- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Huawei Mate X6 - keleti oldal, nyugati oldal
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Necronom #104145 üzenetére
Szívesen írtam az Amiga plusz debián-nak a kapcsán,ezért szeretem a disztrokat,jelenleg ArhLinux a rendszerem és a clónja EndeavourOS-el,két Hdd-n kűlőn használlóm nagy őrőmmel,minden is jól fut és nagyón jó teljesítménnyel.
A fígyelmedet felhívóm nézzél is rá a Commodore rendszerre debián jó alap,mert betón stabillan fut,de ezt te is tudód mint itt sókan használjúk.
Azt sem túdóm hóll is kezdjem is el is móndani,nagy őrőmőmben,mert végre a WinUAE - CommodoreLinuxba beépítették és én és sókan is őrűlhetűnk is eggyűtt is ennek,azt gondolom én annak hogy amigás adatainkat tuggyúk futtatni és arhíválni gondolok itt a bakupra,ez prima lehetőség a gépeinknek az életben is tartására.
A Commodore Os VISION INSTALLER éppen móst fut a gépemen,egy élmény látni a szép felűletet és kőzben gépíbeszéd és jó zene is szól kőzben,mert ídáig a /rott 75Gb-nál tart és hogy neúnnyúk is meg az instalnak a hósszab fóljamatát addíg is kőzben szól érdekes zenék.
Azt váróm a beállításók útán hogy végre megnézzem az arhívált amigás anyagaimat és így tudók egy jó fríss bakupot készíteni,régóta vágytam erre a lehetőségre,de megérte a várakózásómat.Tóvábbi sok sok szépeket jókat kívánók.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Necronom #104041 üzenetére
GEOS istenem.... <3 <3 <3
C64 rulz.Pár hete néztem pont a Commodore OS 3.0-át (Debian bookworm alap, saját BASIC, stb). hát marha jó
Lassan már rip-elni sem kell a 120-130 floppy-m, mert minden megvan netről... durva, hol járunk technikában, anno meg csak úgy égettük a haverokkal 2 floppy-val is a Disk Copy-t, hihetetlen tetűlassú volt a legturbóbb módban is bármit megosztani egymás között
-
IstvánLászló
őstag
válasz
https://distrowatch.com/table.php?distribution=commodore
https://www.commodoreos.net/CommodoreOS.aspx A Direct File Download: Commodore OS 3 Zip File (36Gb) ezt kell használnód a témám erről szól.
A letőltének a sebessége gondplom a nagy fájl-miatt lassab,de érdemes ténylegesen megvárni mig leér a gépűnklre.Azt olvastam nagy amigas-vagy és azt gongolom vagy,dettó mint én is.
A disztro-nak az érdekessége,főleg a 32Gb-os iso-ját ajánlom a fígyelmedbe probára megéri én láttam és probáltamki.
Ítram egy témát amiga Hdd-knek a kapcsán.
Ezt a Commodore-rét móst délútán 14 órától 18 óráig csak is hírtelen és gyórsan átfutóttam és így is fúttában is tudtam én átnézni.Az Mx Debián alapokon fut lájvban a teszt gépemen.
A látványa a hátterének kellemes kék árnyalatú,azt tapasztaltam is meg hírtelen ránézésel, egy jó gamer-gamer céllal készűlt jó ,és ténylegesen is nagyon nagyon gyórs a rendszer és ami a legfóntósabb móst jőnn.
A lényeg vólt régen;C64 és 500-as és útána jőtt az Amiga1200 AGA-s gépem plusz Hdd-vel; Cf 4Gb-al és móst jőnn a hab a tórtánkra.
A legfóntósabbat is mondom: WinUAE-emut bele-íntegrálták a rendszerbe és ez az ami engemet ténylegesen is érdekel és ezért a Hdd-nek a particíónálására is itt gondolok ami símán jól műkődik és természetesen is nekem is fóntós és plúsz is még az amiga rendszernek a boot-ja,ezt egy disztron sem tudtam mególdani én ídáig,de móst mára úgyérzem 2025-ben ez mególdódótt-teljes a síker és hardveresen is nekem és minden: Commodor Amiga+C64 -et ímerőknek nagyón fóntós és hasznós ez a disztro.
Az űres 1 Terrás Hdd-met,csak is lájvban is ígaz csak: WinUAE-emuval a boot-íg próbáltam is ki mintha Ő az Amiga-ban lenne hardveresen,a legfóntósabbat mondom zárás képpen.
Ezt fóntós is még mondanom: Direct File Download: Commodore OS 3 Zip File (36Gb) az iso és én őt is kípróbáltam síkerrel,mert tartalmazza a WinUAE-emut,szrintem sók Amigat ímerőknek nagy nagy őrőmteli píllanat és nekem is az.Itt az oldalon minden ami fóntós infó: https://www.commodoreos.net/CommodoreOS.aspx Sok Sok Síkereket kívánók mindenkinek:C64-eket és Amigat ímerőknek és azóknak is akik,még fíatalabbaknak és megszeretnék ísmerni a mí gépenínket is hogy míre is képesek.
A jelszavam mint régen is mára is ígasság:Commodorok élnek és élni is fógnak és amigáink legyenek is velűnk őrőkké Forewer. Azt remélem hasznós hasznós a témám,tóvábbi sok szépeket kívánók,most lépek installáni ezt a disztrot és reboot útán; WinUAE-emut futtatóm és boot amiga Os.Továvábbi sok szépeket kívánok és sok síkert.
-
válasz
Necronom #104061 üzenetére
Mert az ostoba IBM azt gondolta, hogy az OS/2 minosege eleg ahhoz, hogy felulmulja a Windows-t. Valsz igy is lett volna, csak a redmondiak beletoltak egy valag penzt a marketingbe, amivel kiebrudaltak az OS/2-t a piacrol.
En szivesen latnam a rendszert most a piacon korrekt hardvertamogatassal, mert az OS/2 iszonyu stabil volt. -
válasz
Necronom #104059 üzenetére
Azert volt ekkoriban baj boven. A Windows NT minden egyes trening anyagaban szerepelt anno, hogy a rendszer kompatibilis az OS/2, a HPFS filerendszerrel. A valosag meg az volt, hogy az NT NTFS-nek eszlelte es siman irt az ilyen lemezekre, ami utan viszont az OS/2 nem volt mar kepes hasznalni azt.
-
válasz
Necronom #104056 üzenetére
Nem. Az IBM konkretan felkerte a Microsoftot, hogy fejlesszenek bele egy komplett Windows alrendszert, hogy kompatibilitas legyen a 2 rendszer kozott.
Az eger meg a Xerox talalmanya, toluk lopta az otletet az Apple, az almasoktol meg a Microsoft. A grafikus felulet is a Xerox talalmanya, ezt is lenyultak az Apple-fiuk, toluk meg a - meglepetes - Microsoft.
-
-
válasz
Necronom #104046 üzenetére
Anno engem a Win7 bosszantott fel, lépésről lépésre, igaz rutinossá váltam már az újratelepítésében, de a félnapokig tartó driverek levadászása nagyon nem jött be. Nyilván az akkori használat betett a rendszernek állandóan, emiatt kellett újrahúzni, crackelt game és társai...hiába volt virusírtó, ami persze rohadtul lelassított mindent, főleg a bootidőt.
Tény, hogy ha nem szoktam volna el teljesen a Windowstól, ma már ellennék Win10-11-gyel is, de amikor nemrég elkezdte felrakni magát frissen vásárolt használtüzleti notimra és újraindulgatott, az már elég is volt nekem a jóból.
-
válasz
De az en ket mondtom sem zarja ki egymast, meg ha egymas melle teszed sem
Tényleg nem, de gondolom észrevetted, hogy aki helperkedett a threadben, egyértelműen arra asszociált, hogy nem vagy konzol/terminal-barát.Jomagam annak orulok (mar ha ez orom), hogy jo szamtech korszakban szulettem
Azért a jó korban születés csak egy dolog, bár mindenképpen hasznos, viszont az abban a korban születettek igen kis része ment végig azon a számtech fejlődésen, amint pár szerencsés!
Nekem első gépem '98 körül lett meg, gondolom 386-os PC, az öcsém már kapott C64 meg Amiga ketyeréket, így valamelyest ismertem azokat is. Így aztán szerintem a tesóm született jó időben.Az viszont jó dolog, hogy aki jó régen született, nyomon követhette a fejlődés szakaszait, így vagy úgy. Talán az is jó részben, hogy iskolákban még semmilyen IT okítás nem volt, így autodidakta módszer maradt, márpedig amit az ember nulláról saját maga megtanul, az elég erősen megmarad és lehet rá építeni többnyire.
Egyáltalán nem baj szerintem, hogy leírtad a folyamatokat, hardvereket az őskortól kezdve, hiszen egyrészt érdekessség, nosztalgia is, másrészt ez az út vezetett sokaknak a home user Linuxozáshoz.
-
válasz
Necronom #104034 üzenetére
Nekem soha nem volt ellenseg a terminal...
Ööö...azért volt egy rohadt erős sugallat, ami miatt azt hihette az ember, hogy a Tibik nem terminal-imádók, mer'ugye ezt is tőled olvashattuk:
"Azert GUI mert meg kezdo vagyok es a terminalozas helyett inkabb megcsinalnam grafikus feluleten a dolgokat..."
No de így még jobb, tényleg az van, hogy ha akár kezdők vagy homeuserek is egyszer kényszerből rácuppannak a terminalra, onnantól kezdve már látják, hogy nem is annyira ördögtől való az. Nekem totál laikusként az volt a szerencsém, hogy az elején felraktam egy Debiant és ott még inkább érdemes terminalozni, 10+ éve meg főleg így volt.
Sajna ma már lusta vagyok, minap is fel akartam rakni egy Debiant, hogy megnézzem az új apt csomagkezelőt, de nem a Trixie-t raktam fel, hanem a stable-t és valamit elbarkácsoltam az a stable-testing upgrade-nél, de inkább felraktam a Trixie-t, mint hogy megpróbáljam helyrepofozni a dolgot. A Trixie meg persze nem volt hajlandó frissülni, mert a sources.list üres volt, írta is a weboldal, hogy irkáld be magadnak a repokat, ha frissíteni akarsz.
Amúgy nem is bántam, mert legalább ezt se felejtem el teljesen.
No de az apt csomagkezelő tényleg kicsit ráncfelvarrottabb lett...
Most látom itt írnak is róla. Ha nem szoktam volna át a nala-ra, maradhatna az apt 3.0 is, jóval áttekinthetőbb lett valóban.
-
válasz
Necronom #104020 üzenetére
Super! Ügyesek vagytok és elég kitartóak is! Ráadásul előbb-utóbb mindenki ráébred arra, hogy legtöbb esetben a CLI/terminal a legjobb út a sikerhez! Nyilván múzeumi szökevény disztróknál talán még inkább így van ez.
Ami külön szerencse, hogy megvan az áhított óra az asztalon, de legalább alig látod, az a háttér+betűszín...de most már tudod, hogyan kell kavirnyásznod terminallal a configokban!
-
-
-
vasen
csendes tag
válasz
Necronom #104010 üzenetére
Sziasztok!
Bár rendszeresen olvaslak itt benneteket (sok hasznosat tanultam), de mivel tudásom kb. így is minimális, ...hát nem az én segítségemre volt szüksége senkinek.
Mivel úgy látom még nem oldódott meg a dolog, kicsit beleugatok, hátha tudok valamit hozzátenni.
Kerestem régebben egy nekem nagyjából megfelelő conky configot. Némi utánaolvasással és AI segítséggel kicsit átfaragtam olyanra, amit szerettem volna.
A végét most letöröltem, így elvileg azt tudja, amit szeretnél.
A boot utáni automatikus indítást én úgy oldottam meg, hogy a config fájlt betettem a saját könyvtáramba (Ahogy Tibi is, csak nálam .conkyrc a neve). Viszont én indítóban a Tibi által már írt paranccsal csináltam egy új bejegyzést.conky -c /home/felhasználóneved/.conkyrc
(Nem tudom, hogy ez ubuntun hogy működik, nálam Endeavour van fenn Mateval.)
Ez pedig a config fájl.
Nem tudom nálad mi lesz az eredmény, de egy próbát talán megér. -
-
válasz
Necronom #104004 üzenetére
Sajnos elkéstél, én már sose leszek 60 mert már elhagytam
Terminál,sudo apt install conky-all
Ha megvan, ki is próbálhatod,conky
a /etc/conky alá rögtön települ egy kész configfájl is, ez egy rendszermonitor és információs panel.
Kilépni belőle az eddig is megnyitott terminálba ctrl-c.
Szedd le innen az általam moddolt configfájlt,
[link]
Tedd be a saját mappádba, /home/felhasználóneved.
Próba terminálba,conky -c /home/felhasználóneved/conkyrc
Meg kéne jelennie az órának a jobb felső sarokban.
Ha ez jól működik,
csinálsz a saját /home/felhasználóneved alatt egy új szövegfájlt, a tartalma:#!/bin/bash
#conky ora a jobb felso sarokba
conky -c /home/felhesználóneved/conkyrc
Elmeneted ezt fájlt olyan néven amilyen néven akarod, pl. ajandek_tibitol.sh
Futtathatóvá teszed, megadod neki az engedélyt bár ez lehet nem is kell és ezt a fájlt valahogyan a rendszerrel együtt indulóvá teszed.
Nem tudom ez nálad hogy működik, KDE alatt csak be kell tenni az Automatikusan induló alkalmazások közé.
Reboot és működnie kell. -
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Meg ne haragudj de te még nálam is fafejűbb vagy. Pedig én tényleg egy borzasztó nehéz természet vagyok itt ebbe a topikba. de ennyit nem sopánkodtam 7 év alatt mint te 2 hete
Ha nekem 10-en leírják hogy nem megy valami akkor azért én megértem.
Nem tudod megérteni hogy a rendszered támogatása megszűnt, és ezért amik most rajta vannak azok még 20 évig elfutkorásznak rajta de új szoftvereket egyre kevesebbet fogs rá találni. Mert a fejlesztők vagy nem csinálják meg egy őskövület rendszerre, vagy ha mégis úgysem futna mert a függőségei is elavultak, lásd a python mizériámat.
Én is 18.04-et használok. Egyre nehezebb életben tartani.
Az hogy Ubuntu Pro, az csak a biztonsági frisstéseket adja hogy ne legyen a rendszered szita biztonság vonalon de szoftverfrisstéseket nem ad.
Hogy ne mondd hogy fotelhős, szájhős és szóf@só vagyok csak,
beáldoztam neked az életemből 2óra 3percet.
Itt a jobb felső sarkos conky órád, mint írtam ez is Ubuntu 18.04, az enyém is ez a verzió.
Kitűnen látható a screenshoton a szopásaim folyamata.
Nem baj megért ennyit mert eddig azt se tudtam mi ez a Conky, most meg csípőből szerkesztgetem a conf fájljait.
Eredetiben a bal alsó sarokba volt a gyári conf-fal és vízilóméretű, valamint mutatta a cpu és lemezhasználatot is, és a dátumformátum sem volt jó.
Ezzel kb. 1 órát szórakoztam de jó lett, lásd jobb felső sarok.
Megtudtam mi a configfájlban a top, bottom, double buffer, voffset stb. kifejezések funkciója.
Ha így megfelel neked, elmagyarázom hogyan kell megcsinálni és letölthetővé teszem neked a moddolt config fájlt.
De ezt már nem tudom helyetted megcsinálni! ehhez Te is kellesz! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #103995 üzenetére
A NAS-nál is megszokott, hogy frissíti magát.
A 3 lépéses főverzió frissítések hosszú folyamata helyett valszeg úgy járnál a legjobban, ha egyszerűen felraknál egy friss disztrót. Ha Lubuntu helyett egy Mint Cinnamont dobnál a gépre, akkor még az autó frissítéseket is 2 kattintással el tudnád intézni és többet nem nagyon lenne gond a gépre. Persze Lubuntu alatt is lehet ilyet, csak ott a terminálban kell ezt megcsinálni.
-
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Amikor feltetted 2 éve a 18.04 LTS-t már akkor sem volt friss és elhanyagoltad.
pl Lényegébe azt csinálod, hogy bemégy egy gyorsétterembe 11 órakor ahol 10-ig volt reggeli, csak egy reggelit akarnál és nem érted, hogy mi ezzel a gond.
Normál esetben már rég fent lenne az óra és a dátum megjelenítése... -
válasz
Necronom #103987 üzenetére
Igazából 2 napod van 20.04-re frissíteni, utána azt is frissítened kell tovább 22.04-re. A 20.04 május 31-én lesz EOL ugyanis.
Próbálj leírásokat nézegetni, mint ez is:
How to upgrade from Ubuntu 18.04 LTS to 20.04 LTS today
Viszont így is nyűgös ez a verziófrissítés, mivel az addigi
.deb
csomagok esetén a rendszer követelni fogja a.snap
csomagokra váltást. szerintem...akkor frissitsek inkabb? akkor beken hagyhatom a kis gepem es lesz oram?
De nem akarok csuklani, szóval érdemes felkészülnöd mindenre is! Viszont lesz a jobb sarokban órád! Valahogy, valamikor...
Szerintem ugorj bele, úgyis sokan fognak segíteni, csak az a lényeg, hogy minél több és pontosabb infókat adj meg az adott helyzetről/problémáról! Tibikomám, ha felébred szolgálat után, tuti nagy segítséged lesz, rajtatok kívül nem használ már sok user 18.04-et.
-
válasz
Necronom #103981 üzenetére
Ahogy már többször is elhangzott, a 18.04-hez nem nagyon lesz már aktuális/friss app. A Pro nagyszerű dolog, de az meg csak biztonsági frissítéseket biztosít, alkalmazások csomagjai nem fognak frissülni. A böngésző is előbbi miatt frissül.
nem lehetne ezt ugy, hogy nem szedjuk darabjaira az oprenszert?
Tibikomámmal jó csapat vagytok! De nem darabjaira kéne szedni egy oprendszert, hanem repüljpáva üzemmódba rakni, mert már 8. éves! Persze ezen már túlvagy itt a topikban.hat ezt tettem fel vagy 2 eve, azota ez van...
2 éve!?Jól is tetted, akkor még csak a 6. évét taposta.
-
válasz
Necronom #103965 üzenetére
?? 18-as Ubuntu-t használsz?! Itt is látható, hogy a 20-as "focal" a legrégebbi támogatott verzió
Hogy néz most ki az /etc/apt/sources.list?
Elméletileg a 24-es "Noble" kiadáshoz tartozó sor ez:
https://ppa.launchpadcontent.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu noble main -
válasz
Necronom #103965 üzenetére
A(z) „http://ppa.launchpad.net/ubuntuhandbook1/conkymanager2/ubuntu bionic Release” tárolónak nincs Release fájlja.
Valami itt nem kerek, mivel ebben a PPA-ban csak 20.04, 22.04 és 24.04 + a köztes verziókhoz van conkymanager2, nálad a fenti kimenet meg bionic-ról ír, ami a 18.04
A régi PPA-kban a conkymanager meg ha jól látom, a 16.04-ig tartalmazták a cm-et.
Viszonyleg sikeresen titkolod a disztród verzióját, nem lenne akár az is megoldás, hogy beraknál egy
inxi -Fxxx
kimenetetProgramkód gombbal természetesen, hogy ne folyjon szét
Kb minden kérdésed megválaszolásában rohadt nagy könnyebbség lenne!
-
válasz
Necronom #103961 üzenetére
conky-manager2
Vagy itt egy konfig fájl minta. -
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103887 üzenetére
a kezzel azt jelenti h nem tud rola az oprenszer?
Tulajdonképpen igen. Én a "kézzel" telepítést arra értem, amikor letöltesz egy telepítőfájlt a netről, és azzal telepíted fel. Csak ugye ez esetben nem kerül be a program az apt adatbázisába, így az nem is fogja tudni eltávolítani.
Valószínűleg valami ilyesmi parancsokat adtál ki:
cd
git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git
cd RetroPie-Setup
chmod +x retropie_setup.sh
sudo ./retropie_setup.shEz letölti a Retropie-t a Github oldaláról, és berakja a fájlait a /opt/retropie és a $home alá. Sajnos uninstall scriptet nem látok hozzá, ezért mondtam, hogy más megoldást nem látok, mint hogy törlöd az /opt aló, a /home alól és a parancsikonok közül.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103878 üzenetére
honnan kell tudjam, h mivel telepitettem?
Emlékezetből
Próbáld meg eltávolítani apt-vel, ha nem találja, akkor valószínűleg kézzel telepítetted. Ez esetben csak töröld ki a mappáit az /opt-ból, a saját mappád alól, és a parancsikonok közül.
Én most megnéztem egy frissen telepített Lubuntuban, abban nincs retropie csomag, úgyhogy valószínűleg nem apt-vel telepítetted. -
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103870 üzenetére
A Terraformerst Steamből töröld, a Retropie-t pedig, ha apt-vel lett telepítve, akkor azzal töröld. Ha az installscriptes változat lett telepítve, akkor pedig kézzel kell törölgetni a mappát. A parancsikon valószínűleg az /usr/share/applications-ban van, a program az /opt alatt, a többi mappája pedig a saját mappád alatt van.
-
válasz
Necronom #103862 üzenetére
Telepítsd ezt, ahogy szimpi, gui ha van vagy terminál,
sudo apt install xfce4-appfinder
Ha megvan, indítsd el, nagy valószínűséggel Alkalmazáskereső néven fog megjelenni.
Ezt látod majd, alkalmazásra jobbklikk, Szerkesztés és kiírja az összes nevét, a csomagnevét is.
Ez alapján tudod majd törölgetni, gui, szoftverkezelő, Stacer, terminál ami szimpi.
Itt jól látszik hogy pl. a Youtobe Browser for SMPlayer leánykori becsületes csomagneve smtube.Más ötletem nincs, ebbe a openboxba én nem találtam olyat hogy kiirkálja ezeket, pedig túrtam most rendesen.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103831 üzenetére
Egyébként milyen programok ezek? Írj pár nevet, hadd lássuk.
Flatpak esetleg nincs telepítve? Ha beírod a flatpak list parancsot, nem listáz ki semmit?
Vagy valamilyen appimage letöltő program nincs fent?Még az is lehet, bár kicsi az esély rá, hogy valami netről letöltős programok ezek. Ilyen esetben általában mellékelnek hozzá valamilyen uninstall scriptet is, bár az meg az eredeti csomagban szokott lenni...
-
válasz
Ezért érdemes belenézni a Baobab Lemezhasználat elemző-vel, mert látnád, melyik mappában maradt kevés hely és adott a mappán jobbgombbal meg is tudod nézni, mik vannak benne, hátha ismerősek lesznek. Külsős telepítésű programokat nekem a /opt-ba szokott rakni a rendszer, ha ezek nem kellettek és ezeket nem távolította el semmi, akkor függőségeik sem voltak, így töröltem őket. Régebbi kernelek is foglalhatnak helyet, de akár a /var-ban is sok felesleges dolog gyűlhetett össze.
-
válasz
Én próblátam valami lxqt-t mert van ilyenem, eddig sose használtam.
Elindítottam ez valami rettenet. Ennél fapadabb még a Wizzair lastminute sincs
Azzal indul hogy válasszak ablakkezelőt és bedobta a bin könyvtárat.
Na abba válasszak... csak 1000 valami van benne.
Rányomtam valamire, mazsolázott, bejött az Asztal tökfekete háttérrel és rajta 5 ikon, Panel sehol, egér bal vagy jobbgombra semmit nem csinál.
Ezt egyáltalán hogyan lehet használni, konfigolni?
alt-ctrl-f3 konzol reboot
Hogy kell ezt egyáltalán beállítgatni?
Csak a kolléga miatt próbálnám ki, de nem tudom.
Megtalálni benne hogyan kell egy alkalmazás valódi nevét kideríteni. -
fekete.puma
tag
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Ahogy Tibi írta,
sudo snap remove teams-for-linux
, és már el is van távolítva a Teams (ha nem használod). Ugyanígy el tudod távolítani a rigs-of-rods-ot,és a music-radart is.A Snap Store-t újabban azt hiszem App Centernek hívják. Illetve ahogy írtam, a Synapticot is feltelepítheted, az a natív csomagokat szépen kilistázza.
-
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Honnan varázsoltad fel ezeket a játékokat?
pl Steam meg a böngészőből is játszható.tordaitibi
Nem veszitek észre, hogy a fórumtárs nincs azon a szinten, hogy terminál-ban bűvészkedjen?
Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
Tök kínai...
A Stacer-el már le sem lehet szedni? -
válasz
Necronom #103822 üzenetére
Snap Store, ezt feltelepíted, ez egy pofára ugyanolyan szoftverkezelő mint a többi de tudja kezelni a snap csomagokat. Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
sudo snap install snap-store
Ha terminálra vágysz, snapek törlése,
sudo snap remove "torlendo_app_neve"
pl. nálad a snap teams törlése: -
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Az összes "parancsikon", az .desktop fájl a /usr/share/applications és a ~/.local/share/applications mappákban vannak. Ha ezekbe a mappákba belenézel, megkeresed az adott program parancsikonját, belelesel, akkor az Exec= vagy TryExec= sorban megtalálod, hogy melyik programot indítja.
szerk: ha kiadod ezt a parancsot:
ls /usr/share/applications/*.desktop | xargs grep -e "Exec"
Ez kilistázza, hogy az /usr/share/applications mappában lévő .desktop fájlok közül melyik mit indít.
Ha jól látom, te valamilyen Ubuntu származékot használsz? Akkor a Synaptic meg tudja mutatni a telepített csomagokat, illetve paranccsorban, apt-vel is lehet szűrni őket: apt list --installed
A Snap csomagokat pedig így (ha jól tudom):
snap list -
válasz
Necronom #103796 üzenetére
Akkor passz, mit használsz DE-t, kde, xfce, cinnamon,..? Mit?
Írd le ide és mások segítenek, mert énnekm KDE van, meg xfce ha nagyon kell, többibe nem tudom hogyan lehet kideríteni egy app valódi nevét.
Átmentem Xfce, ott is ugyanúgy kiírja a jobbklikk/tulajdonságok a valódi csomagnevét bárminek. -
válasz
Necronom #103782 üzenetére
Nálam KDE,
Alkalmazásmenü (Startmenü) itt az alkalmazáson jobbklikk.
Felugró menüben Alkalmazás kezelése, katt és bejön valamelyik grafikus szoftverkezelő és ebben uninstall.
Más DE alatt nem tudom hogyan megy ez.Megy amúgy terminálban adott alkalmazás neve köszönő viszonyban sincs a tényleges csomagnévvel.
Pl. nálam van egy fordítást segítő szoftver, a neve a startmenüben Nyelvész, ezt ha terminálban törölném Nyelvész néven kiröhögne.
Mivel linguist a becsületes neve és ilyen van kb. 50 darab.
Nem csak a magyarítás miatt, amúgy sincs köze angol szoftvernéven sem a ténylegesen telepített csomagnévhez.
Ez tök jó és könnyen áttekinthetőÖööö... vagy nem
Van olyanom jópár amik így nem működnek, nekem sok külső debes telepítésem van ami nem gyári tárolós.
Ilyenkor Stacer, és olyan még nem volt amit nem tudott letörölni.
Szépen kezeli a snapet is.És még vannak nekem egy vagonnal KDE widgetek meg kisalkalmazások, ezek abszolút nem látszanak semmilyen szoftverkezelőben csak a saját kisapplet kezelőben.
-
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103782 üzenetére
Van többféle megoldás. Pl szoftverketelő-ben fönt a 3 pöttyre kattintva telepített alkalmazások megjelenítése.
Stacer tisztító alkalmazással is le lehet szedni, vagy terminálból.
Pl Lemezek nevű alkalmazásnak a neve gnome-disk-utility vagy UDisks a lemezekkel nem valószínű,hogy leszeded. (jobb klikk tulajdonságok) -
kutga
félisten
válasz
Necronom #100226 üzenetére
Más lett végül a dologból, debian ment a kis gépre, arra retropie, két kontrollert már csatlakoztattam hozzá, még be kell konfigolni, de karácsonykor már mehet róla a Super Mario a gyerekkel. Anyámhoz beállítom a régi rpi3-as lapom, a saját oprendszerével, arra próbálok hegeszteni valami távoli elérést, ha kell nála valamit intézni. Én amúgy ezekért (is) imádom a linuxot, kb a krumplin is elfut.
-
válasz
Necronom #99918 üzenetére
Lehet ez lesz a megmentőd, de ennek az Ubuntu Pro regisztrációnak és az azt követő operatívkodásnak itt egyedül tordaitibi kománk az ismerője. Szerintem várd meg, míg Tibikomám megjelenik a tanácsaival, addig ne csinálj semmit. Megúszhatsz több napos ügyeskedést így!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #99914 üzenetére
Annyit azért érdemes foglalkozni vele, hogy meddig támogatott a rendszer amit felraksz, ez Ubuntuéknál előre le van fektetve, napra pontosan: https://ubuntu.com/about/release-cycle
Na meg ha netán betennél valamilyen mai hardvert a gépbe, lehet nem is működne mert túl régi a kernel, a régi kiadás meg nem fog kapni új verziós kerneleket.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #99912 üzenetére
Én is a friss telepítést javaslom, az a legtisztább. De ha nagyon akarod, megpróbálkozhatsz azzal, hogy frissíted 20.04-re, aztán 22.04-re, majd 24.04-re (már ha egyáltalán LTS Lubuntud van, nem non-LTS). Nagyjából ugyanezek a lépések, mint ahogy itt le van írva: https://askubuntu.com/questions/1454762/18-04-22-04-upgrade
Annyi, hogy neked még egy köztes lépésed lesz, amikor 20.04-ről 22.04-re frissítesz, majd onnan do-relese-upgrade-del 24.04-re.
De ennél tényleg egyszerűbb a tiszta telepítés. Az meg úgy megy, hogy lementesz mindent, ami kell (jelszavaid is, minden legyen meg), letöltöd a legfrissebb Lubuntut, kiírod pendrive-ra, bebootolsz róla és feltelepíted, ennyi. Ne hagyd meg a /home-ot sem, én nem ajánlom.
-
válasz
Necronom #99206 üzenetére
Gyere át az Android szakmai topikba.
Hardveresen, a gombbal kikapcsolni ki tudod?
Ha igeb, bekapcs. gomb +hangerő le vagy fel, vagy hosszan nyomva, ez telefonfüggő, a gombokra reagál?Ha igen, telefonfüggő hogy milyen kombináció, be kéne tudni lépned recovery módba ahol lehetséges egy factory reset, alaphelyzetbe állítás.
Ha ez sem segít, vagy már ekkor is önálló életet él a tapipad akkor a kolléga által felvázolt hardveres probléma áll fennt. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #99203 üzenetére
Nincs ilyen program, ugyanazok a lehetőségeid vannak, mint Windows alatt. ADB-n rá tudsz menni a telóra terminálból, ha korábban engedélyezted ezt a fajta hozzáférést. Esetleg találhatsz még teló, illetve SOC specifikus célprogramot, de azt szinte biztosan Windows alá lesz és ez ügyben a teló topicjában kérdezz utána.
moleculez: pedig a megmihálylott az gyakori kifejezés mindenféle kivitelezői szakmában.
-
cog777
őstag
válasz
Necronom #97330 üzenetére
Annak idejen - 2013 korul volt egy tartalek laptopom, 1500 cerka, 768 MB memoria, hdd.
Sikerult a memoria tomoritest bekapcsolni, azzal tudtam a bongeszot es az FB-t elinditani. Esetleg megprobalhatod ha van idod ... Debiant tettem fel akkor, azt hiszem most is van 32 bites verzio belole. -
csixy
addikt
-
válasz
szia, erről már sokszor volt itt diskurzus.
Erre mindegy mit teszel, nem lesz használható.
Addig nem is lesz baj míg az OS asztalt meg a háttérképet nézegted, de egy bármilyen mai böngésző 2-3 nyitott füllel megeszik 1GB ramot, és ha elkezd visszaswappolni egy 5400rpm hdd-re, az gyakorlatilag használhatatlan lesz.
Nem beszélve arról hogy a proci szinte semmi natív utasításkészletet nem tartalmaz, így ez a Cerka mire hardveresen kikódol neled egy akár 480p videót, ha láttál már kockás és szakadozott adatfolyamot
Idézném egy bölcs itteni kollga aranyköpését,
erre a laptopra csipketerítőt meg egy vázát tegyél, ne oprendszert. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Balena Etcher, Suse Studio Imagewriter, ezekkel próbálkoznék. Vagy még Win alól a Rufussal dd módban iso kiírásra.
Arra a gépre maximum Puppy Linux disztrót, disztrók egyikét mondanám. De érdemben azzal sem fogsz netezni jobban, mint XP alatt. Egy bármilyen használt tablet minden téren jobb élményt nyújtana.
-
válasz
Necronom #95362 üzenetére
Jaa értem, akkor csak nem érzékeli hogy van valami beledugva.
Mi van rajta, kis végfok, akkor kell a bemenetére egy 2 darab ellenállás mert nem érzékeli hogy be van dugva. Lehet irgalmatlanul pocsék a kábel is.
Vagy a toldónak szar a jack dugója és ha érintkezős az aljzat vége, nem nyomja meg. -
válasz
Necronom #95360 üzenetére
Nekem is bele volt szerelmesedve csak fordítva, nekem HDMI kellett volna mindig de visszajövetnél csak a jack kimenetet erőltette.
Nekem egy szkriptet kellett erre írnom annyira idegesített, napi 15-20x kellett visszaállítanom hdmi-re kézzel.
Először csak egy ikont tettem ki a panelre, erre kattintva visszaváltott, majd lett egy szkript ami figyeli a monitor állapotás és mikor visszajön a monitor alvóból, lefut és automatikusan a kívánt audio kimenetet aktiválja.Ezt egyébként én valami Linux betegségnek tudom be mert nagyon sokszor belefutottam.
Winen soha nem változott meg az audio kimenet.Ez a panel ikon szkript, értelemszerűen átírtam neked analóg kimenetre, az enyémben hdmi szerepel. Csak pulseaudióval fog működni és csak akkor ha nálad is nullás az alapértelmezett hangkártya, ezt le kell csekkolni
#! /bin/bash
pactl set-card-profile 0 output:analog-stereo
Ha ezt működésre tudod bírni, jöhet az autamatika:#! /bin/bash
function wait
{
sleep 10
}
function monitor
{
xset q | grep -q "Monitor is On"
}
while true
do
while monitor
do
wait
done
while ! monitor
do
wait
done
pactl set-card-profile 0 output:analog-stereo
done
Biztosan van egyszerűbb módszer de énnekem semmi más nem vált be, agyf@szt kaptam már tőle , egyszerűen nem reagált semmire csak ezt a nyüves másik kimenetet dobta be mikor a monitorom visszajött alvóból.
kb. 4 éve van autostartba betéve a szkript indítója, azóta tökéletes. -
-
válasz
Necronom #94401 üzenetére
Rengeteg adat, ami segít(het)i a fejlesztést. pl. Milyen konfigra lett telepítve a rendszer, hogy milyen programokat telepítettél, hogy a rendszer, vagy a rajta futó programok futattak-e hibára, esetleg volt-e rendszerösszeomlás, stb... Pl. milyen programokat telepítenek fel pluszban, a gyári csomagból melyik amik használva van, melyik nem nyitod meg soha. Ha lecseréled a színsémát, a kurzort, ... Az is visszajelzés pl. a dizájnereknek.
Ha rendszeresen használod az internetes keresőket, a közösségi médiát, sokkal többet is tud rólad a többi nagytestvér. Fura hogy gyakran ajánlják a DNS lecserélését, valamelyik másik nagy cég szolgáltatására. Pl. Google-re. Szerinted a két szép szemedért tart fenn egy publikus DNS szolgáltatást, vagy tudni akar minden egyes meglátogatott WEB oldalról? Az nem baj, ha nyugati nagytestvérek adatokat gyűjtenek rólad, de ha Kína is beszál ... Plusz most rákerestem, de sehol nem találtam olyan oldalt, ahol tételesen listáznák a Deepin-el érkező problémás programokat, tevékenységeket.
Persze lehet (és kell is?)törekedni arra, hogy minél kevesebb adat szivárogjon ki rólad, de az sem megoldás hogy elvágod a hálózati kábelt.
Egyéni preferencia(vélt, vagy valós tudás alapján), hogy mennyire párázol.Te hallottál már olyat, hogy ne vegyél xiaomi telefont, mert kínai, és biztos kémkedik utánnad?
--
A swap kérdése is érdekes. pl. régebben azért volt ajánlott minimum a RAM méretével egyező, vagy nagyobb swap, mert a gép altatásakor oda mentette ki a memória tartalmát, majd ébredéskor onnan olvassa vissza azt. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Necronom #94373 üzenetére
Volt ilyen kártyám sokáig. Nem kell hozzá combos proci, a kártya ma már nem egy erőmű. Egy ilyen legalább 6 szálas proci amit írsz, az jó lesz alá. - illetve ez így relatív, mert ha pl. Stellarist játszol vagy Cities Skylines valamelyik részét, akkor nem a VGA lesz kevés a gépben, hanem a proci, mindegy milyen drágát teszel a gépbe.
-
5leteseN
senior tag
válasz
Necronom #94373 üzenetére
Én megnéznék a Yt-on benchmark videókat. Ott sokszor látszik, hogy melyik CPU-t mennyire veszi igénybe az RX570(Afterburner, eredmények valamelyik sarokba rakva).
Annak a procinak megtudod nézni a Passmark-pontját, és abból és a Yt-videóban látott százalékkal(+amennyit gondolsz tartaléknak) korrigálod és a sok gagyika Palacnyakas(Bottleneck) oldalnál sokkal jobban fogod tudni, hogy közelítőleg milyen teljesítményű CPU-ra lesz szükséged!
Kis szerencsével találsz olyan tesztelő videót is, ahol azzal a játékkal is tesztelnek, amire te is szeretnéd használni. -
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Fogyjunk le!
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- PlayStation 5
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Subaru topik
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- IKEA (HAVREHOJ) tablet vagy laptop tartó
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged