- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Soma01
veterán
válasz
Soma01 #100731 üzenetére
Zyxel GS-105I néven árulták régen. De valami miatt van egy ilyen GS-105S v2 IPTV változat is. Ez nagyon kicsit eltér az "I" változattól. Van egy megjelölt uplink port ahová a bejövő netet kell kötni, a többi port meg kliens eszközöknek van.
Amúgy azért ilyen olcsó, mert nem boltban árulják amit én mondtam. Hanem egy apróhirdetésben találtam. Valami bukott projektböl maradt vissza. De tiszta új mind. Ki se volt bontva. Lehet veszek kettőt én is, olyan olcsó. -
DRPCDoki
tag
válasz
Soma01 #100716 üzenetére
"Amelyik szobába a tv boxon kívül kell net is vagy lesz WiFi-s mesh pont oda dupla kábel kell. Ez megoldható?":
- A földszinten nappaliban van egy Android TV box és lenne egy Mesh WiFi router. Ide jelenleg egy kábel megy és ha lehet, nem akarunk még egy kábelt lehúzni. Ha jól értettem amiket korábban olvastam, akkor ha a mostani kábelre a nappaliban rákötünk egy IGMPs switch-et és erre a switch-re kötjük az Android TV box-ot és a Mesh WiFi-t, akkor menni fog a TV, nem fog megállni és menni fog a net is a Mesh WiFi-n.
Jól értettem és jól fog így működni vagy mindenképpen kellene még egy kábel a nappaliba és semmi más alternatív megoldás nincs? (Ha jól értettem, akkor vagy több kábel kell vagy több switch, viszont mi nem akarunk több kábelt húzni a helyiségek között a meglevőkön felül még pluszban, csak ha nincs más megoldás.)
- Az emeleten a szomszéd szobában végül csak egy Mesh WiFi lenne, ott végül alkalmanként sem lesz áttéve az Android TV box.
"Fentre meg inkább 8-as switch kellene és akkor elég egy darab switch a házba.": Azért lenne 2 switch, hogy ne kelljen még egy kábelt lehúzni a földszintre a nappaliba és a szomszéd szobában pedig nem lenne box. Így 2 switch lenne, ha ez így jól működne.
"Az a Technicolor router hogy adja az ip tv jelet? Nem dedikált portok vannak az ip tv-nek? Egy külön port meg a netnek?": Szerintem nem dedikált portok. Sima LAN partok számozással 3 db. Meg van egy WAN/LAN port, amibe most a laptopom van bedugva. 3 Android-os box. Azt tudom, hogy ha egy mezei router-t doguk rá a Technicolor-ra és a mezei router-re az Android-os box-ot, akkor elindul a TV és megáll kb. 2 másodpercen belül. Ezért kellenének az IGMPs switch-ek, ha mindent jól értettem. -
DRPCDoki
tag
válasz
Soma01 #100709 üzenetére
Mik a fő érvek az Asus mellett az én kontextusomban?
Elhelyezésre nagy variáció nincsen. Az egyik router menne a nappaliba a földszinten a másik pedig a mellettem levő szobába az 1. emeleten.
Egyszer kell beállítani és nem tűnik bonyolultnak, bár egyelőre még senki nem írt a 4-es kérdésemre, ami pont ezt célozza, meg az 1-es és 2-es kérdésem célozza még a D-Link gyenge pontjait.
"Neked egy adóra hány kliens jut?": Összesen nem több, mint 5 - 10. Az egész házban "csúcsidőben" lehet 4 - 5 telefon, 1 - 2 TV, 2 - 3 laptop. Ez összesen max. 10, viszont szerintem ennek jó, ha a felét összehozzuk vagy kicsivel többet. Tipikusan lehet összeszalad 3 - 4 telefon, meg 1 laptop vagy nagyon max. 2. Egyidejűleg még egy tv ezek mellé nem hiszem. Ez inkább 3 - 4 és összesen, nem pedig egységenként.
Röviden: Szerintem a terhelés baromi alacsony még "csúcsidőben" is és ez várhatóan még tovább fog csökkenni a viszonylag közeli jövőben.(Látom közben már megválaszoltad a miért Asus kérdést, hogy nálam végül a D-Link az ideálisabb. Még a 3-as és 4-es kérdés izgatna, azaz a kábelezés és konfiguráció.)
-
luciferc
őstag
válasz
Soma01 #100495 üzenetére
Köszi. Vajon a maximális teljesítményen mennyivel jobb? Mert az, hogy van jel a földszinten is, meg erős a jel 2 szinttel lentebb csalóka lehet, ha valós sebességet mérsz. Családi házba tenném és jó lenne ha a kertben is lenne értelmezhető jel. Azon filózom, hogy elég 2 egység, ha ilyen jók, vagy az épeszű sebességhez inkább 3 fog kelleni.
-
luciferc
őstag
válasz
Soma01 #100496 üzenetére
Nem tudom hova tenni az olvasott panaszokat. A tp-link meg az asus hasonló cuccairól mesze nem olvastam ilyeneket és ennyit. Nehéz megítélni, hogy valóban kiforratlan (volt?) a szoftver, vagy kevésbé szájbarágós, nem hozzáértő user kompatibilis az app és ezért a gyakoribb probléma. Én eleve nem szórakoznék semmilyen appal semmilyen routernél. Ott a jól bevált webes felület, az teljesen jó, ha meg már egyszer be van lőve, akkor nézegesse akinek két anyja van. Egy ilyen cucc akkor jó, ha el is felejted, hogy van.
-
luciferc
őstag
válasz
Soma01 #100488 üzenetére
Ja értem. Switch nekem is kelleni fog, mert ami van routerem az még csak 10/100M-es régi darab
És akkor eddig nem routerként ment? Bár gondolom az nem sokat változtat a dolgokon, a wifi kezelés az nem a router rész feladata, címeket meg csak tud kiosztani egy d-link, ahogy korlátozni is klienseket.
mod: az mondjuk kemény, hogy már low-ra van levéve a teljesítmény és a két egység így is teljesen lefedi a házat
-
kpityu2
őstag
válasz
Soma01 #100478 üzenetére
Valószínűleg csökken a csomópontok teljesítménye is, mert nem lehet külön állítani. Ami időnként javasolt is a zónák túl nagy átfedésének megakadályozása okán. Mondjuk a külön beállítás célszerű lenne, mert nem biztos, hogy ugyanakkora zónát kell lefedniük. A csatornákat se lehet külön, ami viszont érthető, hiszen a cél az egyetlen nagy wifi hálózat létrehozása. Asusnál ki-be lehet kapcsolni a 2.5 és 5G rádiókat külön a node-on is.
-
luciferc
őstag
válasz
Soma01 #100467 üzenetére
Valóban 33, jó hogy mondod
. Én a 3 db-ost néztem, de vicces, hogy annál magasabb a darabár. Nyakukon ragadt egy rakat 2-es csomag.
A jobb hatótávnál megnézted, hogy a régi router nem 5GHz-en próbálkozott esetleg, miközben a D-Link leváltott 2,4GHz-re? Ilyen nagy hatótáv különbség azért meglepő.
-
kpityu2
őstag
válasz
Soma01 #100462 üzenetére
Wireless fülön van smart connect. [link] Ha bridge módban nincs, akkor talán érdemes ideiglenesen visszatenni router módba és kikapcsolni. Egyre szimpatikusabb ez a D-Link, a jó térerő, jó ár, ax, wired mesh... Amúgy a márkáról korábban is jókat olvastam csak a cuccaik nem a legolcsóbbak szoktak lenni.
-
-
Soma01
veterán
válasz
Soma01 #100413 üzenetére
Megérkezett a D-link Covr X1862. Röviden? Jó! Bövebben?! Háát...
Ami jó azt azért leírom. Nagyon nagy területet tud lefedni. A régi és az AX53U mellé téve sokkal jobb. A négyszintes ház negydik emeletén van a router és a lépcsőházban a földszinten is van térerő. Még a ház előtti parkolóban, az autóban ülve is! A többi routerem a második emeleten elveszíti a kapcsolatot. Ja, és a D-link nem az ablakban van, hanem a lakás közepén kb. (ahogy a többi is)
A beállításról kesőbb írok. Az már nem ennyire pozitív... -
kpityu2
őstag
válasz
Soma01 #100448 üzenetére
Nem tudom mi van, bezár az Alza? Az alaplapomon (J4125-ITX) is volt vagy 30% ócsítás a többi céghez képest. Mondjuk nem is volt becsomagolva csak úgy natúr volt betéve a gyári dobozában a boxba. A Covr X1862 árgrafikonon látszik, hogy nemrég esett le az ára, két darabos 33 ezer. Azért az már elviselhető.
-
Ceko
senior tag
válasz
Soma01 #100373 üzenetére
Köszönöm! Tudom, hogy nem fogom megúszni egy eszközzel és nem is akarom. A terveim szerint 3 eszközre lenne szükségem egy a házba és egy egy a dél és keleti sarkára kültérre (vagy a rajzon jelzett tároló 1-re). Amit viszont szeretnék, hogy ne kelljen wifi váltogatni, ha kimegyek a kertbe vagy a kapuhoz. Ezért gondolkodom az AiMesh rendszeren. De mint írtam nem ragaszkodott az Asushoz. Ami még fontos, hogy a benti eszközön legyen Torrent kliens. A fentieket és az előző posztomban leírtakat szem előtt tartva tudnál ajánlani konkrét típusokat?
Köszönöm
-
-
válasz
Soma01 #98044 üzenetére
"Az Asus Merlin FW-t fogadó routerei ilyenek, mivel a friss Merlinben benne van a Wireguard -- igaz, a HWNAT csak a a BCM490x SoC-vel szereltekben üzemel."
Nem tudom pontosan, mivel ez a számomra infarktusveszély nélkül már nem értelmezhető kategória. Szóval drágák.
MaCS
-
falco5
tag
válasz
Soma01 #96339 üzenetére
Szia Soma01!
Bocsánat, hogy csak most reagálok, nem láttam, hogy te is írtál.
A tetőre van felszerelve a szolgáltatói antenna (mikrohullámú internet)
Az antennából utp kábel jön ki. A padlás nincs beépítve. Az emeletet a padlástól gipszkarton álmennyzet és 30 cm üveggyapot választja el.
Az UTP kábel a padlásról egyenesen a nappaliba megy ,ahol a szolgáltató kis adapterébe csatlakozik, onnan egy másik utp kábel megy a wifis routerbe.Szerintem a padláson meg tudom bontani a kábelt.
A cél az lenne, hogy az eszközök egy wifi jelre kapcsolódjanak, ne kelljen őket mindig az erősebb jelhez manuálisan csatlakoztatni.
Ha jól értem ezt a Mesh hálózattal tudom megoldani.Ehhez kellene valamelyik gyártótól egy duo pack-os router szett.
Ez a megoldás jó lehet?
Köszönöm
-
kozyadam
tag
válasz
Soma01 #97187 üzenetére
és #97189 MaCS_70:
A padlás az nem lakhatóra van megcsinálva, nyáron meg is főtt vagy háromszor a Pihole, de most tervben van, hogy le lesz hozva a router a földszintre, csak furkálni kell hozzá kicsit. Az új eszközök nem a padlásra kerülnek majd, hanem a földszintre.
Most úgy néz ki, hogy az Asus XD6 páros lesz beüzemelve, ha végre kézbe kapom, és akkor meglátom, hogy hogy tudom összekötni a meglévő infrastruktúrával. Ha pedig nem fogja szeretni, amit én elképzeltem, akkor megy vissza, és megnézem, hogy mi a következő opcióm.
-
Tamás9x
őstag
válasz
Soma01 #97215 üzenetére
Csak 1db eszközre van lehetőség, ennyi erővel le is tudnám kábelezni, és a helyszínen egy olcsó router megold bármit. Rálátással ezt 50mW is tudta, 5400CPE oldotta meg még régebben ezt a feladatot, a shufni időkben, jelenleg is 1db eszköz szolgáltat mindenhol valami CPE vagy EAP Unifi, de sajnos lehetőség nincs szétbontani a konkurencia cuccát így nem tudok belenézni mi van a vízálló búra alatt egy koncert alatt. Próbálgatni pedig se kedvem se időm, nem ismerem a jelenlegi teljes palettát, csak ezért kértem segítséget.
Nem akarok és nem is fogok változtatni a hardveres kialakításon , ezért mrad 1db eszköz. -
Tamás9x
őstag
válasz
Soma01 #97209 üzenetére
Akkor bocsánat, megkeresem azt a topikot
A klienseket nem lehet változatni, telefon/tablet/óra. Vannak dual band-es eszközök 2-3 porttal, de típus meghatározáshoz, nem tudom lebontani a burkolatot, így marad a találgatás. 1-2 helyen mikrotikkel oldották meg, még az is járható út lenne, de a legegyszerűbb módot szeretném, egy továbbfűtési lehetőséggel, akár 2-3 db-ot venni belőle felkonfigolni, és ha baj van akkor csak csere és mehet tovább a buli -
-
-
woodworm
veterán
válasz
Soma01 #96534 üzenetére
Mai routerekkel meg kell lennie a gigabitnek. Korábban csak a qos miatt volt a figyelmeztetés, hogy mellette nem működik a hardveres támogatás.
Az qualcomm ipq80xx soc-k érdekesek lehetnek ebből a szempontból, mert ott dedikált npu magok vannak a gyorsításra (asus ax6000, xiaomi ax3600. -
EkSYS
senior tag
-
-FreaK-
veterán
válasz
Soma01 #96447 üzenetére
Oké, lehet bele megy abba is, ha 100 fölött van. De a Powerline nincs kilőve a külön áram hálózat miatt?
Erre mit mondanál?
ASUS ZenWifi AX Mini XD4 (3-Pack) Router -
Multibit
nagyúr
válasz
Soma01 #96393 üzenetére
Már nagyon régen volt, hogy kérdezgettük, hogy xy router bírja-e a gigabitet izomból natolni
Korábban is dobtak piacra bizonyos gyártók olyan routereket, amelyek tudták a “gigát natolni”. Pl. a Linksys kék színű WRT1900, 3200 modelljei ilyenek voltak. De a NAT-olásnál is pontosítani kell, hogy milyen módról van szó. DHCP-t nem gond natolni, PPPoE már sokkal erőforrás igényesebb. Az emlegetett DPI funkciók ezen felül terhelik a router processzorát. Persze a felhasználók döntő többségének ezek nem hiányoznak. Akinek mégis, az kompromisszumot köt jelenleg. -
Multibit
nagyúr
válasz
Soma01 #96393 üzenetére
Az adaptív QoS tudja megfektetni a nem elég potens hw-vel bíró routereket. Nem kell kihegyezni a dolgot a QoS-re, minden olyan funkció, ami DPI-t használ izzasztja a vasat.
A gyártók költségminimalizálásra és profitmaximalizálásra törekednek. Ezen nem lehet csodálkozni. Ezért a lehető legolcsóbb alkatrészekből igyekeznek építkezni. Majd amikor az újabb eszközökkel a 2.5Gbps lesz a megugrandó határ a marketingben, talán azok az eszközök teljesítik az 1Gbps-t - a gyakorlatban -
-
Tipcsi_1976
lelkes újonc
válasz
Soma01 #96248 üzenetére
Szia. Alapból van a lakásban kiépítve a nappaliban és a dolgozóban is kiállás. (Azt végképp nem szeretném, hogy ezen kívül máshol jöjjenek be a fúrás / faragás miatt, ha ez már megvan.) Tehát ha kihívom a HWR-t 12,500 Ft-ért, akkor ebből a kettőből választhatok. Azaz ennyiért átrakhatom a nappaliba a TV mögé a modemet, mert most a dolgozó sarkában jön be a net. De mondjuk ha már kábelezni kell, és a nappaliból jönne a kábel, akkor visszafelé az előszoba közepére, a folyosói előszobaszekrény tetejére (ahol 150 cm a szélesség ott van egy keskeny 40 cm-es szekrénysor) 1 falon keresztül el tudok jutni egy második routerrel, ami "erős" Wifit adhatna a dolgozónak és így a gyerek szobának is a későbbiekben. Ha marad a dolgozóban a modem, akkor viszont az előszoba közepe mint 2. router hely nem biztos hogy elég a nappalinak, mert közben van egy fürdőszoba is. A szobák között úgy oldható meg, hogy falat fúrok és viszem a LAN kábelt mondjuk az előszobába, illetve egy hosszabbítóval viszem a 2. routernek a tápot. Ha lehet ezt elkerülném, de ha ez a jó megoldás akkor 1 falat mondjuk bevállalok. Gyerekszobába elég a Wifi. Ahogy látom most a TV stremelésnek lenne a jó a kábel illetve az Xboxnak (Bár Xboxot ritkán használjuk.) Nappaliban van most több eszköz, ott van a két gyerek és ott vagyunk a legtöbbet. A dolgozóban én levelezek és hetente 1-2 alakalommal Wetransferezek fel csak 3-500 MB fájlokat (ami nem is annyira nagy), de szerintem annak elég az erősebb Wifi is talán. Lehet ki kellene próbálni valami erősebb routert, (ami aztán mesh is lehet a későbbiekben) vagy a már leírt módot, hogy a nappaliból jöjjön a net, vagy ezt a kettőt így együtt.... vagy passz....Itt tartok most. Nem azt mondom, hogy a pénz nem számít, de ha pár tízezer Ft-al drágábban komfortosabb, stabilabb megoldást kapok, akkor az lesz. Köszi.
-
zolnagy
őstag
válasz
Soma01 #95818 üzenetére
Megjött az Intel AX210 Wifi kártya a gépembe. Teljesen jól müxik. Plug and play volt a csere, csak egyszer kábelre kellett kötnöm, amíg a Windos updaten megtalálta a drivert. Hozza az elvárást, 50%-al jobb lett a sebesség ugyanott. Meg próbáltam előtte utána is összevetve a régi Broadcom kártyával.
-
Vege
csendes tag
válasz
Soma01 #95894 üzenetére
Az ötlet jó, húzatok még 1-2 helyre UTP-t a plafonba. csak még azt nem látom, hogy beépítés után hogyan tudom majd elővarázsolni szükség esetén...
Próbáltam az elmúlt órákban utána olvasni, és láttam, hogy a mesh funkciókhoz kell vezérlő. Van egy Raspberry pi 3b-m, pihole és Home Assistant fut róla. Remélem, még az Omada Controller SW-t is fel tudom rá varázsolni, mert nem szívesen vennék egy HW Controllert 40-50k-ért.
-
zolnagy
őstag
válasz
Soma01 #95799 üzenetére
Meggyőztél. Már csak azt kell eldöntenem, hogy veszek egy harmadik ax55-t, vagy a legolcsóbb aimesh képes ax53u-t, vagy kicsit nagyobb beruházásként egy ax 58u-t, ami a fő router lenne ekkor. Esetleg egy ilyen ax-es eszközt, mert ezt esztétikailag jobban el tudnám helyezni a pici szobában: [link]
-
zolnagy
őstag
válasz
Soma01 #95776 üzenetére
Jók az ötletek, de sajnos több dolog korlátozó. Az aimesh hálózaton a két router között csak wifi kapcsolat van. Földszinten a fő, emeleten a lépcsőfeljárónál meg a másodlagos. Ezt nem tudom elhelyezni, mert akkor meg a két router szarul látja egymást. A szoba viszont az emelet másik végén van, egy pici szoba, nagy játék itt nincs az elhelyezésre, de egy harmadik routert talán el tudnék helyezni, mert vicc, de olcsóbban jönnék ki, mint az antennával.
-
válasz
Soma01 #95416 üzenetére
Elég volt.
Két eszköz.
Sugározni sugároz. De csak egyszerre. Nem tudom kikapcsolni őket. Annyit tudok tenni, hogy más más nevet adok nekik. Így tudom szűrni, melyik melyik. Na de ez az alap routeren is csak egy pipa. Na ne már….
A főegység igen. App-ban és böngészőben is egy fapados valami fogad. -
Patice
nagyúr
válasz
Soma01 #95408 üzenetére
A TP-link AX-es AP-ok standalone módban is tudnak működni mindaddig, amíg nem csatlakozik hozzájuk egy szoftveres vagy hardveres Omada kontroller.
Csak standalone módban külön van minden wifi hálózat (2,4 meg 5 GHz), külön jelszóval, külön SSID-vel, nincs se MESH, se seamless roaming, tehát a funkcióinak a felét nem tudod kihasználni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest