- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- iPhone topik
- iGO Primo
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
memorix
senior tag
válasz
osonte #107096 üzenetére
AX92U és AX4200 van Meshbe (kábelen összekötve Utp6-n) a fő router a AX92U. 0 problémát tapasztaltam a AX4200 -s. Software frissítést kikapcsoltam.
A Firmware -t én frissítem. Jellemzően akkor ha stabil a verzió. A softwareket is emberek írjak, igy előfordul, hogy nem tudták többféle környezetben részletekbe menően tesztelni. Más router gyártónál is szokott hasonló probléma lenni. Nem csak egyes modelleket súly a hiányos automata tesztelés minősége. Wifi 7 modelleknél / új routereknél gyakoribbak a problémák mint kiforrott routernél. Ha nincs baj a verzióval és stabilan teljesít akkor érdemes cserélni a verziót. Ha probléma van akkor az előző verzióra kell visszaállni ami hibamentes volt. Ha nincs jelentős változás a sofwareben akkor meg nem érdemes cserélni.
-
tibbike01
őstag
válasz
osonte #107092 üzenetére
Fura, így elsőre az AX4200-őt jobbnak mondanám, pláne az 5Ghz 3x3 miatt. Illetve a tesztekben is jól szerepelt. Fura ez az egész, hogy az adott környezetben, kinek milyen router válik be. Függ a helységtől, a kliensektől, az internetszolgáltatótól és még egy kicsit a csillagok állásától is. Erre kezdek rájönni.
-
memorix
senior tag
válasz
osonte #106146 üzenetére
Attól, hogy 1GB RAM lesz nem oldódik meg a problémád, hogy a közeledben túl sok router/zavaró jel van.
1 GB RAM ott tudok elképzelni ahol nagyon sok saját kliens egyszerre forgalmaz 40-80db -is és számos egyéb szolgáltatás be van kapcsolva ... ott stabilabb lesz, a párhuzamos kiszolgálás...a kiszolgálás sebessége nem nő majd ,max nem csökken a kliensre jutó kiszolgálási idő...
Szerintem előbb kapunk egy újabb adót mint ahogy a 2000 Mbps csomagot bevezessék.
A szomorú az lesz, hogy attól, hogy több RAM lesz benne nem lesz gyorsabb a routered érzékelhetően. Ez a problémádon nem segít.
-
-
memorix
senior tag
válasz
osonte #106131 üzenetére
Szerintem kár lecserélni a TUF ax 4200-t. Ha sok egyéb más hálózat is van a környéken akkor a csatornák kiosztásával lehet játszani.
Az Asus RT-BE58U csak pluszba Wifi7 -t tud de nem gyorsabb mint a TUF AX4200. Ár érték arányban a TUF AX a jó választás.
A TUF AX6000 vagy a GT AX6000 routerek gyorsabbak a TUF ax 4200-nél azonban nem leszel előrébb mivel a probléma a csatornák kiosztásánál van, sok zavaró jel van. Kell keresni a meglévő routerednél olyan csatornát amit kevésbé használnak a szomszédok.
Ha nagyon vásárolhatnékod van akkor a TUF AX6000 is simán elég és a csatornákat akkor is be kell állítani.
-
-
Rederik
tag
válasz
osonte #104660 üzenetére
Köszönöm a választ! Egyébként a 2.4 kellene a pincébe, de tényleg azt tapasztalom én is, amit írsz. Még a konnektoros hálózatot javasolta valaki, csak ott meg azt hiszem az a baj, hogy nem biztos, hogy egy fázison van a lakás meg a pince, s ha jól tudom az számít.
egyébként legalább lakáson belülre van erősebb router, mint az ac66u? Mert most repeaterrel oldom meg a távoli szoba lefedését.
-
Multibit
nagyúr
válasz
osonte #104602 üzenetére
Néha volt olyan, hogy az emeleti routerhez akart csatlakozni, de a földszinten mindenhol jó volt a Wifim
Na, ez az! Ebben az esetben nem jól működik a roaming. Az persze kérdés, hogy azért, mert rossz egy/több beállítás, vagy mert a rendszer eleve rosszul kezeli. Mindegy, hagyjuk!
-
-
Multibit
nagyúr
válasz
osonte #104528 üzenetére
Korábban, mikor két Unifi AP üzemelt nálam a lakásban, nekem is az volt a nyerő, mikor visszavettem a teljesítményüket. Akkor volt ideális a seamless roaming közöttük.
szerk:
Egy kis lakásban nem kell, hogy üvöltsön a rádió. A jelenlegi AP-m ilyen beállítással dolgozik:
-
memorix
senior tag
-
memorix
senior tag
válasz
osonte #104419 üzenetére
Várható volt, hogy +-3% belül szóródik a sebesség. A chip nem tud többet mint ami benne van.
Ha a supportot, nyelvi lehetőségeket, használati utasításokat/install guide, szoftver kezelhetőséget és garanciát nézzük akkor a Asus TUF sorozat (ax4200/ax6000) jó ár érték arányba kapható. Inkább fizetek többet érte mint, hogy kínai nyelven kelljen konfigurálni vagy supportot intézni.
A wifi ellensége a falazat, minél vastagabb minél több vasat tartalmaz és minél több falazat van, annál kevésbé hatékony a wifi adatátvitel. Panelnál érdemes kábelezni/Mesh-t kiépíteni/AP/jelismétlőt berakni valamilyen kombinációba alapterülettől /lehetőségektől és igénytől függően. Ha alap esetben, nem elegendő az 1 db router teljesítménye.
-
válasz
osonte #97794 üzenetére
A 841-essel nekem nagyon konkrét összehasonlítási alapom van. Az Asus AX58 jóval messzebbre "visz".
Ez persze, mint minden wifis próba, egyedi, de jelen esetben az én AX58-asom és a szomszédom WR-841N-je nagyon hasonlóan helyezkedik el a házhoz képest, és mind beltéren, mint a házon kívül sokkal jobb az Asus elérhetősége.
A korábbi AC87-esem és N18-asom pedig még egy szinttel jobb volt, akár több száz méterekről is használható kapcsolatra volt képes a telefonommal, ahonnét a TP-Linkhez még a fele távolságot le kellett gyalogolni.
Úgyhogy messze nem kell 100e fölé menni.
MaCS
-
Multibit
nagyúr
válasz
osonte #97618 üzenetére
rizla888 kolléga nagyon kevés információt adott. Van egy olyan sejtésem, hogy egyáltalán nem jutott eszébe, hogy minimum két eszközre van szükség. Így azon sem gondolkodott el, hogy kábelt kell átvezetni a födémen. A másik fontos dolog az 1500-2000 Mbps igénnyel kapcsolatban, hogy semmit sem írt a kliensekről. Tartok tőle, hogy nem tudatosult benne, hogy ez ugyanolyan fontos tényező, mint maga a router.
-
Marci112233
addikt
-
tylerddd
veterán
válasz
osonte #96734 üzenetére
Üdv! Tehát nálad a routerből kábellel megy a jel a node-hoz. Azzal kapcsolatban nincs tapasztalatod, hogy ha a modemtől megy a jel a node-hoz, akkor működik-e a mesh megoldás? Nálam megy egy kábel a modemtől a másik helyiségbe, ahol a node lenne, de az az androidos Telekom boxba megy. Nem tudom, hogy ha ezt a kábelt a fő routerbe dugnám (nem a modembe) és menne a node-ba, bekapcsolnám igmp snooping-ot, akkor a boxot a node-ba dugva menne-e tévé. Nyilván a puding próbája ... de hátha tudsz erről valamit
Köszönöm!
-
membrandj
nagyúr
válasz
osonte #96734 üzenetére
Szia! Köszi!
Nekem az alap probléma az, hogy hogyan jut le a jel a földszintre? Vasbetonon keresztül félek, hogy limitált lesz az átvitel.
Ez működik úgy, hogy routert-ethernet-powerline-áram-powerline-ethernet-router?
Ehhez muszáj asus powerline vagy jó olcsóbb tp link is? -
szaboi6512
őstag
válasz
osonte #95527 üzenetére
Van a v2 verziónak támogatási felülete de fw nincs csak Recovery és Discovery program.
Tutira egyben van a fw a 2 modellnek. -
Button
aktív tag
válasz
osonte #95520 üzenetére
Igen. Köszönöm. Ez a megoldás
Megjegyzem volt pár asusom de ilyen gyatra helyzettel még nem találkoztam. Az egy dolog, hogy az auto update nem megy, de ez a honlap kifejezetten félrevezető, mert valóban csak azt az egyet nem próbálja az ember. Egyébként meg a legutolsóról sem képes az auto update megcsinálni, azt is kézzel kell. Méltatlan az asushoz. Inkább adták volna ki egy más típusszámra, mert így keveredik a szezon a fazonnal..
-
mikk2000
őstag
válasz
osonte #95520 üzenetére
A frissítés leírása annyira precíz, hogy kizárt hogy hülyeség legyen. Hogy mit leveleztél a supportal, azt nem tudhatom.
Azt sehol nem látom, hogy a dupla méret azért van, mert kettő firmware verzió van benne. Ha te úgy frissítettél, hogy nem a leírást követted, akkor feltehetőleg nem megfelelő a telepített fw akkor sem, ha amúgy a verziószám jónak látszik. Nem lehet hogy te is próbáltad feltenni a merlint v2-re korábban ami szétcseszte neked az fw-t?
Ettől függetlenül lehetséges hogy úgy van ahogy írod, de akkor ez igen gáz, hogy totál hülyeség van az asus support oldalán, mert magukkal tolnak ki.
-
-Maci-
addikt
válasz
osonte #95307 üzenetére
Nekem konkrétan az a gondom, hogy kb 10m és 1 fal távolságban már gyenge a jel. Sokszor el is dobja. Régi, n-es T-plink router van AP-ként a szolgáltatói mellett. Ezt szeretném felülmúlni kb 20%-al, hogy a telón is legyen wifi az udvaron. Igazából kicsit arrébb, ahol ülni szoktunk, légvonalban 15m a táv és csak egy üveg ajtó van közben. Kvázi rá látok a routerre, így is gyenge. (Ok benne van, hogy a telómon eleve gyengébb a jel). A szolgáltatói meg 0, pedig kb 1m-re van egymástól a 2 router.
Az új routert gyszer szeretném beállítani AP-nak (kábelről kapná a jelet), oszt' csókolom."TP-Link AX20 hatótávban"
Na ez már tetszik, meg is nézem.Köszönöm szépen
-
Fall-N
veterán
válasz
osonte #93629 üzenetére
Már írtam korábban, hogy rengeteg tesztben jól szerepelt a Mercusys MR70X Gigabites nettel. Nem tudom mi lehet a szűk keresztmet, de nem hiszem, hogy a router. Kábel vagy a modem is lehet probléma. A RAM önmagában még nem ok, hogy ne menjen a sebesség 300 fölé. Az több kliens kiszolgálása esetén tud szűk keresztmetszet lenni. Elvileg egy régi N-es router is meg tudta ezt a szintet ugorni. Ezért is gyanús, hogy más probléma lesz ott. Esetleg beállítással valami.
A TP-Link AX10-zel vagy AX23-mal sem lenne előrébb, mert ezekből lett az MR70X. Egész pontosan az AX23-ból.
Milyen eszközökkel csináltál teszteket? Érdemes több mindenen, így kizárható esetleg a laptop (szoftveres) hibája. Telefonon sem megy feljebb a speedtesten?
-
Lordus
senior tag
válasz
osonte #93476 üzenetére
pfff. ha két router kell, akkor már nem éri meg.
veszek egy 16 portos switchet, amivel mindenütt van net, és akkor már elég 1 router sztem, mert azt oda húzom, ahova a leginkább kellene.
annyi lett volna a lényeg, hogy megússzam ezt minél olcsóbban és ez reményeim szerint 1 routerrel megoldható lehetett volna. sajna így akkor nem veszek most routereket...ui: extender? van esély rá, hogy jobban fogja és adja a jelet, mint a régi, külső antenna nélküli dlink router AP módban? mert nem sokat kellene javítani már... nem várok fent 150 mbitet...
-
Lordus
senior tag
válasz
osonte #93473 üzenetére
és Alex91
köszi, 1000-res net.
Értem, ez jó hír, mert akkor így a régi router a ludas, ugyanis az ha csak kábelen kap netet, azt nem szórja tovább...
Tehét akkor a kérdés adott továbbra is, kibővítve:
Maradhat első routernek a fszt-en a TP-Link TL 1043 ND? újabb, sztem v3-as verzió, már nem a fehér, hanem a fekete design.
És akkor ehhez hozzá tudom passzintani a másik routert kábelen (úgy, hogy wifijét nem kapja) de mégis fent a wifi jlet tudja szórni?
ezek közül:
TP-Link Archer C6
Xiaomi AX1800vagy fordítva? az újabb router kellene elsőnek, és a régebbi fentre, csak wifinek?
köszi!
-
camper007
csendes tag
válasz
osonte #91145 üzenetére
Szia, köszönöm!
Családi házban használom, 2 smart tv 2telefon és egy laptop ami wifit haszál +2 pc van kábelen rajta. 5 éve megvan a mostani, gondoltam hogy újítok, esetleg javul e a késleltetés az eszközökön ami általában ha jól emlékszem 40-50ms között szokott lenni pcn. És most 17k edigitalban, ami elég jó ár, ha minden igaz
tha_answer -
-
Imi1981
veterán
válasz
osonte #90099 üzenetére
Nem kapkodom el most (általában mindig azonnal akarok mindent) és nézek róluk videót youtube-on meg olvasok véleményeket. A használtakat is naponta többször nézem. Valahogy ez a Xiaomi Mi AIoT Router AC2350 tetszik csak ezekkel nem sok tapasztalat van itt és csak a véleményeket tudom olvasni az arukeresőn, de ott egy két kivétel kívül mindenki dicséri.
A tenda AC9 fő routernek kicsit gyenge volt (sok torrentet annyira nem bírta) viszont AP - nek kiváló! Ac 65p fő routernek kiváló AP - nek az átlagos wifije miatt se raknám meg így jó fő routernek. Ennek nem számít a sok torrent.Esetleg erről link van valakinek véleménye? 512 ram jól hangzik. Persze ezt csak használtan mert ennyit most nem koltenék amennyi az új ára.
-
Imi1981
veterán
-
g.Viktor
csendes tag
válasz
osonte #88087 üzenetére
Nálam is pont ugyanilyen eszköz van szintén Telekomtól. Az HGW-től ~50cm-re is max 25Mbps-t tud AX-es eszközzel mérve úgy hogy nem volt más eszköz ami használta volna a netet. Az mondjuk nem jó hír, hogy még az AX20-at sem lehet berakni az IPTV-k mellé.
@dkess: #88084 értem amit mondasz, nyilván a legjobb megoldás az lenne ha mindent amit csak lehet UTP-re kötnék. A 2 routeres felállást sem vetem el, viszont jelenleg a 3-as szobába ahova tenni tudnám az nagyjából 4-5 méterre lenne légvonalban a "fő" routertől, ennek pedig nagy hasznát nem látom. A nyáron egyéb okból átrendezésre kerül az összes szoba, szóval most inkább maradnék 1 db eszköznél, nem kizárva annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben további router kerüljön a hálózatba, amennyiben az 1 eszközös megoldás nem lesz jó.
Ma méregettem a szobákban net sebességet és rá kellett döbbennem, (nem is értem hogy ez eddig miért nem tűnt fel
), hogy a dolgozóasztalom a lehető legrosszabb helyen van WIFI szempontból, mert nem elég, hogy van egy 50-es vályogfal, még a fal és az asztal között ott a szekrény is ami kitölti a teljes teret... Lehet hiába rakok egy gyorsabb elméleti sebességre képes eszközt, akkor sem fogom tudni WIFI-n a teljes sávszélt használni, de ha csak 10Mb-et nyerek pluszba már azzal is abszolút elégedett lennék.
Ezért most már számomra, csak az a kérdés, hogy AX20 vagy AX50 legyen (vagy bármi más ami tudásba hasonló vagy jobb és árban nagyjából azonos), megéri-e az AX50 azt a kb 10e ft-os felárat.
-
dkess
őstag
válasz
osonte #87711 üzenetére
A TP-Link -nél az OneMesh csak WiFi backhaul -t tud sajnos.
Márkán belül maradva a Deco Mesh - valamint kicsit más vonalra evezve az Omada -k tudnak kábeles backhaul -t is.
Egyébként egy hsz -el korábban kicsit erre is utaltam, amikor azt írtam, hogy "... amennyiben egy db router kellő lefedettséget tud biztosítani ..." ... Mivel Mesh esetén elég erőteljesen kábeles backhaul párti vagyok - ezért mesh kiépítésének igénye esetén lehet mást javasoltam volna ...
@fdisk, #87712
Nagyon szívesen.
-
jézusom
addikt
válasz
osonte #83886 üzenetére
Most valahogy van net ezen a redmin keresztül is. Na de úgy hogy laptopon néztem a szolgáltatói router dhcp kiosztásokat, és egyszerre mutatott 0 meg 31es tartományú cÍmeket!
Most át állitottam az eredeti routeremet is 31esre, ott vagyok a redmi belépő oldalán, net is vanb rajta de nem tudok belépni. Admin nem jó! A telefonos app egy nagy kaki csak karikázik... -
jézusom
addikt
válasz
osonte #83877 üzenetére
Hali! Köszi, hogy válaszolsz!
Nekem telefonról sikerül belépnem az appal. Na de úgy hogy net az nincs, és ez a kÍnai csoda szerintem a kinai felhőn keresztül kommunikálna, mert semmit nem csinál csak karikázik. Ha meg másik működő netes routerre megyek akkor meg nem látom sehogy ezt a fost.
A webes felületre meg nem tudok belépni, mondjuk laptop wifivel rá megyek a redmire, de rohadtul nem fogad el semmi jelszót. Oda a mi accountot kell beÍrni? -
Peterhappy
őstag
válasz
osonte #82932 üzenetére
+ @ Alex91
Én épp ettől tartok. Nekem az már mindegy, hogy 1200 vagy 1800 (vagy akár csak 600) mbps a sebesség (a mostani max 300-nál mindenképpen több). Egy gép esetébe számít a sebesség, de az madzaggal fog csatlakozni.
Viszont a jelerősség nem mindegy. És lehet, hogy inkább vennék pár hónap múlva drágábban olyat, aminek jobb a jelerőssége, mint most egyet, amit pár hónap múlva esetleg megbánok.Aztán lehet, hogy az AX10 is tud annyival jobb jelerősséget, hogy bőven elegendő volna. Csak nem szeretnék oda-vissza rohangászni megvenni-kipróbálni-visszavinni stb.
No mindegy, köszönöm szépen a segítségeteket!
-
-szabi-
addikt
válasz
osonte #82780 üzenetére
Úgy tűnik eddig micimacko-nak sikerült ráfutnia erre a wan problémára.
Köszi az infókat használd elégedettséggel.
(#82779) zzola
Jah ebből nem derül ki nálad vajon jelen van e a wan sebesség gond.
Asus RT-N18 elég erős volt wifiben jó ha kiállja az összehasonlítást.
Neked is azt tudom mondani használd elégedettséggel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Le Mans Ultimate
- Milyen okostelefont vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen videókártyát?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Autós topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- ZIDOO médialejátszók
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest