- Mobil flották
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Újabb magyar banknál elérhető a Xiaomi Pay
- A Redmi 15 5G-t power bankként is lehet majd használni
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
HUN_Sector #62997 üzenetére
APU, kezdődik!?
-
válasz
HUN_Sector #60784 üzenetére
Még egy kukoricapattogtató gép!
-
válasz
sasNAXO #60532 üzenetére
Én a Proxmox-ra külön tettem fel egy Docker guest-et, mert azt olvastam vhol, hogy így ajánlott/biztonságosabb.
Az fut, a web felületét látom. De a Docker számomra viszont teljesen új! Fogalmam sincs, hogy mit, hova,merre, meddig: még nem mélyedtem bele.
Otthonautomatizálási vackokat tervezek az alatt futtatni. -
Na, ehhez lenne jó egy webes felület is.
Én találtam már vmit, de telepítési leírást hozzá még nem.
(gaz, csak érintőlegesen foglalkoztam vele.)
https://help.ubuntu.com/community/SmartmontoolsSzerk.:
Ehhez nem találtam még hirtelen telepítési leírást Ubuntu/Proxmox alá:
https://github.com/AnalogJ/scrutinyKódból is lefordítom/feltelepítem, ha van hozzá step-by-step guide...
-
válasz
rxmiss #60524 üzenetére
Tapasztalatom szerint érdemben akkor sem.
Proxmox-ot használok és jó pár HDD-t/SSD-t teljesen átadtam egy Windows Guest-nek. SMART adatok megjelennek a HDS-ben, de ezek - szerintem - kamu konstansok.Pl.: az eszközök hőmérséklete konstans 31 °C. Semmi ingadozás, pedig nem hűtött szerverteremben van a gép!
-
válasz
HUN_Sector #59625 üzenetére
Habosított műanyag (PVC ?) lemezt próbáltál már rétegelt fa lemez helyett?
A barkács boltokban árulnak ilyet is. -
válasz
viperabácsi #56764 üzenetére
Kérdőjel van a mondatom végén!
-
Egy "hirtelen ötlettől"* vezérelve úgy döntöttem, hogy az épülő konfigot mégsem NR200-as házba építem, hanem inkább AP201-esbe.
Hááát.... [kép]
Ez utóbbi pont annyival nagyobb, hogy már ne lehessen a konfigot ITX-esnek nevezni, hiába ITX-es lap kerül bele!
Ok: az AP201-es hivatalosan mATX ház, de mégis "milyen jól el fog férni benne az a b@sz*tt nagy videó kártya"!
Azt hiszem, tanultam valamit: "ITX-es Gamer PC" nem létezik!* - nincs (még?) a piacon- számomra értelmes - ITX-es táp, ami ATX 3.0-ás és PCIe 5.0 kábelt is tartalmaz
* - úgy "döntöttem", hogy nekem Saphire TOXIC Radeon 6900 vmely variánsa kell, mert az halk
* - "A disznó 10-et fog fialni!" -
Ti mernétek használni ilyen fajta bekötő tápkábelt 850W+ os táppal?
NR200 esetén azért lehet érdekes, mert akár e fölé elférhet egy felső ventilátor!
Nem mértem le, csak saccolom, hogy a 13mm magasság minimális.Vagy ezt a kérdésemet tegyem fel a tápos topikban?
-
Én már végképp nem tudom, hogy mit kezdjek az pár hónapra vett NR200-al?
Dobjam ki a fenébe és ez volt a tanulópénz és vegyek helyette egy ASUS Prime AP201-ot?A legnagyobb gondom vele, hogy hol vannak már az ATX 3.0-as 850V+ -os SFX(-L) tápok? Leginkább a SeaSonic háza tájáról!
Ill. az eredetileg kinézett MPG B550I GAMING EDGE MAX WIFI laplap is eltűnt a boltok polcairől! (Na jó: az Alzánál van egy kibontott.)Mi a fene van itt??
-
Használ itt vki Jonsplus i100 Pro házat?
Ha igen, mi a véleménye/tapasztalata róla? -
Szerintem ideje lenne frissíteni az összefoglalóban szereplő házlistát: a hozzászólások közül a legfrissebb is 2017-es!
-
válasz
Grave_444 #55959 üzenetére
Kizárólag játékra szánom azt a gépet. (Egyéb célokra van másik.)
"Ha lúd, legyen kövér" alapon!Szerk.:
...és most már végképp nem tudom, hogy milyen táp kell(ene)!
A tápos topikban helyen min. 850W-osat írnak páran, itt úgy értelmezem a hozzászólásokat, hogy 650W is elég, mert arra is kijön a matek.A VGA alulfeszeléséről "lehet szó", de még sosem csináltam ilyet, ahogy érdemi tuningot sem. Általában alapon - vagy ahhoz nagyon közel - üzemeltetem a gépeimet.
-
Használ itt vki a (mITX) gépében SilverStone SFX-L SX1000 Platinum tápot?
Ha igen, mi a véleménye róla? Leginkább az érdekel, hogy mennyire hangos. -
Eredetileg Ryzen 7 5700G.
De minden eszközömet tönkremenetelig/teljes elavulásig szoktam használni. (Én hülye...) Nem foglalkozok használt piaci értékesítéssel/vásárlással, nem hiányzik nekem az a "nyűg".
Gépek esetén max proci (a kifutó széria maxra)/memó bővítés szokott lenni "félidőben".
-
Bejelentett B650-es Mini ITX-es lapokról olvastatok már?
Avagy nem tudom, hogy várjak rájuk és olyan platformot vegyek, vagy vegyem meg az eredetileg tervezett B550-es konfigot?(A pénz itt kevésbé számít: ki tudom perkálni a drágábbat is idővel.)
Még csak az alapokat vettem meg: ház, táp, CPU cooler (ahhoz ez esetben kell majd AM5 felfogató utólag).
Szerk:
úgy látom, hogy nem, mert a táblázat szerint már benne van: NH-U9S -
válasz
AxBattler #55526 üzenetére
Nem tervezek ablakos házat: a gépet használni akarom, nem nézegetni!
Az Seasonic Focus SGX SFX 500W tápot pont azért választottam, mert abban 120 mm-es ventilátor van - a mérete miatt -, még az FOCUS-SGX-550-2021-ban csak 92 mm-es. (Azon kívül, hogy most nem is kapni...)
Nagyobb venti -> alacsonyabb fordulat -> halkabb működésMi a helyzet az Noctua NF-A12x15 ventivel? A specifikáció szerint az csak 15 mm vastag,
Ill. 1-2 hete kellett vennem egy új tápot egy meghibásodott helyett: az Seasonic PRIME-GX-650 lett. Eddig bevált: halk!
Ez az első ITX-es gépem. Egy-két feleslegesen vett cooler árától nem fogok éhen halni. -
válasz
sasNAXO #55517 üzenetére
Mindenképpen akarok a házba alulra és felülre is 2-2 db 120 cm-es ventit, de még nem választottam ki a Noctua termékei közül a konkrét típust!
Ugyebár ha van folyamatos légmozgás a házon belül, akkor a többi ventilátor is halk marad(hat), mert nem kell maxon üzemelniük. -
válasz
sasNAXO #55514 üzenetére
Még csak az "induló készletet" rendeltem meg: ház, táp, proci hűtő.
Táp: Seasonic Focus SGX SFX 500W
Proci hűtő: Noctua NH-U9S (szeretem a Noctua termékeit, hiába drágák)A többit legkorábban köv. fizetéskor jövő hónap elején. De simán lehet, hogy még egy azutáni hónapra is átcsúszik a vége.
-
Üdv!
Nem tudom, hogy jó helyen járok-e: ha nem irányítsatok át a megfelelő topikba.
Egyenlőre még csak a lehetőségeket mérem fel.Egy Mini-ITX "játékgépet" szeretnék építeni. Tudom: ez leginkább fából-vaskarika, de amit - elsődlegesen - futtatni akarok rajta, az a rendszer követelményei alapján egy vasalódeszkán is elfut.
Xbox SX-en játszok vele, de azt vettem észre - videók alapján -. hogy az ott eléggé korlátozott a PC-s változathoz képest. PC-m van, viszont azt nem akarom "összeszemetelni" játékkal. (Avagy azon a Windows-t nem szoktam/akarom havonta újratelepíteni játékok miatt. Az marad "munka gép".)Amit eddig kigondoltam indulásnak:
- AMD Ryzen 7 5700G processzor (Mindenképpen G-s processzor az integrált grafika miatt.)
- MPG B550I GAMING EDGE WIFI vagy MPG B550I GAMING EDGE MAX WIFI (Mi a kettő között az érdemi különbség? Első látásra nem jöttem rá. Alternatívákat szívesen fogadok: B550 chipset-es legyen, de wifi/RGB-s csicsa nem kell.)
- UMX1-PLUS Black ház (Szintén mik az alternatívák? Egyszerű, letisztult formákat szeretem. RGB/egyéb csicsa nem kell. ATX-es táp méretet támogasson. Nem szeretnék spec. - panel - tápot!)
- Seasonic (pl.: Prime GX) táp, amit ehhez megfelelő méretű, teljesítményű és teljesen moduláris
- minőségi dual RAM modul (még nem néztem ki)
- VGA kártya induláskor nem lesz. Később az áraktól/változó igényektől függően lehet, max. az aktuális közepes teljesítményű szériáig. (Figyelve arra, hogy a kiválasztott házba beférjen.)
- A legfontosabb szempontot a végére hagytam: a gép halk legyen! Ha kell, akkor ehhez lejjebb adok a teljesítményből, hangszigetelt házat/Noctua cooler(ek)et veszek. Viszont a kinézett háztól nagyságrendekkel nagyobbat nem szeretnék. Akkor már a jelenlegi kép méret környékén járnánk!Szívesen fogadom az észrevételeket, egyéb javaslatokat/alternatívákat.
-
válasz
kisza25 #30919 üzenetére
Akkor az ilyen esetekre mi a megoldás (már ha van)? Ha pl. az a cél, hogy az adott gép a lehető leghalkabb legyen.
- Ne vegyél passzív hűtéssel rendelkező alkatrészt?
- Vegyél, de akkor használd addig, amíg tönkre nem megy? (Ami valószínűleg hamarabb bekövetkezik, mint az aktív hűtéssel rendelkező változata.)
- A hűtést cseréld le folyadék hűtésre? (Az ár figyelmen kívül hagyásával egyáltalán minden adott esetben szükséges alkatrész beszerezhető kis hazánk üzleteiben? Külföldről rendelve biztosan, de az - pl. gariztatás/téves rendelés esetén - nagyobb macera.) -
További variációk házra és hűtőre:
- Fractal Design Core 500
- Fractal Design Kelvin S24 -
A topikokban olvasott javaslatok alapján összeállt egy első LGA2011 V3-as foglalatú mini-ITX házas 1. változat:
* processzor * Intel Core i7-5820K 3.30GHZ SKT2011-V3 15MB cache BOKSZ
* alaplap - ASRock X99E-ITX/ac
* RAM - Kingston 8GB DDR4 3000MHz HyperX Savage Intel XMP Black - 2 db
* vga - ASUS PCIe R7 240-SL-2GD3-L PCIE3 2GB DDR3 780MHZ DVI HDMI VGA (mivel nincs intergált VGA a deszkán)
* ház - COOLER MASTER Elite 130 Water Cooli, Mini ITX
* táp - FSP Xilenser 400W zajtalan tápegység, 80+ Gold
* hűtő - Corsair Hydro Series H80i GT Liquid CPU Cooler, 120 x 25 mm fan, 37.7 dB(A)
* SSD - Intel SSD 535 SERIES 240GB M.2 MLC SATA 6GB/S 16NM 80MM SINGLE PACK
* SSHD - Seagate Desktop SSHD 3.5 4TB SATA3 7200RPM 64MB cache / 8GB SSDEz - a kedvenc boltom mai árlistája alapján - nagyságrendileg bruttó 510 ezer Ft.
Várom az észrevételeket!
-
-
Szervusztok!
Akkor ebbe a spéci topikba is felrakom a kérdésemet:
Kizárólag kép"szerkesztésre" (Lightroom és DxO használata) használandó számítógépben gondolkodok.
{ Más cél(ok)ra már van(nak) gépe(i)m, ami jelenleg teljes mértékben kielégíti(k) az igényeimet, azokat most nem akarom még alkatrész(ek) szintjén sem cserélni. Azért nem azokat bővítem, mert így döntöttem és kész!}
Követelmények:
- lehessen belerakni 1 db SSD-t és 1 db (lehetőleg) 3,5" SSHD-t.
- a lehető legkisebb házba férjen bele: ITX/HTPC méret preferált (...hogy én is elférjek az amúgy is zsúfolt szobámban...)
- a lehető "legnagyobb" számítási teljesítmény hozza
- minél halkabb legyenKeretösszeg mondjuk 300 (- 500) ezer Ft, de még nincs kőbe vésve, mivel egyelőre felmérem a lehetőségeket és a beszerzése olyan fél éves terv.
Teljes/(fél)kész konfigok is szóba jöhetnek, de építettem én már alkatrészekből több PC-t is, így ez is járható út.Várom a javaslatokat/ötleteket!
Köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- BLUESUMMERS NVMe SSD adapter
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest