Aktív témák
-
adm
őstag
válasz
janos666 #7746 üzenetére
értem a tökéletesség mindenek felett elved, de megéri a vesződséget - ha van egyáltalán - az a pár (tucat) elvesztett képkocka filmenként? valószínűleg mást keresünk a monitorokban és a filmekben még ha ugyanazokból válogatunk is, de ez a kérdés pl nálam bőven az állapot jelző led színe és fényereje után következik.
lp2475w-m van, a következőkkel tudom kipróbálni: natív hdmi quadro fx-szel, dvi 9800gtx-szel és dvi 4850-tel, de eddig én is csak dp-ről halottam sikeres kisérletet.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
janos666 #7725 üzenetére
Na várjáááá
Ezzel gondjaink lesznek. Se ilyenolyan GF, se ATi. Nekem itthon meg ezt tetézendő Mac vanTehát hiába akarom én, vagy Brekk, nem fog menni ajszem. De majd ő jól megmondja tudunk-e előteremteni valami alkalmas VGA-t. De azért próba-hátha alapon megnézem holnap, hogy a Matrox mit szól hozzá
Ja, és tudom mi az a 3:", bár nem szeretnék róla beszélni
. Elment vele egy hónapom kb, mire összeidomitottam a tévémet a Plexel, meg a Minivel.
-
LW
őstag
válasz
janos666 #7717 üzenetére
Hardcorenak nem mondanám a játékstílusom, haverokkal tolok egy-egy meccset, persze az ember pulzusa az egekben, és pásztázza a terepet, de az hogy 10-15ms-al később látom meg az ellenfelet kétlem, hogy döntően befolyásolná a játék kimenetelét. Sőt mi tőbb, szinte ingyé' kapok monition blur effektet. Valószínűsítem, hogy az emberi érzékszervek se tudnak 500 képet felfogni 1 másodperc alatt
Valóban az lesz a legjobb ha Oázisban látok és kipróbálok több monitort, nem hittem volna, hogy ilyen kimerítően megtekintehetőek. Saturnban ki van b*va néhány példány, oszt lesd az 1024*768 felbontású képet rajta.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7161 üzenetére
"így volt ~2Gb a szokásos x264-es ~0,5Gb helyett"
Na ja, mert az Mpeg2 tömörítés kb. fele olyan hatékony, mint a h.264 (főleg az x264 encoderrel), az adásoknál a bitráta/képminőség arányban sem hoznak akkora kompromisszumot, mint a ripeknél. De gyanítom, hogy az a fél gigás 720p(?) egyben fele rátás is (25p vs. 50i vagy 30p vs. 60i).
Ha átkódolnád a formátum megtartásával (ha a h.264 támogatja az interlace-t, de ha nem, akkor még mindig ott van a VC-1), akkor ugyanakkora lenne fileméretben, mint egy azonos rátás, de 720p...
Másodikra: hmm...
weiss: Mert úgy vettem észre, az LG a Samsunghoz igazítja a stratégiáját, mindkettő a lehető legegyszerűbb elektronikát használja, és a Samsung még a jobb paneles monitoraiba is 3x8 bites elektronikát tesz. LG-ből sem láttam még jobbat. Nincs "bejáratott" 3x10+ bites elektronikájuk, legalábbis monitorba való, amit nagyüzemben gyártanak, így a relatíve olcsóbb monitoraikba sem sajnálnak beletenni (mint a Dellnek, HP-nak, NEC-nek, Eizo-nak). Szerintem csak az RGB LED-es csúcsmodelljükbe tesznek ilyet. (Nem tudja valaki, ez megjelent már?) Szóval, ez csak tipp, de csodálkoznék, ha nem így lenne.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7155 üzenetére
"Ez leginkább akkor szúr nekem szemet, mikor oldalirányban mozog a kamera."
Persze, én is ilyenkor érzékelem leginkább, de még az elviselhetőség határán belül van.
"épp olyan meggyőző, mint a 60FPS-re deinterlace-lt HDTV adások. (Bár szerintem ott is marad egy pici hiba, de még csak egy The Big Bang Theory részt néztem végig így 1080i-ben, nehéz ilyet találni - mondjuk 4x akkora file volt, mint a 720p-s release-k...)"
Az a vicc, hogy a legjobb lenne ezeket 1080i-ben hagyni (720p-nek megfelelő fileméret) és a lejátszóra bízni a deinterlacinget. Mpeg2-ben ez jól működött, csak nem tudom, hogy a h.264 támogatja-e az interlace-t, de pl. a VC-1 igen (talán ez az egyedüli előnye). Ráadásul akkor a deinterlacing feljődésével egyre jobb lenne az eredmény is.
"Nem, a panel síkjának normálisával 12˙-ot bezáró vetületre."
Az volt a 2. lehetőség, ami felmerült bennem.
"Egy fórumon találtam rá egy minitesztre, ahol a frekvenciákkal is játszott a tulaj, és 81,akárhány Hz-ig jutott DVI kábelen át, illetve 50-ig is le tudott menni (a NEC-el)."
Full felbontásban?
"Eddig úgy jött le, hogy mindkettő 8 bites, és előbbi 11-et, utóbbi 10-et hoz ki dithereléssel (akkor mégis valós 10 bites lenne a Dell által használt panel, vagy csak te fogalmaztál most félreérthetően?)."
Nem, a Dell-ben (alapból) 3x10 bites a panel. (És valami módon, csak nem ditheringgel, 3x12 bitesre tornázzák fel. Ez azért érdekes, mert ez a 10 bit is úgy jön ki, hogy belülről 8 bit + FRC [ez az FRC persze 4x halványabb, mint az elsősorban TN-ekre jellemző 6 bit + FRC] a meghajtás. Valahogy ezzel összhangban finomítanak rajta tovább.)
"Tehát az U2410 is max 10 bitet fogad HDMI-n és xvYCC módban is?"
HDMI-vel nem próbáltam, de DP-n (3x)10 bit van. Elvileg (egy Delles, képzettnek tűnő ügyfélszolgálatos szerint) HDMI-n is így van.
"A fényerőt én 140-hez lövöm, pedig sötétben nézek filmet."
Uhh, az nagyon sok!
Nekem a 80 is épp elég vakító tud lenni, amikor egy sötét jelenet után hirtelen világos jön. (Éjjel-nappal 140-en van?)
Nyugdíjas: Jövőhéten benézek, úgyis olyan rég voltam.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #7150 üzenetére
Épp akartam írni, hogy az EA231WMi nem wide-gamutos, de látom, a végére "rájöttél" te is.
Én jól látom a különbséget pl. a 60-ra konvertált 50 Hz/fps (pl. tévéadás) között, de az ugyancsak 60-hoz igazított 24 nem különösebben zavar (önmagában is darabos).
A függőleges felbontásra gondoltál, gondolom.
Válaszidő: a PVA-kon az overdrive ellenére bizonyos változások (sötét árnyalatok közöttiek, főleg a feketéből középszürkénél sötétebb áralatokba) ma is igencsak hosszúra tudnak nyúlni (akár többtíz ms), amihez képest az NEC max. ~14ms-je nem sok. Igaz, a többi változás gyorsabb lehet a tiedén. Bár, IPS-en overdrive nélkül is gyorsabbak a köztes váltotások a teljeseknél, és a 14ms az utóbbiakat fekezi ki, a többi valamivel gyorsabb. Mindenesetre, inkább csak nem túl gyors oldalirányú mozgásoknál, scrolloknál lehetett jobban észrevenni (ott is inkább csak kontrasztosabb éleknél), ha az egész kép változott (pl. gyors elfordulás egy FPS-ben), akkor nem igazán. Élőben kellene látnod.
Az EA231WMi panelje 3x8 bites, a maradék 3 biteket dithereléssel érik el (ez persze sokkal halványabb, mint a régebben alkalmazott 6 bit + 2 bit dither esetén) és a feldolgozás is 11 bit "körül van" (valószínű 12-ről indulnak, de a műveletek folyamán, úgy tűnik, ez leredukálódik úgy 10.5-re
). Újabb infók szerint (én még nem tudtam DP-n kiróbálni) "ő" nem tudja a 3x10 bitet DP-n.
Az U2410 panelja 3x10 bites, viszont valami módon meg van oldva, hogy 3x12 bites legyen az effektív megjelenítés is, de csak a feldolgozás. (Pl. ha elkezdem levenni a kontrasztot vagy az RGB gainokat, nem kezdenek el még annyira sem hullámozni pl. a gradiensek, mint egy 3x10 bites monitoron [vagy pl. a CCC-ből, LUT alapon, 3x10 bites DP kapcsolattal], illetve alaposabb kontraszt-levételnél [sötét szoba] sem kezdenek eltűnni fokozatok, mint annál.)
"(bár további gondolkodás után már nem biztos, hogy annyira fontos érv)." -- Ezt azért bővebben is kifejthetnéd (bár én sejtem, a privát beszélgetéseink által).
-
laolaj
aktív tag
válasz
janos666 #7151 üzenetére
A DX dolgot abszolút nem tudtam..
hát lehet... van itt a vonzásomban egy DELL S2409W amit 1.5év garral akarnak eladni 40k-ért..
erősen vacillálok ezen megvételén, bár leskelődve ugye bejött a LEDes monitorok. Megéri e esetleg egy olyanba fektetni vagy elég lehet ez a Dell is.. -
agemate
addikt
válasz
janos666 #7128 üzenetére
Köszönöm kimerítő válaszod.
Nem a videoszerkesztésen lenne a legnagyobb hangsúly, hanem inkább a játékon. Videoszerkesztésre Premiere Pro-t használok, ott teljesen mindegy, hogy milyen a kép, mivel az előnézeti kép igen kis méretű.
Fontos lenne elkerülnöm az Input lagot, valamint alacsony válaszidejű képernyő kéne, s az általad leírtak alapján nem fontos, hogy jól tudjon interpolálni (persze nem hátrány) a képernyő, ugyanis már régóta tervezek beszerezni egy HD5850-es kártyát, ami azért szépen kiszolgálja a FullHD-t.
Főleg játszani fogok ezen a monitoron, heti 1-2x filmet nézni és sokat netezni, videót vagdosni.Tehát ha jól értelmezem, 1920x1080-ban ha pl egy adott játéknál mediumra rakom a textúrát, akkor ez nem csúnyább, mint mondjuk 1680x1050-en a high-ra pakolt textúra? (ez logikus is, hogy részletgazdagabb képen kevésbé részletes objetum hasonlóan részletes, mint kevésbé részletes képen részletesebb objektum
A kérdés, mekkora mértékben? )
Ez nem feltétlen ide tartozik, de úgy tudom, minél nagyobb a felbontás, annál kevésbé van szükség élsimításra. Javítsatok ki, ha nem helytálló. Pl a mostani monitorom 1280x1024-es CRT, ezen a felbontáson Warhead-ezem, 4xAA-val, high részletességen átlag 30fps-sel. Elképzelhető az, hogy FullHD-ben ugyanilyen beállítások mellett AA nélkül elérjem az 1280x1024&4XAA-nál tapasztalható FPS éréket ugyanazzal a vga kártyával?
-
Perillustris
senior tag
válasz
janos666 #7131 üzenetére
Az 5850-hez már a 10.3-ast raktam fel, az 5770 Vapor-X a 10.1-gyel ment (amúgy hibátlanul). A csere alkalmával újrahúztam a WIN7-et is.
Tervezem, hogy kipróbálom HDMI-vel is, de az a kábel elveszett, ezért első körben megpróbálok-megpróbáltam megoldást találni erre, ha már van egy jó minőségű DP kábelem. BTW ajánljatok nekem kérlek egy jó minőségű HDMI kábelt, ha kell, ne kelljen agyalnom.
-
-
dabadab
titán
válasz
janos666 #7117 üzenetére
16:10-et se korongon, se TV-n nem láthatsz.
A 16:9 a modern TV-s formátum, a filmek meg általában kb 21:9 arányúak (ez a standard mozis képarány ezer éve, szóval nem mostanában lettek ilyenek) vagy még nyújtottabbak, szóval ha az ember nem régi 4:3-as cuccokat néz, akkor a 16:9 jobb helykihasználást produkál, mint a 16:10. -
XoZ
aktív tag
válasz
janos666 #7011 üzenetére
A Factory menüben lehet RGB értékeket állítgatni: [link]. A Custom módban pedig a rendes menüben is van erre lehetőség, és a Hue/Saturation is állítható. De hogy ez használható lenne-e valamire a Te szempontodból, azt nem tudom, mert sajnos nem értek ezekhez a kalibrációs dolgokhoz
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #6997 üzenetére
Azért a Dellen ez koránt sem olyan durván jelentkezik, mint az (olcsóbb) energiatakarékos égőkön és a TN-es monitorokon... (Nem zárnám ki, hogy te még a LED-eseken is észrevennéd, mert hogy annak sem tökéletesen stabil a fényereje.
) A cső típusán és a meghajtó elektronikán (inverter) is múlik. Egyes monitorokban (komolyabb NEC-k, és szinte az összres Eizo) belső szenzoros vezérlés is van, amivel kapásból 100%-os fényerőn megy.
TN-en belül tényleg jobb lehet a LED, mert a leggagyibb CCFL + inverter párosnál a leggagyibb fehér LED + meghajtás is jobb...
(Kivéve, amikor egyenetlen tőle a háttérvilágítás, mert pl. a diffúzoron spórolnak, vagy ilyesmi.)
BTW, nem találkozott még valaki olyan teszttel, ahol megnézték volna a LED-es TN-ek szín-gamutját, változott-e valamit?
-
vilga
tag
válasz
janos666 #6997 üzenetére
Szerintem is van ilyen: karácsony óta használom a dell-t, és mikor bekapcsolom első reakcióm az volt: ki a f...om húzta le a fényerőt, de ha a bekapcsolt monitor elé ülök /akár világosabb helyiségből érkezve is/ akkor ez nem tűnik fel.
A CCFL fénycső elve nem hajaz a kompakt fénycsőére? mert hogy annak is kell jó néhány perc mire rendesen világít -
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #6953 üzenetére
Hmm, biztos vagy benne, hogy a kontrasztnak 100-on a helye? Sok monitoron valamilyen alacsonyabb érték (általában 50) a valódi 100%, amikor se nem vesz le, se nem tesz hozzá a megjelenített kép világossági értékeihez (csak pl. a fehéregyensúly miatt). A másodikkal az a gáz, hogy ami már eleve 100%-os (digitálisan a felső érték), azt nem lehet már feljebb tolni. Ilyenkor következik be az un. clipping: a világossági görbe a teljes tartomány felénél-kétharmadánál (elektronikafüggő) eléri a 100%-ot, és onnantól az összes érték ennyi lesz. Más szóval, ami pl. középszürke lett volna, az is fehér lesz, és attól fölfelé is minden.
Pl. ezzel tudod ellenőrízni.
-
Fifi
őstag
válasz
janos666 #6659 üzenetére
Hát majd valami fóliát, szigetelőszalagot biztos kell rá aplikálni nekem is
Más, már olvastam a Dell UltraSharp U2410 tesztecske topikjában, hogy a monitor talpra helyezésekor a jobb sarokra lejtett, azaz maximálisan a bal sarkát lenyomva is volt kb. 0,5-1 cm különbség, amit a vízmérték is igazolt. Ez nálam is megvolt, szerencsére egy csillagcsavar húzó ezen könnyen segített, de akkor is érdekes jelenség ilyen árkategóriában
Erről a Dell-ről az eddigi SyncMaster 957MB után meg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni
old_artist: Tényleg, ha az ember fia nem budpaesti hanem vidéki, akkor van valahol lehetőség szakemberrel kalibráltatni? Tudsz ajánlani valakit?
-
old_artist
addikt
válasz
janos666 #6637 üzenetére
Üdv!
Esetleg olvasd el ezt a tesztet az F2380-asról!, már szinte 60-65e-ért is lehet kapni, de csak "irodai" munkára ajánlanám!
Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Realme C30 32GB, Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Nothing Phone 1 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest