- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
kispx
addikt
-
total90
veterán
Hi,
Adott egy Mint es van egy Samsung M2070FW nyomtatom. Leszedtem a Samu oldalarol a drivert, es a kerdesem az lenne, hogy hogyan tudom telepiteni azt?
-
Lathronos
őstag
Sziasztok!
Lehet, hogy én csinálok valamit rosszul, de itt szerintem valami nagy gáz van. Ez normális?
Google Chrome 7 példányban fut
Kegyetlenül zabálja az elementary a RAM-ot, a Kubuntu ugyanekkora terhelés mellett beéri 800-900 Mb-tal. És még azt mondják az elementary-ra, hogy erőforrás takarékos.
Tud valaki megoldást?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
nagyfejü #35892 üzenetére
samba-client, vagy hasonló nevű csomag telepítése lehet, hogy szükséges. Ha az megvan, akkor itt van, hogy mit kell beírni az fstabba: http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Samba#How_do_you_access_a_Windows_share_from_Linux.3F
-
F34R
nagyúr
válasz
janos666 #35894 üzenetére
Nem elavult, nekem csak 4gb van, es rendszeresen tullepi mikor nagyobb csomagot forgatok.
Probaltad meg a python-t 2.7-re visszaallitani, hatha azzal kevesebb memoriat kajal be.Vagy talan meg a portage-t forgasd ujra pypy2_0 kapcsolo nelkul. (Ezt csak sajat felelosegre, meg en sem probaltam)
-
janos666
nagyúr
Lehet, hogy amit lett bug-os, hogy átugrott a szemem a kiemelt megjegyzésen, miszerint a mirroselect még nem kompatibilis az új portage-al. Később valami más sem akart működni, ezért letöltöttem az alig két héttel frissebb ISO+Stage3 csomagot és azzal előrendelkezve már nem voltak ilyen furcsaságok.
Ami viszont kellemetlen, hogy bár a Gentoo WiKi-s Install manual szerint a minimális gépigény 256Mb RAM + 256Mb Swap, 750Mb RAM és 0Mb Swap mellett elszáll az emerge gentoo-sources memóriaallokációs hibával.
Kipróbáltam virtuális gépen 1024Mb RAM-al és ott gond nélkül eljutottam egy működő alap rendszering. Itt most annyi a különbség, amivel előre nem számoltam, hogy az AMD E350 lapon kötelező legalább 256Mb-ot adni az iGPU-nak (nem gondoltam volna, hogy nem letiltható le a GPU, vagy hogy nem érné be akár ~32Mb RAM-al, ha aktív, mint az Intel-nél) + talán picit rádob, hogy a virtuális gépen nodatacow,noatime itt pedig defaults opciókkal mount-oltam a root-ot, illetve 60 helyett 250Gb BtrFS (a disk-en, nem partíción, így swap most nincs).
Átdobtam az asztali gépről egy 4Gb-os modult és sikeres volt az emerge, tehát tényleg a RAM-ból fogyott ki a kernel kicsomagolása közben. Nem tudom, hogy a Gentoo WiKi elavult, a mostani telepítőm a bugos, vagy valami extra lépést kéne beiktatni, hogy a megadott 512Mb RAM-al is beérje.
-
F34R
nagyúr
válasz
janos666 #35889 üzenetére
Igazabol mindharom mondszerrel van par KB out, en sosem foglalkoztam vele.
Ilyen szempontbol kicsit masabb a Funtoo mert ott git-rol szedi a source fileokat, nem pedig local serverrol.Picit a hagyomanyos modszer lassucska lehet sokak szamara mert a fetchelest is sokaig vegzi.
A nagyobb adatmennyiseget te fogadtad, nem tudom miert irja ilyen hulyeul.
-
nagyfejü
őstag
Hali!
Most ismerkedek a Linux Mint os. el! Az lenne a kérdés hogy a hálozaton megosztott mappákat látom a mediaboxon de mindig jelszót kér. Hogy és hol lehet kikapcsolni a jelszókérést??
üdv
-
janos666
nagyúr
Ezt most inkább a kezdő topic-ba kérdezem meg, hogy itt mi történhetett.
Ez egy teljesen új, nulláról indított Gentoo telepítés közben a manual-t követve:livecd gentoo # chroot /mnt/gentoo /bin/bash
livecd / # source /etc/profile
livecd / # export PS1="(chroot) $PS1"
(chroot) livecd / # emerge-webrsync
!!! Section 'x-portage' in repos.conf has location attribute set to nonexistent directory: '/usr/portage'
!!! Section 'gentoo' in repos.conf has location attribute set to nonexistent directory: '/usr/portage'
!!! Invalid Repository Location (not a dir): '/usr/portage'
Fetching most recent snapshot ...
Trying to retrieve 20150423 snapshot from ftp://de-mirror.org/gentoo ...
Fetching file portage-20150423.tar.xz.md5sum ...
Fetching file portage-20150423.tar.xz.gpgsig ...
Fetching file portage-20150423.tar.xz ...
Checking digest ...
Getting snapshot timestamp ...
Syncing local tree ...
Number of files: 180,840 (reg: 154,430, dir: 26,410)
Number of created files: 180,839 (reg: 154,430, dir: 26,409)
Number of deleted files: 0
Number of regular files transferred: 154,430
Total file size: 336.98M bytes
Total transferred file size: 336.98M bytes
Literal data: 336.98M bytes
Matched data: 0 bytes
File list size: 4.00M
File list generation time: 0.123 seconds
File list transfer time: 0.000 seconds
Total bytes sent: 153.09M
Total bytes received: 3.06M
sent 153.09M bytes received 3.06M bytes 689.41K bytes/sec
total size is 336.98M speedup is 2.16
Cleaning up ...Miért töltöttem fel abszolút értelemeben pár Mb-tól többet, illetve miért töltöttem fel jelentősen többet, mint le? Elég sokáig elidőzött a dolgon és a végén kijelzett sebesség körülbelül a netem feltöltési sebessége, a letöltés általában sokkal gyorsabb.
Vagy a web-srync az szándékosan ilyen?
Ezt igazából nem szoktam használni, csak az emerge --sync parancsot. De már viszonylag rég használtam, még régebben telepítettem, így most inkább betűről-betűre követtem a telepítési leírást, a web-rsync paranccsal együtt.
Vagy még a web szócskából: talán HTTP mirror kellett volna FTP helyett? -
Az tényleg jó kis rendszer kevés ramos gépekre, nálam egy 512mb -32mb integrált S3-as förmedvényes (csak vesa módban megy) Pentium M-es laposon fut a 12-es verzió, amin még az xp sp3 is használhatatlanul lassú volt (böngésző egy nyitott lappal alig több mint 150 megát eszik, szóval akár több fület vagy ezt azt még meg is nyithatok mellette, míg xp-nél még teljesen lebutítva is 300 mega felett evett a rendszer, esélytelen volt bármire is használni megőszülés nélkül
);
-
Cyrin
addikt
Én most kísérletezek épp egy AMD Sempron +500 Mb RAM + S3 Chome9 integrált vga kombón antix 15 beta2-vel. Elég jól kezeli.
-
Lathronos
őstag
Ez sajnos tényleg így van. Ha valaki olyan PC-t kíván összerakni ami még 5-6 évig optimális teljesítménnyel futtatja az OS-eket, 200-250.000 Ft alatt nem ússza meg. Bár van ellenpélda is, itt PH-n vannak páran akik 500.000 és 1.000.000 Ft közötti összeget költenek gépfejlesztésre 3-4 évenként. Ilyenkor csak nézek ki a fejemből.
Átlag felhasználás az én egyéni tapasztalataim szerint: internet(YouTube 1080p Full HD, online filmek, sorozatok megtekintése), filmek(MP4, AVI, MKV), Zene, néha konvertálás, olykor-olykor steam játékok futtatása.
-
Vladi
nagyúr
Az ilyen gépek általában egyébként is speciálisabb felhasználásra mennek. Ha már átlagos felhasználásra kell, akkor elég nagy a baj.
Mondjuk én biztos vagyok benne, hogy Magyarországon nagyon sokan nyomulnak 5+ de inkább 10+ éves géppel. Mert nem futja jobbra.
Ami inkább a gondom, hogy mit tekintsünk átlagos felhasználásnak. Konkrétan mit csinál vele egy felhasználó. Jó oké netezik, de azon belül?
De ez már nagyon off téma itt, inkább blogout topikot csinálok majd neki.
-
bryndza
tag
válasz
spammer #35879 üzenetére
Köszönöm
a kollégám is a Mint-et javasolta, mivel az a legletisztultabb, felhasználó-barát változat. No ebben nincsen tapasztalatom... Photoshoppolni nem szoktam, csak egyszerű szerkesztésről van szó, vágni, méretezni, konvertálni, ilyenek. A biztonsági szintet is növelni szeretném, a folyamatos netkapcsolat miatt, a kurkászókat korlátozni amennyire lehet..
-
Persze ezek nem kőbe vésett számok, hanem amin már kb ténylegesen kényelmesen futnak a dolgok, tehát mondjuk kvázi ajánlott rendszerigény, nem a minimum rendszerigények, amik ennél lejjebb vannak, de speciel nekem már kényelmetlenek, pl. hivatalosan mindenhol 1 Ghz P3-at írnak minimum procinak tökmindegy milyen de, ami elég nonszensz, ill. vga igény is függ attól, hogy milyen effekteket használunk ha használunk vagy kompozitálunk-e, ezek legtöbb de esetében egyszerűen kikapcsolhatóak.
256 mb-al elég necces netezni még icewm-el flashblockkal és adblock nélkül is max egy lap lehet nyitva, de időnként úgyis beswappolhat, 768 mb az már más tészta azzal még max xfce-vel el is lehet lenni, de pl online videónézésnél a proci lesz inkább a szűk keresztmetszet, egy erősebb P4, Athlon Xp min kell még a 360p-hez is egy "közepesebb" vga-val (pl Ati 9550 kaliberű), persze ha alternatív megoldásokat használsz (smtube/mintube/open with/flash video downloader stb), akkor akár tényleg P3-asnak is lehet keresnivalója, de ennek egy átlagfelhasználó nem biztos nekiáll, kissé inkább már extrém felhasználásnak minősül. -
Vladi
nagyúr
Írom, írom. részleteket nem közlök.
Sajnos nagyon kevés időm van, talán nyárra lesz valami. Ha lesz, akkor bőséges lesz. Persze ilyen kérdésekre is kitérek benne.
Viszont a te számaiddal nem értek egyet! Ami tapasztalatom eddig van, az azt mutatja, hogy bizonyos szűk feladatkörre nagyon kevés erőforrás kell. A gép amit összeraktam 256 mega rammal ment. Nem gyorsan, de vitte a filemeket, zenét, ami kellett. Minimális netezés is belefért. mindezt gnome 2-vel. Jó hozzá tartozik az igazsághoz, hogy ezt monotask tudta.
Tehát egyszerre csak egyet. 768 mega ramig megtömtem, így más többet tud együtt.
Maga a hardver nem olyan rossz. Szovtveres oldal is egész jó lenne. Ami gond, az a web minősége... egyáltalán nem adnak az igényességre, nagyobb csilli-villi oldalak teljesen feleslegesen emésztik az erőforrásokat. gyakorlatilag a semmire.
Video kártya sem kell ennyi. Talán majd megbuggyantom egy kde4-5-el, meg gnome 3-al. De itt is a csillivillizés viszi el a gépet. Nem kell. Sima lxde, mate, xfce, fluxbox. Régi gépnél örülsz, ha megnézed rajta a szulejmánt, meg a hvg.hu-t.
-
Egyébként Vladi ha írod a régi gépek Linuxos cikket, akkor abban esetleg lehetnének ilyen ajánlások is, hogy milyen ablakkezelők kb milyen gépekre/től javallottak pl;
-zászlóshajós de-k (Gnome3, KDE4/5, Unity, Cinnamon stb), min 2GB ram, min 512mb-os hardveres videógyorsítás képes vga, min erős 2 magos proci
-mate: 1Gb+ ram, min 256 mb-os kompozit képes vga, alap 2 magos proci
-xfce: 1GB ram, kompozit képes vga (ati 9500+, GF FX+), min P4, Athlon Xp
-lxde, openbox: 512-1Gb ram, alap 2d gyorsítás képes vga (fentieknél régebbiek), min izmos P3-as
-icewm/rox: 512mb vagy alatta, akármilyen vga még vesa módban is jó teljesítményt nyújt, alap P3/Cerkától -
spammer
veterán
válasz
bryndza #35878 üzenetére
Lényegében amelyik tetszik.
Szerintem a Linux Mint változatok között nézz szét: Cinnamon, KDE, vagy erőforrás-takarékosabb a MATE, Xfce.
Digitális képeket nem tudom, mivel szerkeszted, de gondolom azt tudod, hogy Photoshop nincs Linuxra. Bár Wine alatt elvileg fut a CS6 [link] Viszont a GIMP is elég jó cucc, meg vannak még alternatívák.
-
bryndza
tag
Sziasztok,
E-machines E730-353G32Mnks Notebook-ra milyen Linuxot érdemes telepíteni ?
Core I3 2.26 Ghz dual-core
3 gb RamSzöveget szerkesztek, videót nézek, töltök, netezek, digitális képeket szerkesztgetek, csak ilyen banális alapdolgokra használom
-
válasz
MasterDeeJay #35874 üzenetére
A fentebbi opció Xfce 4.11-től van csak, Xubuntu 14.04-ben meg lehet csak még a 4.10-es van ha jól rémlik bár ppa-ból fel lehet tenni a 4.12-est is rá, vagy a Mint 17.1 14.04-es Xubuntura épül, abban alapból a 4.11-es xfce van már és kulcsrakészebb, ha ez szempont.
max4o4: Én is ilyesmi gépen (754 A64 3200+ 2GB, X850 agp) próbáltam a fentebbi disztrókat (64 bites verziókat inkább, mert bár picivel több ramot esznek, de 2Gb-nál az a +30-40mb nem sokat számít, ellenben a proci sokkal inkább szűk keresztmetszet, ott meg ami a kihasználja a 64bitet az érezhetően profitál belőle) és a Mint 17.x--es érezhetően jobban kezelte a vgat a 13-asnál, miközben a rendszer sebessége között nemigen volt érzékelhető különbség (lehet vmi rosszul volt belőve, esetleg hardverspecifikus dolog volt nálad, én egyébként a 12.04 és a 14.04-es Lubuntu között tapasztaltam érezhetően nagyobb prociigényt utóbbinál), ráadásul a 13-asban levő 4.8-as xfce meg produkált néha furcsa bugokat, ami 4.10-től fölfele sosem fordult elő. -
Köszi a válaszokat!
Szerverből ubuntu (samba, core2 2gb ram) és debian (samba+ftp dual p3) van vegyesen, illetve egy ősi slackware (sokféle inventory és feltérképező őskövület netbrust xeonon 2gb rammal). Meg korábban volt egy IBM szintén régi szerver ubuntuval. Úgy vagyok vele hogy mindegyik kiszolgálja a célját, igazából nekem mindegy.
Ublockot kirpróbáltam, tényleg jobb mint az adblock!
Xubuntu lesz az alapból xfce.
Azt a beállítást meg megnézem. Viszont úgy tudom hogy már html5-el megy a youtube. Elég az ha 480p-be viszi.Majd írok eredményeket mennyire használható.
max4o4
Sima első generációs Dx9-es kártya. A maga korában egész jó volt. És tényleg csak mpeg2-t tud.
A youtube-hoz meg kellene h264, az meg ati x1xxx vagy gef 6600 tól van. -
válasz
#82679040 #35872 üzenetére
Mint 13 Xfce-et meg Centos 6.6-ot nem javasolnám már, a régebbi csomagok okán érezhetően rosszabbul kezelik azt a vgat, Lubuntu 14.04 meg iszonyat bugos volt mikor utoljára próbáltam (akkor már inkább Xubuntu 14.04 2GB-val bőven elvan akár a 64bites verziója is, nameg kiforrottabb is), nem tudom azóta változott-e a helyzet. Amúgy 10.3.valahányas mesától mesa-vdpau csomaggal hardveresen gyorsít mpeg2-őt.
-
törölt tag
válasz
MasterDeeJay #35868 üzenetére
Hasonló gépet nyúzok,csak van benne egy geforce 210 meg kevesebb ram (1GB).
Attól az ati kártyától nem tudom mint lehet várni.Javaslataim:
Lubuntu 14.04
Mint 13 Xfce
CentOS 6.6vagy opcionálisan bármi ha saját kezűleg lövöd be az ablakkezelőt pl. Openbox.
-
válasz
Ilyesmi gépre inkább xfce-et javasolnék az lxde-vel szemben (teljesítményben nincs sok különbség ellenben az ldxe már tényleg elég fapad tud lenni, pl alapból kompozitálni sem tud, meg sokkal macerásabban és kevésbé testre szabható és még a bugosabb is az xfce-nél), 64 bites verzió is jól fog futni rajta (kb 200 mb ramot kajál a pure rendszer, lxde kb 50-70 mb-al kevesebbet csak), pl. Mint 17.1 Xfce, Korora 21 Xfce, Manjaro Xfce, mind szinte teljesen kulcsrakészek, kb amit kötelezően el kell végezni az ablakkezelő hangolásánál a kompozitálásnál a sync drawing to verical blank opció bepiálása a screen tearing kiküszöbölése végett (azzal a vgaval biztos működik), ill az adobe flash helyett/mellett a pepperflasht feltenni, akár Chromiummal, akkor FF-hoz freshplayer-rel, ill. ha nagyobb felbontásban is néznél youtube videókat akkor pl smplyer/smtube páros is jó választás lehet akár open with addonnal FF-al.
Adblock helyett meg inkább uBlock javasolt, jóval kevesebb erőforrással beéri. -
Rimuru
veterán
válasz
Hát ezzel nem lesz élvezetes 480p youtube, netezésre ez már elég gyenge gép. Azt raknám fel amit szerveren is használsz, egy LXDE-vel, letiltott flash (fel se rakott
) és mpv vagy minutube youtubehoz.
-
lev258
veterán
válasz
Lubuntu?
-
Milyen linuxot ajánlanátok az alábbi gépre csak netezés céljából:
Athlon64 2800+
Ati 9600 pro 256mb
2Gb ram
160Gb-os HDDMost win8.1-van rajta, viszonylag használható de youtube-ot nem viszi normálisan, hiába van fent minden driver. Xp-vel nem vesződnék, Win7 meg már unalmas. Csodát nem várok a géptől de azért illene normálisan netezni rajta.
Linuxokat eddig csak szerverben használtam terminállal, grafikusan netezni még aktívan nem.
Tehát valami könnyű linux kellene, ami viszi youtube-ot 480p-ben. Grafikus felület mindegy, elég a full fapad. Böngészőnek meg olyat amire van adblock.Bár nem vagyok kezdő de asztali linuxokkal még nem foglalkoztam.
-
olivera88
veterán
Hogy is kell újrahúzni a grubot LMDE alól? A Windows újra lett rakva és másik hdd röl lett indítva az LMDE, és fel akarom telepíteni oda ahol rendszer van h ne a második hdd röl kelljen bootolni.
Ha jól emlékszem grub-install /dev/sdb Ugye? -
-
Vladi
nagyúr
-
válasz
God Vazzeg #35861 üzenetére
Igazából csak az http://ooo.itc.hu/abevjava/ oldalról bemásolgattam a vonatkozó részeket (ill. az ott lejárt pub key helyett az újat másoltam a helyére), szóval annyira nem nagy kunszt azért
, de persze lehet csak simán telepíteni is (Mint alatt alapból van Java), csak azt macerásabb karbantartani, nameg a nyomtatványokat is neked kell keresgélni hozzá, így meg minden benne van és frissül is a tárolóból.
-
válasz
Melack #35858 üzenetére
Persze, legegyszerűbb ha felveszed a Kami féle tárolót, nyiss egy terminált és ezeket a parancsokat add ki (bár az elsőt (gksu-sat) alt+f2-vel is indíthatod);
gksu gedit/leafpad (amilyen default text editor van cinnamon alatt) /etc/apt/sources.list
deb http://ooo.itc.hu/abevjava-next/ abevjava main #ABEVJAVA (add hozzá ezt a sort és mentsd)
sudo gpg --keyserver keys.niif.hu --recv-keys 99A7DBA4
sudo gpg -a --export 99A7DBA4 | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install abevjavaUtána a pl Synaptic csomagkezelőből tudsz hozzáadni nyomtatványokat, ha rákeresel a számára, pl a 2014-es bevallásé 1453-as.
-
Melack
veterán
AbevJava-t fel lehet vhogy tenni a Linux Mintre? Most jutott eszembe, hogy nekem úgy küldi a nav a dolgokat
-
Sonja
nagyúr
Frissítéskezelő szólt, hogy van 2 frissítés, ezek:
Telepítés most, majd utána ezt közli:
Ez mi a fenétől van, illetve mi a megoldás?
Egyébként terminálban egy sudo apt-get update után ezt írja:
W: GPG hiba: http://origin-download.mono-project.com wheezy InRelease: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY A6A19B38D3D831EF
W: GPG hiba: http://ppa.launchpad.net trusty Release: Az alábbi aláírások nem ellenőrizhetők, mert a nyilvános kulcs nem érhető el: NO_PUBKEY A6804EA8EAE0D85CEz pontosan micsoda, és hogy lehet "helyrehozni"?
-
MasterMark
titán
Üdv
groupadd-al csinálok csoporot, hogy lehet alcsoportot csinálni alá, hogy egy hierarchiát lehessen építeni?
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #35851 üzenetére
Az elterjedt disztrók többségében (szerintem 100%-hoz tart) az alapértelmezett shell a bash, ami alap, vagy minimálisan változtatott prompttal rendelkezik, szóval szerintem elég releváns információról van szó. Aki shellt vagy promptot cserél az meg remélhetőleg tudja mit csinál...
-
spammer
veterán
Különbség a $ és a # között...
Addig, amíg nem lát egy custom promptot vagy zsh-t, aztán el is veszik a jelentősége.
szerk: na jó, a jelentősége nem veszik el, mert dokumentációknál jelölésnek használják, de azon kívül lehet, hogy se $, se # nem lesz alapból, hanem tök más.
-
válasz
CPT.Pirk #35847 üzenetére
Miután kapásból állít pl. sources.listet, igen, már túl bizonyos szinteken.
Ez is igaz, nem abszolút kezdő a fórumtárs, egy éves Linuxos múlttal!Na de ne beszélgessünk valakiről 3. személyben.
Írtam, hogy nem piszkálásnak szánom, de ha a segítéséről van szó, miért ne beszélhetnénk róla, ha konkrétan az ő általa kért help irányairól beszélünk? Nem bántani akarjuk!(#35848) CanibelZ Ha zavar, hogy ilyen formában a te problémádat felhoztam, mint témát, akkor szólj és törlöm az ezzel kapcsolatos hsz- eket!
A legjobb ötlet, hogy addig kérdezel, amíg ki nem vasalod a gurukból a megoldást!
Főleg Kapitányra gondolok, mint fő Debian ajánlóra. -
CanibelZ
aktív tag
válasz
ubyegon2 #35846 üzenetére
Ááá, nem akarok én addig várni ezekkel.
Vannak ilyen alap dolgok, amiket biztos tudnom kéne, de nem találtam olyan leírást, összefoglalót, ami nagyon alap szinttől kezd el (majdnem) mindent magyarázni. Egyetemi tankönyv is jó lenne, sulis támogatással meg tudnám venni. Esetleg, ha tudtok ilyet, akkor megköszönném.
Addig úgy sem szabadultok tőlem, amíg nem tudom megoldani magam ezeket.
CPT.Pirk: Pedig még az elején elolvastam, nem tudom hogy nem emlékeztem rá.
-
válasz
CPT.Pirk #35841 üzenetére
"mert már most simán túl van a kezdő szintén."
Azért ez nem túl gyors szintugrás? Tegnap még ez a kérdés enyhén kezdőnek tűnt!
nem bántás, de tény
(#35788) CanibelZ "Meg mi a különbség a # és $ használatában parancssorban?"
Így neki a Debian netinstallnak? Jövő héten Arch, májusban már LFS?
(#35845) CPT.Pirk Azért csak többet ért, mint ha nem is hallottál volna a PC létezéséről!?
Mi se mindennap szedtük szét a gépkarabélyt, mégis többet tudnék vele alkotni, mint, aki még nem is hallott félautomata kézifegyverekről. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #35844 üzenetére
Valóban tanultam programozni, 4 különböző nyelven is, a szokásos heti 1 órában. Tudod mire volt az jó?
Programozni azóta tudok, hogy felvettek hw fejlesztő / C programozói állásra, és ott megtanultam.
Mikor a Debiannal ismerkedtem (squeeze), még nem volt vizuális része az fglrx-nek, hiányzott belőle a CCC. Ettől függetlenül felment egyszerűen, a kisebb dolgokra meg ott volt a wiki hozzá.
Csak akkoriban nem tudtam mit kezdeni a hiányzó scaling beállítással, itt meg nem nagyon volt olyan aki tudta volna, hogy miről beszélek, vagy tudott volna rá megoldást. -
válasz
#82679040 #35839 üzenetére
"De nem értem miért javasolták neked a Debiant,kezdésnek nyűgös tud lenni.Anno én is szívtam ezzel az nvidia cuccal."
Minden kezdő szív Debiannal, de Kapitányt ez nem hatja meg, mert már oviban is programozni tanult és ott Debiant oktattak éppen.
Én sem tudtam ettől az ajánlási szisztémától eltéríteni, pedig én nemhogy nem tanultam életemben programozást, hanem abban a suliban, ahol/amikor tanultam még nem volt számítógép sem!
Első hetes Linuxosként örültem én is az fglrx telepítésnek meg az ntfs- re torrentezésnek Debianon!Egyébként igaza van, ha tanulni/szívni akar valaki, akkor Debian kell! Ha csak használni akarod a rendszert, akkor Mint v. Ubi deratívák.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
#82679040 #35842 üzenetére
No igen, a sed meg az awk sorminták nem barátságosak, de itt csak annyit csinálnak, hogy a kellő header csomagot rakják fel, ami stimmel a kernel verzióhoz.
Inkább arra gondolok, hogy ennek a drivernek a backports miatt lehet valami gondja. A Debian8-as driverhez nem is kell majd a backports. Ha nem oldódik meg a driver gond, pár nap és frissíthet az új Debiánra, ott csak egyszerűbb lesz a dolog.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #35838 üzenetére
apt-cache search kde-l10n
apt-get install kde-l10n-hu
A nyelvi csomagot így kéne felrakni, nem?max4o4: Majd kipróbálom azt amit írtál, hátha azzal sikerül. Amúgy értem a leírást, meg mit miért (szintaktikát nem értem, hogy mi - már ha ez a neve
), csak ilyenkor vagyok meglőve, mikor szerintem azt csináltam amit kell és mégse jó. Amúgy nem baj, hogy ezzel kezdem Mint után, mert felhúzza az agyam, hogy nem megy, és megtanulom.
-
törölt tag
válasz
CanibelZ #35835 üzenetére
Debianon én a követketőképp telepítettem nvidiát.
nvidia-detect csomag telepítése : ez futtatva pontosan megmondja melyik csomag kell.(nvidia-glx)
A kapott javasolt csomagot telepítettem (mást nem) majd az nvidia-xconfigot is telepítettem,futtattam és reboot.De nem értem miért javasolták neked a Debiant,kezdésnek nyűgös tud lenni.Anno én is szívtam ezzel az nvidia cuccal.Most nézd meg azt a wikit amit linkeltél fentebb.El se igazodom rajta
Úgy emlékszem próbáltam én is használni ezt a tuturialt de nem volt benne köszönet.Ellenben ahogy fentebb írtam működött.És jóval egyszerűbbnek tűnik.
-
CanibelZ
aktív tag
-
-
BoB
veterán
válasz
spammer #35831 üzenetére
Hát ez így ebben a formában nem igaz hogy felületben van különbség. Debian például teljesen belenyúl a csomagokba. Arch-nál csak akkor ha valami bug van, amúgy teljesen default minden és annyira közel van upstream-hez amennyire lehet.
Van ahol nincs csomagkezelő egyáltalán, van ahol forrásból települ minden. Van ahol opcionális csomagok is default települnek, van ahol nem.
Egyikre sok csomag érhető el, másikra nem annyira. Egyikben rági csomagok vannak, amott újak.
Van ahol systemd van, van ahol sysvinit, BSD style init, vagy upstart.
Hirtelen ennyi jutott eszembe. Persze ha next next finish témáról aztán meg netezés semmi extráról van szó akkor valóban a felhasználó mindösszesen ennyi különbséget láthat. Egyikben több bugot lát másikban kevesebbet, egyikben megy a hardver másikban nem. Így néz ki, úgy néz ki (default téma).
-
rii
nagyúr
válasz
spammer #35831 üzenetére
csak hogy a nagyobbak közt mi a külünbség?
- debian
- redhat
- slackware
- gentooilletve azt nézem, hogy Linux Mint, (Ubuntu) és Linix Debian Mint (Debian ágon)
- dselect-hez nincs leírás? ,-D illetve mikor jön ki gy dselect, hogy lehet látni, hogy hány zsázlékán vagy túl?
ja'meg olyan distzibúció van (ha havernak gyrsan fel kell tolni valamit)
ami minimal kis Linux graf, felülettel, de a drvereket úgy megtalálja felteszi mint a Manjaro, meg mint a Kubuntu -
spammer
veterán
Nem nagyon kell ilyesmihez leírás. A különbségek nagyjából kimerülnek abban, amit a Distrowatch keresője is kínál:
Min alapul, milyen felülettel elérhető, milyen architektúrákra. Ezen kívül mondjuk gördülő/félgördülő/egyéb kiadási ütemezésű-e. Ja, meg hogy megfertőzte-e már a systemd.
Manapság mondjuk 10-ből 7 Ubuntu alapú (de lehet, hogy több).
Mire vagy kíváncsi konkrétan?
-
rii
nagyúr
sziasztok
magyar nyelvű írás nincs hogy mi a különbség linux disztribúciók között?
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #35824 üzenetére
Nem vészes, szerintem így sincs fél perc, de majd holnap megnézem. Ráklikkelek és nem csinál semmit, de a többi ilyen jellegű dolog sem működik. Meg most nézem, hogy nem is lett minden magyar, ezek a gombok például nem.
Ez normális? Mert ha csak ilyen félig magyar, akkor inkább visszarakom angolra.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CanibelZ #35822 üzenetére
Hehe!
Pontosan mi történik, mikor megnyomod a leállítás gombot? Egyébként a sok szöveg normális, a disztrók többnyire nem szokták elrejteni a betöltési folyamatokat. A többinél is ez történik, csak nem látszik.
Amúgy lehet gyorsítani egy kicsit a betöltést, pl. a preload csomag telepítésével és az /etc/fstab fájlban a root partíció csatolási opcióihoz hozzáírhatod a "noatime"-ot, így nem fog fájlhozzáférési időket menteni.
-
CanibelZ
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #35819 üzenetére
Sikerült feltelepíteni.
Eddig tetszik, gyorsan be is tölt (talán kicsit lassabban, mint a Mint), csak kicsit furcsa az a sok szöveg betöltéskor. KDE magyarítás is szépen felment, IceWeasel is megvan, hozzá a repo-val. Eddig egy hibát találtam: nem lehet kikapcsolni a gépet főmenüből, csak parancssorból. Nem gondoltam, hogy ennyire fogja szeretni a laptopom a debian-t, hogy kikapcsolni sem akar.
-
CsikiRoli
tag
válasz
lev258 #35817 üzenetére
Alapjáraton a probléma ott van, hogy Windows 8.1 dual bootot csináltam, és akárhányszor bemegyek az Ubuntuba, a windows eldobja a VGA driver-t. Azt a tanácsot kaptam, hogy azért próbáljam megcsinálni ubuntun is a driver-t, mert akkor hátha nem dobálja el a windows(nem értem mi a kettőnek köze egymáshoz, de megpróbálom hátha.) Így semmiképpen sem jó az ami most van, céljaimra hiába lenne elegendő.
Azeket adja vissza:
törlésre:
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.majd a telepítésre:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
fglrx : Függ ettől: xorg-video-abi-11 de az nem telepíthető vagy
xorg-video-abi-12 de az nem telepíthető vagy
xorg-video-abi-13 de az nem telepíthető vagy
xorg-video-abi-14 de az nem telepíthető vagy
xorg-video-abi-15
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
CanibelZ #35813 üzenetére
Érdekes. Mindegy, ez biztosan megcsinálja ahogy kell: http://sourceforge.net/projects/win32diskimager/
-
válasz
CsikiRoli #35816 üzenetére
Akkor a hibákat másold ide, hátha kiderül belőlük vmi.
lev258: Pl tessék, de van rá megoldás az fglrx-core csomag újraépítésével, vagy csak szimplán előbb teszed fel a drivert a winénénél. -
-
-
lev258
veterán
-
erhas01
tag
válasz
spammer #35806 üzenetére
ÁÁÁÁÁÁ TALÁN MEGVAN!!!
)
A linux leírásban direkt kiírták kisbetű és odafigyeltem erre!
A youtube és gmail beíráskor figyeltem fel pár hete.
Átvált a billentyűzet kisbetűről nagybetűre és fordítva jelzi a CapsLock akkor jó!
Nálam ekkor, ha be van kapcsolva kisbetű és ha nincs nagy betű!ubyegon2:
Beírtam a terminálba su.....
Majd CapsLock be!
Ekkor nekem kis betüt ír!)))))))
a jelszavam beírása után enter
elfogadja
Majd Capslock ki és exit!Érdekes ez a Linux!
-
erhas01
tag
válasz
spammer #35806 üzenetére
Ép ez a gondom!
Kubuntu, ubuntu és Mint alatt sem fogadja el a jelszót.
Cserélek egy billentyűzetet és telepítek újra?...
A telepítéskor a magyar billenytyűzet kiválasztása elég, vagy ki kell jelölni a listából?
- genius k645 olcsó billenytyűzet -
Beírtam az összes karaktert kicsit nagyot ékezetest a mezőben és helyesen jelenítette meg.
A Mint telepítésekor egyszer a karaktersorost is kipróbáltam, ott sem láttam hibát jelezni, "OK" volt végig.
A videó, hang szép és jó a madvr minőség. -
CsikiRoli
tag
Szép napot mindenkinek!
A további illesztőprogramokon belül nem tudom átállítani a VGA driver fglrx zártra mert visszaugrig X.Org-ra.
Rendszert frissítettem. Ubuntu 14.04.2 LTS van fent a gépen.
Mit kellene tennem?
Előre is köszönöm! -
erhas01
tag
Köszönöm az eddigieket!
Újratelepítettem a Mintet, új név, jelszó, stb.
ubyegon2:
Beírtam a terminálba ..... a jelszavam beírása után enter: hitelesítési hibát jelez és kilép.spammer:
"De nem kell rootnak lenned egyébként, normál felhasználóként is tudsz telepíteni, frissíteni stb."
Mindenre jelszót kér tőlem, semmit nem enged változtatni a csomagokon. Ez egy 1x éves gép.Visszateszem az ubuntut, ott kiirom a baserokkal a mint-eket. Keresek valami mást is, valami működő csak lesz.
-
spammer
veterán
válasz
erhas01 #35801 üzenetére
A su a parancs, amivel normál felhasználóból átváltasz root-ra. Utána kéri a root jelszavát. Nem tudom, hogy Mint alatt hogyan van beállítva, lehetséges, hogy megegyezik a normál, felhasználó jelszóval (ami ugye nem túl biztonságos
).
De nem kell rootnak lenned egyébként, normál felhasználóként is tudsz telepíteni, frissíteni stb.
-
-
erhas01
tag
válasz
spammer #35800 üzenetére
Mint 17 mate
"Írja be a root felhasználó jelszavát" :
Megpróbáltam a su parancsot odaírni, nem működött.
Itt hagytam a gépet pár percre és bekapcsolt a képernyővédő.
Kérte a jelszavam, nem tudtam a sajátommal belépni, újra kellett indítanom a gépet.
Valamit kihagytam, vagy nem jól írja a ***** jelszót?
A számot a numerikus billentyűzeten írjam? Próbaképpen írtam be, nincs benne se ékezet, se extra karakter.
Ellenőriztem a leírás alapján linuxon a md5sum értéket, jó lett letöltött iso fájl.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook Studio G5 - i9-9980H I 32GB I 1TSSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest