- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- NFC Ring, avagy gyűrű, amivel fizetni is lehet
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- One mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
szatocs
őstag
-
szponzor
senior tag
válasz
abyssc2 #7693 üzenetére
Köszi szépen a hozzászólást. A videó is nagyon tanulságos volt, de amit elfelejtettem írni az előbb, hogy a Full HD felbontást és legalább egy HDMI csatlakozót szeretnék. A HDMI-t még meg tudom kerülni a DVI-vel, de Full HD jól jönne.
Ha árban annyi, hogy nem fér bele a 24", akkor jó lenne 22"-os is. Pl ez a Dell tényleg tetszik, csak hát jól jönne a nagyobb felbontás. -
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
abyssc2 #7678 üzenetére
igen, ez a gondom nekem is, hogyha behozzák majd... mivel mostanság szeretnék új monitort venni. egyébként a DigitalVersus elég jóra értékelte az F2380M-t is, de nem tudom...
Esetleg akkor javaslat, hogy milyen 23-24" monitort érdemes venni? (net, film, játék), ami elég gyoes, fullHD, előny ha van rajta 2digitális bemenet. Panel lehet TN is.
-
Nyugdíjas
nagyúr
-
szatocs
őstag
válasz
abyssc2 #7561 üzenetére
Itt is az a 8ms és nem tudom, hogy 21,5-ön mennyivel lenne kicsi a betű, 23-on azért csak jobban néz ki.
Ez, hogy szebb, miben nyilvánul meg? Kontraszt ugyanúgy 900-950 körül van mindkettőnek, sRGB-ből meg szerintem mindkettő kb 80-85%-ot tud. Szemből nézve a LED feketéje szerintem feketébb, mint az IPS-é, oldalról meg nem nagyon nézném.
Ami még nagyon tetszik ezekben a Dellekben, az a VESA. Most még ugyan nem használnám azt sem.
-
VGYke
addikt
válasz
abyssc2 #7402 üzenetére
Köszönöm válaszod! Szerinted / szerintetek a filmlejátszási és energiatakarékossági opciókat , valamint a méretbeli/képarány különbségeket figyelmen kívül hagyva, "sokkal" jobb lehet a XL vagy PX 2370 monitor a 931C -nél?
(Látható képméretbeli különbség: magasságban 3mm-el kisebb, szélességben 123mm-el nagyobb, felbontás 931C=1280x1024 , PX2370=1920x1080) -
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7204 üzenetére
"- Higany, és arzén mentes(ami környezetvédelmi szempontból jobb, azt írják néhol, hogy az embernek is, ez már nem tudom igaz-e)."
Ami azt illeti, a LED-ekben is vannak igen mérgező anyagok: maga a félvezető. De ha már környezetvédelem: maguknak az LCD paneleknek a gyártása során olyan gázokat használnak nagy mennyiségben, amik a sokat szídott CFC-gázok ózon-bontó hatásának sokszorosával bírnak! Ezzel bizony az LCD-gyártás nagyban hozzájárul a környezetszennyezéshez. Így mindenkinek az lenne az érdeke, ha az emberek minnél ritkábban vennének új LCD monitort... (De pl. akkor egy jobbat, amit nem akaródzik lecserélni a következő évben.)
"- A statikus háttérvilágításnak köszönhetően kevésbé terheli a szemet. -> ez elméletben igaz is, gyakorlatban kérdéses..."
Ez azért furcsa, mert a LED-eknél ugyanúgy oldják meg a fényerő csökkentését, mint a CCFL-eknél: párszáz Hz-en villogtatják őket, a kívánt fényerőnek megfelelő arányban szabányozva a ki- és bekapcsolt állapotot. (Különben kicsit elszíneződnének. Bár az olcsóbbakban alkalmazott típusok és/vagy megoldások mellett így is.)
antikomcsi: Igen, valahogy úgy áll a helyzet, hogy a fehér LED-es háttérvilágítás kb. ugyanazt hozza, mint a drágább TN-esekbe tett normálisabb CCFL -- azoknál mégdrágábban...
Prego: Fura, mert nekem single-linken ment az 1920x1200. De legalább működik.
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7192 üzenetére
Mint te is írod a poszt végén, ezekben eIPS panel van, ami a H-IPS "butítása", ami elsősorban az alacsonyabb kontrasztarányban, ezáltal adott fehérszinten magasabb feketeszintben és erősebb felfénylésben mutatkozik meg. Persze nem ártott volna, ha ezt azzal kompenzálják, hogy jobban le lehet venni a fényerőt, de azért így sem olyan rossz a helyzet, nap közben nem annyira zavaró a dolog, inkább csak este, gyér világítás mellett vagy sötétben.
Dell 2209WA vs. Samsung 226BW @ YouTube
TN-t még nem mértem, én is kíváncsi lennék.
ps. amúgy ez a 23-24"-es topik, a 22"-es van.
antikomcsi: Végülis nem olyan vészes az ára, van jóval drágább is. Bár pl. a BenQ hasonló felszereltségű (és még kinézetben is hasonlít picit) monitora kicsivel olcsóbb: V2400 Eco
A 2. link egyébként mi akart lenni?
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7178 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az európai konzolok 50 vagy 60 Hz-en menne-e HD-ben. (Ti. a HDTV itt 50 Hz-es, mint a PAL adás.)
Színkezelés: itt nem csak arról van szó, hogy 3x8 biten nem annyira pontosak a színek, hanem pl. fehéernyenyúlyállításkor (amire a cikk szerint szükség van az LG-nél, mert alapból kicsit kékes) és/vagy ha pl. sötétben lejjebb veszed a kontraszot, a szürke gradiensekben halvány elszíneződések jelennek meg, illetve úgy általában a finomabb átmeneteknél több-kevesebb sávosodás jelentkezik. (Fényképeknél vagy filmek valós jeleneteinél kevésbé feltűnő, mert azoknál az átmenetek dithereltek, de mesterséges képeknél nincs dither.)
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7174 üzenetére
Érvek a Dell 2209WA mellett:
- Alacsonyabb a lagja.
- Precízebb a színkezelése.
- USB HUB.
- Jár hozzá DVI kábel (talán az LG-hez is, de nem írják).
- Jobbra-balra fordítható.
- "Coolabb" kinézet.Érvek az LG W2220P mellett:
- Némileg magasabb kontrasztarány.
- HDMI (+ hangkimenet).
- Talán egy icipicivel jobb a válaszideje.A HDMI előnye kérdéses, mert a 2209WA-n is HDCP-s a DVI, plusz az LG esetén csak a 60 Hz támogatását tüntetik fel (pl. valószínű nem megy vele egy európai set-top-box), így nincs előnye a DVI-hez képest PC-n (max. ha használjuk a videokártyás hangot), csak ha játékkonzolt is tervezünk csatlakoztatni.
Egyébként, mindenkinek a figyelmébe ajánlanám, hogy a tesztek szerint ugyanolyan/picivel jobb a válaszidejük, mint egy 2ms-es TN-nek! (Ez le is írják.)
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7141 üzenetére
Nem rosszabb, éppen hogy több lehetőséggel rendelkezik. Az elektronikától függ, mennyit használ ki belőle. Most itt nem szeretném az összeset felsorolni, de ezeken az oldalakon össze tudod hasonlítani: DVI, HDMI.
Pl. az U2410 támogatja a DeepColort és az xvYCC-t.
(Érdekességként: pl. az asztali lejátszók, konzolok YCbCr-ben küldik a jeleket HDMI-n, nem RGB-ben.)
LG W2220P: elvileg ugyanaz a panel van benne, mint a Dell 2209WA-ban, viszont a Dellnek 3x10 bites az elektronikája, az LG csak 3x8 bites. Én rászánnám még azt a 10-est. De ha az LG ára is épp hogy csak "belefér", akkor let it be.
Nyugdíjas: Elvileg csak olyan lehetne, hogy vagy van kép, vagy nincs, de hallottam már olyat, hogy egy hosszabb kábellel "zizegett" a kép.
Hozzátenném, a HDMI elektromosan egy sinle-link DVI, viszont az 1.3-as HDMI ahhoz képest 2x-es sávszélt tesz lehetővé, ami érzékenyebb a kábel jóságára, de szerintem ez csak 1920x1200-nál nagyobb felbontáson jut szerephez (legalábbis 3x8 bites átvitelnél, 3x10 biten talán már előbb).
madgie: Többféle HDMI csatiféle van, de tudtommal ez csak a DP kiváltsága, aminek a csatlakozója eleve így lett megtervezve.
-
DarkDeer
senior tag
válasz
abyssc2 #7141 üzenetére
Ilyen LG W2220P-t használok egy hónapja. Tökéletesen elégedett vagyok vele! Elsőre pixelhiba menteset kaptam az ipon-ból. A háttérvilágítás egyenletes, nincs bevilágítás a széleken. A színek szépek, a rézsútos felfénylés nem vészes. Válaszidő és input lag nekem bőven megfelel, COD MW2-t és Sniper Elite-t játszottam rajta, semmi zavarót nem tapasztaltam. Nekem fontos volt, hogy az egész monitor matt, utálom a fényes, csillogó cuccokat! Az állapotjelző piros led nagyon erős fényű, de szerencsére a menüben kikapcsolható. Ez az LG a hazánkban kapható legolcsóbb új nem TN paneles monitor, szerintem megéri az árát!
-
Cyberpunk
félisten
válasz
abyssc2 #7138 üzenetére
A válasz időn kívül nincs semmi negatívum. Esetleg csak annyi hogy az IPS panelek sajátosságai miatt ha oldalról nézel rá fel lehet fedezni némi bársonyos felfénylést.
A régebbi IPS-eknél volt némi magentásodás is oldalról nézve.
Amúgy aha nem vagy HC gamer akkor tökéletesen megfelel az 5ms válaszidő is.
Az input lag az már más kérdés 25-30ms-al szerintem már tökéletesen el lehet játszani.A HDMI az meg dettó ugyan az mint a DVI csak annyi ugye a különbség hogy HDMI-n hangot is tudsz átvinni.
-
dezz
nagyúr
válasz
abyssc2 #7126 üzenetére
Jobb. A PVA-nak általában jobb a feketéje (a rézsútos irányból [szemből a sarkok felé] látható derengés nem jelentkezik rajta, mint az IPS-eken), de minden másban az IPS a jobb. A fekete dolog is csak sötét szobában számít, ill. ott is közömbösíti, ha eléggé le lehet venni a fényerőt (ami hasznos sötétben).
eIPS vs. H-IPS: majdnem ugyanaz, csak az utóbbinak valamivel nagyobb a kontrasztaránya, mélyebb a feketéje és az említett felfénylés is halványabb.
laolaj: Oké, csak egy jótanács volt, mert emlékeztem, hogy volt már róla néhányszor szó. Általában a friss tulajok max. leírják ide az első tapasztalataikat, aztán már nem nagyon néznek vissza a topikba.
-
DarkDeer
senior tag
válasz
abyssc2 #7102 üzenetére
Üdv!
Mindenképpen nem TN panelest ajánlanék!
LG W2220P - eIPS panel, 22", 16:10, 1680x1050 - 61 ezer Ft
Dell 2209WA - eIPS panel, 22", 16:10, 1680x1050 - 72 ezer Ft
Green GL-TG241W - H-IPS panel, 24", 16:10, 1920x1200 - 83 ezer Ft
NEC EA231WMi - H-IPS panel, 23", 16:9, 1920x1080 - 102 ezer Ft
Dell U2410 - H-IPS panel, 24", 16:10, 1920x1200 - 132 ezer Ft -
Zinho
aktív tag
válasz
abyssc2 #7102 üzenetére
Nem TN-ben ennyi pénzért nincs nagy választék, talán kettő. Full HD-ban csak a Green, 22 colos 16:10 arányban meg a Dell 2209. Másról nem nagyon tudok. Hetvenezer ft körül már nem érdemes venni TN-est szerintem, de még pont nem kapsz IPS/PVA panelest
A Green 83e, nézz utána ha gondolod.
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Dell notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Gurulunk, WAZE?!
- Futás, futópályák
- Bittorrent topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Napelem
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest