- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- One mobilszolgáltatások
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
taiji
csendes tag
válasz
Rimuru #59694 üzenetére
colomb2
Ez oké, de ezen leírás alapján ez a load nem %-ban megadott érték. A system monitor amit néztem, pont úgy mutatja, mint a Windows-é, és %-ban, csak a Win 10 szét tudja bontani CPU+GPU-ra a mutatott értéket ahogy most a céges 1709-es buildet nézem.
BoB
Szerintem hagyom azt a Chromiumot, mert többen írták, hogy Core i3 + ssd-s gépen is 8 óra volt a befordítása.
-
BoB
veterán
Röviden:
Nem megy Chrome / Chromium alatt a VA-API, csak ha azt raknád fel amelyikat azzal forgatták (chrome-vaapi, amit néztél).
TMP méretét tudod állítani:
mount -o remount,size=3G /tmp
Értelemszerűen ez 3GB-ra növeli, nem véglegesen. De vigyázz mert ez a memóriában foglal helyet.
-
taiji
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #59692 üzenetére
Jaj bakker ne haragudj, hogy így lefoglaltalak. Asszem meg van mi a gond...
Én most ugye a Manjaro KDE saját System Monitorját nézem (de lehet hogy ez mindegyiknél így van), és itt a system load fülön nézem grafikonon a négy magot mit produkál. Itt mutat sok értéket. VIszont ha a process table-re kattintok, akkor ott már az adott program cpu terheltsége nagyon alacsony. Konkrétan youtube közben 4%, vlc 2%. Úgy néz ki, hogy vagy a system monitor működik így, vagy a Kaby Lake proci esetében viselkedik csak így, de szerintem csal a system load esetén mutatott cpu értéknél. Konkrétan olyan, mintha ott nem csak a cpu terheltsége lenne, hanem cpu+gpu terheltségét mutatná, mert a másik esetben holt biztos, hogy az tényleges cpu terheltség.
Most leszedtem mindent, amit eddig felpakoltam (vagyis majdnem mindent, mert annyi mindent felkerült, hogy képtelenség ugyanazokat leszedni), és ugyanúgy a terheltség Chrome alatt 4%.
Szal a System monitor és/vagy a Kaby Lake proci viccelt meg. Ha lenne Skylake procis gépem, akkor megnézném, hogy abban az esetben mit mutat, hogy kiderüljön, hogy a KDE alatti system monitor ilyen, vagy a proci. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Jó kérdés, ennyire nem ismerem a Chromeiumot, itt nálam Firefox megy. De mivel kb. hasonló az itteni céges gépemben a vga mint a tiednél, akkor ha adsz valami linket, meg tudom nézni mit produkál terheltségek szerint.
Szerk:
Közben szerintem érdemes erre a témára rákérdezned a másik Linuxos topicban is. -
Merula Alba
tag
Sziasztok. :-)
Tud nekem valaki ebben segíteni?
-
Skullwipe
senior tag
válasz
vargalex #59681 üzenetére
Elnézést, hogy nem válaszolok hamar, nincs mindig kedvem ezzel bíbelődni, hiába szeretném, hogy menjen Mint-en is. Szóval, állandóan csak 303-as hibát, vagy ha át állítom Static-ról DHCP-re 301-es, ha IP-ről NetBIOS-ra 300-as hibát kapok. Szóval az eredeti windoson beállított értékek tűnnek a majdnem jóknak ha jól sejtem. Winen is vacakolni tud könnyedén, ugyan azzal a beállításokkal a configjában, és apróságokra is oda kell figyelni, bár ez se mindig igaz, mert van hogy csak a Network config-ba kell újra csatlakoznom (Reconnect) ugyan azzal a beállítással és jó lesz a fő lényeg, az APP, PS1 viszont nem megy ilyenkor, ezt se értem egyáltalán, eddig csak így használtam, egyszer jó volt, valamikor vacakol, pedig nem állítottam semmit, csak frissítettem a szoftvert. Hol van ez a log? Még tegnap megtaláltam, most per pill fogalmam sincs hol van.
-
-
taiji
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #59685 üzenetére
Csak részben találtam meg amiket mondtál:
i965-va-driver -> ezt nem találtam meg, de felraktam a libva-intel-driver -t (weben ezt találtam az i965-va -ra)
vdpau-va-driver -> ezt nem találtam, helyette ez ment fel: libva-vdpau-driver
Felmentek még ezek is:- libvdpau-va-gl-i965
- vdpauinfoJelentős eredményt nem látok. 70% átlagban most.
Viszont a vainfo és vdpauinfo már nem fut hibára, kiír több értéket is, meg találja a drivereket, le tud kérdezni belőlük. -
stigma
addikt
Sziasztok.
Gyors kérdésem az lenne, mennyire stabil a 4.15-ös kernel, ha frissítenék egy Ubi Server 17.10-en vagy 16.04.4-en ?(már ha van a 16-os verzióra ezt nem tudom)
Adott egy HTPC (Asrock J4105-ITX-es lappal) melyen most sajna a driverek miatt Win10 került de vissza akarok menni ubuntura.
Amiket feltennék a gépre, azok az alábbiak:
- Ubi server 17.10 vagy 16.04.4
- Minimal desktop gui, mert kezdőnek érzem magam
- EGL-es kodi + Intel driverek
- Samba
- TransmissionEzek mentek nálam régen is, mikor másik lapom volt, kifogástalanul. Most sajnos 1 hónapja próbálkoztam 17.10-es server telepítéssel ami ment is, de sajnos a kernel nem igazán támogatta a lapomat (Gemini lake) és ahogy olvastam (Link - Gemini Lake NUC), szüskéges hozzá a 4.15-ös kernel + újabb Linux-firmware.
Ha nem ajánlott a 4.15-ös kernel, akkor mit érdemes feltenni?
Esetleg várjam meg a közel 2-3 hét múlva esedékes 18.04-et hosszútávra?Válaszotokat előre is köszönöm.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Sajnos alapból valamiért még mindig nem rakják fel a kellő csomagokat. Nem értem az okát...
Ez kell a vaapi-hoz: i965-va-driver
Viszont akkor már felraknám a vdpau-hoz kellő csomagokat is:
vdpau-va-driver
libvdpau-va-gl1
vdpauinfoMég esetleg ez kellhet:
gstreamer1.0-vaapiLássuk mi történik.
-
taiji
csendes tag
-
taiji
csendes tag
Kicsit szomorúan tapasztaltam, hogy böngészőben (Chrome, Vivaldi, Falkon) ha megnyitok egy youtube videót, akkor a proci terhelése eléggé jelentős. Teljes képernyős esetén 80-85%-ra felmegy a proci terhelése. Vagyis biztosan nem használja a hardveres gyorsítást. Egy friss KabyLake-es procim van, így az abba integrált Intel 620-as is képes kell lennie a gyorsításra, de mellette van még egy Nvidia Geforce MX130-as is. Ahogy kutakodtam kiderült, hogy ezzel sokan szívnak. Chrome://flags alatt engedélyeztem az Override software rendering list-et. Így már a chrome://gpu alat azt mutatja, hogy video decode: hardware accelerated, de ennek ellenére ugyanannyi a proci terhelése. Valahol azt írták, hogy csak az AUR-ból elérhető Chromium-vaapi -val fog működni. Viszont ha ezt telepíteni akarom Manjaro alatt, akkor a telepítés végén végig write failed-eket ír. Erre viszont azt olvastam, hogy az a gond, hogy a /tmp betelik, és lőn tényleg. 2GB-os nekem azt a konténer, és fullra betelítődik a chromium-vaapi-val mikor telepíteném. Viszont ennek mérete állítólag mindig fele a fizikai memóriának, vagyis akkor a 4GB-os notiknál ezt lehetetlen lenne feltenni?
Furcsa, hogy mindenkinek egyértelműen működő megoldást nem találtam, pedig notebooknál üzemidőt nézve nem mindegy, hogy a procit 85%-on pörgeti, vagy csak 30%-al. -
Skullwipe
senior tag
Valaki eltudnád magyarázni lépésről lépésre hogy kell ps2smb-t megosztani Linux Mint 18.3-n? Csak hibára futok még mindig, és nem találok semmit google-n csak is erről
Ip-k jóknak tűnnek, nem kell jelszó se, samba.conf-ot is könnyű beállítani a saját applikációjával, nem értem mit nem tudok, még extra sorokat is megadtam amiket a .conf-ban is írt, megpróbáltam fstab-ban is megadni az adott elérést az egyik Pii-vel való megosztási leírás alapján, de mindig csak semmi.
-
Lacc
aktív tag
UX-es kifejezés (User Experiences kifejezés a clean-re szoktam ezt mondani, magyarul nem is használom, ezeknek a gyűjtőfogalma, ahogy észre vettem: uncluttered, elegant, simple design)
Ha mond valamit, akkor régen 10 éve aktívan hallottam a Minimal design kifejezést, ma már elvétve, de ja, akkor nevezem így, ha így könnyebb másoknak asszociálni rá.cigam, nem, nincs magyar nyelvű, angol van. Még Kali linux alatt jött ki valami különbség amikor frissítettünk valamit. Meg én már csak használom a rendszert, nem szeretek pöcsölni vele, hogy már megint mi a WTF.
-
IstvánLászló
őstag
Üdv! CPT.Pirk
Remélem hogy ez segítség is itt mindenkinek.
Tehát leírom a saját - tapasztalataimat, csak is Linux-os témában.Az Uefi-s biosok, Amd am3+ Gigabyte gamer alaplapon levő biosban: IOMMU controller Disabled ről Enabled re kellet állítanom.
Az usb controller legacy mód: EnabledA próba alanya: Antergos Linux 64 bites a 8 Gb-os pendrivon lévő Linux disztro-val.
A boot folyamata rendben működik live módban és a telepítés is hdd-re és anomáliát nem is tapasztaltam.
A gép nem az enyém volt, de megkértek hogy tegyek rá, egy Linuxot és gazdája most őrömmel használja gépét.Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok neked és mindenkinek itt.
Tisztelettel.
István László -
Skullwipe
senior tag
válasz
Rimuru #59673 üzenetére
Teljesen más miatt keresek még mindig megoldás a foxnál, mert a lastpass menü sehogy se jön elő winen pár napja egyik fajta firefoxnál se amiket használunk, és véletlen a találatok között volt ez is. Alapból sose találtam volna rá ezekre a jó tippekre, amit csak tudtam be is lőttem gyorsan, de tudok kimaradtról is, mondjuk a videóknál ha még mindig van az hogy fade-in és fade-out, ezeket is ki lehet kapcsolni, de attól még mindig nem azonnal reagál teljes képre váltásnál, de legalább nem sötétíti le a képet.
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #59669 üzenetére
Bizony, ezért kell ezeket a Wiki-ket olvasni. Nem csak az Arché jó, a Gentoo Wiki-jében is vannak jó dolgok, amik máshol nem olvashatók, meg néha a Debiané is ír elég exkluzív infókat, főleg driverfronton. Ezeket tényleg akkor is érdemes olvasgatni, ha másfajta Linuxot használsz, sokmindenre találni megoldást, ami mindegyik modern systemd disztrón működik.
-
Frawly
veterán
válasz
Bubisati #59666 üzenetére
Olyat ne is keress, gondolom magyarul akarnál rajta gépelni. Azt a billentyűzetkiosztást tegyed fel, ami csak simán magyar-nak van titulálva, tehát nem 101 gombos, meg ANSI, meg ilyen baromságok vannak mögé írva. Én ezt svéd billentyűzetnek nézem, de nem érdekes, ha nem nézel le rá mi van rányomtatva a billentyűkre, akkor akármilyen szabvány kiosztással lehet használni, magyarral is. Az én lapotjaimon is brit angol kiosztás van, és teljesen jól gépírok rajtuk magyarul, Windows és Linux alatt is. Nem nézek le a billentyűkre, így nem zavaró, hogy más van ráírva.
-
Skullwipe
senior tag
Eszem megáll, pedig mondtátok, hogy olvasni kell az Arch wiki-t, most már tényleg elkezdem.
Végre meg lett, hogy kell végre jól beállítani a firefoxot (a felső kereső sáv kijelölési módja, a teljes képernyőn megjelenő kijelzés kikapcsolás, egér görgetés beállítása, stb. csuda jó dolgok), és ez nem csak linuxra jó, sok minden van ami már rég zavart rajta [link] -
Bubisati
csendes tag
Telepítésnél jól működött. Legalábbis a Z-Y . A wifi jelszót jól írta be.
-
csixy
addikt
válasz
Bubisati #59659 üzenetére
Milyen billentyűzet van rajta a vason?
ez a hagyományos alapértelmezett magyar 105 gombos qwertz billentyűzet.Ilyen? Ha nem akkor milyen?
-
Bubisati
csendes tag
Sziasztok!
Kezdő linuxosként HP laptopra telepítettem egy Linux Mint Cinnamont. A problémám az,hogy pár billentyű fel van cserélődve (Z-Y, Ö-É, <-Í). A billentyűzet kiosztás magyarra van állítva. Sehol nem találom a megoldást. Valaki le tudná írni pontosan, hogy hol keressem ezt a beállítást és, hogy pontosan mire állítsam be.
Köszönöm szépen a válaszokat. -
Necronom
senior tag
válasz
tvamos #59648 üzenetére
Koszonom, sajna az sem segitett
A laptopra felment a Linux Mint teljesen egeszsegesen sikerult az install is, a live utan
Felment ra a Puppy is, de csak es kizarolag az Unetbootin altal letoltott verzio
Az osszes tobbi altalam fellelt Puppy sajna nem
A hibauzenet minden esetben ugyanaz a verziok fuggvenyeben persze
pup-431.sfs not found...dropping out to initial-ramdisk console...
#. -
csixy
addikt
Jajj most segítsetek.
A keskeny kliensemet DVI-VGA átalakítóval használom. Van telepítve egy manjaro-KDE 64 bites verzió.
A VGA kimenetnek végre sikerült megtanítanom az 1368x768-as outputot 60 Herzen.
Már majdnem minden jó volt. Egyetlen probléma , hogy időnként egy-egy megnyitott progit a baloldali DVI képmezőbe rakott ki, ilyenkor jobb klikk a tálcaikonra MOVE kiválaszt , egér balra kitol , majd visszahúz és imhol a VGA képmezóben a progi ablaka. Hurrá. Gondoltam, hogy letiltom a DVI kimenetet ..... hát ezt nem kellett volna, mert így se DVI, se VGA.
Most itt vagyok vakon. Hogyan tudok egyből konzolba bootolni, még mielőtt letiltaná a DVI kimenetet és mit írjak be, hogy újra engedélyezve legyen a DVI kimenet?Help me !!!!
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #59645 üzenetére
Ezt még kiegészíteném azzal, hogy mindenképp kell a grafikus felület. Lehet ugyan használni az UCI protokollt használó sakkmotorokat konzolból, de nagyon kényelmetlen, mindig be kell neki a játszma összes lépését az első lépéstől, meg hozzáigazítani az időket a sakkórán. Régebben a WB protokollosak ellen egész könnyen lehetett játszani konzolból is. Még táblát is ki tudtak rajzolni karakteresen. Ezek a modern UCI-sok is ki tudnak, de lépéseket nagyon körülményesen kezelik.
-
-
Frawly
veterán
válasz
anorche1 #59641 üzenetére
Ez így működhet. Pl. Sparky Linux IceWM-mel, vagy bármilyen más sovány disztró IceWM, Openbox, LXDE felülettel. Kézzel leforgatod forrásból rá az ingyenes Stockfish sakkmotort. Fel lehet tenni a disztró tárolójából is, de ott nem olyan gyakran frissül, és ezt a kicsi sakkmotort könnyen és gyorsan lefordul forráskódból forgatva is (csak gcc kell neki, ami fent kéne hogy legyen alapból), nincs függősége, és így legalább mindig a legfrissebb lesz fent.
Ehhez Arena for Linuxot teszel fel, ez grafikus keretprogram (sakk GUI). Az IceWM konfigba, a ~/.icewm/startup fájlba beteszed (Openboxnál vagy LXDE-nél a ~/.config/openbox/autostart fájlba), hogy az Arena induljon el, így a grafikus felülettel betölt sakkprogram is.
Persze az Arénát is konfigolni kell, megadni neki, hogy hol van a sakkmotor, meg milyen paraméterekkel használja. Megnyitáskönyvnek a Dann Corbit-féle Superbookot ajánlom, az ingyenesek között azt találtam a legjobbnak.
Ha nem kell, hogy sakktábla kirajzolva legyen, akkor akár egy grafikus felület nélküli Linuxot is elég feltenni, és a sakkmotort közvetlenül lehet használni konzolból, beadagolod neki a játszmabeállításokat (időkontroll, játékerősség, stb.), és tolhatod is be neki billentyűzetről befelé a lépéseket, majd írja rá az ő lépéseit.
Szerk.: ahogy nézem, még a Stockfisht sem kell lefordítani, mert a legújabb verzió benne van az Arenában.
-
anorche1
őstag
Sziasztok!
Szeretnék egy régi Pentium 4 -es gépből egy sakkgépet csinálni. A géppel semmi másra nem lenne használva, csak és kizárólag egy tök egyszerű sakk játék futtatására. Nem lenne rajta egér, hangszóró, internet, semmi, csak a gép+montior+billentyűzet.
Van valami nagyon minimális hardverigényű Linux, amit be lehet úgy állítani, hogy bekapcsoláskor ne kelljen bejelentkezni, ne kelljen semmit elindítani kézzel, csak és kizárólag a sakk játék induljon el kérdés nélkül? -
Necronom
senior tag
válasz
ubyegon2 #59635 üzenetére
Igen, ez lett/volt az elso probalkozas, ezt el is feletem irni, az unikornisosat probaltam eloszor, a dolog ugyanaz, az .sfs filet nem talalja - meg akkor sem, ha csak a pendirve van bent se hdd se semmi mas
Ahogy elneztem az sfs file maga a linux , aminek kellene telepedjen
Eddig csak az unetbootin altal letoltott verzson ment csak
Persze probaltam masik fel linuxokat is, azokat gond nelkul fel tudtam tenni, de sajna keves a gep neki, ezert lett a valasztas a Puppy -
Frawly
veterán
válasz
Slownz #59628 üzenetére
Ubuntunak az az oldala, amit írsz, Debian Wiki, Arch Wiki, Gentoo Wiki, kerneldrivereket taglaló oldalak, Wi-Fi firmware csomagoknak a leírása, hogy konkrétan milyen kártyát támogatnak.
Munkás, mert neked kell utánakeresni a konkrét hardvernek, nincs róla komplett lista, amiről először modelleket tudnál kinézni, hogy majd azt veszed, hanem fordítva kell keresgélni. Ha megtalálod valamelyik listán, hogy támogatott, akkor meg lehet venni.
-
válasz
Slownz #59633 üzenetére
Írtátok, hogy érdemes utánanézni, mielőtt a hardvert megvesszük.
Jogos és az is, hogy egyes hw elemeket nem lehet kipróbálni, ez csak notiknál működik.
Ma már a fő elemekkel nincs gond, kivételt képez ez alól a VGA, ot érvényes, amit írtam a nagyon új/nagyon régi hardverek támogatottságáról. Alaplap, meghajtó, processzor általánosságban mind működik Linux alatt is (na jó, a processorra is érvényes az, ami a VGA-ra)
De ma már a Linux iso-k is bootolnak választhatóan UEFI-ről is.
Ott van például a meghajtó dolog, anno még sokakban felmerült kérdésként, hogy SSD hogyan viszonyul a Linuxhoz és nem is teljesen alaptalanul. Akkoriban írtam az SSD-s blogomat is, ez ma már idejétmúlt teljesen.
5 éve még at AMD-k esetén nem volt mindegy, mit telepítesz, mert csak zárt meghajtóval futott megfelelően, egyes disztrókra ezt nyűgös volt felrakni.No meg ott vannak a nem fő elemek, amiknél felmerülhet jogosan kérdésként, hogy működik-e Linux alatt, például a wifi stick/dongle meg USB-s Tv kártyák, de ezekre is van megoldás, csak nem annyira egyszerű.
(#59634) Necronom
Nem ismerem ezeknek a telepítését, de innen néztél már valami újabb kiadást?
ezt próbáld ki:
http://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=367#p5890 -
Necronom
senior tag
Sziasztok,
Most szeretnek eloszor telepiteni (na jo, masodszor) Linuxot
Puppy szeretnek, mert van egy regebbi notebook es szeretnem eletre kelteni windows nelkul
Csomo fel verzioval probaltam es mindegyik megall az epp aktualis .sfs filenal, hogy nem talalja
slacko5.3.3HU.iso, puppy431_hu-3.iso, retro_precise5421_hu.iso - teljesen ugyanazt produkaljak, tehat vagy valamit nem jol csinalok vagy nemtudom....
Probaltam az elejen hogy ne masolja fel a ramba az sfs file, de az eredmeny ugyanaz...hiszen nem talalja
Probaltam Rufus es Unetbootin is, itt akadt egy erdekesseg, hogy az Unetbootin altal letoltott Puppy siman es gond nelkul felment - hat ez az erdekesseg, de sajna az angol es nem is birtam ravenni hogy fel tudjam installni , csak Live modban megy, de megy
Esetleg otlet valakinek erre?Koszi!
Udv: Necro -
válasz
Slownz #59628 üzenetére
Hogyan lehet megbizonyosodni, hogy a kiszemelt hw jó lesz Linux-ra?
Sehogy. A live kipróbálás segít, de ezt így, hogy
Linuxra
jó lesz-e? Épp most írtam a Mint KDE kipróbálásáról és számomra kezd kiderülni sok érdekes dolog, de a lényeg, hogy x hardverre jó sok Linux disztró y verziója, de az sem mindegy, hogy melyik DE-vel. Ez van.Amúgy igaz, ha már valamilyen live működik rajta, biztosan lesz rá megfelelően futó disztró is, ha az egyik rendszerű nem, akkor a másik. Ez szinte tuti.
Ez elég jól mutatja, amit írtam most, ez nem egy DE háború, hanem
X
VGA-n valós problémák vannak egyes DE-k használatával, de nem írom le még 1x , olvasd el.Alaplapot tervezek cserélni, ezt venném: Asus MA97 R2.0 vagy EVO R2.0. Ubuntut szeretnék rá.
Ha nem túl új egy hardver vagy nem rettenetesen régi, akkor azzal nem lehet gond. Általában alaplapokról nem is hallottam még, hogy ne futna rajtuk a Linux. Nekem elég régi AMD APU-hoz való alaplapom van, de meg se fordult a fejemben, mikor cseréltem a régit, hogy fut-e majd rajta a Mint, azelőtt kezdtem el épp a Linux-szal ismerkedni.
-
Slownz
senior tag
válasz
Frawly #59624 üzenetére
Hogyan lehet megbizonyosodni, hogy a kiszemelt hw jó lesz Linux-ra?
Ubuntunál van lista a támogatottaknál, de az elég sovány, jó néhány éve nem is frissítik a listát.
Ezen kívül Google-ben szoktam rakeresni, hogy panaszkodnak-e rá. Egyéb mód, amivel meg tudok bizonyosodni, hogy OK lesz? -
Skullwipe
senior tag
Rendben, akkor nem megyek bele, örülök ha valakinek szintén tetszett, nem mondom hogy tökéletes amit, és ahogy mond, de már ismerem egy ideje a figurát, és jobban értem mit akar mondani, még ha elsőre sületlenségnek is tűnik amit mond.
De most másikra bukkantam, most ezt megnézve, Linux Sucks For The New User, eszembe juttatta, hogy erről is beszélt, és ezt bizony keményen szokni kell, az állandó változás ebben a világban.
-
cigam
titán
Samba megosztáshoz készítettem volna "szemetes"t, de nem sikerül:
comment=Ez a Medion merevlemezem
path=/mnt/Medion
browseable=Yes
writeable=Yes
read only=No
create mask=0775
directory mask=0775
public=no
valid users=@users
force group=users
vfs objects = recycle
recycle:repository = .recycle
recycle:keeptree = yes
recycle:versions = yesKészítettem egy /mnt/Medion/.recycle mappát, de nem lett jobb.
Mit rontok el? Mi kell hozzá még? Egy friss (strech) Raspbian-on fut, samba version 4.5.12-Debian. -
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #59622 üzenetére
De, hidd el, ritka nagy barom. A Linuxot bármire fel lehet tenni, akkor is, ha régi ATi/AMD kártya van benne. Meg a nyomtató már az a műfaj, amiknek jobb a támogatása, mint Windowon, a gutenprint és hasonló csomagok feltételével általában még ősrégi nyomtatók is életre kelthetők.
Nyilván minél szutyokabb, régebbi a gép, minél régebbi videókártya/GPU van benne, annál nehezebb, annál inkább soványabb, fapadosabb disztró kell rá, meg annál spécibb csomagokat kell feltenni, de most csak ezért új hardvert vetetni. Ennyi erővel vegyen mindenki Macet, vagy valami androidos gépet, az telepített rendszerrel jön, meg arra könnyű újraresetelni az OS-t. Jenkiknek lehet ez a beidegződése, elcsesződött az OS, meg nem tudjuk felrakni, menjünk el új gépet venni, nehogy gondolkodni kelljen, meg segítséget kérni, mert lehet a régi is menne egy kis beletett munkával.
Én inkább azt szoktam javasolni, hogy ez csak új vagy használt gép, nyomtató, stb. vásárlásánál legyen szempont, kirohadt a régi, kell egy másik, akkor nézelődés közben célszerű eleve olyat venni, aminek alapból jó a linuxos támogatottsága is. Akkor is, ha valaki még nem linuxozik, de majd valamikor tervezi rá átállni. Win only szutykot nem éri meg megvenni, nem csak azért hogy a Linuxot éltessük, hanem az a gyártó, aki csak egyféle platformra hajlandó drivereket kiadni, annak általában a supporthoz való hozzáállása is problémás, meg a Windows-drivereit sem szokta kellő időközönként frissíteni, és már csak emiatt is rossz ómen, mikor felmegy az ember a weblapjára a terméknek, hogy csak Vista, meg Win7 támogatott, XP, Win8-10 nem, onnan már le lehet venni, hogy retek az egész. Annak ellenére, hogy attól még Linux alatt valami nyílt driver támogathatja, de én ilyet alapból nem vennék össze, ami ennyire lutri.
-
Skullwipe
senior tag
válasz
Frawly #59621 üzenetére
Akkor nem értetted a lényeget. A hozzá nem értőknek, tényleg csak a baja lesz ha valami nem támogatott és úgy fogják gondolni, hogy "a linux xar". Egyáltalán nem mond akkor baromságokat, mert minden hardver támogatva? Azt is hallottad mikor mondja, hogy azzal se lehet mit kezdeni ha támogatottság elég harmat gyenge linuxon. Még jó hogy ki is mondja, hogy bizony ezért ajánlja hogy inkább olyat kell venni ami biztosan megy. Nekik eléggé sok lőhetőségük van olcsón hardvert szerezni. Nekem rémlik, hogy nem is olyan régen még te is ajánlgattál bizonyos hardvereket, valóban jó nagy *láda hogy ilyet merészel mondani.
-
Frawly
veterán
válasz
Skullwipe #59616 üzenetére
Ááá, akkora barom ez a fószer, hogy a fal adja a másikat. Szerinte linuxozáshoz venni kell gépet, ami eleve azzal jön, meg ha nem megy a nyomtató Linux alatt, akkor venni kell másik nyomtatót. Itt ki is nyomtam, ekkora idiótával még ilyen gyakorikérdések típusú oldalon sem nagyon találkozni, pedig azokon az oldalakon van néhány nehézsúlyú troll, aki az optikai meghajtó tálcáját használja pohártartónak.
Mindezt negyvenakárhány percben.
-
válasz
herdsman12 #59619 üzenetére
GRUB_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=Azért, hogy ne legyen unalmas, 3 opció is van!
Ezt a nem friss, de igen részletes Grub 2 útmutató c. leírást érdemes átolvasni, miket ír a fenti opciókról.Ha csak nincs kedved a még részletesebb GRUB manualt olvasgatni fél napig.
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #59617 üzenetére
Már régen néztem, de úgy rémlik, annak idején se javasolták a 0-t (inkább az 1-et).
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #59614 üzenetére
Köszi, nálam is ilyen, update-grub volt, 1-9 választásnál jól működik.
"Csak egy Linux"-os gépen működik rendesen a GRUB_TIMEOUT=0.
Most egy Win 10 mellé telepített Linux Mint-el küzdök. Win vagy Linux választás EasyBCD-vel, Grub a Mint partícióra telepítve, így a Mint választás esetén nincs szükség rá.
Átnéztem pár grub szerkesztési útmutatót, de semmi használható infót nem találok. -
Skullwipe
senior tag
-
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #59613 üzenetére
Nálam
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=1
van. sudo update-grub-ot ne felejtsd. -
herdsman12
őstag
GRUB_TIMEOUT=0 miért 10-től számol vissza?
-
törölt tag
válasz
lev258 #59604 üzenetére
A történethez hozzátartozik, hogy ez nem minden esetben van így. Többször próbálgattam napközben. Hol jó, hol nem.
Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor Cinnamon bug lehet, vagy VGA illesztőprogi hiba.
Van valami egyszerű módszer mindkét videokártya driverét frissíteni, vagy inkább ne piszkáljam? -
choco01
addikt
Valahogy le lehet állítani az XFCE4-et Debian 9 alatt? Mert ugye elindul rajta és olyankor nem tudok VNC szervert használni mert csak szurkeseget látok..
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Nézzétek meg mi jelent előnyt egy Windows üzemeltető rendszergazdai állásajánlatnál: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 XC 12GB Rampage SHIVA 600W
- Apple iPhone 12 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest