- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Fotók, videók mobillal
- Karaktere biztos lesz az első Nothing fejhallgatónak
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Patice #106754 üzenetére
Köszi, köszi átmegyek és bedobom hogy eddig mit raktunk össze !
Az utóbbi egy hónapban amennyire lehet felgyúrtam magam a témában, így már vettünk egy syno 923+-t, ezt lett a fő nas, ( raid6+btrfs) két volumével, ahol a másodikra megy a napi növekményes mentés, a régi 415+-ban pedig megcsináltam a forrasztós hacket a c2000 hiba ellen, és ez lett beállítva backupnak amire két naponta átmentődik a full 923+ tartama, jövő héten meg veszünk C2 felhő accountot és oda is felmegy hetente a cucc, így meglesz a 3-2-1 backup szabály
S mivel a rendszergazda nem hajlandó hétvégente megcsinálni, vagy legalábbis alig halad, ezért most én bújom a fórumokat és rakom össze helyette. Ja meg persze vettünk szünetmenteset is mert természetesen az sem volt.
-
válasz
Patice #106588 üzenetére
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat!
Területlefedéssel nincsenek tapasztalataim. Működtetek ugyan egy TP-Link EPA110 od-t (2,4 GHz, 360 fok), de ennek a jelét egy CPE210-essel kapom el 50 méterről, és ez jól is működik, az 50-100 Mbps stabilan megvan. Ugyanezen a távolságon telefonnal viszont már a kapcsolódáshoz is optimális körülmények és szerencse kell.
Egy CPE210-et a típuselődjével párba állítva (kb. 9 dBm, 60 fokos antennák) sok évvel ezelőtt egyszer létesítettünk egy Balatont átszelő kapcsolatot (kb. 10 km), amelyik lassú volt, de használható.
MaCS
-
tibbike01
őstag
válasz
Patice #106181 üzenetére
Aha értem, igen most így arukeresőn berendezve 116ezertől kezdődnek a 6ghz-t tudó routerek. Csak 2,4 és 5 ghz-t tudó wifi 7 routernek van bármi értelme?
Kobe: köszi, végülis tökre igaz, amit írsz. Akkor inkább egy erősebb jóféle ax-es routert keresek. Az mennyire igaz, hogy minél több beépített funkciót használva (pl külön SSID a gyerekeknek, szülői felügyelet, usb-n rajta lógó külső HDD) csökken az általános sebesség?
Bocsi, még egy buta kérdés: van bármi egészségkárosító hatása ennek a rengeteg sugárzott jelnek?
-
flash-
veterán
válasz
Patice #106002 üzenetére
amit nézek hogy a Cudy nak 3lan portja van az asusnak 4...
ki tudja jövőben kell e az a plusz egy...akkor viszont gondolom inkább Asus
de én más alapján most nem tudok dönteni. multicast menjende most nézem hogy most itt akkor sok féle asust ajánlottatok:
Asus AX53U/AX1800U
meg ugye a WR3000S.ezek közül melyiket?
-
atesss
addikt
válasz
Patice #106035 üzenetére
A garancia nem olyan nagy szempont. Ez külföldön lenne telepítve (Stockholm), a hibás eszköz visszajuttatása pedig plusz munka és költség. És még csak utána jön a gariztatási munka itthon... Bár, a jelenlegi árak mellett. Azért valószínű megéri foglalkozni vele.
Na közben viszont rájöttem egy következő szempontra.
Miután megláttam hogy egész elfogadható árban van már "egyfajta" manegelhető switch.
+10-15e Ft-ért TP-Link TL-SG1024DE [link]
"Easy Smart Switch". Nyilván, ezért az árért túl sokat nem kell várnom gondolom. Mi erről a véleményetek ?
Egy 5-portos ilyen Easy Smart -ot használtam pár éve. Illetve hát azóta meg apámnál üzemel csendben. De a Smart funkciókat csak felületesen megnéztem annó.
Ami jól jöhetne funkció pont: Port Mirroring.
Egy szabadulószoba switch csere lenne ez. Ahol a belső, játékelemek közti MQTT kommunikációt fel kellene hamarosan derítenünk (az eredeti brokert és vezérlőt - amivel problémák akadnak, de valódi javítást nem kapunk, "külsős" munka, és nem férünk hozzá rendesen - szóval lecserélni terveznénk hosszabb távon egy sajátra, ha tudunk).
Két héttel ezelőtt első körben egy a belső hálóra dugott laptoppal nem lett meg Wireshark-ban a teljes MQTT kommunikáció. Bár sokat még nem foglalkoztunk vele, még lehet valami beállítási hiba is akár.
Szóval, felmerült hogy Port Mirroring segíthetne ezt felderíteni.
Kérdés, egy ilyen egyszerű managelhető switch-től vajon mit lehet várni - egy ilyen úgy olvasom azért nem annyira egyszerű funkció tekintetében ?
Annyi a szerencse hogy adatmennyiség minimális, meg a sebesség se nagy.
Mondjuk, ez a kérdés már lehet másik topic ? -
atesss
addikt
válasz
Patice #106005 üzenetére
No, közben én is nézegettem méreteket. Néztem pár helyen (pl. arukereso) listát ár sorrendbe rendezve, aztán a gyártónál levadásztam a méreteket.
Az álltalad említett TP-Link TL-SG1024D: 294 x 180 mm [link]
Az abszolut legkissebb (mélységben) eddig a Tenda TEG1024D (v9): 294 x 120 mm [link]
Következő a Zyxel GS1100-24E (v3?): 267 x 162 mm [link]
A D-Link GO‑SW‑24G már közel van a TP-Linkhez: 280 x 180 mm [link]
A Linksys LGS124 óriási: 440 x 200 mm [link]
A gyári honlapot és adatlapot megnézve külön csak a Tenda-nál írják (illetve képpel is mutatják) hogy felületre szerelhető, azaz tuti megoldható vele amit az A.) pontban írtam.
Bár még részletesebben (pl. telepítési leírást is) nem néztem át mindegyiknél.
Külső tápos sajnos nincs közöttük.
Ezekről a márkáról mi a véleményetek ?
Különösen kérdés a Tenda, ami úgy látom egy kínai márka. -
juhaszmarci
csendes tag
válasz
Patice #106031 üzenetére
Árban horror, de az unifinak (bár 16-os ebből a legnagyobb) van egy erre a felhasználásra tervezett switch-e, dugasztáppal:
https://eu.store.ui.com/eu/en/products/usw-pro-max-16
A POE verzióra gyűjtök most… -
bteebi
veterán
válasz
Patice #105689 üzenetére
Jó ötlet, de én alapvetően router-párti vagyok. Már csak azért is, mert majdnem minden fali csatlakozónál/tól szét lenne osztva a kanócos net PC-re, TV-re, meg még ki tudja mire. A plafon amúgy nem hülyeség, gyakorlatilag mindenhol van mennyezeti padka (mondjuk abban lesz majd a LED szalag is), szóval papíron elférne, de inkább routert kellhetne. Mondjuk lehet, hogy lesz majd 1-2 access point is idővel (meglátjuk majd, mit csinálnak a födémel), de egyelőre 2-3 router kellene inkább.
-
-
válasz
Patice #105573 üzenetére
Pár éve elég sokat kísérleteztünk egy óccó multilayer switchcsel, és ugyan kezelte a VLAN-okat, de csak ha egy másik, a DHCP-t futtató switchen voltak definiálva. De már akkor gyanús volt, hogy ez inkább az adott eszköz "sajátossága".
Amúgy számomra az is nagy kérdés, hogy ha switchnél kezdődik a VLAN-ozás, akkor mi lesz a wifivel. Ha egy kombi routeren tudom beállítani, akkor adja magát, hogy a VLAN-okat a WLAN-ra is konfigurálni tudom -- "beljebb" történő beállításnál viszont már nem.
És ez számomra akkor sem teljesen tiszta, ha a beállított VLAN-hoz csak vezetékes eszközök (jelen esetben kamerák) csatlakoznak."Így fizikailag különíted el, nem logikailag VLAN-nal."
Mármint untagged/access portokra gondolsz? Az is VLAN, én pedig más elkülönítési lehetőségről switchen belül nem tudok.Köszönettel: MaCS
-
válasz
Patice #105522 üzenetére
"El szeretnéd különíteni a kamerákat a belső hálózatodtól?
Erre lehet elég lenne egy (félig) menedzselhető switch is."Hogyan? Ez már nagyon sok éve foglalkoztat, és itt, a Prohardveren is számtalanszor kérdeztem róla, de mindig az jött ki, hogy a routernek és a DHCP-szervernek is tudnia kell a VLAN-t a VLAN-hoz...
Köszönettel: MaCS
-
Toncos
tag
válasz
Patice #104910 üzenetére
Ohh, Isten őrizz!
Erre a gépre is alig tudom rászánni az időt. Plusz már kényszerűségből a digis eszközre van dugva mindent, amin keresztül meg sem tudom pingelni a szervert (ahogy olvastam, ez ennél "normális"), úgyhogy valami instant kell.
Találtam egy ilyet, ami szerint az alap Asusok '25. februárig kapnak frissítést garantáltan (kb. 1,5 év támogatás hálózati eszközre, tényleg röhej...). Még körülnézek más custom szoftvereknél (az AX-53U-t pl. támogatja az OpenWRT, az előbb emlegetett Merlint még nem csekkoltam), lehet, hogy ilyesmi fog dönteni. -
válasz
Patice #104244 üzenetére
Áhh, értem, köszi!
Akkor ebből a szempontból az OneMesh jobb, ott lefocizza a két vagy több eszköz egymás között a dolgot, és nem kell egy harmadik vezérlő.
Már csak asszonyt kell rábeszélni, hogy az antennás router is jó lesz, nem kell "tányér alakú" AP
Van arra lehetőség, hogy OneMesh támogatású routernek PoE-n keresztül adjak áramot?
-
Gabail
csendes tag
válasz
Patice #102838 üzenetére
Sziasztok! Intel N100-as minigépet szeretnék venni otthoni router/tűzfal célra, így a topikban keresgélve találtam rá Patice erre a hivatkozott márciusi hozzászólásodra, amiben említed, hogy upgrade-et tervezel egy CWWK N100-as minigépre.
Nos, magam is kinéztem ennek a 4portos testvérét.
A kérdésem pár tapasztalati jótanácsra irányulna. Ha azóta megvetted, mik a tapasztalataid, jó vétel volt, most is ugyanezt választanád? Honnan lehet/érdemes beszerezni? A cwwk.net nem említi, hogy EU raktárból szállít-e (gondolom nem). Esetleg tudsz-e bármi más beszerzési forrást javasolni? Akár a CWWK-n kívül más hasonló modellt, gyártót?
-
dni
őstag
válasz
Patice #103702 üzenetére
Köszi az ötletet, nem lenne rossz a Pfsense még átgondolom, de lehet inkább a Mikrotikkel mennék tovább ha már valami újat kellene megtanulnom.
TP linkrouter beszerzését akkor elvetem, ha kétséges, hogy javulást hoz, bár a 30 kliensnek manapság egyáltalán nem kellene soknak lennie egy soho szegmensbe szánt esetén. -
kymco
veterán
válasz
Patice #103289 üzenetére
Meta quest 3 van, és az összeg.... nem is tudom, árbarát. Cégről van szó, nem az én pénztárcám, de a gazd. vez. ne hordjon ki lábon egy szívrohamot. Ha kevés a net a fhd-hez, akkor kisebb lesz a felbontás. Már értekeztem az ötletgazdákkal, és ha a felvetésem áll, akkor elég lesz 6-10 eszközre, illetve 40 eszköz sima cms szerű rendszer tesztelésére. Tudom, elég kevés a konkrétum. Én sem tudok egyelőre többet, jövőhéten lesz egy bemutató és nekem előre kell gondolkodnom, hogy bármi is lesz, működjön
-
simico
aktív tag
válasz
Patice #103094 üzenetére
A szolgáltatói router egy vicc, mindenképpen sajátot használok. Arra gondolsz, hogy a mostani saját router helyére rakjak fel egy AP-t? Végülis ez is lehet egy megoldás, hogy a saját új router fent van a szolgáltatós cuccok mellett és a mostani helyére meg egy AP kerül.
-
Vasy09
őstag
válasz
Patice #102827 üzenetére
Köszi szépen neked is és mindenkinek!
A vége lehet, hogy az lesz majd, hogy egy külön hálózatot kell kiépítsek az okos cuccoknak...
Viszont most adok még egy esélyt az AX88U Pro-nakAztán meglátjuk.
Affinitásom mindenhez is van, csak a tudásom csekély még hozzá
, de majd utána olvasok ennek is és ha más nem , összehozom majd.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítő hozzászólásokat, illetve tanácsokat mindenkinek.
-
zst
tag
válasz
Patice #102827 üzenetére
Szia Patice!
Kicsit bele offolok.
Én is most tervezek egy saját router megépítésébe, OPNsense alapokon. Tudnál írni róla kis véleményt akár privátban, hogy mennyivel jobb egy ilyen eszköz a rendszerben, mint egy gyári TP-link, vagy Asus? Jelenleg a Telekom Technicolor 2235 a fő router az emeleten, és egy TP-link AX90 az AP a földszinten (meglepő, de az AX90 belövi az egész házat wifivel, még az emeleten is bőven van jel, pedig nem kicsi a ház). Engem nem igazán érdekel a Mesh, lenne ez az épített router mint "mindenes", aztán 2 AP a wifinek , 1-1 emeletre, földszintre. A többi kábel, switchekkel. Csak kíváncsi lennék az előnyeire, hátrányaira.
Megköszönném a tapasztalatod.
-
BiP
nagyúr
válasz
Patice #102767 üzenetére
Korábban úgy volt a padláson. De levittem a garázsba, viszont UTP-t oda nem tudtam levinni. A födémet és a térkövet pedig nem akarom átfúrni a nappaliban.
Ezért csináltam meg úgy, hogy levittem egy routert, ami veszi a fő router wifijét, és erre van kábellel rákötve a NAS. De így kb. 300-400Mbit a max. ezekkel a routerekkel ac-n. (míg kábelen 7-800Mbit van)Ezért kérdezem, hogy esetleg egy erősebb (vagy akármilyen) ax routerrel ezen lehet-e javítani, vagy ebben ennyi van, ha fejreállok, akkor is, a router erőssége nem oszt nem szoroz ?
-
BiP
nagyúr
válasz
Patice #102762 üzenetére
Korábban a padláson volt, oda vittem fel kábelt, de a nagyobb hőingadozás (nyáron 60, télen akár 0 alatt) miatt inkább levittem. Egy ideje lent van.
Próbálkoztam powerline adapterekkel, de azzal siralmas volt, így lett a jelenlegi megoldás.
Kábelezni itt nem tudok sajnos vagy csak nagyon rondán, és ezt szeretném elkerülni.A kérdés még mindig valid: bontás nélkül, vezetéknélküli módon javítható-e az átvitel routercserével?
-
VanAzAPénz
aktív tag
válasz
Patice #101730 üzenetére
Szia!
Ahogy láttam szoktad ajánlgatni a ER7212PC -t.
Szemezgettem vele mivel AIO, de vannak negatív vélemények vele kapcsolatban.
Állítólag lass, vagyis az OC200-nál mindenképpen, illetve ami nekem is zavaró lenne hogy az Omada nem switchként kezeli, vagyis jeleníti meg hanem GateWay-ként. Így bizonyos statisztikákat nem jelenít meg, illetve nem tujda DPI-t sem. -
JóképűIdegen
tag
válasz
Patice #101883 üzenetére
Tp link - bol meg mindig el bennem az a regebbi rossz beidegzodes hogy szakadozik, illetve ez manapsag is elofordulo jelenseg az otthoni/Soho routereiben, gondolom az Omadaban ez azert mar csak nincs, eleg nagy blama lenne
"Optikai csatlakozós AP-ot még nem nagyon láttam, ezért mindenképpen kell pár RJ45-ös réz modul a switchbe, hogy az AP-okat be tudd kötni." - nincs is kiveve az Asus Ax89x-et es oszinten ezert toprengek a "gemer routeren" termelesi kornyezetbe, igy szamuzni tudnam a rezet, csak optika futna a gyaron keresztul, Ap-tol a serverig 10gbit.
a 2.5Gbit a minimum mar, tabletek is lesznek cserelve wifi6-ra ezzel a lendulettel, es 4-5 evig ehhez nem lenne nyulva. ( Mikrotik is 5 evet elment szoval csereljuk mielott komolyabb problemai lennenek) -
memorix
senior tag
-
Eddy_
csendes tag
válasz
Patice #101854 üzenetére
Minden ami lehet vezetéken fog lógni, természetesen készülnek a kiállások ezek egy rack szekrénybe fognak összefutni.
Valóban UPS jó ötlet!Valóban Asus ellen szól hogy nincs kültéri node, de mindenhol azt olvasni hogy mennyivel jobb/egyszerűbb mint a többi gyártóé. Kicsit elbizonytalanítottál. Van a TP linkkel szembe egy megindokolhatatlan ellenszenvem
de ezt persze el tudom engedni ha az jobb döntésnek bizonyulna.
#101855 Multibit: Jelenleg nincs csak gigabit, de elérhető 2gigás net. Arra akartam kilyukadni hogy olyan eszközzel amin két 2.5Gbps port van ez azonnal, eszközcsere nélkül kihasználható a jövőben.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Patice #101552 üzenetére
Bocsi még pár kérdés:
1) Ha vennék egy DS224+ / DS423+-t akkor azon már elfuthatna a vezérlő, jól gondolom? (Más miatt gondolkozom NAS turbózásán amúgy is).
2) Az AX-es access point lehet gigabites TP-linkes router mögött is, ugye? (TL-SG108)
3) Egyébként mennyivel jobb ha a vezérlő is a routeren fut (amit Te ajánlottál), mintha a NAS-on?Még külön kérdés, hogy az Access pointot mennyire tudom jól elhelyezni?
Egyet emeleti mennyezetre átfúrnék a "padlás"-ról, ez ok.
A földszintre pedig a tv állványhoz tudnék tenni (ott van ethernet kábel, de omada-ból nem látok asztalra helyezhetőt. Ilyenkor falit vagy mennyezetit érdemesebb tenni? valamelyiknek jobb a szórásképe ilyen szempontból? kb. 90 fokba kellene sugározni (ha ilyet lehetne itt)
még gondolkozom, hogy megéri-e de ma is kiderült, hogy a mostani router már kevés... -
Lasersailing
senior tag
válasz
Patice #101552 üzenetére
Van NAS, de nem megyek vele semmire ha jól látom (DS118 és konténer kellene hozzá de arra nem telepíthető)
Közben amit linkeltél youtube on elkezdtem nézni épp egy ilyen rendszert mutattak be. Csak pl mennyezeti ap nem megoldható(monolit födém, kábel kiállásra esely sincs) lehet maradok az asus 86u pro nál + aimesh. Mindenesetre először kicsit képzem magam a linkelt csatornán... -
Lasersailing
senior tag
válasz
Patice #101547 üzenetére
Mégegyszer köszönöm amiket írtál!
Próbálom a fentieket is figyelembe véve az elköltendő összeget csökkenteni...Pl. TP linkből egy ilyet találtam, ami 23e, de ha jól értem ez tudna VLAN-t szeparálni. E mellé 1-2 omada AP, pl. EAP610 amit Te is használsz megoldás lehetne, nem?
LAN portok száma elegendő lenne. tudását nem tudom megítélni...
Ha jól értem vezérelni a hálózatot ez is tudná, nem?POE hogy nincs benne, az nem gond, nem használnám.
Vagy Ubiquitiből olcsósítás ezzel?
-
-
Lasersailing
senior tag
válasz
Patice #101517 üzenetére
Szia,
Közben gondolkozom ezen is, csak nem nagyon találok olyan helyet, ami kiképezne erre. Tudsz esetleg linket küldeni ami Ubiquiti ügyben képbe helyez? (HU/EN)Közben az jutott még eszembe, hogy lehetne logikusabbá is tenni a rendszeremet:
digi ONT a padláson van, oda mehetne egy eszköz*, ami megosztja a netet a két lakás felé (onnan megy ethernet kábel a két lakásba). DHCP + vlan kellene nekem ide.
Az egyik lakásban van egy jó router magamnak meg vennék egy ax-es routert (vagy inkább egy (kettő) jó accespointot, ez a két router adná a wifit a két lakásban.*ezt hívják wifi nélküli routernek? Ubiquitynél pl. innen valami?
[link] -
PHenis
senior tag
válasz
Patice #101348 üzenetére
Reset megvolt vagy 2x már. FW a legfrisebb azt írja, bár tavalyi 20220316.
Eddig saját webes felületen próbáltam, nemrég migráltam omadába, így próbálgatom most. Bár így meg nem tudom állítani külön a 2,4 és 5GHz wifi SSID-t (vagyis még nem találtam meg hol kell). Érdekes hogy a community oldalon az ezzel foglalkozó topikban nem azt írják hogy hogy kell, hanem győzködik az embereket, hogy jó az úgy ha egyforma.Úgy terveztem, hogy több darabot veszek majd ebből de titkon azt reméltem, hogy a régi digis beépített antennás routertől azért nagyobb lesz a hatótávja és gyorsabb lesz. Még ha a sebességingadozás valami beállítás kérdése is (amit nehezen hiszek el) a hatótávja egyértelműen gyengébb.
Ha van egyéb ötlet, szívesen fogadom
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice #101340 üzenetére
Még nem akartam felszerelni, ezért a polcra tettem a szolgáltatói mellé, felfele néz most. Kb 1 méter magasan. Volt falnak támasztva is teszt meg arccal lefele is mintha felszereltem volna a plafonra.
Mérés közben összevissza ingadozik a sebesség, most épp 11/5 mega a max.
Wifi analyzerrel rendre 3-6 dBm-el kevesebbet mérek akarmilyen poziban van.
Lehet kifogtam egy hibás darabot?
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice #101079 üzenetére
Megvettem egy EAP650-et, de valahogy nem felhőtlen az örömöm mert a wifi elég lassú/ingadozó. Elég sokat próbálkoztam vele a teljesen alap beállítástól kezdve. Jelenleg b/g/n/ax mixed, 40MHz, 20 dBm tx power van beállítva, egyetlen eszközzel csatlakozok a wifijére.
A szolgáltatói router stabilan hozza az 50 Mb/s-t, a 10 éves tl-wr740 ami egy betonfödémmel odébb van, tud 30-at.
Az EAP650 jó ha 20-at hoz de többnyire nem éri el a 10-et sem pedig itt van mellettem a szolgáltatói router mellett.Telefonnal mértem, speedtest.net-en. Tudom hogy ez így nem a legjobb, de a szignifikáns különbség így is látszik. Kábelen 6-700 körül van.
Van esetleg tipped, hogy mit nézek be vagy mit próbáljak ki?
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice #101079 üzenetére
Na, akkor először veszek egy EAP653-at. Kipróbálgatom a ház különböző pontjain, ha nagy mázlim van találok olyan helyet, hogy nem is kell több. A szolgáltatói ZTE router integrált antennája nem tudom hogy hány dBi-s (sztem 3-nál nem több és szar helyen is van) de az EAP-é 4, ezért nagy várakozásaim vannak. Ha mégis kell akkor veszek még és beizzítom a HA addon-t. Később meg vagy veszek egy olyan 7212-t vagy egy gyanúsan olcsó ER605-öt, esetleg egy mikrotik L009UiGS-t (nagyon szimpi lett a mikrotik nem tudok mit csinálni
).
Hmmm, ez így úgy hangzik mint egy terv, köszönöm a segítséget
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice #100747 üzenetére
Már pár hét eltelt mióta tanácsot kértem, de közben nappalit festettünk és nem volt időm ezzel foglalkozni
Nézegettem ezt az omada dolgot amit ajánlottál és megtetszett. Ha jól értem a felépítését, akkor kellenek EAP-ok amik a wifit szórják majd, kell egy omada controller ami majd roamingot intézi, ez lehet hardveres pl. egy OC200 vagy softwares pl. futhat Raspberry-in vagy valami mini PC-n. De ha jól értem, akkor az omada kontroller csak mesh-t vezérli, router funkciókat nem lát el. Tehát kell még egy router is, valamint egy switch mert ennyi luk nem lesz egyiken sem
Ezeket néztem:
EAP653 (gyorsabb mint a 610 és jelenleg pár ezer ft-al drágább csak)
OC200 (ez elég drága cucc, de nem akarom a raspberry-re rátenni mert azt állandóan hekkelem meg babrálom, vagy vegyek emiatt egy miniPC-t vagy szervert vagy valamit)
Egy TL-SG108 switchem van már, nem omada kompaibilis de ha jól értem nem is szükséges, hogy az legyen.Routerrel vagyok kicsit bajban. Van ez: ER605 ami elég olcsónak tűnik, de nem látom miért ne lenne nekem jó.
Meg két drágább: ER7206 és ER707M2 ezek esetleg tartalmazzák a cloud controllert? -
hoffman_
nagyúr
válasz
Patice #100959 üzenetére
köszi a választ, igen, közben alapszinten próbáltam körbejárni, injector-okat néztem splitter helyett. ezt a tp-link típust néztem én is, teszek vele egy próbát. vagy elég az 1A, vagy nem... ha jól látom a 802.3af szabvány fedi le ezeket, 15.4W-ig, ha pedig 30W kell, akkor 802.3at szabvány. utóbbira splittert egyelőre nem találtam, de mindegy is, mert az ax2 csak 16W-ig tud.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Patice #100956 üzenetére
most jutottam odáig fejben, hogy biztos van rá valami megoldás, akkor ez lesz az.
az még necces, hogy szerintem hosszú a kábelszakasz, 15m-re tippelem, ez sem segít. mindesetre a technikusnak felajánlom, hátha. az optikát a lakásba nem hiszem, hogy be tudja rángatni. csak coax és utp lett behúzva sajnos anno.
köszönöm!szerk.: ezt és ehhez hasonlókat nézegetek, de ha jól olvasom, akkor ez a poe-t fogadó eszköz irányába továbbít 5V barrel plug + Ethernet kábel pedig a bemenete. esetemben a poe kábelből kell ugye szétszedni - mindkét irányban működik problémamentesen vajon?
-
drrossgeller
csendes újonc
válasz
Patice #100842 üzenetére
Kültéri AP esetében úgy látom, hogy ASUS-nak nincs ilyen, TP LINK esetében már nagyobb a választék. Akkor inkább mozduljak el a TP-Link irányába, hogy a kertbe is biztosan legyen wifi? Vagy AP esetében mennyire variálhatóak az egyes márkák, vagyis, ha az ASUS RT-AX82U már magában nem lenne elég, mondjuk, akkor mellé egy TP-LINK márkájú kültéri AP mennyire életképes megoldás? (Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, sajnos nem vagyok otthon a témában)
-
PHenis
senior tag
válasz
Patice #100747 üzenetére
Router maradhat a szolgáltatói.
Most valószínűleg hülyeséget kérdezek, de ha a TP-link lesz az AP de a router marad a szolgáltatói, akkor melyik eszköztől fog függeni a hálózathoz csatlakoztatható max eszközök száma? A szolgáltatói router max ~30 eszközt hajlandó kiszolgálni nekem és kinőttem.Omada kontrollert szoftveresen intézed saját eszközön.
Láttam hogy rpi-re van omada telepítő, de azon most a HA OS megy natívan. Így akkor valami konténeres vagy vm-es megoldás kellene ha jól értem.király, hogy a hálózat intézi, hogy épp melyik AP-hoz kapcsolódjon adott eszköz
Ez a funkció tetszene nekem és számomra eddig nem volt egyértelmű, hogy a mikrotik amúgy tudja-e ezt. -
PHenis
senior tag
válasz
Patice #100659 üzenetére
Mikrotik hap ax2 és ax3 routerről valamint a cap ax access pointról mi a véleményetek? Ha ezekből építkeznék, az már úgy egy időtálló config lenne? Mondjuk egy ax3 fő routernek a ház közepére, meg két cap ax vagy ax2 a ház két végére, capsman-al managelve.
Audience kicsit drágának tűnik, ahhoz képest, hogy ax-et nem is tud, meg az antennája is kisebb nyereségű mint az ax3-é valamint a második 5ghz rádióját ki sem használnám mert vezetékelni szeretnék.Multibit: ezt az egész témát. Olyat akarok, hogy ne kelljen 2 év múlva keresgélni, hogy mit vegyek megint. Több eszközben gondolkozom.
Soma01: mindenképpen vezetékes backhault szeretnék.
-
-
pipec
csendes tag
válasz
Patice #100344 üzenetére
Testzik ez az AiMesh megoldás, látom a leírásban, hogy az XD4 az ajánlottak között van, teszik is, mivel nincs szükségem millió portra, viszont a belső antennák némi szkepticizmusra adnak nálam okot. Ne féljek tőle, vagy inkább a szép nagy antennákra menjek rá egy "hagyományos" kivitelnél?
-
woodworm
veterán
válasz
Patice #99736 üzenetére
Dobálta a klienseket és egyszerűen nem tudtak egy idő után csatlakozni rá. Viszont nem jelentkezett mindenkinél, erősen függött a csatlakozó kliensektől, ki, mivel csatlakozott rá. Előfordult a gyári fw-vel és openwrt-vel is. Utóbbi esetében a logban lévő bejegyzések alapján DMA hiba néven emlegették.
-
dethroner
veterán
válasz
Patice #99733 üzenetére
Volt abból a fehér 1043-ból régen nekem, meg volt a V3 fekete verzió is. Azt hiszem azzal még próbálkoztam OpenWRT használattal is. Igazából az is megfordult a fejemben, hogy arra a 841N-re kéne rakni másik szoftvert és megemelni a rádiós sugárzást, ha lehet persze. Nem vagyok egyáltalán képben ezzel a dologgal, de megpróbálnám. Az tart vissza leginkább hogy muter 65, fater 72 éves, egy szót nem beszélnek idegen nyelven, és a pc-t, telefont is csak a saját, megszokott be és kikapcsolási módjukon használják. Volt hogy a windows hónapokon keresztül dobált valami egyszerű üzenetet, ami még ráadásul magyarul is volt, de ők féltek rákattintani, megnyitni, ezért mindig bezárták.
Szóval ha az OpenWRT elkezd vacakolni, én 500km távolságról nem tudok segíteni nekik, ott maradnak net nélkül. Ennek az idegeskedésnek nem teszem ki őket. Régi emlékeim szerint ha a wifi területi beállítást valami japan2-re állítottam, erősebb volt a jel. Még egy próbát ez is megérhet
Végső esetben viszek egy 741N-t és összehozok valahogy egy WDS-t, talán meg tudom csinálniVagy egy jelismétlőt, ha az működne. De valahogy szimpatikusabb lenne egy erősebb wifis router, mint plusz újabb eszközöket használni.
-
-
cs.zs.
veterán
válasz
Patice #99560 üzenetére
Az csak a NAS-ra íráskor számítana.
NAS-ról laptopra másolva már a belső hálózat számít (ami jelenleg 200 megabittel ketyeg?)Le kell venni a laptop alját, megnézni hogy milyen (méretű/alakú) wifi kártya van benne. Létezik-e abból a méretből gyorsabb, mint ami most van ?
Hátha.
Na meg kell egy jobb router
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Redmi Pad Pro, 6GB/128GB, még garanciális
- Honor 200 Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- Apple iPhone 14 PRO - 128GB - Deep Purple - 85% akkumulátor
- GOPRO Hero 11 BLACK akciókamera - különlegesség!!! Labs fw 01.20.70
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged