-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
woodworm
veterán
válasz
Angelo69 #97077 üzenetére
"De furcsa, hogy ugyan az a típus fut több név alatt. Van ennek valami hátulütője?"
Igen, rosszul jársz, ha 28 ezerért veszel egy routert, amit 14-ért is meg tudsz."ac59u-t találtam, kar hogy ez nincs benne az ajánlott routerek között"
Ha az ac57u ajánlott és az ac59u hardveresen és szoftveresen ugyanaz, akkor külön megerősítés kell, hogy az is ajánlott? Szerintem nem a tudása miatt nincs a listán, hanem az ár/érték aránya miatt. Amennyibe induláskor került ez a router, sokkal jobbat kaptál. Jelenleg ezeket kb. 14-16 ezer körül érdemes megvenni, ha ennyiért nincs, akkor ax53u/ax1800u a következő lépcső 18-20 ezer körül. -
-
-
-
ekkold
őstag
válasz
Angelo69 #69460 üzenetére
Arra figyelj, hogy az RB450Gx4 egy routerboard, tehát ehez meg kell venni a házat és a tápot, bár van ahol kapásból kitt-et adnak. A switcheket annyira nem ismerem, hogy melyik jó, de így első ránézésre szimpatikus amit választottál. Ahogy nézem nem buta switch, kezeli a VLAN-okat, ami hasznos lehet, ha mondjuk több hálózatot (pl. vendég wifi) is csinálsz.
-
ekkold
őstag
válasz
Angelo69 #69437 üzenetére
Igen a router+switch kombo lenne jobb. A sok kliens miatt routernek betennék valami komolyabb mikrotiket, RB450Gx4, RB1100AHx4, RB4011 + ha wifi is kell akkor az utóbbinak van wifis változata, a másik kettő választása esetén lehet valamilyen AP-t mellé tenni (pl. RB951G-2hnd, hAPac, cAPac). Ahol szükség lesz 24 portos switch-re, oda nem tennék be otthoni célra készült TP-Link és hasonló routert.
-
-
Cirbolya_sen
aktív tag
válasz
Angelo69 #69429 üzenetére
Szia, a topikjában több segítséget kaphatsz
-
-
-
válasz
Angelo69 #29339 üzenetére
Bevallom ezen LAN csatlakozású tárolók sebességéről nem sokat tudok, nem néztem most utána, de gondolom egy valódi NAS-al azért messze nem vetekszik, azt viszont könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a routert lekörözi, hiszen a routereknek azért ez még mindig csak egy másodlagos funkciójuk, és amint azt Te is olvashattad, leginkább csak 10-15MB/sec körüli tempóra képesek az USB HDD-k elérése terén, ez pedig még ha a gyengébbek közül való is, de akkor is egy célhardver! Szóval javaslom olvass utána a LAN-os verzió sebességének, az USB-st megírtam az imént, és olvashattad a tesztekben is (a Linksys esetén ez is gyengébb), és ennek megfelelően válassz! Én majdnem biztos vagyok benne, hogy a LAN portos a nyerő!
-
válasz
Angelo69 #29334 üzenetére
ITT találsz némi infót a legnagyobb Linksys-ről, többek közt az említett ASUS RT-AC66U-val összevetve! Ha nem is megy jól az angol, a táblázatok és a diagrammok is beszédesek lehetnek!
-
-
válasz
Angelo69 #29331 üzenetére
szia,
leírta a lényeget Intruder2k5, én is csak annyit tudok hozzátenni, hogy az újabb asus típusok mellett döntenék, a linksys típusokat sokan csak azért preferálják, mert a régi cisco támogatás él még bennük, de egy ideje ez már nem adott, a jelenlegi belkin meg nem azonos a cisco szintjével, ha hálózatról van szó.
az asus a belső antennák esetén is elég jó értékekkel dolgozik, elég jó szintet hoznak akár a külső antennás típusok viszonylatában is. -
válasz
Angelo69 #29331 üzenetére
Nem, rövid távon természetesen nem jelenthet gondot a Linksys-nek sem a dolog, illetve azért - egy-két kivételtől eltekintve - jól szoktak teljesíteni a Linksys routerek WiFi-jei!
Legjobb tudomásom szerint az EA sorozat egyik darabja sem támogatott semmilyen 3rd party fw által, és adott árkategóriában (30-40k) én (emiatt is) egész biztosan inkább az ASUS mellett szavazok! Látom Te azért húzol a Linksys felé, de nyugodtan várj meg más véleményt is ezzel kapcsolatban!
Egyébként elég sokan használjuk (használják) már a két említett ASUS típust is, annak is utána lehet érdeklődni nyugodtan!
Másik dolog a Linksys-el kapcsolatban, ami igazából még nem érinti közvetlenül ezeket a termékeket, de nem régiben kiszállt tőlük a CISCO, és a helyét a Belkin vette át, ami nem sok jót vet előre a márkával kapcsolatban! Majd meglátjuk milyenek lesznek az újabb modellek!
-
válasz
Angelo69 #29328 üzenetére
Szia!
Amennyiben WiFi a prioritás, én inkább gondolkodnék külső antennás routerben, aminek az említett Linksys-ek nem tesznek eleget!
Másik dolog, hogy még ha egyelőre nem is áll szándékodban ilyet használni, én semmiképpen sem ajánlok olyan modellt megvételre, aminek nincs 3rd party firmware támogatása, azaz csak a gyártó által biztosított szoftvert lehet használni rajta!
Bár nem tudom milyen nethez kellene a router, mert ezt nem írtad meg, de harmadik dologként említeném a TP Link / TD-W8968 típust, miszerint ez egy ADSL 2+ Modem és egy router kombó, amiket általában véve nem szoktunk ajánlani, és egyébként is a 100Mbps portjai meg eleve az "osztálya" miatt nem is értem, hogy került a lehetőségek közé, szemben mondjuk a Linksys csúcsmodelljeivel! Ez körülbelül olyan, mintha autóvásárlásnál a kispolszki és az audi valamelyik felsőbb modellje közt nem tudnál dönteni!
D-LINK 600-as sorozatra elég sok panasz szokott lenni, szintén nincs az ajánlottak közt! Ha D-LINK, akkor gondolkodj inkább a DIR-825-ben!
Illetőleg lehetőségként említem még meg az ASUS RT-N66U-t (esetleg az ASUS RT-AC66U-t), ami szerintem minden elvárásodnak eleget tesz! DualBand, tehát a WiFi-je 2.4 és 5GHz-es is, külső antennás, firmware moddolható, USB-s is, és emelett nagyon gyors is! A zárójeles modell nevéből adódóan támogatja az AC WiFi szabványt is!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hálózati / IP kamera
- Milyen videókártyát?
- Nintendo Switch
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Autós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B460M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6650XT 8GB Cooler Master MB600L Chieftec 600W
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest