- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikk2000
őstag
válasz
balazs1956 #96276 üzenetére
Az 5 méteres kábelt teljesen laikusként magam eszkábáltam össze, mert a mesterek több hónapos határidővel dolgoztak...Arra sosem gondoltam volna, hogy ha jó a sorrend, a teszter is rendben villog,
, akkor lehet még probléma a jelátvitellel.
A komolyabb kábelteszterek nagyságrendekkel drágábbak mint amit te használtál, ennek hiányában egy speedtest is megteszi, főleg ha már le van fektetve a kábel és mozdíthatatlan.
Abban sem vagyok biztos hogy cat5 az a kábel, lehet cat5e. Amit el lehet cseszni az a csatlakozó felrakás, első körben csak azokat kell cserélni ha nem megfelelő a sebesség, a megfelelő fém szorító szerszámmal összerakva, a megfelelő bekötési színsorrenddel (és addig a másik vége lógjon szabadon, ne legyen bedugva semmibe). Az egyszerű teszter amúgy nem fogja mutatni hogy teljesen jó-e a bekötés, mivel ez a kábel árnyékolatlan, bizonyos érpárak össze vannak csavarva, nem véletlenül. -
tha_answer
őstag
válasz
balazs1956 #96282 üzenetére
https://youtu.be/ztDRVq3ODdA
-
tha_answer
őstag
válasz
balazs1956 #96276 üzenetére
A kepen levo modszerrel nezd meg fizikai linket es akkor okosabbak leszunk.
-
mikk2000
őstag
válasz
balazs1956 #96262 üzenetére
Nem értesz fele, de én csak arra tudok válaszolni amit írsz, és nem ezt írtad először, 50cm-es vezetékről szó sem esett.
Nem értek hozzá, de úgy gondolom, ha rossz lenne a vezeték, akkor egyáltalán nem működne az internet.(lehet rosszul gondolom)
Nem így van, pont hogy a nem megfelelő sebesség jelzi a bajt.
Mi az ISP-d? (az internet szolgáltatód)
Dugd be a modembe direkt azt az 5 méteres kábelt (ha megoldható) és annak a végén mérj speedtestet és hogy az mennyi azt írd le, a cat5 sima 100Mb/s körül fog tetőzni. (Ha az a kábel mozgatható, akkor vegyél min cat5e kábelből 5 méterest.)
Ha más nem próbálj másik vezetéket (rövid, és min 5e) vezetéket a routerbe dugni és úgy mérni sebességet. Újabb routerek kiírják mennyi a connection speed, úgy látom a tied még nem tud ilyet.
Adott egy 200 -as sebességű internet, ami egy Arris típusú modemen, egy TP link WDR3600-as routeren , és 5 méter cat 5-ös kábelen jut el a laptopomig.
Laptopba nem szoktak direktbe kábelt dugni, de ha neked jó a kábeles kapcsolat, akkor mi szükséged routerre?
Amíg a router ethernetén a sebesség nem éri el a megkívántat, addig a wifivel tökölni sem érdemes, de annyit el tudok mondani, hogy maga a routered ránézésre wifin sacc 100-150Mb/s-nél tetőzhet, ami jó hír 5Ghz-et is tud (persze ha a fogadó eszköz is tudja). Biztonsági és egyéb okokból nem ártana a routeren fw-t frissíteni, ha tudod mit csinálsz (tehát be tudod állítani majd hogy legyen interneted), lehet a sebességen is segítene, ha más nem az fw frissítés után amúgy is kötelező factory defaults, ami a beállítások alaphelyzetre hozása.
Hogy került hozzád az a router, használtként vetted? Előző helyen ment normális sebességgel nálad?
-
tha_answer
őstag
válasz
balazs1956 #96260 üzenetére
-
tha_answer
őstag
válasz
balazs1956 #96252 üzenetére
A fizikai linksebesseged mennyi?
-
mikk2000
őstag
válasz
Ha az 5 méteres kábel végén 35Mbit/sec-et mérsz, akkor szerinted a router ebből mit tud kihozni? nyilván a kábel szar/sérült vagy szar a csatlakozó rajta, vagy rosszul lett bekötve.
-
woodworm
veterán
válasz
Szerintem nem a problémával irányítottak ide, hanem az egyik hozzászólásodban véleményt kértél vásárláshoz.
-
Alex91
félisten
válasz
A kabelt egyszeru ellenorizni, masik kabellel kell merni…
-
válasz
balazs1956 #30317 üzenetére
Igen lehetséges, minden további nélkül lehet több hálózati adaptert használni, akár ugyanazon két pont közt is! Viszont abból a szempontból érdemes lenne a régit letiltani, hogy ha éppen azon zajlik a kommunikáció, akkor feleslegesen költötted a pénzed az új cuccra, mert úgysem fog N sebességen működni! Márpedig ez sajnos nem úgy működik, hogy elindítasz egy letöltést, vagy másolást, és majd jön mindkét adapteren egyszerre, és összeadódik a sebesség!
-
válasz
balazs1956 #30318 üzenetére
Szia!
Végigolvastam, aztán látom utána rájöttél, hogy rossz helyre ment! Pedig gondoltam megkérdezem, hogy milyen nettel szeretnéd használni?
-
válasz
balazs1956 #30185 üzenetére
Ha szerencséd van, akkor elbírja látni elegendő árammal a router USB portja is, ha nincs, akkor elé kell tenned egy aktív hubot, vagy pedig eleve olyan usb-s külső házat kell venned hozzá, amin van saját táp bemenet! Ez a legjobb megoldás!
Nekem is ilyenem van, de nekem mákom volt, mert az eddigi routereim (ASUS WL-500gP v2, ASUS WL-500gP, ASUS RT-N16, ASUS RT-N66U) mind elvitték Y kábellel két USB portról a HDD-t! Maga a HDD most döglött meg kb. két hónapja, több mint három év 24/7 non-stop üzem után!
-
válasz
balazs1956 #30181 üzenetére
Így van, SSD-t felejtsd el inkább! Ismerősnek három darabot nyírt ki sorban egy N66U! Egy 2,5"-os notebook HDD gyakorlatilag ugyanúgy hangtalan, és általában sokkal tovább bírja!
-
Brogyi
őstag
válasz
Néhány hónap. Max. 6 hónap, és nyekk. Mindegy kigyártotta.
-
válasz
Inkább ne használj SSD-t erre mert nagyon lerövidíti az élettartalmát.
-
válasz
balazs1956 #30177 üzenetére
Ajánlott kategóriások: TP-Link 3600/4300, Asus N15U/N16/N56U/N65U, Netgear 3500Lv2/3700.
Torrent-ezéshez mindenképpen kell 3rd party firmware, Asus eszközökben van gyárilag torrent kliens.
A TP-Link 4900 nem rossz eszköz de a 3rd party firmware ellátottsága kérdéses.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest