Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- IFA 2025: Nem is látszik, hogy strapatelefon
- One mobilszolgáltatások
- Apple Watch Series 10 - évfordulós kiadás
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Igazi csúcskészülék lett a Poco F7 Ultra
- Motorola Edge 40 - jó bőr
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
whbear
senior tag
Nem tudja valaki, hogy KDE-nél hogy lehet ki/bekapcsolni a legutóbb használt alkalmazások/dokumentumok megjelenítését az alkalmazásindítóban? (Recently Used / Application Launcher) Egyszer már sikerült letiltani a dokumentumokat de sehol sem találom a menüpontot. Lehet hogy frissítéskor kivették volna?
-
alien0903
tag
válasz
lev258 #35396 üzenetére
Az igazság az, hogy a notiba lévő vinyó felét nem particionálták le.Ezt a Gparted alatt vettem észre, így tudtam csinálni külön partíciókat még swap-ot is. A telepítő nem is ment tovább, amíg nem csináltam meg rendesen (kért gyökér csatolót, csere kötetet).
Akkor még azt kérdezném, hogy ha sikerült a telepítés és unetbootin-nal bár de elindul a live verzió akkor milyen könyvtárakat, fájlokat kellene látnom ott, ahol szerintem megtörtént a telepítés?
-
spammer
veterán
válasz
alien0903 #35395 üzenetére
A Mint az Ubuntu alapú, tehát elvileg települnie kell onnan. Ha települt, akkor működnie is kell.
WUBI-t passzolom, ezer éve próbáltam ki egyszer. Gyors guglizás azt mondta, hogy volt egy Mint4Win nevű cucc a Linux Mint-hez, de ahogy nézem, rég nem frissült és az újabb Mint verziókkal nem működik. Cserélni nem hiszem, hogy lehetne Wubi installt.
szerk: de amúgy ja, ezeket a módszereket jobb elfelejteni. Inkább dobd át a HDD-t egy másik gépbe, ha meg tudod oldani, és akkor tudsz rá nyomni egy formázást+tiszta telepítést.
-
spammer
veterán
válasz
alien0903 #35393 üzenetére
Huh, ez érdekes megoldás (persze ha más lehetőség nincs, akkor érthető).
Ha egyébként megfelelően települt a rendszer, csak a GRUB (rendszerbetöltő) nem, akkor próbáld meg a live rendszerre telepíteni a Boot Repairt, ha szerencséd van, akkor rendbe rakja a dolgokat, és akkor utána talán ki tudod választani a telepített rendszert is.
sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair
sudo apt-get update
sudo apt-get install -y boot-repair && boot-repairMásik megoldás: kiveszed a HDD-t a gépből, átrakod egy másikba, amiben van optikai meghajtó vagy tud pendrive-ról telepíteni, majd a telepítés után visszaszereled a gépedbe. Általában működni szokott ez a módszer is.
-
alien0903
tag
válasz
spammer #35392 üzenetére
Xp alól unetbootin.exe-vel a C meghajtóra csinál egy könyvtárat és ujraindítás után választható a bootmenüből az unetbootin. Felál a live mint majd végig megy a telepítés, de megint az unetbbotin jön csak be.
közbe rátaláltam a WUBI nevű programra de ez csak ubuntu-hoz jó ha jól láttam.
A WUBI kacsán kérdezném még, hogy ha feltettem egy disztrót (pld. Ubuntu) akkor azt utána lehet-e cserélni működő rendszer alatt?
-
alien0903
tag
Üdvözlet mindenkinek!
Egy régi laptopra xp mellé (majd helyette) feltettem a mint-et de csak az unetbootin-nal sikerült, mert az optikai olvasó nem működik pendrájvról meg nem bootol a gép. A gond csak az, hogy a telepítés után is mindig az unetbootin indító fogad, grub nincs és Live módban maradok.
Xp alól nem lehet elindítani valahogy a telepítést, vagy az unetbootin-t kiiktatni telepítés után, mert ha xp-ben uninstall akkor csak a win indul automatik nincs bootmenü?
-
Rimuru
veterán
válasz
spammer #35386 üzenetére
Én olyanra gondoltam hogy rövid 1-2 mondatos magyarázatokat adni, utána esetleg mehet bele még pl Wikipedia link. Ennek elkészítését vállalom, csak segítsetek a fontosnak vélt dolgok összegyűjtésében.
Most hirtelen ezek jutottak eszembe, ahogy látom valami még a topic összefoglalóban is benne van. Szerintem jöhetnek ide az ötletek, majd később ubyegon2 törli őket.
(Linux) Kernel
Disztribúció
X Window System, Xorg, X11
Desktop enviroment (DE)
Window manager (WM)
Display manager (DM)
Qt, GTK
Boot loader
(Bash) Shell
(Shell) Sript
root
sudo -
teleahocipöm
senior tag
Új probléma merült fel a Pepperminttel, ha csatlakoztatok egy pendrájvot vagy berakok egy dvd-lemezt, a fájlkezelőben nem jelenik meg új meghajtóként és csak úgy tudom megnyitni, ha a lemezkezelőben rákattintok a „csatolva ide: ” melletti kék szövegre.
-
válasz
Rimuru #35384 üzenetére
Más: Szerintetek lenne értelme egy írni egy fogalmak összefoglalót (gondolok itt pl a fenti dologra, WM, DE, DM, stb...)
Lenne bizony, sajnos a kezdőknek egy darabig ezek a fogalmak abszolút összekeverednek a fejükben. Ha készülne ilyen Linuxos alapfogalmak c. írás, azt be lehetne tenni a topik/ok Összefoglalójába is.
-
Rimuru
veterán
Lehet biztonság miatt nincs, bár ki tudja.
Nekem is "félig" van csak autologin mert egyből elindít egy jelszókérő alkalmazást is, de így legalább betölt mindent amit szeretnék.
m165le2: Annyira zavarja a szemem a "cinnamon ablakkezelő".
Az már egy DE, és ott muffin az ablakkezelő.
Más: Szerintetek lenne értelme egy írni egy fogalmak összefoglalót (gondolok itt pl a fenti dologra, WM, DE, DM, stb...)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
m165le2 #35379 üzenetére
Már nem emlékszem, ez nem nVidiás probléma volt? Gondolom előbb utóbb meg fog oldódni.
Fenyő: Így kapásból pl. Debian Lxde és ArchBang alatt sem volt erre grafikus megoldás. Csak arra akartam kilyukadni, hogy amíg az ilyen dolgok nincsenek meg a disztrók nagy többségénél, addig bajok vannak.
ubyegon2: nem a korrektúra a hosszú, csak ilyen a logout beosztása. Ha címlapos cikket írsz, az két hétnél előbb nem jelenik meg, ennek oka a sok beidőzített cikk, ált. napi 1 címlapos jelenik meg. Amúgy te mint topicgazda rálátsz a logout meg nem jelent cikkeire?
-
válasz
m165le2 #35379 üzenetére
Inkább így másold be,
(#35377) CPT.Pirk
hogy mindenki tudja, mire született a válasz!
Ha jóval régebbi a hsz, és fontosnak tartod, hogy megtalálják, akár így is csinálhatod:
(#35380) Fenyő Ez témába vág bőven, utólagos engedelmeddel onoltam.
(#35382) CPT.Pirk Dehogy látok rá, mint TG, valamelyik RIOS írásban lehet követni a korrektúra alatt álló cikkeket. meg is van
-
válasz
m165le2 #35376 üzenetére
Újoncként valószínűleg elkerülte a figyelmed az 5 perces szerkesztési szabály! Alkalmazt te is légy szives!
(#35377) CPT.Pirk
KDE-ben bezzeg ez is meg van csinálva.
Ha odáig eljutnék Chakrában, most még startx- el se akar beengedni!
Az újra telepítéssel most már megvárom az új tzikked, elég régóta korrektúrázzák már.
(#35379) m165le2 Mindenki így használja, mint ebben az esetben én is 3 hsz- ra válaszoltam! Nem sértődik meg senki, ha így válaszolsz neki!
-
Fenyő
őstag
válasz
m165le2 #35369 üzenetére
Cinnamont mélyebben nem ismerem, de az autologinhoz ahogy már többen is írták a lightdm.conf-ot kell csak szerkeszteni és ha jól rémlik a falhasználónévnél a kis/nagybetűkkel először nekem is meggyűlt a bajom, mert nem volt rá érzékeny (ill. igen, de nem a megszokott módon), mindent kicsivel kellett írni hiába kezdődött amúgy naggyal.
-
m165le2
csendes tag
válasz
Lathronos #35368 üzenetére
Ezt próbáltam nem működött, sőt be sem tudtam jelentkezni, mert azt írta ki hogy sikertelen bejelentkezés.
Le is izzadtam kicsit, hogy az 50 kipróbált disztro közül végre az első működőbe be sem tudok lépni.
Végül egy usb live rendszerről visszaállítottam szerencsére, de most persze megint be kell jelentkezni.
Lehet hogy én nem értettem meg rendesen, majd nagy levegőt veszek, és megpróbálom még egyszer, de már csak akkor, ha sikerült az egész rendszerképet lementenem.
-
m165le2
csendes tag
-
Lathronos
őstag
válasz
m165le2 #35366 üzenetére
Autologin Korora-ban(Cinnamon esetén is). A panelt viszont nem tudos bal oldalra helyezni Cinnamon esetén.
-
-
m165le2
csendes tag
válasz
Lathronos #35333 üzenetére
És ráadásul nekem a Cinnamon -ok közül is a Korora az egyetlen, ami minden problémámat megoldotta!
Lehet hogy amiatt is, mert már a 3.19 -es kernelt használja.
Pl. az SSD -k között, és az USB3 -on is ez már olyan gyorsan másol mint a Windows.
A VLC tökéletesen , vibrálás nélkül lejátszik mindent.
A Firefox simított görgetésében semmilyen hullámzás nincs, finomabban görget mint a Windowson.(ezek volta a legidegesítőbb problémák)
Kb. több éve próbálok a Windows helyett Linuxot használni, úgy néz ki hogy most először nem kell visszatérnem rá.
Ha még meg tudnám oldani az automatikus bejelentkezést, és a baloldalra helyezett panelt, akkor jönne el a Kánaán!
-
Misi1980
senior tag
válasz
spammer #35358 üzenetére
Köszi ezzel a progammal állítottam vissza a grubot csak elírtam a nevét a proginak is és grub helyett is grupot írtam ezért elnézést kérek.Nem igazán zavar a windowsos rendszerindító főleg hogy kikapcsoltam a megjelenését a vezérlőpultban,csak egy pillanatra villan fel.Kíváncsi voltam rá hogy ez másnál is így van vagy csak nálam,de ezek szerint csak nálam van így.Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Oké az Index nem egy IT portál, de ez a tegnapi hír a lehetséges nyílt forráskódú Windowsról mosolyt csalt az arcomra:
Russinovich a felhőalapú szolgáltatásokban utazó Microsoft Azure-ért (korábbi nevén: Windows Cloud) felelős technológiai igazgatója. Ő volt az, aki a Szilícium-völgyben megrendezett ChefConf nevű geekkonferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén megelégelte azt az állapotot, hogy a weboldalakat és appokat fejlesztő, lelkes programozók és kis cégek szinte kivétel nélkül a konkurens Linux operációs rendszert használják a Windows helyett a napi munkához. A Wired szerint ugyanis a Russinovich-ot hallgató többszáz emberből csak egyetlen egy tette fel a kezét, és vállata fel nagy nyilvánosság előtt, hogy Windows fut otthon a gépén. [link]
-
agy73p
senior tag
válasz
zsambek #35340 üzenetére
Én vagyok itt a legkevésbé hozzáértő, nem is okoskodom, csak egy ötletem lenne: OpenSuse-t próbáld meg, lehet, hogy azzal fogsz a legkevesebbet szívni driverek és beállítások tekintetében. Ha az stabilan fut a gépeden, akkor különböző live disztrókat tudsz próbálgatni, és ha nem válik be, akkor ez még mindig megvan menekülő útnak.
Én pár napja felhagytam a Manjaroval, és azóta visszatértem a Suse-hoz, amit az elején próbáltam.
-
spammer
veterán
válasz
Misi1980 #35357 üzenetére
GRUB
Boot-Repair a grub javításához.
-
Misi1980
senior tag
Nincs több vinyó a gépben.Ez egy Lenovo u510 ideapad.
lev258:Igen ez UEFI noti.Újratelepítettem a windowst és eltünt a grup.Live CD-vel bootoltam és a boot customizer programmal tettem vissza a grupot.Amikor az ubuntut telepítettem elösszőr akkor is ugyan így előjött a grup és a windows boot menü is.
-
csiki_92
aktív tag
Sziasztok!
AMD videókártya drivert szeretnék feltelepíteni Ubuntu 14.04 LTS rendszerre. Múltkor már írtátok, hogy ne az AMD honlapjáról töltsem le a drivert, viszont azzal a módszerrel, amit javasoltatok, nem tudott elindulni a gép. Az Ubuntu feliratnál beragadt. Szóval azóta újratelepítettem a gépet, és szeretném, ha rendesen működne. Valaki esetleg nem segítene nekem Teamvieweren keresztül megcsinálni a drivert? Nagyon hálás lennék.
-
Rimuru
veterán
válasz
zsambek #35348 üzenetére
Ha nagyon komolyan gondolod akkor van értelme egyedül felrakni. Elsőnek próbáld meg virtuálisan (Virtualbox) felrakni ha ezen simán továbbjutsz akkor mehet élesben is. Amúgy első körben meghagynám a Windowst, bármi gond van legyen egy működő rendszer is, akár utólag is le lehet törölni.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zsambek #35348 üzenetére
Nem tudom, az megint csak a következő Xorg frissítésig működne, így ott lehet állandó probléma lenne a zárt driver használata. Persze van nyílt radeon driver is, így nem vagy rászorulva a zártra. Kicsit lassabb tempóban frissülnek az Arch kezdő barátabb leszármazottai mint pl. a Manjaro, Chakra, stb. Ezekhez mindhez működik az Arch wiki szinte 1:1-ben.
Én kezdésnek megtartanám a dualbootot, jó az ha van.
-
zsambek
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #35344 üzenetére
Akkor Arch lesz szerintem, amúgy még nem volt olyan, hogy kellett volna használni a dedikált VGA-t, de akkor maximum nem használom addig, amíg az Xorg-hoz ki nem jön a frissítés.
BTW, Archnak néztem a beginner's guide-ját, azzal szerintem el tudok lenni
Kérdés: Szórakozzak a Dual-Boottal, vagy inkább rögtön rakjam át az egész rendszert Archra? (Igazából amit használok fájlok, azok fent vannak cloudban, szóval nem sok mentéssel jár.)
-
Tim82
félisten
válasz
zsambek #35342 üzenetére
A Clementine-t én is használom és szeretem, bár iPod-dal/iPhone-nal/iPad-del sosem próbáltam meg összehozni, jelenleg nincs egyik sem, hogy teszteljem.
Sleep biztosan gond nélkül megy (*tényleg* gond nélkül - 100%-osan működik), hibernálást nem használok.
Én amúgy megnézném a helyedben a Fedora/Red Hat vonalat is (ez leginkább az aktuális Fedorát és a CentOS-t jelenti, utóbbi lehet, hogy nem fogja teljes mértékben támogatni a Radeon-odat).
-
spammer
veterán
válasz
zsambek #35340 üzenetére
Első körben próbáld ki live-ban a disztrót, ott már jó pár dolog kiderül.
Vanilla Arch teljesen kezdőként szerintem felejtős, bár ha van időd és kedved és tanulni akarsz, akkor jó választás, de arra számíts, hogy lehet szívni vele, mire beállítasz mindent. Továbbá nincs se live mód, se GUI-s telepítő (utóbbi mondjuk megoldható Antergos vagy EvoLution segítségével). Esetleg ott a Manjaro is, ha Arch alapra vágysz.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
zsambek #35340 üzenetére
CodeBlocks van persze, meg minden más is. Sőt, most már az MS visual C++ 2015 is tud Linuxra fordítani.
VLC, SMPlayer, meg még egy csomó jó lejátszó van.
QtCreator - ez szerintem natív Linuxos dolog, mivel maga a QT is az tudomásom szerint. KDE-s disztrók eleve QT-s alkalmazásokat tartalmaznak többnyire.
Officeból van LO, Calligara Suite, meg pár egyéb is.
Van valami iTunes alternatíva is, legalább is régebben használtam ipodot Linux alatt, simán tudtam mindent csinálni vele, csak már nem emlékszem mi volt az.-Az AMD VGA-mat mennyire fogja szeretni a Linux? Igen. A mostani Arch nem, mert a Xorg szerver aktuális verziójához még nem jött ki gyártói AMD driver, addig csak a nyíltat lehet rajta használni. Egyéb disztrókon még a korábbi Xorg van többnyire, így ott nincs ilyen gond.
-Sleep / Hibernate üzemmód, ha összehajtom a gépet? Ez az első amit kikapcsolok bármilyen oprendszerről van szó, elég ha lekapcsolja a háttérvilágítást, majd én elküldöm sleepbe, ha akarom.
A sleephez elég a szabad memória, hibernáláshoz viszont kell egy SWAP partíciót létrehozni, ami legyen nagyobb, mint a gépben lévő ram mérete, mert oda menti ki a dolgokat. Egyébként egy KDE-s disztró alatt végletekig konfigurálható, hogy miként működjön az energiagazdálkodás.
-Funkciógombok? Ez eset függő, de szoktak menni. Lehet, hogy fel kell rakni valami gyártó specifikus csomagot hozzájuk.
Tanulásra az Arch vonalon termett disztrókat, vagy pl. a Debiant javaslom, ezeknek jó Wiki oldala van.
-
Gyick
őstag
-
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy adott egy laptop (HP ProBook 450 G1 laptop(Intel® Core™ i3-4000M / 4GB / 120GB SSD / 500GB HDD / AMD Radeon HD 8750M ), és szeretnék rá rakni valamilyen linuxot, ez lenne az első linuxom, szóval teljesen laikusan állok a dolog előtt.
A legfontosabb kérdés, hogy azokat az alkalmazásokat, amiket jelenleg használok, azokat tudom-e majd Linuxon is, természetesen nem várom el, hogy ugyanaz legyen, de jó lenne valami alternatíva.
-CodeBlocks, ha jól tudom ez van Linuxra is.
-QtCreator, ha jól tudom ez van Linuxra is.
-Office, gondolom csak van valami LibreOffice, vagy OpenOffice.
-VLC, gondolom van valami más Linuxra.
-iTunes, erre nem tudok semmit mondaniAmi talán a legérdekesebb számomra:
-Cubby, ez a LogMeIn felhőszolgáltatása, viszont nem láttam, hogy lenne alkalmazás hozzá. ("Linux is not supported, but folks on Linux can access their cloud-enabled cubbies via the Cubby WebDAV server.") Valami WebDAV szerverrel kommunikáló program kellene?!Akkor még olyan kérdések vannak bennem, hogy:
-Az AMD VGA-mat mennyire fogja szeretni a Linux?
-Sleep / Hibernate üzemmód, ha összehajtom a gépet?
-Funkciógombok?És akkor a nagy kérdés, milyen disztrót?
-Kubuntu: KDE, és Ubuntu, kezdésnek jó választás lehetne, utána meg ha már megismertem a világát, akkor lehetne mondjuk más.
-Arch: Kezdésnek nem tudom, hogy milyen választás, de úgy hallottam, hogy sokat lehet vele szórakozni, ezért talán gyorsabban ismerném meg a Linuxok világát?! Ezután már tényleg bármerre lehet váltani.
-Esetleg más ötlet?Köszi a segítségeteket,
-
Misi1980
senior tag
Sziasztpok!Ubuntu és windows van a gépemen.Amikor bekapcsolom akkor a grup fogad és visszaszámol hogy válasszam ki az indítani kívánt op. rendszert.A grup után megjelenik a windows boot menüje is és ott is visszaszámlálás és választhatok az op. rendszerek közül.Ez természetes?Másnál is így van aki használja a win. és az ubuntut párhuzamossan?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Tegnap mikor felnéztem AMD oldalára h. mi a helyzet driver fronton, jött egy survey. Szépen kitöltöttem, és a végén megírtam a megjegyzés rovatva, hogy legyenek szívesek felpörgetni a Xorg server támogatását Linux alatt.
Amúgy Chakrán természetesen nincsen gond a Catalysttel. Ott 1.16-os Xorg van.
-
Lathronos
őstag
Én annak idején 2008-ban ezért raktam össze magamnak a jelenlegi Intel+nVIDIA+ASUS alapú PC-t, hogy biztos meglegyen a hegesztés nélküli kompatibilitás a legtöbb disztribúció esetében. Ezidáig nem csalódtam, bár az nVIDIA 331-es és 340-es drivere valahogy nem az igazi(vannak képfrissítési problémák, gyors mozgásnál a képkockák mintha szétcsúsznának-képtörés a monitoron középtájon). De majd ezt is megoldják idővel talán.
-
BoB
veterán
-
Tim82
félisten
Tudtommal low latency kernel csak Ubuntu Studio-nál van.
Oké, nekem rengeteg kisebb-nagyobb bosszúságom volt a Kubuntuval saját használatban, de apámék nem panaszkodnak rá. Igaz, kb. annyira használják a notit, hogy megnéznek időjárást, emaileket, recepteket. Meg most már zenére is. (A jó minőségben hallgatható komolyzene, amit szeretnek, a csalim, hogy használják a számítógépet, ha már van nekik.
)
Részemről meg annyi a karbantartás, hogy 2-3 hetente náluk járva, sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A régi sztorikat nem ismerem ezekről a dolgokról, csak a 8.04-es Ubuntu idején csatlakoztam be a Linuxos közösségbe, mikor jött a cikk a beszélő Ubunturól, az nagyon kíváncsivá tett, meg akkor még az Ubuntu is jó volt.
Amúgy az UVD kód kiadás engem is meglepett, de végül is jobban belegondolva nem sok indok volt a titokban tartására, nem űrtechnika.
-
Vladi
nagyúr
Jobb? Centos ofkorsz.
Mondjuk akármennyire szeretjük a red hat cuccokat, ilyen esetben az a szemlélet, hogy azt használd, ami bevált, bejáratott. Ha váltani kell, akkor nézhetsz fedorát is. Azt kell összenézni, hogy miylen különlegességek vannak az ubuntu studioban. Azt hogy teszed fel fedorára.
-
-
wopi
aktív tag
válasz
lev258 #35310 üzenetére
Szia!
Igen, szervert tettem fel. A fent is linkelt howto szerint jártam el, csak ebben nvidia driver szerepel, itt akadtam el.
(#35309) spammer:
Ezt kapom rá vissza: Failed to execute operation: No such file or directory -
m165le2
csendes tag
Sziasztok.
Linuxot szeretnék felrakni egy Acer V5-573G laptopra.
Minden számomra szükséges Windowson futó programot tudok használni, egyetlen alap dologgal nem tudok megbirkózni, az pedig a videó lejátszás.
A jelenség a következő:
A lejátszás közben a kép felső felében 1-5 másodpercenként egy pillanatra megtörik a kép, mintha mondjuk a képszinkront kellene korrigálnia.
Ugyanazt a videót elindítva mindig ugyanott vannak ezek a villanások.
Kipróbáltam vagy 20 Linuxot (bennük többféle lejátszót), mindegyiknél más mértékben, de fennáll a jelenség.
(nyílt és zárt driverrel is)
Egyedül a Linux Mint Cinnamon VLC párossal van félsiker, csak ablakban villog teljes képernyőn nem.
( érdekes módon itt mindegy, hogy melyik Cinnamon verziót rakom fel, emiatt gyanítom hogy valahogy az ablakkezelővel lehet a hiba kapcsolatban)
A pechem az, hogy pont a Cinnamon nem engedi a panelt oldalra rakni csak fel vagy le, emiatt ezt nem szívesen használnám.
A laptopban egy Intel APU van HD4200 videó vezérlővel, és egy dedikált Nvidia GT750M.
Mondjuk azt sem tudom, hogy melyik vezérlőt használja éppen a Linux, zárt drivert csak az Nvidiához ajánl fel.Jó lenne a lejátszás problémát megoldani, mert akkor sokféle Linuxból válogathatnék, de ha a Cinnamon panelját valahogy oldalra tudnám helyezni, akkor legalább azt tudnám teljes képernyős módban használni.
Ha tudtok valami ötletet kérem segítsetek.
-
wopi
aktív tag
Ezeket kaptam vissza:
glxinfo | grep direct: Error: Unable to open display
dmesg | grep UVD: UVD initialized successfully.
vdpauinfo: cannot connect to X serverKodiban be van kapcsolva a hardveres gyorsítás.
Szerk: Más téma!
Samba megosztást szeretnék beállítani (ahogyan korábban Ubiban vidáman ment). Az smb.conf-ban beállítottam a megosztást, viszont mégsem működik. Ha azt mondom neki, hogy sudo systemctl start smbd.service, akkor azt kapom, hogy Failed to start smbd.service: Unit smbd.service failed to load: No such file or directory.
Mit csinálok rosszul?
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
Nyílt drivert nem kell feltenni, mert az x-el települt az is. Valószínüleg már használod is.
A hardveres gyorsítást teszteld le. terminálban kellene:
glxinfo | grep directutána:
dmesg | grep UVDmajd:
vdpauinfoHa mindez oké - szerintem az uccsó nem lesz - akkor csak a kodiban kell beállítanod a dolgokat.
-
wopi
aktív tag
-
BoB
veterán
Nem az a lényeg hogy emberi időben végez vagy nem, hanem melyik hatékonyabb. Már felismerték Fedoráéknál hogy a mai világban van korlátlan, gyors net ezért gondolkoznak azon hogy a default már a kikapcsolt delta lesz.
Nemtom most hogy állnak ezzel a kérdeéssel...
CPT.Pirk: ugyanazért amiért Arch sem. Mert catalyst az egy évvel ezelőtti xorg-ot meg kernelt igényli. Naprakész disztrónál így ez gondot okoz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- MIUI / HyperOS topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- TCL LCD és LED TV-k
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Bundle topik
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- LG 27GP850P-B - 27" NANO IPS - 2560x1440 - 180Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 4070 12GB NZXT H710I Be Quiet 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest