- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- One mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
Aktív témák
-
antikomcsi
veterán
Köszi!
A kérdés az, hogy megéri e ebben az árkategóriában a led-es, vagy semmivel sem jobb, mint az elöző verziók. Természetesen nem azt várom el, mint egy 200K-s cucctól, de, ha valamivel már jobb, az is számít.
A 2. linket nem értem, valamit elronthattam. Az, ez akart lenni.
-
abyssc2
tag
Jah, ezt a videót én is láttam... hát az biztos hogy a TN-nél rosszabb nem nagyon lehet, csak ez az 1 aggályom, hogy este ha filmet nézek ez a felfénylés dolog nem lesz-e zavaró, meg a fényerő nem-e lesz túl erős, netezni, stb... (bár fel szoktam kapcsolni a villanyt, de annyira nincs erős fénye annak se).
Nézegettem ezt az F2380at is egyébként (c-pva...), mert játszani sokkal ritkábban szoktam mint filmet nézni(és akkor sem fps-el...), de igaziból még erre sem tudom, hogy valóban jobb lenne-e.Amúgy igaz, legközelebb ha lesz hasonló jellegű kérdésem majd odaát teszem fel [22"].
-
antikomcsi
veterán
Ez egy réggebbi model. Ennek ellenére jobb mint a "ledes csoda".
60-65K-ig keresek 24"-os monitort. Ennyiért csak TN-t kapok, dehát ez van. Lehetőleg legyen rajta HDMI, és 1920x1080-as legyen. 1200 sornak jobban örülnék, de ott már nagyon beszükűl a kínálat.
Nem zárkózom el az LG, vagy Samsung monitoroktól sem, sőt Akár Benq is lehet, ha a hozzáértők azt mondják jó.
-
abyssc2
tag
Hát, az Xbox 60 hz-en megy nekem a mostani TN-el,de néztem be lehet állítani egyébként 50 hz-re is (bár ez végülis akkor mindegy).
Mondjuk arra kíváncsi lennék, az LG kezeli-e az 1080p-s jelet, HDMI-n keresztül, ugyanis az 1680x1050-es samsung az kezeli (azt nem tudom hogy oldják meg).Hmm, hát a 3x10 bit mindenképpen jobban hangzik, de a DVI kábel nem csak 3x8ra képes? mintha olvastam volna valami ilyet, bár lehet félreértettem... igaziból összességében az LG jobb lenne nekem, de ez azért elgondolkodtató..
-
abyssc2
tag
Köszi!
Hát szerintem az LG lesz, az input lag-ban nem látok óriási különbségeket, és elvileg az én TN-emnek is az LG-jéhez hasonló, ami egyáltalán nem zavar(még észre sem vettem).
Az USB ugyan nem tudom mire lenne pontosan jó, de a HDMI-t az LG-n tudnám használni Xbox360-hoz is, ami azért jó lenne.
A precízebb színkezelésnek átlag felhasználáshoz (film, játék, internet) nem tudom mekkora előnye lenne (valamivel biztos jobb, kérdés mennyivel..), kinézetre talán tényleg jobb a Dell, de hát ennyi baj legyen -
-
janos666
nagyúr
Az a vicc, hogy a legjobb lenne ezeket 1080i-ben hagyni
Ez egy *.ts fileban volt, MPEG2-es HDTV stream-rip, és így volt ~2Gb a szokásos x264-es ~0,5Gb helyett. (De persze élesebb volt a kép, és simább a mozgás - nekem mindegy lenne, ha 100Mb-el húzom le, de necces, hogy kinek éri így meg...)
Full felbontásban?
Ja, végigpróbálta többen is, és a várakozások szerint a felbontás csökkenésével nőtt az elérhető frissítési frekvencia, talán 90 köré-fölé is jutott 1280x720-ban, de nem találom már postot, hogy linkeljem a pontos számait. (És ez még DVI volt, szóval DP-n is igencsak legalább ennyi, ha véletlen nem több egy kicsit...) -
Nyugdíjas
nagyúr
Újabb infók szerint (én még nem tudtam DP-n kiróbálni) "ő" nem tudja a 3x10 bitet DP-n.
ez engem érdekelne. Mert én mintha látnék valami különbséget DVi, és DP közt. Valamikor megnézhetnéd...janos666: Gondoloma z NEC esetén a 81Hz, és társai valami plusz appal csalogathatóak elő, mert nekem alapból nem adja magát
-
janos666
nagyúr
60-hoz igazított 24 nem különösebben zavar (önmagában is darabos).
Ez leginkább akkor szúr nekem szemet, mikor oldalirányban mozog a kamera. (És véletlenszerűen néha fix kameraállású mozgalmas jeleneteknél, bár ott tényleg sokkal kevésbé zavaró. Viszont néha feltűnik.)
Tekercsről vetítő moziban ez nem szokott feltűnni. (Jó, az más, de...)Szórakoztam már különböző software-es motion adaptive frame interpolálással, de a 3,6-on járó q6600 (multithreados avisynth pluginnal) csak a legegyszerűbb eljárással köhögött ki 60 FPS-t, amivel nagyon szembeötlőek voltak az eljárás hibái (ellipszissé nyúltak a körök, míg mozogtak, és hasonló). Kár, hogy nincs még erre erőforrás HD filmek esetén, mert a globális kép-folyam tényleg szép sima lesz tőle, épp olyan meggyőző, mint a 60FPS-re deinterlace-lt HDTV adások. (Bár szerintem ott is marad egy pici hiba, de még csak egy The Big Bang Theory részt néztem végig így 1080i-ben, nehéz ilyet találni - mondjuk 4x akkora file volt, mint a 720p-s release-k...)
A függőleges felbontásra gondoltál, gondolom
Nem, a panel síkjának normálisával 12˙-ot bezáró vetületre.Egy fórumon találtam rá egy minitesztre, ahol a frekvenciákkal is játszott a tulaj, és 81,akárhány Hz-ig jutott DVI kábelen át, illetve 50-ig is le tudott menni (a NEC-el).
Ezt azért bővebben is kifejthetnéd (bár én sejtem, a privát beszélgetéseink által)
Részint, de nem teljesen úgy, ahogy... Szóval elsőre nagyon ráharaptam, de:
- Rá kellett jönnöm, hogy nem lehet házilag finomhangolni az sRGB emulálást. Ezzel már megszűnt az a pillanatnyi varázs, mintha megtaláltam volna a padláson a szent grált.
- Talán hamarabb megoldódik a 8+ bites képek kijuttatása a VGA-n át, mint hogy megőszülök, és akkor már nyugodtan csinálhatom a filmek színtér konvertálását 3dlut-al is (sőt, még a Rec709->x^2.2 vagy sRGB gamma korrekciót is be lehet dobni...)
- Talán a játékoknak még jót is tesz ez a kis optikai tuning. Főleg, hogy a sci-fi témájú cuccok érdekelnek, és belegondolva például egy Mass Effect talán tényleg látványosabb wide gamuton kirakva (dacára, hogy sRGB-ben rendereli a program a képkockákat).
- Elhiszem neked, hogy egy kiegyensúlyozottabb IPS panelen ez még elfogadhatóbb dolog.
-> Ezt szummázva már kisebb súllyal száll latba ez a szolgáltatás. (Persze még érdekel, és ha lesz U2410-em, biztos alaposan körberágom hogy is lesz az akkor jó...)Az EA231WMi panelje 3x8 bites,
Az U2410 panelja 3x10 bitesEddig úgy jött le, hogy mindkettő 8 bites, és előbbi 11-et, utóbbi 10-et hoz ki dithereléssel (akkor mégis valós 10 bites lenne a Dell által használt panel, vagy csak te fogalmaztál most félreérthetően?).
Tehát az U2410 is max 10 bitet fogad HDMI-n és xvYCC módban is? (És akkor a legjobb választás a DP kábel, hacsak nincs otthon HDMI-s erősítő -> 1 éve azt mondtam, hogy legközelebb az lesz, de most megint monitorokat nézegetek
)
Jól esett most elképzelni, milyen lehet az a 10.5 bit.
A fényerőt én 140-hez lövöm, pedig sötétben nézek filmet. Pedig ilyenkor tavasszal úgy közlekedek, mint a gyengénlátók. Ha kijövök egy gyengén világított épületből az első pár lépést csukott szemmel, az első ~100m-t erősen hunyorítva teszem meg. (De nem veszek szemcsit, mert hülyén áll rajtam, és nyárra már megszokja a szemem.)
Ja persze -> ugyan így hiányolom, mikor nem vakít el a fehérség, ha a kamera jön ki a gyengén világított épületből a verőfényes napsütésre.
-
laolaj
aktív tag
Valakinek lenne majd valami jó tapasztalata BenQ G2420HDBL monitorral akkor várom regálását mert lassan úgy látom muszáj lesz leváltani a kedves CRTm...
érdemesebb ezen a Ledes cuccokon elgondolkodni..
nem sokat szánok rá mert kényszer a dolog... 40k körül ha lenne valami jó vétel amit ősszel sem bánok meg várom ki mit tud ajánlani...találtam valami ilyet is.
Dell S2409W nem tudom h érdemes e ilyenen mint egy ledesen... -
old_artist
addikt
Üdv!
Igen, az új Green GL-TG241W matt előtét paneles szállítmány már AdobeRGB adottságokkal is rendelkezik!
Méréseim szerint a monitor max. kontrasztja 877,6:1 (351,1cd/m2 mellett), a kontrasztarány a kalibráció után 631,6:1 (120/0,19), ami a stabilitási értékeket figyelebe véve 72%-os, 120cd/m2-nél!
Ha figyelembe vesszük ezen fekete mélységeket és a hozzá tartozó kalibrálási kontraszt arányokat, akkor nem is olyan rossz eredmény! -
Hexaa
aktív tag
"A "kis" NEC és (tudtommal) a Green standard gamutosak (~sRGB), az U2410 széles-gamutos. "
A Green régi glossy verziója volt sRGB -s. A karácsonykor érkezett és a hamarosan érkező matt kijelzős Green monitorok kb. 95%-ban fedik az Adobe RGB színtartományt
(ez kb. megegyezik az U2410 színlefedettségével). -
Zinho
aktív tag
Köszi! Nagyjából azért ilyen eredményre számítottam. Kíváncsi lennék hogy ezek a kommersz LED-es monitorok (mint pl. az enyém) ezen kívül jobbak-e bármiben is. Mert pl. ha a hűtést nem csinálták meg rendesen, akkor ezek jóval előbb fognak megmurdálni, mint a CCFL-es testvéreik...
Utánajárok a dolognak. Szerintem cca 1 wattos LED-eket használhatnak, muszáj powerLED-et használni.
-
gyilkos répa
tag
Sziasztok, köszi a választ. Sajnos egyre jobban bosszant a dolog (sokat ülök előtte). A képernyő alsó szakaszában tulajdonképpen nincs fehér, inkább narancs van.
Attól tartok viszont, ha erőltetem a garanciális cserét, esetleg rosszabbul járok (+ ha becsúszik egy olyan pixelhiba, amit a garancia nem fed le...)
-
Zinho
aktív tag
Áthelyezés jó gondolat, erősen off-topik a dolog már...
Hmm, a CCFL-ről érdekes ez az infó. köszi; próbáltam adatlapokra rákeresni, 5 perc gugli egyelőre nem hozott eredményt. Én sajnos csak kommersz monitorokkal találkoztam ott szemmel látható (újaknál is ugye) a lassú felfutás. Aminél meg konkrétan mértem is, ott vagy 20 perc volt mire beállt a fényerő.
A kompakt fénycsöves dolog végképp off: kicsit félreértettük egymást. Tudom hogy lehet dimmelni, elektronikus előtét kell hozzá, viszont ha nem csak az emlékezetem, akkor 1-10 V-os egyenfeszültséggel lehet; tehát ez a tekerős kapcsolós dolog nem működik otthon sajnos. De a lényeg, hogy kb. mindketten ugyanazt mondtuk csak nem pontosan...
PowerLED-ből vanank 18-40 lumenesek is, az már 7 cd körül van. Ez sima fehér, annak a spektrális eloszlása csapnivaló, tehát nyílván ilyet sem raknak monitorba, mert akkor egy komemrsz monitor színvisszaadását sem éri el.
Én ugye abból indultam ki, hogy - bár konkrét adataim nincsenek - egy monitor/LCD tv gyártási költségének nagyobbik részét a CCFL teszi ki. A LED gyártási költségi olcsóbb, persze nyílván nagyobb sorozatban gyártva. De pl. a Benq Ledes 24 colos monitorja azt hiszem már olcsóbb mint hasonló Samsung/LG hagyományos lcd-i (minőség meg kb. ugyanaz, legalábbis égbekiáltó különbség nincs; előnye sincs sok (kb csak az energiatakarékosság). De ha lemegy a "trendi mert LED-es" dolog, vagy hívhatjuk parasztvakításnak is; és végre bekerülnek a LED-ek minőségi monitorokba is, akkor vajon az lejjebb nyomja-e az árakat, vagy végre kialakul egy igazi átmeneti réteg a grafikus piacra szán, és a kommersz monitorok között, ahol most van 2-3 monitor maximum. A félvezető gyártás mindig is olcsóbb lesz, mint a fénycső gyártástechnológiája. -
Zinho
aktív tag
Milyen Akadémián?
Azért írtam le, mert kérdezted hogy hogy jön ide a felfutási idő, holott végig arról volt szó, és látszólag fogalmad sem volt a fogalomról
Oké, 20%-ot veszít 50 fokon a fényerejéből, de ettől még azonnal bekapcsol, teljes fényerővel világítva. Erről volt szó, nem? Míg a CCFL nem. Valahonnan innen indult ki az egész...
Azt meg bocs, de nem hiszem el első körben, hogy 1-2 mp alatt eléri akár az Eizo monitorban lévő fénycső a max fényerejének a 80%-át. Egy mérésre kíváncsi lennék, mert érdekel a dolog; ugyanis tudtommal eddig csak az autóiparban használnak gyors felfutású kisülő fényforrásokat a fényszórókban.
PowerLED-eket még nem használnak RGB LED-hez? Mert szerintem igen, bár nem néztem utána. De nem hiszem hogy olyat használnának amit írtál, mert nem férne bele a monitorbaMég egyszer hangsúlyozom, nem kötekedésből irogatok, hanem érdekel a téma! Én vitázni szeretnék, nem vitatkozni. És amúgy azt tudod hogy pl. egy Eizo-ba mennyibe kerülhet a fénycső?
Egy átlagos kompakt fénycsövet nem lehet dimmelni potméterrel. A GE-nek van dimmelhető kompakt fénycsöve, sokezer ft-ért.
Azt sem mondtam hogy egyszerű a LED-el szabályozása, azt mondtam hogy egyszerűbb mint a fénycsöveké. -
Zinho
aktív tag
A felfutási idő az az idő, ameddig a fényforrás eléri teljes fényerejének 95%-át. Ha ez 6 másodpercen belül van beszélünk gyors felfutási időről, ha azon túl, akkor hosszúról. Bemelegedési időről fényforrások esetében nem beszélünk, nincs definiálva,csak a konyhanyelvben.
A LED azonnal szinte teljes fényerőn világít. Persze aztán melegedni fog, ami több mindent befolyásol, de nagy mértékben egyedül az élettartamra van hatással a működési hőmérséklet.
A belső szenzoros kompenzációs vezérléstől a fénycsöved nem fog gyorsabban begyújtani, a működési elvéből adódóan. Biztos gyorsabb mint a 30e ft-os Samsung, de szinte biztos vagyok benne hogy egy pontos kalibrálásnál már számít az a fél óra, bár egy végfelhasználó már nem nagyon érzékeli, és végülis ez a lényeg.
És hidd el, fénycsövet _sokkal_ bonyolultabb vezérleni, mint LED-et. Kompakt fénycsövet azért nem láttál potival szabályozni, mert nem lehet. Drága a szabályozás hozzá, ezért nem éri meg. Rendes fénycsöveket szoktak dimmelni, általában irodákban, nagyobb helyeken.A gyártásban lehet hogy igazad van, ezért kezdtem úgy, hogy csak spekuláció. De néhányezer ft-ból már végfelhasználó is kap nagyon jó minőségű LED-eket, ezért gondolom, hogy nagy tételben azért ez jóval kevesebb.
-
Daffni2
addikt
"Ez a "max fényerő" a beállított fényerőre vonatkozik."
Félreérthetően írtam, tehát amit én max fényerőnek írtam a beállított fényerőre értettem.
Nem volt szándékomban, hogy meghazudtoljalak,
csak a gyakorlati tapasztalatra utaltam.
Láttam már egy két monitort,és bizony a drágább EIZO-nál is észrevehető a bekapcsolás utáni "bemelegedés" vagy nevezzük bárminek.A LED-es meg nem produkál ilyet./észrevehetően/
-
Zinho
aktív tag
Oks, értem most már ezt a "belső szenzoros" vezérlést amit írtál. Így valószínűleg tényleg gyorsabb a felfutás. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy így mennyi a felfutásuk különböző fényerőre beállítva.
Bemelegedési ideje mindennek van, de itt a felfutási időről beszélünk, ami lényegesebb, mivel innen indult ki az egész. Emlékeim szerint a fényerő nem függvénye a hőmérsékletnek, sokkal inkább az élettartamra van hatással...
A kis sorozatú gyártásban igazad van, de a fénycső horror árához képest a LED még mindig olcsóbb; a LED-ek vezérlése ráadásul nagyságrendekkel egyszerűbb mint a fénycsöveké. Bár az is benne lehet a dologban, hogy a nagy gyártóknak már van alapjuk a fénycsöves megoldásokhoz, míg LED-es megoldáshoz sok új dolgot kell fejleszteniük... -
Daffni2
addikt
Az lehet, hogy a maximális fényerőt akármilyen vezérléssel is csak egy idő után éri el, de ugyebár nem max. fényerőn szokás járatni a monitorokat.
Ez a "max fényerő" a beállított fényerőre vonatkozik.
Lehet gyártani mindenféle elméleteket, a gyakorlat mindenképpen azt mutatja, hogy a monitor bekapcsolódásakor, "homályos" nem megfelelő, képet mutat, majd gyártótól függően több kevesebb idő alatt bemelegszik és a beállított fényerőn és színeken "megy "
Nagyon is hasonlóan az energiatakarékos lámpákhoz.
Ott is gyártótól, minőségtől függően több kevesebb idő alatt melegszik be a lámpa.
-
Zinho
aktív tag
Nem kötekedni akarok, de érdekel a téma; tudtommal a felfutási idő csak a fényforráson múlik. A CCFL kisülőcsöves fényforrás marad akármilyen monitorról is van szó, így a felfutási ideje hosszú. Még az igen drága monitorokban is kisülőcső van; fizikai képtelenség, hogy olyan gyorsan érjék el a közel maximális fényerőt mint a LED, akármilyen szenzoros vezérlése is van.
Ha a LED-nél valaki észreveszi a felfutást, annak természetfeletti képességei vannak, vagy iszonyat elektronika van a monitorban.
Szerintem itt csúnya lobbizás megy, mert jó színvisszaadású fénycsövet sokkal drágább gyártani, mint RGB Ledet. Persze ez csak spekuláció... -
Cyberpunk
félisten
Igen itt többeknek sikerült beállítani neki 75Hz-et 1920x1200-ban DP-n, de úgymond minden 4-5 képkockát "eldobott" szóval ja. Átszámolta.
Egyébként nem tudom hogy milyen technikai akadálya lehet ennek hogy miért nincs 75Hz-es üzem 1920x1200-on. Mitől is függ ez panel-vezérlőelektronika
Mert azért jó lenne bár én elvagyok a 60Hz-el is de főleg film nézésnél igen csak jól jönne az a 75Hz. -
janos666
nagyúr
A hw kalibrálásnál ugyan így gondolkodtam, hogy a gyárban is rámentik a kalibrálás eredményét, és lehet már otthon is firmware-t flashelni, akkor innen már csak 1 lépés lenne, nem hivatalos úton, valami firmware editorral megoldani a presetek házi finomhangolását.
Azt is tudom, hogy 60Hz az alap, csak nem tudtam, hogy lehet-e véletlenül "túlhajtani" 72-ig, ha már DP-n átmegy akár 120Hz is. -
-
törölt tag
Azért hogy filmet nézek nem kapok pénzt, sajnos
Rövid keresgélés után ráakadtam erre:
http://benq.hu/products/LCD/index.cfm/page/specifications/product/1159
Rákerestem fórumon, de nem sokat írnak róla. A bemeneteknél van headphone jack, na most azon tényleg tud hangot fogadni, vagy csak fejhallgatóra jó? Mert olyan kellene, amin a hdmi helyett más hangforrást is megtud szólaltatni. Az 5.1 most úgy van bekötve, hogy maga a tv a center hangszóró. Tudom, sok a bajom.. lehet inkább mégis marad a tv + szarolcsó monitor felállás.
-
törölt tag
Ó elhiszem én, ha olyasmivel foglalkoznék ahol számít és megtehetem ilyet is vennék, de egyelőre meg elégszem azzal, hogy tud kényelmesen hat pókerablakot megjeleníteni, maradok egy olcsóbbnál. Aztán majd ha nyerek..
Manapság melyik márka számít jónak az olcsó monitorok közt? Még a sulinetes időkben samsung volt a "menő", mára azt hiszem már nem annyira. BenQ?
-
janos666
nagyúr
Ja, most visszaállítottam a kontrasztot, és újratoltam a software-es kalibrálást. A LUT görbék első szakasza most is egybefolyik, majd törik, és aztán határozottan a 45˙-os egyenes alatt cikázik, viszont hátrébb tolódott a töréspont, kevésbé néz ki durván. Filmek alatt határozottan csökkent a feketébe mosódás. Bár még létezik, de csak olyan tipikus PVA módra, hogy szemből még könnyen egybetűnik a sötét folt, de oldalról nézve már kirajzolódik benne némi szürke is.
Szóval ezek után már csak az utánhúzás az, ami igazán zavaró ennél a monitornál (fastest módba rakott overdrive-al is). Most alaposabban elszórakoztam ezzel, hogy böngészőablakot tologattam, vagy rángattam az egeret egy játékban, és durva. Az otthoni samsung S-PVA panelen is látom néhány FPS játékban, de csak ha külön figyelek rá, és nem mindben, ahol pl. van motion blur, ott az az effekt erősebb, vagy ha a játékra figyelek, már amúgy sem zavar. De ezen a monitoron nehéz nem észrevenni. Persze még mindig jobb, mint egy 'nemtudommilyentipusú' Samsung TV-n, amin pár napja láttam Counter-Strike-Source-ot (otthon is ebben a játékban a legészrevehetőbb). Az tényleg olyan volt, mint egy mámoros álom. (Monitoron játszott az illető, csak klón módban ment a TV-n, mert előtte ott nézett filmet...)
De mozifilmek alatt már nem tűnt fel, sőt, az 1080p-s anyagok nagyon szépen festenek rajta, itt nagyon jól kijön a magas natív kontrasztarány előnye.
Szóval CAD-ben rajzolgatni és filmezni is kiváló monitor az árához képest, csak a játékok, esetleg mozgó szövegek okozhatnak problémát.
Na persze a laptopomban lévő TN panelnek is ehhez hasonló az utánhúzása, csak ettől eleve nem várok sokat. -
janos666
nagyúr
Hát, amúgy ja, tegnap nem voltam már józan, mire odaértünk, hogy bekalibráljuk a monitorját (
), és csak reflexből toltam fel 100-ra, már magam is elgondolkodtam rajta, hogy jó döntés volt-e, mikor azt a postot megírtam.
Lehet, hogy ezért volt olyan érdekes a LUT grafikon is, és volt egy törés az alján, mert azt az alsó tartományt egybemostam ezzel a döntéssel. Ez megmagyarázná a fekete kiömlés jelenséget is, amit filmek alatt kifogásoltam rajta.
Na mindegy, úgyis a legelső napjaiban mászkál még legtöbbet, úgyhogy egyébként sem ártott volna még újralőni neki rövid időn belül, de akkor lehet még hamarabb átugrom hozzá korrigálni a tévedésem, és egyben újraalkotom a szubjektív véleményem a monitort illetően. (Mert ez a fekete ömlengés és az utánhúzás a két bakija, a villogtatós színkontroll nekem fel sem tűnt elsőre, lehet hogy végül csak a válaszidő lesz az egyetlen zavaró probléma, és mozifilmekhez akkor még tökéletes lehet.)Erről jut eszembe, a Basiccolor 4.1.17-et használtam, viszont a OneMatch-ben van kontraszt beállító lépés is. Lehet, hogy ki kéne próbálnom. (Bár mikor korábban próbáltam, akkor LCD-n mindig azt tekintette optimálisnak, amin a mérés kezdetén állt, akár 0-ra, akár 100-ra tettem indulásképp.)
Mondjuk az is vicces az OSD-ben, hogy van három gamma mód, de csak mode 1;3-nak van elnevezve, azok közül úgy választottam, hogy rámértem gyorsan 10 szürkét HCFR-el. Az alap 1-es mód volt legközelebb a 2.2-höz.
-
Mint írtam ez a kiszemelt, de nyitott vagyok bármi másra is. Épp ezért írtam hogy ha tudnátok javasolni mást, akkor szívesen meghallgatom. Igazából LG-n kívül jöhet minden.
Nem tudom érdemes e venni LED-es moncsit, a felettem lévő linkelt Acer-t is meg tudnám szerezni 40k alatt újonnan, rendes garival.
Csak nem tudom hogy mennyire érdemes erre beruházni, vagy van e 60-70K körül olyan IPS FullHD 24"-es moncsi ami számomra megfelelne. -
pánikrum
csendes tag
"És megdöbbenve láttam hogy teljesen mások a színek. Na ekkor még erősebb lett bennem a tudat hogy én többet TN panelos monitort nem veszek. Még ha fél évig zsíros kenyéren is kell tengődnöm
ahhoz hogy össze gürizzem rá a pénzt.
Ezt nevezte a magyar és birodalomtanárom költői hitvallásnak
Te jössz.
-
pánikrum
csendes tag
Helló Dezz,
Csak pár reflekt némely kijelentésedre:
ad 2.a. a klíma már a keleti blokkos teherautóknál is alapfelszerelés volt, csak még bőrszíjjal állították manuálisan (mármint az oldalablakot). Az Ural lábánál 35 km/h-s utazósebesség mellett egy kis rés az ablakon is szépen lehűtötte a fülke belsőt igen rövid idő alatt.
ad 2.b. itt két, gyakorlatilag ugyanabba a fostalicska kategóriába tartozó személygépkocsit hasonlítasz össze. Ez olyan, mint ha egy 22"-es meg egy 24"-es TN monitort hasonlítanál össze. Értelme van, csak semmi.
ad 3. BUGATTI-t írtam, nem ötös béemwét! Majd küldök linket fotókról.
És a legutolsó: itt soha senki nem írta, hogy mindenki mindenáron vegyen sips, stb.
Ez így van. Írni valóban nem írta le így szó szerint senki, de az összes ráutaló magatartás megvan/volt, úgymint" ha neked lennék, én még tolnék bele pár 10k-t és vennék egy normális monitort", vagy
" már csak 35 darab zsírosdeszkás vacsi választ el a Green-től"
" a harcsabajszos apu is megkívánta a hungexpón", stb. -
tm5
tag
Csakhoigy legyen mégegy említése a #6556-nak
Szóval, tényleg szerettem volna én nem TN-t venni, de nem 100 fölött. Epekedve vártam, hogy megjöjjenek az LG IPS. vagy a Samu új PVA monitorjai. Esetleg elárasszátok a piacot a Green-nel, és mindenki azt mondja hogy még 6-12 hónap után is mennek.
Elfogyott a türelmem, nem volt túl sok pénzem, maradt a Benq. E van
A szakmai érveidet abszolút nem vitatom.
Viszont tényleg van egy érdekes dolog, bármennyire kúl, kis asztalra nem való a 24"-os monitor. Ha nagyon közel van szinte zavar. Kiváncsi lennék, hogy akik 27"-t kerestek/vettek hogyan bírja a szemük.
-
kecsetif
aktív tag
De jó lenne, ha a magyar államadósságot is így számolnák meg nekünk:
Dell U2410 az oázisban 132K
Samu w2443t edigitben: 50K
Hányados:2,64
Klímán kívül full fapad 5 ajtós swift: 2,8M + üzembehelyezés 150K=2,95M
2,95M*2,64=7,788M
Új BMW 3-as fapad (persze ez itt mást jelent: elablak,sok elektronika, klima):7M + üzembehelyezés több, kb 250K=7,25M
A maradék fél misiből meg vehetsz bele tolatóradart, ülésfűtést,meg két gumiszőnyeget.2 milláért nincs suzuki, még árlistán sem, pláne nem a valóságban, amikor el is hozod egy szalonból.
A többit kötözködést inkább nem kommentálom, látom nem is próbálod végiggondolni, amit leírok. Ugyhogy légyszi hagyjuk abba a flémelést!
A véleményem változatlan: Mindenki maga döntsön. De előtte nézze meg ezeket a monitorokat a valóságban is! Ne költsön feleslegesen olyanra, amire lehet hogy nincs szüksége. Inkább menjen a különbözetből kirándulni, vagy vegyen jó pár rekesz sört és igya meg a cimbikkel R6Vegasozás közben...
-
spirit007
senior tag
Pusztán annyi, hogy 1., hamissá válik a kijelentésed, 2., hitelt rontottál. De nem érdekes...
Te tényleg ***** vagy... vagy a tied az ojázikompújter ??? ...hogy így a tyúxemedre léptem
Jááá
Hát tudod, te is tanulj meg számolni! A normálisabb 24"-es TN-ek 50-65k között vannak, pl. az U2410 meg 130k. Ez nem 3x-os ár, hanem 2 - 2.6x-os.
ez még szebb
-
kecsetif
aktív tag
Mielőtt mégegyszer felhozod, a #6556-t már elolvastam ezerszer. A technikai ismertető kimerítő volt, köszi szépen. Ebben igazad van.
(Mellesleg én az előző munkahelyemen azokon a monitorokon dolgoztam. Tehát úgy gondolom van valamennyi gyakorlati rálátásom. Oda tényleg azok kellettek.)Légyszíves próbáld már egyszer megérteni amit írok. Pl.: Egy BMW-ben lehet, hogy kettős lengőkar, meg adaptív csillapítás, meg inteligens szelepvezérlés van, de városi használatban a sima McPherson meg fix szelepvezérléshez képest nem biztos, hogy sok különbséget fogsz érezni. Nincs értelme 3-szoros árat fizetni olyanért, amit ki sem használsz, max. ha nem számít a pénz.
Legalább számolni próbálj meg. A háromszoros ár már BMW kategória... Suzó 3 milla. Szorozva 3-mal, az kilenc misi.
A 600K-s ár meg 15-szörös szorzó, ami 45 milla. Tehát Ferrari kategória.Én senkinek nem akarom megmagyarázni, hogy mit vegyen. Csak szimplán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy egy átlag felhasználónak egy mai TN+film monitort is elég lehet megvenni, ha nem MR vagy CT képeket akar elemzni otthon nagyiparban. Puszta sznobizmusból felesleges olyanért pénzt kidobni, amire lehet hogy szükség sincs. Persze ezt mindenkinek magának kell eldöntenie!
Aki esetleg most keres olcsó monitort:
Részemről egy nagy pirospont az LG W2443T-nek, másfél hónapja használom, azóta hibátlan, mindössze 50K volt. Van rajta DVI bemenet is és persze FullHD a felbontás. A kijelzőn a fekete koromfekete, a fehér nem világít, hanem fehér. A színeket a monitoron könnyen be lehetett szépre álítani. Pixelhiba nincs.
Amikor monitort kerestem, elég sokat végignéztem, nekem ez tetszett meg a legjobban. De persze a többi hasonló árú TN+filmes cucc is jó vétel lehet. Utána kell nézni. -
atee
őstag
Nem, nem olyan. A 4-600k-s CG Eizo-k vagy a HP DreamColor lenne olyan... A 100-150k-s monitorok a normális, kényelmes autóknak felelnek meg. A TN meg a Suzuki.
Ebből az jön le, hogy az a nem normális számodra.
Az olcsó népautó 3 milla, ha nem feltétlen a full fapadosat veszed. Sajnos semmivel nem kedvezőbb mint a vetélytársak árai. Nem ezért népautó.
Jobban nem szeretnék bele menni itt mert nagyon off, de a motor paraméterei szintén az egyik legjobbak a kategóriában.Igen igény az van jobbra is. Pl. Családi autónak már csak nagy kompromisszumokkal használható.
A Hanns.G monitorhoz azért fűztem kommentárt mert másodszorra kérdezett. Valami választ várt ennyit tudtam minden utána járás nélkül hirtelen mondani.
Szakmailag nem tudom alátámasztani, de nem is ez volt a cél.
10-9 ember ha meghallja a két márka nevet akkor biztos ugyan ezt gondolja. Igen ez a reklám hatása. Na meg az, hogy picit régebb óta vannak a piacon és a köztudatban.
A Hanns.G nek még dolgozni kell ezen. Ahogy tette, teszi ezt a Benq is. Pár éve azt is egy fosnak tartottam.Na mind1. Elég volt ebből nekem
-
kecsetif
aktív tag
Profi felhasználó?
Egszerű. Korábban dolgoztam izotópdiagnosztikai képalkotó központban. Az ottani TFT-k 400K felettiek voltak. (Orvosi felhasználás.) No oda tényleg kellenek ezek a cuccok. Sőt egy tervezőnek, profi fotósnak sem árt, vagy egy filmsúdióba. De még lehetne sorolni...Én nem akarok senki helyett eldönteni semmit. Persze biztosan vannak olyan emberek, akik nagynak látják a különbséget a sima TN+film és a profi panelek között. Sőt én is látom a különbséget. De szerintem hétköznapi felhasználásra az olcsóbb is elég. Persze ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.
(Kicsit olyan ez, mint városi felhasználatra opel corsa helyett ötös BMW-t ajánlani.)A topiknak szerintem arról kellene szólnia, hogy ne 65000 ft-ért valami régi 22"-os TN monitort sózzanak rá valakire, hanem egy jó 24-est 50 K körül. Vagy hogy ezek közül melyiket éri meg jobban megvenni.
-
kecsetif
aktív tag
Azt sem értem, mi a fenének neked 24"-es, ha másfél méterről nézed, 200%-ra nagyítva? Egy kisebb monitorral közelebbről ugyanott vagy.
Pedig egyszerű. Kényelmesen hátradőlve a bőrfotelban, asztalratett lábbal sokkal kellemesebb netezni, mint a monitor felé görnyedve.
Az sem mindegy, hogy az a pár óra FPS, amit hetente nyomok, azon mennyire megy a sniper-ezés.
Meg ami sokkal fontosabb, ha este asszony tv-zik, mellette még simán rá tudok kukkantani a prohardverre ugyanazon a monitoron, elférünk egymás mellett.
De hisz ez a 23-24-es monitorok fóruma, nem is értem mért kell ezt neked magyaráznom.Én csak annyit mondtam, hogy mivel meglepő módon szemből vagy max. kicsit oldalról nézem a monitort, nekem tök felesleges a hatalmas betekintési szög.
És szerintem ezzel még sokan vannak így...És már tényleg egész korrektek az új TN+film panelek. Persze a technológiai korlátokon belül.
Sőt, a profi felhasználókon kívűl mindenkinek bőven elég is. -
kecsetif
aktív tag
Nem kételkedek abban amit mondasz, de "a kis pénzért nagy monitort" missziót egész elfogadható kompromisszumokkal tűrhetően teljesíti ma már a TN+film panel is. Pláne ha csak néha kell a gép egy-egy filmre, egy kis játékra, meg megnézni a gémélt.
Az hogy kinek mi az elfogadható kompromisszum, az más kérdés. De a júzerek nagyobbik részének egy 50K alatti 24-es monitor is bőven elég.
Most mértem le, én másfél méterről netezek, itt még minden része egyformának tűnik a kijelzőnek. (Persze a netoldalak 200% nagyításon vannak.)
-
madgie
titán
Őszintén? AvP multiban kilövöm az Alien szeme helyit' ha "ügyivagyi", pedig ez csak egy semmire nem jó IPS-izé, egyébként 99%-ban a saját bénaságom a a negatívum a csatában, csak sok gémerpistivel ellentétben én hajlandó vagyok elviselni, hogy a hiba elsősorban az én készülékemben van
(egyébként bullshit, ultraérzékeny vagyok az ilyesmire, nincs "hihetetlen foltosodás axióma" vagy "egyenleten világosság gyertyafény" az NEC EA230Wmi-nél)
-
pánikrum
csendes tag
Az állatos pornónak (csókoltatom a fehéregereket) nincs helye egy komoly informatikai fórumban.
Lsz. moderáld magad, vagy szólok a moderátornak.Halál komolyan kérdezem, hogy szerinted mi a különbség?!
Kérlek értsd meg, hogy nem kötekedni akarok, hanem észérveken és tényeken alapuló magyarázatot.
-
pánikrum
csendes tag
Te most velem akarod kiszótáraztatni az angol házidat?!
Rendben van, te meg tudakold meg, hogy mit jelent az "occasional gamer"
Ja, közben megtaláltam a hardcore-t a goldengate.hu-n
"a mezítelen emberi test öncélú mutogatásának a jóízlés határát súroló formája"
de hogy jön ez most ide?* * *
Szerinted van érdemi különbség az "alkalmankénti" játék és a "kóros" játék között?
Nem mindegy, hogy évente egyszer esek össze játék közben a monitor utánhúzásától, vagy naponta?
Itt az "alkalmankénti" és a "rendszeres" jelzők nem egyenértékűek a "csökkent látóképességű" és "sólyomszemű" párossal.
Látom bonyolult, mondok életszerű példát:
ganc egál, hogy az anyósomat alkalmanként vagy rendszeresen látom, az akkor is randa látványt nyújt, függetlenül a mintavételezés gyakoriságától (drága mama, bocsáss meg, igenis szeretlek) -
pánikrum
csendes tag
Dezirée,
Komolyan mondom, ezzel a linkkel most beloptad magad a szívembe.
Megnéztem a speckót és a kontra címszó alatt van egy ilyen kitétel, hogy: "nem hardcore játékosoknak való"
Sőt, további irodalomkutatás eredményeképp még ilyen idegen nyelvű jellemzéseket is olvastam róla a PRAD-on:
Hardcore gamers should not opt for the model, since the streaking is somewhat stronger than with TN panels at times. Another minor negative aspect is the imperfect colour display in the factory settings and especially in the sRGB mode. When calibrated, however, the EA231WMi can compensate for this weakness.
However, the uneven brightness distribution is a more important reason for criticism and was even noticeable without a measuring device.
Szabad és hézagos fordításban: "az utánhúzás időnként valamennyivel erősebb, mint a TN paneleseknél" meg "az egyenetlen fényerő eloszlás ... még műszer nélkül IS észlelhető volt"
Hát ennyire nem komázol, hogy egy ilyen középszerű tömeggyártmányt akarsz beajánlani 110 k-ért?!
Ezért még a féldekás üvegeket sem áldozom be... -
pánikrum
csendes tag
Én figyelmeztettem mindenkit, hogy a szenvedélybetegség már rég úrrá lett rajtam.
Bár ennek kezelése hál'Istennek már újabban TB támogatott, tehát no need to worry, nem kell költségekbe vernem magam.Am, dobj már egy linket lsz. egy 110k Br-t kóstáló jobbfajta motyóról, ami multipurpose (game + tömeges filmnézés + stb.) felhasználásra termett.
Ha ez összejön neked , úgy szentül fogadom, visszaviszem az üres göngyölegeket és nem Tesco-s jóváíró számlát kérek a visszaváltós munkavállalótól, hanem monitorvásárlási utalványt.
"előbb fedezz, utána kérdezz"
-
Dracula
őstag
-
madgie
titán
Én javasoltam lentebb (fentebb, kinek hogy) ezt a módszert, sőt "hardvert" is mondtam hozzá, de senki nem olyan elvetemült, hogy 150-200k-t kiadjon egy ilyen cuccért, ami még nem is biztos, hogy teljesíteni tudná a feladatot (nem biztos, hogy elegendő a megvilágítás az ilyen brutális "lassításhoz", hiába emeljük az egekbe a kamera/fényképező érzékenységét). Amúgy önmagában tényleg nem ér semmit, de sok-sok monitortesztnél szvsz tisztán elválnának a monitor közti különbségek. Persze csak egy elvetemült idea az egész, lehet öt percen belül kiderülne a gyakorlatban, hogy nem működik...
-
csaszi64
csendes tag
Szia Dezz !
Köszönöm a segítséget,csak úgy jártam mint Te...Annyira tetszett amit a monitoron láttam,hogy rögtön elkezdtem nézni a fotoalbumomat,(pár ezer kép),mert olyat láttam amit még eddig nem,hihetetlen részletek,színek stb...Tényleg átértékelődnek a képek.
Azért írok csak most.Aki fotózik az nem adhatja lejjeb,mert egy TN filmesen nem láthat ennyi mindent,mondom ezt,5évnyi tn-filmes monitornézés után,(samsung943N).
Lehet nem olcsó a dellu2410,de mintha egy kompakt gépről váltana az ember egy komoly DSLR-.re.A samu is anno 75eft. volt aciósan,kb.5éve.
Ajánlom mindenkinek.hogy a kedvenc,"jó" képeit vigye magával ,egy olyan boltba ahol megnézheti a képeit egy ilyen bekalibrált u2410 en,és egy csodát fog látni,talán még nélkülözni is hajlandó lesz ezért a monitorért,
Na de most már nem sztárolom tovább,mert kapok a fejemre,hogy mért ide, mért nem a saját topikjába,mért offolok vagy ...
Szóval vásárlás előtt mindenképp megnézni...!
Szégyenlem,de a gammaállítás annyi volt,hogy a videókártya-vezérlőpanelen ,a csuszkával,"szemre" alacsonyabb értékre állítottam...+a monitoron a fényerőt levettem,50%-ról 30%-ra,Standardmód és utána már csak a képeket néztem,...mert a látvány magával ragadott.
Kalibrálás után,hogy mit fogok látni,el sem tudom képzelni...
Mindenkitől elnézést,beírás hossza és "minősége"miatt,de talán pár hezitáló vásárlónak talán tudtam segíteni vhogy -
csaszi64
csendes tag
Szia Dezz !
Ne haragudj,tényleg nem olvastam elég figyelmesen.
Most volt időm állítgatni egy kicsit,a gammát állítottam a dell u2410-nél standartmod,és tényleg olyanok a képek,hogy majd leesnek a monitorról,és egy nagy átvilágított fénykép hatását keltik,sőt mélysége van a képnek !
Köszönöm az észrevételeidet.
Másnak is ajánlom ezt a monitort,tényleg nagyon jó.(az ár minőség arány is)
ps.nem csak azért,mert nekem ez van... -
Dyingsoul
veterán
Hozzászólásomból azt hiszem kiderült, hogy az "ms"-en és a dinamikus kontrasztarány-on kívül nem nagyon vágom, hogy mit kell nézni (bár ez utóbbit sem teljesen vágom). Persze a betekintési szöggel teljesen tisztában vagyok, igazából nem nagyon vágom, hogy mire is kell odafigyelni, de ezért is írtam ide!
Az, hogy mennyit szánok rá, az érdekes lesz, ugyanis én beszerzési áron hozzájutok, de amugy bruttó 60-65.
Leírok pár monitort amit kinéztem:
24' LG LCD W2453TQ-PF wide 2ms 50000:1 DVI BK
24' LG LCD W2453V-PF wide 2ms 50000:1 DVI HDMI BK
24' Samsung LCD 2443NW wide 5ms 20000:1 sRGB BK
24' Asus LCD VH242H wide 5ms 20000:1 HDMI FULL HD
24' Benq LCD G2420HD 2ms DVI+HDMI 40 000:1 BK Full
24' Benq LCD G2420HDBE wide 5ms 40000:1 BKÁrban és választékban kb ezek jöhetnek szóba.
Őszintén szólva fellapoztam a wikipédiát, megnéztem itt a fórumon az első hsz-eket több topikban is, de sehol nem találtam konkrét útmutatót, hogy egy LCD/TFT monitor vásárlásánál mire kell odafigyelni és hogy a paraméterek pontosan mit is jelentenek, mit befolyásolnak (mert ugye kompromisszumokat a véges pénztárca miatt kell kötni, de nem tudom, hogy miből engedjek!). Ahol találtam valamit, az meg ősrégi írás volt, tele elévült dolgokkal...
Ezt a natív dolgot már sok helyen olvastam de nem igazán értem. Ez az adott monitor maximális felbontását jelenti?
-
Khelben
nagyúr
Már mondtam: ha 50ezerből akar valaki monitort venni, minek regélni neki a 100ezer felettiekről? Nem tudok elszakadni az autós példától: ha valaki tanácsot kér, hogy milyen autót vegyen 200k forintból városban futkorászni, akkor neki is elkezdesz regélni a luxusautókról, mert azok mennyivel jobbak meg kényelmesebbek? Minek? Úgyse fog azt venni, mert vagy nincs rá pénze, vagy egyszerűen nem érdekli az autózás, csak valami vigye el A-ból B-be...
Aktív témák
Hirdetés
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- FÓLIÁS! LG UltraWide 35WN75C-B Ívelt Monitor! 3440x1440 VA / 100Hz / 5ms / FreeSync
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest