Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • jaanoo89

    aktív tag

    válasz pitagi #90388 üzenetére

    "Igazából azt nem tudom felmérni, hogy a fényerő - gyújtótávolság - közelpont (objektív/ tárgy/ háttér egymáshoz viszonyított elhelyezkedése) értékek közül melyiknek a megváltoztatásával érek el jobb eredményt."

    Röviden: a fényerővel.

    Nem vagyok egy nagy virágfotós, de amikor a 60-as macro-val mentem a nagyobb virágokhoz picit hátrébb kellett álljak. Nyitva, f/2.8-al jól elkente a hátteret, de van, amikor nem tudsz hátrébb lépni. Szóval én emiatt ennél feljebb nem mennék gyújtótávolságban, továbbá azért sem, mert ha nem állványról fotózol (ja, virághoz szerezz be egyet :) ) akkor nem mindegy, hogy milyen záridővel tudsz dolgozni.

    És itt jön képbe a jobb fényerő. Jobb fényerővel jobb záridővel tudsz dolgozni, nem kell az ISO-t az egekbe emelni és kisebb virág mozgást (légmozgás?) is kibírsz.

    A közelpont is fontos, hiába van egy jó 35-100/2.8-as üveged, ha a legkisebb tárgytávolság 0,85mm. Ugyanakkor az is igaz, amit Studi írt, hogy nem feltétlenül ad mindegyik objektív a közelpontjánál jó eredményt. A tesztekben általában le szokták mérni ezt is, vagy legalább egy képet feltesznek, de szerencsére a pana és az olympus is nyújt tedd próbára lehetőséget, ahol bármit ki tudsz hozni, érdemes élni ezzel.

    Én a Pana 42,5/1.7-t javasolnám, az portréra is jó, ha pedig később a macrozás is szóba jöhet, akkor valamelyik 30-as macro-t, esetleg a 60/2.8-t.

    Ha a pénz nem számít, akkor a Pana-Leica 45 macro-t is megnézném.

    Bár nem virágot szoktam vele fotózni, de ha a pénz nem számít, a Leica 12-60 egy igazi mindenes. Engem annyira meglepett a teljesítménye és hogy bár nem kicsi darab, de kényelmesen használható egy E-M5 II méretű vázzal, hogy amióta meg van, csak a 60-as macro kedvéért veszem le. Kiváltott nálam mindent, még a 17/1.8 zuikot is, ugyanis ez nyitva élesebb mit az a fix nyitva, ha pedig lerekeszelem f/2.8 környékére a 17-est, akkor már kb. a 12-60 fényeréjénél vagyok.
    Érdekességképpen rákerestem pár képre, mert ennek is jó a közelpontja: tessék

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák