Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Magisk
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
Új hozzászólás Aktív témák
-
ati3x
senior tag
No.. Ma megjött az ajàndék 45/1.8-as! Beszaràs milyen jó cucc. Asszem az eddigi manuàlok elbújhatnak mellette. Ugymint a canon 1.4 ssc 50. Aminek mégse volt olyan jó képe mint a taku55/1.8-nak.. Azt nagyon szerettem! még gondolkodtam is, hogy veszek màsikat. De nem fogok màr szívni manuàlokkal! Az tuti, hogy a 25/1.8-ast beújítom. mwg majd egy 12-32-es panàt..
-
.mf
veterán
válasz
neevous
üzenetére
Penang Shutter Therapy, eh? Pont egy hete voltam ott, és utána rámfért volna egy kis terápia. A hely az út mélypontja volt.
Először egy hetet terveztünk oda. Utána egyre rosszabbakat hallottam róla, hogy bár nagy turista-célpont, de emiatt "tourist trap" is lett, minden túlárazott, mégsincs olyan szinten, amit egy turista-helytől elvárna az ember, meg nagyon verik is át a turistákat. Kegyelem-döfést az adta meg, hogy a Penang körüli vizek (sziget), amik eleve nem túl tiszták, pont HK-ba megérkezésünkkor robbant a botrány, hogy óriási fekália-szennyezés történt, emiatt a szigeten és környékén takarító-akció folyik és nem javasolják a fürdést.
Úgyhogy Langkawi lett helyette (szerencsére, nagyon jó választás volt), s Penangba már csak utolsó nap úgy mentünk, hogy visszafelé onnan szólt a repjegy, meg még aznap volt a kínai újév utolsó ünnepnapja, a Lámpás Fesztivál, amikor az ottani egyik templom, Lek Kok Si, asszem Malajzia legnagyobb buddhista temploma, díszkivilágítást kap, s ezt meg akartam nézni.
Szóval a tev az volt, hogy még lesz egy bő fél napunk és egy esténk, ledobjuk a cuccot a szállodában, megnézzük a várost, este felmegyünk megnézni a Lek Kok Si templomot, majd vissza a hotelbe és alszunk pár órát a reggeli repülőig.
Ehhez képest: 2.5 óra dugóban állás volt a sziget egyik végéből (kikötő) a másikban lévő hotelig eljutni. Amit a buszról láttunk: fullkáosz közlekedés, csupa dugó, túlzsúfoltság, felváltva csili-vili és lepukkant (de többségében utóbbi) épületek, mocsok, bűz, rendezetlenség. Taxisok, akik pofátlanul nagyon át akarnak vágni. Megérkeztünk a hotelbe, ledobtuk a cuccot, fordultunk vissza. Visszafelé is dugó, annyira, hogy 5-f6 körül indultunk a hotelből, max. fél óra kajaszünet, a várost megnézni már nem is maradt időnk, egyből mentünk a templomhoz, így is 9:30-45 körül értünk oda
Templom díszítése lámpások helyett (na jó, lámpások is voltak, de eltörtpült a többi látványa mellett) színes-szagos giccses, mindenféle színű villódzós ledes. Tehát egy templomhoz abszolút méltatlan bazári. (A szívárványszínű, villódzós-forgós sugarak az (ott még mindig buddhista jelképnek megmaradt) horogkereszt körül, európai szemnek biztosíték-csapós volt. Én már a horogkereszthez hozzászoktam, de a szivárványos azért még nekem is erős volt. Képek és videó sajnos mind odavesztek).
Templomon átrohantunk fél óra alatt, hogy elérjük az utolsó buszt, ami levisz a csatlakozásig, és az ottani utolsó buszhoz. Egy óra idegtépő dugóban állás, hogy odaérünk-e. Odaértünk, a sofőr mondta, hogy jön még a buszunk. Hát nem jött, és ő is lelépett. Oké, akkor kénytelenek leszünk visszataxizni a hotelbe. Keressünk drosztot. Nincs. Fogjunk taxit. Alig látunk taxit, azok sem állnak meg. Két órát gyalogoltunk visszafelé, addig taxikat fogni próbálva, sikertelenül. Végül egy kávézóban ülő pár helyivel boltoltuk le. Hotel, majd 2-2.5 óra alvás után ki a reptérre. A szigettel kapcsolatos legjobb dolog volt végre elhagyni... -
|AP|
veterán
válasz
ROBOTER
üzenetére
remélhetőleg az ára is fog majd rendeződni, mert a 140k az szerintem sok. Sok, ha azt nézem, hogy felépítésében, anyagában ez inkább a 45/1.8 testvére, de árban most majdnem ott van, mint a 17/1.8. Pedig hát azért az elég minőségi darab.
De igazából mindegy, nekem az lett volna az igazi, ha a 17-es készül ilyen kialakítással, árban közel a 45-öshöz. Úgyhogy ez az obi nekem kimarad, csak okoskodtam kicsit

-
neevous
tag
Jó ez a 25-ös Oly:
Penang Shutter Therapy with Olympus OM-D E-M10 and M.Zuiko 25mm F1.8 [link]
-
Studi
veterán
-
rbalint88
veterán
egyszer valaki belinkelt egy interaktív, azt hiszem nikonos oldalt, amin egy kép volt, a gyújtótávolság és a látószög változását mutatta. na az kellene nekem.
-
.mf
veterán
Feltűnően nagy a csend. Még b.vr se szólt be, hogy szar a kép, mi van itt?

Oly 12 és 14 mm f1.0 patent. Ha megvalósul, ezek lesznek a leggyorsabb AF-obik

De azt nem értem, hogy miért éppen 12 és 14 mm. Az általában tájképelős, vagy nagyon belemászós látószög. 17 (utcára), 25, vagy 45-nél több értelmét látnám egy gyors vagy sekély dofos obinak.Más:
Off gépek (viszont várakozásommal ellentétben csak APS-C: D300 és D7000), sok helyszíni munka (napokat várt a megfelelő körülményekre, néhánynál szinte biztos, hogy expo-stackből összerakott panorámák), s biztos rengeteg utómunka is, néhány dologban talán túl mesterkélt is, de gyönyörű helyek és tájak [link] -
.mf
veterán
Ha már emlegettem:
itt egy panoMalajzia, Langkawi-sziget, Raya-hegy kilátójából a kilátás
EM-5 + 12-32
12mm f8 ISO-200 kézből, SooC jpg utómunka nélkül
7 kép, Hugin, manuális kontrol-pontok (nem tetszett neki a téma
valszeg túl sok, túl sötét volt neki, meg sok nem elég kontrasztos felülettel. Másik pano 3 képből kicsit világosabbkor a három adótoronyról egyből összerakta). -
arn
félisten
Megneztem a szenzorok felbontasat az oly gepekben. A pl5ben meg ua, mint az em5ben, a pl6ban viszont alacsonyabb felbontasu, ezt orokli az em10 is. Milyen szenzor ez?
-
TayRol
nagyúr
5-kor hoztam el, 1 órát ültem a dugóban, most értem haza, szóval:
evf király, bár nincs az xe1 szintjén de használható, kevés fényben a szokásos, af a tele végen kicsit lassabb, szóval aki felszálló madarat akar lőni az ne ezt vegye, amúgy gyors, az érintő af nem gyosabb az ep3+17/1.8 kombónál.
, ergonómia kompakthoz képest nagyon jó, vaku semmit sem ér, a nagy tárcsa az obi körül (a' la LX7) zsír, az obivédő sapi meg gagyi és hangos ha nyílik/csukódik. ez pár perc tapasztalata. -
TayRol
nagyúr
ha valaki valamire kiváncsi, 1 hétig nálam van egy Stylus 1, tesztelésre. akár élőben is lehet próbálgatni.
-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
"A maszkolásos dolgokat megnézem, az új verziói mennyire tudják"
Igen-igen, ezt vártam, akkor a 3-as óta már ez is rendben van:
"Simple and efficient Mask tool: just place green targets on what to keep or red targets on what to discard"(Az állvány képe miatt szükséges, mert az állványlábak kitakarásait külön, valós nadír képből vetetem, nem innen-onnan klónozgatok oda valamit)
-
scarabaeus
őstag
válasz
HollyBoni
üzenetére
Az ingyenes Huginről volt már szó, én nem ismerem. A többség a fizetős PTGui-t használja. Én az egészen szépen felfejlődött Kolor Autopano Giga programmal meg vagyok elégedve. A maszkolásos dolgokat megnézem, az új verziói mennyire tudják, mert azokat mindig alfacsatornás képfájlokkal kívülről adtam át neki, de az enyém még egy régi verzió.
Szerk.: Tutorialok: mind a PTGui, mind az Autopano rengeteg anyagot ad a saját oldalán (magának a panorámának a fényképezéséhez pedig ugyanúgy használhatók a másik program anyagai).
-
HollyBoni
veterán
Nincs itt véletlen hardcore panorámás?
Kéne valami jó program panoráma összeillesztésre Photoshop-on kívül, meg esetleg érdekelne egy két jó cikk is a témáról ha valaki tud.
-
.mf
veterán
Nos...
Megy valaki vagy az ismerőse a közeljövőben Angliába?
Szóval mint említettem, a gépen pár perc után megjelenik egy piros hotpixel, ami idővel mintha erősödne és terjedne. Bevittem a gépem a szervizbe, és megerősítették, hogy nem a szemem csal, az a pixel tényleg egyre fényesebb idővel ahogy túlmelegszik, és a vízszintes csík is stimmel. Viszont a számlát önmagában nem fogadták el, kell a nki garipapír is, vagy legalább egy olyan számla, ami pecsételt-aláírt. Úgyhogy ezt most vagy le tudom levelezni a bolttal, hogy az Oly egy év világgarija korlátozás nélküli, vagy küldhetem vissza Angliába, mivel ez a nagyonakciós (szürke?) darab normál garija a boltba szól...
Szóval megint hozom a formám.
-
.mf
veterán
-
ha már foveont felhoztátok, mit kóstál ma egy használt DP2 merrill ?
-
MrChris
nagyúr
válasz
HollyBoni
üzenetére
Az én szemem számára a fő ok amit tapasztalok az az élesség. ha egy 16Mpixeles kép csak egy picit nem éles, az leméretezve 640*480-ra, élsítve is átjön. Mint a foveon marha éles képei, olyan a jó raw videó. Nincs szivárgás, bekavarás a szomszédos képpontoktól, vagy legalábbis diszkrétek maradnak.
-
HollyBoni
veterán
Ezt miért nem tudják megcsinálni fényképezőknél? Vagy itt is annyi van hogy nem akarják? Ott van a Blackmagic Pocket kamera, 200k a váz. Nem tudom megmagyarázni, de a már legalapabb Super 35 kameráknak is van egy bizonyos képi világa, amit egyik fényképező sem tud visszaadni, de a Pocket kamera már igen. (Ok talán az 1D C)
Kijött valami gyári videó is amit GH4-el készítettek, oké brutál a felbontás, de még mindig nagyon nem hozza azt a bizonyos képi világot, olyan mint az összes többi fényképező, camcorder.
-
MrChris
nagyúr
Azért már van a G5 és most főleg a G6 mint amatőr full manuálvideós gép. Csomó kényelmi MF segítő, wifi okossággal, magas minőségű ISO-val, jó színekkel. A G6-omnál tartottam a ~25 Mbit adatsebességtől, hogy gyengóca lesz. De most is ledöbbenek, hogy a nagy TV-n FHD/50p-ben milyen gyönyörű a kép. Élesítés nélkül is tű éles (vissza kell venni), sehol sincs tömörítési kockásodásnak vagy egyéb képszétesésnek jele, nagyon kiforrott a tömörítés az alacsony bitráta ellenére. Egy szerkesztést-újrakonvertálást is nagyon jól visel. Tehát az új gépek között van már utód átlag usernek átlagon felüli technikával.
-
HollyBoni
veterán
Hát igen, egy manuál obival jobb a fókusz, mert ott van fókuszgyűrű, a 12-32-n nincs.

Amúgy a GH1 nem olyan jó videóban, nincs rá normális minőségű stabil hack. Na meg ISO 800 felett nagyon sokszor bandingol... Mondjuk most elkezdett csinálni egy hacket egy srác ami nagyon jó, de abbahagyta, mert GH1-en nem lehet normálisan, stabilan megcsinálni. Ha állványról veszel és nem mozgatod a kamerát kifagy 15-20mp után, és ezt sajnos nem lehet megoldani. GH2-re sokkal brutálisabb hackek vannak, stabilabb, no banding. Én már nem vennék speciel GH1-et videózni.

-
Tulku
veterán
válasz
HollyBoni
üzenetére
Evf-en szépen le tudod követni mikor éles...Mazsi szerint akkor jó amikor szaggatnak az élek...vagymi.
Nekem egyszerűen éles lett, szépen lehetett élesíteni, persze manuál obival jobb a manuál fókusz mint ezekkel a motoros fókuszosokkal...Egyébként a kérdésedre igen a válasz; ha egyszer beélesített és átrakod manuálra, úgy marad.
GH1-hez; ez méltatlanul mellőzött forradalmi mft darab...még manapság sincs pregnánsan jobb videós képességű gép átlag usereknek egy jó hack-kel. Egyszerűen fantasztikus képességű anyagokat lehet vele lőni, nem tudom az oly-k mikor közelítik meg tudásban. Különösen beltérben a sötét részek kiemelése ami még filmes körökben is piedesztálra emelte...én biza nem adnám el 40-ért, de...
Sajnos egy 18k exposnak ennyi az ára...nincs rá igazán nagy kereslet, én majd két éve 70-ért adtam el 4-5000 exposat, ami ráadásul alig bandizott...
Ez van sajnos, mft úgy fejlődik mint a mobilok...kihozod a boltból és 2/3-át éri....
-
schawo
titán
Szomorúan alakul a a forint árfolyama. Gülüszemű barátunk machinációi miatt könnyen előfordulhat, hogy mire megjön az E-M10, az alapára is felmegy 220-ra

-
-
HollyBoni
veterán
12-32-nél ha videónál af-el fókuszálok egyet, átállítom a gépet mf-re, akkor úgy fog maradni, nem mászkál el? GH1-en nincs semmi amivel tudnék manuálfókuszálni, és nekem is bejön az obi.

-
válasz
TayRol
üzenetére
Azért oka volt a cserének! Videóban nem egy ligában vannak, AF seb. dettó, méret még elviselhető, háttérmosás szebb (cserébe 20-as azért élesebb sztem). Amint rájövök az életlen képek okára nem lesz semmi üröm az örömben. (az mondjuk egy tény hogy látószögben mindig jobban fog tetszeni a 20-as de hát valamit valamiért).
-
HollyBoni
veterán
Én múltkor akartam felrakni apámnak egy erősítőt, de nagyon bonyolult volt, pedig van angoltudásom. Paypal levon 4%-ot, ebay 10-et.

Ráadásul nem tudom hogy valaki utalna e egyáltalán 0 pozitív visszajelzéssel ami ott nekem van.
(#41726) Mercutio_: Épp ez a kérdés, hogy mennyiért menne el vajon itthon?
Ha 40-ért vinnék el inkább fel sem rakom, annyit nem ér meg nekem, akkor használom amíg szétesik. -
HollyBoni
veterán
18k expós sok éves GH1-et szerintetek mennyiért lehetne eladni? Vagy már nem is adnának érte pénzt?
-
válasz
Freddy76
üzenetére
Igen. Ez amolyan megmagyarázhatatlan dolog. Nem tudom szavakba önteni, valahogy más képminőséget dob vele a váz. Egyik magyarázata szerintem az, hogy mivel nagyobb szögben lát, értelem szerűen növekszik a téma kontrasztossága. Emiatt a csúcsfények és sötétek között nagyobb a távolság. Ez úgy ~20%-ban. 80%-ban meg valószínűleg user error vagy valami nem smakkol: sokkal gyorsabb az AF és ennek ellenére sokkal több a bemozdult, mosott (motion blur) kép. Dögöljek meg ha értem!
Állóképen a minőség OK. Másik kérdés az ár/érték aránya. Fele olyan jó (ezt persze előtte is tudtam). Cserébe az em5 ezzel az obival fókuszál leggyorsabban. Tény, még szoknom kell az obit... -
Studi
veterán
Annyival többet valóban nem. De korábban írtam: a legolcsóbb szériás Oly DSLR-eknek (E-4xx) is nagyon jó minőségű borítása volt ezekhez képest. Szóval nem hiszem, hogy nagy vagyon lenne ilyen anyagból megcsinálni. De ettől függetlenül egy CaNikon műanyaghoz képest nincs szégyenkeznivalója egyik Pana váznak se.
Apropó: 65-ért se kívánja meg senki az G5-öt?

-
.mf
veterán
Perszehogy, múltkor vittem is, mondtátok is rá, hogy milyen ronda

Nem csak a 12-50, hanem a 40-150 és 14-140-II-vel is próbáltam (tehát 14-150-nel is felmegy).Azonban míg a PL3+kitobinál általában mindkét rész rajta volt, itt már macerásabb. Ott hátulról előrehajtottam és alul bepattintottam a felső részt; itt viszont a felső részt le kell szedni, és elölről húzni rá, mivel a hosszabb obik miatt nem lehet ráhajtva ráhúzni. A másik pedig, hogy a 12-50 és 14-140-II-n napellenzőt is használok, amivel már nem megy fel rá.
Így E-M5-ön általában csak a féltok részét használtam. Múltkor (még az út elején vagy előtt) azt írtam, hogy a PL3-hoz képest itt kevesebb haszna van, mivel a váznak eleve jobb fogású a markolata, de miután levettem és anélkül használtam, rá kellett jöjjek, hogy azzal, hogy fél centit magasít rajta, így pont egy ujjal többel tudok ráfogni, s ettől a kis változástól is már sokat javított a fogáson.
A HLD-6 felső része azonban még két fokkal jobb nála, azzal már jobb a 14-140 fogása is; bár ezt a három hetet kibírtam anélkül is.A 20-ason én is nagyon töröm a fejem. Most a "kompakt-kitbe" (övtáskában E-M5, 12-32 és 20) van félretéve, oda a 25-ös már egy kicsit nagy. De a 17-es nagyon birizgálja a fantáziám. Hiába csak pár mm, de a látószöge közelebb áll hozzám. Szóval most erősen gondolkozok, hogy cseréljek-e 17-esre, vagy nyugodjak végre le és használjam azt, amiket most vásároltam össze

Meg ezt a HLD6-ost is impulse-buy-ként gyorsan megvettem, aztán most vakarom a fejem, hogy mennyire volt számomra értelme...
a.) a portré-fogantyúval túl nagy, fotós-táskámba sem fér vele be, csak szétszerelve. Hiába van rajta 9V-os tápbemenet (ami viszont sajna nem szabvány, -) és benne a második akku, kizártnak tartom, hogy magammal vigyem. Tehát esélyes, hogy csak a grip részét fogom használni.
b.) ezt a 3 hetes utat kibírtam grip nélkül, kisebb obikhoz 25-ösig bezárólag úgyse kell, annál nagyobb meg csak a 14-140 van
c.) ebayen gomb nélküli grip, aminek alul és portré-állásban oldalt arca-swiss "gyorstalpa" van (2x +), ami le is szerelhető (még1 +), s az akku-cseréhez is van kivágás (+, Oly, ti meg miért nem?!), s 12-13k-ért kapni. Bár a pár darab fémhez képest nem kevés, de azonos vagy több hasznát látnám. -
scarabaeus
őstag
Azt én is figyeltem akkor, hogy bármit nézegettem a 20 ezres kedvezményre, az drágább lett volna, mint más helyeken (vagy nem volt, mint az akku vagy az épp az előbb Tokióból megérkező DMW-TA1), de mivel épp akkor döglött meg a mindennek ellenálló gumiborítású pendrive-om, választottam egy 190 MB/s olvasási sebességűt tőlük, meg a GM1 is kapott egy kártyát még.

-
|AP|
veterán
egyébként elgondolkodtam, hogy nem várok tovább a GM1 árcsökkenésre, hanem megveszem addig amíg tart a 20ezres utalványos akció.
Viszont semmi értelmes kiegészítőt nem találok, amire el tudnám költeni azt a 20ezret. Gyári tartalék akksit nem árul egyik bolt sem. Kellene egy állvány, meg egy nagyobb kapacitású SDHC, de a két boltban ahol érvényes az utalvány, ezek elképesztően drágák a többi beszerzési forráshoz képest (pl.: az a csini pink állvány, ami akciósan 5k az edigitalban az náluk 17k
)
Egy másik obi vásárlásnál jól jönne az a 20k, de egy darabig biztos nem lesz keret ilyesmire. Szóval továbbra is jobban örülnék, ha egyszerűen el lehetne vinni 180-ért a kitet, és nem kellene kevésbé életbevágó dolgokra elköltenem még 20-at, csak azért mert "ingyen van". -
jjeahh
nagyúr
rózsaszín, türkizkék, kaki, pirosvarratos, amit csak akarsz

persze, hogy megelőztek

-
törölt tag
persze hogy van, sokféle. Általában a 12-50 re optimalizált felső résszel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- ÚJ Quansheng UV-K6 adóvevő eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B150M i5 6402P 8GB DDR4 500GB SSD GTX 1050 Ti 4GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Apple iPhone 13 Pro Max 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)