- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- LG V50 ThinQ Dual Screen - az 5G ára
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Középkategóriást mutatott be újra az Oppo
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
norbert400
tag
sziasztok.
Valamit elronthattam szerintem mert így néz ki a partíciós táblám:
van két winyóm. egy ssd és egy hdd. Az ssdre telepitettem a cuccokat még is került a hdd-re:
2 részre lett osztva valamiért a hdd és nem tudtam telepités közben törölni..Gondoltam majd telepités után egymásba füzöm és akkor probléma megoldva de valahogy adat került rá.
Az ssdnél pedig lett egy / 8gbal és minden cucc oda kerül amit pl letöltök vagy telepitek. Ahelyett hogy a maradék 90gbra rakná a cuccokat ami amúgy teljesen üres.
Ez még valahogy orvosolható vagy teljesen el lett rontva és már csak az újratelepités marad?
-
norbert400
tag
na meg rájöttem miért is szarakszik a net. rossz driver van felrakva.
https://unixblogger.com/2016/08/11/how-to-get-your-realtek-rtl8111rtl8168-working-updated-guide/
ezekszerint. -
norbert400
tag
olvasgattam több márkájú wifi adapterről linuxra de sok helyen írják hogy olyan problémája van hogy gyakran bontja a kapcsolatot stb.
nálam is hasonló a helyzet. a kapcsolat marad de még se tudok netezni 10-15 kásodpercig. óránként többször előjön.
Megoldásként majdnem mindenhol a rtl8192eu ajánlották. Hol tudnám megnézni hogy nekem fel van e téve ez a driver?
okés, meglett.
lshw -c network -
norbert400
tag
illetve azt megkérdezném hogy szerintetek mennyire volt rossz ötlet telepitésnél bepipálni hogy third-party szoftvereket szedjen le?
-
norbert400
tag
Ez az ubuntu bugos mint a szemét már elnézést. 16.04
Vagy én vagyok nagyon béna a linuxhoz. Wifi adapterrel netezek és elég sokszor megy el a net úgy hogy amúgy csatlakozva van.
Aztán virtualboxban nem tudom telepíteni a win10et, mikrotik routert sikerült de utána összeomlott és újra kellett inditanom a gépet hogy jó legyen.Packet tracer 7.1es verziót el se lehet inditani így, igaz hál istennek a 7.0 sikerült.
Unity launchert ha hidera állítottam és rá rámentem hogy előugorjon sokszor nem reagált, így jött aminek jönnie kell a cinnamon.
visszaváltani nem akarok mert tetszik hogy tanulásra serkent de a bugokkal nem bir el az idegrendszerem. Ez a leghasználhatóbb distro ami friss csomagokat tartalmaz és stabil?
-
norbert400
tag
így nézne ki a dolog. és a képen látható home-ba raknám ami ugye a 2. winchester.
közben látom hogy van olyan hogy jogosultságok ha rámegyek akkor nem enged modositani mert nincs jogosultságom. -
norbert400
tag
deluge-n beállitottam hogy letöltések helyett a home-ba rakja a letöltött cuccokat torrentről. kb 2másodpercig tölt majd utána befejezi és pirosra/hibára vált.
Ha pedig visszarakom a letöltésekre akkor nincs semmi gond.Ugye a home lenne a 2. wincseszterem amit direkt ezért tartok fent.
Mi lehet a gond? -
norbert400
tag
Nagyon szepen koszi az eddigieket.
-
norbert400
tag
válasz
ubyegon2 #55450 üzenetére
most már így hagyom, de hogy kellett volna beállítanom hogy ne egy helyen legyenek?
Partition: ID-1: / size: 103G used: 5.2G (6%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /home size: 147G used: 1.8G (2%) fs: ext4 dev: /dev/sdb5
ID-3: /media/norbi/UBUNTU 16_0 size: 7.3G used: 1.5G (21%) fs: vfat dev: /dev/sdc1
ID-4: swap-1 size: 8.46GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/sda5nem kellett volna beállitani csatolási pontot vagy micsodát ugye csak szimplán üresen hagyni és a fájlrendszert beállitani.
-
norbert400
tag
válasz
ubyegon2 #55447 üzenetére
én szedtem le a debian 9et a hivatalos oldalról amd64et választottam netinst.
Live verziót a netinst előtt kipróbáltam de nem indult el. Nem tulajdonítottam neki sokat.debian 8.9et leszedtem, szintén netinst bár nem talált hálózati hardvert (ami a wifistickem lett volna), így csak egy cli ment volna fel rá, viszont ugyan ott elhalt. barátnőmhöz csak azért kellett menni mert itthon nincs tartalék gép, max apámnak laptopja de az munkahelyi és ő nincs itthon a jelszót pedig nem tudom.
mintet azért nem rakok fel mert ott már az olcsó vacak tp linkes wifi stick driverével kéne vacakolnom amit utánaolvasva nem egy magamfajtának való szórakozás. Aztán az eredmény is eléggé sekélyes.
Ubuntuval okés minden viszont szerintem elronthattam a particionálást vagy nem tudom hogy ennek így kéne e lennie, szóval:
Van két wincheszterem egy ssd meg egy ezeréves hdd. sddre ment egy gyökér és swap, a hddra a home.
Ha rákattintok a fájlok ikonra akkor bedob egyből a / -ra és benne van a home is ami a 2. winyóm particiója.
Nem kellene külön szerepelnie két meghajtónak? -
norbert400
tag
Igen ezt sajnos megtapasztaltam.
kis taknyos koromban volt egy gépem amire felraktam az ubuntut de loginnál befeketedett a kijelző, majd felraktam a debiant és az tökéletes volt. 3hónapig használtam mig rá nem untam mert akkoriban sokat játszottam.Aztán utána jött két laptop amire egyiket se tudtam felrakni. debian, ubuntu, mint, xubuntu, kubuntu mindegyiknek volt valami nyűgje.
Most lett egy középmezőnyös pcm és már nem játszok viszont fősulin debian szerverezünk és tetszik viszont előre akarok tanulni. Tudtommal pedig a parancsok nem egyeznek meg teljesen. Na mindegy a struktúra ugyan ez lesz és bash, shellt is tudok legalább gyakorolni.
Első dolgom lesz hogy ezt az undorító sidebart leszedetem.
-
norbert400
tag
Vegul felraktam az ubuntut. Meh, mindegy jo lesz ez is.
hogy lehetne megnézni hogy nem az integrált videokártyát használja?
-
norbert400
tag
Ugyan ez..
-
norbert400
tag
Mintnel annyi volt a gond hogy valoszinuleg rossz volt a wifi stick drivere felrakva es max 50kbpsel toltott de ezen kivul jo volt.
Vegigprobaltam az osszes f-el de semmi
-
norbert400
tag
Sziasztok.
Ma raszantam magam hogy felrakjam a debian 9. 2t a gepemre de varhato modon nem jott ossze mert miert is jonne ugye.Ez jelenik meg bootolaskor:
https://kephost.com/image/BLjQ
Olvastam hogy fdisken kell atirni ket dolgot 0ra mas hogy videokartya miatt van ez es valami csomagot fel kell rakni. Viszont el se erem a terminalt, hogy tudnam egyaltalan telepitgetni. Illetve mas esetleg talalkozott ezzel a hibaval? -
norbert400
tag
kiskoromban használtam 2 hónapig debiant azóta jó sok év telt el és megint visszatérnék rá. fősulin elkezdtünk debiant használni cli - semmi grafikai felület.
így gondoltam a gyorsabb tanulás, menet közbeni előretanulás miatt áttérnék linuxra. Rendben, elolvasom. Köszi szépen a megnyúgtatást.
-
norbert400
tag
közben adódott egy kellemetlenebb kérdés.
a wifi nálam wifi stickel van megoldva.
na most a tplink oldalán ez szerepel: Linux (kernel 2.6.18 ~ 3.10.10)
A debian 9nek pedig a 4es kernellel rendelkezik. jól érzem e hogy megpróbálni is kár lenne?Windowsnál mondjuk a 8as az utolsó ami szerepel, de ott kompatibilitási kivitelezés miatt ez nem probléma.
Linuxnál is van ilyen vagy felejtsem el? -
norbert400
tag
Sziasztok.
lecserélném a win10et debianra viszont azt olvastam hogy csomagkínálat terén elavult.
Ezért gondolkodtam a minten, viszont a legújabb mint pedig a tavalyi ubuntura alapszik aminek valószinűleg úgy sincs jelentősége számomra de azért akkor már inkább ubuntu.Viszont mostanság akaratlanul mindig olyanba ütközök hogy szar az amd támogatottsága. http://ubuntu.hu/node/41566 ezt elolvasva elbizonytalanodtam.
amd r7 260x videókártyám van. Szerintetek megszívnám vele ha debiant vagy ubuntut raknék fel?
-
norbert400
tag
válasz
Frawly #51833 üzenetére
azóta megoldódott minden, csak egy probléma van. Nem teszteltem torrenttel vagy szimpla böngészővel történő letöltést de ha apt-get installal leszednék valami programot akkor maximum 80-90kb/s-el szedi le a dolgokat. Ill a böngészés is picit lassúcska.
vlcnél az első másodpercben maxon szedte a dolgokat majd egyből leesett. -
norbert400
tag
Elnézést.
Sajnos olyan vagyok aki minél hamarabb akar mindent és nem igazán érdeklik a negatív tényezők. Rossz szokásom.Hardver:
intel i3 4130 3.4ghz
2x4 gb ram
amd radeon r7 260x
120gb ssd amin a win 10 van (ntfs) és linux mint 18.1 cinnamon (Ext4)
illetve 160gb hdd (NTFS) amin a letöltött adataimat tárolom.2x lendültem neki felrakni és grub2 telepítésénél megállt majd kaptam egy hibaüzenetet hogy nem tudta telepíteni a grub2-t a telepítés pedig összeomlott.
Rágugliztam és találtam ezt: [link]
Ahol volt egy olyan válasz hogy: " seems like your harddisk is using MBR partition table and your are trying to boot computer using UEFI. Go to BIOS and change BOOT OPTION to Legacy, and try again. "Így beléptem és átálitottam UEFI and legacyt only legacy-re. Ezzel viszont már végigpörgött a telepítés gond nélkül.
Az elsődleges gondom az hogy ha a gép bekapcsol nincs boot loader ahonnan kiválaszthatnám hogy a windows 10et vagy a linux mintet szeretném e betölteni. Szimplán csak elinditotta a mintet. Biosban átálitottam hogy a bootolási sorrendet ssdről windows loader-samsung ssd-re amivel már a windows 10 indult el.
Persze ezzel nincs is különösebb gond mert 5másodperc alatt beállítom hogy melyik kell, de azért a praktikusság kedvéért ha megoldható jó lenne egy választási lehetőség.
-------------
A másik pedig hogy pl ha windowsban letöltök egy sorozatot ami a HDD-re kerül, akkor azt valahogy meglehet e oldani hogy linuxról is megtudjam e nyitni? Elérem a fájlokat csak nem engedi megnyitni.
Remélem tudtam némileg normálisan leírni a dolgokat és hogy mit is szeretnék.
-
norbert400
tag
Sziasztok.
felraktam végül a linux mintet nagy nehézségek árán mert telepitésnél 2x szakadt meg a művelet mert nem grub2nél nyomott egy fatal errort.
Aztán boot optionsnél volt 3 lehetőség uefi, legacy, uefi and legacy. uefi and legacyről átálitottam legacyre és így már működött bár megmondom őszintén halvány fogalmam sincs miért.Viszont ami számomra probléma hogy gép bekapcsolásnál nincs választási lehetőségem. egy ssdn van a mint és a win10 is. ha first bootnál a windows loaderes ssd van beállitva értelemszerűen a windózt tölti be ha pedig simán az ssd van beállítva akkor pedig a mintet. nem oldható meg valahogy h legyen választási lehetőségem és ne kelljen uefiben játszadoznom?
Illetve érdemes telepités után drivereket törölni és saját kezűleg felrakni őket vagy jó az amit felrakott?
Fél percre próbáltam csak ki de elég lassan nyitotta meg az oldalakat a böngésző. majd holnap erre is ránézek.ui: még egy kérdés. A gépen van még egy wincseszter. hdd ntfs..és azon tárolom a letöltött cuccaimat, viszont mintről nem tudtam megnyitni mondjuk egy sorozatot. Van rá mód hogy kezelje?
-
norbert400
tag
Okés akkor mintet húzom le.
A kérdést fentebb volt. Mikor felraktam a debiant egy másik wincseszterre és újraindult a gép akkor 3lehetőségem volt választani: debian, debian dev, system setup.
A win10 eltűnt pedig az ssdhez hozzá se nyúltam particionálás során. Nyilván valamelyik hardcore user elővarázsolta volna de nekem nem ment;d
Szóval lényegében annyi a bajom hogyha felraknám a mintet akkor nem akarok abba a hibába esni hogy op rendszer kiválasztása során megint csak a linux legyen ott-Amúgy most 24
régi szép idők mikor kiskoromban jobban értettem a dolgokhoz mint most.
-
norbert400
tag
netinstallt raktam fel.
Linuxhoz nagyon kezdő vagyok.
13 évesen mikor vettünk egy gépet kaptunk hozzá valamelyik linux disztrót de demót
aztán egy idő után elővettem a lemezt és kipróbáltam liveban. Majd letöltöttem a debiant. másfél hónapig használtam elég jól megvoltam vele, de mivel kicsi voltam és játszani akartam így nyilván visszakerült az xp.
Későbbiekben mikor laptopom volt akkor sajnos driver támogatás miatt nem igazán jöhetett össze (pedig 4fajtát próbáltam ki).
Most már pcm van egy ideje és már nem is játszok de sony vegas és egyéb adobe termékek miatt kell a win 10 mellé viszont már nagyon szeretnék régóta egy linuxot ami a debian lenne a legmegfelelőbb.
SSD-re azért nem szeretnék más op rendszert mert a 120gbos így is elég kevés és nem akarok még jobban szűkölködni.
-
norbert400
tag
Sziasztok.
Van két wincseszterem. egy 120gbos ssd és egy 160gbos hddm. az ssdn van a win10 a hddn pedig a letöltött cuccokat tárolom.
Na most a hddből kb 30gbot félretennék a debiannak.
Ma meg is tettem csak miután telepítettem a debiant akkor választási lehetőségnek boot közben kiadta a debiant, debian fejlesztői környezetet illetve system setupot amire igazából nem jöttem rá hogy mi. A windows 10et pedig nem igazán találtam.
Így újra felraktam a win10et és formáztam mindent.De nem szeretném ennyiben hagyni, szeretnék debiant is hogy megismerjem. Annyi segítséget már kaptam hogy a "grub ott maradt az mbr-ben".
Persze nekem ez így sokat nem jelent sajnos. Valakinek esetleg lenne kedve, ideje elmagyarázni mi is lenne a teendőm?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest