- Mobil flották
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Google Pixel topik
- Milyen GPS-t vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58297 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Nem bántásként vettem hanem jó tanácsként.
Mivel zöldfülű vagyok de fejlődőképes.
Ha már annyit el tudok érni hogy még legalább egy két évig a mostani gépemmel egy stabil biztonságos rendszeren tudok böngészni youtubeozni írni stb anélkül hogy szívnék a folyamatos lassú rendszerrel ami a Win 7-nél volt nekem már megérte áttérni. -
válasz
mirci18 #58291 üzenetére
Ne Winként kezeld a Linuxot.
Ezt ne bántásnak fogd fel. inkább jó tanácsnak! Tudom, hogy nehéz átállni, de pár hét alatt úgy elfelejted a Wint, mint a sicc és megszokod ezt az új XFCE-s rendszert.
A kérdések jelentős része megválaszolhatatlan, ha nem írod le, melyik DE-vel telepítetted a rendszert! (asztali kezelőfelülettel)Teszt képpen (mivel mostanában folyamatosan túlmelegedtem és kikapcsoltam Windows 7alatt) beraktam a youtube-ot a chromium böngészőből.
Youtube-ot nem böngészőből nézünk, főleg nem gyengébb gépen! A Peppermint-es kérdésre akkor van értelme válaszolni, ha tudjuk, melyik felületet használod. Egyébként tegnap kipróbáltam, egész jó kis rendszer lett a Pepper.ezzel is lemaradtam.XFCE kb annyit eszik, mint a PepperMint.
SMTube, minitube, ezekkel nézd a YT videókat, jóval kisebb rendszererőforrás kell nekik.
Benne vannak ezek a tárolókban is . Ezzel lemaradtamVLC-vel is tudsz YT-ot nézni. [link]
Arra, hogy honnan telepítesz, majd visszatérünk, egyelőre jó lesz az is, amit használsz. -
mirci18
addikt
válasz
lev258 #58292 üzenetére
Pont most a héten.
Szétszedtem a laptopom újra is pasztáztam.
Bár több éves paszta volt nem hinném hogy változtat valamin már egy újjabb paszta.
Mert előtte is ilyen értékeket dobott a gép.
Valamiért már egy ideje nem tud normálisan hűlni a gép. régen me volt ennyire túlmelegedve.Magát a gépet már ritkán használom de letöltöm a progit amit írtál a Youtube használatához.
Egyébként köszönöm a válaszokat.
-
mirci18
addikt
válasz
ubyegon2 #58285 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Na szóval sorjában válaszolok a kérdéseidre és a gondolataidra.Nekünk már említetted, hogy nem Windowst használsz, most már neked kell ezzel szembenézned! Ne Winként kezeld a Linuxot.
Eddig cirka 15 évig windows-os voltam. XP majd Windows 7.
Kényszerűségből átléptem A linux rendszerre.
A mai nappal.
Ugyanis eddig az elmúlt egy hétben csak telepítgetni próbáltam és egy két dolgot megérteni.
Hosszabb távon meglátom mennyire tudok eggyütt élni a rendszerrel de szerintem mivel alap dolgokra használom a gépet nagy probléma vagy éppen nagy hiányom nem lessz.Ellenben mivel windows-os voltam 15 évig biztos volt és lessz is jó pár hülye kérdésem hiszen a rendszert eggyáltalán nem ismerem.
De szeretném az idők folyamán ezt pótolni.Mivel telepítesz programokat?
Csakis a gépen található szoftverkezelő programmal.A psensor-t feltelepítettem teszi a dolgát.
Teszt képpen (mivel mostanában folyamatosan túlmelegedtem és kikapcsoltam Windows 7alatt) beraktam a youtube-ot a chromium böngészőből.
480p-ben indítom a videókat. A processzorra pontosabban a két magjára folyamatosan 95-99 C-ot ír.
A proci terhelésre pedig 60-90 százalékot.
gondolom jobb eredményeket pontosabban számokat nem tudok a gépemnél elérni egy másik oprendszerrel sem. Egy pepperminttel sem ugye?Most Linux Mint XFCE-t használok a legfrissebb kiadást.
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
mirci18 #58286 üzenetére
Lehet, hogy külön van nyelvi csomag a Chrome-hoz, írd be a csomagkezelőbe, ha van olyan, akkor csak fel kell raknod.
A telepítés és társainál a jelszókérés az normális, kb. minden disztrón ilyen a rendszer. Nincs is ezzel baj, sőt, ez így jó.
Kodek packot amúgy kb. 10 éve használtam utoljára, aztán bejött a képbe az MPC-HC, a VLC és az SMPlayer, egyikhez se kellett semmit felrakni. A személyes kedvencem amúgy az SMPlayer, nem rossz a VLC-sem, de nekem mindig nagyon szétszórt volt a menüjének elrendezése.
Cifu: KDE-n erre vannak beállítható / letölthető widgetek. Azokat ismered?
-
mirci18
addikt
válasz
CPT.Pirk #58284 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
(#58283) colomb2
Akkor vírusirtót nem keresek.
A rendszerem magyarul használom magyar billentyűvel.(#58284) CPT.Pirk.
Tudomásom szerint a Windows-nál is kell kodek pack a vlc-túl de akkor ezek szerint rosszul tudtam.
A jelszókérés alapból zavar.
Szerencsére a gépnél belépéskor nem kéri mivel automatikus belépésre állítottam.
De minden rendszergazdát igénylő folyamatnál kéri:
-Telepítés
-Beállításokon változtatás
-StbMindenesetre eddig az első benyomások alapján tetszik a rendszer.
Egész gyorsan lehet vele netezni a korához és a specifikációjához képest ami a gépemről elmondható. -
válasz
mirci18 #58282 üzenetére
Nekünk már említetted, hogy nem Windowst használsz, most már neked kell ezzel szembenézned! Ne Winként kezeld a Linuxot.
Mivel telepítesz programokat?
Utolsó:
szeretem figyelgetni a rendszeremen a hőfokokat és a proci memória terhelését.
ezt hogyan tudnám kivitelezni Linuxon?psensor
Ha már itt tartunk, bemutatom az egyik igen hasznos weboldalt, remek alternatíva kereső.
A psensor terminalos alernatívája a
sensors
terminal parancs, lehet, hogy a psensor előtt célszerű ennek a sensors-detect parancsát is lefuttatni, hogy detektálja az érzékelőket a gépben. Ha telepítéskor valamit kér, azt is telepíteni kell, talán az lm-sensor lesz az.Sikerült Live rendszerből telepítenem a Linux Mint-et.
Ha elárulnád, melyik DE-vel telepítetted, emennyivel többet lehetne segíteni.....
Van, ahol tálcára is ki lehet rakni applets-eket:
-
-
Rimuru
veterán
válasz
mirci18 #58281 üzenetére
Letezik flash es most mar megint fejlesztik is, viszont ott van a HTML5 szoval chromiummal elleszel (flash-t sehova se ajanlom)
Ne akard kikapcsolni jelszo kerest, te biztonsagod is, felejtsd el a windowsos gondolkodast.
Van benne magyar, gondolom a rendszered angolul hasznalod ezert angol o is.
"live" virusirto (ami mindig fut a hatterben) szerintem felesleges, ettol fuggetlenul neha lehet futtatni ellenorzeseket -
mirci18
addikt
Hirtelen lenne is pár kérdésem amire örülnék ha tudnátok válaszolni.
Elősször is.
Ahhoz hogy neten vagy a gépen filmet nézzek mire van szükségem?
Értem ezt úgy hogy windows-nál kellett a böngészőnél flash player meg egy két kiegészítő.
A gépre meg helyi videózáshoz egy vlc és egy kodek pakk.Eddig telepítettem a chromium-ot. A VLC-t és egy kodek csomagot (multimédia kodekek néven találtam).
Másik: Ki lehet kapcsolni a jelszó kérését ha telepíteni akarok valamit vagy engedélyezni?
Megint másik.
Lehet valahogy a Chromiumot magyarítani?
Nem életbevágó mert elvagyok vele angolul is.Harmadik:
Szükséges e valamilyen vírusirtó vagy tűzfal a gépre? Ha igen ki mit ajánl.Utolsó:
szeretem figyelgetni a rendszeremen a hőfokokat és a proci memória terhelését.
ezt hogyan tudnám kivitelezni Linuxon? -
mirci18
addikt
Hirtelen lenne is pár kérdésem amire örülnék ha tudnátok válaszolni.
Elősször is.
Ahhoz hogy neten vagy a gépen filmet nézzek mire van szükségem?
Értem ezt úgy hogy windows-nál kellett a böngészőnél flash player meg egy két kiegészítő.
A gépre meg helyi videózáshoz egy vlc és egy kodek pakk.Eddig telepítettem a chromium-ot. A VLC-t és egy kodek csomagot (multimédia kodekek néven találtam).
Másik: Ki lehet kapcsolni a jelszó kérését ha telepíteni akarok valamit vagy engedélyezni?
Megint másik.
Lehet valahogy a Chromiumot magyarítani?
Nem életbevágó mert elvagyok vele angolul is.Harmadik:
Szükséges e valamilyen vírusirtó vagy tűzfal a gépre? Ha igen ki mit ajánl. -
lev258
veterán
válasz
csongi #58271 üzenetére
A Nyelvi beállítások menüben jártál már? Telepítés után ott lehet a maradék csomagokat feltenni.
mirci18: Sokan azt elfelejtik, hogy annak idején a Windows-zal is megismerkedtek, megtanulták a használatát. Linux esetén is ugyanez a helyzet, végig kell járni az utat. Csak ez valahogy kimegy a fejekből, aztán a Linux meg megy ki az ablakon. -
mirci18
addikt
válasz
Rimuru #58273 üzenetére
Azért így próbáltam mert pendrive-ról való telepítésnek más megoldást nem láttam live Linuxos pendrive menüjében.
Tegnap próbáltam telepíteni úgy ahogy ti írtátok:
Beléptem a Live rendszerbe majd az asztalon a telepítés ikonra kattintottam de valamiért hibát jelzett telepítés közben és kevés memóriát is írt.
Valószínűleg user error de akkor nekifutok újra a telepítésnek ahogy ti írtátok.Köszönöm a válaszokat.
Maga a Linux rendszer nagyon új még nekem. Egyenlőre bonyolultabbnak tűnik mint egy windows de hátha ezen túl tudunk lépni idővel és megszokom.
-
mirci18
addikt
(#58170) growler
(#58171) Frawly
Köszönöm a segítséget és a tippeket.
Jelenleg ott tartok Linux ügyben hogy Rufussal kiírtam pendrive-ra a Linux mint-et.
Feltelepítettem OEM módban.
Utána regisztráltam volna magam.
Közben elvileg net csatlakozásra az Ethernet vagyis a kábeles megoldást választottam ki.
Beléptem a rendszerbe de most ott tartok hogy nem tudok wifire csatlakozni. Ugyanis nem látom az elérhető wifi hálózatokat. S a rendszer sem jelzi őket.
Mi lehet a gond.
Tudnátok segíteni? -
csongi
veterán
Wifi megoldva.
Magyarosítani szeretném a Mozila firefoxot, és a thunderbirdet.
Ezt hogyan lehet?
Cinnemont -
Slownz
senior tag
válasz
Flowtation #58252 üzenetére
Köszi, hol találom ezt a modot?
-
csongi
veterán
Sziasztok
Probalkoztam Ubuntuval, most egy cinnamont teszek fel.
Acer Asspire 3105 latopra.
Minden mukodik, csak a wifi nem.
Frissitettem a drivert, de csak nem latja.
Utp kabellel minden ok.
Mit lehet tenni? -
HDD az, értem. Ennél sem értem, miért nem volt jó a Linuxos fájlrendszer, mert van olyan, ami nem naplózó, ha ez zavart. Az SSD-t már kiveséztétek, láthatóan jobban processzorozik másoláskor a mount.ntfs.
Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
Egyszer kell megszerkesztened, utána csak bemásolod az érintett részt.
-
csixy
addikt
Manjaroban hogyan lehet megszabadulni ettől a sok feketeségtől? Megértem én, hogy kíméli a képernyőt, de a szememet nem.
(#58264) Frawly: Értem , köszönöm! Csak emiatt megint két linuxban kell majd editálnom az fstabot. Megoldom.
-
Frawly
veterán
válasz
0xmilan #58261 üzenetére
Ez nagyon állat! Kár, hogy nem grafikus, hanem text üzemmódos, de jópofa. Terminálos verzió van belőle?
(#58263) csixy: nem gyilkolja jobban, de Linux alá linuxos fájlrendszer való, jobb teljesítményt lehet belőle kihozni. Az NTFS-nél ráadásul nem megy a discard TRIM, csak az fstrim, és az NTFS-nek a CPU overheadje is nagyobb, mint mondjuk akár egy szoftveres AES256 titkosításnak. Ha van exfatos partíciód, akkor felesleges mellé NTFS-ezni. Persze maradhat is akár, kárt nem csinálsz vele, csak nem a legoptimálisabb megoldás.
mindenki: kijött 7-én végre a 4.15.2-es kernel, amiben nem csak a Meltdown/Spectre2 elleni folt van benne (PTI a 4.11-től és retpoline a 4.14-től), hanem a Spectre1 elleni is (user pointer sanitization), ezekhez nem kell fent lennie mikrokódnak, új BIOS-nak, mert tisztán szoftveres javítások. Archon már elérhető, akinek nagy az archa, frissítsen. A böngészők rég foltozva vannak mindhárom sebezhetőség ellen.
-
Frawly
veterán
Amit eredetileg kérdezni akartam: van Linuxra ilyen animált personal assistant, mint Windowsban volt az a zöld papagáj, vagy az a lila Bonzi gorilla, vagy Office-ban is Clippit? Jópofa lenne, de nem találtam.
Labdapattogtatós widgetet is keresnék, amilyen KDE3-4-ben volt bouncy ball, KDE5-ben kivették, de újra elérhető. Viszont nekem Gtk-s környezetbe kéne.
-
Fogjuk rá, hogy értelek. Nincs ezzel amúgy gáz,csak ne áruld el honnan ollóztad össze!
Most akkor jól értem, lesz több felhasználó, külön belépő/jelszó párossal?
ami fura:
defaults - Az adott fájlrendszer alapértelmezett csatolási opciói kerülnek használatra. Ezek például az ext4 esetén: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async.
Mivel ez nem ext4, így most nem ugrik be, hogy az exfat-ot hogyan kezeli, pedig valahol olvastam. A fenti felsorolásból kell minden neked, mert ha nem akkor a defaultot ki is lőheted. Persze alapeet, hogy ha működik valami és nem tudjuk miért teszi ezt, akkor inkább ne akarjuk megjavítani!
Most látok valamit az umask opcióról....
A rw írás-olvasási hozzáférést ad; umask opció elveszi a kijelölt jogokat - például a umask=111 elveszi a végrehajtás jogát. A gond az, hogy ez elveszi a végrehajtás jogát a könyvtárakról is, ezért a dmask=000 opcióval kell korrigálnunk. Lásd Umask.
Ezen opciók nélkül minden fájl végrehajtható lenne. A showexec opció is használható a umask és dmask helyett, mely a végrehajtható Windows fájlokat (com, exe, bat) végrehajtható színnel jelöli. forrás
Na ez nekem magas, életemben nem láttam ezeket, de egyik kezeddel megadod a jogot az umask-kal, a másikkal elveszed dmask-kal.
Ennek utána kéne nézni frissebb aggyal, főleg ha az umask-ot is próbálom értelmezni.
Egyelőre szerintem ne piszkáld, de tényleg, honnan ollóztad az opciókat? Az umask 000 szerintem értelmetlen, mert ez éppen elvenné a jogokat bizonyos meghatározott szinteknél, de te a tiltást nullával oldod meg, ami meg engedélyezi azokat, amit tiltani akarsz. Próbáld azt onnan kivenni, bár valószinűleg hatástalan a rendszernek így.
Nálad egyébként fura módon, de működnek azok a dolgok is, amiknek abban a formában nem is biztos hogy működniük kéne!
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #58233 üzenetére
Kössz. Most nem lettem magabiztosabb.
Azt kérdeztem, hogy az exfat partíciód csatolásához Te milyen sort írnál az fstab fájlodba nnnna!Emlékeztetőül én ezt ollóztam ki valahonnan, működik is, de van-e rajta csiszolni való????
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0 -
Rimuru
veterán
válasz
Flowtation #58252 üzenetére
mindenki
pussyszerenykedik ezert megcsinaltamLinux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)
-
Flowtation
őstag
válasz
Slownz #58062 üzenetére
Szia!
Nem tudom aktuális-e még, de kiderült, hogy van a deepin-ben live, a failsafe módot kell elindítani és azzal live-ként indult. Én is ma jöttem rá, próbaképp indítottam a fail-t, és láss csodát. (Ráadásul van is benne alapból gparted, szal tudtam a méretezni a partíciót, telepítés előtt.)szerk:
Én is támogatnám a linux programok topicot. Vagy a nagyobb részt az összefoglalóban. -
Sajnos ennyi tenni akaró topiklakó nem lesz, inkább sokan azt mondják, ott a Kezdő topik, jó az erre, mi a baj vele? Azon kívül, hogy egybefolyik minden és áttekinthetetlen...., igazából téma alapján ide illik, az tény.
Lehetne valaki (akát többen is) technikai Topikgazda az Összefoglaló kialakítására és frissítésére.
Mondjuk a mostani Tg szerepeket már úgy is osztják ki, hogy szinte semmi egyéb jogosultság, majd később meglátjuk, megérdemli-e a bizalmat. Ez technikai szerepkörnek tűnik. -
hát a stílusod olykor nekem sem a kedvencem, de a munkát azt rendesen beletetted, ezt kár is lenne vitatni.
Köszi az elismerést, a kritika meg jogos. Még jó, hogy nem sejted, ez a finomított stílus tartalmazott némi önkontrollt időnként, de valóban több kellett volna. Különben ehhez képest teljesen bagatell dolgokért tanácsoltak el, a mögöttes hajtóerő pedig az volt, hogy simán jobban tudták, hogy én mire gondolok, mint saját magam! Ezzel nehéz küzdeni, kb annyi esélye van, mint anno hallgató koromban végrehajtani az Ügyeletes Tiszt parancsát, hogy ne pislogjak, ha hozzám beszél.
Mindent összevetve, alkalmatlan voltam eme nemes feladatra, viszont tényleg nem lesz könnyű másik hülyét találni.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #58245 üzenetére
Ja így már más. Akkor lenne értelme a dolognak, már csak kellene legalább 8-10 ember hogy szét lehessen osztani a kategóriákat és össze lehetne szedni egy jó részét. Na itt fog elhalni a dolog
Cyrin: na de akkor elvileg ilyet lehet nyitni, ezzel elvileg nem volt gond, nem? Lásd fentebb.
-
Cyrin
addikt
Eredeti javaslat az volt (többek között) hogy legyen egy Linux alkalmazások, játékok topic.
Az összefoglalósdi kevés ehhez a témához.
Tényleg sok alkalmazás van amiről érdemes tudni, ezek telepítését is meg lehet beszélni (nekem pl nemrég volt gondom a Viber telepítésével, el is kellett vele játszadozni, mire sikerült mivel a honlapján levő deb file nem akart települni, aztán rá egy hétre észrevettem hogy benne van a flatpak-ban
)
Van pl a drafsight, autocad felhasználóknak 2D-ben, na ott is volt egy időben gond a linuxos használattal, amit meg lehetett oldani, szóval volna ott megbeszélni való sztem.
Aztán van aki video, vagy zeneszerkesztésre használná, esetleg minél jobb minőségű zenehallgatása (pl audiophil linux, jöhetnek a különböző dac-ok linux kompatibilitásai stb.)
Sokszor van gond a pulseaudioval pl. Ezeket is lehetne oda irányítani.A kezdőknek különösen hasznos lenne sztem egy ilyen topic.
És akkor még a játékok és azok telepítése (wine, playonlinux stb) is egy külön fejezet.
stb-stb...
-
válasz
Frawly #58244 üzenetére
Várjál, valamit félreértettél. Gyakorta előfordul, mint most is.
Egyébként amiket használok/tam, azokban úgy emlékszem telepítve volt a fw- free része, a non-free firmware-eket kell külön felrakni tárolóból, ahol benne van. Most hirtelen a Debian van előttem virtuálisan, ott látom, hogy így van. -
Ja, valóban csak nyűg ez a Tg dolog, bár lehetne értelme, de gondolom mások a priorítások. Az biztos, hogy a nagybetűsöknél eléggé marginális téma a Linux, kb annyi, mintha megjelenne egy RGB-s Xiaomi elektromos légycsapó és annak lenne külön topikja.
A hsz-ek között valóban nincs értelme ilyen kategorizált dolgokkal operálni, persze van arra is lehetőség, ha valaki(k) összehoznak valamit az Összefoglalóba és azt be lehet rakatni a nagyemberekkel.
de egy összefoglaló Linux programos már sok lenne...
Erre van lehetőség, mert új topikot lehet létrehozni bármikor, csak amiatt halt el a dolog, hogy mi csomagban szerettük volna a megújítás/összevonás részeként és annak elutasítása után hamvába halt az egész.
Igazából most fogja magát valami és létrehoz egy ilyen topikot, azzal nem volt bajuk, akár meg is csinálhatjátok azonnal és ha majd felfut, akkor lehet az első hsz-ből egy Összefoglaló Tg-vel akár. Az is megoldható, hogy van egy külön Logoszférás topik és ebbe a létrehozott alkalmazások nevű topikban fejezetek vannak linkelve és a Logoszférában lehetne bővíteni az adott fejezetet. Ehhez viszont mégiscsak célszerűbb Tg jogosítványokkal rendelkezni valakinek.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58221 üzenetére
Várjál, valamit félreértettél. Én azt mondom, hogy Arch alatt eleve telepítve jön a linux-firmware csomag. Bár lehet Minten is így van, ezt nem tudom. Annak tudatában vagyok, hogy a tárolókban benne van általában a legtöbb disztrónál. Viszont Minttől nem lesz nagy az archod, max. a leheleted lesz jobb, mentás-fahéjas.
-
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #58242 üzenetére
Itt szerintem nem sok értelme lenne, túlságosan egybefolyna minden mással. Meg ez nem azt jelenti hogy ezért topikgazda akar lenni valaki, az leginkább csak nyűg
(de komolyan, még a Windows defendernek is van külön topikja, de egy összefoglaló Linux programos már sok lenne...)
szerk: hát a stílusod olykor nekem sem a kedvencem, de a munkát azt rendesen beletetted, ezt kár is lenne vitatni. Nagy kár szerintem, hogy olyan makacsul ragaszkodtál az előbbihez, mert még egy ilyen "hülyét" (ezt most a szó legnemesebb értelmében írom) nehéz lesz találni a pozícióra. A saját megnyilvánulásaimmal sem vagyok mindig elégedett, még mielőtt félreértenél, de igyekszem önkontrollt gyakorolni. Nálad talán ez hiányzott egy kicsit. Kár érte, kiváló ügynök volt
-
nem szeretik a modik (se)
Köszi!
Én vettem a lapot amúgy a bejegyzéseddel kapcsolatban. Volt egy csapat meg szerintünk haladóbb elképzelés is a Linxos topikok megújítására, de tegyük hozzá, hogy a Linuxos közösség nemkezdő feléből is sok ellenző volt, ami azért is érdekes, mert ők pont letojják a kezdő részleget...... Általában ez van mindenütt, ha valamit valakik meg szeretnének reformálni!
Ezúton is üdv a földhözragadt Linuxosoknak!
Viszont itt a nagy lehetőség, mielőtt elavul teljesen a sokak által amúgy is haszontalan Összefoglaló, jelentkezzetek Topikgazdának és hajrá!!!
Látom vannak valóban jó ötletek, kezdjetek bele valami értelmes dologba.(#58241) Dave™ Ahogy mondod, egyetértünk ebben, volna mit véleményeznem az ügyön, de akkor hamar űrsikló lennék!
-
Dave™
nagyúr
Azért én el tudok képzelni egy olyan ajánlót, hogy:
Elérhető böngészők:
-Chrome
-Chromium
-Firefox
-Opera
-Vivaldi
...Tehát nem egy ajánlat kategóriánként, hanem a népszerűek, abc sorrendben, hogy mindenki lássa nem szegényes a kínálat. Meg N+1 kérdést meg lehetne vele spórolni. Aztán lehetne picit kombinálni is, ha akarjuk: Pohotoshop alternatíva - GIMP, Krita stb. Illustrator alternatíva - Inkscape, Gravit designer stb. Sokakat pont az alkalmazások kérdésköre tart vissza, nincs rendesen összeszedve. Persze lehetne itt is, de kicsit szétfolyna. Meg mehetnének az újdonságok, frissítések, kiegészítők stb. Simán meg lehetne tölteni értelmes tartalommal, és szeparáltan jobban működne, szerintem.
szerk: könnyebb lenne úgy lobbizni, ha lenne legalább egy linuxos házigazda...
ubyegon2: pedig pillanatok alatt találok tényleg felesleges topikokat, amikkel nincs senkinek semmi baja. A haladóból nem tudom kinek mi gondja van ezzel, ha fel vannak sorolva elérhető szoftverek. Annyira szerintem senki sem büfé, hogy ismer minden alternatívát. Pl. én jó ideje használok vektorgrafikus szoftvert, aztán a Gravitról mégsem tudtam. De vannak egzotikusabb Office csomagok, zeneszerkesztők stb.
-
Dave™
nagyúr
Lehet nem lenne hülyeség nyitni egyet. A sima linuxos topikokban elveszik az a néhány bejegyzés, így egy helyre össze lehetne gyűjteni mindent, az első hozzászólásban pedig lehetne kategorizálva vezetni egy ajánlót. Példaként mondom, hogy facebookon az Ubuntu oldalán szokott lenni hasonló ajánló, és néha nagyon jókat találok ott, a legutóbbi pl. a Gravit designer nevű vektorgrafikus szerkesztő volt, aminek előtte a létezéséről sem tudtam.
-
Cyrin
addikt
Kerestem a Linux alkalmazások topicot, de valahogy nem találtam...
Így aztán ide:
A new version of VLC has been released — and, yes, it finally includes VLC Chromecast support! -
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
válasz
DrojDtroll #58227 üzenetére
(#58213) Lathronos Neki új most, erre reagált kéklufi meg én is! Félreértetted a dolgot.
(#58229) csixy Aki a géped elé ül az ugyanazt tudja csinálni, mint Te, ha más felhasználót csinálsz neki, akkor viszont a jogosultságokkal kell operálnod, ettől az FSTAB-tól semmi nem fog függeni.
(#58230) Lathronos
Ahogy azt kéklufi leírta, mivel ez rolling, csak az eleje lesz nehéz, akár a normál telepítésnél, utána már nudli az egész.
Kicsit persze most képezned kell magad és az Openboxos blogbejegyzéssel se maradj le nagyon!
(#58232) CPT.Pirk
Na jönnek már a gondok, itt is a manuelekkel van baj. Arch vonalon nincs unattanded módszer, mint Debiannál?
-
-
válasz
Rimuru #58223 üzenetére
Ne kicsinyeskedjünk, kezdésnek jó az az Archmerge is....szerinted Ubi alapról egyből mezei Archra kéne váltani?
(#58225) kovaax
Simán felmegy, de gondolom okkal nem rakták bele az Ubuntu/Mint-be, majd csak a 18/19-ben lesz benne. Az intel-microcode belekerült a mostani verziókba is persze [link]
Debianban az intelest is érdekesen oldották meg. [link]
-
kovaax
őstag
válasz
ubyegon2 #58221 üzenetére
Van azért frissebb is:
https://packages.ubuntu.com/bionic/amd64-microcodehttps://packages.debian.org/buster/amd64-microcode
Ha jól nézem, a Stretch-re fel lehet rakni, az uborkát nem ismerem annyira.
-
válasz
Frawly #58216 üzenetére
Alapból tartalmazza a firmware-t, ez jó lehet, bár az arcom mégsem ettől változik majd.
Némi fw itt is akad.
(#58219) kovaax
Ezek benne vannak a tárolókban, az AMD viszont már igencsak régóta van ott.
(#58213) Lathronos
Ez komoly lépés! Várhatjuk lassan az Archos remastereket?
(#58212) csixy
Ezt a bárkit hogyan érted? Bárki bárhonnan vagy hogy? Vagy, aki a géped elé ül?
-
kovaax
őstag
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
Kellene egy live lemezt készítenem. Ubuntu szerverből dolgoznék. Lehetséges az, hogy valahogyan teljesen bekonfigurálok egy gépet és live lemezt készítek belőle? Kellene ssh, egy-két apróbb program, illetve egy script automatikus indítása. A scriptnek arra a médiára kellene mentenie az adatokat amin a live lemez van.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #58216 üzenetére
Előző hsz. folytatása, kicsúsztam a szerkesztési időből. Szóval Arch szinte minden téren a legjobb disztrók közé tartozik. Egy dologba tudok vele kapcsolatban belekötni, hogy sok program csak az AUR-os tárolóból érhető el, és ha fel akarod tenni, akkor előtte forráskódból fordul le minden (kevés kivétellel), egy kicsit lassú, körülményes ez a része, de ezt megszüntetendő csinálhatnának hozzá bináris user-tárolót, meg több fontos csomagot betehetnének a hivatalos tárolóba, de ezt feltehetőleg nem lustaságból nem lépik meg, hanem nincs elég csomagfenntartó az összes csomag rendszeres karbantartására. Az Uborkának, Debiannak, Mintnek ezen a ponton van előnye, azokban az alap tárolókban is több csomag érhető el, és ott könnyebb PPA-t hozzáadni. PPA-féleség van Archra is, csak nagyon kevés, nem népszerű, nincs elterjedve a használata.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58205 üzenetére
Ha Archot használnál te is, akkor nem csak az archod lehetne nagyobb, de az pl. alapból tartalmazza a kernel mellett a linux-firmware nevű csomagot, az tartalmazza az AMD CPU-kra mikrokódot. Bár ahogy tudom, Spectre1-2 ellen még nincs kint AMD-kre a mikrokód. Intel procikhoz viszont az Arch sem tartalmazza alapból a mikrokódot, hanem külön fel kell azt tenni a tárolóból az intel-ucode csomagot telepítve. Windows alól is létezik egy technika, amellyel BIOS-frissítés nélkül lehet mikrokódot betölteni a procihoz. Viszont azt ne felejtsük el, hogy az AMD még nem tolt ki mikrokódot a problémára, az Intel meg igen, de nem az összes procihoz, és ez a mikrokódcsomag is vissza lett vonva, mivel stabilitási problémákat okozott. Már a Microsoft is letiltotta az erre épülő védekezést, így ha valakinél fentmaradt a mikrokód, akkor is hatástalan lesz.
Viszont ez az egész elméleti, mivel az újabb kernelek foltozva vannak Meltdown ellen, illetve Spectre v2 ellen is (retpoline, ez a fajta védekezés nem igényel mikrokódot, és a régebbi kernelágakba is backportolják). A Spectre v1 ellen is lesz szoftveres javítás, amihez szintén nem kell mikrokód, az majd a legújabb kernelben jön ki (4.16, de majd idővel megkapják a régebbi kernelágak is).
(#58213) Lathronos: üdv a klubban. Nagyon jó disztró, nem lehet vele mellényúlni. Ha a telepítés megy, átlátod, onnantól sétagalopp, és ezt újratelepíteni sem kell többet, nincs disztrófrissítés. Az Arch Wiki nagyon jó, ha valami nem menne, mindenre kitér részletesen, nem kell fórumon kérdezgetni semmit. Annak sem szabad felülni, akik azt mondják, hogy mivel túl friss csomagok vannak benne, meg rolling, ezért instabil, mert ez tömény bullshit. Már több mint 2 éve használom, de semmi nagyobb problémám nem volt vele, mindent meg tudtam oldani, és frissítés sem tört el soha semmit, nem volt vele szívás egyáltalán, ami az ubi/debillány-féle/alapú fostalicskákról nem mondható el (azok különösen disztrófrissítésnél tudnak borulni, mint a bulgár bili). A legjobb része, hogy minden csomag friss, nem kell régi verziók miatt szívni, minden megy, és az újdonságokat is hamar kapod meg (kernel, mesa, stb.).
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #58181 üzenetére
Igen, te már írtad, hogy választható abban a remasterben az LXDE, de már csak azután, hogy hozzászóltam. Nyilván most már felfogtam, de legelőször nem állt rendelkezésre ez az infó.
Az Ubuntunál ez az amazonos kiskapu csak egy időben volt benne (akkor is csak a Unity-verzióban), utána kiszedték. Egyébként nem emiatt nem ajánlottam akkoriban, hanem a Unity miatt, elcseszett felület, KDE-nél is nagyobb gépigénnyel, nagyon sok kezdő kedvét vette el. A Mint pont azért tudott sikeres lenni, mert kihasználta Uborkáéknak ezt a gáz lépését.
-
csixy
addikt
Ez jól van-e így az fstab fájlban, hogy bárki tudja írni, olvasni, futtatható fájlt használni róla?
#exfat felveeve
UUID=F410-05AD /Taaroloo exfat defaults,auto,umask=000,users,rw 0 0köszi!
-
Sziasztok!
Mageia van az egyik melohelyi gepemen.
Telepitenek ra Teamviewert, de hianyol tobb qt5webview....so.5 es hasonlo nevu csomagot.
Mindegyiket feltelepitettem, reboot, stb, de igy is hianyolja ugyanazokat. Probalnam ujra telepiteni, de szol, hogy mar fent vannak, nem kell telepiteni oket.Mi tudok kezdeni vele, hogy eszrevegye, hogy ezek mind fent vannak?
Illetve ez egy altalanos kerdes is akar lenni, mert mas proginal is ugyanez a szitu: sublime text, intelliJ, nodejs, virtualbox, stb. Ezek mind mas "telepithetetlen" csomagot hianyolnak.
Hogy lenne erdemes ezeket kezelni?
Itthon virtualisban feltettem egy tiszta mageia-t es ugyanezt tapasztalom, mint bent, szoval nem az ottani telepites van eltorve.
Masik disztrora atallas rengeteg munkaval jarna, mert egy rakat ceges cuccot kene kezzel telepitgetni, ami a ceges Mageia image-en alapbol fent van.Ezert eloszor megprobalnam megoldani a fenti telepitesi gondokat.
Ehhez kellene nemi segitseg.
Kossz elore is!
-
válasz
Tails111 #58209 üzenetére
Szerintem soha. Mióta az eszemet tudom, egyetlen alaplapon volt lehetőségem bios-t frissíteni. Kíváncsiságból mindig lecsekkolom az eszközöket firmware téren is és, ahol lehet frissítek. Ma már így megy ez a bios dolog is, mint a mobiloknál az újabb ROM, amit ma megveszel, jó esetben kap még egy frissített verziót és szevasz! Kivéve a használt autó árban lévő többnyire statustelókat.
Még nem tudtak meggyőzni, hogy félmillát megér bármilyen szifonX is....annyival nem jobb, ha jobb, mint a többi premium teló.
-
Tails111
aktív tag
válasz
ubyegon2 #58208 üzenetére
Régebbi gépekre mikor adnak ki bios frissítést?
Ma már az a divat míg új a cucc alaplap vagy noti kap pár optimalizáló bios frissítést esetleg hibajavítást 2-3 évig max . Utána már nem nagyon. Dell munkaállomásokra írnak még 4-5 év után is de átlagos hardverekre nem.Ha bios frissítéssel akarnák ezeket a problémákat kezelni hány millió eszköz bios-át kellene átírni.
-
válasz
CPT.Pirk #58207 üzenetére
Majd kiderül akkor, mindenesetre az Ubuntu és a Mint tuti nem fogja magától telepíteni a microcode-ot, a Rendszerbeállítások egyik menüpontja alatt lehet ezt felrakni és ez jelszavas menüpont!
&(#58206) lev258
Mert a többség azt tudja, hogy a BIOS-t kell frissíteni (ami megfelel ennek). Windows oldalon ez az egyik fontos védelem az említett hibák ellen.
Ez a bios-frissítés is érdekes dolog, mert szerintem ez sem jut eszébe az emberek 90 %-ának, akinek eszébe jut, az sem biztos, hogy neki mer fogni a bios frissítésének. De lehet, hogy tévedek.
-
válasz
CPT.Pirk #58204 üzenetére
Akkor vagy én olvastam félre valamit vagy rosszul írták ezt a dolgot, minden esetre azért lenne ez így fura, mert gyakorlatilag senkinek nem jutna eszébe a microcode-okat frissítgetni, az emberek jó része nem is tudja, mi a manó az. Ezek szerint ők csak úgy vannak hagyva?
Végülis mindegy, ha a kernelben ugyanezt el tudják érni, mint a microcode gyári javításával. Majd megpróbálom visszakeresni, hol olvastam erről.
-
válasz
CPT.Pirk #58201 üzenetére
Jó kis ketyere ez, mióta rátaláltunk a processor.nocst kernel opcióra pár hét alatt.
Na várjunk, nem a frissitett kernelnek kéne tartalmazni a microcode-ot? Én ezt tudom. AMD-nél nincs is új microcode.
(#58202) Tails111
Én is okosodni járok ide, de már inkább csak felejtek abból a rengetg infóból, amit itt össsze tudtam szedni.
-
Tails111
aktív tag
Ennyivel is okosabb lettem köszönöm mindkettőtöknek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Linux kezdőknek
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Nintendo Switch 2
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile (ARPG)
- Renault, Dacia topik
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Counter-Strike 1.6
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E7270 - i7-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged