- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Yettel topik
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Erős, de energiahatékony lesz a Dimensity 9500
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
woodworm #106708 üzenetére
Köszönöm a kiegészítést! Az ASUS GT-AX6000 v2 valóban újabb, mint a V1. Más chipset is van benne és már nem 10 GB-es WAN portja, amit amúgy se tudunk kihasználni itthon, mivel 10GB sebességű netet egyik hazai szolgáltató se ad ma még a lakosságnak. Szóval ezzel kell összevetni a TUF-AX6000-ret.
Árban a TUF jobb, de a GT is megfontolandó. -
válasz
woodworm #106431 üzenetére
Az lehet, mert AC-n idáig csak 550-600 -akat tudtam mérni,
egy ASUS ASUS RT-AC57U V3 -al és egy TP-Link C80 -al is, azok beton stabilak voltak.
Amúgy a TENDA-ba ez a beállítás van most amivel mértem a eredményeket.
Ha AX-re rakom akkor csökken a sebessége a falon keresztül.
Az ASUS-t 4 évig használtam, a TP-linket csak 1-2 hónapig.
A 1000/320-as digi net miatt váltottam csak AX-re.
Ezt a TENDA TX9pro-t még tesztelem. -
op9
aktív tag
válasz
woodworm #105078 üzenetére
Igen, azt én is észrevettem, h nem tükrözik a valóságot
.
2x2-es MIMO-t tud az MW325R, nem is technológia miatt gondoltam, hogy jobb lehet, mint egy ugyanúgy 4 antennás kétsávos router, hanem egyszerűen a 4 antenna jobban foghatja a jelet.
Egy videóban láttam, h legalább nem dísznek vannak rajta.
Világos, h a több antenna nem jelent egyből jobb jelet, de mérések híján maradt ez.
Figyeltem a tápot is (5V0.6A), hátha ad vmi támpontot, h több mW kerülhet az antennákra, de a proci is kérdéses, h milyen, és mennyit eszik.De az én problémámat már erősen túltárgyaltuk, köszönöm mindenkinek, aki segítő szándékkal írt!
-
op9
aktív tag
válasz
woodworm #105073 üzenetére
Köszi!
Való igaz, az tudja a repeatert, bár itt az Operating mode-nál kifelejtették.
Visszaolvasva az N12E amúgysem ajánlott a benne levő processzor miatt.Ha meg a két sávos routereknél nem szélessávú antennákat használnak, akkor 2.4GHz-en az AX52 is csak egy 2 antennás routernek felel meg. Így megint csak jobb jelet lehet elérni egy 4 antennás 2.4GHz-cel.
-
LoyalGuard
tag
-
gurabli
őstag
válasz
woodworm #104104 üzenetére
Talán egy jó évtizeddel ezelőtt még azt mondtam volna, hogy para. Most már kevésbé érdekel. Illetve azt mondanám, hogy egészen biztos, hogy a nyugati cuccok is tele vannak minden hasonlóval. Az NSA és társai lehet nem a routerre telepítenek hátsó kapukat, de mindenhez is hozzáférnek, ha akarnak, mondjuk a szolgáltatón keresztül. Ráadásul egyetlen törvény sem vonatkozik rájuk (a gyakorlatban). És semmivel sem érzem nyugodtabban magam, ha az USA kémkedik utánam, mint Kína. Lényegesen jobb a csomagolás, de a végeredmény ua. Elég, ha arra gondolunk, hogy a Five, Nine és 14 Eyes Alliances milyen szinten csapnak le a személyes adatainkra. Ráadásul kb. szinte minden Kínában készül. Vagy pl. kínai vason fut, mint a Huawei, stb.
Ettől függetlenül aggasztó, hogy ilyen kiskapuk lehetnek pl. a Cudy cuccokban. Mondjuk akkor a TP Link és Xiaomi is érintett, hiszen kínai - kizárt, hogy őket engedné "szabadon" üzemelni a hatalom.
-
válasz
woodworm #103811 üzenetére
+1
Itt is többször leírtam már, közvetlen, friss tapasztalatokkal, hogy milyen különbségek vannak az elvben azonos rádiós teljesítményű eszközök között.
A hatótávolság/lefedettség kérsését meg amúgy is a nyers erőn (EIRP) felül más (szoftveres) tényezők is komolyan befolyásolják.
MaCS
-
kezo0
addikt
válasz
woodworm #102351 üzenetére
OK, én folyamatosan kerestem azt a "v" betűt, amire a kolléga hivatkozott, de ezek szerint folyamatosan csak a fw első számjegyére utalt... Én meg már korábban írtam, hogy a 3.0.0.4.388_23630 az utolsó. Ezek szerint ez "v3", csak ez ugye önmagában semmit sem mond, mivel ezen belül különös jelentőséggel bír a 388, ahol egy nagy ugrás volt a fejlesztésben a korábbi 386-os sorozatú verziók után. Azt mondani, hogy a "v3" en bloc szar, baromság, de mindegy is.
-
BitRider
senior tag
válasz
woodworm #102351 üzenetére
Igen.
kezo0: Kifejezetten írtam is a V3 szériához, hogy az a legújabb hivatalos firmware verzióját jelenti, ami 3.0.0.4. De semmiképpen sem V2, ilyet nem is említettem. Tök fölösleges kavarni, nem bonyolult, amit leírtam, csak el kéne tudni olvasni, vagy ha ez nem sikerült, nem kell reagálni.
Dr.NX:
-
dudika10
veterán
-
-
dethroner
veterán
válasz
woodworm #101313 üzenetére
Most egy TP-Link WR841N v9 dolgozik muterék családi házában. A wifit usa régióra állítottam. Az FCC oldala szerint ez a gép 893mw, vagyis 29,5 dBm adóteljesítménnyel ad. Tehát akkor tisztázom magamban. Ha csak azért akarnék új routert muteréknak, hogy jobb legyen a lefedettség, akkor feleslegesen dobnék ki pénzt, inkább rosszabb lenne a jel?
-
Graphics
Jómunkásember
válasz
woodworm #101254 üzenetére
Jogos, nem figyeltem.
De amúgy spórolásnak érzem, mert 57-esből nem is találtam USB-set, nem mintha kéne, csak az AX-es routereknél nekem feltűnt ez..
Ja a másik a súly, tök fura, az AC66U B1 egy masszív súlyú eszköz, tudom nem ebben mérik a minőséget ( lásd gagyi tápok), de meglepő, hogy az AX53U és az AX57 is egy könnyű eszköz.
Mindegy, ha megoldódik a WiFi gondom megérte a beruházást.
-
cs.zs.
veterán
válasz
woodworm #100314 üzenetére
Hidd el, nem beszólok, meg nem fingatlak, meg ilyesmi, egyszerűen csak nem tudom miről beszélsz.
500 Megabit/sec esetén pontosan tizedannyi idő alatt jön le valami, mint 50 Megabit esetén. 1600 megabites letöltésnél (ha a küldő oldal is tudja) meg méggyorsabb.
Ehhez olyan laptop is kell, igen, amiben a megfelelő wifi kártya van. Olyanunk van, 4 db.
Ugyanezen a routeren az A10 telefonom talán 30-50 megabitre képes.
Erre gondolsz? Hogy hiába van fullos neted, ha nincs olyan eszköz hozzá? -
válasz
woodworm #100223 üzenetére
az egyik frekin wan, másikon lan elfogadható kompromisszum. owrt-vel lehet olyat elvben, hogy ugyanaz a rádió ap és kliens is egyszerre, de az tud problémás lenni (saját zsebrouterbe be van szúrva egy usb stick harmadik rádiónak pont ezért).
a lan port annyiban érdekes, hogy a nas felé ne legyen korlátozás (pont azért, mert a laptop is tud 5 gigán kapcsolódni), meg ha a cucc gazdájának egyszer lesz egy normális internetkapcsolata, akkor ne kelljen cserélni, annyival meg nem drágábbak gigás porttal se.
a xiaomi gyári megoldása akár jó is lehetne, de sehonnan nem derül ki, hogy pl az ax1800 tud-e ilyet.
köszönöm -
Csabi1984
addikt
válasz
woodworm #99595 üzenetére
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva? Panel lakás. Szobák száma mondhatni 2 de mellékes mert jelenleg abban a szobába is van egy router külön SSID-vel ha majd lesz 2 mesh eszköz akkor gondolkodom wifi összedolgozásban
■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6)
Jelenleg egy eszköz Wifi 6-os az Amazon Firestick 4K Max de az is Lan adapterrel megy
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz? Vodafone 500Mbit/s
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj! 20.000-30.000 Ft között és ennél még fontosabb, hogy falra szerelhető legyen (Ac1750 Tplink C5 is falra szerelhető)
-
jbnd-007
tag
válasz
woodworm #99553 üzenetére
Hol láttad ezt? Megnéztem még egyszer a hivatalos oldalt és nem találom.
Ja, megvan. Azt a sort észre se vettem. Bocs.
-
Rivaul
addikt
válasz
woodworm #99208 üzenetére
Köszönöm, bevallom én sem értettem ezt most
Semmi baj nincs a 200-al. Nem is utaltam rá hogy lenne. Gondoltam hogy szükséges info, mit kellene kezelnie. Őszintén egy teljesen hozzá nem értő barátnak segítenék, mert már 3x kötöttek nagyobb netet mivel alig ment a házban. Most kérdeztek rá hogy mi lehet a gond, hát ha tudom, mert valamivel közelebb áll hozzám az informatika mint hozzájuk. Nekem 150-es van és a kertben is jól megvagyunk vele. Ugyan fiatalabb és kicsit nagyobb routerrel, de azért az övékkel is boldogulniuk kellene. Így számomra az árnyékolás jöhetett csak szóba, mivel a nappaliban teljesen jó, de 1-1 fal után már használhatatlan. És ebben a pillanatban jött ez a topic, mert ilyen körülményekre már valami egyedibb megoldás kell mint a "vegyél le egy drágább routert a Tesco polcról". Hülyeséget meg nem akartam nekik tanácsolni. 17 év ph után alapnak veszem hogy a leg informatívabban teszek fel egy kérdést, hisz csak úgy kapok megfelelő választ. Mindenesetre ezt meg is kaptam, amit köszönök. Csak a körítés volt furcsa. De mind1
-
Graphics
Jómunkásember
-
-
kpityu2
őstag
válasz
woodworm #98192 üzenetére
A táblázat azt mutatja, hogy dedikált lesz. Mondjuk logikusan felvetődik a kérdés, hogy akkor a dual készülékeknél az egy szem 5G mit csinál, dedikált backhaul lesz, vagy vegyes forgalmat csinál? Ez utóbbi csak akkor gond, ha az 5G-t fullra ki szeretné használni valaki. Az elsőnél meg gondolom az 5G megy backhaulnak, a 2.4G pedig full sebességű wifi. Nyilván kompromisszum arra az esetre, ha valaki nem tud csupa tri-band egységet venni.
-
blakey
titán
válasz
woodworm #96550 üzenetére
Simán vennék egy Xiaomit, de amiket olvasok róla a topikjában, az elriaszt, számomra botrányosan sz@r az egész. Nagyon régi a gyari fw, legalábbis a "global" verzió, az OpenWrt fejlesztése már 2 éve folyik, felrakása sem olyan egyszerű, hekkelni kell " orrba-szájba", szóval akinek ez nem gond és szeret vele foglalkozni, legalábbis az elején, annak jó választás, én inkabb az olyat részesítem előnyben, amelyik rendszeresen kap frissítéseket viszonylag egyszerű, maximum 2-3 parancssoros telepítést igényel és könnyen gyári állapotba lehet hozni. Most egy AX53U-n gondolkodom az OpenWrt miatt, más, jelenleg kapható AX-esre nem lehet könnyen telepíteni az OpneWrt-t, legalábbis nem találtam ilyet.
-
válasz
woodworm #96542 üzenetére
Mi volt a gond a 1043 v1-gyel?
Nálam nagyon sokáig futott egy, és 2009 környékén jó párat vettek a környezetemben a javaslatomra, és ezek közül néhány (szerintem AP-ként) még mindig üzemel.
Sosem volt gond egyikkel sem, és emlékeim szerint a maga idejében ő volt a sztár -- én legalábbis nem hallottam panaszt róla, de érdekelne.Köszönettel: MaCS
-
-
plömplöm
őstag
válasz
woodworm #96371 üzenetére
erre gondolsz, gondolom én. ha ezt "bekapcsolom" a "kliensben", ahogy írtad, akkor ez az információ majd körbekering a belső hálózaton, és a router ennek megfelelően fog sávszelet és csomagokat osztani, mert a router is érti a μTP-t? vagy nem értek valamit továbbra sem? mert ha nem, akkor ez továbbra sem egy központi megoldás. egyébként a torrentezést nem én írtam, lehet. hogy linux iso-kat töltenek le hobbiból. nem hüjézek le senkit, csak megint az van, hogy valaki feltesz egy kérdést, és nem választ kap, hanem esetleges workaroundot.
tha_answer: köszi, igen, izomból, pénztárcából. mutp, értem, most a Mumbai Urban Transport Project részleteit elemezem
-
plömplöm
őstag
válasz
woodworm #96365 üzenetére
miért korlátozzam a klienseken a torrent sebességét 24/7-re? vagy miért kérjem a család többi tagjától, hogy kapcsolgassa attól függően, hogy ki van még rajta kívül otthon? és ha van, de bement vécére, vagy kint napozik a teraszon, akkor lehet nolimit, de amúgy meg limit? nem erre való egy qos, ami ezt majd szépen megoldja? tévednék?
az egy másik megközelítés, hogy az adott sebességen működő qos készen megvásárolva tizenhatmillióeurodollár, ami nem opció és máshogy kell megoldani, de 2022-ben talán már létezik valami gyári megoldás, én hiszek ebben és gondoltam megkérdezem itt, mert itt oly' sok a szakértő...
-
-
válasz
woodworm #96308 üzenetére
Csak azért gondoltam, mert említetted, hogy a 860l után ez nem lenne előrelépés, az pedig nálam 60-90%-os terheléssel nyomta az ipart, ha be volt neki állítva a dinamikus dns padavan alatt.
MZsoltee: A 860l nálam torrent max 5-7Mbyte/sec-et tudott a egy darab torrent esetén is. 100%-ra hajtott cpu-val.
Ezért gondoltam, hogy a torrenthez x86 kell.
Az AMD Jaguar magos kis ITX gépem egy 6TB-os WD Purple-lel néha 90 MByte/sec fölé is benéz, de a 60 szinte mindig megvan. -
válasz
woodworm #96299 üzenetére
Köszi a választ!
Értem.
Ha nem túl láma a kérdés, miben korlátozna engem a gyenge SOC?
Egy x86 gépen torrenteznék, a router a következőket csinálná a sima netmegosztáson kívül:
1.) - dinamikus dns kezelése, hogy kívülről elérhető legyen a torrentes x86 NAS.
2.) - esetleg alternatív DNS szerverek beállítása, de ez nem biztos.Ennyi.
De ha van ötletetek, hogy mire lenne praktikus még használni, akkor nagyon örülnék neki, mindig nyitott vagyok a fejlődésre.
(A torrentről úgy tudom, hogy még a legerősebb routerek sem olyan gyorsak, mint egy alap x86 gép, de lehet, hogy azóta fejlődött a világ.)Kössz!!
-
Daywalkerke
aktív tag
válasz
woodworm #95924 üzenetére
Mindig kivétel nélkül megfogadtam az itt kapott tanácsokat, de most mivel a két router 99%-ban megegyezik és a legfrissebb firmware-ük is mindegyiké 2022-es, ezért inkább a 820-as lesz választva mert ahogy a TP-Link weboldalán van ennek a felső részén lévő rácsozat miatt jobb a szellőzése és ismerősömnél többek között ez is egy fontos szempont, hogy ne melegedjen a router.
-
zolnagy
őstag
válasz
woodworm #95804 üzenetére
Megnéztem. Ilyen kártya van benne: [kép] Ide megy: [kép] A biosban ezt látom a built in device-nál: [kép]
Nem tudom, ez alapján cserélhető-e. Egy ilyen szerinted belemegy? [link]@Soma01, AX53U MM-ban most ~20e, de lehet akkor már inkább az AX58U, de persze a legolcsóbb a kártya csere, ha kompatibilis.
-
osonte
őstag
válasz
woodworm #95687 üzenetére
Igen az biztosan az. Viszont az RT-AX58U V2-re is a WikiDevi azt írja, hogy a WAN 2.5Gbps. Persze ez szoftveresen le lehet akár korlátozva, de ez csak akkor derülne ki, ha valaki letesztelné valóságban. Nekem nincs sajnos hozzá eszközöm, de jó lenne tudni. Az Asus hivatalos oldala szerint az AX58U 3 magos processzorral rendelkezik, pedig az új változat 4 magos, tehát nem tenném rá az életem, hogy valójában melyiket tudja a WAN portja... Láttunk már olyat, amikor valami nem volt korlátozva (pl.: AC65P -> AC85P Wifije).
-
ptotti14
csendes tag
válasz
woodworm #95673 üzenetére
Érzékeli, de egyszerűen nem ad IP-t. Ha pedig én állítom be manuálisan az IP-t a kliensnek, akkor úgy érzékeli mintha lenne kapcsolat, de valójában nincs, se net. Tegnap még az áramszünet előtt jó volt minden, azért gyanakszom arra, hogy valami tönkrement. Semmi extra beállítást nem csináltam a routerben, hogy megváltozzon.
-
-
cs.zs.
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- Általános igazgatóhelyettes tábla üvegből eladó
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Eladó karcmentes Apple iPhone 12 128GB / 12 hó jótállással
- HIBÁTLAN iPhone 13 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3104
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest