- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
Az AX53U-ban biztosan van. Sajnos nem nagyon lehet megmondani melyikben mi van, amikor én vettem az AX1800U-ban pl. nem volt mesh, utána meg egy FW frissítéssel lett. Szóval ez ilyen.
Ha csak kliensként akarod használni akkor nem kell ragaszkodnod az Asus-hoz. Akármilyen régi használt kétsávos router jó lehet. Ha pedig van kedved szórakozni, felrakhatsz egy OpenWRT-t egy olyanra amin nincs kliens mód és ott tutira meg tudod csinálni. Szerintem ha hasraütésre vennék egy TP-Link vagy egy Tenda routert 10 ezer alatt, jó eséllyel tudná a kliens módot. -
woodworm
veterán
Az asus adatlapjai nem mindig a valóságot tükrözik, pl. verzió frissítés esetén nem minden opciót vezetnek fel.
Nem nagyon van 4x4-es 2,4GHz-es router. Legtöbbször 2-3 sávos eszközök esetén fordul elő, de ott mindig szélessávú vagy egyik sávon belső, fix antennákkal.
A másik probléma, hogy 2,4 GHz-es klienst nem láttam még 4x4 mimo tudással.
Illetve megjegyezném, hogy a több antenna nem jelent jobb jelet. -
Noxy
veterán
A hsz-ban ezt írtad:
1db LAN kábelen csatlakozna egy számítógép, 0 AX, wifi jelre továbbadás szempontból nincs is szükség
Na most mi lenne ha Range extender, vagy esetleg kliens bridge módok helyet, egyszerűen raknál a pc-be egy wifi kártyát, vagy USB stick-t. [link]
Nem tök mind1, hogy LAN-n vagy Wifi kártyán kapja a gép a netet?
Valamit mindenhogy venned kell. 2.4 Ghz-n valszeg a 100Mbit is meglesz födémen keresztül.
Már előre sejtem, hogy erre is lesz kifogás. -
"a mai sebesség felezés pedig nem akkora hátrány.. bár az antennák száma is duplázódott, nem vagyok benne annyira biztos, h még mindig feleződne"
Az antennák száma nem befolyásolja a sebességet, és különösen nem azt, hogy a repeater felezi a sebességet. Akkor nem feleződik a sebesség, ha a két adatirányra külön rádiós egység van, amelyek folyamatosan adják át egymásnak egy egyébként half duplex wifi jelet. Ilyet pedig az otthoni kategóriában nem nagyon látsz.
Azon pedig szerintem kár csodálkozni, hogy az alső árkategóriával nem akarják felzabáltatni a drágább eszközeiket.
MaCS
-
woodworm
veterán
Tudtommal az n12e újabb verziói ismerik a repeater funkciót, amire a dobozán utalnak is 3-in-1 felirattal. Bár az a1 és a c1 verzió nem tartozott az acélos routerek közé.
A kétsávos routereknél pedig nem általános a szélessávú antenna, pl az említett ax52-esnél is sávonként vannak párban az antennák. -
kpityu2
őstag
Ja igen, lemaradt. Ismerősnél egy Tenda AC8 routert üzemeltem be extenderként (tehát tudja ezt az üzemmódot) egy hosszú elrendezésű lakásban, ahol az egyik végén volt a szolgáltatói router. Félútra tettem a a Tenda-t és hát nem váltotta meg a világot. Teszt szerint jobb volt a térereje a vételi helyen mint a távoli routeré, de sebességben kábé semmit nem hozott.
-
kpityu2
őstag
Mivel egy szem PC-t akarnál megtáplálni LAN-on, nem célszerűbb egy kliens? Asus szótárban Media Bridge. Azt kábé bármelyik router/extender tudja (az olyan extenderek amelyeken van egy LAN csatlakozó. 5-6000 Ft). Lerakod oda ahonnan jól csatlakozik a routerhez és öszekötöd a PC-vel. Így nincs az jelerősítő sávfelező problémája sem.
Itt visszatérő probléma, hogy az érdeklődők "erős wifit" tudó eszközt keresnek. Olyan meg nincs. EU wifi szabványok okán. Olyan meg biztos nincs ami garantálja a födémen keresztüli jó kapcsolatot, ahol a "jó" ismét egy határozatlan dolog. Ezért szoktuk a mesht javasolni. Egy két elemből álló vezetékes mesh stabil megoldás és egyenletesen lefed egy átlagos egy v. két szintes lakást. Egyszer kell megcsinálni és utána kábé el is lehet felejteni ezt a wifi dolgot.
Én 2-3 éve üzemeltem be 2db RT-AX53U-ból álló hálózatot és azóta semmi dolgom a wifivel. Előtte egy darab TP-Link 1043ND volt és azzal is elvoltam, azt leszámítva, hogy a lakás távolabbi végében már gyengécske volt a jel. Ez most nincs, a wifi olyan természetes a lakásban mint az egyenletes hőmérséklet. Ami azért van, mert mindenhol van radiátor és nem egy nagyobb teljesítményű kályha a konyhában.
Lehet javasolgatni eszközöket, hogy kinek mi a tuti, vannak jó tapasztalatok leírva pl. a Cudy WR3000 routerrel, aztán lehet, hogy pont nálad nem lesz megfelelő. -
juhaszmarci
csendes tag
Kicsit fura, hogy kevesled a 300Mbps-et, de a 100Mbps portal rendelkező router megfelel
14 napod van visszaküldeni. Megveszed, megnézed, visszaküldöd. Ugyan ezt javaslom a routerekre is
A powerlinenál nem tartom jó tesztnek az egymás melletti konnektoros tesztet, abszolút nem életszerű. Jelerősség/jelminőség. Ha túl nagy a jelerősség, az ronthat az adatkapcsolat sebességén (suta példa: ha valaki kiabál, tök jól érted a szomszéd szobában, de ha ezt a füledbe teszi, akkor már nem igazán érthető) -
jerry311
nagyúr
Nalam 30 eves vezeteken hoz 600 Mbps-t. Kisemgszakito nem tudom, hogy van-e kozte most, de ket kulon emeleten van a 2 konnektor ugyhogz valoszinuleg igen. Majdnem mindegy is, mert az elozo lakasban is ez volt a helyzet es ott biztosan volt kozte 2 kismegszakito.
Nyilvan az is igaz, hogy minden haz 230-as halozata mas, igy az elerheto maximalis sebesseg pont ugyanolyan valtozo, mint pl. a Wi-Fi egy panelben.
-
tasiadam
veterán
Nem buknád a mesh értelmét. A 2 AP közötti backbone-t a 2.4 és az 5g adná, amit ők lehúznak egymás között, neked csak az egyikbe kell netet dugni, aki a main/routerként fog funkcionálni, a másik mesh elemből meg kihúzhatsz LAN portokat. ilyen pl a mercusys H30G. Jól kitalált dolgok ezek. Ha máshogy nem is, kábel kiváltására simán király.
-
tasiadam
veterán
A TPlink, mercusys és az asus tudja azt, ami neked kell, de az első 2 főleg.
Ha kábel nélkül akarod, akkor a mercu és a tplink easy/onemesh mindegyike képes erre, viszont mind a kettőt tudnia kell mind a routernek, mind a repeaternek.
A legolcsóbb mercusys AC12G V2 ami tudja az easymesh-t, repeater pedig a tplink/mercusys ME30.Ha a repeater pont a router fölött van, akkor elforgatsz 1-2 antennát úgy, hogy fektetve legyen és akkor szépen lesz is 1 jó kapcsolat köztük.
Az asus aiMesh meg akkor jönne szóba, ha a 2 közé kábelt akarnál kihúzni, és ők megoldják szépen a mesh-t.
Még olcsóbb megoldás, ha keresel használtan OneMesh képes deviceokat, pl a régi TPlink archer C7 + egy TPlink RE220
C7 archerben itt vannak pl az adatok. Ha lenne egy másik onemesh képes repeaterem, itt lenne felsorolásban -
Ez terminilógia kérdése. Az ipari hulladék a többség szerint azokat az eszközöket jelöli, amelyek már a gyártásukkor is rettenetesen vacakok voltak. De elég elterjedt a kifejezés relativisztikus használata is, amelyik ezt a valaha potens, de már elavult készülékekre is kiterjeszti.
MaCS
-
Földszinten van egy router, arra szeretnék csatlakoztatni egy routert Range extender módban, ami az első emeletre kerülne
Milyen típusú a jelenlegi router mert ajánlatosabb lenne mesh rendszerbe szervezni az eszközöket ha ez lehetséges."csak" egy födém
A vasbeton a wifi nagy ellensége, kábelezés erősen ajánlott a szintek között emiatt.1db LAN kábelen csatlakozna egy számítógép, 0 AX, wifi jelre továbbadás szempontból nincs is szükség
Ebben az esetben neked nem repeater kellene, hanem egy kliens módú eszköz.akár lehetne csak 2.4GHz és 10/100-as LAN, ha jóval olcsóbb
Újonnan ilyen eszközt már nem lehet kapni, csak használtan nem úgy sem ajánlott, gigabites portokkal és AC-s wifi-vel sokkal jobban megéri eszköz venni használtan is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Eladó autós gyerekülések, Römer és Peg-Pérego márkák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest