Aktív témák
-
Joczek
tag
válasz
i are robot #6874 üzenetére
Custom módban lehet az RGB és a CMY szaturációját állítani, erre alapoztam. Ha a factory menüben hangolsz, akkor RGB értékeket tudsz állítani "csak".
Direkt nem használok ICM profilt, mert akkor tényleg különböző színterekben kell mozognom, de a falra tudok mászni attól, amikor a képnézegető és a szerkesztő, netán a web mind máshogyan jelenít meg egy adott képet. Tudom, elvileg az lenne a helyes, de igyekszem komplikációktól mentes életet élni...
Vidéken lakok és már nem cipelem a monitort Pestre kalibrálni, de ha Békés megyében jársz, akkor megnézhetjük műszerekkel is. -
Joczek
tag
válasz
i are robot #6870 üzenetére
Gyári kalibrációval nagyon redukáltnak tűnik az sRGB és Adobe RGB a Dell U2410-en. Ha valóban sokkal jobbra kihozható, akkor nem szóltam semmit. De nálam pl. alapból a Standard mód zöldes, stb. - csak a Custom Colorsban tudok normális színvilágot előállítani a Factory Menü piszkálása nélkül.
-
Joczek
tag
Még adós vagyok egy beszámolóval, milyen monitort vásároltam: egy Dell U2410-re esett a választásom.
Az előzményekhez tartozik, hogy 7 évig használtam egy LG 1710B-t, ami anno 142 ezer Ft volt. Az idén januárban vásárolt Samsung XL2370 nagy csalódás volt a színek tekintetében. Nem csak a megjelenített színek mennyiségével volt baj, de élethűségről sem beszélhettünk, közel sem:
Az ősrégi, mára fényerejéből jelentősen vesztett LG alázta az új LED-es Samsungot. Az LG gyakorlatilag minden színt megjelenít (talán a kék esetében olvad össze az utolsó kettő), a Samsung esetében több színnél az utolsó 5-6 árnyalat teljesen összeolvad. Hasonló eredményt ad a fehér és fekete árnyalatait megjelenítő teszt is a fenti oldalon. A Benq 19-es LED-es monitorja szintén elbukik a színteszten, de amúgy otthoni célokra megfelelően kellemes.
Nagy várakozásokkal néztem a Dell U2410 elébe. Aztán kissé csalódnom kellett. Állítólag a legjobb sRGB emulációval rendelkező monitor a wide gamutosok közül, a színskála teszten mégsem teljesít tökéletesen. De nem is ez a lényeg: mind sRGB-ben, mint Adobe RGB-ben a valóságtól távolálló színvilágot tapasztaltam a gyárilag konfigurált delta 2 és 3 alá eső értékek ellenére. Talán még a boltban is kalibráltatnom kellett volna? Lehet - de kétlem, hogy sok minden változott volna, hisz már a gyári kalibráció is viszonylag precíz. Precíz az sRGB-re és az Adobe RGB-re, valóban - de mindkettő távol áll valóságtól.
A megoldást számomra a custom colors jelentette, ahol egyenként hangoltam be minden színt és gyönyőrű képi világot sikerült elővarázsolnom úgy, hogy a Lagom teszten is átmegy a monitor. Ismerem a saját fotóimat és tudom milyen színeknek kell szerepelnie az adott képeken. Azaz nem arra törekedtem, hogy a realitáshoz képest erősen korlátozott sRGB palettát lássak.
Persze felmerülhet az a probléma, ha sRGB képekkel dolgozok, olyan színek jelennek meg ezáltal, amelyek kívül esnek az sRGB palettán. De miért probléma ez? Számomra nem egy a valósághoz jelentősen korlátozott sRGB tartomány megjelenítése a cél, hanem az sRGB képet alapul véve a valósághoz közelebb eső látványvilág megteremtése. Lehet tévesen hangzik, de nálam működik. Az eredeti képfájl olyan mint egy proxy.A beállításom biztos nem tökéletes precíz, de meglepően jól használható.
-
Joczek
tag
Nekem volt Samsung XL2370-em. Játékra és szövegolvasásra tényleg kiváló. Grafikára azonban közel sem. Ha valóban csak a fentiekre használod, nem egy rossz darab. Ha azonban igényes vagy a színvilágra, ebben az árkategóriában már kapsz olcsóbb IPS moncsit (pl. Green). Vagy olcsóbb HD LED monitort (Benq) - bár ennek az utánhúzása lehet nem ilyen jó.
-
Joczek
tag
Sokan napi 10-12 órát a gép előtt ülnek. Ennyit nem érdemel meg az ember, hogy szép képet kapjon, vagyis maradjon a TN panelnél? Ha azt nézzük, hogy "csekély" extra ráfordítással egészen más látványt és végeredményt kapunk, igenis érdemes áldozni a minőségre, csak erre a legtöbben még nem jöttek rá. Nem is beszélve arról, hogy egy monitor jópár évig kiszolgálhat, ellenben az egyéb hardverek 1-2 év alatt elavulnak.
Egyik ismerősömnek volt Samsung XL2370 és ACER LED monitorja is. Úgy, hogy előzőleg már volt IPS paneles kijelzője. Ezek a LED TN paneles monitorok 2 napig bírták nála! Ma Dell U2410-et használ és ahogy mondotta, IPS után már nincs visszaút a TN világába. Rolls-Royce vs Velorex.
-
Joczek
tag
Pgraph, de hiszen a NEC 2490WUXi2 is wide-gamutos!
Bár elhiszem, hogy sokkal jobb egy feleannyiba kerülő monitornál, ahogyan a HP Dreamcolor LP2480zx is kiváló annak ellenére, hogy sok színt használ.
Épp a Logout.hu NEC 2490WUXi2 és 2690WUXi2 tesztjében olvasható amúgy, hogy "Ugyanakkor, bár eléggé megközelítette, nem érte utól az U2410-est az sRGB színtér szinte tökéletes szimulációjában. (Igaz, nem is használt hozzá mást, mint a színtér "sima" átszámolását.)" Számomra az sRGB is fontos, ezért eddig a Dell a nyerő.
Külföldi fórumokon próbálok tájékozódni, de még mindig nem tiszta a kép. Aztán arra gondolok, hogy nyugaton rengetegen használnak Apple-t film- és fotószerkesztésre és bizony az Apple Cinema Display is wide-gamutos a maga nyűgjeivel. Nagyjából azt a panelt tartalmazza, amit a Dell U2410 is. Szóval ha nekik jó...
De való igaz, a személyes nézelődés és teszt lesz az igazi. Már csak a hibalehetőség miatt is. De még várok kicsit, milyen hírek jönnek az új HP-ról.
-
Joczek
tag
válasz
DDaniel #6449 üzenetére
DDaniel, mindenképp szólok majd ha a Dell mellett döntök!
Amúgy a Terminator 4 filmese most HP LP2480zx-et használ sRGB formátumú filmhez. Ez egy széles színskálájú, itthon félmilliós, IPS paneles, RGB LED-es monitor. Akkor ezek szerint itt már nem gond az nagy színspektrum? vagy ez már olyan magas kategória, hogy tökéletes az sRGB-je?
-
Joczek
tag
válasz
Nyugdíjas #6444 üzenetére
Hátha, nem lesz olyan drága a HP, hogy idézzem egyik fórumtársunkat:
"Pont HP-ban utazom mint disztribútor, és már várom én is az új monitorokat, de ahogy tudom sajna nem lesz még benne a márciusi promóban sem, mert visszadobták valami hibajavításra a szériát.
Amint elérhető lesz, úgyis agyonhirdetem, mert egészen jó áron jönnek ahogy láttam az előzetes kalkulációt! "
-
Joczek
tag
válasz
Nyugdíjas #6431 üzenetére
Valamivel olcsóbbnak várom az új HP-t, mint a Dell U2410-et, lévén 425 dollár vs 500 dollár az amerikai ár. Lesz egyébként 21,5 collos, ZR22W FullHD HP is, IPS panellel 289 dollárért. Kedvező ár, talán itthon se lesz több 80-90-nél.
Most, hogy az sRGB irányába tereltél vissza, lehet, hogy jobb vétel lesz a kisebbik NEC-nél az új HP (magasabb ár, talán kicsit jobb panel). A nagyobbik NEC viszont tényleg húzós árban, annyit azért nem áldoznék monitorra, lévén itt is van elég jelentős értékvesztés...S valóban, a legjobb egy gyors próbát vetni a monitorokkal élőben - de ha már választok, akkor tényleg érdemes lehet várni a HP ZR24W-re is, ha sRGB-ben gondolkodok.
Egyik ismerősöm három hete vett Dell U2410-et és már A01 revíziójú volt gyárilag. Nagyon elégedett vele (fura, hogy előtte HP LP2475W-je volt, ami gyakorlatilag ugyanazt a panelt tartalmazza
)
-
Joczek
tag
Fotós és filmes célokra szeretnénk monitort választani. A Dell Ultrasharp U2410 lenne az egyik lehetséges jelölt, a másik a most megjelenő HP ZR24W. A HP modellje csak sRGB-t tud, ami megoldást nyújt a széles színspektrumból adódó problémákra, színcsordulásra is.
Most itt vagyok igazán tanácstalan. Eddig nem használtam Adobe RGB-t, és valószínűleg ezután se fogok. Sőt azt is lehet olvasni az interneten, hogy az Adobe RGB semmire nem jó igazán. A Canon 5D MKII filmjei szintén sRGB formátumúak. Van ebben az esetben értelme wide-gamutos, azaz széles színspektrumú monitort választani? Azt mondják, a Dell U2410 nagyon jó képet ad sRGB-ben is, de ha jól tudom, ez egyfajta emuláció. Vajon a HP ZR24W még jobb lesz, mert annál az sRGB a natív? A NEC MultiSync EA231WMi hogyan viszonyul a Dellhez sRGB módban?
Az ár kifejezetten nem döntő, a lehető legjobb minőségre törekszem, bár a Dell U2410 jelenti számomra árban a felső plafont. Vajon érdemes várni az új HP-re, ami úgy néz ki csúszik kicsit?
Aktív témák
Hirdetés
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Fóliás LG 27" 27ML60SP-W IPS LED Monitor!
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B450 R7 1700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Rampage SHIVA Corsair 450W
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest