- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
Multibit #107248 üzenetére
Asus fronton ilyen:
TUF-BE6500/TUF-BE9400 (1 darab 2.5 Gbps WAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN)
BE82U (1 darab 2.5 Gbps WAN, 4 darab 2.5 Gbps LAN).
GT-BE98/GT-BE98 Pro (1 darab 10Gbps WAN/LAN, 1 darab 2.5 Gbps WAN/LAN, 1 darab 10Gbps LAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN, 1 darab Gigabites LAN)
BE86U/BE92U (1 darab 10 Gbps WAN/LAN, 1 darab 2.5 Gbps WAN/LAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN)TP-Link oldalon:
Archer BE550 Pro v2 (1 darab 10 Gbps WAN/LAN, 1 darab 2.5 Gbps WAN/LAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN)
BE900 (1 darab 10 Gbps WAN/LAN, 1darab 10 Gbps SFP+/RJ45 WAN/LAN, 4 darab 2.5 Gbps LAN, 1 darab Gigabites LAN)
BE800/GE800 (1 darab 10 Gbps WAN/LAN, 1 darab 10 Gbps SFP+/RJ45 WAN/LAN, 4 darab 2.5 Gbps LAN)
GE550/GE650 (1 darab 5 Gbps WAN, 1 darab 5 Gbps LAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN)
BE550v2 (1 darab 2.5 Gbps WAN, 4 darab 2.5 Gbps LAN)
BE9700 (1 darab 10 Gbps WAN/LAN, 1 darab 2.5 Gbps WAN/LAN, 3 darab 2.5 Gbps LAN) -
-
válasz
Multibit #107019 üzenetére
Sokáig gondolkodtam, hogy leírjam-e... de hátha hasznos.
Ubiquiti UniFi rendszerekkel van tapasztalatom. U6-LR AP sorozat (Ubiquiti Long-Range U6-LR), POE táplálással.
45 darab van. A 3 évesekből 2 darab a múlt hónapban dőlt ki. Ez egy kicsit elszomorít. Remélem, hogy nem a vég kezdete. Mindenesetre berendeltettem +4 darabot belőle.De a lefedettsége ernyőszerű. Irodai (azaz kb. szobaméretben) úgy ér el kb. 2 irodát, hogy a kettő közötti folyosón van... (mint a szállodákban) és kb. 20 lépésenként vannak telepítve ezek az ufók' a plafonra.
58 méter hosszú csarnokban 3 sor adta ki a lefedettséget úgy hogy semmi fal nincs. Raktárakban jobb ez a plafonos ernyőszerű elhelyezkedés, mert a rakatok és sorok közé jobban belát. Ott voltam amikor a telepítés előtt helyszíni műszeres felmérés és az azt követő ellenőrzés zajlott.
Ezek miatt az gondolom és tapasztalatból tudom, hogy az ernyőszerű sugárzás miatt oldalirányban kisebb a kiterjedése főleg alacsonyabb (azaz szobaméretű) plafonnál. Ennél a típusnál a födém irányába, felfele való sugárzás kicsi és nyilván nem is irányítható. De ez itt nem gond, mert a felette lévő szintet lefedjük egy másik AP sorral. Otthoni körülmények között ez az AP már gond lehet, ha a tetőtéri részre plafonos elhelyezésnél minimál jel megy csak. Oldalfalinál, emiatt hátra lenn gyengébb jel. Az irodaépületnél alig lát ki az udvarra, parkolóa.... a csarnokoknál egész jól ellát kívülre, mert rohadt magasan van. Ez az ernyő (mellékhatása)
Persze biztos típusfüggő. De ez konkrét tapasztalat. -
emiki6
veterán
válasz
Multibit #106811 üzenetére
Rájöttem, hogy van itthon egy gigbit switch, azt betettem a router helyére, 200 megából egyből lett 900.
A router-t apám használja, onnan jön át a net hozzám a szomszéd lakásba, szóval egyelőre az lesz, hogy beteszem a switch-et a router elé és arra kötöm magam, aztán megbeszélem vele, hogy ez a router annyira nem funky már (mondjuk neki valszeg mindegy).
-
Ch4r0n
tag
válasz
Multibit #106799 üzenetére
Hmm hát inkább ilyen GEO IP szűrésre gondoltam, hogy dobja el a nem Mo.-ról IP címekről érkező csomagokat az talán nem olyan erőfossás igényes. A forgalom valós monitorozása app szintig lemenve biztos nem menne neki, de nem is ez a cél.
Akkor maradjuk annál az alapvetésnél, hogy ha nem teljes baromság, amit fent felvázoltam milyen routert érdemes betenni másod védvonalba, ami átviszi a gigabit netet wifi-n.
Pl Asus vagy Tp-link jobb security szempontól? Melyiknél milyen security szolgáltatásokért kell fizetni és melyik tud alapból többet ilyen szempontból?Nem kell drága üzleti megoldás. Inkább csak a jobb ár/érték/szolgáltatásút keresem pár 10 ezer forintért. A NAS-t is a spórolás miatt építettem inkább magamnak.
Úgy halottam az Asus biztonságosabb és nem kell olyan security szolgáltatásokért fizetni, amikért a Tp-link esetében már kellene, igaz ez, melyek ezek?
ASUS RT-BE58U
TP-Link Archer BE230
Ezek talán? Ezeket találtam, olcsó wi-fi7 routerből, persze tudom a 6GHz-et nem támogatják.
Inkább azért nézem ezeket, mert gondolom újabb a szoftver meg több ideig lesznek támogatottak.Köszi!
-
válasz
Multibit #106739 üzenetére
Köszi a hozzászólást ! Én csak laikus vagyok így nem tudtam jól megfogalmazni de egy minden egybe eszköz kellene ami alapvetően router, elbír 20 vpn-es embert, de
emellé még wifit is tud szolgáltatni, és egy 4g/5g modem is van benne. Ha jól nézem
egy ilyen : Chateau 5G ax MikroTik tudja ezeket. Egy tapasztalt embernek szeretném a segítségét kérni hogy ez jó lenne-e ide, biztonságosan tudná ezeket a funkciókat, vagy valami mást ajánlana. -
-
cidalain
veterán
válasz
Multibit #106394 üzenetére
Az a baj, hogy olyan szinten nem vagyok jártas, hogy értsem a kérdésed lényegét
Van két bejövő vonal (kábelnet+adsl), sok portforward van, vannak dedikált feladatok amik csak az egyik vonalon mehetnek ki (az adsl fix IP-s, és a távoli oldalon szűrés van, ahol ez az IP whitelistes), és a hardverben vannak azok is beállítva, hogy a telephely bizonyos gépei ne mehessenek kifele (mac alapján beállítva), virtuális alhálózat (azon egy wifi access point, így a wifin lógó gépek még véletlenül sem kerülhetnek a munkagépek alhálózatába) meg VPN. Alapvető ddos védelem is van itt még, illetve tartalomszűrés, meg weboldal tiltólista)
Ezt tudja a mostani, de csak 10/100-as portjai vannak, ami ma már szűkös.
Webes GUI-n bekonfigolom amit kell, az nem nagy ügy, érthető átlátható. De nem hiszem, hogy fel tudnám szoftverezni a cuccot, mert ahhoz nem értek, az egy külön szakma. (Az se jó ha valakit fizetek, hogy beállítsa, mert elég gyakran hozzá kell nyúlni, másik portforwardot bele tenni, régieket kivenni, és azt tudni kell hàzon belül menedzselni) Vagy rá kéne szánnom sok időt hogy ezt megértsem, utánajárjak, megtanuljam. De idöm az nincs. Valami korrekt plug&play eszköz lenne jó, amit megveszek egyszer, aztán arra amire kell jó lesz 5 év múlva is. Semmi éves licensz, semmi eszközprogramozás.Jó lenne még egy Mobilnet vonal bele (mondjuk USB modemmel), de erre nincs a mostaniban lehetőség. (Tegnap a szomszéd utcában áramszünet volt, nem mentek a vonalerősítők, így a kábelnet halott lett, de múltkor az ADSL halt le másfél hétre, míg meg tudták oldani, szóval látszik, hogy kell egy harmadik opció is)
-
zsolt320i
senior tag
válasz
Multibit #106160 üzenetére
Sziasztok,
én a tegnap este üzemeltem be egy ilyet. Első tapasztalatok tényleg jók, de nekem padavan után szoknom kell a menüjét. Sztem padavan átláthatóbb kézreálóbb de gondolom ez is megszokás kérdése.
Egy ASUS AC-RT57U-t cserélt le, térereje sztem hasonló, de sávszélességben (sebességben) 3-!x jobb. Ok az Asus "csak" 1200 mbs, ez meg 3000 mbs.
Azt meg tudná valaki nézni, mennyire hallgatózik, mennyire küld adatokat kifelé?Thx!
-
tibbike01
őstag
válasz
Multibit #105980 üzenetére
Most a Vodafone által adott router van és bírja egész jól bírja az iramot.
Arra gondolok amúgy, hogy van-e bármi értelme, hogy az Iphone 16 pro wifi 7-en működik, a többi teló wifi 6-on, a tv-be meg amúgy kábelen megy a net, a klíma meg légtisztító vezérlés meg a legalapabb 2,4ghz-n.
Van ennek így értelme vagy többet ér egy normális wifi 6-os wifi? -
válasz
Multibit #105789 üzenetére
Mindennek megvan az ára. Lehet sokfelé szóró antennát készíteni, csak annak értelemszerűen kisebb lesz a nyeresége. Az UFO-k nagy részénél is meg van adva, hogy falra vagy plafonra szerelve jó-e használni.
De amint írtam is: a beépített antennánál korlátozottabbak a pozicionálás lehetőségei. Eleve nem feltétlenül tudja a felhasználó, hogy hogyan is állnak azok az antennák, másrészt az antennák egymással bezárt szöge nem állítható, aminek különösen több szintes kiszolgált térben lehet jelentősége.
Ezek persze nem feltétlenül érdemi hátulütők, de azért akad olyan helyzet, amelyben jól jön a külső antennák állítási szabadsága.MaCS
-
válasz
Multibit #105786 üzenetére
A belső antennák problémája inkább ott keresendő, hogy könnyebben fordulhat velük elő olyan helyzet, amikor szerencsétlenül alakul a vételi térkép. Ez viszont a sebességet érezhető mértékben csak nagyobb számú kapcsolat esetén befolyásolja.
És persze lehetnek olyan peches esetek, amikor az antennaforgatási mágia segítene, de szerencsére nem túl gyakran.
MaCS
-
poat88
kezdő
-
windlord
őstag
válasz
Multibit #105195 üzenetére
Ertem a mondandod, egyet is ertek vele.
Akinek van lehetoseg pl. ceges kornyezetben jatszani veluk, ugy okes.
De, hogy itthonra vasarolgassak 50-100k kozt routert jatszani, azert azt nem.
Nem is a penz miatt, nincs idom a folyamatos allithatasra.
Szimpatikus az Asus es az Unifi tobb okbol is.
Meloban sok az Unifi, igy valamennyire ismerem is.
Meg ez valahol egy itthoni halozat.
A nagyobb bajom, hogy asusban nem latok mennyezeti ap -ket. -
Hunreal
tag
válasz
Multibit #105124 üzenetére
Az anyagiakon nem gondolkodtam még, de nyilván nem milliós összegben, de pár száz elfogadható. A probléma még az is, hogy a hordozható eszközök (pl. Mobilok) össze-vissza csatlakoznak, előfordul, hogy egy jobb jelű, de lassabb hálózatra áll rá, majd kézzel kell átlépni. Vagy épp nem lép át egy jobb hálózatra. Ezért is gondolkodok valami mash hálózatban.
-
fudi2002
nagyúr
válasz
Multibit #104937 üzenetére
HORACO márkában néztem 10-15 között, de az valóban tudhatja a teljes tempót akár az összes porton egyszerre? Mert a be6500-asnál is tök véletlen találtam meg a kínai review-t aztán lepődtem meg. A gyártó ezt valahogy elfelejtette leírni. Gondolom a switch része vmi jóféle realtek mert az a legócsóbb, félő a horaco olcsóbb switchek is ugyanazt használhatják, de tévedjek.
-
fudi2002
nagyúr
-
válasz
Multibit #104681 üzenetére
Ezt a "hogyan néz ki" hisztit sosem értettem. Még ha valakinek olyan rettenetesen bántja is a szemét, és muszáj látható helyre tennie -- akkor miért nem készít neki kb. tíz perces munkával egy paravánt?
Megdöbbentően sok esetről tudok, amikor tisztán esztétikai okok miatt választanak gyengébb, nekik meg nem felelő eszközt. A legszebb az, amikor a lakberendező választ -- márpedig neki kutya kötelessége lenne legalább annyira tájékozottnak lenni, hogy tudja, hogy a fizika nem az esztétikumnak engedelmeskedik.
MaCS
-
Noxy
veterán
válasz
Multibit #104601 üzenetére
Nálam pontosan így működik.
Pld áramszünet után a fszt lévő wi-fi kamerák az emeleti fő routerhez kapcsolódnak, mert ez áll fel előbb.
A kamerák viszont minden éjjel újraindulnak, de ezután már a fszt routerhez kapcsolódnak. A wi-fi 6 iPhone-l viszont tökéletesen roamingol a 2 router között. Mindig arra kapcsolódik, amihez közelebb vagyok. -
osonte
őstag
válasz
Multibit #104603 üzenetére
Rossz elhelyezés a routereket illetően, mert ott volt a kábel + középen hatalmas nyitott lépcső, ami belekavar az egészbe, mert van olyan hely ahol kb ugyanaz a jelerősség mindkét routertől. Mivel elköltöztem, ezért nem is érdekel már, illetve nem is az én házam volt és mivel tudtam nem sokáig leszek ott, ezért szintén nem érdekelt, nekem a lenti router kellett, azt hibátlanul használtam.
-
osonte
őstag
válasz
Multibit #104601 üzenetére
Pl.: családi ház 2 szint és én a lenti szinten élek én (más meg az emeleten). Néha volt olyan, hogy az emeleti routerhez akart csatlakozni, de a földszinten mindenhol jó volt a Wifim, ezért fixáltam, hogy minden eszközöm a lenti routerhez legyen kötve (főleg ha az a fő router és nem kell a sebességnek egy 1 Gigabites kábelen korlátozódnia -> amikor Wifin FTP-n laptop és telefon között másolok, akkor rendesen meg tudja fogni, ha 1 Gigabites kábelen megy másik routerre, majd azon vissza...)
-
osonte
őstag
válasz
Multibit #104529 üzenetére
Panelben azt vettem észre a nagy teljesítménynél, hogy csak egy hülye harcba keveredek a szomszédos routerekkel + még a kliensek is visszaveszik a teljesítményüket (lehalkulnak). Családi házban egy routernél biztos meg lehet küldeni, ha csak egy router van és a kertet is szeretné az ember beszórni, meg nincs ennyi zavarás.
-
osonte
őstag
válasz
Multibit #104527 üzenetére
Panelben néha érdemes a teljesítményt is visszavenni (amennyiben lehet állitani). Magam példájából írom, ahol az 500/300-as sebességgel küzdöttem, hogy meglegyen WiFinél és sokszor csak 300 körüli sebesség jött ki (RT-AX58U v2, TUF-AX4200-nál), majd gondoltom, hogy az erősebb kutya... így rendeltem kínai Xiaomi routert, ami 1000mWatt-ot tud, de még rosszabb lett és végül ilyen kevés teljesítménnyel fedem le a panel lakást, ezt szeretik az AX-es kliensek is (kihajtja az 500-510 Mbps sebességet):
Így igaz, hogy valamikor a kevesebb a több.
-
tau_ba
tag
válasz
Multibit #104363 üzenetére
A szolgaltatoi modem a nappali tavolabbi sarkaban van, es ugy e ehhez kotom kabellel a routert is. Valamennyit tudom mozgatni a lakason belul, de nem annyira. Ez egy nappali + 3 haloszobas lakas amugy, csak a haloszobak el vannak bujtatva kicsit. Ezert kerdeztem, hogy letezik-e esetleg valamilyen terero mero app, amivel lehetne jatszadozni, hogy mi az idealis hely?
-
rzerge
aktív tag
-
Pszihonaranc
senior tag
válasz
Multibit #103930 üzenetére
Kösz a powerline tippet, utána fogok járni mi az.
Most.viszont egy egyszerű és szakértelmet nem igénylő megoldásra van szükségem. Egy wifi routerre, amire lehet vpn -t telepíteni. Felőlem asus teljesen jó, hogyha már MaCS azt említette. Tudtok mondani ezen egyszerű kritériumoknak megfelelő asus routereket? Jöhet több tipp is, hátha egyik jobb de drágább, másik gyengébb és olcsóbb, de ár-értékben hasonlóak. (illetve ha létezik olyan, ami még 4g simmel is kompatibilis, az nagy plusz pont) -
Henker2
addikt
-
-
válasz
Multibit #103587 üzenetére
Az én tudásom, tapasztalatom sajnos elég csekélyke. Ezért kérdezgetek meg profikat, akik hozzám képest sok ezerszeres előnyben vannak. Persze vannak ellentmondások. Programozási területen vannak fekete lyuk szinten fekete öves kapcsolataim, akik sokszor tesznek egymással homlokegyenest ellentétes megállapításokat.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest