Aktív témák
-
-
Zinho
aktív tag
válasz
abyssc2 #7102 üzenetére
Nem TN-ben ennyi pénzért nincs nagy választék, talán kettő. Full HD-ban csak a Green, 22 colos 16:10 arányban meg a Dell 2209. Másról nem nagyon tudok. Hetvenezer ft körül már nem érdemes venni TN-est szerintem, de még pont nem kapsz IPS/PVA panelest
A Green 83e, nézz utána ha gondolod. -
Zinho
aktív tag
Tévedtem részben. Edge-lit-nél kellhet powerLED, különben hova a túróba préselnének be annyi LED-et...
Az Osram-nál találtam nagy nehezen konkrét típusokat, itt.
Itt meg egy jó régi tanulmány. A 24 coloshoz 468 nem powerLED kellNo majd később jobban is megnézegetem őket, meg próbálok számolni, csak most sajnos dolgom van...!
-
Zinho
aktív tag
Köszi! Nagyjából azért ilyen eredményre számítottam. Kíváncsi lennék hogy ezek a kommersz LED-es monitorok (mint pl. az enyém) ezen kívül jobbak-e bármiben is. Mert pl. ha a hűtést nem csinálták meg rendesen, akkor ezek jóval előbb fognak megmurdálni, mint a CCFL-es testvéreik...
Utánajárok a dolognak. Szerintem cca 1 wattos LED-eket használhatnak, muszáj powerLED-et használni.
-
Zinho
aktív tag
Nekem ilyen 2420HDBL Benq-m van. Fogyasztást ugyan nem mértem, de nagyjából utána lehet számolni az adatlapokból.
Más szempontból tipikus TN-s monitor. Homogenitásról csináltam képet korábban, keress rá. Azért nem éppen tökéletes, de hát ilyen áron ne is várjon csodákat az ember. De ennyi pénzért teljesen jó vétel! -
Zinho
aktív tag
Áthelyezés jó gondolat, erősen off-topik a dolog már...
Hmm, a CCFL-ről érdekes ez az infó. köszi; próbáltam adatlapokra rákeresni, 5 perc gugli egyelőre nem hozott eredményt. Én sajnos csak kommersz monitorokkal találkoztam ott szemmel látható (újaknál is ugye) a lassú felfutás. Aminél meg konkrétan mértem is, ott vagy 20 perc volt mire beállt a fényerő.
A kompakt fénycsöves dolog végképp off: kicsit félreértettük egymást. Tudom hogy lehet dimmelni, elektronikus előtét kell hozzá, viszont ha nem csak az emlékezetem, akkor 1-10 V-os egyenfeszültséggel lehet; tehát ez a tekerős kapcsolós dolog nem működik otthon sajnos. De a lényeg, hogy kb. mindketten ugyanazt mondtuk csak nem pontosan...
PowerLED-ből vanank 18-40 lumenesek is, az már 7 cd körül van. Ez sima fehér, annak a spektrális eloszlása csapnivaló, tehát nyílván ilyet sem raknak monitorba, mert akkor egy komemrsz monitor színvisszaadását sem éri el.
Én ugye abból indultam ki, hogy - bár konkrét adataim nincsenek - egy monitor/LCD tv gyártási költségének nagyobbik részét a CCFL teszi ki. A LED gyártási költségi olcsóbb, persze nyílván nagyobb sorozatban gyártva. De pl. a Benq Ledes 24 colos monitorja azt hiszem már olcsóbb mint hasonló Samsung/LG hagyományos lcd-i (minőség meg kb. ugyanaz, legalábbis égbekiáltó különbség nincs; előnye sincs sok (kb csak az energiatakarékosság). De ha lemegy a "trendi mert LED-es" dolog, vagy hívhatjuk parasztvakításnak is; és végre bekerülnek a LED-ek minőségi monitorokba is, akkor vajon az lejjebb nyomja-e az árakat, vagy végre kialakul egy igazi átmeneti réteg a grafikus piacra szán, és a kommersz monitorok között, ahol most van 2-3 monitor maximum. A félvezető gyártás mindig is olcsóbb lesz, mint a fénycső gyártástechnológiája. -
Zinho
aktív tag
Milyen Akadémián?
Azért írtam le, mert kérdezted hogy hogy jön ide a felfutási idő, holott végig arról volt szó, és látszólag fogalmad sem volt a fogalomról
Oké, 20%-ot veszít 50 fokon a fényerejéből, de ettől még azonnal bekapcsol, teljes fényerővel világítva. Erről volt szó, nem? Míg a CCFL nem. Valahonnan innen indult ki az egész...
Azt meg bocs, de nem hiszem el első körben, hogy 1-2 mp alatt eléri akár az Eizo monitorban lévő fénycső a max fényerejének a 80%-át. Egy mérésre kíváncsi lennék, mert érdekel a dolog; ugyanis tudtommal eddig csak az autóiparban használnak gyors felfutású kisülő fényforrásokat a fényszórókban.
PowerLED-eket még nem használnak RGB LED-hez? Mert szerintem igen, bár nem néztem utána. De nem hiszem hogy olyat használnának amit írtál, mert nem férne bele a monitorbaMég egyszer hangsúlyozom, nem kötekedésből irogatok, hanem érdekel a téma! Én vitázni szeretnék, nem vitatkozni. És amúgy azt tudod hogy pl. egy Eizo-ba mennyibe kerülhet a fénycső?
Egy átlagos kompakt fénycsövet nem lehet dimmelni potméterrel. A GE-nek van dimmelhető kompakt fénycsöve, sokezer ft-ért.
Azt sem mondtam hogy egyszerű a LED-el szabályozása, azt mondtam hogy egyszerűbb mint a fénycsöveké. -
Zinho
aktív tag
A felfutási idő az az idő, ameddig a fényforrás eléri teljes fényerejének 95%-át. Ha ez 6 másodpercen belül van beszélünk gyors felfutási időről, ha azon túl, akkor hosszúról. Bemelegedési időről fényforrások esetében nem beszélünk, nincs definiálva,csak a konyhanyelvben.
A LED azonnal szinte teljes fényerőn világít. Persze aztán melegedni fog, ami több mindent befolyásol, de nagy mértékben egyedül az élettartamra van hatással a működési hőmérséklet.
A belső szenzoros kompenzációs vezérléstől a fénycsöved nem fog gyorsabban begyújtani, a működési elvéből adódóan. Biztos gyorsabb mint a 30e ft-os Samsung, de szinte biztos vagyok benne hogy egy pontos kalibrálásnál már számít az a fél óra, bár egy végfelhasználó már nem nagyon érzékeli, és végülis ez a lényeg.
És hidd el, fénycsövet _sokkal_ bonyolultabb vezérleni, mint LED-et. Kompakt fénycsövet azért nem láttál potival szabályozni, mert nem lehet. Drága a szabályozás hozzá, ezért nem éri meg. Rendes fénycsöveket szoktak dimmelni, általában irodákban, nagyobb helyeken.A gyártásban lehet hogy igazad van, ezért kezdtem úgy, hogy csak spekuláció. De néhányezer ft-ból már végfelhasználó is kap nagyon jó minőségű LED-eket, ezért gondolom, hogy nagy tételben azért ez jóval kevesebb.
-
Zinho
aktív tag
Oks, értem most már ezt a "belső szenzoros" vezérlést amit írtál. Így valószínűleg tényleg gyorsabb a felfutás. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy így mennyi a felfutásuk különböző fényerőre beállítva.
Bemelegedési ideje mindennek van, de itt a felfutási időről beszélünk, ami lényegesebb, mivel innen indult ki az egész. Emlékeim szerint a fényerő nem függvénye a hőmérsékletnek, sokkal inkább az élettartamra van hatással...
A kis sorozatú gyártásban igazad van, de a fénycső horror árához képest a LED még mindig olcsóbb; a LED-ek vezérlése ráadásul nagyságrendekkel egyszerűbb mint a fénycsöveké. Bár az is benne lehet a dologban, hogy a nagy gyártóknak már van alapjuk a fénycsöves megoldásokhoz, míg LED-es megoldáshoz sok új dolgot kell fejleszteniük... -
Zinho
aktív tag
Nem kötekedni akarok, de érdekel a téma; tudtommal a felfutási idő csak a fényforráson múlik. A CCFL kisülőcsöves fényforrás marad akármilyen monitorról is van szó, így a felfutási ideje hosszú. Még az igen drága monitorokban is kisülőcső van; fizikai képtelenség, hogy olyan gyorsan érjék el a közel maximális fényerőt mint a LED, akármilyen szenzoros vezérlése is van.
Ha a LED-nél valaki észreveszi a felfutást, annak természetfeletti képességei vannak, vagy iszonyat elektronika van a monitorban.
Szerintem itt csúnya lobbizás megy, mert jó színvisszaadású fénycsövet sokkal drágább gyártani, mint RGB Ledet. Persze ez csak spekuláció... -
Zinho
aktív tag
válasz
yodamastah #6260 üzenetére
Még nem láttam ilyen monitort, biztos igazad van, csupán műszaki szempontból próbáltam megközelíteni a dolgot. És ilyen szempontból egyedüli fényforrásként a LED jöhet szóba a jövőben (szerintem), és mivel fehér színre a legjobb megoldás az RGB LED (most legalábbis) ezért gondolom ez a vonal fog fejlődni.
-
Zinho
aktív tag
válasz
Perillustris #6266 üzenetére
Ironikus próbáltam lenni... ha egy 16:9es monitoron egy filmnél alul-felül csík van, akkor magamtól is rájöttem, hogy a film nem 16:9-es arányú. De kösz a feltételezést hogy nem sikerült
Na nem kötekedek tovább.
-
Zinho
aktív tag
válasz
dabadab #6247 üzenetére
Igen, pontosan ezért nagy szám az RGB led. Elméletileg azzal bármilyen színt elő lehet állítani. A mostani IPS monitorokban szerintem amúgy sem a panel a legdrágább, hanem a fénycső, anélkül soha nem kapnánk rendes színvisszaadást. Ezért lesz nekünk jó, mert talán évek múlva elérhetőbb lesz az RGB led, és nem csak a high-end-be rakják bele, aranyáron.
-
Zinho
aktív tag
válasz
Perillustris #6222 üzenetére
Aha, köszi az infót. Sosem gondoltam volna.
-
Zinho
aktív tag
Hát, szerintem ennyi pluszt megér a LED, bár sok különbség nincs. A LED-nek nem kell bemelegednie, nagyobb az élettartama, kisebb a fogyasztása. De képminőségben nem hiszem hogy van szembetűnő különbség. Ezek alapján mérlegelj.
A G2420-nak nem túl jó a bevilágítása, nézd meg hogy a V sorozatnak milyen. Azért csodát ne várj ebben a kategóriában, de amúgy ilyen áron jó monitorok. -
Zinho
aktív tag
válasz
werszomjas #6130 üzenetére
Így hirtelen csak Benq-t tudok mondani ennyi pénzért, más nem jut eszembe, de nézni kell az árlistákat... G2320HDB, vagy 2420HDB.
Ennyi pénzért szerintem 22 colosban sem kapsz sokkal jobb minőségű monitort, bár ott legalább nagyobb a választék ekkora keretből. -
Zinho
aktív tag
válasz
CollerbladE #6106 üzenetére
Hétköznapi használatra tökéletes jó. G2420HDB az CCFL fénycsöves, a GHDBL a ledes. Ez utóbbi 50 körül van , kicsivel feletti inkább, de szerintem megéri, ha csak annyi előnyi is van, hogy kevesebbet fogyaszt, és nagyobb az élettartama.
-
Zinho
aktív tag
válasz
Anonymous_19 #6088 üzenetére
A specifikáció nem minden... a képminőségről pl. nem derül ki semmi a gyári adatok alapján. Azért lehet különbség tn paneles monitorok között is bőven.
Próbálj külföldi oldalakon bővebb teszteket keresgélni. Bár én a G2420HDBL-ről nem találtam kb. semmit. -
Zinho
aktív tag
válasz
Integrator #6079 üzenetére
Annyira nem vagyok jártas a témában, csak amikor másfél éve kerestem tunert, akkor láttam ilyesfélét is. Ezt találtam így hirtelen! Ebből már szerintem ki tudsz indulni.
-
Zinho
aktív tag
válasz
Integrator #6073 üzenetére
Esetleg lehet kapni külső TV-tunert is, ami független a számítógéptől, tehát elég csak a monitorra kötni. Nem tudom hogy ez segít-e...
-
Zinho
aktív tag
Visszatérve a Benq G2420HDBL-hez és a bevilágításhoz: ma megnéztem egy filmet, és miután már a 16:9-nél is hagynak alul felül csíkot a nyavalyás mozifilmek, úgy már egy kicsit zavaró ez a bevilágítás is.
-
Zinho
aktív tag
válasz
Integrator #6057 üzenetére
Konzolt akarsz rákötni, azért kell a hdmi?
-
Zinho
aktív tag
válasz
Integrator #6054 üzenetére
Erről hallottam jókat, és viszonylag jobb ára is van a prémium kategóriás monitorok között.
Vagy az NEC EA231WMi-t is dicsérték itt is a fórumon, ami olyan 100e ft körül van. -
Zinho
aktív tag
válasz
Integrator #6052 üzenetére
Hogy-hogy milyen? (bár nem nekem szólt a kérdés)
Arra gondolsz, hogy a jobb panelesek LED-esek vagy nem? -
Zinho
aktív tag
válasz
Cyberpunk #6049 üzenetére
Szerintem is sokkal jobb egy jobb panellal szerelt monitor egy LED-es TN-nél. És jééé, sokkal drágább is!
A LED jobb fényforrás mint a fénycső. Nem azért kezdték el a led-es tn-ek gyártását, mert sokkal jobb képminőséggel bírnak. Persze aki megveszi a Samsung 100e ft-os ledes százmillió az egyhez dinamikus kontrasztú monitorát, az már más tészta. -
Zinho
aktív tag
90%-os fényerő, nagyobb záridővel fényképezve. nagyban
-
Zinho
aktív tag
Nos, kicsit alaposabban vizsgálva, alul-felül látszódik jobban a bevilágítás. Mindjárt rakok fel képet. /még mindig Benq G2420HDBL/
Nálam a fal a monitor mögött meg van világítva egy kis fénycsővel, hogy legyen egy pici háttérfény, kényelmesebb úgy a használat; ezzel sokkal kevésbé látszódott a bevilágítás. Nembaj, tanulság: nem teszünk elhamarkodott kijelentéseket. -
Zinho
aktív tag
válasz
bajnokpityu #6031 üzenetére
Érdekes, nem tudom hogy van ez a pixelgarancia dolog, de ezt a gyártó adja, gondolom nem a bolt saját kockázatra... fura.
Amúgy korrekt volt a kiszolgálás. Természetesen hivatalos Benq garancialevelet adtak, illetve mondták hogy 3 napon belül még a boltba vigyem vissza., ha bármi lenne.Este csinálok pár képet a bevilágításról. Fogalmam sincsen, hogy milyen beállításokkal kapok korrekt eredményt, de majd játszadozom. Minden el kell kezdeni egyszer..
Nagyon korrekt kis monitornak tűnik, főleg ennyi pénzért. Nem hiszem hogy bármelyik TN paneles sokkal többet tudna, főleg hagyományos CCFL háttérvilágítással.Az ára meg szerintem azért ilyen olcsó, mert a Benq piacot akar szerezni, és nem dolgoznak pofátlanul magas árréssel. A LED technológia egész egyszerűen olcsóbb mint a CCFL.
-
Zinho
aktív tag
válasz
bajnokpityu #6029 üzenetére
Itt. Pixelgarit is adtak rá, bár ott nem tudtam megnézni, mert áramszünet miatt igen nagy felfordulás volt
Szerencsére nem volt szükség rá, egy hibás pixel sincs rajta. A boltos azt mondta, hogy Benq-t még nem vittek vissza pixelhibával.Egy régi Asus MM17D-vel tudom összehasonlítani. A fekete szép homogén, bár nem túl mély, szemrevételezés alapján. Remélem kalibrálás után valamelyest jobb lesz.
-
Zinho
aktív tag
Sikerült beszereznem végül egy Benq G2420HDBL-t.
Ha minden igaz, jövő héten nálam lesz egy spektroradiométer is, akkor lehet hogy összedobok egy amatőr tesztet. -
Zinho
aktív tag
válasz
bajnokpityu #6005 üzenetére
A Samsungnak meg az LG-nek már neve van, ami már önmagában elég ahhoz hogy drágábban adják a termékeiket... szerintem.
De abban igazad van, hogy azért benne van a pakliban hogy kifogsz egyetlen egy subpixel hibát is, akármilyen erős a minőségellenőrzés.
-
Zinho
aktív tag
válasz
bajnokpityu #5997 üzenetére
De bizony itten már van, de nincs rá pixelgari
pedig elég jó ára van.
-
Zinho
aktív tag
Sziasztok!
Nagyon alacsony input laggel rendelkező monitort keresek. Tudtok ebben segíteni? Köszönöm!
Aktív témák
Hirdetés
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- AKCIÓ! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest