Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • itouchfan

  senior tag

  Úgy, hogy nincs. Nem tudod érvényesíteni.

  "A képesség azt jelenti, hogy miben vagy tehetséges. A motiváció dönti el, hogy mit teszel. A hozzáállás pedig meghatározza, hogy milyen jól fogod csinálni."

 • baker_

  addikt

  DPD hozza, vasarlastol szamitva ugy 6 munkanap mulva hoztak es 2,26 eur volt a postakoltseg.

 • vond

  MODERÁTOR

  Nagyon nem volt tervben, de én is. ;]

  vond.hu // design • grafika • fotó • videó • web

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Hát jó, minden fenntartásomat félredobva, orromat befogva megrendeltem egy Pana G 25mm 1.7-et én is. :)

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Lassú Víz

  őstag

  Városnézéshez szerintem mindkettő esetenként szűk. A favoritom a 12-100 f4. Kár, hogy csak kipróbálni volt alkalmam, a malacpersely nem hízott meg eléggé hozzá.

  A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

 • Studi

  addikt

  Nem a hivatalos európai disztribútorokon keresztül kerül be a kontinensre a termék, így azok teljes joggal utasítják el a garanciális ügyintézést.

  "Life is too short to remove USB safely." --- https://www.flickr.com/photos/rstudi/ --- https://www.instagram.com/robertstudniczky/

 • Balinov

  félisten

  Köszi a higgadt tanácsot, viszket a tenyerem, tt350o is kéne, de így sosem jön össze a pénz a carbon x1re.. :W

  5yrs, 18.5kg :) HTC U11, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

 • pandur99

  aktív tag

  A 12-100-nak 2 baja van: nehéz és drága. Talán az Elmarit 12-60/2,8-4 megfizethetőbb, és az jóval könnyebb is.

  Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

 • vond

  MODERÁTOR

  Megérnek ezek a "prémium" lencsék háromszor-négyszer annyi pénzt egy FÉ előnyért, meg valamennyivel jobb rajzolatért? Persze, befogadnám őket, de nekem eléggé túlárazottnak tűnnek.

  vond.hu // design • grafika • fotó • videó • web

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Nagyon sokszor nem csak ennyi a különbség egy drágább és olcsóbb objektív között és sokszor a tetemes felárat olyan apró konstrukciós különbségek is indokolhatják, amik a felhasználók nagy részét egyszerűen nem érintik.

  Most csak egy példa teszem azt a focus breathing jelenség. Egymás mellé teszel két objektívet, mindkettő tök jó, de az egyik lélegzik fókuszálás közben a másik meg nem. Előbbi 300 dollár, utóbbi meg 900 dollár. Ha csak fotózol, tökre nem fog érdekelni, ha viszont videózol, akkor muszáj a drágábbat venned.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • pandur99

  aktív tag

  Ha ajándékba kapnám, én is elfogadnám, sőt, ha lottómilliárdos lennék, meg is venném, de most szegény amatőrként maradok a megfizethető objektívnél, a zuiko 12-50-nél, ami persze sötét és nem túl acélos rajzolatú. De ha a felhasználási területet nézem - és szerintem egy fotósnak ez legyen a legfontosabb -, akkor bőven megfelel, mert főleg utazáskor, kirándulásokon fotózok, vagy családot, kutyákat, de ilyenkor felkerül a gépre a vaku, és lőn világosság. Monitoron nézve szemüveggel, illetve fotókönyvben is teljesen élvezhető, némi utómunkával is sokat lehet javítani. Az ISO meg manapság szinte az égbe emelhető 4/3-nél is, én simán eleresztem 3200-ig. Nyilván más szint a pénzért fotózó, meg a pályázatosdi, a speciális területek, de most egy általános objektívről beszélünk. A Pana 12-60-as sötétebb obija is szóba kerülhet az Olyénál kétszeres áron. De, mondom, az anyagiak sok mindent befolyásolnak. De a 12-50 210g, a 12-100 meg 560g, nem mindegy egész nap cipelve.

  Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

 • csurgoi

  tag

  A tegnap olvastam hogy jön a FF Panasonic.
  Gondolom az Olympus is követi majd.
  Azt írják a cikkben, hogy L csatlakozású objektívek jönnek hozzá.
  Ezek szerint az M4/3-os obikat ki lehet majd szórni a Panánál és az Olynál?
  Értem én hogy nagyobb szenzor nagyobb átmérőjű üveg, de nem sok egy kicsit ez röpke 10 éven belül mondjuk az oly részéről, hogy először 4/3, aztán M4/3-ad és utána meg valami teljesen más, ami csak részben kompatibilizálható?
  Ilyen szempontból meggondolandó, hogy érdemes-e MILC-be beruházni?
  A DSLR-nél ilyen nem fordult elő, mert ami mondjuk NIKON vagy Canon FF, arra a régebbi obik is ráakaszthatók.
  És szerintem lassan a méretbeli különbségek is kezdenek elfogyni.
  Minőségben nem tudok nyilatkozni, mert DSLR-es FF-em sosem volt.

  [ Szerkesztve ]

  https://500px.com/stevetailor https://www.flickr.com/photos/128564341@N08/

 • vond

  MODERÁTOR

  Persze, gondolom, alapvetően sokkal jobb építési, működési minőséget is képviselnek. De - ahogy írod - ez egy átlagembernek, egy amatőr fotósnak tényleg nem ér meg 3x-4x annyi pénzt.

  (#89063) pandur99: Valahogy én is így vagyok ezzel. Persze, ha nagyon el lennék eresztve, vagy ha sokat használnám melóra, és pár hónap alatt visszahozná az árát, akkor mindjárt más lenne a helyzet. De sajnos egyelőre egyik sem játszik. :)

  (#89064) csurgoi: Megy majd szépen tovább a m43 vonal a FF mellett. Nem hiszem, hogy sok átfedés lenne a felhasználók szempontjából. Persze, biztos lesz, aki 4/3-ról felvált fullframe-re, de sokan épp a kezelhetőbb méret, a visszafogottabb ár, és az elég széles bővíthetőség miatt kötöttek itt ki (mint pl. én is).

  [ Szerkesztve ]

  vond.hu // design • grafika • fotó • videó • web

 • LélekVándor

  tag

  Sziasztok! Apunak van egy Panasonic Fz2000 es gépe, és annyira sikerült neki elállítani valamit, hogy ha manuálisan szeretné állítani a zársebességet, akkor a tárcsát pörgetve csak tizedes értékenként lehetséges. Tehát 1/60 ról feltenni mondjuk 1/320 rá majdnem 3 perc!!! Nekem egy pana g80 om van, de ilyet soha nem tapasztaltam. Kérlek legyetek szívesek tanácsot adni, hogy mit kell visszaállítani a hagyományos működéshez! Köszi előre is.

 • MrChris

  veterán

  Aztat mondták hogy minden marad m4/3 vonalon, minden megy tovább. A ff teljesen más. Előre láthatólag sokkal drágább is lesz. Kompatibilitás értelmetlen, szerintem nem is lesz, m4/3 üvegek a bázistáv miatt is alkalmatlanok rá és eleve messze nem rajzolja ki a ff szenzort fentről meg tényleg felesleges adaptálni. Nem lesz átjárhatóság.
  Nézz utána a Nikon dslr obiknak, bár éppen fel lehet tenni a nagyon régit is, de olyan szívások vannak, hogy agyfaszt kap tőle az ember, fénymérés, AF korlátozás, sebesség... Segítség. Méretben részben igazad van a Pro vonal eléggé elszállt.
  Olympus tudtommal még nem tagja az L bajonett szövetségnek.

 • xXxian

  senior tag

  Nem tudom a többieknek hogy sikerült a kupon...nekem épp a másodikat nem fogadta el az oldal...Mit csinálok rosszul?

  Regeltem magán és céges email-re is.

  Eladó: Pentax K-500 duplakit 13e exp, ajándék Pentax tatyóval (100k). ASUS RT-N53 Router (9k)

 • evo87

  senior tag

  Egyetértek. A FF teljesen más igények, felhasználási célok mentén működik. Az amatőr használatra és pénztárcára sokkal inkább a m4/3 marad... elég csak megnézni, hogy a Nikon és a Canon miképp árazta be a FF milc vázait.

  iPhone XS 64GB / Seiko Samurai / Panasonic GX80 / Mitsubishi Lancer Ralliart

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Én nem így fogalmaznék, az amatőrnek is lehet szüksége a jobb minőségű objektívre, ha az amit ő fotóz (vagy videóz) azzal lőhető meg (könnyebben vagy úgy egyáltalán).

  A legtöbb fejfájást amúgy az tudja okozni, mikor valaki fotóra és videóra is alkalmas arany középutat keres. De más területeken is kiütközhet, hogy egy objektív mire jó és mire kevésbé, ilyen lehet mondjuk az ultra wide objektívek célközönsége, van aki csak csillagozni viszi, más meg csak városban használja és ezért más és más jellegű aberrációkat tekinthetnek elfogadhatónak és kizáró oknak.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • jube7

  tag

  Nincs hasonló gépem, de egy gyári alapbeállításra visszaállítás gondolom van a menüben.

  "Minden jó valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának."

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Ha kicsit elvonatkoztatsz a saját igényeidtől, anyagi képességeidtől vagy a saját szűkebb környezetedtől és a piaci folyamatokat szemlélve nézed mi történik most a fotóiparban, akkor ennyit én mindenképpen hozzátennék:

  1. A kamera gyártók számára a három legfontosabb piac Észak-Amerika, Európa és Japán (nagyjából ebben a fontossági sorrendben).

  2. Az észak-amerikai és európai piacokon átrendeződés van, egyre nagyobb arányt képviselnek a Full Frame rendszerek a crop rovására.

  3. Az USA-ban a legnagyobb számban eladott cserélhető objektíves fényképezőgép 2018 második felében már a Sony A7 III volt.

  4. A fotóipar egyre inkább a haladók és profik kiszolgálása felé tart, az amatőr (entry-level) szint folyamatosan csökken az egyre jobb okostelefonok hatására.

  5. A preferenciák rangsorolásánál egyre kevésbé szempont a kompaktság (valójában ez a MILC early adopter rétegen kívül senkit nem érdekelt soha), egyre uralkodóbbá válik az a fogyasztói felfogás, hogy ha kompakt, mindenhova cipelős fényképezőgép kell, arra ott a mobil és csak az ennél komolyabb igénybevételhez kell fényképezőgép.

  6. Egy flagship Androidos telefon vagy iPhone verdesi az 1000 dollárt és viszik őket, mint a cukrot. Mármint azokon a piacokon, ami a kamera gyártók számára a leginkább releváns. Egy ilyen vásárló számára ha kicsit is komolyabban szeretne fotózni, már nem olyan nagy áldozat egy 2000 dolláros Full Frame váz. Még akkor sem, ha mondjuk egy objektív sort már nem tud összerakni mellé, de Full Frame és kész, neki az kell. A gyártó meg pénzt akar keresni és olyat gyárt, amire vevőt talál.

  [ Szerkesztve ]

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • evo87

  senior tag

  Ezekkel sem vitatkozom. Tényleg a mobilok akkora előrelépést értek el, hogy gyakorlatilag feleslegessé vált a klasszikus kompakt szegmens és a célpiacok valóban kevésbé árérzékenyek

  Viszont szerintem még mindig vannak akik számára a crop gépek még mindig a méret, hordozhatóság miatt (is) vonzóak. Én is ilyen vagyok, a Nikon D70s-t épp emiatt cseréltem le a kis Pana GM1-re, amit most GX80-ra. DSLR méretű MILC-et én már nem szeretnék használni, és szerintem ezzel az igényemmel nem vagyok egyedül.

  Persze eltagadhatatlan a FF rendszerek előnye, s ha lesz olyan ami szimpivé válik a számomra és árban is találkozik a lehetőségeimmel, akkor ezek az előnyök miatt én sem mondok majd rá nemet.

  iPhone XS 64GB / Seiko Samurai / Panasonic GX80 / Mitsubishi Lancer Ralliart

 • trlala

  tag

  Majdnem mindenben egyet értek veled.
  A FF vs 43 problémát árnyalnám kicsit:
  A FF-nek kb 5 év előnye van képminőséget illetően. Ha megnézel egy kb 5 éves csúcs FF gépet, kb azt tudja, mint egy mai csúcs 43-os. A mai csúcs mobilok, meg kb azt tudják, mint egy 5 éves 43.
  Műszerrel mérve a nagyobb érzékelő (fizika) mindig előnyben lesz a kisebbel szemben, a kérdés az, hogy szemmel ez meddig lesz követhető.
  Plusz itt kopogtat a mesterséges intelligencia. A mai fényképezőgépek számítógépek, és mint tudjuk, ott a szoftver legalább olyan fontos.
  Szumma szummárum én nem temetném a 43-ot. Akinek fontos a méret (és számosan vannak ilyenek), azoknak egyre javuló minőség mellett van alternatívájuk.

 • vond

  MODERÁTOR

  Úgy. :K
  Kihagytam egy fontos szót a mondatból:
  "nem feltétlenül ér meg 3x-4x annyi pénzt" :)

  Rendesen ráizgultam most erre a 25mm f/1.7-re. Nem gondoltam volna, hogy pár héttel az alapkit vásárlása után már fényerős fixet fogok venni. :D De nagyon jó lesz, érzem. ;]

  [ Szerkesztve ]

  vond.hu // design • grafika • fotó • videó • web

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Csak javasoltam, hogy saját igényektől érdemes elvonatkoztatni, ha azt akarjuk kitalálni, hogy egy gyártó mit-miért csinál. Ami miatt nem gondolom, hogy egyhamar eltűnnek a kompakt crop vázak, az pusztán az a tény, hogy a japán piac is fontos, ahol viszont a kicsi MILC imádat nagyon megy.

  De a világ többi pontján ez nincs így. Még a magyar piacon sem, így el kell fogadni, hogy a mi igényünk csak egy marginális rétegigény. Én is imádom a szuperszexi rangefinder stílusú vázakat (ezért haragszom a Panasonicra a GX9 miatt, ami ha a GX8 és nem a GX80 folytatása lenne, most nem G80-am lenne).

  De azt például én is megfogadtam, hogy a következő vázam Full Frame lesz, három objektívvel (24mm, 50mm, 85mm környéki fixek) és csá. Amikor a G80-at vettem karácsony előtt, akkor már majdnem elcsábultam egy első generációs Sony A7 + 28-70mm kitobjektív miatt (269k újonnan, boltból, ahogy nézem még a mai napig tart az akció rá, de a váz önmagában is már csak 200k környéke boltból). De itt csak szenzorméretet nyertem volna, se 4K videó, se IBIS nincs benne, időjárásálló kivitelről ne is beszéljünk.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • MrChris

  veterán

  Az árat és méretet azért nem hanyagolnám el, mint olvadó érv/különbség. Nézd meg a Canon, Nikon, Sony FF milc obijait mekkorák, valószínűleg a Pana/Leica/Sigma L is ilyen méretű és árú van/lesz. 1000euro alatt alig van pár darab. Persze m4/3-ban is van nagy, drága, ugyanakkor van egy jó pár objektív amit a kispénzűek is meg tudnak venni, igények nagy részét kielégíti mégis méretben messze alatta maradnak. Ez a méret és ár különbség maradni látszik, ha ez elegendő vásárlót jelent maradnak a kroppos vázak.

 • totálkezdő

  tag

  Igen, én is hasonlóképpen gondolkodom. Ezért nagyon tudnám élvezni, ha kihoznának egy olyan 100-200mm-es objektívet, ami akkora lenne, mint a sötétebb 35-100-as Panasonic. De ahogy Stauffenberg fórumtárs sorait olvasom, nem hiszem, hogy ez a vágyam teljesülhet.

 • Mercutio_

  nagyúr

  Az új(szerű)/használt Pana 12-60 kitből kivett obik esetén 20-30k a difi az M.Zuiko 12-50-hez képest. Persze érdemes utána nézni melyik obi mellett és ellen mi szól :K

  Stauffenberg: A mobiloknál hogy pótolják a zoom obi hiányát? (Most nem a csúcsmobilokat vásárlókról beszélek, hanem akik a mainstream 40-70k-s telókat veszik és akik az APS-C (dslr és milc) és m4/3 vázak potenciális vásárlói is)

  Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

 • Stauffenberg

  nagyúr

  "A mobiloknál hogy pótolják a zoom obi hiányát?"

  Sehogy. De nekem rendes fényképezőgéppel sincs szükségem zoom objektívre az esetek 90%-ban. Fotóztam már végig nyaralást mobillal és felszabadító érzés.

  Ez az objektív gyűjtögető fétis amúgy ilyen újkori dolog. Apám egy fél életet fotózott végig egy Fujica ST-F géppel, amin egy ráépített Fujinon 40mm f/2.8 objektív van. De nagyon sokszor halljuk, hogy rokonok az SLR gépeikről (Fed, Zenit, stb) soha nem vették le a hozzá kapott fix Helios vagy Jupiter objektívet. Ha nekem egyetlen fényképezőgépet kellene választanom, amin nem cserélhető az objektív, hogy ezzel éljem le a maradék életem, akkor a Fujifilm X100 éppen aktuális kiadása lenne és tök boldog lennék.

  A mobilokban általában ekv. 28mm körüli fixek szoktak lenni. Ez az emberek többségének egy ideális látószög a mindennapi életük dokumentálására. Úgy nagyjából nekem is.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • pandur99

  aktív tag

  Pana 12-60-asból van kétféle is. Amit írsz, az a sötétebbre vonatkozik, az Elmarit 2,8-4 már húzósabb, 200e fölött van az ára. Pedig az sem túl nagy, nem is nehéz (320g). Én ezt céloznám meg, ha le akarnám váltani a 12-50-est - illetve nem csak akarnám, de futná is rá. Lehet, hogy majd rendezek egy kiárusítást, és összeszedem valahogy a rávalót.

  Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

 • Mercutio_

  nagyúr

  Ja, sőt, elég volt 1(-2) tekercs film mindenre IS:D

  Volt nekem is fixobi fétises időszakom (majd 1 évig GF1+20/1.7 combo volt csak használatban), aztán a 14/2.5, 20/1.7, 45/1.8 korszakom, és a mindennapokban tök jól el is voltam velük, de 1 hét máltai nyaralás (és néhány olasz, spanyol hosszú hétvége) után rájöttem, hogy döntenem kell elsősorban mivel töltöm azt az időt, obik cserélgetése, asszony után trappolás, mert lemaradtam:DDD, vagy nyaralás/kikapcsolódás és mellesleg fotózás (nappal 12-32-vel, este mellé 20/1.7, 45/1.8) és én már tudok adott látószögben és előre gondolkozni, komponálni, stb.

  Az átlag vásárló viszont túristazoomon szocializálódott, nekik mobilon is kellene legalább 3 látószög (nagylátó, normál, tele), ezért kérdeztem.

  pandur99: Kérdés megéri-e a 2.8-4 verzió az alap 12-60-hoz képesti felárat.

  Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

 • pandur99

  aktív tag

  Volt olyan teszt, amely azt hozta ki, hogy nem éri meg, és olyan is, amelyik azt, hogy igen :) A képminőségben nem lehet észveszejtően nagy különbség, de a drágább ugye fényerősebb, komolyabb építésű, időjárásálló. Csak hát ezek számomra jelenleg is elméleti fejtegetések, mert az a realitás, hogy a 12-50-nel fotózok nagyrészt. Mondjuk az is stabil építésű, meg időjárásálló.

  Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

 • MrChris

  veterán

  Nálam is ez a páros a nyerő, még a 45-öst is lehagyom, helyette a 7.5-est 'szoktam' vinni.
  Mobilok fotós teljesítményével az a fő bajom, hogy általános beltéri fényviszonyok között még mindig nagyon kevesek, az én zajtoleranciámat nem lépik át.

 • jaanoo89

  aktív tag

  Az Olympus előbb fog kiadni f/0.95-ös fixeket illetve f/1.8 körüli zoomokat, mintsem átálljon FF-re. Ha megnézed a cég történelmét, folyamatosan azon voltak, hogy lehetne a legjobb minőséget úgy elérni, hogy közben relatív kicsi legyen a szett. Egyébként a Panasonic és az Olympus is nyilatkozott már arról, hogy ők nem lépnek a FF irányába.

  Szerintem a Panasonic már nem igen fogja erőltetni az MFT-t, 1-1 váz max 1 obi évente, nekik a FF rendszert kell felfuttatni.

  Az Olympus meg tovább tervezi a "PRO" vonalat tolni, ami már APS-C méret, viszont nagyon kicsi zársebesség érhető ezekkel az f/1.2-es fixekkel. Fejlesztik a vázba épített stabijukat és ők ez az állvány nélkül egész nap túrázol című műsort fogják tolni.
  Most már biztosan lesz kézből kitartható HI-RES mód, pár hónapja, amikor ez napi téma volt itt a fórumon még csak reménykedtem benne...

  Meg kell várni a nagy és drága gépüket, az jó lesz majd annak aki megakarja venni az új teleobjektívet is, én pedig szépen kivárom az E-M5 III-t hasonló tudással. Az való nekem, a 17-es, 60-as zuikoval, illetve a (méretben még korrekt) Leicas 12-60-as zoommal. :) (bár ez még nincs meg)

 • vond

  MODERÁTOR

  A kisebb/sötétebb/olcsóbb 12-60-as is időjárásálló. :K
  Nálam is nagy plusz volt a döntésben.

  vond.hu // design • grafika • fotó • videó • web

 • Stauffenberg

  nagyúr

  "Az átlag vásárló viszont túristazoomon szocializálódott, nekik mobilon is kellene legalább 3 látószög (nagylátó, normál, tele), ezért kérdeztem."

  De ez már egy másik fotós generáció, akik már eleve mobillal kezdtek fotózni (akár idősebb korosztály is, mert addig eszébe sem jutott fényképezőgéphez nyúlni). A turista zoom egyáltalán nem annyira általános jelenség, mint azok gondolják, akik pont ezek fénykorában csöppentek bele a fotózásba, az ennél hamarabb érkezőket még nem érdekli, a későbbieket meg már nem érdekli. De hozzáteszem a mobilipar pont ebbe az irányba tart, ma már ha csak két kamera van hátoldalon, az teljesen átlagosnak számít még a középkategóriában is, kicsit feljebb lépve már 3 meg 4 kamera van, ezek meg folyamatosan csorognak le az alsóbb árkategóriákba is.

  Btw én egy nyaralást azért tudok végigfotózni egyetlen fix látószöggel, mert nem izgatom azon magam, hogy ha nem tudok meglőni valamit. Én inkább koncentrálok arra, hogy a barátnőmmel használjam ki jól az időt és ne a fotózással foglalkozzak. Ha egyetlen fix van nálam (vagy éppen a mobilom), akkor már fejben komponálok és csak akkor állok meg lekattintani valamit, ha tudom, hogy le is lehet. Ha nem, hát így járt, nem izgat. Nálam simán van olyan, hogy az 1 hetes nyaralásról 100 fotóval jövök haza, na az kb 3-4 tekercs film. :) Hozzáteszem, amikor elkezdtem ilyen fejjel fotózni, javult sokat a fotóim minősége. Elkezdesz a lényeges momentumokra koncentrálni, elkezdenek a fényképek emberközelivé válni és már a lekattintás előtt kiszelektálod a fiszfaszokat fejben.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Mercutio_

  nagyúr

  Ez a bajom nekem is, a hangyaf*sznyi érzékelő és a körömnyi lencse nem tesz csodát, bármilyen algoritmust tesznek mögé.

  Már 1080p-s monitoron is látom a felbontás/vonallélesség hibáit, a dinamikaátfogástól se esek hasra :( ahogy csökken a fénymennyiség halmozottan romlik a minőség, crop-ról pedig álmodni se merek akkora vízfesték teljes méretben nézve az egész kép. 100-150k-t pedig egy 2 évente csereérett használati cikkre nem fogok kiadni :N

  Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

 • Mercutio_

  nagyúr

  De ez már egy másik fotós generáció, akik már eleve mobillal kezdtek fotózni
  Mióta lehet nagyjából normális képeket lőni mobillal, 5-10 év?
  Ez azért a fizetőkées kereslet nem akkora része ;]

  (akár idősebb korosztály is, mert addig eszébe sem jutott fényképezőgéphez nyúlni)
  Az a korosztály aki bőszen belenagyít a kijelzőn, exponál, aztán csodálkozik, hogy pixeles a kép, ha nem csak telón nézi ;]

  A turista zoom egyáltalán nem annyira általános jelenség, mint azok gondolják, akik pont ezek fénykorában csöppentek bele a fotózásba, az ennél hamarabb érkezőket még nem érdekli, a későbbieket meg már nem érdekli.
  Mivel 30-40 éve már elterjedt a zoom és ultrazoom, így aki hamarabb érkezett az leginkább a nyugdíjas, a "későbbiek" (bármit jelentsen is) pedig max. a mobil-only generáció. Mint ilyen valszeg nem oszt, nem szoroz olyan szempontból, hogy m4/3 vagy FF milcet nem vesz az illető ;]

  A 2-3-4 kamerás mobilok (ahol a további kamera nem a fókuszt segíti, vagy gyárilag monokróm szenzort tartalmaz) még jórészt az a kategória amit hiába keresek jól nem akarok megfizetni, és gyanítom nem én vagyok csodabogár :U

  Ha egyetlen fix van nálam (vagy éppen a mobilom), akkor már fejben komponálok és csak akkor állok meg lekattintani valamit, ha tudom, hogy le is lehet.
  Igen, ismerős a szitu. De pont a régi girbe-gurba utcás városoknál szembesültem azzal, hogy a hely lényegét a 12-es látószög adja vissza és nem megoldható a lábzoom, a mobil "képminősége" pedig nekem sokszor kevés.

  De ez már egyre inkább off:R

  Eladó/Cserélhető: https://tinyurl.com/y7ts88wr Streacom ST-F7C alapú mITX PC, Orient Bambino Bigsize, G&T Bőr Sneakersek, JVC fejhallgató, FD Node 202 ITX ház, több év garis M.Zuiko 30/3.5 macro (50k) Panasonic 25/1.7 (50k) m4/3 obik

 • pandur99

  aktív tag

  Btw én egy nyaralást azért tudok végigfotózni egyetlen fix látószöggel, mert nem izgatom azon magam, hogy ha nem tudok meglőni valamit. Én inkább koncentrálok arra, hogy a barátnőmmel használjam ki jól az időt és ne a fotózással foglalkozzak.

  Az idő múltával előtérbe fog kerülni a fotózás :)
  A hetvenes-nyolcvanas években én is elvoltam pl. egy egyhónapos svájci tartózkodás alatt 3 tekercs diával, de ma már kicsit megváltozott a helyzet a digitális miatt. Ámbár ki lehet próbálni, hogy előkaparsz valahonnan egy régi SD-kártyát, 120 mega körülit, és azzal mész nyaralni.

  Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

 • Fandango

  veterán

  Én is az idei nyaralás után döntöttem úgy, hogy fájó szívvel de megválok a Fuji X100F-től, mert nagyon szerettem az a gépet, de a fix obi sokszor korlátozott abba amit szerettem volna megörökíteni, ha már olyan helyen járok. Főleg a nagyobb látószög ami nagyon kellett, mert sokszor a lábzoom már nem megoldás.

 • Stauffenberg

  nagyúr

  "Mivel 30-40 éve már elterjedt a zoom és ultrazoom, így aki hamarabb érkezett az leginkább a nyugdíjas"

  Ne keverd össze azzal, hogy létezett, vagy megfizethető volt és széles tömegek is használták. :)

  "a lábzoom, a mobil "képminősége" pedig nekem sokszor kevés."

  Én nem azt mondtam, hogy Mercinek elég egy mobil mindenre, hanem azt, hogy a nagy többségnek igen és éppen ez a trend igazolja, hogy a zoomba vetett hit egy kissé túlértékelt. Akinek mégis többre van szüksége, az már egyre tudatosabb és nem vesz meg minden fapados szirszart, mint egy EOS 1000D vagy anyámkínja.

  (#89090) pandur99: A fotózás és videózás a szakmám. Nem azért nem fotózok sokat egy nyaraláson, mert nincs ingerem rá, hanem mert megtanultam, hogy haszontalan fotókra pazarolni az időt csak a pihenés rovására megy. Amúgy az utcai fotózás az egyik hobbim, de ezt egyedül művelem, nem kell másnak sem hozzám igazodnia, meg nekem sem másokhoz és magányomban tudok legjobban a fotózásra koncentrálni. De ekkor sem fotózok le mindent ami a lábam elé omlik. Van amikor egész nap járom a várost, lóg a gép a vállamon és 20-30 fotóval megyek haza, közben tök jól éreztem magam.

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

 • Speeedfire

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Most nézem, hogy ezt eredetileg nem is jó helyre tettem be.

  Sziasztok,
  20mm körül keresek obit utcai fotokhoz, portréra. Pana 25 1.7 volt már, az tetszett. De ott a Pana 20 1.7, Pana 25 1.4 (ez mondjuk kicsit drága, és ritkán van használt) oly 25 1.8, sigma 30 1.4 (ezt már eléggé határ, az eff 60mm lehet hogy már sok lenne), oly 17 1.8, sigma 16 1.4. Ezeket néztem eddig. Oly 45 1.8, és oly 12-40 Pro üvegek vannak, ezek tetszenek is. De néha jól jönne egy kis plusz fény este. ISO 3200 mellett már nagyon nincs részlet nálam. :( ISO 1600 még egész jó.
  Mit ajánlanátok? A Pana 20 1.7 nagyon tetszik, de sokszor hallom hogy eladjak, mert túl lassú nekik. 16, 17 mm lehet hogy túl nagylátószögű lenne már. A Pana 25 1.4 meg khmmm. Most itt láttam egyet újonnan 135k. :F

  Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

 • Ereshkigal

  őstag

  Akkor itt folytatva:

  Bocs, valahogy félreolvastam, hogy azok már megvannak. :B
  A 25mm f1.7-tel elégedett voltál? Mert ha igen, szerintem fölösleges a 25mm f1.4-ért annyit kiadni. Egyébként utóbbi lassabb AF-ban (és hangosabb). Fotózol annyit kevés fényben/éjjel, hogy megérje beruházni rá?

  [ Szerkesztve ]

  cli; hlt

 • Mirman

  őstag

  Ez lenne neked való. :DD
  Amúgy viccet félretéve szerintem a Pana 25 1.4 lenne ideális , ha ezen a rendszeren belül szeretnél maradni és az 1.8-as obinál fényerősebbet szeretnél este.

 • Ereshkigal

  őstag

  Vagy megtartja a 45-ös Oly-t és vesz majd mellé egy 10-25mm f1.7-et. :D

  cli; hlt

 • Speeedfire

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Nagyon ajanlott akkor a 25 1.4, de tényleg sokallom az árát. Jó volt a 25 1.7 de mint írtam jött a 12-40 Pro. Esetleg a 20 1.7? Ha igen akkor melyik? 1 vagy a 2?
  A 45 mindenképp megmarad. 10-25 1.7?

  [ Szerkesztve ]

  Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

 • Ereshkigal

  őstag

  Elvileg idén jön valamikor. Rohadt nagy, nehéz és drága lesz. :)

  cli; hlt

 • Speeedfire

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Nem is hallottam még róla. De akkor ez sem nekem való. :B

  Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://tothszabi.info || Linkkatalógusom http://weblapkeszites.ro

 • Stauffenberg

  nagyúr

  Amúgy melyik telét érdemes felírnom magamnak, ha:

  1. Nagyon ritkán lenne használva, akkor is személyes célokra, nem kell pro minőség.
  2. Ekv. 400mm alá csak indokolt esetben mennék, de inkább ez vagy felette.
  3. Olcsó legyen (na ezt tudom nehéz definiálni, néhány tízezer forintot költenék rá, szóval valami kitből használtan kiárusított olcsóbb, de nem rakás szar tele lenne jó).

  Én a fotózásaim során szinte soha nem használok telét, de apám nagy járműbubus, vonat meg repülő lenne vele időnként fotózva meg videózva, amolyan apa-fia programként (teszem azt egy repülőnapon vagy ilyesmi).

  ---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

Hozzászólok Aktív témák