- Yettel topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Második bétánál jár a One UI 8
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
flashpointer
őstag
na zotac mar ossze is allitotta a konfigod 2,7 Liter alatt asztali 5060ti-al
-
PROTRON
addikt
Ramból én is úgy jártam hogy ár-érték arányban a uad channeles alaplapomhoz RGB szettet sikerült szerezni...Adata ráadásul szintén zenész, csak a saját extra kis progijával lehet kikapcsolni az RGB-t, magát a progit persze ki lehet utána kapcsolni, de minden 5-6. újraindításkor elfelejti a beállítást.
Az MSI alaplapi progija hiába hirdeti magát úgy hogy minden RGB-t vezérel, az se látja...Mostanra meguntam a ki-be kapcsolgatást, igyekszem nem ránézni a házra...pedig rohadt idegesítő amikor FPS játékra fókuszálok és a háttérben szalad a fény...még az hogy az alaplapon van egy fehér visszajelző LED valami MSI hülyeség miatt még az is zavar...direkt munkaállomás alaplapom van, ami letisztult fekete-fehér, No RGB-vel, erre van rajta egy teljesen felesleges fehér LED pöty...nehezen de megtanultam együtt élni ezzel.
-
flashpointer
őstag
azert az az 5060Ti egyenertekuseg eleg nagyvonalu, az tobb mint 50 %-al gyorsabb, mint a ryzen max. Amugy meg +10% "konfig"felarert tobb mint 2x annyi teljesitmenyt tol egy 5070... jo-jo ugyanakkor az mar baszottnagy.
inkabb ilyen 4060 LP-vel realisztikus osszehasonlitani, ez pont olyan konfig, persze nagyobbacska es tudjuk hogy az utolso felliterek a legdragabbak eltunteni : )
-
PROTRON
addikt
Nálam erősen elvágja magát az a gyártó, aki külön "fan" gombot rak a házra amivel a fan RGB-t lehet kapcsolgatni, a színeket ciklikusan...
Azt hittem hogy a fan gomb a "turbo" helyett van, ezért vártam meg mire szolgál. Arra számítottam hogy 1 gombnyomással tudom változtatni hogy épp csendes környezetet akarok ha nem is passzív, de csendes ventivel, amihez visszább veszi a CPU-GPU teljesítményt, vagy nem zavar a hang ezért mehet ahogy a torkán kifér... -
flashpointer
őstag
ebben csak az a problema hogy aki 2k eurot raszan (vagy mennyi lesz ezerot biztos) az nem fhd kozepes felbontasban akarja tolni, akinek meg eleg lenne ennyi teljesitmeny az meg nem ketezere vesz gepet : )
ez a gep gamerkent egyedul az ada 4000-et nullazta le, annak meg nem hiszem hogy olyan nagy kozonsege volt .
Kar hogy ilyen irdatlan draga. -
TESCO-Zsömle
titán
"Sajnos" közben megtaláltam az igazságot egy kínai nyelvű oldalon.
Nem az ADATA találta fel szupravezetőt, a három HPWR csativól csak egy az, ami ténylegesen az, az egyik PCIe 8p-re alakul át a másik meg EPS 8p-re a CPU-nak.
850 és 1000W az elérhető teljesítmény...
Sejthető volt, minden 1200w feletti táp valamilyen formában már SFX-L...
-
TurboK0
tag
A 80+ besorolás igazából azt írja csak elő, hogy optimális teljesítmény felvételnél érjen el egy bizonyos hatásfokot, de a 20-30W körüli teljesítmény ettől nagyon messze van, arra nincs előírás. Meg rengeteg más dolog is közrejátszhat, pl. a táp kora. Van olyan táp ami egyszerűen hanyagolja az alacsony teljesítmény felvételt.
Egyébként előtte hetekig bújtam a teszteket mire sikerült kiválasztani a Seasonic SGX-et és a Corsair SF Platinumot. Tehát ezek messze a legjobb kategóriás tápok alacsony teljesítménynél, a BQ PP11 meg csak egy "átlagos" táp (egy 2006-os HX520-t váltott le, annál jelentősen jobb volt).Anno Corsair RM650W-t használtam, asszem 2015-ben vettem, ~42W volt az asztali gépem terhelése üresjáratban (5600g + x550-t2 kártya, VGA nélkül), de a Seasonic sgx650 táppal csak 36W volt. Ott vagy a táp kora okozhatta a gondot, vagy az hogy mivel régebbi/olcsóbb gyártmány, ezért nem volt annyira optimalizálva. Utólag bántam hogy ezt választottam az előre kiszemelt Platimax 600W helyett (még az eredeti szériás).
Majd 7-8 év múlva egyébként kiderül, hogy mennyire rontja a hatásfokot a tápegység kora, következő gépcserénél figyelni fogom.
-
TurboK0
tag
Nem annyira érdekes, egyszerűen annyi van hogy a be quiet egy középkategóriás táp a Seasonic meg egy csúcskategóriás (árban is kb. 3x annyi). Persze a be quiet-nek is vannak csúcskategóriás tápjai, de ez pont nem az, hanem kb a második legolcsóbbik. Egy straight power 11 pl. tesztek alapján sokkal jobb hatásfokú emlékeim szerint, és lehet elérni a Seasonic hatásfokát - csak annyi a bibi hogy árban is ugyanott van. A Pure Power amit használok az meg harmada.
Egyébként a Seasonic SGX-650 Gold és a Corsair SF450 Platinum közötti különbség is érdekes. Üresjáratban ugyanott volt mindkettő, terhelés alatt a Seasonic 140W ott ahol a Corsair csak 133W. A Corsair előbb eléri a teljesítmény görbéjének a csúcsát, de alacsony terhelésnél mindkettő ugyanolyan jó. A Corsair viszont fele akkora és fonalazott kábelekkel jön ami SFF gépnél hatalmas előny. Kár hogy már nem gyártják, csak a méregdrága 2024-es típusokat ami 750 Wattnál kezdődik.
-
8pin-es tápcsati kell majd hozzá, szóval nem hinném, hogy sokkal lejjebb tekerték volna, bár az előző évadban csak 115W TDP-vel kellett megküzdenie ennek a hűtésnek, szóval ki tudja...
Less than 10 cm: Gigabyte GeForce RTX 5060 Ti cards come with ultra-short PCB design
Komoly.Engem még zavar, hogy már csak 1db HDMI csatival szerelik, így HTPC-nek talán nem olyan jó.
Illetve az új kártyáknál a 8db PCIe lane ad okot aggodalomra, PCIe 5.0 sín kell a teljes sávszélhez, bár 16GB-os kártyák esetében nincs nagy gond.
-
Hát, a CPU-kra manapság ráírják, hogy 65W TDP, aztán terhelés alatt valahogy mégis felugrik 95W környékére 1-1mp erejéig.
1050Ti után VGA-ra azt hittem, már 100W alatt is használható kártyák lesznek, mindörökre... aztán itt is visszatértek a szörnyetegek. Ja, 200-250W között várom, de az is számít, hogy meddig marad passzív, illetve inkább az 50-70%-os terhelésen használnám.
#65519 Pista0001
Ja, főleg ha Platinum. Viszont páran már befürödtek hibás SF600-al. -
TurboK0
tag
A 12TB-os azért a "leghalkabb" mert az a legkevesebb tányérral rendelkező héliumos lemez. Volt régen 10TB és 8TB héliumos lemez is (azok voltak a leghalkabbak), de kikoptak. A gond csak az hogy mind "ciripel", 4-5 másodpercenként kattan egyet az olvasófej, és ez baromira idegesítő mert olyanok mint egy 486-korabeli lemez hangja.
Nálam a 2 terás Toshibák, hiába használnak egy tányért, kattogósak, hangosak. A több tányéros 2TB Toshiba 7200rpm lemezek meg alapjáraton is zúgnak mint a porszívó; de az újabb modellek már asszem csak egy tányért használnak. Súlyuk alapján legalábbis így gyanítom.
A WD Red Plus 5400rpm sorozat volt a leghalkabb amit használtam, annak is volt alaphangja de más már nem. A WD Blue az elég katasztrófa, a WD oda zsúfol be minden technológiát vegyesen, tehát se nem halk, se nem elég gyors. Product brief alapján a mostani WD Blue sorozatban vegyesen van régi red, blue, green, stb.
Sajnos az 5400rpm lemezek kikoptak mert 4tb fölötti lemezeknél a legnagyobb vásárló az enterprise piac, ott meg nem számít.
-
echterion
nagyúr
Gondolkodom lecserélni a voda routert valami okosabb példányra, lehetőleg olcsón, hogy rá tudjak dugninegy usb-s vinyót. De nem igazán találok olyat, amin van usb port. Csak videótárolás lenne a feladat, most egy laptop+plex párossal nézzük ezeket esténként. Valami tipp valakinek, hogy mit lenne érdemes vennem? Archer AX23-as pont elég lenne, de nem látok rajta usb-t a speckók között.
-
rxmiss
tag
meg
azert messze nem tokeletes a lap. a kiszamithatatlan bios post idok az oruletbe kergetnek, bekapcsolasonkent hol furgen tapaszkodik, hol mint a terhes anyatetu, anelkul h barmit valtoztattam volna.
az alaplap vagy kevesebb retegbol vagy sokkal vekonyabb retegekbol all, mint amikhez hozzaszoktam, nyeklik nyaklik. az atx csatlakozot felelmetes bedugni is es kihuzni is, tulsagosan szorul, a lap meg hajlik. aki a wifi kartya elhelyezeset, lefogatasat es az antennacsatlakozok kivezeteset tervezte, azzal is elbeszelgetnek kicsit.
feldugtam a monitoromra egyszerre usb-c-n es hdmi-n keresztul is, belehalt a bootolasba es olyan kephibakat csinalt, mintha tulmelegedett volna a gpu.de amikor megy, akkor zsenialis. kicsit olyan, mint egy hisztis csajba lenni szerelmesnek.
a korabban megenekelt lzmod a24-v5 hazikoban elfer kenyelmesen, kiveve, hogy kitakarja a prociventi a 220-as tapcsatlakozot, szoval az most 'lengo' aljzat.viszont fel tudok rajta loni harom vm-et (egy tuzfal, egy linux kliens es egy linux szerver vm traffgen-nek, a tuzfal az egyik ccx-en, a masik ketto a masikon) es egy alom dolgozni vele. kapnak egy intel e810 halokartyat 2x2x25G-s breakout konfigban es szembekotom a ket portot egy 100G-s dac-kal. pci passthrough-val hasit gyonyoruen. egy otliteres dobozban. "bamulatos, hol tart mar a tudomany... "
-
-
Megköszönném, csak kíváncsiságból!
Az N100-nál biztosan erősebb lenne egy 5600G vagy 5700G is, amitől visszább venném a kaját, plusz adnék még neki -30 CO-t is. Ami viszont ellene szól, hogy ezekben az AMD procikban még nincs hardveres AV1 dekódolás, míg az N100-ban már van.
-
HUN_Sector
őstag
-
HUN_Sector
őstag
Behelyeztem a b580-at, nekem a cpu tudja a resizable bar funkciót, így a vga teljes mértékben működőképes.
Cyberpunk 2077 fhd-ben mindent bekapcsoltam, ultrára raktam, látótáv is maxon, meg sem kottyan neki.
A ventik fixen mennek idle állapotban is, a géphez közel hajolva hallatszik, de ez minden negatívum amit el tudok mondani. Kint vannak youtubeon már az első felhasználói tesztek is, tényleg jó lett a kártya. Más kérdés hogy hiánycikk, egyelőre a 250 dodós listaár csak álomFogyasztást nem tudok nézni, mert a legfrissebb rendszerdiagnosztikai eszközöm (hwmonitor) továbbra sem ismeri fel az adatait (generic microsoft vga, ennyi, minden adat nélkül) - de ez a 3rd party app mulasztása egyelőre
A processzor a vga felett helyezkedik el, nem melegebb mint amikor igpu-n használtam, így valószínűleg nincs túlzottan nagy hőtermelése.
Nekem a limited edition van meg, csodálatos az anyaghasználat (egyfajta selymes tapintású mattfekete gumis műanyagburkolatot kapott), de a steel legend háromventis változat mindenesetre most is minden referenciakártyánál jobbnak tűnik
-
Paxker315
veterán
A c6 itx csini, azonban a táp azért kötött. Nekem hosszú évek óta Bitfenix Whisper M tápom van, és úgy látom, az már mérettartományon kívül esne.
Még 2 év van gari-időből, hah. Meg nem lenne "probléma" ha 240-es AIO-t is fogadna valahol.
A Phanteks P200A meg jó nagy
-
Talon1111
csendes tag
-
Pista0001
addikt
Szuper gép volt ez anno, sőt, az alaplap messze komolyabb, mint amit a funkció indokolna. Én is kísérleteztem Sempron feloldással, de sajnos nem jött össze. Egy Asrock, majd egy MSI lapban is próbálkoztam, úgyhogy biztos hibás volt a proci második magja. Egy ismerősöm vette meg félkonfigként, sokat Diablozott még rajta aztán.
-
HUN_Sector
őstag
Egy tipp csak, de lehet te is hasonlóan tervezed: Ha ilyen régi, ne dugd egyből rá az alaplapra. Ha le tudod szedni a borítást, nézd meg a kondikat, nem vált e le a forrasztásuk. Ha ránézésre ok, akkor külön dugd fel hálózatra, add rá a bekapcsológombot. Ha ekkor se pukkan el semmi, jöhet az éles teszt
-
HUN_Sector
őstag
Nem használok külön vga-t, a c6 meg egy remek ház volt.
Szeretem átalakítgatni a házakat, amióta megvan a 3d nyomtatóm, azóta még inkább megnyílt erre a tér. (ha elvetemült lennék, még nyomtatni is lehetne)
A TFX tápból mindig szemeztem a be quiet példányával, ez egy 4060-ast is elvinne (300W). Az fsp-nek is volt/van, az talán kicsivel gyengébb kapacitású.
De van egy 200-as goldom is még az in wintől, annak simán összerittyentek egy PETG anyagú nyomtatott psu tartót, ami hozzárögzíthető belül a házhoz, mellé egy felcsavarozható takarólemezt hátulra.Rajongok a mini dolgokért. Kicsi autók, kicsi házak, kicsi csajok, kicsi női cicik, kicsi fizetés...
A 120-as AIO elég combos, rendszeresen lebecsülik. A C6-ban meg követelmény, hogy a táp miatt jobb megoldában gondolkodjon az ember.
-
rxmiss
tag
ilyenkor mindig felmerul az egpu. tb, oculink, slimsas, mcio, de akar sima pcie kabellel is ha ki lehetne vezetni es szepen megcsinalni, jo elternativa lehetne. csak a pcie-n kivul a tobbi csatlakozot csak elvetve talalni meg, mar a thunderbolt is csak a felsohazra jellemzo. es akkor meg a dontes h kesz egpu hazat vesz-e az ember vagy csinal maganak. mindket esetben (foleg mi, itx-esek) jol kell kitalaljuk a speckokat, mire van szuksegunk. hosszu-hosszu tema
-
TurboK0
tag
Most néztem, C6 ITX-nél az alsó venti felfogatása pont közelebb van a kaszni hátához, tehát ott a venti már a portot is blokkolja. Sima C6 esetén az alsó venti közelebb van a kaszni közepéhez, de még így sincs elég hely a porthoz, talán egy extender elférne. De az sem segít mert a kártya kb 10 centi hosszú.
Marad az a megoldás, hogy kasznin kívülre teszem a ventit, a kaszni lábait meg kicserélem Ikeás bútorlábra. De az elég buzin nézne ki, mintha magassarkúba cipőben állna az egész.
-
TurboK0
tag
Azért még a C6-ITX sincs elengedve, azon gondolkodtam, hogy a táp elfordítva vmi custom felfogatással talán épp beférne az mATX-ATX kombó is.
alin lehet kapni 120mm ventire felfogatható táp tartót. Én ezzel használom a sima C6-ot, SFX táppal, mATX lappal, elfér minden. Memóriából viszont csak a normál magasságú a jó, tehát a sok RGB bordás cucc nem jó. Lényegében gondolkodj úgy, hogy ami RAM egy torony hűtő alatt nem fér el, az itt sem férne el. Talán csak a GPU-nak szűkösebb a hely a táp kábelek miatt, de SFX táppal és fűzött kábelekkel egyáltalán nem gond, SFX-L táppal és merev kábelekkel már az lenne.
Nagyon gondolokodom rajta hogy nem-e lenne jobb a C6 ITX, lényegében csak annyival adna többet hogy a hátsó venti legbelül van (én ezt most kívülre fogattam fel, hogy a táp alapját ne kelljen levágni), van rajta táp kábel hosszabbító (nálam most az egész táp kábel benyúl a gépbe, szét kell bontani ha kihúznám), és alul rendezettebbek a venti/hdd foglalatok.
Talán így a legalsó slotban lévő kártya mellé beférne egy alsó venti?Meg most jut eszembe, ha már hátul szabvány 120mm táp foglalat van, akkor a 120mm->SFX átalakítóval a táp mehetne hátra is. És akkor mehetne bele normál, előlről-hátra légáramlás.
Viszont a C6 ITX-hez csak 2 venti tartó sín jön. Nem tudom hogy a régi C6-ot úgy hiányosan el lehetne-e adni.
Hmm, mi legyen, megérné a csere csak azért hogy esztétikusabb legyen, vagy konzumer hulladékot generálnék vele...
-
HookR
addikt
Szerintem nem érdemes túlzott reményeket fűzni a Strix Halo-hoz. Ha tényleg jó lesz, akkor az ára miatt. Ha csak a szokásos 'későn keveset', akkor meg azért.
Két lábbal a földön állva azt mondom, hogy a jó ár/érték arányt továbbra is egy (kisebb) iGPU-s proci fogja adni, ami mellé beteszel igény szerinti dGPU-t, még ha csak időszakosan is (pl. amikor rájön az emberre nosztalgia keltette játszhatnék). -
Én most kicsit átértékeltem a dolgokat: eddig azt mondtam, hogy megyek mATX-re, de szembesültem vele, hogy a mostani lapomat lassan 7 éve használom, és ha nem jönnének AMD APU-k, és a W11 váltás, akkor tkp. még néhány évig vígan ellennék vele.
Szóval lehet, hogy felmentek az árak, de ha a következő deszkával ugyanennyi évet kihúzok, akkor talán érdemes lehet újra belevágni ITX-be.
Mondjuk ha B850 chippel érkezik valami jól felszerelt - számomra kompromisszummentes - modell, 90k alatt (pl. B850I Aorus Pro). -
zed1983
őstag
Komolyan azon gondolkodok, hogy megint visszaváltok AM4-re, az legalább beton stabil és nem kell szarakodni, összerakom és megy ahogy kell, vagy azon is elgondolkodtam, hogy s1700 intel lesz, abban még van egy kis potenciál is a ddr5 miatt.
Te milyen alkatrészekből építész? -
sasNAXO
aktív tag
Itt a 2-es pontot azzal egészíteném ki, hogy, y-cruncher és Unigine Heaven a két teszt progi ami fut. A Heaven az folyamatosan terheli az ipgu részt, a y-cruncher pedig különböző, memóriát is aktívan igénybevevő számításokat futtat (ha megnézed háttérben 15,4/16GB a memória használat). Ja igen, a memória 4400MHz-es Crucial Ballistix Max, az alap XMP profilon ami vagy 1,4V vagy 1,45V, most nem tudom hirtelen, tehát hogy nem a szokványos fesz. - és milyen szépen elvannak a venti alatt.
(Egyébként ez a páros nagyon jó -főleg memória- stabilitás teszt.)
Amiket írtatok hirtelen spike-ok a y-cruncher teszt váltásainál nagyon szépen látszanak, általában olyankor ugrik meg a max. hőmérséklet mindig. És talán egy teszt van a sorozatból ami nem maxolja ki a PPT-t, tehát ahogy a képen is látszik 1 óra alatt az átlag proci package power "csak" 83W volt.
(Amiben benne van az induláskori 10W alapjárat is.)
-
TurboK0
tag
Dehogynem lehet 60 fokon tartani, csak le kell venni róla az idióta gyári túlfeszezést.
Nálam Ryzen 5600G, turbót lekapcsolva, NH-U12A-val, üresjáratban 32 fokon megy e sorok írásakor. De amikor ma délután a zivatar közben kiszellőztettem, akkor lement 27 fokra. Proci terhelés alatt 42C körül van, játék közben csúcsra tolt iGPU-val 52C.
De emlékeim szerint IS-55 borda + A12x25 venti párossal is csak 64C volt a csúcsérték. -
TurboK0
tag
Ez nem csak a csíkszélesség/proci méret miatt van. Alapjáraton ilyen 0.9V-on mennek a Ryzen procik, ráadásul a nem használt magokat lekapcsolják. Tehát a 8-16 magból 1db megy kb. 400 MHz-en, a többi 0 MHz-en. Így érnek el alapjáraton ilyen alacsony hőfokot.
A probléma az hogy ha csak annyi terhelés éri őket hogy megbököd az egeret, akkor ultra agresszíven tekerik fel magukat 1.45V-re és a lehető legmagasabb órajelre amire leégés nélkül képesek. Akkor is ha ezt a maximum órajelet pl. 1.35V-on is el tudnák érni. Ez viszont Prescott-ot megszégyenítő hőleadást jelent.
A régi procik egyébként szintén 2-3 másodperc alatt tolják fel magát csúcs hőmérsékletre, csak azoknál ez nem 1.45 voltot meg 4-5-6 GHz-et jelentett. A 3570k-m anno szintén csak nagyobb feszültség emeléssel tudod 4.4GHz-ig feljutni, és akkor ugyanúgy 90 fokra pörkölte magát 3 másodperc alatt mint egy Ryzen (ezt folyékonyfémmel a tok alatt 70-80-ra le lehetett levenni), teljesen ugyanaz.Egyébként meg csak addig tolja fel magát amíg a beállított TDP érték + max hőmérséklet + max áramfelvétel engedi. Ezeken belül annyit szív amennyit tud. Tehát a megoldás vagy az hogy letekered a max TDP-t vagy max áramfelvételt (ezeket biosban lehet), vagy lekapcsolod a turbó órajelet (15%-al gyengébb proci, cserébe 10-20 fokkal hidegebb), vagy manuálisan állítod be a max sebességet alacsonyabb fesszel (de akkor mindig ezt a beállítást használja, üresjáratban többet szív), vagy lekaparod a tokot és közvetlenül a sziliciumra nyomod a vízhűtést (de a ryzenek forrasztottak, illetve egy normális vízhűtő többe kerül mint egy 5600G).
Vagy váltasz X3D Ryzenre, ott a 3d cache nem bírja ezt az agymenést, ezért csak 1.35V csúcsra vannak gyárilag beállítva és sokkal alacsonyabb hőmérsékleten futnak (viszont X3D prociból nincs APU, tehát ugrott az iGPU).
-
HUN_Sector
őstag
Nekem most 35,7 a 8700g a chopinban. Persze kell hozzá, hogy ne 35 fokos szobában üljek (azért a gép alatt egy fiókkal megy a 3D nyomtató 210 fokos olvasztófeje)
Lekopogom, de egyelőre ez a 2 50mm-es noiseblocker helyretette az ampereket az alaplapon, nem visít a 92mm-es és jó a hőfok is.
A 120-assal, amikor nem tudtam a cpu hűtőt felfogatni, csak ráraktam a bordára fektetett helyzetben - akkor voltak ilyen jó adatok.
Na majd a Jonsbo T6-ban kíváncsi leszek 120-as vízzel mit alkot.
-
TurboK0
tag
A C6 ITX-nél az sfx táp keret nem pont középen van hanem picit balra tol, de még mindig úgy hogy a ház közepéhez képest.
Amit belinkeltem, azt szerintem rá lehet csavarozni az előlapi síneket tartó csavarra is, tehát majdnem az oldalfalig ki lehet tolni a tápot. Csak egy centi a különbség, de nagyon sokat számít, mint ahogy a szomszéd felesége is mondani szokta. -
TurboK0
tag
C6 ITX-el nem tudom mi a helyzet, de a sima C6-hoz ha veszel egy ilyen keretet:
https://vi.aliexpress.com/item/1005007159261912.html
akkor azzal majdnem ugyanott tartasz.
Annyival lesz gyengébb, hogy hátulra ventit csak a házon kívülre tudsz helyezni gumipöckökkel, és a táp kábelt be kell húzni a gép belsejébe (előny ha van 90 fokos táp csatlakozód). Cserébe viszont lehet használni matx lappal is, feltéve hogy sfx tápot használsz és a memória nem otromba magas. A C6 ITX-hez járó táp keret sajnos középre igazodik ezért matx lappal egyáltalán nem használható. -
Francia91
veterán
Nem akkora probléma az, ha pl olyanra akarja az user használni, amire én is. HTPC, kizárólag filmezés és médialejátszás a beépített IGP-vel. Arra nem érdekes, hogy mennyi sáv jut a PCIe slotra, úgysem lesz használva. Aki meg ki akarja használni, vesz olyan procit, ami elég sávot biztosít neki oda.
-
HUN_Sector
őstag
A nagyfiú most egy ryzen 3600 +gtx1650 kombóval tolja. Minecraftozik, robloxozik. Szeptemberben megy suliba. Tuti lesznek kockák ott. Legkésőbb másodikban a mai kölyköket ismerve már call of duty, vagy gta lesz a téma. Oda kevés lesz a mostani gépe. Legkésőbb akkor megkapja az én mostani erőgépem.
Tulajdonképpen a chopinhoz meg a cpu-n kívül minden volt a szekrényben. Ssd, cpu hűtő, ram, m2 ssd, alaplap, gépház. Felraktam rá ugyanazzal a kóddal a windowst ami a másik gépemen van, aztán majd lesz valami.
Én meg elvagyok olyan dolgokkal mint a divinity 2, metro exodus. Most a diablo kettő újbóli felrakásán morfondírozok. A 8700g tulajdonképp bármelyiket vinné fhd-n.A szekrényemben áll egyébként egy thermaltake tower 100 is. Azt is ki kéne lassan beleznem.
rogyásig vagyok hardver elemekkel
-
TurboK0
tag
A Strix Halo-nak kicsi az esélye hogy desktopra kiadják, sajnos. Ha ki is adják, akkor sem biztos hogy lesz olyan jó, mivel 256bit LPDDR5X memóriára van tervezve, desktopba olyat nem tudom hogyan teszel, sima 128bit DDR5-el meg fele annyi sávszélesség van a memóriának.
Talán ilyen mini pc-be fogsz vele találkozni.
Én is sajnálom nagyon, és remélem hogy nem így lesz...Jelenleg a Strix Point (nem Halo) az ami várható lesz hogy jön AM5-re, talán egy év múlva, de ez is még csak spekuláció.
-
TurboK0
tag
Ha apró gépre tervezel akkor az SFX táp irdatlan sokat segít, tapasztalatból mondom. Sajnos az új SFX tápok viszont egyre jobban az új tápcsatlakozóra gyúrnak, ahhoz meg 7-800W minimum, ezért egyre drágábbak lesznek... régebbi típusok közül jót viszont elég gyakran találni aprón. Corsair Gold és Platinumot legalább hatszor láttam az elmúlt két hónapban.
-
TurboK0
tag
Úgy látom hogy a hátlapot, legalsó lapot, és a keretet leszámítva ugyanaz mint az előző verzió. A hátsó/alsó lapon csak a csavar foglalatok változtak, a keret meg leszedhető. Ha leszeded és helyette azt a táp tartót használod amit fent linkeltem, akkor szerintem jó lesz MATX alaplappal és SFX táppal. Feltéve hogy a memórián nincs batár nagy hűtőborda.
-
phulee
tag
Nm.
Pontosan ez az aggályom vele nekem is. Csak nem mertem az mATX problémáimmal terhelni a topikot.
A régi C6-hoz már beszereztem egy belső 90 fokos tápkábelt és két 'L" tartóval fogom rögzíteni a tápot. Így a tervek szerint szabadon lehet jobbra-balra igazítani a tápot, hogy a RAM-ok is elférjenek.
-
TurboK0
tag
Igen igen.
Hozzávetőlegesen:
Zen 3:
Ryzen 5000 desktop: 2020.11, Ryzen 5000 notebook (Cezanne): 2021.01, Ryzen 5000 APU (Cezanne): 2021.08
Zen 4:
Ryzen 7000 desktop: 2022.09, Ryzen 7000 notebook (Phoenix): 2023.04, Ryzen 8000 APU (Phoenix): 2024.01Ebből kiindulva 2025 április/május környékén lesz új AM5 APU leghamarabb.
-
Pista0001
addikt
Értem, hogy mit mondasz, és igazat is adok. A technika valóban kb akkor haladta meg a szoftverek által támasztott igényeket. De a notik és kis gépek nem voltak annyival gyengébbek a középkategóriás gépeknél, sőt, ha jól rémlik, kb 2006 óta mindent meg lehetett építeni mini-ITX alapokon is. 775-tel és AM2-vel kezdődtek a szép idők, kb mindent elvittek, amit az ATX alaplapok. Egy mini-ITX alaplap 1 VGA-val itt már nem volt hátrányban, ahogy a micro-ATX-ek sem már évekkel korábban. Pont annyira voltak alkalmasak játékra vagy munkára, mint az ATX méretű gépek. A notebook-ok valóban alkalmasabbak most munkára, mint akkor, de a desktophoz képest nem volt olyan nagy a lemaradás szerintem. Igazából korábban a desktop se volt annyira szuper. Általánosságban valóban nagyot fejlődtek a hardverek 2016-17. körül, és ez valóban a Ryzennek köszönhető. Addig az Intel nem volt lépéskényszerben. Hogy mennyire általánosabb most a játszós gépem (lásd itt kicsit lentebb) mini-ITX méretben, mint a 2010-es gépem, azt nem tudom, viszont a maga korában mindkettő kb azonos szinten áll.
Ez miért lenne túl sok?
ITX DIY R5-5600 RX-6650XT (játék)
ITX DIY R5-5600G (böngészés, mozi)
Lenovo SFF i5-4570 1050ti (félretró játék, böngészés)
ITX DIY L3426 R7-250 (félretró játék, böngészés)
NUC i3-3217U (böngészés, mozi)
Lenovo X201 i5-520UM (+1 tartalék) (napi böngészés, levelezés)
Lenovo T500 C2D T9600 (hackintosh projekt)
ITX DIY Celeron 847U (otthoni kiszolgáló)
Asus barebone Athlon XP 2800+ (retró játék, még nincs kész, kell bele rendes vga)
2 tablet és egy okostelefon
asszonynak 2 notebook, egy-egy tablet és okostelefonEzek amik egyben vannak, és működnek, az Asus, a NUC ritkán van bekapcsolva, a T500 másik országban van most épp, és van még 3 félgép a szekrényben. Meg pár ötlet a fejemben, hogy miket szeretnék még. Szóval továbbra se világos, hogy lehet túl sok gép egy háztartásban.
-
Pista0001
addikt
Túl sok gép? Ezt nem értem... Lehet ilyen??
5-10 éve???
- 2010-11 körül jöttek már az Alienware notik, más márkának nem néztem utána.
- A Dell XPS-ek is 2010 óta vannak, Lenowo W széria még régebben pl.: W500, W700, W701, stb(?). Mini-ITX? 2010-ben a Mod Tech Hall-on a mini-ITX méretű gépem nagyobb teljesítményű volt, mint a szomszédos nagy torony, és nem volt kimaxolva! Mehetett volna bele i7 is! Természetesen 1366 alapon lehetett volna akkor is még erősebb gépet építeni, abból nem volt mini-ITX, de azért abban az időben az i5-760 4 giga rammal és 1 gigás 5770-nel elég sok mindenre elég volt. Akinek nem, az tehett bele i7-870-et és 8 giga ramot valami korabeli csúcs Quadroval vagy Fireproval.
- 2014-ben vettem az akkor már kifutó szériás 2. generációs Intel NUC-omat 3. gen i3-mal.
- Ha "rendes" szerverre gondolsz, 45 watt TDP-s Xeon volt már Lynnfieldből is (1. gen. core i), ha háziszerverre akkor 2010-ben a D5xx Atomok 2 maggal és HT-vel bőven jók voltak otthoni kiszolgálónak, és elérhetők voltak mini-ITX vagy micro-ATX alaplapon is.5-10 éve már nagy vonalakban minden megvolt, ami ma is, sőt már 15 éve is.
-
phulee
tag
Pontosan, tizen éve csak brand, használt gépeket vettem. Most is így indultam neki, de aztán megcsapott az ijfúkorom szele. Alapvetően én is ár/értékarányban gondolkodom, de egyszercsak beütött, hogy most építés lesz, mert kell. Így aztán nem volt sok gondolkodás, csak beindultak az események. Eddig nem bántam meg.
DIY érzés megjött jelentem és már ez sem a legelső verzió. De nem is az utolsó, ahogy olvashatod. -
phulee
tag
Tökéletesen megértelek, hasonló helyzetben voltam én is. Évek óta notit használok, mert irodai munkára, sok utazásal tökéletes, amikor meg még fotóztam, akkor kellett nagy gép, ami azóta elavult.
Az upgrade felesleges? Naná, de időnként kell egy kis "juti fali". Az alkotás öröméért, a ritkán adódó játék kedvéért. De sosem fogja megérni.
De ezeket el kell engedni egy kicsit és azt lépd meg, ami igazán örömet és könnyebbséget fog hosszú távon okozni. Nekem az katartikus volt, hogy mennyi újdonság lett azóta, hol voltak annó ventillátor görbék, folyamatvezérlés, a bios egy űrtechnika lett. Élmény újra szerelni, tervezni az általakítást stb. De ezek egyéni szempontok. Találd meg a sajátodat! 🤞
-
phulee
tag
Ez sajna így van, ezért vettem végül meg a Chiftec-et. Árban verhetetlen és teljesen jó a belseje és sokkal nem hangosabb, mint a konkurencia. Így meg, ha esetleg felbukkan a st.grál, akkor simán cserélem.
Az biztos, hogy a C6-ban azzal kell számolni, hogy nem zárhatod le mindenhol a légutakat. Viszont meglepően jól szerelhető, ha a HDD kérdést el tudod hagyni. A NAS-t meg szerintem simán elrejtheted egy sarokban vagy szekrény tetején. Úgy sem kell hozzá heti szinten sem nyúlni, áram kell neki meg lan és el is lehet felejteni. Neked meg marad egy letisztult géped.
SSD egyelőre még drága NAS-ba szerintem, főleg ha nincs szükség a sebesség többletre. Irodában WD Red Pro 2TB-osak vannak, 400-500.000 db fájl mellett aktívan használjuk 5-6-an minden gond nélkül. Tény nincs adatbázis használat, bár 2*512MB SSD cache-t kaptak. Otthon meg hasonlóképpen, csak inkább fotók és filmek, illetve oda is dolgozunk. Szerintem érdemes ezeket szétszervezni.
-
phulee
tag
Nm. Ha most vennék, akkor én is az új C6-ot venném. Tervben van a régi átalakítása első táposra, csak most még tanulás van.
Annnyit megnéztem, hogy ha a procihűtőt elforgatom, hogy ne a RAM-ok fölé lógjon, akkor simán elfér az SFX táp. Az ATX szerintem sem opció és főleg a kábelezés miatt, ebben a házban az maga művészet.
A régiben is amúgy simán elfér az SFX mellett a hűtés, viszont nem tud máshol csak elől szellőzni a ház, ami a VGA miatt necces. Egyszerűen megreked ott a levegő. Ezért próbálnám előre tenni a tápot és akkor kaphatna hátulra egy ventit és lenne vízszintes légcsatorna. Ha nincs dvga, akkor még ez a kérdés sem probléma.
Szerver nekem is külön van már évek óta, sokkal tisztább helyzet. Most meg minden HDD-t száműztem a gépből és csak Nvme maradt. Amikor még fotóztam simán ment a fotószerkesztés is ilyen módon, pedig csak 1Gbit hálón értem el a NAS-t.
-
-
phulee
tag
Amennyiben a Jonsbo C6-on gondolkoznál, akkor meg tudom erősíteni, hogy simán elfér az mATX lap, akár még egy ATX táp mellett is. Érdemes az itteni tapasztalatok alapján ugyanakkor SFX-ben gondolkodni, mert mellette még éppen elfér egy rendes CPU hűtő is.
Akad hely még egy max 255mm-es dvga-nak, illetve ha nem teszel alulra ventit, akkor ott van hely 1-2 hdd-nek is. Bár a ház mérete és a szellőzés miatt szerintem egy M.2 SSD-vel jobban jársz. Az mATX lapokon azért szokott lenni bőven hely.
Ha érdekel, akkor korábban tettem be képeket a sajátomról vagy keress meg privátban.
-
sasNAXO
aktív tag
Majd beszámolok ha lesz haladás.
Csak kicsi a 3D nyomatóm, és nem fér rá a modell amit le lehet tölteni, plusz nem is kell olyan szélesnek lennie a kisebb táp miatt, úgyhogy méregetni és tervezgetni kell, az meg nagyon lassú...
Amúgy van külön egpu topik is, csak ott főleg laptop mellé rakják, én meg kisgép mellé akarom.
-
sasNAXO
aktív tag
Valami ilyesmi házikó lesz, csak a pár hete linkelt 250W FlexATX táp lesz mellette, úgyhogy át kell terveznem: OCULINK EGPU ENCLOSURE by DextersLab
#62179 HookR: InWin Chopinnak pont a pcie sín magasságában van egy nem com port, de valami hasonló amin talán pont elférne egy oculink csati. És létezik sima pcie sínbe rakható oculink csati (csak sajnos nem a legminőségibb), úgyhogy abba lehet kényelmesen bele lehetne egy ilyet heggeszteni.
-
Lásd itt...
Halo biztosan csak SOC, asztali ITX-be nem jön, hacsak a MinisForum nem tervez hozzá egyedi deszkát, mint a BD770i / BD790i.#62168 TESCO-Zsömle
Üzembiztonsági szempontból szvsz egyáltalán nem lehetnének így az alkatrészek... ez a hanyatlónyugat ópiuma.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD GTX 1050Ti 4GB DeepCool Tesseract Chieftec500W
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest