- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
herdsman12 #61599 üzenetére
Ez mit jelent? elfelejtetted a jelszavad?
-
herdsman12
őstag
Letöltés közben kizártam magam a képernyőzárral (Mint 19), ez normális?
Van tty1 prompt, mi lenne a visszaút? -
Frawly
veterán
Ja, bocs, elgépeltem. Tehát az Apple-től veszel minősített alkatrészt (nem is adnak el mást, Apple szerviz nem is szerelhet be mást), akkor nincs szopó. Az menni fog rendesen, TRIM is. Viszont ha egy 3rd party gyártó SSD-jét teszed bele, a gép érzékelni fogja, hogy feketelistást meghajtóval próbálkozol, és le fogja tiltani a TRIM-et (ezzel szorítva rá, hogy inkább almás alkatrészt vegyél). Egyébként lehet 3rd party SSD-vel is szerencséd, mert az Apple is OEM Samsungokat meg nem tudom miket tesz bele, olyat tehetsz bele te is, de ha pl. veszel bele Adata, Crucial, Intel, Kingston, stb. SSD, meg Samsungból olyat, amit az Apple nem minősített, akkor bizony hekkelni kell a TRIM-hez. Nem tudom ennél érthetőbben leírni, ha ezek után sem tudod megérteni, akkor így jártál.
Az sem kizárt, hogy régebbi Mac-ban még nem volt így, csak az újjabakban. Mondom, nekem nincs Mac-em, és az ilyen szemét korlátozó húzások miatt, na meg a horror ára miatt, nem is lesz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61596 üzenetére
Akkor innen már passzolom a kérdést. Tedd át, aztán valami lesz.
-
Flowtation
őstag
válasz
CPT.Pirk #61595 üzenetére
Nézd el nekem, meleg van.
Szóval ezek az omv-n keresztül formázott lemezek, van rajtuk egy könyvtár, ami meg van osztva nfs-el. Persze felcsatolva is vannak az fstab-ban, a /srv-be. Pl:
/dev/disk/by-label/ideiglenes /srv/dev-disk-by-label-ideiglenes ext4 defaults,nofail,user_xattr,noexec,usrjquota=aquota.user,grpjquota=aquota.group,jqfmt=vfsv0,acl 0 2
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61594 üzenetére
Adatlemezek... Megint nem elég az infó.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61592 üzenetére
Dehogynem. A zárt driver csak akkor került fel, ha te feltetted. Ha ilyet nem tettél, akkor a nyílt nVidia drivert használja a gép.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61590 üzenetére
Ha használod a zárt nVidia drivert, azt célszerű lenne lecserélni a nyíltra, mielőtt átmész egy totál eltérő platformra. Úgy egyébként valszeg nem lesz probléma.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Flowtation #61588 üzenetére
Vagy igen, vagy nem. Nem tudjuk mit mire cserélsz, lehet kell valamit mókolnod a vga driverekkel, de lehet, hogy nem.
-
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Az omv-s gépemet lecserélném egy másikra, csak annyi lenne a kérdésem, hogy elméletileg nem lehet gond abból, hogy nem telepítek, hanem csak átrakom a rendszerlemezt először, ha minden rendben akkor az adatlemezeket is. Jól gondolom? Illetve mivel mac cím szerint van fixip, azt meg a routerben átírom, ugye? -
válasz
Frawly #61583 üzenetére
Figyelmes voltam:
- Mac-en oltári szopó SSD-t használni, ha nem az Apple saját hardvereivel oldod meg, pl. a TRIM kapásból letiltódik.
- csak akkor, ha az Apple-től szerzed be az SSD-tÉppen ezért adódik a kérdés hogy most akkor pontosan melyik a szopás?! Arról nem beszélve, hogy én nem olvastam valahol, hanem tegnap este fotóztam az Early 2008-as iMac-emet. Ha figyelmesen megnézed, akkor ez egy utólag berakott Kingston SSD, amin működik a TRIM.
---Ez kevés infó? Na neee...
-
-
Frawly
veterán
Ha figyelmesen végigolvasod, írtam, hogy csak akkor, ha az Apple-től szerzed be az SSD-t. Ha viszont sajátot teszel bele (amit almáék nem vettek fel az engedélyezettek közé), akkor letiltódik a TRIM. Lehet akkor is engedélyezni, de úgy olvastam, hogy valami olyan hack kell hozzá, ami miatt ki kell kapcsolni egy biztonsági beállítást.
(#61581) colomb2: azért, mert nem kell külön beállítani. Ha SSD-vel vetted, vagy olyan SSD-t teszel bele, amit az Apple engedélyezett, akkor alapból megy. Ha meg nem olyat teszel bele, akkor meg alapból nem. De nincs Mac-em, ezt csak olvastam több forrásból is. Pont az ilyen sunyi húzások miatt nem vennék sose, nemcsak azért, mert túlárazott.
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok valami egyszerűen telepíthető HDD ellenőrző programot ajánlani?
Olyasmire gondolok mint a Hard Disk Sentinel.
Linux mint 18.3 Cinnamonra kellene.
Illetve az is jó ha valaki segítene a telepítésében.
Köszönöm -
-
válasz
SwissAirplan #61578 üzenetére
Nem ismerem a parancssoros csatlakozást, de ha érdekel, nézd meg ezt : nmcli — command-line tool for controlling NetworkManager
Itt még VPN plugin-t is találsz hozzá.
ez kicsit egyszerűbb: How to connect to WiFi from the command line?
meg ez is:
How to Configure and Manage Network Connections Using ‘nmcli’ Tool -
SwissAirplan
aktív tag
válasz
ubyegon2 #61573 üzenetére
Köszönöm megtaláltam! És ... ha kiveszem a pipát az automatikus kapcsolódás mellől akkor ha bont a szerver akkor bont a net is!
Igen ám.. de igy bootolás után nem kapcsolódik a hálózathoz, tehát ha levesztem a monitort és ujrabootol a rendszer akkor ( ideiglenesen) ki is zárom magam a gépből!
Vagy esetleg lehet parancssorral csatlakozni?
Mert akkor automatikus parancsnak beadnám neki!
-
válasz
Frawly #61576 üzenetére
Az a cikk már úgy kukába való, ahogy van, hozzáértőnek célszerű lenne írni valamit, ha érdemes. Anno érdemes volt ezt publikussá tenni laikus to még laikusabb értékkel.
A topikokban is inkább csak GUI-s beállításokra írok néha, valahogy azt vettem észre utóbbi hónapokban, hogy érik egy kérdés, válasz nincs, de ha én valamit beírok, már jön is a válasz, de nem a kérdésre, hanem, hogy én baromságokat ne írjak már. Biztosan előfordult többször, hogy baromságot írtam, több ezer hsz-nél nehéz kizárni, de aki nem ír semmit csak opponál.... (ez a jelenség más gyakorta hozzászóló esetében is feltűnt)
Szóval nem csak a blog-ot, magamat is inaktiválom/tam. Még olvasgatom azért rendszeresen.......
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61575 üzenetére
Szerintem mindenképp megérné aktualizálni a cikket inaktívvá tétel helyett. Az emberek szeretik egy helyen látni az egész témát, nem nagyon olvasnak topikokat, meg nem kérdeznek, csak miután hülyeséget csináltak. A cikket viszont guglizással is megtalálják.
Az SSD-s topikkal meg az a baj, hogy ott csak windowsos userek kérdeznek. Legalábbis 99,999%-ban. Amin csodálkozok is, mert az oké, hogy linuxos nincs sok, de mac-esek sem jönnek, pedig Mac-en oltári szopó SSD-t használni, ha nem az Apple saját hardvereivel oldod meg, pl. a TRIM kapásból letiltódik. Csak a Flash SSD-s topikban bukkant fel egy Mac-es, ő is az ismerőse helyett kérdezett, de gyorsan kiderül, hogy a Macbookban bekrepált a SATA vezérlő, ezért hibásnak mutatta az amúgy hibátlan Samsung 840-es SSD-t, és hiába vett bele másik SSD-t, azt is hibásnak mutatta, mikor ezek másik gépben hibátlanok voltak.
-
válasz
Frawly #61574 üzenetére
Köszi a tippeket, valóban elég fura mai szemmel olvasni, főleg a kímélős részeket, de anno volt ilyen félelem az emberekben. Amit pontokba szedve írtál, eléggé megváltozott a blog óta, systemd-s meg egyéb érintett részek. Annyit már nem ér az egész, hogy átírjam, ma már valóban csak használják a népek az SSD-t, mint bármelyik HDD-t, SSHD-t. (bár ez lehet, hogy kihalt)
Talán inaktiválom az írást, az SSD topikban úgyis van elég Linuxos szaki, épp tegnap néztem be oda.
Amikor írtam a blogot, még sokan ismeretlenül tekintettek az SSD-re Linux alat, így összeszedtem, amiket én olvastam róla, ennyi volt a története. Érteni azóta sem értek hozzá többet.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61571 üzenetére
A Linux SSD-n cikkeddel nincs alapvető baj most sem. Vannak részek benne, amik elavultak, azokat kicsit aktualizálni kéne:
1) az fstrim nem hinném, hogy bármelyik mai meghajtón adatvesztést okozna
2) Debian 8-on lehet kellett hackelni a fstrim -all miatt, szerintem újabbakon, meg normális disztrókon nem kell
3) alignálás ellenőrzése egyszerűbb a fdisk -l paranncsal és kézzel elosztani a kezdő szektorokat 2048-cal.
4) nem kell cron-ba tenni az fstrim-et, van hozzá fstrim.timer systemd service, amit systemctl-lel engedélyezni kell csak
4) megemlíteni, hogy mind a discard, mint a noatime opcionális, személy szerint a noatime-ot nem is ajánlom
5) kímélni felesleges, dolgokat tmpfs-re átrakni, meg böngészőcache-t is átrakni az SSD-ről. Átlag user nem ír Windows alatt sem annyit kímélés nélkül, hogy elérje a mai SSD-k limitjét, Linux meg egy nagyságrenddel ír rá kevesebbet, szóval már azzal 1000%-osan kíméli valaki, hogy Windows helyett Linuxszal használja az SSD-jét.
6) említeni, hogy fájlrendszernek ext4 a legjobb (saját tapasztalat), de használható bármilyen más fájlrendszer is, nem csak az f2fs. A TRIM már mindegyiken meg van oldva.Illetve van egy darab szakmai tévedés benne: a kernelben lévő queued TRIM feketelista nem csak a discard-os, hanem az fstrim-típusú TRIM-re is vonatkozik. Te azt írtad, hogy csak a discardos-ra. Tehát a feketelistás meghajtóknál sem okoz gondot a discard, csak a kernel azonnal kikényszeríti, ami tényleg okozhat belassulást. Én úgy általában is az fstrim használatát javaslom a discard helyett, nem csak a feketelistás meghajtókon.
-
válasz
SwissAirplan #61572 üzenetére
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
ubyegon2 #61571 üzenetére
Köszönöm! És sikeres volt a beállítás, két opciót állítottam be, és megy rendesen!
Ez inkább tapasztalati kérdés lesz...
Használom ez ExpressVPN kliensét. Minden csatlakozás után kiír egy ilyet:
Bontottam a kapcsolatot, bemásoltam ezt a sort, el is fogatta!
Utánna csináltam egy tesztet, bontottam a szerverrel a kapcsolatot, szépen bontotta az internetet is ( ahogy igérte
) de utánna rá 3 másodpercre vissza is csatlakozott anetre, gondolom valahol ott lehet a gond hogy a net csatlakozás autómatikus " lehet"... ( kábelen jön a net )
Mit javasoltok?
-
válasz
SwissAirplan #61566 üzenetére
A Cinnamonnál a Rendszereszközök/Inditópult-ban tudsz hozzáadni egyéni parancsot és alkalmazást is:
(#61569) Frawly
Az értelmetlen vita a swap-ról meg a nehogywinnélkülmaradj-ról, ezzel húzzunk az Uff-ba, erre gondolt a Kapitány.
Nagyon nem követem már az SSD-s témát, lehet ki kéne lőni az Összefoglalóból is azt az elavult Linux SSD-n.....c. írást.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61558 üzenetére
Ja, erre nem is gondoltam. Sokan az OS-t hívják OP-nek.
De így már értem mit nem értettél. Az overprovisioning valóban nem TRIM-et használ. Közvetlenül a garbage collection sem használja. De ezeknek a munkáját segíti a TRIM, mivel ha egy LBA szektor vonatkozásában TRIM parancs érkezik, onnantól tudja a vezérlő, hogy törölhető a vonatkozó cellák tartalma, könnyebben kiüríthető az a NAND lap, amiben vannak ezek a cellák, és a felszabadult lappal dolgozhat a wear leveling (hasonlóan mint az overprovisioning cellákkal) meg a garbage collection is. Ezeknek az SSD-karbantartó mechanizmusoknak üres hely kell ugyanis, és a TRIM segít üres helyet csinálni. Ennyiben függnek össze.
A többiektől elnézést, valóban kezdő topik. De ennyi kitérő szerintem belefért, főleg, hogy nem én hoztam fel, és most 5-6 hozzászólás erejéig nem lett volna értelme egy másik topikba átmenni. Fele részben úgyis a swapról szólt, ami meg érintheti a kezdőket is.
-
csixy
addikt
Ha az indított alkalmazás azon a képernyőn nyílik meg amit nem látsz , akkor a jobb gomb move egér áttolás és visszahúzással be tudod húzni a látóteredbe az indított alkalmazást. Még egyszerűbb hogy az alkalmazás indítása után az egereddel gyorsan belekattintasz a látható képernyődbe.
-
csixy
addikt
válasz
SwissAirplan #61474 üzenetére
A gond akkor szokott jelentkezni, ha DVI-VGA átalakítóval teszed a DVI kimenetre a VGA bemenetű monitort. Ekkor lesz két képernyőd a beállításoknál, de az EDID infók a VGA felől nem jutnak el az OP rendszerig és nem tudsz csak alacsony felbontást beállítani mert nem tud értesülni arról, hogy mit tud a monitorod , ha meg törlöd a DVI képernyőt, akkor nem lesz VGA képernyőd sem és képed sem.
De van megoldás ! Szánj rá egy kis időt, hátha bejön ez neked is.
A cvt -vel arra a felbontásra kérdezz rá , amiben biztos vagy , hogy monitorodnak tudnia kellene azt a felbontást. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61564 üzenetére
Persze. Method2-t nézd meg: [https://www.tecmint.com/auto-execute-linux-scripts-during-reboot-or-startup/]
De a normálisabb asztali környezetek mint pl. Cinnamon és KDE grafikus lehetőséget is biztosítanak ilyesmire.
-
SwissAirplan
aktív tag
-
válasz
King Unique #61559 üzenetére
Nem kell mindent vérkomolyan venni.
-
Flowtation
őstag
Szerintem mondjátok meg kié mekkora, aztán kész...
Szeretem a linuxot, meg érdekel is, de azt hiszem kicsit túltoltátok már. Persze no offense.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #61558 üzenetére
Milyen promótól? Egyszer már le volt írva nemrég ezzel kapcsolatban a válasz, bár ahogy nézem, a #61543 hsz-ben a hátulról mellbe megjegyzésed után még mindig nem sikerült megérteni... Ami pedig nemrég volt itt a topikban téma a telepítéssel kapcsolatban, annál megint fals, mert ott csak az ESP miatt lett megkérdezve, hogy az illetőnél milyen felállás van. Amire leírta, hogy most csak Linux lesz azon az SSD-n, azt telepített rá, ennyi. Aztán az már az ő dolga, hogy a leírtak alapján mellette elvileg azt a bizonyos másik rendszert is használja és azon írta ki pendrive-ra a telepítőt. Ahogyan épp nemrég egy másik linuxos topikban szintén a user magányügye, hogy ő eleve dual-boot megoldást akar és ahhoz kért segítséget. Szóval nem kellett ehhez promózni...
-
válasz
Frawly #61556 üzenetére
Most elvesztettem a fonalat, hogy az OP-vel mire célzol.
Mivel még laikusként is OS-nek írnám a oprendszert röviden, így csak az OverProvisioning lehet az OP. ha már....
(#61557) Frawly
Elég a 120-asnál az OP, ha kiszámolod a 8GB elrejtett helyet.
Hátha valaki nem tudná, 120GB-os SSD nincs, csak 128GB-os. és így tovább a nagyobb méreteknél is
Laikusként mindig örömmel olvaslak benneteket, mint megható professzorokat.
King professzor sajna nem tud elszakadni a promótól (Win), de talán belefér.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61555 üzenetére
120, 240 gigás SSD-knél is attól függ, hogy mennyire régi SSD, milyen hatékony garbage collection van beépítve. A régi SSD-k jobban rá voltak szorulva az overprovisioningre, főleg ilyen 32-128 GB méretben. A nagyobb SSD-k, de a 120 gigás újak is, már kevésbé kényesek erre, ott tényleg elég lehet az az overprovisioning terület, ami gyárilag el van különítve.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61555 üzenetére
Most elvesztettem a fonalat, hogy az OP-vel mire célzol. Ha az OS-re, de bizony, a kernel feladata a TRIM-mel foglalkozni. Windows alatt is. Mert a kernel kezeli a fájlrendszerdrivereket, az tudja jelezni az SSD felé, ha egy adott LBA szektor tartalma már nem kell, különben az SSD saját vezérlője ezt magától nem veszi észre, mivel nem érti a fájlrendszereket logikailag, csak LBA szektorokról, meg NAND memórialapokról (azokon belül cellákról tud), amit össze-map-elget. Persze már az LBA szektor is egy logikai dolog, valójában az SSD-n nincsenek szektorok, mint egy HDD-n. Nincs benne forgó tányér sávokkal, amik szektorokra vannak osztva. Csak az OS kezeli úgy a tradíciók okán, mintha lennének rajta szektorok. De az LBA szektoradatot az SSD vezérlője mindig átkonvertálja fizikai táblacímmé.
-
válasz
Frawly #61553 üzenetére
Értem. Jól elmagyaráztad, még én is felfogtam.
Még mindig gyanakszom ám, hogy az OP nem TRIM-et használ.bocsi
(#61554) Frawly
Egyetértünk ebben.
ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.
Vagy 120, 240, etc. méretű SSD-je van, amin gyárilag le van foglalva a szükséges hely.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61552 üzenetére
Igen, ezt hülyén írtam. Kimaradt egy szó: az overprovisioninggal nem kell PARTICIONÁLÁSKOR foglalkozni, hanem az SSD használatakor particionálás UTÁN arra kell figyelni...
Ugyanis sok olyan hülye tanács kering a neten, hogy az SSD-n hagyjunk nem particionált területet. Ez ugyan működhet is, de ha nagyon kell a hely pár óra, akkor nehezebb hasznosítani. Ezért én azt szoktam ajánlani, hogy ne legyne particionálatlan üres hely hagyva, vagy csak akkor, ha tudja magáról a user, hogy figyelmetlen, hajlamos tele pakolva felejteni a meghajtót, és/vagy lusta rajta állandóan helyet felszabadítani.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61552 üzenetére
De a swap fájl és swap partíció is adatot tartalmaz. Csak nem hasznos adatot, de az SSD vezérlője azt úgy látja, hogy mind hasznos adat. Ez a baj az egész lemezes LUKS, Bitlocker, VeraCrypt titkosításokkal is, végig van írva velük a meghajtó, az SSD vezérlője meg ezt úgy érzi, hogy nem pakolgathat adatokat, nem törölhet, mert mindre szükség van.
Az SSD vezérlője csak úgy jön rá, hogy egy adott szektor tartalma nem kell többé, hogy az OS kernele a fájlrendszerbeli módosítások után kiküld egy TRIM parancsot a lemezvezérlő driveren keresztül a lemezvezérlőn át az SSD saját vezérlőjéig. Ezen a láncolaton mind át kell menjen a TRIM parancs.
A swap terület viszont nem TRIM-elhető. Majd nézz bele egy hexa-s programmal a swap fájlba, swap partícióba. Ha némelyik része üresnek is látszik, az mind igazából lefoglalt bájtsorozat (0x00 bájt-ok), amit a vezérlő úgy lát, hogy ugyanolyan fontos adat, mintha egy videó lenne. Persze te a ki nem használt swap-területre úgy gondolsz, hogy részben üres, de ez csak úgy tűnik. Valójában a swap partíció mindig tele van, 100% foglaltsággal. Akkor is, ha a mi emberi fogalmaink szerint logikailag üres.
-
válasz
Frawly #61551 üzenetére
A swap partíció pont hogy elveszi a területet az overprovisioning elől
Ebben mennyire vagy biztos? Csak mert ennek az OP-nek nincs sok köze a TRIM-hez szerintem. Bármilyen nem használt terület megfelel. (úgy tudom, hogy tökmindegy, particionálva van-e a hely vagy nincs, csak adat ne legyen rajta)
Lehet, hogy én tudom rosszul.Csak emiatt említettem a 16GB-ot, messze állt tőlem, hogy én bármekkora swap-ot javasoltam volna, biztosan gyorsan olvastad át, amit írtam.
OP-nek 7-28% kell, ha már százalékokkal szaktekintélykedünk.
""
Az overprovisioninggal nem kell amúgy sem foglalkozni, azt lehet tenni az érdekében, hogy nem szabad szarásig pakolva használni az SSD-t, hanem arra figyelni,
""Értem. Nem kell vele foglalkozni, de arra kell figyelni, hogy...... Látsz ebben Te is némi ellentmondást?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #61543 üzenetére
Nem szaktekintélykedünk. A swap partíció pont hogy elveszi a területet az overprovisioning elől. Igaz a swap fájl is, szóval ha swapról van szó, ezt nem lehet megúszni, a swap nem TRIM-elhető. Az overprovisioninggal nem kell amúgy sem foglalkozni, azt lehet tenni az érdekében, hogy nem szabad szarásig pakolva használni az SSD-t, hanem arra figyelni, hogy 10-20% szabad hely legyen rajta. Persze nem gond, ha néha teljesen betelik, de nem szabad úgy hagyni, hanem csinálni kell rajta helyet, hogy legyen rendszeresen szabadon.
A 16 GB swap-ot ne ajánlgassuk már 8 GB RAM mellé. Majdnem biztos vagyok benne, hogy átlagos felhasználásról van szó, és az a 8 GB-os swap partíció is abszolút overkill, amit létrehozott. Ez a swap legyen a duplája a fizikai RAM-nak mantra, még az ősrégi windowsos időkből való, mikor még 64-256 MB RAM volt egy átlag gépben.
Egyébként nem vagyok teljesen a swap partíció ellen sem, ha már később lesz hosszú távú tapasztalata Linux-témában, akkor már tudni fogja mekkora swap kell neki az adott RAM mennyiség mellé az ő felhasználásához, úgy már mindegy, hogy swapfájl vagy swappartíció van, úgyse kell a méretét igazgatni.
(#61550) vargalex: szerintem már egy mai modern Atom/Celeron N procis gépen is mérhetetlen, főleg, ha SSD-ről fut.
-
válasz
Frawly #61542 üzenetére
Egyébként a szakértők mondjuk javasolhattak volna 16GB swap particiót, ha már..... Ennek lenne értelme, mert tutira meglenne az overprovisioning-nak szükséges minimal hely. Ami gyárilag a 256GB-os SSD-nél nincs lefoglalva. (talán sokan nem is tudják miért van 120 és 128 GB-os SSD is)
Ha már szaktekintélykedünk, ezeket is el kéne mondani, mert előfordulhat, hogy a többi partició tele lesz és akkor......Ha meg nagyon swap-mániásak vagyunk, akkor
zram
mégiscsak, mert az nagyságrendekkel gyorsabb, hiába van a swap SSD-n!Bocsi, hogy laikusként belevauzok. Aki nem hiszi, olvasgasson utána.
Ha valaki pedig Linuxot akar a gépeire, ne erőlködjünk már, hogy jajjjjj inkább hagyd meg a Wint is dual-ban, mert jujdejó lesz az kitudjamikor.
[OFF]no offense[/OFF]
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #61509 üzenetére
A swap fájl ugyanaz, mint a swap partíció. Csak nem partícióként terül el, hanem egy fájlon belül van a swap partíció tartalma. Épp úgy kell csinálni is, csak nem mkswap /dev/partíció-ként adod ki az utasítást, hanem mkswap /swap/fajl/helye/swap_fajl, és az /etc/fstab-ban is épp így nem partíciót csatolsz fel, hanem swapfájlt. Semmi feketemágia nincs benne.
Amúgy ugyanaz az, csak rugalmasabb, mert ha létrehozol X méretű swapfájlt, és kiderül, hogy a felhasználásodhoz nem jó (túl kevés, túl sok), akkor csak swapoff-fal lecsatolod, létrehozol helyette akkora fájlt, amekkora már jó lesz (a régivel egyező néven, helyen), azt megformázott mkswap-pal, swapon paranccsal visszacsatolod, a /etc/fstabhoz nem is kell nyúlni. Ha viszont partíciónál derül ki, hogy kicsi lett a swap, az kínosabb. Ha meg túl nagy a swap partíció, akkor szarabb utólag csökkenteni, vagy túl sok területet elpocsékolni miatta. Főleg egy kezdőnek sokkal jobb a swapfájl, mivel ha első disztrója, meg először linuxozik, nem fogja tudni mekkora swap kell neki. Az majd csak huzamosabb idő után derül ki.
Régen sokan azért preferálták a swapot partícióként, mert úgy folytonos, összefüggő területet foglalt el, nem töredezett, míg swapfájlként töredezhetett a területe. Meg swappartíciónál meg lehetett adni, hogy hová kerüljön a lemezre, tipikusan a lemez külső szélét ajánlották (első partíció), mert ott gyorsabb volt az adatelérés. Viszont ezek a megfontolások SSD-n nem játszanak, egyenletes a sebessége, nincs lemez széle, nem kényes a töredezésre. HDD ha defragolod, akkor a swap fájllal sincs gond, meg a mai HDD-k sokat fejlődtek sebességben, mindegy hol van a swap HDD-n is már. Nagyon valószínűtlen amúgy is, hogy a lemez legvégére kerüljön.
A többieknek: nem azt írtam, hogy ne legyen swap. Csak azt, hogy a swapfájl rugalmasabb, mint a swappartíció. Ha fájlként adod meg, akkor talán nem ugat a telepítő, ha mégis ugatna, figyelmen kívül kell hagyni. De az egész elméleti dolog már, mivel az indulatok hatására a kérdező swap partíciót hozott létre.
-
Frawly
veterán
válasz
SwissAirplan #61522 üzenetére
Nyilván azért áll ki a gépből, mert nincs még kábeled. Ha lesz, akkor el tudod fektetni. Az SSD bárhol ellehet. Nem HDD, hogy rögzíteni kelljen, meg vízszintes pozícióban tartani.
-
Frawly
veterán
-
King Unique
titán
Itt pont a lényeg, hogy az egy dolog, hogy a GParted segítségével FAT32-re formázod és elnevezed EFI-nek. Viszont ESP ténylegesen akkor lesz, ha a telepítő is annak ismeri fel és arra a célra használja. A jelző is amúgy nem
msftdata
az ESP-nél, hanemboot, esp
. De, ha a 2. screenshoton lévő módon megjelölöd és ESP-ként fogja használni a telepítő, akkor talán így is jó lesz. Aztán ami még lényeges lehet, hogy ilyenkor a rendszerbetöltő helyeként is ezt a/dev/sda1/efi
-t szokás megadni. De elvileg akár még úgy is működhet, ha magára a lemezre (sda) kerül. -
ooszi
senior tag
válasz
King Unique #61537 üzenetére
-
King Unique
titán
Ha nincsen másik háttértár a gépben meglévő ESP-vel, akkor UEFI-s telepítésnél nyilván alapból kell ESP a célmeghajtóra. Viszont egyrészt a mérete lehetett volna akár nagyobb is, de egy rendszernek bőven elég a 100 MB. Másrészt az előbb pont arról volt szó, hogy a particionálást a telepítővel is meg lehetett volna oldani, sőt célszerűbb. Pláne, hogy szükség esetén az ESP-re vonatkozóan a megfelelő opciót is be kell állítani a linkelt módon.
(#61532) CPT.Pirk:
Nálam merültek már ennél többet is és jó dolog volt, hogy nem a 0-ról kellett indítani, hanem a hibrid alvásból ébresztve ott tudtam folytatni a munkát, ahol abbahagytam. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ezt a swap-os kérdést célszerű annyival lezárni, hogy bár valóban, 8 vagy 12..16GB ram mellett a rendszer önmagában nem nyúl swap területhez mert ott van a ram szabadon, de bármikor futtathat az ember olyan programot, aminek viszont kell még több memória.
Szóval emiatt és a hibernálás miatt is célszerű tartani egy swap partíciót még akkor is, ha úgy általában totál üres.
King Unique: sleep-ben nekem 24 óra alatt csak 5%-ot merült a laptopom. Így emiatt kvázi értelmetlennek találtam a hibernálást.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #61530 üzenetére
Írtak rá példát a másik válaszban. Az viszont nem világos, hogy a hibernálást miért ne használhatná egy home user. Pláne, ha mondjuk laptopja van és altatja a rendszert, majd közben merül az aksi, akkor ott a hibernáláshoz kapcsolódó hibrid alvás is hasznos lehet.
A másikra válaszolva, az nem lebeszélés, ha az adott esettől függően (tehát nem mindig) megemlítem lehetséges opcióként itt-ott a dual-boot megoldás lehetőségét. Magam is többnyire ilyeneket használok és amúgy jó dolog. Ja, és nem kötelező jelleggel szoktam, hanem csak opcionálisan. Aztán azt majd eldönti mindenki maga, hogy milyen megoldást választ és melyik rendszert használja. Egyébként meg nem mintha annyira győzködni kellene itt bárkit is ez ügyben, mert rendre megjelennek a kapcsolódó topikokban olyan fórumtagok, akkor maguktól is eleve ilyet akarnak összehozni.
-
válasz
King Unique #61529 üzenetére
hogy a felhasználástól függően akár még 16 GB RAM-nál is szükség lehet rá.
Ez a hibernálás lehet vagy más, nem home user szintű felhasználás. Szerintem. Ettől függetlenül igazad van!
Mint mindig. Talán abban nem, hogy az összes Linuxos topikban le akarod beszélni a népeket, hogy csak Linuxot használjanak. Szerintem akinek nincs szüksége arra a nagyszerű Windows oprendszerre, azt hagyjuk, hadd engedje el.
Ettől még max respect a küldetéstudatodért.
Maradjunk annyiban, hogy mindenki akkora swap-ot használjon, amekkorát akar. Mivel a rendszer nem fogja használni, az tuti, fentiek kivételével.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #61528 üzenetére
Az lehet, hogy te viccesnek találod, csak pont az benne a poén, hogy az általános leírások is rendszerint mind arra épülnek, hogy swapot kell létrehozni és nem feltétlen térnek ki arra, hogy mondjuk 8 GB-nál biztosan nem kell senkinek... Ráadásul akkor ennyi erővel elmagyarázhatnád az Ubuntu és más rendszerek készítőinek is, hogy az automatikus particionálási sémájuk miért csinál 8 GB RAM-nál is swapot, hiszen te annyival jobban tudod náluk is...
Ez a senki nem javasol pedig megint érdekes, mert pont nemrég írta itt más is, hogy a felhasználástól függően akár még 16 GB RAM-nál is szükség lehet rá. Az pedig a másik, hogy inkább abból szokott probléma lenni, ha egyáltalán nincsen és nem abból, amikor van valamekkora swap. A 250 GB-os SSD-t pedig egyáltalán mondanám relatíve kicsinek ahhoz, hogy ne férne el rajta egy swap partíció / fájl. Na szóval ennyi erről!
-
válasz
King Unique #61524 üzenetére
Talán nem telepítettél még Ubuntut és nem találkoztál figyelmeztetéssel akkor, amikor nem volt létrehozva swap?
Legalább párszáz esetben láttam, mert Mint telepítéskor is ezt írja, ettől még ez vicc. Sorry, de ha emiatt javasoltad a swap-ot, az ......
Aztán gyakorlatilag nem tudsz semmi egyebet felhozni ellene, csak azt, hogy van 8 GB RAM.
Nem kell egyebet felhozni, Linux alat tsenki nem javasol 8GB RAM mellett swap-ot, ha nincs hibernálás, de ezt gondolom olvastad már 5ezerszer.
Egy relatív kis méretű SSD-n ráadásul funkciótlanul swap-ot csinálni..... -
válasz
SwissAirplan #61520 üzenetére
Pedig tuti be lehet lőni rajt a VPN-t is. Pl. itt elég szájbarágósan elmagyarázzák, hogyan kell beállítani a VPN klienst.
-
SwissAirplan
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #61525 üzenetére
Termeszetesen a dolgok ezen részét a helyes topikba folytatjuk... nem offoljuk szét ezt!
Viszont ránéznetek erre?
mintbox@mintbox ~ $ inxi -Gxxx
Graphics: Card: VIA VX900 Graphics [Chrome9 HD]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1106:7122
Display Server: X.Org 1.18.3 drivers: vesa (unloaded: fbdev)
Resolution: 1024x768@61.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits)
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
mintbox@mintbox ~ $
mintbox@mintbox ~ $ inxi -Fxxx
System: Host: mintbox Kernel: 4.4.0-21-generic i686 (32 bit gcc: 5.3.1)
Desktop: Cinnamon 3.0.6 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3) dm: mdm
Distro: Linux Mint 18 Sarah
Machine: System: Hewlett-Packard product: HP t5570 Thin Client
Mobo: Hewlett-Packard model: 158Ch
Bios: American Megatrends v: 786R9 v1.03 date: 11/29/2010
Chassis: type: 3
CPU: Single core VIA Nano U3500 (-UP-) cache: 1024 KB
flags: (lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 ssse3 vmx) bmips: 1995 speed/min/max: 1000/800/1000 MHz
Graphics: Card: VIA VX900 Graphics [Chrome9 HD]
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1106:7122
Display Server: X.Org 1.18.3 drivers: vesa (unloaded: fbdev)
Resolution: 1024x768@61.00hz
GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits)
GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Audio: Card-1 VIA Device 9170
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:01.1 chip-ID: 1106:9170
Card-2 VIA VT8237A/VT8251 HDA Controller
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:14.0 chip-ID: 1106:3288
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.4.0-21-generic
Network: Card: Broadcom NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe
driver: tg3 v: 3.137 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 14e4:1692
IF: enp5s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full
mac: 64:31:50:f3:35:ad
Drives: HDD Total Size: 250.1GB (3.9% used)
ID-1: /dev/sda model: Samsung_SSD_840 size: 250.1GB serial: S1DBNSBD905665H
Partition: ID-1: / size: 229G used: 8.3G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 0.94GB used: 0.02GB (2%) fs: swap dev: /dev/sda5
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 51.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 154 Uptime: 1:06 Memory: 521.4/872.0MB
Init: systemd v: 229 runlevel: 5 default: 2 Gcc sys: 5.3.1
Client: Shell (bash 4.3.421 running in gnome-terminal-) inxi: 2.2.35
mintbox@mintbox ~ $
mintbox@mintbox ~ $ xrandr
xrandr: Failed to get size of gamma for output default
Screen 0: minimum 640 x 480, current 1024 x 768, maximum 1024 x 768
default connected primary 1024x768+0+0 0mm x 0mm
1024x768 61.00*
800x600 61.00
640x480 60.00
mintbox@mintbox ~ $Azon túl hogy fél ciginyi füst felszállt a vinyóból azon kívül nem tettem mást!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
SwissAirplan #61523 üzenetére
Van egy topic erre a témára: [hazi_barkacs_ganyolas_takolas_megdobbento_gepek] - ezt ott lenne célszerű folytatnotok.
-
King Unique
titán
válasz
ubyegon2 #61519 üzenetére
Talán nem telepítettél még Ubuntut és nem találkoztál figyelmeztetéssel akkor, amikor nem volt létrehozva swap? Pedig van ilyen, képzeld...!
Aztán gyakorlatilag nem tudsz semmi egyebet felhozni ellene, csak azt, hogy van 8 GB RAM. De azt mégis honnan tudod előre, hogy ő hogyan és mire fogja használni a rendszert, milyen programokat futtat majd? Nem véletlenül szoktak létrehozni swapot, mert általában inkább jobb az, ha van valamekkora (lehet a RAM teljes méreténél kisebb is), mintha nincsen semmi. Ráadásul az automatikus telepítést választva a telepítő is létrehozza, talán nem véletlenül...
-
SwissAirplan
aktív tag
De hogy ne csak off legyen a topikba!
Ahogy a képen is látszik most egy papirdarabot használok szigetelésre, ugyanis rövidre zárt a Vinyó!De igy legalább kijött a mágikus füst amivel a VIA működött!
Ugyanis letestelt... kijött nem kis mennyiségü füst.... gyorsan kitéptem a tápot...
Gondoltam ennek már mindegy... ugyhogy "leszigeteltem", visszadugtam adtam neki tápot és az hagyján hogy elindult!
De van már 3 felbontásom ami közül választhatok!
Lehet hogy a VIA mágikus füstel megy?!?!
Gyorsan csinálok megint egy ellenőrzést amit annó kértetek, és bemásolom a kapott eredményt, hatha valaki talál magyarázatot hogy hogyan indult el
-
ooszi
senior tag
SWAP háború
-
SwissAirplan
aktív tag
Bocsi igazad van akkor kezdem az elején!
Van egy Intel i5 gép! Azon fut egy OMV nagyon jo, minden tetszik benne!
Szeretnék VPN szerverre csatlakozni!
ExpressVPN nel van előfizetésem!
Ami miatt a NAS erre a célra nem volt jo, az az hogy a NAS-on nem tudtam beállítani a csatlakozást a VPN szerverhez, se magába se ha plusszba feltelepítettem az OpenVPN-t!
Probaltam berakni plussz egy routert amin futtattam a VPN kliensét, de akkor hálózaton belűl nem értem el a NAS-t csak a VPN szerveren keresztül... baromi lassan!Ezért lett az hogy a NAS megmaradt a maga mivoltába! És kellett berakjak egy Linuxos gépet, mivel az ExpresszVPN nek van a Linuxra kliensprogramja!
Tehát a NAS maradt nas és ez a kis MINT pedig egy "Torrentszerver" tulajdonképpen! A VPN meg azért kell hogy USA-s IP-m tudjon lenni.
Amúgy a MINT most egy 1 giga ramos 1 GHz es HP ThinClienten fut.
-
válasz
King Unique #61516 üzenetére
Illetve eleve célszerű létrehozni, mivel az Ubuntu telepítője ugatni fog, ha nincsen.
Sorry, de ez a figyelmeztetés abszolút értelmetlen.
(ugye nem mondod, hogy ezt komolyan vetted?)
Lehet SSD-n swap partició, de minek 8GB fizikai RAM mellett? Nem túlkímélés vagy lespórolás miatt.
-
válasz
CPT.Pirk #61515 üzenetére
Tiszta a különbség a kettő között, csak amiatt raktam ide, mert hasonlóan volt felsorolva az Ubuntu által készített swap fájl is, mint itt a zram. Egyébként fura, mert a zram-ot is a kevés memória miatt hozták létre.
(én csak próbaképpen raktam fel, 16giga mellett nem nagyon kell)
-
growler
őstag
swapfile: [link]
-
King Unique
titán
Mármint másik gépen lett elkészítve Windowszal a telepítő, vagy ugyanazon, csak 2 db SSD van benne és az egyikre kerülne most a Linux?
Az ESP-nek FAT32 fájlrendszerűnek kell lennie, a méretére pedig pl. 200-500 MB körülit célszerű beállítani. Plusz a telepítőben is eleve az ennek megfelelő opciót kell beállítani a létrehozásánál. Viszont, ha van már egy ESP, akár azt a telepítő efi néven kilistázza és ilyenkor elvileg azt fogja használni az Ubuntu. Ezért is volt kérdés, hogy a Windowst és egyben annak ESP-jét tartalmazó háttértár másik, vagy ugyanazon gépben van-e.
A swap partíció / fájl pedig nyugodtan mehet az SSD-re, nem kell afféle túlkímélés végett lespórolni, vagy másik fizikai lemezre áthelyezni. Illetve eleve célszerű létrehozni, mivel az Ubuntu telepítője ugatni fog, ha nincsen.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #61514 üzenetére
ZRAM... ez technikailag nem azonos a swappal. A zram egy kernel modul, amivel LZO vagy inkább L4Z tömörített ramdiszket hozhatsz létre, de ezek is helyileg a ramban jönnek létre.
A normál ramdiszkhez képest a tömörítésük jelent előnyt, így /tmp meg /var és hasonlók hatékonyabban tárolhatóak.
Szóval ez egy jó dolog, de nem a swap partíció kiváltására. Ha kevés ram van a gépben vagy pl. kódot fordít az ember, akkor továbbra is kellhet swap partíció, akár 16GB mellett is.
-
válasz
CPT.Pirk #61513 üzenetére
Akkor is, ha egyébként van swap partíció?
Épp ezen gondolkodtam, de nem emlékszem. Mikor volt fenn 18.04, biztosan megnéztem, de nem ugrik be. Elméletileg szerintem megcsinálja. Valahogy úgy néz ki a listában, mint nálam a zram.
ubyegon@mintcinnamon-18 ~ $ inxi -p
Partition: ID-1: / size: 18G used: 13G (78%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: /media/ubyegon/PCX size: 20G used: 3.2G (17%) fs: ext4 dev: /dev/sdb9
ID-3: /media/ubyegon/Data size: 107G used: 27G (27%) fs: ext4 dev: /dev/sdb6
ID-4: /media/ubyegon/TT size: 233G used: 93G (43%) fs: ext4 dev: /dev/sdb8
ID-5: /media/ubyegon/TORRENTEK size: 473G used: 279G (63%) fs: ext4 dev: /dev/sdb7
ID-6: /media/ubyegon/Partició size: 587G used: 459G (83%) fs: ext4 dev: /dev/sdd1
ID-7: swap-1 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-8: swap-2 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
ID-9: swap-3 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram2
ID-10: swap-4 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram3(#61511) ooszi
swap-ot nem megbeszéltétek, hogy nem kell? SSD-re főleg nem célszerű, de 8 GB-nál minek? Hibernálni nincs értelme szerintem SSD esetén.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Eddig még csak MBR módban írtam ki Linux telepítőt pendrivera Rufussal.
Pont most telepítettem Linuxot egy ssd-re, nem is ment rá más csak a Linux. Csináltam egy root és egy swap partíciót a GPT-s fájlrendszerre, aztán felraktam rá a Chakrát és kész.
ubyegon2: kemény. Akkor is, ha egyébként van swap partíció?
-
ooszi
senior tag
válasz
King Unique #61508 üzenetére
""" vagyis normál esetben kell még egy EFI-rendszerpartíció (ESP) is a lemezre """
ezt hogy is kell, csak linux lesz, nincs windows mellé linux.
-
ooszi
senior tag
Ubuntu 18.04.1 lts bionic letöltve.
dev/sda1: bios_grub -- hány MB ?????
dev/sda2: ext4 /root -- 50GB
dev/sda3: ext4 /home -- 190GB
dev/sda4: linux-swap -- 8gbSamsung 860 EVO 250 gb, jó az ssd kezelése az ubuntu mate -ak
-
King Unique
titán
A 16-osból is eleve a 16.04.4 a legfrissebb, de amúgy van már 18.04.1-es ISO is. Az SSD-re felesleges a partíciókat előre legyártani, bőven ráér a Linux telepítőjével létrehozni őket a telepítés során. Ráadásul, ha a leírt módon írtad ki a telepítőt, akkor az eleve UEFI-s telepítéshez való, vagyis normál esetben kell még egy EFI-rendszerpartíció (ESP) is a lemezre. De, ha mindkét rendszer ugyanazon SSD-re kerül, akkor ilyenkor a Linux a Windows által már létrehozottat fogja használni, mivel 1 lemezen eleve csak 1 db ESP lehet. Ha külön fizikai meghajtóra (SSD) lesz most telepítve a Linux, akkor is elvileg kilistázza és ESP-ként jelöli meg telepítő a másikon lévőt.
-
Frawly
veterán
válasz
CPT.Pirk #61506 üzenetére
Egyetértek. Én is 50 gigát adnék a /-nak, kicsi overkill, de legalább később biztosan nem kell hozzányúlni, meg /var meg ilyesmik hízhatnak, a kihasználatlan helyet hely szűkében meg ki lehet használni, nem veszik el, befogni a /-on egy adatmappát. A többi /home-nak. Esetleg 250-500 MB a /bootnak.
Swap partíció nem kell. ext4-es partíción elég swap fájlt csinálni, és berakni a /etc/fstab-ba. Swapnak elég 4-8 GB-os fájl, lehet kisebb is, 8 GB RAM-nál úgyse sűrűn fogja használni a rendszer. A swap file azért jobb megoldás, mert később is rugalmasan növelhető a mérete, nem úgy, mint a partíciónak.
Nem kell hozzá Gparted, meg lehet csinálni a partíciókat telepítésnél, kézi particionálás rész alatt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Kérdés, mit szeretnél? Lehet egyben egy partíció a "/" számára, meg csinálhatod azt is, hogy mondjuk 50-et adsz a "/" számára, a többit meg a "/home" alá csatolod. Meg hagyhatsz pár gigát egy swap partíciónak.
Magát a partíció(ka)t meg tudod csinálni a live rendszer alatt, de konkrétan a beállításokat és a formázásokat a telepítőben kell megcsinálnod.
Egyébként most már célszerű lenne a 18.04 LTS-t telepítened szerintem.
-
ooszi
senior tag
Sziasztok
Letöltöttem az Ubuntu Mate 16.04.1. LTS (xenial) t, windows alatt Rufus-al kiírtam usb-re GPT be.
Van egy Samsung 250 gb ssd-m, erre menne, a gépbe van 8 gb memória.
Kérdés: live alatt, a gparted-el hogy particionáljam hogy jó legyen?Majd később lesz még vinyó hozzá adva.
-
Frawly
veterán
Az ha nincs szabadon, akkor molexes csatiból is lehet átalakítóval nyerni. A molexes csatival megint nem tudnak csalni. Félre ne érts, abban egyetértek, hogy szívás az ilyen brand gép, mert nehéz bővíteni, válogat RAM-ban, videókártyában, spéci tápja van, de a SATA meghajtóval bővítése pont nem szokott gond lenni.
Egyedül az M.2-es csatival kell vigyázni, mert azzal megint tudnak a gyártók csalni, hogy csak saját engedélyezett modellt fogadjon el, az Apple is ezt csinálja a gépeiben.
-
Frawly
veterán
RAM-ot azt nem tudom mennyit fogad. 1 GB RAM szerintem is vészesen kevés, de ha csak torrent szervernek akarja, akkor arra elég grafikus felület nélkül, SSH-n és webkliensen keresztül birizgálni.
SSD meg rámegy bármilyen SATA portra. Ezek a brand vékonykliensek igaz, hogy elég spécik szoktak lenni, mindenből csak spéci brand alkatrészt fogad, de a SATA port, ha van szabadon, az szabványos szokott lenni. Ez az egy pont, ahol a gyártók nem tudnak trükközni. Mint a példa is mutatja, a Samsung 840 simán belement neki.
-
csixy
addikt
válasz
Frawly #61497 üzenetére
Akármilyen SSD szaki vagy, ebben most még egy picit várj ki , mert nem olyan egyszerű a 2 , meg 4 gigás régi SSD helyére rendes SSD-t betolni egy átlagos vékonykliensbe. A SATA toldókábel pedig megint nem eccerű, mert pont fordított lesz az ADAT része. A RAM-nál meg külön élmény ha el tud tántorodni az 1 gigától.
Jaaa!! Én most épp egy ehhez hasonló vékonykliensről folytatom veled a diskurát .
Amiben valóban egy beleflexelt Samsung 470-es SSD van. De ezt a végét a mostani témának már Te is tudod töviről hegyire, csak akkor a lovagitornás dárdádat nem értem mostan éppen.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy ruhás topik
- Synology NAS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Parfüm topik
- Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest