzív tápok esetén érdekes.
Köszönöm a megerősítést!
Majd ha odajutok beszámolok róla mennyire működőképes megoldás...
-
phulee
tag
Lehet rosszul értelmezek valamit, de a tápventi nem szívja a levegőt? Az eddigi leírások alapján nekem az jött le, hogy ezek zárt dobozok, ahol a venti tolja be a levegőt és a nagyméretű hátsó nyílásokon távozik a meleg.
Ha ventivel felfelé szerelembe, akkor felfelé áramló meleg levegő elvileg kijut, amíg a venti nem dolgozik, utána viszont szembe dolgoznak egymásnak. Ezért gondoltam, hogy függőlegesen építeném be, ventivel kifelé. Így ha beindul a venti, akkor kintről kap friss levegőt, illetve a szellőzőnyílások meg felfelé néznek és ki tud áramlani a meleg, akár passzív állapotban is. De javítsatok ki, ha rosszul gondolom.
Az a hőmérő unverzális egy darab, egy gurman ismerősöm grillezéshez használja. Van maghőmérője is persze, de valamiért kívül is kell mérnie. De a lényeg, hogy az illető mérései szerint meglehetősen pontos a cucc, főleg ezen az áron.
-
phulee
tag
Pont ez volt kicsit bajom a Chieftek-kel. Alapvetően csendes lenne, nem is melegedett nagyon, de valamiért már alapterhelés mellett is úgy rátolta a ventit, hogy zavaró volt. Totál indokolatlanul... amúgy kár érte, mert a tesztek alapján teljesen okés cucc. De ezen lehetne finomítani.
-
HUN_Sector
őstag
Martin Luther Kinget idézve, "van egy álmom"
In win chopin max
Benne egy b*szó APUÉs eljátszogatni a régebbi, meg egy-két újabb játékkal.
Volt olyan mániám hogy eladtam mindent és egy 3400g-vel élveztem a kisebb chopinban a gta V-öt, mutant year zero-t, fallout 4-et, illetve nem élveztem a 76-ot (nem a játéktechnika miatt).
Pár évvel ezelőtt még használtam egy 1600AF + 1050ti párost (aztán 1650, 1650 super volt a gépben), nem esek kétségbe, ha vissza kell venni a részletességet. Aztán jött a fehér mánia, ennek képviselőjeként egy z590-es lap, 12gb 3060, mellé egy 11700 és már nem volt ez probléma (most 4060 van). A chopin - mint már itt lerítt rólam, örök szerelem maradt. Az a kidolgozottság, anyaghasználat, küllem, mind mind olyan számomra, amellyel más ház nem tudott sosem versenyezni. Ám ez a házikó korlátokkal bír.
Egy am5 alaplapba + 8700g-be ezen az áron beruházni félek. Visszalépés, nagy visszalépés. Izgatottan várom, hogy bejelent e valamit az AMD. Megvenném már most a 620-as alaplapot 62-ért (tudom, az szar, de 80-ig semmi értelmes sincs), de egy későbbi procihoz meg nincs azokon megfelelő bios, szóval egy am5 proci kéne most is, vagy később.
Az ITX lapok viszont lassan kiárazódnak a piacról. AM6-ot nem fogunk tudni megfizetni. Jönnek a mini gépek, átveszik a helyüket, száll el a forint, jön az instabilitás a piacon, a gazdaságban, a politikai színtéren. Minden ezek közül löki egyre mélyebbre a forintot.
Félek mire elérhető lenne egy még a 8700 g-nél is jobb apu, azt már csak Lölő tudná megvenni magának...Na eleget rinyáltam
-
sasNAXO
aktív tag
[list] SAMA IM-01 & clones (22L) : r/mffpc (reddit.com)
Ha nem lesz alatta egy VGA ami fűt, hanem csak egy légtér ahonnan szívhatja a levegőt, akkor persze más a matek.
-
sasNAXO
aktív tag
Ez a "pont olyan ház" nagyon hasonlít az NR200-amra, amiben nem volt jobb amikor felfelé ment a levegő. Felül két darab 120-as volt még, csak itt pont le van szerelve hogy hozzáférjek. Sokkal jobb volt a nagy bordás top-down hűtő oldalról, mert friss levegő megy be oldalról ilyenkor, és a fenti ventik kivitték a meleget hogy jó legyen.
Ami Noctuát illeti, a régi AM4 átalakító készlettel lehet 90 fokot forgatni, de az új készlet már csak egy oldalra jó.
-
TurboK0
tag
Igen, olvastam, direkt úgy tervezték az AM5 lapkát hogy kompatibilis legyen. Ezért olyan hülye lukacsos a tok széle, máshogy nem fért el az összes alkatrész.
Egyetlen bibi csak az hogy az AM4 hátlap eleve rossz volt, mivel nem négyszögletes, ezért nem lehet 90 fokban elforgatni a hűtőket, csak külön felfogatással amit csak nagyon kevés gyártó csinál. ID-Cooling-nál állítólag egykét újabb hűtőhöz adnak olyat, noctuánál van egy drága upgrade kit, többiről nem hallottam.
-
-
Maradjunk a "tágas mATX" definíciónál.
Nekem jobban bejönne egy ilyesmi, ha nem hagyták volna ki az alaplapi tálcát és az USB-C csatolót: AeroCool CS110 (162 x 353 x 270 mm)#62359 Rowon
Obiban veszel csomag gumitalpat (és hátul átalakítod 2x 80mm-es kifújós ventisre), és kész is! -
viperabácsi
addikt
sőt még a Jonsbo Z20 is ilyen
Én is szemezek ezekkel , de most költöztem Lian li dan 4 H2O házba , egyenlőre elég volt a szerelésből.
-
viperabácsi
addikt
Ez kb ugyan az mint Az Asus prime Ap201
-
sasNAXO
aktív tag
-
sasNAXO
aktív tag
Szüleim gépében egy alis rgeek 3 évet ment ha jól számolom, boost mentes 3200G-t hajtott meg. Asszem pont ez: RGEEK Pico DC PSU RP-150P DC 12V
Gond nélkül ment végig, tovább is csak azért nem, mert kitalálták kell DVD olvasó a gépükbe, úgyhogy teljes ház-újratervezés volt.
Nem tudom milyen az intertech, nem gondolnám annyival rosszabb lenne? -
Pista0001
addikt
sasNAXO: X47-et szerettem volna, de az sajnos nem fér bele, a magas IX tető meg kell a másik géphez. Sajnos nem vettem még egyet, amikor még csak 4-5e forint volt.
Pedig azzal még talán az 53-as is belemenne. Elégedett vagyok vele, teljesen jól teljesít. A 47-es egy Xeon L3426-on van a Lian li PC-Q07-ben.
TurboK0: köszi. Valami ebay-es 12 V/ 10 A-es kocka van hozzá.
-
mpierre
veterán
Nem egészen. Húgomnak készül, de nem 100% pink lesz. Lesz benne bőven, de igyekszem ízléses megoldást találni a pinkség oltárán.
@ phulee: Lassanként összeáll a gép. A táp kábelei már rózsaszínesednek. A ram bordájának egy része is, meg az alaplap is kap egy keveset. Mondjuk a hűtőbordákon. A ventik már megvannak és rózsaszín lapátosak. A gépház elejére a baglyot, meg megrajzolom magam.
-
phulee
tag
Kösz a kérdést. Terveztem, hogy írok majd egy beszámolót róla. Úgyis hiányoltátok az egyéni élménybeszámolókat.
Előzetesen, szerelés szempontjából minden ok, az ATX átalakító is teljesen rendben van. A kábel szett is alapvetően oké, csak a CPU24 kábel, bár harisnyás, de nagyon merev. Utóbb ez most előny, mert ezért sikerült végül ilyen szépen elvezetni. A CPU tápcsatlakozók érezhetően spórolósak, kissé nehezen kattannak a helyükre, a Pcie esetében ilyet nem tapasztaltam és a szalagkábel is sokkal rugalmasabb.
A ventillátor nem hangos, de hallható. Ahogy a tesztek is előre jelezték, a szabályzási görbéje nem az igazi. Voltak olyan tapasztalatok, amelyek szerint alapjáraton nem is kapcsol be a venti, de ezt sajnos nem tudom megerősíteni. Van hangja, viszont terhelés alatt sem hangosodik fel veszettük. Majd a nyár megmutatja, hogy akkor mennyire lesz vészes. Egyelőre, bár tetőtérben van a home iroda, de egyáltalán nem melegszik, inkább legfeljebb kézmelegnek mondanám.
-
TurboK0
tag
Lehet hogy a kislányának/kishúgának/feleségének/kutyájának a gépe.
ON: megbuheráltam a tápot hogy szabályozható legyen a ventije. Nem akartam szétfúrni, ezért a már létező Corsair Link csatlakozóról leforrasztottam minden komponenst, és összekötöttem a táp ventivel. Így 100% vezérelhető, de ha nem vezérled, be sem indul soha. Nálam mondjuk egyébként sem indult be sose. Sajnos már 10 éves és csapágyas, picit kattogós, cserélni kéne, de nonstandard 135mm venti amit nincs mire cserélni. Lehet 3d nyomtatóval készíteni hozzá 120mm felfogatást (akkor csavarozható), vagy kötegelővel rögzíteni a lukakon bármi más típust. Viszont csak 3-pines a csati, így nincs PWM szabályzás, csak feszültség alapú. Nem tudom megér-e további buherálást. Már így se lehetne eladni ha cserélném egy másikra. Sajnos nem nagyon segített semmin, a táp érintésre sokkal hidegebb, de a gép még mindig enyhén langyos levegőt fúj ki ami nyáron gond lesz.
A proci hőmérséklet változatlan, viszont ha kiveszem a tápot és "külsőleg" használom, akkor 3-5 fokkal jobb hőmérsékleten fut, tehát inkább az a gond hogy a táp útban van (az ház kinyitása nem számít neki).Rendeltem alaplap VRM-re réz bordákat, ami remélem nem sugárzik akkora forróságot.
@phulee: örülök hogy bevált a tipp.
A Fan Control első indításra valóban rettenetesen komplex, de cserébe jó sok opciót ad. Az alap felállás az hogy felső sorban látod a talált ventilátor "kártyákat" (Controls), alul meg a sebesség görbéket (Curves). Ha a görbék alatt semmi nincs, akkor a jobb alsó sarokban a kerek plusz (+) gombra nyomva lehet felvenni új görbét. Ez lehet fix sebesség, lineáris növekedés (megadsz egy minimum/maximum sebességet és hőmérsékletet aztán ezek között állítja magát), grafikonos görbét (itt megadhatsz több pontot amik között lineárisan állítja a sebességet, régen a Speedfan így működött, manapság az alaplapok is tudnak ilyet), meg még sok mást ami nekem már bonyolult (0-rpm-es lineáris mód, több görbe átlagolása/min-max-olása/szummázása, mittudomén még mi). Ha létrehozol egy görbét, akkor a görbe "kártyának" a bal felső ikonjára nyomva a program kiír egy segítő szöveget.Elképzelhető hogy van olyan ventilátor amit nem talál meg magától, pl. ha a venti 0rpm-en van vagy nincs is egyáltalán érzékelője pinje, akkor be kell kapcsolni a rejtett vezérlőket (menüben show hidden cards), aztán tesztelgetni.
A fontos dolog az az, hogy utána össze kell párosítani a szenzorokat és görbéket. Egyrészt megadni a a görbének hogy minek a hőmérsékletét figyelje (pl. a ház venti akkor pörögjön fel ha a GPU kezd dolgozni, vagy akkor ha a CPU kezd dolgozni, vagy ha mondjuk felforrásodnak a vinyók a gépben akkor pörögjön magasabbra a venti). Másrészt, és itt a lényeg, megadni a ventilátornak, hogy melyik görbét használja. Ezzel be tudod programozni, hogy X ventilátor, Y hőmérséklet szenzor adataihoz képest, milyen sebesség görbével fusson.
Az hogy pontosan milyen sebességet kell beállítanod az már teljesen szubjektív, függ a ventilátortól, attól hogy milyen hőmérsékletet akarsz elérni, és hogy mennyire zavar a zaj. Ezt végig kell próbálgatni amíg meg nem van a neked legjobb eredmény. Nálam pl. 1/3 sebességen van minden (ott hangtalannak találom a ventiket), aztán 35-80 fok között felmegy 30%-ról 80%-ra. De lehet van olyan venti ami 30%-on fel sem pörög, szóval lehet 40%-ról kell indítanod. stb stb. Próbálgatni kell.
-
phulee
tag
Szuper, ha frissül az ajánló. Nem találtam benne, szóval bocs, ha figyelmetlen voltam, de többünknél bevált a Thermalright SI-100 Black. Ez most Amazon.de rendeléssel 33 euró és prime trial-val ingyenes a szállítás is. Lehet ezt is érdemes lenne felvenni.
-
sasNAXO
aktív tag
Noctua NH-L9a vs. Thermalright AXP90-X36 - cooler post - Imgur
És akkor ez csak egy X36, az X47 és X53 jobbak a méretek miatt, és azokból van még ugye a réz verzió is. -
HUN_Sector
őstag
15000-et fizettem érte szállításssal amazonról (x47).
Nekem kizárólag azéret volt szempont a nikkelezett réz, hogy galliumot tudjak rajta használni. A 11. genes intel procik forróak. Kb 8 fokot nyertem az alumíniumhoz képest (gallium + axp-47 full vs thermal grizzly + mars one 120 aio). Ez nekem eléggé beszédes különbség.
Természetesen nem lennék őszinte, ha nem tenném hozzá, hogy a 80 fokos csúcsértéket vízzel egy üvegfalú thermaltake tower 100 kapitális házban mértem, most meg egy minineo s300 nagyon mini de meshes házban dolgozik a levegő.Megérte? Piszkosul.
Jobb mint az alumínium bordák? Igen
Hangereje? Hallani, a noctua a fülemnek kedvesebb, de elmegy.
Stressz teszttel fel lehet vinni száz fokra? Fel. De nem életszerű. Cyberpunk 2077-el megáll 72-75-ön. -
sasNAXO
aktív tag
Nekem nem volt réz, de anno sokat utána olvastam, mert vettem magamnak AXP90-X47-et, és a tesztek alapján picit jobb volt a réz, de érezhetően több áron.
Tehát ha az utolsó 1 fok is kell a procid miatt, akkor egyértelműen vedd azt. Ráadásul már a rézből is van szép feketére festett, szóval még ha a szín számít akkor is létezik olyan opció.L9-hez képest: méret különbség van, ami általában jelentkezik teljesítményben is, illetve AMD esetén normális irányba állnak a lamellák. Emiatt egy AXP90-X36 éppen hogy csak, de jobb tud lenni egy L9a-nál, mert nem az io és a memória párosra fúj, hanem "fel és lefelé" és általában "felfelé" van a szellőzés a házban.
-
TurboK0
tag
Elosztóval?
https://www.amazon.com/StarTech-com-Power-Splitter-Adapter-PYO4SATA/dp/B0086OGN9Evagy ha nagyon faszagyerek akarsz lenni akkor lehet venni csipeszelhetőt is, amivel helytakarékosabban meg lehet oldani:
https://www.aliexpress.com/item/1005002438990601.html
https://www.aliexpress.com/item/32970442137.html Apa hozzáKérdés hogy az alaplapon az a kis pöcök bír-e ennyit anélkül hogy leolvadjon. De én elsőként amiatt aggódnék hogy a mellékelt 19VDC táp bír-e 6db vinyót. Nálam a NAS 6db vinyóval bootoláskor 130W-ig felment.
Amúgy van abból a lapból olyan ami szabvány táp csatit használ, ott ez már nem probléma. pl. Asrocknál konkrétan N100M ami mATX és ráadásul 2x pcie van rajta.
-
TurboK0
tag
Már nem emlékszem hol olvastam, de valahol írták hogy az N100-ba teszel egy ASM1166 alapú m.2->sata konvertert, az ad 6 SATA portot, plusz kettő az alaplapon az már összesen 8db. Azért ASM1166 mert az több energiatakarékos módot kezel és így a proci jobban le tud pörögni. Így ~10W körül megy az egész, ami tekintélyes figyelembe véve hogy egy teljes x86 lapról van szó.
És még mindig ott van a PCIE slot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Gigabyte Aorus Elite RX 9070 XT 16GB Videokártya! Bemutató darab!
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest