- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Milyen okostelefont vegyek?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Slownz #59097 üzenetére
Szia!
Rossz hírem van, mert az FSTAB-ban kell operálnod.
Tudnod kell hozzá a partició számát (sdx?) és ez alapkján a blkid terminal parancsban kiolvasod az UUID-ot és azzal szerkeszted be a megfelelő sort az FSTAB-ba.
példa:
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/ubyegon/Data ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 0
Értelemszerűen nem ext4 lesz nálad. noatime sem kell
beraknád az FSTAB-ot ide?
cat /etc/fstab
kimenet(#59098) CPT.Pirk
Van már egy kész particiója Win alatt, de szerintem ha fájlkezelőben rákattint, akkor azt becsatolja a /media alá (már rég nem /mnt) így gyakorlatilag csak ezt az elérési utat kell megadni az UUID-dal az FSTAB-ban.
szerintem -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Slownz #59097 üzenetére
Fstab-os felcsatolást kell csinálnod. Ennek az a módja, hogy a /mnt alá csinálsz egy tetszőleges mappát, ahhoz a mappához adsz hozzáférést a saját felhasználódnak, majd pedig az fstabban létrehozol egy új bejegyzést, amit a torrentes partíciódat fixen felcsatolja a /mnt/mappád alá.
-
Slownz
senior tag
Sziasztok!
Olyan megoldást keresek Ubuntu 16.04 Gnome alá, amivel egyszerre tudom használni az NTFS HDD-im tartalmát a Win10-el.
Használat alatt azt értem, hogy tudják rájuk új fájlokat menteni is.
A jelenlegi probléma az, hogy bár a Linux automatikusan felismeri a partíciókat, az egyéb programok (pl. Transmission, DeadBeef) rendszeresen meghülyülnek, hiába töltök le valamit Linuxon, újraindítást követően azt írja ki, hogy nem találja a fájlt, ha az NTFS partícióra mentek. Azt szeretném, ha letöltök egy torrentetet linuxon, Windows alatt is seedelje és vica-versa.
Ha jól értem, az fstab-os autommount megoldás nekem nem lesz jó, mert az a Linux-ra hoz létre egy mount könyvtárat. Ekkor hova mentem az új fájlokat? Hova mutasson a torrent fájl, hogy ne hülyüljön meg?
-
Lacc
aktív tag
Egy éve még rossz volt, ököl szabály, hogy az Xorg stabilabb mint a Wayland (mai napig, Ubuntu is azt használja alapból a 18.04-nál), bár pont az utóbbira mondják, hogy több mindent támogat, mégis bugos volt.
Ha csak egy tap, vagy dupla tap (érintés) az az bal egérgomb, vagy dupla klikk funkció kell, akkor nincs probléma, de ha további gesture-k is, mint jobb klikk, scroll, multi-touch lehet probléma. Esetleg ha kis gyerek használja, aki egy másodperc alatt 10-20 érintést is lead a képernyőn, és attól néha laggolhat (bár ezt csak Iiyama monitornál tapasztaltam)
-
zoltanz
nagyúr
LXDE asztali környezetnél, hol tudom megadni milyen programok induljanak automatikusan? Köszönöm.
-
qwertly
addikt
Sziasztok!Linuxmint alatt,mit kell tennem hogy sima felhasználó alatt indított a terminálból a sudo su nem fogadja el a root jelszót.Pedig tudom jó lett beírva.
-
válasz
Frawly #59085 üzenetére
megnyekken, mert valami szkriptből feltelepített hulladék, nincs beállítva
Eddig nem így aposztrofáltad a Manjarot!
Csak a grub-update miatti kernel panic volt, de az megvolt minden Arch alapúnál egyaránt, ez meglett volna a pure Arch install-lal felrakott disztró esetén is. Azért nem szuttyogok az Arch telepítéssel félnapokat, mert ha az összeomlana, akkor tutira arcidegzsábát kapnék, ha meg felrakok 10 perc alatt valami telepítősegédes Arch-ot, akkor csak tudomásul veszem, hogy ez is megnyekkent!
Ez van.
Nekem aztán mondhatjátok, amit akartok, csak a saját tapasztalataimra tudok hagyatkozni és ez kezdő szinten nem kevés. szerintem
Különben meg fel kellene, hogy világosítsalak, mert pont, hogy ennél a script-tes megoldású ArchmergeD-nél lehet 100 %-ig tudni, hogy miket telepítesz fel, ott vannak felsorolva a script-csomagok, már eleve fel sem teszed azt a csomagot, ami nem kell, például printer, bluetooth, etc., a többi scriptcsomagból is kikommenteled, ami nem kell vagy beleírod, amit pluszban szeretnél, mented és utána futtatod. Az alaprendszer meg maga az Arch pure! Kiválasztod a szükséges DE-t vagy WM-et és utána jönnek a scriptek. Ennél kevés átláthatóbb telepítést láttam eddig, ha megnéznéd, tudnád is miről van szó, így csak mondogatod, hogy így a scriptes telepítés meg úgy.
példa a fentiekre: (itt például kicserélem a transmissiont a qbittorrentre és nem a telepítés után kell kínlódnom) a pirosakat módosítottam a scriptben most
echo "Installing category Internet"
sudo pacman -S --noconfirm --needed chromium
sudo pacman -S --noconfirm --needed filezilla
sudo pacman -S --noconfirm --needed firefox
#sudo pacman -S --noconfirm --needed hexchat
#sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-cli
#sudo pacman -S --noconfirm --needed transmission-gtk
#sudo pacman -S --noconfirm --needed
sudo pacman -S --noconfirm --qbittorrentecho "Installing category Multimedia"
sudo pacman -S --noconfirm --needed clementine
sudo pacman -S --noconfirm --needed deadbeef
sudo pacman -S --noconfirm --needed openshot
sudo pacman -S --noconfirm --needed shotwell
sudo pacman -S --noconfirm --needed simplescreenrecorder
sudo pacman -S --noconfirm --needed smplayer
sudo pacman -S --noconfirm --needed vlc
#sudo pacman -S --noconfirm --neededha még nem láttál ilyet, akkor megnézheted! Tényleg nem olyan rossz az ötlet, lévén az Arch-osok is saját telepítő script-tel dolgoznak.
https://github.com/ArchMergeLinux/amd-mate/blob/master/200-software-arch-linux-repo-v2.sh
Gyurmafigura Arch Linux telepítő script-je példánakTeljesen tisztában vagy mindennel, ha már itt tartunk, éppen a Manjaro esetén nem tudod, miket telepít a gépre.
Remélem kicsit sikerült megvilágítanom számodra az Arch telepítés átlátható és átláthatatlan metodikája közötti különbséget. (persze az átláthatatlan bemutatása nélkül)
Ha van kérdésed, tedd fel, segítek, ha tudok! (ne zavarjon, hogy laikus vagyok)
-
"Hogy mi is az a netinstall telepítő? Egy nagyon pici (Ubuntu Xenial esetén egy 53 MB méretű) lemezkép, mellyel egyrészt a kevesebb memóriával rendelkező gépek tulajdonosai tudnak egy Ubuntut telepíteni, másrészt pedig ezzel telepíthető a lehető legfrissebb Ubuntu verzió, hiszen a telepítőn kívül minden szükséges komponenst az internetről (vagy opcionálisan a helyi hálózatban létrehozott Ubuntu tükörről) tölt le. "
-
Frawly
veterán
Ez nem is annyira rettenetesen régi gép, nem tudom miért szivatsz minket téves infókkal. Ebben már DVD író is van, meg USB-ről is kéne, hogy bootoljon, meg nincs benne floppy. Attól függ mennyi RAM van benne, alapból 2 GB, de ha felbővítettétek 4-re, akkor azon bármilyen disztrónak szépen kéne mennie, ha be sikerül bootolni a telepítőjét.
(#59079) ubyegon2: megnyekken, mert valami szkriptből feltelepített hulladék, nincs beállítva. Azért lenne fontos, hogy te magad telepítsed a Wiki alapján, úgy látod mit tettél fel, milyen beállításokat eszközöltél, úgy rá tudsz jönni szintén a Wiki alapján, hogy hol kell reszelni rajta, melyik telepítési lépés hibádzik, meg tudod próbálni újra. Így csak fent van valami, és találgathatsz mi vele a baj.
-
-
-
Valaki próbált már Windows-os tabletre (konkrétan Toshiba Encore2) Linux-ot telepíteni? Hogyan boldogulnak az érintőkijelzős kezeléssel?
-
válasz
Frawly #59078 üzenetére
https://logout.hu/tema/re_linux_a_mindennapokban_manjaro_kde/hsz_434-434.html
Illetve máskor az illető topikba válaszolj, itt emberünk nem fog rátalálni a válaszra.
A rollingos disztrók semmivel nem háklisabbak. Az Archnál nem azért ér téged folyamatos kudarc, mert rolling, hanem mert minimalista disztró, és még a szemléleted nem formálódott át rá, ezért még nem neked való.
Nem kudarc ér, hanem a rendszer nyekken meg sűrűn. Ezen az én szemlélődésem se sokat tud változtatni.
Galiba már megint a Manjaro topikban. [link]
Ezekkel nem én találkozom.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #59076 üzenetére
A rollingos disztrók semmivel nem háklisabbak. Az Archnál nem azért ér téged folyamatos kudarc, mert rolling, hanem mert minimalista disztró, és még a szemléleted nem formálódott át rá, ezért még nem neked való.
Kezdőknek is teljesen jó a rolling, csak nem az Archcsal javasolt ebbe mindjárt azonnal belekóstolni.
Illetve máskor az illető topikba válaszolj, itt emberünk nem fog rátalálni a válaszra.
-
Erre válaszként.
Igen. Nem érdemes kéklufira sem hallgatni, mert hozzáértő, nem érdemes arra sem hallgatni, akinek problémái vannak egy valljuk be, kicsit kényesebb desktop rendszerrel. Akármilyen szuper a Manjaro és Arch klón társai, be kell látni, hogy hisztisebbek a nem rolling vonalnál. Népszerűtlen lesz, amit mondok, de totál kezdőnek az Ubuntu variánsok, azok közül is a Linux Mint való.
Bár ezzel is lehetne vitatkozni, de az eleje stimmel: kezdőbarát disztrók
olvasd át ezt is, hogy dönteni tudj:
A barátságos LinuxJa, az kimaradt, kire érdemes hallgatnod! Szerintem rám.
Pár éve úgy próbáltam ki az egészet, hogy ezredennyi segítség nem volt magyar nyelven, ráadásul egy igen béna wubi nevű Windows alatti Linux telepítővel találkoztam először. Abszolút nulla számtech tudásom és képzettségem volt (ez nem sokat változott), képzelj el olyan időket, mikor nem létezett még PC sem. Nem otthon nem volt mindenkinek, hanem a suliban sem ismerték.
Érdekességképpen pillants bele, hogyan bénáztam a kezdetekkor (huha, 3245 hsz....ajaj). Ma sem értek túlzottan hozzá, de elég jól tudom használni a Mint-et. Többihez még béna vagyok mindig.
Dualboot-tal érdemes kezdened, aztán időközben úgyis látod, hogyan alakul a dolog. Ha nekem ment anno, akkor neked főleg menni fog.
Én a Linux Mint-tel való kezdést ajánlom Cinnamonnal, ha a profilodban lévő gépről van szó.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #59074 üzenetére
Ezt így nem ismertem, - de azt tudom (mert a napokban próbáltam) hogy
az Unetbootin Ext4-re formázott eszközre is ki tudja írni az ISO-t.
(Egy kb. 4.3-GB méretű ISO-t, először dd-vel írtam ki - de nem indult.
Ezután jött a Unetbootin - amivel rendszerint Fat32-re formázott pen.-re
szokják kiírni az ISO-t. De mivel a Fat32 max. fájlmérete 4-GB, ezért
formáztam Ext4-re a pent. ... Be is boot-olt, de kiderült hogy ez csak
telepítő .. live-ként nem lehet kipróbálni ... ment a lecsóba ! -
Frawly
veterán
Írj ki CD-re egy minimum netinstallos Linux verziót, általában a legtöbb disztróból van ilyen. Ezek pont akkorák, hogy ráférjenek egy CD-re, ne kelljen DVD. Ezt bebootolod, és leírás alapján folytatod a telepítést, a legtöbb csomagot netről fogja lehúzni egyenként.
Ha ezt nem tudod megoldani, dobd ki a gépet. Ha nem tud USB-ről bootolni, akkor valami nagyon régi ócskavas lehet (erre utal az is, hogy még van benne floppymeghajtó, meg DVD meghajtó helyett csak CD meghajtó van), ráadásul ennyi minden rossz rajta, lehet nincs értelme vele szenvedned. Azt sem írtad még, hogy pontosan milyen gép, gyártó-modellre pontosan kéne.
A PH nálam sem jön be sokszor.
-
ALFA
senior tag
Tudnám, hogy időnként hova tűnik a prohadver servere, miért van időtúllépés miat újra belépési kényszer?
Más weboldal gond nélkül bejön, nem általános webes hiba... -
ALFA
senior tag
Vaööö, hogy te miket tudsz!
Tudtam én, hogy nem szabad a flopijaimat kidobni!
Megnézem, inglisül mit ir az apróbetük között, majd vigyááz, ha beválik, jövök neked eggyel, csak ne legyen időd félreugrani. -
qwertly
addikt
Sziasztok!Egy olyan kérdésem lenne,hogy sima felhasználó fiókból hiába inditom a terminálból sudo su parancsot nem fogadja el root jelszót.Pedig jól írtam be.Mi lehet a hiba?
-
Heeken
tag
Plop Boot Manager - Egy próbát megér szvsz.
-
-
kicsi83
tag
válasz
Fecogame #59039 üzenetére
Egyelőre marad Win 7 is, (hogy őszinte legyek nincs kedvem megint telepíteni
, így marad akkor NTFS is. IP-vel kapcsolatban teljesen igazad (mi a f.ért bonyolítanám megint).
(#59040) ubyegon2
Sikerült másik topikot is végignézni, úgy ahogy kezdek képbe kerülni
(#59041) Dave™
FTP-t azért szeretem, mert ha bármi kell ha szülőknél vagyok stb., akkor el tudom érni (HTPC az megy 0-24-ben).
Tényleg köszönöm az eddigi segítséget, szerintem fogok még jönni
-
King Unique
titán
-
0xmilan
addikt
válasz
batai15 #59054 üzenetére
Nem kell kicsomagolni, mountolni kell ahogy a linkelt leirasban is irjak:
Mount the Windows 7 ISO
Create or use an existing directory to mount the Windows 7 ISO:sudo mkdir -p /mnt/iso
sudo mount -o loop /tmp/en_windows_7_professional_x64_dvd_X15-65805.iso /mnt/isoUtana tudod cp-vel masolni az iso tartalmat a USB drivera.
sudo cp -av /mnt/iso/* /mnt/usb/
-
-
ALFA
senior tag
Adott egy régi, windowsos laptop, amire linuxot kellene telepíteni.
A telepítő pendrájvon van, de a laptop nem butul pendrájvról, a cd olvasója pedig rossz.Megoldható valahogy virtuális dvd-ről felülírni a windowst, és amikor a gép újraindul, már merevlemezről linux indul, és pendrájvról befejezi a telepítést?
-
-
batai15
félisten
válasz
King Unique #59044 üzenetére
Simán file kezelőből mssolni? Ezt nem gondoltam volna.
-
batai15
félisten
Sziasztok! Linux alatt mivel tudok Windows telepítőt csinálni? Aszony gépe behalt fel kell éleszteni. Köszönöm
-
Értem, gondoltam jobb azért, ha átnéz oda. Én nem használok ilyesmit, mezei használatra bőven elég, ami különféle felhőkben elvan, ezekből is van már annyi, mint magán az égen. Veszek egy telót, saját felhő (már komolyan aggódtam, mikor az új Samsung hűtőt vettem, hogy ez is felhőbe küld mindent meg rendeléseket bonyolít le...), kapcsolatra meg az Airdroid-ot is használom időnként....egyszóval képtelenség követni, mi merre száll.
-
válasz
kicsi83 #59038 üzenetére
FTP szerver kellene, tudnátok ajánlani valamit?
Épp ma volt erről szó a Manjaro KDE cikkben, ha KDE-vel telepítetted a Manjarot, nézd meg mit írnak erről.
Az ntfs-re van formázva, lehet-e valami hátrány ebből, pl. lassabb másolás stb.
Ennél úgy van, ahogy az imént írta Fecogame, egyébként lassabb és processzor-igényesebb Linux alatt az NTFS-en zajló művelet, nem vészes, de ha nem közös használatú, akkor Ext4 célszerű.
-
válasz
kicsi83 #59038 üzenetére
Szép sorban
- Az a winyó amit abban a gépben van, azt csak linux alatt fogod használni? Ha Windows alatt is, akkor NTFS, egyébként pedig EXT4.
- Fix IP-t a router DHCP részénél is be tudsz neki állítani (nekem is így van a Raspberry-nél)
- Biztos, hogy az FTP a legmegfelelőbb számodra? Ha igen, akkor Pure-FTPd, egyébként pedig Samba (ha vannak Windows-os kliensek is) -
kicsi83
tag
Nos felment Manjaro HTPC-re és laptopra is. A telepítés tényleg ki..ott egyszerű volt, nem is értem miért bonyolítottam
. HTPC-vel kapcsolatban lenne pár kérdésem. Kodi fent, megy is teljesen szépen. FTP szerver kellene, tudnátok ajánlani valamit? Windows 7 szintén fent még, ott kapott a gép statikus ip-t. Ezt be kell nekem állítani Manjaro alatt is (gondolom igen) és ha igen hogyan? Hirtelen ezt találtam ez aktuális még? Valamint a gépben van egy másik merevlemez, arra töltök stb. Az ntfs-re van formázva, lehet-e valami hátrány ebből, pl. lassabb másolás stb. (tartalmakat látom, nincs is eddig semmi gond). Köszönet
-
Frawly
veterán
-
válasz
ubyegon2 #59032 üzenetére
Nekem azert jott jol, mert Arch-on az istennek sem akar a Cinnamon normalisan kinezni, es kenytelen voltam ossze LEGO-zni mindent. Es meg most is eleg ocsmany, mert pl. a GIMP igy nez ki:
Foleg a szurke menuben levo disabled szovegek zavarnak, meg a bal oldalon levo feher keretek, amik Mint-en, Ubuntun, Fedora-n nem voltak ilyen csunyak.
-
Metacity téma? No, ezzel újat mondtál, de gondolom nekem van ilyen, mert tudom alkalmazni az Adwaita-t. Most vettem észre, hogy táma volt ez, a 18.3-ra még nem is raktam fel külső témákat a Vivaldi asztal-témán kívül. Mondjuk a noobslab PPA az fenn van, elő is hívtam vele az Arch-témát, egész jól néz ki: -
gnome-themes-standard
gnome-themes-standard-dataEzeket rakd fel vagy válaszd az újratelepítést synapticban (ha fenn van), ebben van az Adwaita, amit hiányolsz. Lehet, hogy a beragadt témákra is hasonlót kéne alkalmazni, kijelölöd a themes fájlokat synapticban és az újratelepítés majd Cinnamon környezet újraindítása megoldja. Vagy nem.
(#59026) St3ven
Na ja, 2012-ben még valahogy stabilabbak voltak az Ubuntu alapok hozzá.
-
válasz
Rimuru #59025 üzenetére
Kossz, de inkabb az Adwaita atszinezeseben gondolkodom.
A sima es a sotet verzio kozott lenne jo valami.
[kép]
A cinnamon menujenek szine lenne a cel. Ugy legalabb egyseges is lenne.A masik kerdes, hogy a Cinnamon tema valasztojaban miert nem tudom kivalasztani az adwaita-t?
(A materia dark egy torolt tema, de bentragadt.) -
Rimuru
veterán
(nem tudom milyen amit keresel) clearlooks tetszik? en azt sotetitettem kicsit, ha erdekel feldobhatom valahova
-
Szia!
A noobs-on lévő témákat nézegetted már?
Ebben van customizálás, ha ezt szeretnéd.
Spice Up Your Cinnamon Themes – It’s Easy!
Ebben a fórumtémában is tutira vannak jó tippek.
(#59020) St3ven
Zorin OS.....nem sok meglepetést tartogat, kevesen is használják. Ezt a grub-customizert még nem láttam élőben, de sokan ajánlották már, azért írtam neked is, hogy próbáld ki. Nekem sokkal gyorsabb a konfigban átírni, háttérképezéssel meg hasonlókkal nem bajlódok, úgy őszintén, meddig látja az ember a GRUB-ot!?
-
Sziasztok!
Tudtok nekem a Cinnamon gyari menujehez hasonlo kozepszurke GTK temat javasolni?
Ami a XY-look.org oldalakon vannak, azok kozul nem talaltam megfelelot (altalaban felkeszek azok a temak, amik szinte tetszenek).Egy tema szerkeszto progi sem lenne rossz, vagy valami profi leiras arrol, hogy hogy kell komolyan nekiallni egy jo minosegu teme megalkotasanak.
Kossz!
-
válasz
CPT.Pirk #59018 üzenetére
Nem voltam elég egyértelmű? Nem.
Nekem az volt, de a kolléga mondjuk Ubuntut rakott fel és mérges lesz, mert neki ezt nem csinálja.
Most esett le....megy a lobbi már megint az Arch származékok használatáért!
Igen, azokban ez sokkal felhasználó-barátabb.
(#59015) St3ven
Ez a 10 mp is sok dolog nekem olyan, hogy ha ott ülök gép előtt, akkor egyből nyomok a soron egy Enter-t és bootol, ha nem ülök ott, akkor mindegy úgyis.
-
válasz
CPT.Pirk #59016 üzenetére
Itt ha sda6-ra is telepítek egy Linuxot (sda8-on már van egy Ubuntu)
Ezt írta a kolléga, ez alapján vagy úgy van, ahogy mondod vagy nem. Manjaro, Chakra tud olyat, Mint Ubuntu nem. Ha neked a benti Mint KDE tud ilyet, azt nem alapból tudja, hanem piszkáltad a grub konfigját.
(#59015) St3ven
Ha nem írod, milyen Linuxot telepítesz, könnyen félre leszel infózva.
He nem akarsz konfigot szerkeszteni, akkor rakj fel egy grub-customizert.egyébként az
/etc/default/grub
fájlban kell átírni két adatot, az elsőnél megadod annak a sornak a számát ( a nulla az első), ahányadik a bootoltatni kívánt disztró, a timeout pedig egyértelműGRUB_DEFAULT=0
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="" -
válasz
St3ven #59013 üzenetére
Hát ja, de mindenhol azt írják, hogy a fizikai RAM méretének kétszerese legyen a swap, ezért állítottam ekkorára.
Régen ezt írták sok helyen, de akkor volt ez, mikor még az 1GB volt a max. 4GB esetén gyakorlatilag felesleges a swap. Kivéve, ha hibernálsz. A tények, amiket magad is tapasztalsz, melyiket igazolják?
Más. Most a grubot melyik rendszerről szerkesszem? Mit akarsz szerkeszteni rajta? Az utolsó telepített Linux megcsinálja a saját GRUB-ját és abból indul a többi fenn lévő rendszer. Nem nagyon van dolgod ezzel. Az előző GRUB ilyenkor funkcióját veszíti. Ha bármit szükséges szerkeszteni, csak az érvényes GRUB-ban célszerű.
-
St3ven
addikt
válasz
ubyegon2 #59012 üzenetére
Hát ja, de mindenhol azt írják, hogy a fizikai RAM méretének kétszerese legyen a swap, ezért állítottam ekkorára.
Más. Most a grubot melyik rendszerről szerkesszem? Mert ugye az újonnan feltelepített 2. Linux felülírta az eddigit. Ha most elindítom az Ubuntut (1. Linux), akkor meg az abban megszerkesztett lesz az érvényes?
-
válasz
St3ven #59009 üzenetére
Nem is nagyon fogod, így aztán elég pazarlás is arra 8GB-ot pazarolni. Ha már android szóba került, az ott használt zram megoldást lenne célszerű neked is alkalmazni swap helyett.
3:1 RAM tömörítés minimális CPU használattal
sudo apt-get install zram-config
Ennyi a felrakása, azt hiszem újraindítás után lép a képbe. Minden automatikusan működik utána.
Gyorsan felraktam, így oldotta meg automatikusan, úgy látom mindig annyit csinál, ami a fizikai memória fele.
Partition: ID-1: / size: 18G used: 11G (63%) fs: ext4 dev: /dev/sda1
ID-2: swap-1 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram0
ID-3: swap-2 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram1
ID-4: swap-3 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram2
ID-5: swap-4 size: 2.00GB used: 0.00GB (0%) fs: swap dev: /dev/zram3 -
Frawly
veterán
válasz
St3ven #59007 üzenetére
Nem gond, használhatják ugyanazt a swap partíciót. Ahogy írod is, úgyis egyszerre csak az egyik használja, és a kernel csak azzal foglalkozik, amit ő kiír rá, az nem érdekli, hogy mi van még rajta, mi volt rajta előtte. A swap partíción még fájlrendszer sincs, nem őrződnek fontos adatok, rebootkor a rajta lévő adatok aktualitásukat vesztik.
-
St3ven
addikt
válasz
St3ven #58989 üzenetére
Itt ha sda6-ra is telepítek egy Linuxot (sda8-on már van egy Ubuntu), akkor swap-nak megadhatom neki ugyanúgy az sda7-en levő 8 gigát?
Tehát nem gond, hogy két disztró is ugyanazt a swap területet használja? Gondolom mivel egyszerre mindig csak az egyik használja, nem probléma, de azért jobb, ha megkérdezem.
-
Szerintem lesz képed, de ha mégsem, akkor konzolból kiadod a frissítés/telepítési parancsot, utána már nem lesz gond. Ha Cinnamonnal telepíted, annál van szoftveres leképezés mód, ha valami gond van a megjelenítő driverével, ez olyan, mint Winnél volt a csökkentett mód.
ha gondod támad, konzolból ezt a parancsot kell lefuttatni:
sudo apt update && sudo apt upgrade
Ha meg lesz képed, úgyis az első dolga boot után a rendszernek, hogy elédtolja a Frissítéskezelőt, nem hagyja elfelejteni.
(#59006) Pano
Ne viccelj már!
Amúgy szívesen!
-
-
4.13.0-36-generic az alap Mint 18.3-ban, hogy ez pont milyen volt telepítéskor, nem tudom, de úgyis egyből frissül erre, ha most telepíted.
De akár ott az előbb javasolt UKUU is, totál egyszerű GUI-s kernel frissítő.
(#59001) Frawly Az a hülye yt videó az oka, eleve nem is kéne foglalkozni grub telepítéssel, csoda, hogy egyáltalán belevágott a kolléga egy ilyen videó után!
-
Frawly
veterán
válasz
kicsi83 #58964 üzenetére
Na, itt már nem is folytasd tovább. A GRUB-ot nem az sda5-re kell telepíteni, hanem az sda-ra (nem szabad számot mögé írni, különben nem fog bootolni). A bootloadert az egész lemez legelejére kell tenni, nem a partíció elejére.
Az sem mindegy, hogy UEFI boot, vagy Legacy.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen videókártyát?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Fujifilm X
- Synology NAS
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Motoros topic
- Autós topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest