- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TurboK0
tag
A legfontosabb hogy ezen is legyen RGB LEDes venti meg üvegpanel.
-
TurboK0
tag
kompakt MSI 5060 kártyák:
https://www.techpowerup.com/337623/geforce-rtx-5060-8g-cyclone-oc-sku-signals-modern-revival-of-msis-cyclone-card-series
https://www.techpowerup.com/337599/msi-readies-compact-geforce-rtx-5060-8-gb-inspire-itx-gpu
Kérdés hogy rajtuk lévő celeron-korabeli hűtők mennyire képesek végezni a dolgukat.
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65896 üzenetére
Attól függ mire használod, játékra egyértelműen egy 5060 Ti jobb, de a ryzen max nem arra van árazva. AI számításoknál az akár 96GB GPU memória miatt 3-4x gyorsabb a 5090-nél (igen, 5090), mivel a kártyán nincs annyi memória mint az alaplapon. Így már gondolom egyértelmű, hogy a ryzen max miért kerül annyiba amennyibe.
-
TurboK0
tag
https://tech.yahoo.com/computing/articles/amd-b850-mini-itx-motherboard-151000742.html
Ez érdekes lehet. ITX lapka, elején egy m.2 és egy x4 slottal, a hátán egy x16 és egy második m.2 slottal.
-
TurboK0
tag
válasz
zed1983 #65824 üzenetére
Elméletben év végen / jövő év elején (2025 Q4) jön a Gorgon Point alapú 9600G és 9700G. Ez gyakorlatban egy átnevezett Strix Point. Az a széria Radeon 890M/880M/860M igpu-t használ (16/12/8 CU). Hogy a desktop verzióban mi lesz, azt még nem tudjuk, még csak internetes szójárás a dolog, annyi van bejelentve hogy "lesz".
-
TurboK0
tag
válasz
balage25 #65796 üzenetére
A legtöbb lapon valami ordenáré alumínium blokk a hűtő, ha találsz pl. réz memória bordát, azok tökéletesen jók a gyári helyett. Én is lecseréltem, nálam nem a hely miatt, hanem mert kevésbé ömlik belőlük a forróság, ami lukacsos gépházban nyár közepén nem mindegy.
A réz vrm bordákkal már inkább hűti a szobát a gép.
-
TurboK0
tag
A 80+ besorolás igazából azt írja csak elő, hogy optimális teljesítmény felvételnél érjen el egy bizonyos hatásfokot, de a 20-30W körüli teljesítmény ettől nagyon messze van, arra nincs előírás. Meg rengeteg más dolog is közrejátszhat, pl. a táp kora. Van olyan táp ami egyszerűen hanyagolja az alacsony teljesítmény felvételt.
Egyébként előtte hetekig bújtam a teszteket mire sikerült kiválasztani a Seasonic SGX-et és a Corsair SF Platinumot. Tehát ezek messze a legjobb kategóriás tápok alacsony teljesítménynél, a BQ PP11 meg csak egy "átlagos" táp (egy 2006-os HX520-t váltott le, annál jelentősen jobb volt).Anno Corsair RM650W-t használtam, asszem 2015-ben vettem, ~42W volt az asztali gépem terhelése üresjáratban (5600g + x550-t2 kártya, VGA nélkül), de a Seasonic sgx650 táppal csak 36W volt. Ott vagy a táp kora okozhatta a gondot, vagy az hogy mivel régebbi/olcsóbb gyártmány, ezért nem volt annyira optimalizálva. Utólag bántam hogy ezt választottam az előre kiszemelt Platimax 600W helyett (még az eredeti szériás).
Majd 7-8 év múlva egyébként kiderül, hogy mennyire rontja a hatásfokot a tápegység kora, következő gépcserénél figyelni fogom.
-
TurboK0
tag
válasz
tippm86 #65721 üzenetére
A 8600G-vel sajnos böszmék voltak (értsd: elqrták, nem kicsit, nagyon), a hőelvezető nem forrasztva van hanem pasztázva. Ha lefejted és kicseréled karbon szálas lapkára (Kryosheet) vagy mimetikus polialoidra (conductonaut extreme), akkor elég látványosan lejjebb megy a proci hőmérséklet, akár 20 fokkal is. Úgy már elég kell hogy legyen annak a hűtőnek, főleg ha lekapcsolod a PBO-t (a turbo órajelet).
Persze ha leszeded a hőelvezetőt akkor azzal tuti ugrik a garancia is, de ha nem bénázod el akkor nem lehet nagy gond, nálam egy 3570k tíz évet ment leszerelt hőelvezetővel és folyékonyfémmel.Egyébként sff hűtőknél a Noctua nem annyira jó, emlékeim szerint az ID Cooling volt a legjobb amikor legutóbb utánanéztem. De azt nem tudom hogy ilyen ~40mm magasságban is van-e jó hűtőjük.
szerk: ID Cooling IS-30 kapható itthon, 4 heatpipe van rajta, a noctuánál csak 2. Kicseréled a ventijét egy Noctuára és zajban is ugyanott vagy, bőven 20e alatt.
-
TurboK0
tag
Nem annyira érdekes, egyszerűen annyi van hogy a be quiet egy középkategóriás táp a Seasonic meg egy csúcskategóriás (árban is kb. 3x annyi). Persze a be quiet-nek is vannak csúcskategóriás tápjai, de ez pont nem az, hanem kb a második legolcsóbbik. Egy straight power 11 pl. tesztek alapján sokkal jobb hatásfokú emlékeim szerint, és lehet elérni a Seasonic hatásfokát - csak annyi a bibi hogy árban is ugyanott van. A Pure Power amit használok az meg harmada.
Egyébként a Seasonic SGX-650 Gold és a Corsair SF450 Platinum közötti különbség is érdekes. Üresjáratban ugyanott volt mindkettő, terhelés alatt a Seasonic 140W ott ahol a Corsair csak 133W. A Corsair előbb eléri a teljesítmény görbéjének a csúcsát, de alacsony terhelésnél mindkettő ugyanolyan jó. A Corsair viszont fele akkora és fonalazott kábelekkel jön ami SFF gépnél hatalmas előny. Kár hogy már nem gyártják, csak a méregdrága 2024-es típusokat ami 750 Wattnál kezdődik.
-
TurboK0
tag
- ryzen 2200ge + asrock b450m pro4 + Be Quiet Pure Power 11 400w:
28W (PBO kikapcsolva)
- + x540-t2 hálókártya + LSi 9211
46WEz üresjáratban a legalacsonyabb faltól mért érték, nvme/ssd/hdd/ventik nélkül (egyedül csak procin ment a venti). Erre még rájönnek a lemezek...
Egyszer leteszteltem a seasonic 600w gold sfx-l táppal is amúgy:
- ryzen 2200ge + asrock b450m pro4 + Seasonic Focus SGX-650:
25W
- + x550-t2 + ASMedia 2x SATA
32-33Wérdekes hogy a seasonic több mint 10%-al hatékonyabb ilyen alacsony terhelésnél. Meg ugye az LSi is sokat zabál, már direkt nem is használom. Sajnos a seasonic táp kábelei valószínűleg nem elég hosszúak ebben a gépházban, és nem akarom szétbarkácsolni hogy jó-e vagy sem.
-
TurboK0
tag
válasz
Oliverda #65567 üzenetére
Nem feltétlen annyira valószínű, pl. a ryzen 6000 sorozat (Rembrandt) desktopra nem jött ki, és a Hawk Point sem. Lehet volt köztük valami direkt butább ultravékony laptopba tervezett 15W chip ami egyébként sem volt sanszos, de már annyi kódnevük hogy nem tudom őket követni.
A Medusa Point még nagyon messze van.
-
TurboK0
tag
https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-9000g-apus-for-am5-socket-expected-launch-in-q4-2025
Strix Point jön AM5-re, valamikor év végén vagy jövő év elején.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #65554 üzenetére
Milyen alaplappal?
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65541 üzenetére
Sajnos a Strix Halo-nál rámentek arra hogy sokkal több memóriát lehet rá tenni mint egy VGA-ra, és így AI számításokra többször gyorsabb mint akár egy RTX5090 (ha olyan dologra használod, amire a videokártya memóriája nem elég).
Ennek megfelelően csak arany árban lehet majd kapni.
Így már annyira nem érdekes. Indulhat a várakozás a Strix/Medusa Point alapú AM5 procira.
-
TurboK0
tag
A 12TB-os azért a "leghalkabb" mert az a legkevesebb tányérral rendelkező héliumos lemez. Volt régen 10TB és 8TB héliumos lemez is (azok voltak a leghalkabbak), de kikoptak. A gond csak az hogy mind "ciripel", 4-5 másodpercenként kattan egyet az olvasófej, és ez baromira idegesítő mert olyanok mint egy 486-korabeli lemez hangja.
Nálam a 2 terás Toshibák, hiába használnak egy tányért, kattogósak, hangosak. A több tányéros 2TB Toshiba 7200rpm lemezek meg alapjáraton is zúgnak mint a porszívó; de az újabb modellek már asszem csak egy tányért használnak. Súlyuk alapján legalábbis így gyanítom.
A WD Red Plus 5400rpm sorozat volt a leghalkabb amit használtam, annak is volt alaphangja de más már nem. A WD Blue az elég katasztrófa, a WD oda zsúfol be minden technológiát vegyesen, tehát se nem halk, se nem elég gyors. Product brief alapján a mostani WD Blue sorozatban vegyesen van régi red, blue, green, stb.
Sajnos az 5400rpm lemezek kikoptak mert 4tb fölötti lemezeknél a legnagyobb vásárló az enterprise piac, ott meg nem számít.
-
TurboK0
tag
Annak is hullámzik az ára, volt már jóval 200k alatt. Meg ha 90%-ig telenyomod akkor a maradék helyen sokkal gyorsabban elfogy az írástűrés, ha használod apróságokra. Ha van extra helyed akkor úgy is el fogod kezdeni használni, nem lesz olyan hogy 6-7 terát ráírsz és úgy hagyod.
Nálam is egy 4TB HDD-t váltott ki a 8TB SSD, gyakorlatban viszont épp bejött egy nagyobb archiválós projekt, aminél sokat segített hogy elsőként az ssd-re írtam, aztán utólag a NAS-ra (több lemezről kellett, egyszerre, a NAS meg nem szereti ha egyszerre több forrásból írok rá). Még jó ezen az SSD-n 11 petabyte az írástűrés. Ezért is sajnálom hogy csak egyet tudtam venni.
-
TurboK0
tag
válasz
sasNAXO #65494 üzenetére
Jelenleg 6TB-ig van 5400rpm lemez, 6-8TB 5640rpm, 10+TB mind 7200rpm. Utána kell nézni a product brief-ben hogy melyik lemez milyen, sajnos van sok kavarás minden gyártónál.
Régebben volt pl. olyan lemez ami héliumra volt tervezve, de áttették sima levegős kaszniba. Iszonyatos hangja volt és aktív hűtés nélkül 70 fokig felment.
Egyébként Toshiba lemezek általában vagy marha hangosak, vagy kattogósak. WD hélium lemezek alapjáraton halk lenne mind, de ötmásodpercenként kattannak egyet, nagyon zavaró.
A WD Red Plus 6TB-ig (5400rpm) a leghalkabb a mai napig, de sajnos azokkal gyorsan elfogy a hely.
-
-
TurboK0
tag
válasz
viperabácsi #65479 üzenetére
Milyen hőmérsékletet kapsz így vele, alapjáraton és full terhelés alatt? Kíváncsiságból kérdezem.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #65477 üzenetére
Nem lenne jó, érzékeny fülem van, zavarna a pumpa hangja. Meg egy 5600G-re erős túlzás, az U12A-t is csak azért tettem rá mert aprón találtam egyet és passzolt a többi A12x25 ventihez.
-
TurboK0
tag
Visszatettem a C6-ban az alsó ventit hátulra. Így kb. 5C fokot csökkent a CPU hőmérséklet. Szép.
(NH-U12A hűtő van a procin, a hátsó venti a házon kívül lóg gumibakon és befelé fúj a venti irányába, a venti hátulról előlre fúj a tápra, a táp pedig az elülső venti tartóján függ egy fém kerettel, a legfelső venti pedig félig a táp felett lóg és szívja ki belőle a forró levegőt)Esetleg lehet úgy több értelme lenne, ha alulsó venti fújna befelé, az U12A torony meg felfelén tolná a levegőt, egy irányba. De emlékeim szerint úgy az előlapra nem fér el a táp. Akkor felülre kellene tenni a tápot, és nem lenne semmi sem ami kiszívná belőle a forró levegőt. Ami pl. nyáron nem előnyös.
Talán azzal tudnám még tuningolni hogy C6 ITX-be átpakolnám, ahol belülre kerülne a hátsó venti. De lehet hogy akkor a perforált fémen keresztül nem tudna annyi levegőt fújni befelé. Lehet ebből a konfigból már kihoztam a csúcsot.
-
TurboK0
tag
Nagyjából igen, de pár dolog necces lesz:
- HDD nem kap semmilyen hűtést sem, ami csökkentheti az élettartamát (40-50C között fog menni alapjáraton)
- ha alulra teszel ventit, avagy oda rögzítesz egy vinyót, akkor az alaplap legalsó PCIE slotja teljesen blokkolva lesz, még akkor is ha x1-es port. úgy látom az alaplapodon van egy másik port egyel feljebb, de azzal meg a videókártyát blokkolod. Tehát így alulra nem nagyon tudsz rögzíteni semmit, esetleg kábelrögzítővel, vagy 120mm -> 2.5" konverterrel egy 2,5" ssd-t.
- a SATA portok rettenetesen be lesznek zsúfolva ott az elülső sarokban a legalján, lehet hogy a front panel blokkolni fog egyet kettőt. Érdemes lesz beszerezned valamilyen extra vékony + rövid SATA kábelt. -
TurboK0
tag
válasz
wd.taz #65400 üzenetére
Amikor gyári felállásban használtam, akkor a proci hűtéshez az előlapi venti sokkal többet segített mint az alsó. GPU-val nem próbáltam, iGPU-t használok. De az x16 slotban lóg két m.2 NVME és azoknak a hőmérsékletén nem látom hogy lenne bármi változás úgy hogy alulra szereltem a ventit.
-
TurboK0
tag
Csak a példa kedvéért mondtam, a lényeg az hogy akármivel oda tudod rögzíteni. Cellux nálam még nem nagyon olvadt meg, habár elektronikus cuccokra nem használtam. A szigetelőszalag az ami teljes katasztrófa és rögzítésre alkalmatlan.
és igen, kábel kötegelővel egyszerűbb, de lehet pl. kétoldalas ragasztószalagot is használni.Igénytelen hatás meg nem mindegy, a gép a polc alján csücsül és dolgozik, amíg stabil és a légáramlás nincs blokkolva addig tök mindegy mi hogyan áll benne.
-
TurboK0
tag
Gyárilag nem, mert nincs hova felfüggeszteni ha mindenhová ventit teszel. De gyakorlatban egy 2.5" SSD-t akárhova be tudsz szerelni, akár úgy is hogy oldallapra vagy táp tetejére celluxozod. Nincs benne mozgó alkatrész, teljesen mindegy neki hogy hogyan lóg.
Nálam előlapi venti tartóra van szerelve egy fém felfogatón az SFX táp, a táp és az előlap közötti résben egy 2.5" SSD, a procin egy NH-U12A, hátul-felül-alul meg venti. Egyébként alsó venti semmit nem ér, az elől vagy hátul lévő viszont sokkal többet.
-
TurboK0
tag
válasz
viperabácsi #65356 üzenetére
Szerepelnek az idei éves termékpalettán mint "új termék". OEM beszerzőknél ez fontos szempont, ezért fordul el gyakran hogy egy-egy termék új néven kerül piacra (pl. belépő kategóriás kártyáknál gyakran előfordul).
-
TurboK0
tag
válasz
AxBattler #65234 üzenetére
Asrock B850M Steel Legend és B850M Riptide között se nagyon van különbség, csak a festés, meg a mellékelt szoftver.
B650M Pro RS és a B650M PG Lightning is majdnem teljesen megegyezett, az utóbbin kisebb borda és -1 VRM volt (meg állítólag volt valami limit az UEFI-ben hogy erősebb procikkal ne menjem).Én sem értem.
-
TurboK0
tag
No, úgy látom végre jött ki egy normális mATX AM5 lapka:
https://www.asus.com/motherboards-components/motherboards/tuf-gaming/tuf-gaming-b850m-plus/techspec/
- 3x m.2 slot (1x PCIe 5.0 x4, 2x PCIe 4.0 x4)
- 4x SATA
- analóg 7.1 kimenet
- zsillió USB kimenet: 4x USB3 5G, 3x 10G, és 1x 20G kimenet a hátlapon (!!), plusz 4x USB2. Azért kíváncsi vagyok hogy ezt egyszerre meg tudja-e hajtani mind, vagy csak egy 20G csatlakozáson lóg mind.
- van wifis verzió is.legtöbb más lapkán nincs csak 4x USB2 (!!) és 2-4 USB3 5G, és ez talán az első ahol van analóg 7.1, kivéve egy biostar B650E lapot amit sehol nem lehet kapni.
Két hibája van csak:
- a másodlagos PCIe slot csak x1 (de szerencsére PCIe 4.0, és már létezik PCIe 4.0 x1 10GbE hálókártya AQC113 chipsettel)
- ASUS, ezért kurva drága és valószínűleg hamar tönkre is megy.Illetve az x1 slot legalul van ezért a Jonsbo C6 házban ütközne az alul lévő ventivel. De annyi baj legyen.
Kezdem megfontolni az AM5-re váltást.
Illetve jött Asrock B850M Steel Legend is (jelenleg B550M Steel Legend-el tolom), de első ránézésre 99% ugyanaz mint a B650M Pro RS, tehát egy közép-alsó kategóriás lapka amire rábiggyesztették a márkát. -
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #65017 üzenetére
HD Plex táppal csak óvatosan, azt olvastam róla hogy rettenetesen felmelegszik rajta a hűtőborda, ilyen 70-80 fokra...
-
TurboK0
tag
válasz
mpierre #64863 üzenetére
Nem tudom hogy mostanság hogyan van de aprón régebben szinten minden héten volt 30-40e körül vagy seasonic gold vagy corsair gold/platinum sfx táp. Ha épp nem volt akkor max 1 hét alatt felkerült egy új. Mondjuk legutóbb kb fél éve néztem, azóta már próbáltam seasonic goldot és corsair platinumot is (az utóbbi csak kb. 1%-al volt hatékonyabb, viszont bónusz hogy SFX volt és nem SFX-L, illetve fűzött drótokkal jött ami hihetetlen nagy segítség egy sff házban).
persze ezek mind feketék, de én úgy vagyok vele hogy marhára nem számít, asztal alatt hogy milyen színű a dobozon belül a táp.
emlékeim szerint viszont elég sokáig volt hirdetve egy hófehér Lian Li is. -
TurboK0
tag
Nézz rá az odroid h4 sorozatra. 4 vinyót bír és jobb a proci mint az n100. Annyi bibije van hogy nincs hozzá rendes ház, csak ilyen lapra szerelt akármi, viszont lehet hozzá kapni ITX toldót amivel elméletben már sokkal kompatibilisebb lehet. Egyedül arra kell figyelni hogy a mellékelt HDD kábelek rövidek. Max 4 vinyót kezel, van rajta gyárilag 2x 2.5GbE (Intel!), eMMC, és egy m.2 slot (amire lehet tenni 4x1GbE toldót).
-
TurboK0
tag
válasz
AxBattler #64709 üzenetére
(ami furcsa, mivel a mai ITX lapok többségén 2db SATA port található)
Én úgy vettem észre, hogy inkább az AMD lapoknál jellemző a 2db sata port. Intel oldalon rendre mindig ott van a 4 port.
Jonsbotól meg azt kívánom hogy készítsenek egy olyan NAS dobozt amin van valami extrém HDD rezgés csillapítás, nem csak az a 2mm széles gumi a csavar körül, illetve normális hangtompítás is. Gondolkozom mostanában egy N2 + Odroid H4 Plus doboz építésén, de a normális méretű vinyók sajnos mind 7200rpm-en futnak.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #64683 üzenetére
Van egy hasonló gépem, az a8-6600k, sajnos szinte már semmire sem elég. Lassú de cserébe sokat fogyaszt. 100+W üresjáratban, emlékeim szerint kb 8 óráig tart rajta egy BD25 encode.
Maga idejében elég kellemes kis gépecske volt (a beépített gpu nem volt rossz), de elszállt felette az idő nagyon.
-
TurboK0
tag
2 fok eltérés volt az alsó és felső lemez között, ami bakfitty ahhoz képest hogy így nem rezeg be az egész kaszni.
Egyébként mindegy neki mert csak felületteszt miatt volt a házban, azóta már átkerült a NAS-ba két fivérével együtt (4x Toshiba MG10ACA20TE egy Z1 tömbben).Még a hátulra ráeszkábált külső ventit lehet átpakolom a gépház aljára, mivel most jelenleg nem ott lóg a 10GbE hálókártya, így már elfér a venti. Szerintem a procit nem, de az NVME meghajtókat talán segítené.
-
TurboK0
tag
Mai "ne próbáld ki otthon" rovatunkban (ismeritek: Megtekintését senkinek sem ajánljuk, Hi, I'm Johnny Knoxville, stb): így ne tegyetek vinyót a Jonsbo C6-ba.
Mert elvileg elfér 2db 3.5" lemez a kis doboz alján, csak sajnos 0, azaz nulla légáramlatot kapnak. 54-55 fokig mentek fel felületteszt során. Ha kipakoltam őket a ház tetejére, akkor "csak" 45-48 fokig hevültek fel. Antec P183-ban, ahol egy venti fújja őket, csak 34-37 fok között mozognak.
(a kis kék csík az egy sima fürdőszoba szőnyeg, amit a legtöbb háztartási boltban méterre lehet venni, vibráció elnyelőnek mérsékelten jó. A legnagyobb erénye az hogy a közepén pont átfér a csavar; régen "lógós" HDD felfüggesztéshez használtam.)Ezen kívül érdekességképpen: A fotón látszik a PCIE x8x4x4 elosztón egy Samsung NVME meghajtó (a nyák másik oldalán van egy második), illetve jobb szélen, a táp és a kaszni eleje között lóg egy 2.5" SATA SSD.
Ehhez célszerű volt a tápot feljebb tolni (a táp tartón 2 sor csavar hely van, a képen látni hogy régen a felsőn sor csavar volt használni), így viszont a felső venti nem fért el a táp felett és arrébb kellett tolni. Így, mivel nem a táp fölött van közvetlenül, már nem képes aktívan kiszívni a tápból a meleget. Majd nyáron kiderül hogy ez mennyire baj, most kézrátételre nem érzem hogy langyos lenne (corsair sf450 platinum, ez már nem melegszik).
A SATA SSD így befért a táp mögé. Annyi bibi van hogy csak 2db csavar tartja az alsó sínen. De nem hordozom, az SSD meg nem mozgó alkatrész, így nem számít hogy csak úgy fityeg.
Fontos még az is, hogy belefér még mellé egy második SATA SSD.Egyébként így van a gépben összesen 3db NVME (2TB + 4TB + 4TB) és egy SATA SSD (7.68TB). Tehát összesen kb 18TB SSD tárhely. A NAS-on már csak kizárólag filmeket és mentéseket tartok.
Van még opció egy második SATA SSD-re, illetve még két NVME-re (alaplapon van egy szabad m.2 slot, és egy szabad PCIE x4 slot) de ez utóbbi már necces mert videókártyával már nem férne be az összes.Tavaly találtam egy ilyet:
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4060-ti-dual-with-m-2-slot/2.html
RTX 4060 TI, 23 centi hosszú tehát kényelmesen beférne a C6-ba, és van rajta egy m.2 slot.
Negatívum hogy ASUS a gyártó, illetve a hűtő bordák hosszában vannak elhelyezve így a kártya a gép elejére hányja a forró levegőt. Meg az m.2 meghajtó fejjel lefelé van, hogy a GPU hűtőblokkja hűtse, nekem viszont gyári bordás meghajtóm van ami pont nem férne bele. Így utólag hiba volt gyári bordásat venni, persze le lehet szedni a bordát, csak rajta van a "warranty void if broken" levonó. -
TurboK0
tag
válasz
FireKeeper #64496 üzenetére
Nálam Seasonic Focus SGX 650W (650W, Gold) és Corsair SF450 (450W, Platinum) között üresjáratban nem volt különbség (32W), max terhelés alatt pedig egyik 133W (Corsair) a másik 140W volt (Seasonic). IntelBurntest + GPU-Z Render Test ment egyszerre mérés alatt. B550M Steel Legend, 5600G. Videokártyával nem mértem csak az egyiket, ezért arra nem tudok mit mondani.
Szóval azt azért nem mondanám hogy "más kategória", pár watt a különbség, meg ha extrapoláljuk videokártyás használatra akkor is. És ez a különbség simán betehető annak hogy mivel más a max teljesítményük, ezért a ~140W max terhelés teljesen máshol helyezkedik el a hatékonyság görbén, nem a Gold/Platinum teszi a különbséget.
Egyébként valaki írta hogy a tápegység tier listán A kategóriás az In Win A1-ben lévő táp, tehát ott lehet a Seasonic mellett.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #64462 üzenetére
Nvidiát nem fogja érdekelni mert 40000$-os áron adják el ugyanazt a chipet az AI szerverekbe, AMD-t meg nem fogja érdekelni mert most csapták szét az Intelt a szerver processzor piacon.
-
TurboK0
tag
Én alaplapra tippelnék, az asus lapok híresek arról hogy nem a legstabilabbak.
Memtest helyett Intelburntest-el kezdj, az percek alatt elkap olyat amit a memtest nem. -
TurboK0
tag
válasz
emiki6 #64201 üzenetére
5600G-n ha lekapcsolod a PBO-t akkor 20 fokkal esik a hőmérséklet.
Windowsban vezérlőpult -> Energiagazdálkodás -> Séma beállításainak módosítása -> Speciális -> Processzor energiagazdálkodása -> Maximális processzorteljesítményt leveszed 100-ról 99-re. Ennyi. Nem kell BIOS-ban matatni, és újraindítás nélkül vissza lehet állítani ha kell az az extra 10% teljesítmény.
Nálam így NH-U12A hűtővel 50 fok körül mozog maximum. Egyébként 70 fok fölé megy.
-
TurboK0
tag
Minap láttam, Jonsbo C6 Max:
https://www.jonsbo.com/en/products/C6MAXBlack.htmlLényegében minden ugyanaz mint a C6 ITX, csak a hosszát megnövelték 26 centiről 35-re, és az egyik oldallapon van egy nagy plexi (?) üveg. A tetején a táp tartó úgy van felfüggesztve hogy SFX táppal elfér 2x120mm venti, de ATX táppal a felfogatás ütközik a venti tartóval és úgy csak 1 venti fér el.
Illetve ha jobban megnézem, SFX táppal ugyanazt a felfogatást használja, csak két csavar toldóval lejjebb teszi magát, és így fér el a felfogatás és a ház teteje között a második venti. Ezt gondolom ATX-el is lehet használni, csak akkor kevesebb hely marad videokártyának.A képek alapján meg az alját is picit gyengén alakították ki, vagy 2x120mm venti, vagy 1x120mm + hdd. Nincs opció 140mm-re, csak és kizárólag a ház tetején.
Vicces hogy az előlapon még mindig ott a HDD/SSD jelölés, pedig ott már nem fér el egyik sem, illetve keretet sem adnak hozzá az elhelyezéshez (kivéve ha két venti keretet erre használsz).
-
TurboK0
tag
No, megjött a x8x4x4 riser kártya:
https://www.aliexpress.com/item/1005005311953959.htmlSzerencsére működik hibátlanul, asrock b550m Steel Legend lappal tökéletesen megy x8x4x4 módban. Így három m.2 meghajtó van a CPU-ra kötve (1x alaplapon, 2x a x16 slotban), és mindhárom eléri a ~3000 mbyte/sec sebességet (PCIE 3.0-s proci). És még maradt egy 3x2 slot az alaplapon, meg egy szabad PCIE foglalat. Tetszik.
Hosszú távon ezzel akár ITX-re is válthatnék, feltéve hogy szerzek mellé egy 2.5GbE switch-et (a NAS-nak 1GbE kevés), vagy a NAS-t teljesen leépítem és a benne lévő vinyókat átrakom egy szabvány külső házba.
A problémák:
- nem olyan SSD-re van kitalálva, amin heatsink van. Pontosan nálam a "Samsung 990 Pro with heatsink" meghajtóval kicsit rányomódik az elosztó szélén lévő PCIE slotra. Ez egyébként más PCIE x4 -> m.2 konverternél is probléma, tehát nem a riser hibája.
- az m.2 hűtőborda kicsit ráfekszik a PCIE foglalat lábaira (!!!). Nem látni hogy pont érintkezik-e, vagy van e fél mm üres hely közötte, mindenesetre ez picit veszélyes. Szerencsére a borda nem vezeti az áramot, így nincs gond (multiméterrel teszteltem).
- a riser hátán van egy otromba zöld LED. Ezt majd még ki kell lőnöm mert bevilágítja az asztal alját.
- PCIE Low Profile kártya belemegy, de kb 1mm-el túl magas. Habár nem tudom hogy ez a riser hibája, vagy alapból ilyen és rá kell feszíteni csavarral. Ebből jön a következő gond:
- PCIE Low Profile slot csavarja alul van, a teljes méretű slot csavarja meg felül. Ennél fogva nem lehet becsavarozni. Akkor meg mi értelme van az egésznek...A termékfotón úgy van rajta hogy egy "thumbscrew" ráfeszíti a kártya egyenes élét a csavarra, így viszont a kártya egy picit be van dőlve.
Nekem úgy sikerült megoldani, hogy a kártya alatti slot csavar menetére tekertem rá, tehát az 1. slotban lévő kártya alsó csavar lukát fogja a 2. slotban lévő csavar menet.
Természetesen mindkét megoldásnak annyi a hátránya, hogy így a 2. slotba nemigen lehet tenni semmit. Illetve talán lehet, mert a kártya magassága miatt, a 2. slotban benne hagytam a gyári helykitöltő panelt, és arra van rányomva a kártya.Ezenkívül az matx házaknál népszerű PCIE csavar blokkoló panel is segít oda fixálni a kártyát minimálisan.
Ennek így nagy hátránya az hogy elég ferdén áll a kártya. Szerencsére ettől függetlenül működik rendesen, most még, hosszú távon meg majd kiderül.
Ezt talán úgy lehetne megoldani hogy a LP panelbe fúrnék egy extra csavar menetet, de ezt nem hiszem hogy jó ötlet lenne 60 ezres hálókártyánál (oké, ahhoz lehet venni külön gyári panelt) vagy később akár 140 ezres videókártyánál.Ja, meg szerelés közben kiderült hogy a két hálókártyámból csak a másikhoz volt LP panel, így ki kellett cserélni a kártyát a NAS és az asztali gép között, aminek az eredménye az lett hogy 1 óráig kellett babrálni az összes beállítást mire helyreállt a rend.
És a szerelés legvégén a kártya dobott egy olyat, hogy resetelte magát folyamatosan. Egy reboot megoldotta, de remélem hogy ezt nem a riser okozta.Remélem hogy nem fog gondot okozni hosszú távon, hogy kicsit lefelé van billentve a kártya.
Úgy is lehetne hogy a hálókártyát visszateszem az x4 foglalatba a riser meg lóg magába, de mivel a risernek nincs semmi hátlapja, akkor ugyanúgy lógna semmi fixálás nélkül, tehát mindenképp kell belenyomni valamit. -
TurboK0
tag
Ha már az Inter-Tech paneltáp szóba került, nekem is van egy 160W-os típus amit épp nem használok, ha esetleg valakit érdekelne jó áron.
Meg még vagy egy polcnyi más kacat is, épp ideje lenne feltenni apróra, de úgy vettem észre minél olcsóbb valami, annál jobban próbálják lealkudni a semmire.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63947 üzenetére
Nálam az 5600G felmegy 133W-ig, faltól mérve, és az is csak 65W proci. Ezt kicsit árnyalja hogy ezt csak a megerőszakolós tesztek alatt teszi, játék alatt nem, illetve ebből kb 20-30W az alaplap + perifériák.
Játék alatt sajnos nem mértem, de nem csodálkoznék ha ez is csak olyan ~88W-ig menne fel.8700G-vel van egy olyan apró bibi, hogy az IHS alatt sima hőpaszta van, nincs ráforrasztva. Tehát az Ivy Bridge óta jól ismert delid + folyékonyfém eljárással jelentősen javulást lehet elérni a hűtésben. Emlékeim szerint egy teszten olyan 15C-vel esett a hőmérséklet ha az IHS alá folyékonyfém került. Grafénos lapkával (vagy minek hívják azt, pl. a thermal grizzly kryosheet) is javul, csak kb fele annyit, úgy emlékszem.
-
TurboK0
tag
válasz
rxmiss #63870 üzenetére
Nem feltétlen arról van szó hogy hangos, lehet hogy pl. olyan frekvencián sípol ami jobban zavar mint egy azonos decibel hangerejű más venti. Egyébként meg ha két szobával arrébb sípol egy tekercs egy tápban azt már meghallom, szóval szükség lesz arra a noctua swap-ra.
De az is lehet hogy két 120mm ventit teszek rá, hogy a kártya alatt lévő ssd-t is fújják.
-
TurboK0
tag
Rendeltem egy x8x4x4 elosztót. Az alaplapon van x8x4x4 beállítás, meglátjuk hogy mit tud. Így lesz 3db 3x4 nvme slot, plusz egy negyedik ami csak 3x2-es.
Ha működik rendesen akkor viszont elgondolkozok egy 4060 Low Profile kártyán, olcsóbb lenne mint egy komplett új AM5 szett. AM5 lapot csak azért néztem mert 2x olyan erős az iGPU és van +1 m.2 slot, de ezzel az elosztóval az extra m.2 slot nem annyira fontos, a pcie4 sebesség és NPU meg nem érdekel.
-
TurboK0
tag
Egyébként láttam olyan elosztót is, hogy x16 slotból csinál egy x8 (fizikailag x16) slotot, és van rajta mellé két m.2. Tehát x8x4x4 módban megy.
https://de.aliexpress.com/item/1005004960392271.htmlAlacsony profilú kártyát lehet bele tenni natívan, teljes méretű kártyával viszont kell hosszabbító, és gondolom úgy csak álló kártyás házakban használható.
Habár van pár alacsony profilú 4060 kártya, 40 centis sípoló ventikkel.Kíváncsi vagyok milyen szörnyszülött lenne, ha a fenti kártyára tennénk egy pl. Gigabyte 4060 low profile kártyát, arra meg 3db Noctua 40mm ventit hogy csendesebb legyen. Az egész lógna az elosztón, és így lenne 3-5 m.2 slot a gépben attól függően hogy mennyi van az alaplapon.
-
TurboK0
tag
Attól függ hogy hogy van bekötve, ha teljesen önálló fizikailag akkor max abból lehet gond hogy a kártya visszanyom a slotba egy kis kakaót. De ez nem 12 pines 600 wattos kártya tehát nem nagyon sül meg, még akkor is ha Asus.
Egyébként ha megsül akkor gariba cserélteted, aztán megy rá vissza a backup.MATX lapokon manapság még mindig ott tartunk hogy 2 slot az átlag és nagy ritkán van egy harmadik is, szóval ez nem egy rossz megoldás extra slotra.
-
TurboK0
tag
Lehet volt már:
https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4060-ti-dual-with-m-2-slot/39.html
videokártya, natívan csak x8 pcie sávot használ, ezért tákoltak a hátára egy m.2 slotot. Ha az alaplap kezeli a pcie bifurcation-t, akkor így ki lehet tölteni a nem használt sávokat egy teljes sebességű m.2 slottal.annyi bibi van csak hogy a m.2 slot fejjel lefelé van, tehát ha hűtőbordás ssd-t nem kezel. Ami önmagában nem gond mert a videokártya aktívan hűti a meghajtót, de sajnos van olyan ssd ami gyárilag bordával jön, és ha leszereled ugrik a gari (szerencsésen sikerült pont olyat vennem).
meg ezzel az erővel igazán tehettek volna 2x m.2 slotot a kártyára hogy meglegyen mind a 16 pcie csatorna.
-
TurboK0
tag
válasz
sasNAXO #63659 üzenetére
A HDPlexekkel csak óvatosan, végzik a dolgukat rendesen de baromira felforrósodnak.
Mesh házakkal ugyanez a gond, az apró lukacsozás arra elég hogy a forróságot kiengedje, de arra nem hogy engedjen normális légmozgást is. A Jonsbo C6-nak is pont ez az egyik gyenge pontja.
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #63596 üzenetére
Annak a X670-I verziója is 200 ezer HUF. Szerintem nem lesz a B850 sokkal drágább mint a B650, pláne azért is mert 99% ugyanaz, csak az USB4-et variálták meg.
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #63576 üzenetére
matx, asrock b550m steel legend.
-
TurboK0
tag
válasz
Vigneau #63567 üzenetére
Ha áttolod akkor van ott hely. Jobban nem tudom lefotózni anélkül hogy kikapcsolnám. Én olyan 12-3mm-re saccolom a RAM nyák szélétől (a memórián amit használok, kb 1-2 mm-re lóg ki a borda a nyáktól).
Annyi bibi van, hogy a táp tartó foglalatába kisebb csavar megy bele, ami a sín foglalatánál kisebb. Így jelenleg annyi van, hogy a táp tartót használom anyaként, tehát az szorítja oda a sínt amin lóg az egész.
Ha a C6 ITX-et használod, akkor szerintem értelmesebb a hátsó venti foglalatra tenni az egészet, és akkor hosszabb GPU is kényelmesen elfér. Habár akkor meg az alaplap 24pin kábelét kéne a CPU borda és a GPU között elvezetni, ahol ömlene rá a forró levegő. Meg úgy ATX táp tuti nem megy bele, csak SFX.
-
TurboK0
tag
Most néztem, C6 ITX-nél az alsó venti felfogatása pont közelebb van a kaszni hátához, tehát ott a venti már a portot is blokkolja. Sima C6 esetén az alsó venti közelebb van a kaszni közepéhez, de még így sincs elég hely a porthoz, talán egy extender elférne. De az sem segít mert a kártya kb 10 centi hosszú.
Marad az a megoldás, hogy kasznin kívülre teszem a ventit, a kaszni lábait meg kicserélem Ikeás bútorlábra. De az elég buzin nézne ki, mintha magassarkúba cipőben állna az egész.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63564 üzenetére
Szerintem azt ne erőltesd, SFXből jobb a választék. Nálam így néz ki a sima C6, már ha látni a portól:
Bőven van hely, a táp tartót meg még át is lehetne tolni egy centivel arrébb. ATX táppal viszont lehet úgy sem férne el.
A proci hűtő venti meg hátulról előre fúj, tehát befelé a tápba. Soha nem hevül fel a borda tehát csak hideget fúj be mindig. Erre szükség volt mert a táp félpasszív, ami gyakorlatban azt jelenti hogy terhelés híján soha nem pörög fel a ventije, ezért volt szükséges a cirkuláció.
Még a felső ventikt akarom kicserélni 140mm-re, a 120mm felfogatós verzió talán pont kényelmesebben elférne (NF-A14x25r G2).És a fotókon elő is jött a másik nagy bajom ezzel a kasznival: nagyon hiányzik róla a porszűrő.
-
TurboK0
tag
Én már próbáltam hűteni a 5600G-t Hyper 212-vel, IS-55-el, NH-U12A-val, persze nem deskmeet x300-ban. Mindegyik simán bírta, csak ugye a gyengébb hűtővel jobban teker a venti és magasabb hőmérsékleten van a proci. Sajnos azt nem írtam fel hogy melyikkel mennyin ment, de az IS-55-ön sem ért el kritikus hőmérsékletet (habár 25mm Noctua A12 ventivel használtam, nem a hozzá mellékelt akármilyen 12mm ventivel).
Egyébként ha nagyon zavar akkor tekerd vissza rajta vagy a TDP értéket, vagy kapcsolt le a boost-ot, és 10-20C-vel alacsonyabb lesz a hőmérséklet. Nálam így a NH-U12A-val ~50C körül van játék alatt, és a ventik is végig csak tartalékon pörögnek.
Persze gondolom épeszű ember nem hűt U12A-val egy 5600G-t, figyelembe véve hogy a hűtő drágább mint a proci (aprón viszont lehet kapni, elég normális áron).
De olvastam ilyenről is hogy ID-COOLING SE-207-XT Slim Black, ami 135mm magas, relative olcsó, és állítólag beéri az U12A-t teljesítményben (dupla tornyos borda).
-
TurboK0
tag
Azért még a C6-ITX sincs elengedve, azon gondolkodtam, hogy a táp elfordítva vmi custom felfogatással talán épp beférne az mATX-ATX kombó is.
alin lehet kapni 120mm ventire felfogatható táp tartót. Én ezzel használom a sima C6-ot, SFX táppal, mATX lappal, elfér minden. Memóriából viszont csak a normál magasságú a jó, tehát a sok RGB bordás cucc nem jó. Lényegében gondolkodj úgy, hogy ami RAM egy torony hűtő alatt nem fér el, az itt sem férne el. Talán csak a GPU-nak szűkösebb a hely a táp kábelek miatt, de SFX táppal és fűzött kábelekkel egyáltalán nem gond, SFX-L táppal és merev kábelekkel már az lenne.
Nagyon gondolokodom rajta hogy nem-e lenne jobb a C6 ITX, lényegében csak annyival adna többet hogy a hátsó venti legbelül van (én ezt most kívülre fogattam fel, hogy a táp alapját ne kelljen levágni), van rajta táp kábel hosszabbító (nálam most az egész táp kábel benyúl a gépbe, szét kell bontani ha kihúznám), és alul rendezettebbek a venti/hdd foglalatok.
Talán így a legalsó slotban lévő kártya mellé beférne egy alsó venti?Meg most jut eszembe, ha már hátul szabvány 120mm táp foglalat van, akkor a 120mm->SFX átalakítóval a táp mehetne hátra is. És akkor mehetne bele normál, előlről-hátra légáramlás.
Viszont a C6 ITX-hez csak 2 venti tartó sín jön. Nem tudom hogy a régi C6-ot úgy hiányosan el lehetne-e adni.
Hmm, mi legyen, megérné a csere csak azért hogy esztétikusabb legyen, vagy konzumer hulladékot generálnék vele...
-
TurboK0
tag
Dehogynem lehet 60 fokon tartani, csak le kell venni róla az idióta gyári túlfeszezést.
Nálam Ryzen 5600G, turbót lekapcsolva, NH-U12A-val, üresjáratban 32 fokon megy e sorok írásakor. De amikor ma délután a zivatar közben kiszellőztettem, akkor lement 27 fokra. Proci terhelés alatt 42C körül van, játék közben csúcsra tolt iGPU-val 52C.
De emlékeim szerint IS-55 borda + A12x25 venti párossal is csak 64C volt a csúcsérték. -
TurboK0
tag
Ez nem csak a csíkszélesség/proci méret miatt van. Alapjáraton ilyen 0.9V-on mennek a Ryzen procik, ráadásul a nem használt magokat lekapcsolják. Tehát a 8-16 magból 1db megy kb. 400 MHz-en, a többi 0 MHz-en. Így érnek el alapjáraton ilyen alacsony hőfokot.
A probléma az hogy ha csak annyi terhelés éri őket hogy megbököd az egeret, akkor ultra agresszíven tekerik fel magukat 1.45V-re és a lehető legmagasabb órajelre amire leégés nélkül képesek. Akkor is ha ezt a maximum órajelet pl. 1.35V-on is el tudnák érni. Ez viszont Prescott-ot megszégyenítő hőleadást jelent.
A régi procik egyébként szintén 2-3 másodperc alatt tolják fel magát csúcs hőmérsékletre, csak azoknál ez nem 1.45 voltot meg 4-5-6 GHz-et jelentett. A 3570k-m anno szintén csak nagyobb feszültség emeléssel tudod 4.4GHz-ig feljutni, és akkor ugyanúgy 90 fokra pörkölte magát 3 másodperc alatt mint egy Ryzen (ezt folyékonyfémmel a tok alatt 70-80-ra le lehetett levenni), teljesen ugyanaz.Egyébként meg csak addig tolja fel magát amíg a beállított TDP érték + max hőmérséklet + max áramfelvétel engedi. Ezeken belül annyit szív amennyit tud. Tehát a megoldás vagy az hogy letekered a max TDP-t vagy max áramfelvételt (ezeket biosban lehet), vagy lekapcsolod a turbó órajelet (15%-al gyengébb proci, cserébe 10-20 fokkal hidegebb), vagy manuálisan állítod be a max sebességet alacsonyabb fesszel (de akkor mindig ezt a beállítást használja, üresjáratban többet szív), vagy lekaparod a tokot és közvetlenül a sziliciumra nyomod a vízhűtést (de a ryzenek forrasztottak, illetve egy normális vízhűtő többe kerül mint egy 5600G).
Vagy váltasz X3D Ryzenre, ott a 3d cache nem bírja ezt az agymenést, ezért csak 1.35V csúcsra vannak gyárilag beállítva és sokkal alacsonyabb hőmérsékleten futnak (viszont X3D prociból nincs APU, tehát ugrott az iGPU).
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63445 üzenetére
Bordán a légnyomás számít, nem csak a légmozgás. Légmozgás akkor számít, ha nincs semmi akadály a venti előtt/mögött. A 140mm ventiken általában gyengébb a légnyomás, ezért bordákon nem feltétlen jobbak. Cserébe halkabbak és nagyobb területet fednek be.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63424 üzenetére
Nálam 5600G alatt végigment a Robotzsaru Rogue City, meglepően szépen. AMD Frame Gennel egész tűrhető volt, és nem sokkal nagyobb hátralépés egy rx 480-hoz képest. Persze a felbontást le kellett venni, de beállításokat lehetett mazsolázni hogy legyen rajta pár szebb effekt. 8700g-vel szerintem hozta volna a rx 480 szintjét.
Sajnos a jelenlegi AM5 MATX alaplapok közül egy kivételével mind fos, ezért vagy várok vele amíg kijönnek a B850 lapok, hátha lesz változás, vagy megvárom a 8600g utódját (strix point?). Vagy mindkettő. Úgy már lesz értelme frissíteni.
-
TurboK0
tag
A C6 ITX-nél az sfx táp keret nem pont középen van hanem picit balra tol, de még mindig úgy hogy a ház közepéhez képest.
Amit belinkeltem, azt szerintem rá lehet csavarozni az előlapi síneket tartó csavarra is, tehát majdnem az oldalfalig ki lehet tolni a tápot. Csak egy centi a különbség, de nagyon sokat számít, mint ahogy a szomszéd felesége is mondani szokta. -
TurboK0
tag
C6 ITX-el nem tudom mi a helyzet, de a sima C6-hoz ha veszel egy ilyen keretet:
https://vi.aliexpress.com/item/1005007159261912.html
akkor azzal majdnem ugyanott tartasz.
Annyival lesz gyengébb, hogy hátulra ventit csak a házon kívülre tudsz helyezni gumipöckökkel, és a táp kábelt be kell húzni a gép belsejébe (előny ha van 90 fokos táp csatlakozód). Cserébe viszont lehet használni matx lappal is, feltéve hogy sfx tápot használsz és a memória nem otromba magas. A C6 ITX-hez járó táp keret sajnos középre igazodik ezért matx lappal egyáltalán nem használható. -
TurboK0
tag
Én egy régebbi corsair tápban cseréltem ventit, ott 2 gond volt: egyrészt a 14cm venti valójában csak 13.5cm, kellett 3d nyomtatni neki adaptert, amivel együtt már csak úgy fért be a 25mm venti hogy kicsit feszül/dudorodik. A másik gond az, hogy a gyártók egy része teljesen másmilyen fesszel hajtják a ventiket hogy még véletlenül se tudd cserélni; lehet hogy olyan feszen eléri a csúcsot amin egy szabvány venti még be se kapcsol, vagy olyan feszen kapcsol be amin normál venti már csúcsra ját, ilyesmi. Olyan is van pl. Corsair Platinum tápokban hogy PWM-es a venti, csak a pin kiosztás más (azt még szerencsére át lehet piszkálni a dugóból forrasztás nélkül).
Ez sajnos táponként más és más, utána kell keresni minden esetben hogy valakinek sikerült-e már.Én úgy oldottam meg hogy volt valami 4 pines corsair link csati a tápon, aminek a csatlakozásait lekapartam a nyákról és ráforrasztottam a venti 3 tűjét, így a hozzá járó csatlakozóval tudtam alaplapról vezérelni.
Olyat is láttam már hogy valaki egyszerűen fúrt egy extra lukat a fém kimenetre és azon kivezette a táp kábelét.Noctuánál lehet kapni ilyen gyorscsatlakozót ami arra van kitalálva hogy akármilyen kimenetre rá lehessen kötni a ventijüket, nem tudom hogy mennyire használható, de ha van rá pénzed megérhet egy próbát. Egyébként meg legjobb barátod a forrasztópáka.
Ja, meg velem volt már olyan hogy PWM venti sima feszültség vezérelt tűn egyszerűen magától lekapcsolt 1 perc után mert a PWM lábon nem kapott jelet, és azt úgy értelmezte hogy 0%-ra lett téve. Tehát ehhez lehet a 3-pines venti a jobb, de ez megint olyan hogy utána kell nézned hogy a táp milyen.
Van olyan SFX táp ami csak 80x15mm ventit használ, Noctuának meg olyan ventije nincs is.
-
TurboK0
tag
válasz
flashpointer #63257 üzenetére
450W táp fele annyiba kerül mint egy 1000W táp és pl. egy APU-s gépbe egyáltalán nem kell több, még akkor sem ha később teszel bele GPU-t (valami középkategóriásat).
Meg 1000W+ tápnál a teljesítmény görbe annyival magasabban van hogy alacsony fogyasztásnál, ahol a gép ideje 99%-at tölti, ott 5-20W-al többet szívhat egy 450W táphoz képest. Persze ez minimális összeg, de napi 24 órás működésnél már +10kWh a villanyszámlán, és ha azon múlik hogy elérjük a mágikus 210kWh havi határt (ahonnan felfelé 5x annyiba kerül az áram) akkor már nem is annyira mindegy.
Nálam ezen (is) múlt, úgy kellett átépíteni mindent hogy letornásszam 240kWh átalányt, anélkül most 2x annyi villanyszámlát kellett volna fizetnem. Annyi bibi volt vele csak hogy amennyivel lejjebb toltam a villanyszámlát, annyival drágább lett a Digi amióta felvásárolta a magyar állam. De legalább drágább nem lett a rezsi. Kurva jó ez az ország.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #63253 üzenetére
A gond az hogy manapság már nem is nagyon adnak ki minőségi 450W tápokat. Tavaly nem láttam olyan SFX tápot bemutatón ami nem volt minimum 750W, de a legtöbb új cucc már inkább 850W meg 1000W.
-
TurboK0
tag
MSI MS-CF10 LGA1700 DDR5 itx lapka:
https://www.techpowerup.com/325815/msi-introduces-new-ms-cf10-mini-itx-motherboardKíváncsi vagyok mennyi áramot fogyaszt. NAS-ra lehet jó lenne, mivel van rajta gyárilag 3db 2.5GbE RJ45, illetve 2x HDMI és 2x Displayport. Meghajtónak nincs elég port, de arra meg jó a PCIE slot mert alaplapi 3x2.5GbE mellett nem kell tenni rá külön hálókártyát.
De mini asztali gépnek is jó lenne a sok port miatt, illetve mert nincs rajta fél méteres VRM borda. Persze a 250W Intel procikat biztos nem kezelné, de nem is arra való.
-
TurboK0
tag
válasz
rxmiss #63071 üzenetére
remelem valaki megmagyarazza mit jelent h 14 pcie savot tamogat a 8500g, de csak 10 hasznalhato az AMD szerint.
4 sáv a chipset csatlakozás. A maradék 10 sáv felhasználható eszközökre.
Azon az alaplapon úgy van elosztva hogy M2_1 a procira van kötve pcie 4.0 x4 konfigban, M2_2 meg a chipsetre pcie 3.0 x4 konfigban. De, szerintem ez nem úgy van hogy okosan átcsoportosítja a rendszer a nem használt sávokat, hanem úgy hogy fizikailag hiányoznak a sávok a processzor talpairól (vagy minek mondják az LGA érintkezőket). És így nem is lehetne olyat csinálni hogy ha az M2_1 üres akkor több kakaó menjen a PCIE portnak, mert egyszerűen nem csatlakozik oda semmi a proci oldaláról.
-
TurboK0
tag
Hogy ment az tönkre? Nekem egyszer elszállt egy Samsung ssd-m, de kiderült hogy csak a biztosíték durrant el rajta. Ha azt leforrasztottam és összekötöttem a két végét úgy ment tovább rendesen (most is arról írok).
Kingstonnál láttam olyat hogy a négy NAND cella egyike halt meg, az viszont mehetett a kukába.
-
TurboK0
tag
ID-Cooling IS-55 egy 5600G-re elég, de csak ha van elég légáramlás a kaszniban. Illetve érdemes kicserélni a ventijét egy komolyabb darabra, nálam Noctua A12x25-el volt "elég".
De ezt is csak úgy ha van légáramlás. Pl. a Jonsbo C6-ban ATX táp blokkolta teljesen. Ha a tápot a kasznin kívül tartottam akkor rengeteget esett a hőmérséklet.Alaplap VRM-re nagyon gagyi bordákat tesznek, én szereztem be memóriára való réz bordát és azt applikáltam a gyári vasdarabok helyére. Így még torony hűtővel is szinte egyáltalán nem hevülnek fel.
Sajnos amit rendeltem azt utána azonnal le is vették a Merlinről, lehet mert 2-3 hét volt mire beszerezték. De a gyártónál még kapható:
https://shop.alphacool.com/en/shop/passive-cooler/17426-alphacool-gpu-ram-copper-heatsinks-10x10mm-10pcs
Van 14x14mm verzió is, de nálam a VRM-re a 10x10mm pont jó volt. A gyári hűtőborda párnájára rá lehetett tenni. Meg a gyári borda csavarozásának a lukain át lehet vezetni kábel tartót és azzal odarögzíteni, hogy ne essen le véletlenül.
Azt sajnos nem tudom megmondani hogy jobban is hűt-e, mivel az alaplapomon nincs VRM hőmérséklet szenzor. De igyekeztem elég erősen rányomni, és a gyári bordához képest alig langyos. Ha van a házban légmozgás akkor meg még annyira sem melegszik.SSD-nél egyébként úgy olvastam hogy normális hogy elég forró, még ilyen 50-60 fokon is. Akkor vannak gondok ha a hőmérséklet miatt lelassítja magát, de ez inkább a PCIE 5.0 meghajtókra jellemző, amihez még nem nőttek fel a chipsetek. Lehet régebbi PCIE 4.0 meghajtóval is előfordulhat, de ahhoz csak elég egy sima m.2 borda ami szinte minden alaplaphoz jön. Ha nem, van olyan meghajtó ami külön bordával együtt jön, de láttam már 3-4 centis aktív hűtéses, heatpipe-os SSD-t is (az asszem PCIE 5.0-ás volt).
-
TurboK0
tag
Említve volt valahol a topikban hogy 135mm magasság egyes házaknál túl kevés. Közben találtam egy ilyet: ID-Cooling SE-207-XT Slim, 135mm magas, közepén épp elfér egy noctua A12 venti. Ami a szép benne az az hogy teszteken pár százalékon belül van a drágább NF-U12A bordához képest, ami eléggé tiszteletre méltó.
De persze csak egy tesztet találtam (Tweaktown), szóval ez így kérdéses. Mindenesetre 7 heatpipe van rajta 2 külön toronyba elosztva, tehát nem lehetetlen hogy valóban hozza ezt a teljesítményt. -
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #62997 üzenetére
Az még csak notesz proci, és minden előzetes infó arra mutatott hogy azon a szinten lesz. Arra várunk hogy desktop APU legyen belőle, de annak még minimum 6-10 hónap.
-
TurboK0
tag
MATX gépházak között van olyan, ami hangszigetelt, és apró? Úgy láttam hogy csak a CM Silencio S400 és a Fractal Design Define Mini C az ilyen, de mindkettő elég nagy.
Vagy egyszerűbb lenne rendelni az obiból hangszigetelő piramist és kitömni vele a jonsbo c6-ot?
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #62950 üzenetére
Én mindegyik amazonon már csak kínai cuccot találok évek óta. Egyedül a márkás cuccok a kivételek.
-
TurboK0
tag
A Strix Halo-nak kicsi az esélye hogy desktopra kiadják, sajnos. Ha ki is adják, akkor sem biztos hogy lesz olyan jó, mivel 256bit LPDDR5X memóriára van tervezve, desktopba olyat nem tudom hogyan teszel, sima 128bit DDR5-el meg fele annyi sávszélesség van a memóriának.
Talán ilyen mini pc-be fogsz vele találkozni.
Én is sajnálom nagyon, és remélem hogy nem így lesz...Jelenleg a Strix Point (nem Halo) az ami várható lesz hogy jön AM5-re, talán egy év múlva, de ez is még csak spekuláció.
-
TurboK0
tag
Ha apró gépre tervezel akkor az SFX táp irdatlan sokat segít, tapasztalatból mondom. Sajnos az új SFX tápok viszont egyre jobban az új tápcsatlakozóra gyúrnak, ahhoz meg 7-800W minimum, ezért egyre drágábbak lesznek... régebbi típusok közül jót viszont elég gyakran találni aprón. Corsair Gold és Platinumot legalább hatszor láttam az elmúlt két hónapban.
-
TurboK0
tag
Úgy látom hogy a hátlapot, legalsó lapot, és a keretet leszámítva ugyanaz mint az előző verzió. A hátsó/alsó lapon csak a csavar foglalatok változtak, a keret meg leszedhető. Ha leszeded és helyette azt a táp tartót használod amit fent linkeltem, akkor szerintem jó lesz MATX alaplappal és SFX táppal. Feltéve hogy a memórián nincs batár nagy hűtőborda.
-
TurboK0
tag
Cseréltem a Seasonic Focus SGX-650 (Gold, 650W, SFX-L, 2019-es) tápot egy Corsair SF450-re (Platinum, 450W, SFX). Tapasztalatok:
32-140 wattig hibaszázalékon belül volt az összes mérésem, tehát ugyanolyan a hatékonyságuk. Papíron a Corsair-nek jobbnak kéne lennie pár százalékkal, főleg a ~20-40W tartományban (teszteken is így írták, illetve a Corsair magasabb, Platinum besorolású), gyakorlatilag nem láttam különbséget a teljesítmény felvételben. CPU csúcshajtásnál a Corsair minimálisan jobb volt (Corsair 133W, Seasonicnál 140W), de egy 5600G GPU nélküli masinánál ez bakfitty.
SFX-L és SFX között hatalmas a különbség az SFX javára, a méret miatt. A két centivel rövidebb SFX tápot SOKKAL könnyebb volt szerelni.
A szerelhetőségben közrejátszott az is, hogy a Corsair-hez szálanként külön harisnyázott kábeleket adtak. Ezzel sokkal könnyebben el lehet vezetni minden kábelt, szorosabban be lehet tuszkolni őket a kevés helyre, tehát helytakarékosabbak és kényelmesebbek. Hatalmas előny, ha kevés hellyel kell gazdálkodni egy itx vagy matx házban.A venti hangját még nem teszteltem, de alapjáraton ugye nem pörög, egy 5600G meg annyira nem terheli meg hogy felpörögjön. Mindenesetre PWM csatis venti van benne, úgyhogy ha hangos lenne, egyszerűbben ki lehet cserélni egy Noctuára, mint a Seasonicban lévő feszültség vezéreltet.
Jelenleg meg úgy van elhelyezve hogy a proci torony hűtője a táp bemenetére fújja a levegőt, tehát minimális légkeringés van, arra elég hogy ne hevüljön fel a táp kasznija (nyáron sokat számít).Perifériákban még annyi előny volt a Corsair javára, hogy az ATX->SFX keret aszimmetrikusabb mint a Seasonic esetén. Tehát az SFX "luk" közelebb van a keret széléhez, így ha pl. Jonsbo C6-ban ezt használod, akkor van pár milliméterrel több hely a cpu hűtőnek. A Silverstone PP08 keret még mindig jobb, de az már csak 1 milliméterrel van közelebb a széléhez, illetve az lukacsos a Corsair gyári keret meg nem.
Még annyival könnyebb dolgom volt, hogy vettem egy ilyet, SFX + 120mm méretben.:
https://www.aliexpress.com/i/1005006056247138.html
Így a Jonsbo C6 legelején, 2db csavaron lóg a venti. Nem fogja túl erősen, de erősebben mint a kábelkötegelő illetve sokkal egyszerűbb is volt felszerelni. MATX alaplappal még éppen hogy elfért, a memória és a táp között kevesebb mint 1mm hely van csak. Talán még lehetne annyival trükközni, hogy a táp tartót nem a 120mm venti csavarjára helyezem, hanem arra a csavarra ami a venti tartó "sínt" tartja. Erre nálam nem volt szükség, de én a legegyszerűbb, minimális hűtőbordát tartalmazó memóriát használom. Vastagabb hűtőbordás memóriával lehetséges hogy ez a táptartó keret nem jó, illetve lehet hogy trükközni kell vele.
Még annyi bibije van hogy a Corsair SF450-nél a táp kábel bemenete annyira közel van a táp széléhez, hogy a keret nem pontosan illik rá, de óvatosan becsavarozva már nem volt gond (így biztos feszíti a foglalatot, de nem érdekel, már nem volt türelmem lereszelni azért a fél milliméterért). A csavarok legalább jók voltak hozzá (ezüst színű csavarokkal jött).
Ja, és a keret és a táp között van annyi hely, hogy a hozzá mellékelt csavarok ne fúródjanak bele a tápba.
Viszont csak papírba/műanyagba tekerve hozta a posta, jól el is hajlott. Elő kellett szednem a satut hogy többé-kevésbé ki tudjam vasalni. -
TurboK0
tag
válasz
TESCO-Zsömle #62899 üzenetére
Ne felejtsd el hogy melyik országban vagy. Nálam az 50 ft-os értékű, ajándéknak deklarált, "not for resale" feliratos cd lemezt is meg akarták vámolni, szó szerint azt mondta az ügyfélszolgálatos hogy ez szúrópróbaszerűen történik.
-
TurboK0
tag
Igen igen.
Hozzávetőlegesen:
Zen 3:
Ryzen 5000 desktop: 2020.11, Ryzen 5000 notebook (Cezanne): 2021.01, Ryzen 5000 APU (Cezanne): 2021.08
Zen 4:
Ryzen 7000 desktop: 2022.09, Ryzen 7000 notebook (Phoenix): 2023.04, Ryzen 8000 APU (Phoenix): 2024.01Ebből kiindulva 2025 április/május környékén lesz új AM5 APU leghamarabb.
-
TurboK0
tag
válasz
HUN_Sector #62883 üzenetére
Nem lesz, illetve ha lesz akkor nem egyhamar. Ha lenne akkor már rég hallottunk volna valamit. 9000 sorozat sem jött még ki (1 vagy 2 hónap kell neki), a G szériák meg mindig jó egy évvel a normál procik után jönnek.
-
TurboK0
tag
válasz
laychi #62810 üzenetére
Az üveg oldallapot sajnos mindenhol erőltetik, kell a ledes szaroknak. Szerintem is baromság. De van sok olyan ház ami mesh paneles (mondjuk ezzel sem értek egyet, normális légcsatorna kell, nem az hogy az egész házban áramoljon szétfelé a levegő), és direkt jó hosszú hogy menjen bele a sok batár nagy kártya. Lásd Sama IM01. Ennek van rengeteg klónja, redditen van róla valahol egy lista, itthon asszem az Inter-tech IM-1 az ami kapható.
A C6-al ha elejére teszed a tápot akkor kell minimum SFX vagy SFX-L táp, egy 90 fokban elfordított táp kábel, egy kis érzék a Tetrishez, és sok türelem. A kábelt pedig igen be kell vezetni, nálam egy csavarhatós kábeltartó fogja a felső panelhez, az alaplap tartó lemezen van hozzá pár aljzat. A C6 ITX verzióban, amit még nem lehet kapni, lesz beépített hosszabbító a táp kábelnek, meg egy keret a tápnak, viszont a keret úgy van pozicionálva hogy matx házzal a memóriának útban van. De ha jól láttam, akkor a keret leszedhető.
Kötegelővel felfüggesztve valóban kicsit gány, és karcolódhat is (saját tapasztalat), ügyesen kell csinálni. pl. sínen keresztbe kötni, tenni rá öntapadós bútorvédőt. A kábeleket ha begyűröd a táp mögé akkor az kitömi annyira a helyét hogy ne nagyon mozogjon, a kötegelő meg lefogja ha meghúzod. Ja, és vastagabb kötegelővel egyszerűbb.
VGA is befér alá, de azt már tényleg igényel egy kis logisztikát. SFX táppal könnyebb, SFX-L táppal is még elfér de nagyon centire.Egyébként van ilyen felfüggesztő rács, én nem próbáltam, de úgy látom hogy pont megfelelő pozícióban tartaná a tápot:
https://www.aliexpress.com/i/1005006056247138.html -
TurboK0
tag
válasz
laychi #62788 üzenetére
Ha nem zavar hogy kábelkötegelővel függeszted fel a tápot, akkor a C6-ba elég nagy méretű hűtő is elfér, de ehhez célszerű az SFX méretű vagy kisebb táp használata. Olyat is láttam hogy valaki a gép aljára pakolta be csak úgy csavarozás nélkül, de nem tudom hogy videokártya alá úgy beférne-e.
Jonsbo TK-1 sokkal tágasabb, és ugyanolyan kompakt, viszont szélesebb mert a tápot egy külön rekeszbe tették az alaplap mögé. Ja meg üvegből van és sokkal drágább. A C6 azért ilyen népszerű mert marha olcsó, cserébe a legkisebb matx ház amibe még elfér ATX táp.
Esetleg van a cooler master Q300L ami olcsó és annyira még nem nagy. Van belőle full ATX verzió is, ugyanabban a méretben. De a hűtése állítólag nem túl jó (persze "állítólag" a Jonsbo C6 hűtése sem az, aztán mégis elvagyunk vele).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Házimozi belépő szinten
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- 24 Hours of Le Mans
- One mobilszolgáltatások
- Ingyenes az Epic Store-ban a The Operator
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- #95904256: Socket370 / 3DMark2001
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Anime filmek és sorozatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 3590 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest