- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Slownz
senior tag
Arch-Gnome alatt a hang/mikrofon újabban csak a bekapcsolást követően 3-4 percen belül válik elérhetővé, addig dummy input/output van. Mitől lehet ez? Log mutat valamit, ami erre utal?
https://pastebin.com/vc818a2d
-
Slownz
senior tag
-
Slownz
senior tag
-
Slownz
senior tag
válasz
Slownz #71673 üzenetére
Update: Chrome is ugyanezt csinálja.
Lenvo S340 laptop, most vettem. (Intel® Core™ i5-1035G. UHD Graphics G1)
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Manjaro Gnome alatt két programnál is ugyanaz a hiba jön elő:be van fagyva teljesen a GUI felület. Funkcionálisan működik, de csak akkor látom a "kattintás" (parancs) eredményét, ha összehúzom vagy felnagyítom az ablakot. Ennél a 2 programnál jött el: Spotify, ATOM
Az otthoni gépemen is a legfrissebb manjaro gnome van, ott nem jött elő ez a hiba.
Mi miatt lehet ez?
-
Slownz
senior tag
Tapasztalatok Intel UHD-620-al? Intel Core i5-1035g-al? Elsősorban Manjaro alatt.
-
Slownz
senior tag
válasz
Slownz #69825 üzenetére
Audio:
Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel
v: kernel bus ID: 00:14.2 chip ID: 1002:4383
Device-2: NVIDIA GF104 High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus ID: 01:00.1 chip ID: 10de:0beb
Device-3: C-Media CM102-A+/102S+ Audio Controller type: USB
driver: snd-usb-audio bus ID: 9-4:3 chip ID: 0d8c:0103
Sound Server: ALSA v: k5.4.6-2-MANJARO -
Slownz
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, sajnos elakadtam nem jutok megoldásra.Adott egy audio-technica atr3350 típusú mikrofon, ezt szeretném használni Manjaro Gnome alatt asztali PC-n. Ha bedugom az előlapi vagy hátlapi Jack csatlakozóba nem érkezeli sehogy sem az eszközt a gép.
- A mikrofon biztos, hogy működik, kipróbáltam laptop-on, az is szintén Manjaro KDE egyébként.
- A settings-be a sound menüponton belül az input résznél nem enged semmit kiválasztani.
- az Alsamixer-ben semmi sincs lemutolva, minden maxra van felrekerve és engedélyezve is van.
- Próbáltam a Kernelt is váltogatni, de nem hozott változást.Mit kéne még próbálgatnom, hogy működésre bírjam?
-
Slownz
senior tag
Gyakran (évek óta) produkál olyat nekem a Manjaro Gnome, hogy ablakváltást követően (alt+tab) lefagy az aktuális ablak (programtól függetlenül előjön), ilyenkor a programban nem lehet semmire kattintani, míg le nem teszem minimize-ba, majd vissza. Nem mindig jön elő, de ha igen, akkor azért idegesítő :D
-
Slownz
senior tag
Manjaro Gnome alatt nem akar lefutni az package folyamat, az alábbi hibaüzenet jön:
conflicting files:
python-wheel: /usr/bin/wheel already exists in filesystemMi lehet a megoldás?
-
Slownz
senior tag
Valaki tudna neked ajánlani jó cikket, amiben végigveszik, hogyan lehet a VirtualBox-ot normálisan beállítani? Linux alól muttatok egy WIN7-et, amin általában csak Office fut, de elég darabos a működés, akadozik, pedig a gépnek bőven-bőven bírnia kéne.
(#68303) Dave™: 3GB RAM van neki adva, 2mag. Maga a gép egy PC: 8GB-ram. AMD FX(tm)-6300, AMD FX(tm)-6300
-
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Nemrég felraktam a Manjaro KDE-t a laptopomra, eddig nagyon tetszik (asztali gépemen Gnome van), de egy gondom van vele: kb 5 perc a boot idő és nem tudom, hogy mitől.
A grub menü pillanatok alatt bejön, a account-ba való bejelentkezés a Linux disztribúció közti kiválasztás (Grub menü) között telik el 5 perc. Utána, előtte gyors minden.
Bemásolom ide a dmesg és a systemd-analyze blame kimeneteket, láttok benne valami szoktatlant?
köszi!
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Újabban (néhány napja) azt csinálja a Firefox, hogy, amikor kattintással akarok új ablakot megnyitni (jobb klikk, new window), akkor nem ugrik fel egyből az oldal, hanem jön egy notification, hogy "Firefox is ready", miután arra rákattintok, csak akkor dobja be. Érdekes, hogyha gyorsbillentyűvel csinálom (CTRL + N), akkor nem produkálja ezt. Hogyan tudnám beállítani, hogy alapból megnyissa? Idegesítő
Más programmal nem észleltem hasonlót.
Manjaro
DE: GnomeKöszi!
-
-
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #65994 üzenetére
Jó lenne azért rájönni mi a francért van ez. Arra sincs tippem jelenleg, hogy guglizzak rá erre...
-
Slownz
senior tag
Most az elsődleges gépem kapcsán szeretném a segítégetek kérni. Manajro Linux (Gnome) alatt produkálja azt a gépem, hogyha elmegy alvó állapotba, akkor néha (10-ből 1/2x) nem lehet felébreszteni, bejön a képernyő, látszik a bal és felső menüsáv, kattintgatni is lehet, de programokat nem nyitja meg. Nem reagál semmire. Egyedüli megoldás ilyenkor, ha újraindítom.
Mi a franctól lehet ez?
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #65877 üzenetére
Frissült a padoka-mesa plusz bepipáltam, amit írtál. Valamivel jobb talán, mint volt, de YT videónál még mindig van tearing (most ilyen 45 fokos, eddig ilyet nem produkált). Tényleg egyszerűbbnek tűnik felrakni egy Mint-et, mint végigmenni azon a tutorialon, csak rá kell szánni magam, ez csak másodlagos gép, így nehezebb rávenni magam.
-
Slownz
senior tag
Milyen tearing mentesítő beállításokat javasoltok elvégezni Xubuntu 18.04-re? ATI beépített VGA-s, laptop-ról volna szó...
Additional drivers-nél nem ajánl fel alternatívákat, hiába van fent a megfelelő ppa.
-
Slownz
senior tag
válasz
CPT.Pirk #60717 üzenetére
Persze:
Disk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x7843e261Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 2049 215981605 215979557 103G 83 Linux
/dev/sda2 215981606 234436544 18454939 8,8G 82 Linux swap / SolarisDisk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk identifier: 0xdb0ddb0dDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 2048 976773119 976771072 465,8G 83 LinuxDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0xb36cefe4Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953523711 1953521664 931,5G 83 LinuxDisk /dev/sdd: 28,7 GiB, 30752000000 bytes, 60062500 sectors
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdd1 32 60062499 60062468 28,7G c W95 FAT32 (LBA)---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=82f34ceb-8aa2-42f6-94ba-ae20ae9441b7 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=62554d73-b6c7-40b7-acf2-319a31bee463 swap swap defaults,noatime,discard 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
UUID=af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d /media/tarkomatas/af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=93b1fe90-bb8c-44ad-99b0-8685dc4fc9bb /media/tarkomatas/93b1fe90-bb8c-44ad-99b0-8685dc4fc9bb ext4 defaults,noatime 0 0---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha már bemásoltam, lenne még egy kérdésem. A mostani beállítás szerint bár működik frankón az összes HDD, ami benne van és el is érem őket, de macarás, hogy a legtöbb program, amiben meg akarok nyitni egy fájlt a HDD-ről nem rakja ki nekem a bal oldalra, a root mellé, hanem mindig ki kell tallóznom a path-ot, ami elég macerás. Van erre megoldás? Ugyanezt szeretném megoldani akkor is, ha pendrive-ról szeretném fájlokat betallózni.
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Segítsetek kérlek, bedöglött a Manjaro Linux, az alábbi hibaüzenetet dobja boot-nál:
hibernation device 'UUID={...} not found. Skipping fsck.
Annyit sikerült kitalálom, hogy az UUID, amire hivatkozik az a swap meghajtó. Gugliztam már egy órát, sajnos nem találtam érdemi megoldást.
Live rendszer alól lecsekkoltam, hogy a blkid-re dobott UUID megegyezik a /etc/default/grub-ban szereplővel (ezt írták gyakori hibaként)
Tegnap este még tökéletesen működött, az utóbbi 1 hétben semmit nem frissítettem vagy telepítettem, ami bekavarhatott volna, szóval értetlenül állok a dolog előtt.
Küldök logokat is, ha megmondjátok, hogyan kell.
Légyszi szájbarágósan segítsetek, kezdő vagyok!
-
Slownz
senior tag
válasz
Frawly #60435 üzenetére
Az affinitás abszolút megvan a tanulásra, kifejezetten tetszik, hogy tanulhatok valami új tech cuccot. Néha azért felhúz, mert pl. tegnap nem sok kedvem volt munka után, este 8-kor szenvedni a géppel, Win-t is sikerült hosszú évek alatt megszelidíteni úgy, hogy sosem hagyott cserben, tette a dolgát, szeretném ezt elérni Linux vonalon is.
Btw nem teljesen értem, hogy miért van itt az, hogy egy szimpla program vagy pl. GPU driver vagy update úgy haza tudja vágni a gépet, hogy totál "kékhalál"
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #60431 üzenetére
Igazából beletrafáltál. Mindenhol Gnome-ot használtam, szóval a környezet ugyanaz volt. Az Ubuntu alatt a szoftverközpont egy tragédia, szvsz használhatatlan. Ez a ppa-zás egy idő után fárasztó volt, még nem érzem előrelépésnek Win10-hez képest, hiszen itt is keresgélni kell a neten, csak itt nem exe hanem parancs után. Szoftverfejlesztőként is dolgozom, fontos, hogy up-to-date legyen a program, amit használok, úgyhogy testhez áll az Arch filozófia. Egyébként meg baromira tetszik, hogy van egy GUI felület, ahol csak beírom a program nevét és már telepíthetők is (Pacman). Kb 0 terminált kellett hasznalnom eddig Arch-nál, ráadásul ezt is hirdetik magukról, hogy kezdő-barátok (Antergos, Manjaro).
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Egyik napról a másikra bedöglött az Antergos... Nem nyúltam semmit hozzá, csak böngésztem rajta előző nap. Nem ír ki semmi hibaüzenetet, mindössze a fehér kurzor villog. A grub menüben egyik opcióval sem bootol be, mit lehet ilyenkor tenni?
-
Slownz
senior tag
Használ valaki Antergos-t? (Gnome)
Lenne két kérdésem:
1. Amikor x idő után kikapcsol a képernyő mert elmegy energiatakarékos üzemmódba (automatic suspend),, miikor próbálom feléleszteni, akkor a belépéshez mindig kér jelszót, hiába állítom be neki, hogy screen lock OFF (settings/privacy). Ugyanezzel a beállítással Ubuntu nem kért jelszót.
Hogy tudnám beállítani, hogy ne kérjen jelszót?
Amúgy meg a "blank screen" opció pedig szimplán nem működik, hiába állítom pl. 1 percre.
/etc/lightdm/lightdm.conf -ban
autologin-user=felhasználónevem
ez ki van kommentelve (amikor installáltam, megkérdezte, hogy menjen-e az autologin, azóta a gép bekapcsnál nem kér jelszót)
2. Van valami speckó beállítása az Antrergos-nak alapból a port-okra vonatkozóan? Ubuntu alatt nem nyúltam semmihez és ment csodálatosan a QBittorrent konfigurálás, most pedig:
Ez az oldal minden portra hibát dob ki.
Nem vagyok egy nagy guru, de itt nem eth0-nak kellene lennie enp3s0 helyett?
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN group default qlen 1000
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
inet 127.0.0.1/8 scope host lo
valid_lft forever preferred_lft forever
inet6 ::1/128 scope host
valid_lft forever preferred_lft forever
2: enp3s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc fq_codel state UP group default qlen 1000
link/ether fc:aa:14:c8:20:cd brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
inet 192.168.0.101/24 brd 192.168.0.255 scope global dynamic noprefixroute enp3s0
valid_lft 5952sec preferred_lft 5952sec
inet6 fe80::df6a:270c:8f79:b3fc/64 scope link noprefixroute
valid_lft forever preferred_lft foreve -
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Felraktam az Ubuntu 18.04-et, egy olyan furcsaságra bukkantam, hogy random a hátteren megjelenik egy ilyen kriksz-kraksz:
Nem minden indításkor, de a legtöbbször igen...
Mitől lehet ez?
-
Slownz
senior tag
válasz
Frawly #59808 üzenetére
Bebootoltam live limux-ról, innen vannak az adatok, lehet ezért hozott fals eredményt. A lényeg, hogy egy ssd-m van és két HDD-m, a HDD-t formáztam, de az ssd-n van az Ubuntu. Még annyi, hogy gparted-ben véletlen unmount-oltam a Linux partíciót, újra most nem engedi moutolni. Okozhatta ez?
-
Slownz
senior tag
Gparted-el szerettem volna az egyik HDD-met, NTFS-ről ext4-re formázni, ami sikerült is, de valamit elállíthattam közben, mert azóta nem bootol be az Ubuntu Gnome 16.04. Mit tegyek?
blkid
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sdb1: LABEL="DOWNLOAD" UUID="af5757a3-7657-4a36-9212-9c102f8f5e3d" TYPE="ext4" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"
/dev/sdd1: LABEL="UBUNTU-GNOM" UUID="DAE2-BCA0" TYPE="vfat" PARTUUID="0003d69a-01"
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"fstab
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0
UUID=3E96198C96194635 /media/tarkomatas/3E96198C96194635 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
UUID=4ED0FF31D0FF1DC1 /media/tarkomatas/4ED0FF31D0FF1DC1 ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0 -
Slownz
senior tag
Tudna nekem segíteni valaki az alábbi theme telepítésében, Ubuntu Gnome 16.04 alá?
Amit csináltam:
sudo apt-get update
sudo apt-get install ruby-full rubygemsgem install sass
sudo apt-get install libglib2.0-dev libgdk-pixbuf2.0-dev libxml2-utils
(letöltöttem, kicsomagoltam)
cd /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
make
sudo make installhibaüzenet:
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh clean /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh create-dist /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
/home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/scripts/utils.sh css /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/
error /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/src/toolkits/gtk-3.20/scss/_functions.scss (Line 1: Invalid CSS after "..._functions.scss": expected "{", was "")
error /home/tarkomatas/Downloads/Numix-Frost-master/src/toolkits/gtk-3.20/scss/_functions.scss (Line 1: Invalid CSS after "..._functions.scss": expected "{", was "")
Makefile:19: recipe for target 'css' failed
make: *** [css] Error 1 -
Slownz
senior tag
válasz
Slownz #58830 üzenetére
Random találtam megoldást a problémámra (nem is ilyen alaplapom van, de ennél is működik).
Leírom ide okulásként a megoldást:
Edit the GRUB_CMDLINE_LINUX parameter in /etc/default/grub as follows:
GRUB_CMDLINE_LINUX="iommu=soft"
Then run this command in the terminal:sudo update-grub
Finally, reboot your machine.
-
Slownz
senior tag
válasz
Frawly #59624 üzenetére
Hogyan lehet megbizonyosodni, hogy a kiszemelt hw jó lesz Linux-ra?
Ubuntunál van lista a támogatottaknál, de az elég sovány, jó néhány éve nem is frissítik a listát.
Ezen kívül Google-ben szoktam rakeresni, hogy panaszkodnak-e rá. Egyéb mód, amivel meg tudok bizonyosodni, hogy OK lesz? -
Slownz
senior tag
Miért nem engedi az Ubuntu 16.04 Gnome letörölni az alapból telepített programokat? (Pl. Játékok). Software centerben rányomok az uninstall-ra, el is tűnik, majd 5 sec múlva újra megjelenik. Azt hittem ilyet csak a winnyóz tol.
-
Slownz
senior tag
VirtualBox-os Office 2016 használatnál van egyszerűbb megoldás a fájlok megnyitására és módosítására, minthogy csinálok egy shared foldert, ahol megadom a partíciót, ahol a fájl van, majd célprogramban (pl. Word), nyilván a virutális eszközön kikeresem a fájlt és megnyitom, majd rámentek?
-
Slownz
senior tag
Más:
Nektek is külön ablakban jelenik meg a Spotify elindítást követően? Kissé zavaró...
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Van jobb, gyorsabb metódus arra, hogyha egy root jogosultságos mappába szeretnék fájlokat/mappákat másolni, akkor vagy terminálba bepötyögöm, vagy átállítom a fájl/mappa tulajdonosát a sajátomra, majd valami fájlkezelővel átmásolom a fájlokat.
Pl van olyan fájlkezelő (pl. Double Commander), aminek alapértelmezettként lehet adni sudo jogot, hogy másolgatni lehessen GUI felületen könnyedén fájlokat, létre lehessen hozni új mappákat?
-
Slownz
senior tag
Hogy valami pozitívat is mondjak, ne csak sírni járjak ide mindig.
Kezdem belakni a rendszert, jelenleg így néz ki a kinézet:
A csíkozódós probléma is random megoldódott. Néztem egy videót tök más témában, amiben ezt ajánlották:
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
Ezt követően ajánlott fel frissebb driver-t a rendszer, amivel már nem jön elő a csíkozás.
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59147 üzenetére
Próbálkozom, de továbbra sem értem, mit írsz.
Van egy külső HDD-m, eddig vígan használtam Win alatt NTFS formázással. Erre töltöm le a filmeket, eszem ágában nem lenne ezen változtatni. Ellenben Linux látja a HDD-t, de ha letöltök valamit oda, legközelebbi újraindításkor már nem látja.
Most annyit sikerült tennem, hogy miután beállítottam az automount-ot, Transmission-ben egyesével megváltoztattam az elérési utakat a mount-olt helyre, azóta most újraindítás közben is látja, szóval úgy néz ki, megoldódott.
Ezt hol látod?
Files programban megjelenik a FILMS a bal oldalon
-
Slownz
senior tag
válasz
zoltanz #59144 üzenetére
Köszi, így most látom, mint FILMS meghajtó és látom úgy is, hogy media/user/Films
Nagyon király.
Most viszont abban szeretnék szájbarágósan segítséget kérni, hogy ez hogyan oldja meg azt a problémát, hogy mindenegyes újraindítást követően nem látja a transmission a korábban letöltött fájlokat?!
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59138 üzenetére
Átírtam nagybetűre, sok különbséget nem látok.
Olvasd el, amit a kollégának írtam, szerintem nem érted a problémám (vagy én nem értem, mit akarsz írni)
(#59139) zoltanz : Azért mert kb 2 hete használok Linuxot, nagyjából azt sem tudom mit csinálok. Szóval kérlek, ennek figyelembevételével magyarázz nekem.
Honnan kéne tudnom hol a helye? Mi ez a számsor az user után?
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59133 üzenetére
Milyen felhasználó nevet kellene keresnem? Nem értem.
Win alatt Films a partíció neve, tehát nagybetűs. Számít ez?
(#59137) zoltanz: Eddig láttam Linux alatt az F meghajtót, amióta megcsináltam az automount-ot, nem látom, csak a mnt/films útvonalon keresztül érem el a fájlokat. A kérdésem az, hogyha menteni szeretnék az F meghajtóra Linux alatt, akkor azt hova tegyem meg?
Ha a mnt/films meghajtóra mentek, akkor azt Win alatt is elérem majd?
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59126 üzenetére
Bármit megadok én.
Csatolandó meghajtó az sdc1: (ez az F meghajtó)
Disk /dev/loop0: 81,7 MiB, 85692416 bytes, 167368 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop1: 81,7 MiB, 85639168 bytes, 167264 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/loop2: 81,6 MiB, 85549056 bytes, 167088 sectors
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDisk /dev/sda: 111,8 GiB, 120034123776 bytes, 234441648 sectors
Disk identifier: 0x96ab923fDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sda1 * 2048 1026047 1024000 500M 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 1026048 172035666 171009619 81,6G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 233476096 234436607 960512 469M 27 Hidden NTFS WinRE
/dev/sda4 172036094 233476095 61440002 29,3G 5 Extended
/dev/sda5 172036096 216768511 44732416 21,3G 83 Linux
/dev/sda6 216770560 233476095 16705536 8G 82 Linux swap / SolarisPartition table entries are not in disk order.
Disk /dev/sdb: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Disk identifier: 0xdb0ddb0dDevice Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdb1 206848 122882047 122675200 58,5G 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2 122882048 976771071 853889024 407,2G 7 HPFS/NTFS/exFATDisk /dev/sdc: 931,5 GiB, 1000204886016 bytes, 1953525168 sectors
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disk identifier: 0xb36cefe4Device Boot Start End Sectors Size Id Type
/dev/sdc1 2048 1953521663 1953519616 931,5G 7 HPFS/NTFS/exFATblkid:
/dev/loop0: TYPE="squashfs"
/dev/loop1: TYPE="squashfs"
/dev/loop2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: LABEL="Rendszer szM-CM-!mM-CM-!ra fenntartott" UUID="70AC5067AC502A3C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-01"
/dev/sda2: UUID="10605A4A605A3726" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-02"
/dev/sda3: UUID="14AAADE0AAADBF1C" TYPE="ntfs" PARTUUID="96ab923f-03"
/dev/sda5: UUID="2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad" TYPE="ext4" PARTUUID="96ab923f-05"
/dev/sda6: UUID="a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97" TYPE="swap" PARTUUID="96ab923f-06"
/dev/sdb1: LABEL="WORK" UUID="1260F7AE60F79727" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-01"
/dev/sdb2: LABEL="PASTIME" UUID="4ED0FF31D0FF1DC1" TYPE="ntfs" PARTUUID="db0ddb0d-02"
/dev/sdc1: LABEL="FILMS" UUID="3E96198C96194635" TYPE="ntfs" PARTUUID="b36cefe4-01"cat /etc/fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda5 during installation
UUID=2da2ce57-22a7-4dec-9bc6-5b042c07acad / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda6 during installation
UUID=a4de4cbd-0cd0-49b1-8100-31f83a4f5b97 none swap sw 0 0UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
Az általad leírt lépéseket követtem.
-
Slownz
senior tag
válasz
ubyegon2 #59106 üzenetére
Hogy tudom leellenőrizni, hogy jól csináltam-e? Nem igazán veszek észre változást.
az alábbiakat csináltam
1. sudo mkdir /mnt/films
2. sudo fdisk -l
3. sudo blkid
4. gksu gedit /etc/fstabEzt másoltam be:
UUID=3E96198C96194635 /mnt/films ntfs defaults,locale=hu_HU.UTF-8,noatime 0 0
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Olyan megoldást keresek Ubuntu 16.04 Gnome alá, amivel egyszerre tudom használni az NTFS HDD-im tartalmát a Win10-el.
Használat alatt azt értem, hogy tudják rájuk új fájlokat menteni is.
A jelenlegi probléma az, hogy bár a Linux automatikusan felismeri a partíciókat, az egyéb programok (pl. Transmission, DeadBeef) rendszeresen meghülyülnek, hiába töltök le valamit Linuxon, újraindítást követően azt írja ki, hogy nem találja a fájlt, ha az NTFS partícióra mentek. Azt szeretném, ha letöltök egy torrentetet linuxon, Windows alatt is seedelje és vica-versa.
Ha jól értem, az fstab-os autommount megoldás nekem nem lesz jó, mert az a Linux-ra hoz létre egy mount könyvtárat. Ekkor hova mentem az új fájlokat? Hova mutasson a torrent fájl, hogy ne hülyüljön meg?
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Küzdök már egy pár hete az Ubuntu-val, de még mindig sok nyűgje van, amire egyelőre nem találom a megoldást. A legjelentősebbek:
-van egy külső hangkártyám (SB XFI-HD), ami USB-n keresztül csatlakozik, illetve kap áramot. Ezt sajnos rendszeresen eldobja, ilyenkor nincs hang, mindaddig, míg az USB kábelt ki nem húzom, majd be nem dugom újra. Sokszor Ubuntu használat közben jön elő vagy közvetlenül boot után, de gyakran akkor is, ha pl. előtte Windows fut.
-van 2db külső merevlemezem (NTFS), amin a filmeket, zenéket, fájlokat tárolom. A fájlkezelőkben rendesen megjelenik, illetve tudok rá másolni, szerkeszteni, törölni, ugyanakkor a programok (pl. Transmission, Gnome videos, DeaDBeef) újraindítást követően rendre nem találják a fájlokat, mappákat, amiket korábban hozzájuk rendeltem. Pl. ha letöltök egy torrent fájlt, újraindítást követően, azt írja nekem a Transmission, hogy nincs meg a fájl, ilyenkor akkor sem találja meg, ha manuálisan rámutatok neki, hol van.
-relatíve lassan bootol a rendszer, a WIN10 gyorsabban tölt be kb 10 sec-el biztos.
BTW csíkozást nem sikerült megoldani a javasolt módon. Visszaváltottam most az X.org X server vga driver-re, mert mindegyik Nvidia driver-ek alatt az utóbbi pár napban szakadoztam a filmek, ez sem tudom miért jött elő csak úgy hirtelen.
Azon gondolkodom, hogy disztrót váltok, mert ez már több a soknál. Mit gondoltok?
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Firefox-ban az egérrel le- vagy felgörgetéskor idegesítő módon csíkozza a képet a monitor. Csinált ilyen nekem régebben Windows alatt is (még teljesen más config-gal), akkor az segített, hogy frissítettem a VGA driver-t.
Próbálkoztam az 'Additional drivers' fülön váltogatni a VGA driver-eket, de mindegyiknél kijön a probléma.
Mit tudok tenni? Baromira idegesítő.
Ubuntu 16.04.03 LTS
Gnome
GTX 460
dell U2312HM -
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Valaki tud megoldást mondani arra, hogyan kell Wine segítségével Office 2016-ot feltelepíteni? Nem akar sikerülni nekem, hibát ír ki, neten is csak 2013-ra találtam tutorialt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Asztalos klub
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- E-roller topik
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest