Aktív témák
-
abyssc2
tag
válasz
antikomcsi #7202 üzenetére
Mivel én is Samsung XL2370-es monitor vásárlását terveztem, elég sokat olvastam neten a LED-es monitorokról, külföldi fórumokon is, meg teszteket. Elviekben óriási különbség nincs, egy jobb ccfl-es monitorhoz viszonyítva, a színei(+fekete/fehér)-re azt írja szinte mindenki, hogy szebb, de ettől még TN panel, ilyen árban már inkább az IPS paneles monitorokat ajánlják (boltban 75-80k), persze vannak olcsóbb LED-esek is.
A különböző összehasonlítások/mérések alapján pedig a háttérvilágítása közel nem tökéletes ezeknek a LED-es monitoroknak sem:
http://www.digitalversus.com/duels.php?ty=6&ma1=36&mo1=589&p1=6587&ma2=36&mo2=436&p2=4270&ph=15
Néhányak szerint a legtöbb LED monitornál még rosszabb, mint a jobb CCFL-esek, és általában a mért kontrasztarány sem jobb, bár ebben az Xl2370-re nem írtak panaszt |Tudtommal ez az egyik legjobb led-es monitor, ami manapság kapható|Emellett még átlagban a következőeket láttam LED monitorokról:
- Higany, és arzén mentes(ami környezetvédelmi szempontból jobb, azt írják néhol, hogy az embernek is, ez már nem tudom igaz-e).
- A statikus háttérvilágításnak köszönhetően kevésbé terheli a szemet. -> ez elméletben igaz is, gyakorlatban kérdéses...
És ami egyértelműen előny, hogy kevesebbet fogyasztanak, viszont ez átlagos felhasználásnál évi 1000 ft körüli összeget jelent.
Így sokak szerint a nagyrésze a dolgoknak inkább csak marketing, illetve laptopnál előnyös, hogy később merül le...u.i.: Van egy ismerősöm, aki a Benq G2220HD-ját cserélte le G2222HDL-re, és azt mondja az ég világon semmi különbséget nem tapasztalt a két monitor között, csak meglátszik ha ránéz, hogy más a világítás.
-
dezz
nagyúr
válasz
antikomcsi #7202 üzenetére
Jó kérdés... Elvileg ugye a régebbi a normál 72% NTSC-t tudja, az újabb csoda LED-es pedig "már" a 68%-ot.
Elképzelhető, hogy a jobb TN-ekbe normális CCFL kerül, és csak a legolcsóbbakba kerülő gagyi (nagyon szűk spektrumú) CCFL-nél jobb a fehér LED... Nem tudom.
Prego: Fura... És ha jól értem, a Samsung nem ismeri el a hibát, hanem arra akar rávenni, hogy BIOS-nál a digitális kapcsolatot használd, Windowsban meg az analógot...!? Szép!
-
dezz
nagyúr
válasz
antikomcsi #7187 üzenetére
Hááát... Néhány szemelvény:
"egy high-end LED-es kijelző" -> Műszaki adatok: TN panel + fehér LED [*]
"kiváló színminőséget reprodukál" -> Műszaki adatok: NTSC szín-visszaadás: 68% [**]
"különlegesen magas kontrasztarány, akár 8.000.000:1" vs. "A környezetvédelemmel kapcsolatos gondok és a jövőre vonatkozó problémák figyelembevételével készült a lehető legvékonyabb forma", "kevesebb, mint 15 mm" [***]
* A valódi high-end cuccokban RGB LED van [vagy éppen egy komolyabb, wide-gamut CCFL] (és persze távolról sem TN panel).
** A széles színgamutos, komolyabb monitoroknál ez 110-135%.
*** Tehát, edgelight (széleken a LED-ek), semmi local dimming, szóval az "akár 8.000.000:1" az sima dinamikus kontrasztarány (azért tud ennyi lenni, mert a LED-eket jobban le lehet sötétíteni, mint a CCFL-t).Nem kis vakítás, az egyszer biztos...
Mennyiért vesztegetik ezt a "csodát"?
Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU Gamer Noti! I7 9750H / GTX 1660TI / 16GB D4 / 512 SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M4600 - i7-QM I 8GB I 500GB I Nvidia I HDMI I 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű karcmentes állapotban! 100% akku! Gyári garis!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest