- Ulefone Armor X32 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Apple Watch
- Honor 400 Pro - Gép a képben
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Capella
senior tag
Mobiltelefonon nekem jobban bevált az Adguard Pro appnál a BlockThis!. Az appokon belül sokkal jobban eltünteti a reklámokat, szinte mindet. Rendszer szinten is szűrhet, nem csak DNS. Mindkettő helyi VPN-t futtat egyébként.
A böngészőben is érdemes emellett telepíteni 1-2 adblocker kiegészítőt, amelynek szűrőhatása összeadódik a VPN-nel.
De ha nem csak böngészőben, hanem az appokon belüli reklámokat is szűrni kell, a mai napig az egyszerű és lassan ősrégi BlockThis! a megoldás. -
Multibit
nagyúr
A routereken rendszerint DNS alapú hirdetés blokkolók működnek. Ha ha hirdetés nem erre kialakitott ad-szerverről jön, hanem az éppen látogatott site-ról, a DNS blokkolás semmit nem ér. Ezért nem feleslegesek a böngészőbe rakható bővítmények. Vannak kifinomultabb módszerek routerekre is, de azok nem használhatók általánosan.
-
"Nem próbáltam, mert ha letudnám hozni a kábelt a középső szintre, akkor Mesh sem kellene."
Itt valami félreértés lesz... A mesh (illetve, amit annak hívunk) független attól, hogy van-e, lehet-e kábelezési lehetőség. Sok helyen még Ethernet mellett sincs mesh -- a 2×2 mátrix (mesh - nem mesh - Ethernet - wifi) mind a négy mezője érvényes.
MaCS
-
Essejó
veterán
-
flash-
veterán
Megmeztem es nem, mert ebben a módban olyan sebesseget hozott a speedtest ami a 2.4wifinél van, de eleve nem is lehetseges mert letiltottam a technikolor általi wifi szórást.nem látom értelmét mivel az a másik szobában van. Legyen 4db wifi a lakasban nos feleslegesnek latom.
-
Fall-N
veterán
Nem szeretem én sem. Azért mert a 2,4 GHz-s nagyobb hatósugarú, így ha egyszer rácsatlakozik az eszköz, alligha fog az 5 GHz-esre felcsatlakozni. Főleg hogy előbbinél általában nagyobb a térerő. Sok szempontból jobb az 5 GHz, így nem kérdés, hogy jobb ha csak arra csatlakozik. Elég ha nálam az okoseszközök használják a 2,4 GHz-t.
-
-
MadKet
tag
Köszi, ha jól emlékszem eredetileg is te adtad az ötletet a Cudy-ra (pár hónapja), akkor cseréltem le a szülőknél a Xiaomi-t
Nálam ez a lényeg, hogy kábeles backhaul-t nem fogok tudni mindenhol, szóval ez jó hír hogy nálad megy gond nélkül. Kipróbálok akkor egy Cudy-t én is, aztán majd bővül a szett ha szükséges.
Cudy WR3000S -t viszont lényegében csak Alzánál találok, mindenhol máshol a WR3000 -t írja.
-
Fall-N
veterán
Sok függ az épület kialakításától. Falak vastagsága, anyaga stb. Van-e valami a falakban/falakon ami rontja a terjedést stb. Nálam például 65 nm a lakás, de hiába raktam be a középső részébe a routert, a konyhában már gyenge a jel. Persze az 5 GHz -s, a 2,4-es az még a lépcsőházban is fogható. Ez nem panel, hanem régi, tömörtéglás épület (100+ éves banképület). És ez csak az épület, a környező rádióhullámok is be tudnak zavarni, főleg panelban a sok terhelt csatorna 2,4 GHz-n.
Szóval egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet a mesh kiépítése.
-
Nem tudhatod, hogy "mi lett volna, ha".
Egy 70 négyzetméteres lakásban simán lehet a korrekt megoldás a mesh.
Nálam kb. 3×70 négyzetméteren az egy darab N18 is kiszolgálta az egész házat, aztán az AC87 már mindezt 5 GHz-en is megtette, mégis sokkal jobb lett minden egy két eszközös meshrendszerrel, és nagyon tipródom a harmadik eszköz beiktatásán. Pedig irtózom az extra fogyasztóktól.
Ugyanakkor zsúfolt környezetben (különösen, ahol a szomszédok köztes csatornákat használnak) már sokkal vacakabb a helyzet. Több olyan társasházi lakást is ismerek, ahol már 60-70 négyzetméterre is indokolt a mesh, és nagyságrendi javulást jelent az egyébként működő középre elhelyezett AP-hoz képest.
Ideológiailag is a sok kisebb teljesítményű AP a helyes megoldás az erős központi egységgel szemben.
MaCS
-
Celithrandi
addikt
-
HoTDoG
tag
Hát, mert akkor a hozzáértők sem ragaszkodnának a vezetékes backbone rendszerhez, ha wifin keresztül nem lenne veszteség.
Lehet megint a szóhasználat zavar be. Érdemi növekedés nálam nem 30%, hanem több. Ennyit lehet elérne, ha egy wifi mesh-t tennék ki, de 80-90%-ot nehezen képzelem, akkor miért javasolnák a vezetékes mesh-t.
De igazad van, nem mértem még le. -
Multibit
nagyúr
-
memorix
senior tag
A Mesh akkor működik jól, ha tud kábelezni a routerek között és nem 1-2 méterre van a két router egymástól. Emiatt kérdeztem, hogy tud/szeretne -e kábelezni.
Teljesítmény-összehasonlítás: Az Asus TUF AX4200 nagyobb, 3603 Mb/s-os Wi-Fi-sebességet kínál a Cudy WR3000 2402 Mb/s-ához képest, így jobban megfelel a nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz.
CPU-sebesség: A TUF AX4200 1,78-szor gyorsabb CPU-val rendelkezik, 4 maggal, amelyek 2 GHz-en működnek, ami a Cudy WR3000-hez képest javítja a játék és streamelés általános teljesítményét.
Ár: Cudy WR3000 majdnem feleannyiba kerül mint TUF AX4200. Ár/érték arányba normál felhasználás esetén jó választás.
Beállítási lehetőségek: A TUF AX4200, sokkal több paraméter beállítható, konfigurálható, menü rendszere nem bonyolult, a varázslók segítségével könnyen konfigurálható. VPN használat, Streamelés, Játék gyorsitás tekintetében jelentős előnybe van a Cudy WR3000 képest. + USB és 2.5Gbps csatlakozója van.
Support: Az Asus -nak jó supportja van, bejáratott támogatással, átfogó kézikönyvekkel, dokumentációval
A Cudy -nak meg egy egyszerű supportja van, documentáció nem túl bonyolult, de nincs is sok beállítási lehetőség mint az Asus TUF AX4200-l. A fórumokon kevésbé tudnak segíteni probléma esetén. Kevesebb bejegyzés, megoldási javaslat van probléma esetén. Ettől függetlenül házi felhasználásra tökételes. Ha nincs annyi setup lehetőség akkor kevésbé tudja bárki elkonfigurálni.
Az Asus kb 2-4 méterrel nagyobb sugarú körön tud használható jelet adni a Cudyhoz képest. Azonban jelformálás tekintetében tudja az irányt/jelformálást erőséget szabályozni, egyszerűen "turbó" fokozatba kapcsol egy pici ideig és több adatot tud leszállítani. A Wifi7 routereknél van ez a szabvány. Ebben a chipben is elérhető.
-
op9
aktív tag
Naná, h erre számítottál, csak azt nem értem, h akkor miért kérdeztél akkor rá, h miért nem ilyen eszközt használok?
De most komolyen azt akarod mondani, h egy 4 antennás, szinte bárhova helyezhető repeater router helyett jobb választás egy USB-s stick használata közvetlenül a PC fémlemezei mellett vasfödém átlövésére?
Remélem a bicikliseket nem köpöd le az utcán, mert van már elektromos autó is.
-
op9
aktív tag
Köszönöm a választ!
Meglepő lesz a válasz, biztos nem erre számítasz:
Van egy Edimax EW-7711Uan amivel kipróbáltam, és a számítógépet kihúzva a faltól, USB-s hosszabbítóját összevissza tekergetve, ha minden jól állt, akkor 40-45Mbps-ot értem el vele. De kicsit megmozdult, és máris 30-35 lett. Na ennél egy fokkal jobbat szerettem volna.
Persze vannak ennél újabbak, több antennások, de azok már az említett 5500 Ft-os MW325R-nél is drágábbak tudnak lenni.
Akkor meg már miért pakoljak olyat a PC mögé, hogy már kapásból a PC fémlemezein keresztül próbáljon átmenni a jel? -
-
gurabli
őstag
-
gurabli
őstag
Köszönöm! Érdemes lenne nyitni egy külön topicok. Majd később tudok foglalkozni vele.
Két WR3000-em van, meshben, gyári firm (legfrissebb, WR3000-R31-2.2.6-20240902-033948).
A vendég wifivel van gondom. A fő mesh routerhez minden csatlakozik gond nélkül, vendég wifin is. Viszont a mesh node-hoz egyetlen kliens sem tud csatlakozni a vendég wifin. A saját wifi hibátlanul működik. Egyszerűen nem értem mi lehet a gond. A Cuddy support is nézi, ők sem értik.
Megtennéd, kérlek, megnézed, tudsz-e a node-hoz kapcsolódni vendég wifin? Köszönöm! -
-
Kérdező 26500 Ft-os limit alatt tervez routert beszerezni. Több ASUS router is kapható ebben az ársávban. Perpill négy darab.
Az általad kifogásolt válaszomban arra utaltam, hogy az ASUS routerek is beállíthatók WISP módba, annak ellenére, hogy a kézikönyvük ezt a lehetőséget nem tartalmazza. -
D-Phrag
senior tag
Szia! Az általad linkelt router mennyire ajánlott? Most még kedvezőbb az ára MM-ben és nekem otthonra (70nm lakás) kellene egy erős jelet sugárzó stabil router, mivel van olyan pont a lakásban, ahova a mostani nem igazán tudja ezt biztosítani.
Korábban a fórum összefoglalóban ajánlott ASUS RT-AX57-el szemeztem, de most felment picit az ára. De lehet a ASUS RT-AX53U is elegendő lenne. Viszont a CUDY WR3000 olyan bestbuy-nak tűnik most.. -
gurabli
őstag
Így van, kiderül meddig húzza. Milyen lesz a support, frissítés. Úgy látom, hogy most korrekt támogatást kap.
Egy nap alatt darabokra szedi a legtöbb Asus routert, amit használtam (minden Merlin volt/van). Tény, azok még AC típusok, AX Asus még nem volt nálam. Lényegesen jobb hatótáv, sebesség és ha az árát nézem, akkor kb. kettőt, de majdnem hármat veszek egy Asus árán. Ez azért döbbenetes.
Ennyire jó lenne benne az SoC vagy mi lehet az oka? -
gurabli
őstag
Nyilván tudom, hogy a hatótáv sok mindentől függ, de mi a tapasztalat? 2,4GHz táv elsősorban. Ez most anyósnál lesz fontos - mert nála a sebesség nem érdekes, 50/2 Mbit coax net mellett.
Nálam viszont az lenne a lényeg, hogy a Digi optikait (ONT bridge módban) maxon kitolja.
És a Mesh váltás jól működjön a két eszköz között. Az Asus nem a legjobb ebben, sajnos. -
MadKet
tag
-
Orlin
addikt
Ő elvileg jó is lenne majd?
ITEC C31METAL25LAN USB 3.1 Type C UTP Átalakító 30cm 2.5Gbps szürke
-
memorix
senior tag
A TUF AX 4200 vagy a AX92U -m is lefedd a 800 nm telket/házzal ami dombon van és 2m a szintkülönbség a telken. A sebesség meg nagyon jó. Több mint 30 eszköz van rajta. Szóval nyugi a tuti.
Ár/érték/garancia 3év/szolgáltatás/support elérhetőség arányban jó választás az Asus.
Ha te ki szeretnéd centizni a dolgokat az a te magán ügyed. Évente nő a letöltendő mennyisiség és az eszközök száma egy háztartásban jellemzően. Igy érdemes olyan eszközt venni amit 1-2 éven belül nem nő ki. Nem olyan ezt, hogy kidobod és újat veszel 2 év múlva. Mert az bukó mert többször veszed meg.
A NAS hoz, TV kell a CPU teljesítmény és a RAM. Oda a csoda bogarad nem elegendő ha folyamatosan megy a NAS.
-
zodo
nagyúr
Szia!
Köszi de talán a Mesh-re nincs szükségem amúgy jó is lehetne.
Márkát nem ismerem ezért ha vennék akkor valamelyik "nagyobb" gyártótól választanék.Dr.NX
Igazad van mindkét állítással csak hát a "kisördög".
Nagyobb netre ami nem is igazán kell max. 500-ra tudnék váltani ha visszaadnám a vezetékes teló igaz azt nem is használjuk.
1000-es pedig nem elérhető nálunk.MaCS_70
Félő hogy beadja a kulcsot és ezt megelőzném de akkor kivárok.
Igaz nem írtam az egyedi igényeket de talán a VPN néha jól jönne.
Igaz nem tudom miként működik egy router esetében de jelenleg "kényszerből" VPN bővítményt kell alkalmazzak ha a e-cigi rendelést szeretnék leadni mivel a kormányunk több ismert külföldi shop oldalát blokkolja. -
wjoe
tag
Én a kábelezést [Powerline adapterrel] oldottam meg a 220-as hálózaton a nappaliból a hálószobákba. Konkrétan TP-L ink TL-PA9020P KIT-tel (már nem kapható, 2000 Mbites). 400Mbit-es kapcsolatot létesít úgy, hogy nem azonos fázison vannak (3 fázis között vannak elosztva a lakás fogyasztási helyei)!
-
blakey
titán
Attól függ, hogy miként kötöd össze őket. Olyat is csinálhatsz, hogy kábellel összekötöd a két eszközt, a Voda HGW-nek lesz egy DHCP-tartománya és a Cudy-nak egy másik. Így nem feleződik. A Voda nem tud MESH-t, így az nálad nem is játszik, ha Wifivel hozod létre a kapcsolatot, akkor természetes, hogy a két eszköz közötti kapcsolatot is biztosítani kell, ezért nyilván valamilyen szinten "feleződik". A két eszköz közötti kapcsolat Wifi esetében AC-ra korlátozodik.
-
mtocso
csendes tag
Beállítások alatt arra gondolok, hogy UPnP be legyen e kapcsolva, vagy port forwardingot állítsak be, vagy QoS-t...
Még annyi, hogy olyan modemem van, ami router is egyben (eddig ez volt a router), nemtom ez okozhatja e a problémát (valami beállítást meg kéne e változtatni...)Bármi ötletet szívesen fogadok (csak ne a router legyen a hibás
)
-
mtocso
csendes tag
A legújabb firm van a cuccoson, QoS-t nem piszkáltam (gyárilag off, ha jól tudom), esetleg be kéne kapcsolnom? Érdekes, hogy néha van net (bár elég lassan töltődnek be az oldalak), de az esetek többségében egyáltalán nem lehet netezni, ha megy a torrent. Majd megpróbálom más gépről is elindítani a torrentet (eddig csak az asztalimról indítottam), hátha csak a gépem szarakodik (örülnék, ha így lenne, bár ha a többi gépen sem lehet netezni akkor nem hinném, hogy a géppel van a baj)
Sávszélt teszteltem, be is állította magát, megy is szép sebességgel, de a net ilyenkor kuka.
Esetleg le tudnád írni, hogy te miket állítottál be a routeren és milyen értékre?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Epson Workforce DS-530II dokumentumszkenner
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván, asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest