- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36997 üzenetére
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36995 üzenetére
Én Conky Manager-t használok. Felpakolom gdebi-vel a deb csomagot, bemásolom a themes mappába a témákat, a hozzá tartozó .conky és .Conky valamint .fonts mappákat a /home/nevem mappába és kész.
-
King Unique
titán
válasz
Lathronos #36994 üzenetére
Egyelőre maga az adott összetevő telepítési leírása kéne csak (conky, double commander stb.), (magam akarom felpakolni őket gyakorlás képpen), pl. te hogyan szoktad? Mert az a bajom, hogy ok, ott a google, de van vagy 3-4-5 féle leírás és egy kezdőnek nagyon zavaró tud lenni...
Illetve pontos hőfokok kijelzése érdekelne, de gondolom azt is tudja a Conky.Aztán lehet jövőben majd jobban járok mégiscsak egy általad összerakottal, ha később esetleg összedobsz egy Mint alapút, azt is megköszönöm.
-
Lathronos
őstag
válasz
King Unique #36991 üzenetére
-
wopi
aktív tag
válasz
herdsman12 #36989 üzenetére
Igen, Tim82 (
) írása alapján én is ilyesmire gondoltam, de nálam bármit csinálok, fixen 1000... BIOSban max performance van beállítva, csak tápról használom, nincs benne aksi... Mindegy, annyira nem fontos a dolog, csak furcsállom egy kicsit.
-
King Unique
titán
Üdv!
Mint 17.1 Cinnamon kiadásra akarok tenni vmi rendszer figyelőt (CPU, HDD, VGA stb.)
A panel kisalkalmazások Hardware/ System Monitor és Graphical hardwere monitor nem működnek, hozzáadás előtt hibaüzenetet dobnak ki...[screenshot]
Ezért gondoltam rá, hogy akkor fel kéne tenni a Conky-t. Csak azt nem tudom, melyik leírás alapján ajánlott [link1], [link2], [link3]...vagy másféle eljárás kell -
kovaax
őstag
válasz
herdsman12 #36989 üzenetére
Tartok tőle, hogy minden kurrens disztribució így használja már a processzort. És ez nagyon jól is van így.
-
Tim82
félisten
Ez inkább hardveres kérdés lesz. 2 GHz a maximális órajel és mindkét mag képes rajta stabilan működni.
Működik a Speedstep feature; valamilyen olyan feltétel áll fent, ami miatt visszaveszi az órajelet a felére. Kérdés, hogy most épp miről megy az R61-ed: akkuról vagy hálózatról; ha hálózatról, akkor 65 vagy 90W-os a töltő, illetve bent van-e az akku.
Az is könnyen elképzelhető, hogy a Debian alatti alapértelmezett energiamenedzsment a terhelés függvényében, illetve energiatakarékossági szempontokat figyelembe véve változtatja az órajelet. Nyilván be lehet lőni valahol valami olyasmit, hogy "maximum performance"-nak megfelelő módban kezelje a procit.
Alapvetően ha nincsen gondod, nem érzed lassúnak, akkor érdemes valamiféle "on-demand", vagy "power source optimized" módra beállítani az energiamenedzsmentet. Mivel nem tudom, hogy Debianon ezt hogy lehet, illetve hogy hívják, ennél konkrétabban nem tudok segíteni.
Viszont van Debianra is tlp, illetve tp_smapi, ha nem volna elég jól finomhangolható az alap energiamenedzsment.
-
wopi
aktív tag
Lehetséges, hogy butaságot kérdezek. Conky is, és a less /proc/cpuinfo parancs is azt mondja, hogy:
cpu MHz : 1000.000
model name : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T5750 @ 2.00GHzEz így hogy? Vagy, mivel két magos CPU-ról van szó, ezért magonként 1000, tehát 1000+1000, és így jön ki a 2 GHz? Vagy esetleg valami kezelőprogram hiányzik, hogy jól kezelje a Debian?
-
MKLS
aktív tag
Sziasztok, Ubuntu Mate(LTS)-em van. Van arra mód, hogy laposon kijelző lehajtásakor csak simán kikapcsolja a képernyőt kinyitás után pedig simán csak bekapcsolja? Most végülis valami hasonló történik, csak ki is jelentkezik, mert kinyitáskor kéri a jelszót amit nem akarok mindig bepötyögni.
Energiagazdálkodás menüben hálózaton és akkun is a "képernyő elsötétíse" van kiválasztva. -
errorcode06
őstag
Köszönöm szépen mindkettőtöknek!
-
BoB
veterán
válasz
errorcode06 #36981 üzenetére
-
BluEyes
őstag
válasz
errorcode06 #36981 üzenetére
-
errorcode06
őstag
Sziasztok!
Egyszer jó régen valaki itt mutatott nekem egy olyan oldalt, ahol pár kattintással össze tudtam rakni egy "saját" rendszert. Ki lehetett választani hogy böngésző, grafikus felület milyen legyen, skype-ot rakjon bele, stb. Aztán elkészítette a képfájlt amit már csak le kellett tölteni, és mehetett fel rendszernek.
Működik még ez az oldal, vagy felismeritek?
Előre is köszönöm. -
Rimuru
veterán
válasz
zsambek #36979 üzenetére
Igen, oda csatolod fel ahova szeretned. Amire te gondolsz "parancsikon" az ebben asz esetben symlinknek felel meg (angol wiki reszletesebb). Ennek leginkabb ugy van ertelme hogy mondjuk bizonyos mappakat belinkelsz ~/ ala akkor nem kell kulon "keresgelni", pl ha a ~/Downloads-ot linkeled egy a HDD-n levo mappara akkor a letoltesek alapbol a HDD-re kerulnenek. Bootnal automountra pedig az fstab szolgal.
-
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Linux Mint MATE-m.
Van egy SSD, amin van a rendszer, illetve van egy HDD, amit most formáztam le ext4-re. A kérdésem az lenne, hogy hogy tudnám megoldani, hogy a HDD-met mondjuk a /home/DATA -ban érjem el? Simán amikor leformáztam, akkor oda csatoljam fel? Vagy itt Linuxon parancsikont kell használni, vagy hogy is van ez ?!
Köszi,
-
spammer
veterán
2. A gördülő rendszer "hátránya", hogy több odafigyelést és/vagy hozzáértés igényel. Mivel folyamatosak a frissítések, nincs annyi idő tesztelni őket, így gyakoribbak is lehetnek a hibák, problémák, amiket orvosolni kell (manuális beavatkozás, esetleg downgrade).
Én nem régóta használok rollingot (Arch), így sok tapasztalatom még nincs, de eddig szerencsére nem volt problémám. Igazából a legfontosabb a linux kernel, amiből viszont én tartok egy LTS változatot is, ami nem kerül frissítésre, így ha a friss kernel valamiért nem működne egy frissítés után, ott az LTS kernel, amivel tudok bootolni. Egyébként minden csomag downgrade-elhető, ha netán gond lenne a frissebbel, szóval hatalmas probléma nem lehet.
A Debian Sid a legfrissebb, de én nem biztos, hogy ajánlanám, lévén az az unstable ág. Akkor már inkább testing, de ha rolling rendszert akarsz, akkor szerintem inkább Arch alapúval próbálkozz. A Debian legyen stable.
(#36973) Freel
4. Ha a Steam gépek új hardverekkel fognak érkezni, akkor valószínű, hogy a kernel is ennek megfelelő kompatibilitású lesz, tehát ha neked hasonló hardvereid vannak, akkor elvileg nem lehet gond. De ha hardcore játék is szempont, mindenféle új játékokkal, akkor talán tényleg jobb egy Windows erre.
-
Penty
aktív tag
"(...) ha nekem itthon újszerű hardvereim vannak, mert játszani akarok, kipróbálni mindig a legújabb játékokat, akkor nekem most melyik Linux való?"
Semelyik. A Linuxok nem játékra kihegyezett rendszerek. Játékra Windows kell. Mellé feltehetsz valami stabil Linuxot is a mindennapi egyéb netes dolgokhoz, de játékra – szerintem – tarts Windowst!
-
Freel
tag
válasz
lev258 #36974 üzenetére
És úgy gondolod a gyors boot miatt van? Basszz... Valami rémlik... Mintha az egyik Windows Linux Dual boot leírásban láttam volna, hogy az egyik pont erről a gyors boot kikapcsolásról szól és nem értettem mi köze van az egészhez ennek, mert nem írták le, csak azt, hogy kapcsoljam ki.
Köszönöm, lehet, hogy ez lesz a megoldás. Leírom ha sikerült. -
lev258
veterán
Nem hibernálás, csak olyasmi. Ha jól emlékszem gyors boot néven fut (nem azonos a BIOS-ban található fastboot funkcióval). A lényege, hogy amikor leállításra mész, valójában nem az történik, hanem bizonyos dolgokat (állapotot) lement és indításnál ezt betöltve gyorsabb indulás látszatát kelti.
Játékra inkább egy stabil LTS-t használj. A SteamOS-nél kicsit más a helyzet, a régi kernelükbe elég sok újabb dolgot is beépítettek, már régen nem az igazi Debian kernel. -
Freel
tag
Még egy, csak kifutottam a szerkesztésből:
4. Szóval biztosan fogok mélyrehatóbban foglalkozni a SteamOS-sel. És még mindig abszolút nem értem a kernel-driver, friss-elavult kérdéskört a Linux kapcsán. A SteamOS ugye direkt játékra kihegyezett Debian lenne. A SteamMachine-ok a legújabb hardverekkel fognak érkezni. Új Intel procik, új 9xx szériás GTX VGA-kkal. És akkor mégis hogyan működik ez az egész, ha pl. a SteamOS-ben jelenleg is valami 3.10.60 kernel van? Hát az még a Debian-hoz képest is régi! Vagy akkor most mit érnek ezek a számozások?
Bocsi az értetlenkedésekért, de már végképp nem értem, hogy ha nekem itthon újszerű hardvereim vannak, mert játszani akarok, kipróbálni mindig a legújabb játékokat, akkor nekem most melyik Linux való? A testing? A sid? Rolling-release? Vagy jó új hardverekkel egy stable Debian is?
lev258: "A Grub pontosan hova települ?" Pontosan nem tudom. Úgy tudom, hogy EFI-nél van egy 200-300 megás FAT32 partíció, mint efi-boot partíció és oda írja be az adatokat mindkét rendszer. Talán...
A win hibernálását kikapcsoltam teljesen.Ezt találtam Debian 4.0.4-1 kernel: Link
Akkor ezt használja a sid vagy a testing? És ezt kell feltenni hogy olyan legyen a rendszer, mint egy PCLinuxOS?
-
Freel
tag
Sziasztok!
Kérdésem lenne. (remélhetőleg ezúttal tetszeni fog ubyegon2 kollégának is
)
1. Szóval egy 120-as SSD-n EFI-s win8.1 van és most Xubuntu. Ha bekapcsolom a gépet bejön a grub, választhatok. Kiválasztom a xubit, minden ok. Viszont ha elindítom a win8.1-et, bejön rendesen és következő újraindításnál eltűnik a grub és megint csak a win jön be!
Ilyenkor xubi cd-ről boot-repair. Megint van grub, de csak a következő win indításáig! Nem értem miért tűnik el a grub???2. Ez lenne a fontosabb kérdésem:
egyik topicban egy (úgy tűnt, hogy hozzáértő) kolléga azt javasolta, hogy nagyon jó mindennapos használatra a debian sid, mert frissek a csomagok hozzá. És utánaolvasva szívesen kipróbálnék egy 'friss' rendszert. Pl. a PCLinuxOS és a Manjaro is 4.0.4.-egy van már és friss programokkal. Nem értem tisztán, hogy a gördülő rendszereknek mik a hátrányai pontosan és azok valóban olyan nagy hátrányok? Melyik az a Debian változat ami friss programokkal van és friss kernellel? A testing vagy a sid? Vagy egyik se? Tehát a Debian testing az ugyanolyan friss, mint a Manjaro gördülője például? Ezt nem értem pontosan.
3. Ha jól tévedek holnap (6.-án) érkezik a Debian 8.1 Debiannál a második számjegy olyan service pack szerű frissítés? Lehet minden gond nélkül frissíteni a 8-ról, vagy ilyenkor érdemes új telepítést elvégezni?
Köszönöm a válaszokat.
-
lev258
veterán
válasz
Royalkrisz #36967 üzenetére
Ez inkább a haladó topic-ba való, nem a kezdőbe.
-
Royalkrisz
csendes tag
Üdv minden Linuxosnak!
Nem rég kezdtem az új munka helyemen.Itt van egy Fedora 11 mai szerver ami pop3-as.
A logwatch ban kiemel pár emailbox ot ami már nagy mérettel rendelkezik.Ezeket szeretném kimenteni.Majd törölni a szerverről.Én arra gondoltam h az adott fiókkal belépek outlookal s letöltött a leveleket majd kimentem pst-be. Ezután törlöm a leveleket a szerverről s szabadul fel hely.Ez a gondolat menet jó vagy nem jól közelítem meg?Előre is köszönöm a segítséget.
-
wopi
aktív tag
Debian és XFCE. Tudtok valamilyen működő, használható dock-ot ajánlani? Pl Dockbarx, cairo-dock? A cairot fel tudtam telepíteni, el is indul, de rápakolja a dolgait az xfce paneleire. Ez nem is volna gond, viszont az alsó panelt sehogy sem tudom törölni. Hmm...?
-
spammer
veterán
-
wopi
aktív tag
válasz
khalox #36959 üzenetére
Nálam így néz ki a sources.list:
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie main non-free
deb http://security.debian.org/ jessie/updates main non-free
deb-src http://security.debian.org/ jessie/updates main non-free
# jessie-updates, previously known as 'volatile'
deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main non-free
deb-src http://ftp.hu.debian.org/debian/ jessie-updates main non-free
deb http://mozilla.debian.net/ jessie-backports iceweasel-releaseSzerk: Ja, és frissíthetem akárhányszor az adatbázist, nem...
Csak hogy megint szerkesszek...
-
Rimuru
veterán
válasz
kovaax #36955 üzenetére
Nekem a menu miatt volt a kepernyo tetejen 1 pixel sor amit nem hasznalt semmi, ott tudtam kattintatni es a menuket elohozni. Talan a margins tag lenne az (mar ~3 eve nem hasznalok openboxot).
Nagyon elkezdtetek termelni, 250hsz par nap alatt. Igazan vissza se olvastam.
-
khalox
őstag
Ha Te írtad bele a /etc/apt/sources.list-be a non-free-t az elérési út után biggyesztve, akkor apt-get update paranccsal frissítsd a csomaglistát, utána mennie kell(ene).
Egy ilyen sornak lennie kellene benne:
deb http://ftp.debian.org/debian main contrib non-free(No most akkor szerkesztettem, mert szerkesztetted
)
-
wopi
aktív tag
Segítség!
Debianban hogyan tudok flash playert telepíteni? Sources.listbe bent van minden sornál a non-free tároló. Apt-get update, majd apt-get install flashplugin-nonfree-re ezt mondja:
Package 'flashplugin-nonfree' has no installation candidate. Google, és ez az oldal szerint pedig mennie kellene. Mit rontok el? -
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mint MATE
Az a kérdésem, hogy a Caja miért nem ismeri fel alapméretezettként, hogy a .jpeg az mondjuk egy kép, és feldobja, hogy meg tudja ezt nyitni? Vagy mondjuk, ha van egy pdf-em, akko azt miért nem automatikusan nyitja meg az e. betűs pdf olvasómmal? Az összesnél ha rákattintok azt írja, hogy nem tudja mivel megnyitni, tallózzak be neki valamit. Miután beállítom, hogy jegyezze meg, akkor se történik semmi, ugyanúgy állnak a filejaim.
Background change-nél miért van az, hogy mikor Add-olni akarok, akkor egyszerűen nem ismeri fel a Picture fájlokat? Rámegyek, hogy All, és akkor kilistázza az összes jpeg-emet, viszont ha megnyitom, akkor se látszik a listában.
Ötlet?
Köszönöm,
-
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #36953 üzenetére
Bocs Szmájli: Off.
Openboxban minden megvan ami kell nekem. Most arra gyúrtam ,hogy fapad legyen a rendszer, nem kell csili-vili effekt, meg minden,hanem katt és csatt-csatt bejön aminek kell azonnal.
Az a fura, hogy arch-on az alsamixerben van a default hangezköz a pulseaudiohoz, egy darab hangerőállítóval, meg a 0-s eszköz ami az alaplapi hangezköz 5.1-es, végül is ak ettő egy és ugyan az, de a rendszer lenémítja a sorruondot a centert meg az LFE-t, amit kézzel szoktam visszakapcsolni.
Mutatok képet, így érthetőbb...
ja a memóriát rendesen használja a teminator, de nem baj
SSD-vel egy egészen más kategória lenne sebességben, de nincs kedvem költöztetni rá
-
spammer
veterán
válasz
jimmy399 #36951 üzenetére
Kicsit sok lett a szmájli, de örülök, hogy tetszik a rendszer.
Szerintem nem fapad az Openbox, neked mi hiányzik belőle vagy mire nem képes, amire más DE/WM igen?
szerk: Terminátor jó, csak sokat eszik. Mondjuk a split feature jó, stacking WM-nél jól jöhet. Egyébként lájtosabb a többi terminál: xfce4-terminal, vagy termite, de nálam most a urxvt a nyerő: daemon módban fut, akárhány terminál ablakot nyitok, 13 MB-ot eszik összesen (ráadásul villámgyors), míg más cuccok kb. >20 MB/ablak.
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #36951 üzenetére
ja auto login a tty1-bn és auto startx indítás...
Így tudtam megoldani hogy induljon az openbox session.
Root login tiltva debianon és archon is. Sudo telepítve és konfigurláva, ahogy kell
Ja és nyílt Ati driver
az fglrx nem jött be a korábbi disztrókon, itt nem is próbálkoztam vele.
-
jimmy399
senior tag
válasz
jimmy399 #36950 üzenetére
Elég fapad az Openbox, de jó
Tint2-t tettem fel azért hogy legyen "tálca" de rejtett
Kettő darab képernyő
Xrandr nagy haver ha konfigolni kell a képernyőket
ja systemd... Nem para.
Ezt is tanulni kell, mint mindent, a torernt "szerveren" Debian 7.8 van. Alaptelepítés graf felület nélkül. 5 db HDD LVM-ben. 700 giga. 40+40+160+500 Gb felosztásban. Deluge daemon-nal. P4-es intel HT-s, 3 Ghz 2 giga rammal...
DDR1, bőven jó neki. Gigabites Lannal. Memória használat max 200 MB... Főleg ha 2-3-400 torrent fut egyszere
Ja wint ezer egyben használom már... Nem vagyok gémer.
-
jimmy399
senior tag
válasz
spammer #36949 üzenetére
Ú
Openbox ablakezelőt. Google Chrome-t, AUR-ból.
Balkezes egér beállítás
. Conky
Terminator-t
, Deluge-t a távoli Sambás torrentszerverhez
DoubleCMD-t GTK2+al. Obconfig, Obmenu, bár a Openbox menüt eddig sokáig kézzel szerkesztettem természetesen Mcedittel
Bár a nano is király
Vim, halál, Alsa-utils....
A Hanggal megszenvedtem a TV-tunerrel illetően. SAA7135-ös chipsettel
SOX segített meg bash script
Tvitme...
Ja igen az ELSŐ disztró, amin perfekt megy a VDPAU.
A8-5600K, 4 GB DDR3 1600-as ram, meg HDD....
Ja igen a windowsal külön boot ... Ja igen Elementary OS, külön HDD, tehát 3 OS külön rendszerbetöltővel, 2 HDD 1 SSD a gépben, tudom lehetne feltenni egy közös grub2 rendszerbetötőt és nem kéne bohóckodni a f11-es boot képernyővel BIOS-ban (UEFI), de nem baj. Ja igen a Grub2-ben külön kellett még a OS-prober-t is telepíteni, hogy felismerje a Win8 loadert meg az Elementary-t és feltegye a boot menübe. Ja a boot menü mind3 rendszerben 1 sec-es késleltetés a boot miatt
Fasza az ÁRCS
remek wikije van.
Boot után 201 MB-al indult a rendszer Arch alatt... Elementary OS 0.2 Freya 500 MB, Win8 meg végtelen+2 mega xD
Szóval Arch bejött, most is őt használom. Gördüló disztró, még csak bohóckodni se kell a legújabb 4.0-s kernellel
YES
Egy Up-To-Date rendszer
Ja és csak háromszög vagyok nem kocka -
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #36947 üzenetére
Nálam nincs ilyen, de ha ott más szerepel, akkor írd át ott is, hogy jó legyen mindenhol.
-
(#36948) jimmy399: miket raktál fel az Árcsra?
-
jimmy399
senior tag
válasz
zsambek #36880 üzenetére
Én emlékszem egy vidám alapozós este buli előtt tettem fel az Arch-ot
Mindent sikerült beállítani DE én balga egy aprócsak lépést hagytam ki... Felinstalláltam az SDB-re a grub2-őt DE a chrootolt rendszerbe nem installáltam fel a Grub2 csomagot xD Grub Rescue fogadott és nem érettem miért... másnap rájöttem, hogy nem telepítettem a hdd-re a grubot csomagot
xD EPIC FAIL
-
spammer
veterán
válasz
herdsman12 #36944 üzenetére
fstab-ba írd be, reboot után már működnie kell. Ha már van, aktiváld, ne csak úgy legyen a semmiben.
-
herdsman12
őstag
A free és a Htop szerint a második partíción lévő LXLE nem használja a swap-ot. Pontosabban, nem, hogy nem használja, nem is látja, sőt eddig soha nem használta semmi (LXLE, Debian).
Chromiumban 12 lap megnyitva, Htop, Terminal és PCManFM működik rendesen. Kell egyáltalán swap, ha az elmúlt 9 hónap alatt nem láttam használatban?
Hagyom így egy ideig, aztán bekapcs.Az a jó megoldás, ha blkid alapján átírom az /etc/fstab és az /etc/initramfs-tools/conf.d/resume fájlban az UUID-t?
-
válasz
King Unique #36940 üzenetére
Akkor stimmel a sorminta, Kubuntunál egyszerű a dolgod mert csak tedd fel a 14.04.2-es verziót belőle (ezek a 14.04.x verziók amolyan service packek amik a nem lts verziók már kiforrott drivereit tartalmazzák, jelen esetben a 14.10-esét, a 15.04-es driverei majd a 14.04.3-ba kerülnek bele), Mintnél kicsit macerásabb, meg nem garantált, hogy jól is fog működni, de elviekben megoldható, viszont mivel nincs már messze én inkább megvárnám a 17.2-est.
-
lev258
veterán
válasz
King Unique #36940 üzenetére
Az olyan, nem rolling rendszerű disztribúcióknál, mint az Ubuntu, Debian, ... nem érdemes manuálisan frissítgetni dolgokat, legfeljebb néhányat és csak akkor, ha az ember tudja, mit csinál. Különben okozhat problémákat. Tekintsd úgy, hogy itt félévente érkezik egy új "Windows", a folyamatos fejlesztésekkel. Az LTS kiadások pedig arra valók, hogy egy minden módon stabil várat adjanak. Utóbbiakhoz szokott érkezni újabb, nem LTS verzióban levő frissítés is, ami opcionálisan telepíthető.
-
King Unique
titán
Kubuntu 14.04.1 LTS verziót próbáltam.
Először azt hittem, hogy asztali környezet függő a dolog, de miután a fentieket tapasztaltam, elkezdtem másra gyanakodni. Tehát van ilyesmi hozománya a régebbi / újabb csomagoknak. A kérdés másik fele arra vonatkozott, hogy ezeket az új drivereket bele lehet könnyedén pakolni telepítés után manuálisan, vagy inkább hagyjam és várjam meg az újabb verziót, netán alapból frissebb disztrót használjak? -
válasz
King Unique #36937 üzenetére
Amennyire ki lehet olvasni az első bekezdéseben mind 14.04 vagy 14.04.1 alapú disztrók szerepelnek (bár Kubuntunál nem írtad melyik 14.04.x-est próbáltad), amik 1.15-ös X-el 10.1-es Mesával és 3.13-as kernellel jönnek.
Amik a 2. bekezdéseben vannak azok mimimum 14.04.2-es alapúak amiben már 1.16-os X 10.3-as Mesa és 3.16-os kernel van vagy 15.04-esre épülnek ami még frissebb (3.19 kernel, 10.5 Mesa), ahogy a Chakra is nagyon friss csomagokat használ.
Egyébként a Mint 17.2-es verziója (ami ebben a hónapban jöhet vmikor) már a 14.04.2-re fog épülni, amiben már szintén a frissebb driverek lesznek. -
gábor-ka
tag
Sziasztok! P3110-es típusú táblagépre (Samsung Galaxy Tab 2 7.0) hogy lehetne a lehető legegyszerűbben egy működő Debian, vagy arra épülő distrot portolni, ha van referencia: előre elkészített SD kártyás képfájl a Pandaboard nevű géphez, ami ugyanazt az SoC-t használja mint a P3110.
Próbáltam ugyanúgy kiírni a Pandaboard képfájlt a kártyára, de nem volt hajlandó beindulni... -
King Unique
titán
Üdv!
Az érdekelne, hogy az minek a függvénye (kernel, integrált VGA driver), hogy egy adott disztróban latopon alapból lehet-e fényerőt állítani, mit kéne pluszba felrakni
Fentebb olvasható a 17.1 Mint Cinnamon kálváriám. Ugyanaz a helyzet Mint 17.1 Xfce, KDE, Mate alatt is. De alapjáraton Kubuntu 14.04, Zorin OS 9.1 alatt szintúgy.
Viszont Kubuntu 15.04, Chakra OS, Ubuntu 14.04+, Netrunner 16, eOS 0.3 Freya, illetve Lathronos fórumtárs által kreált Ubuntu alapú rendszereknél simán megy.Netrunner alatt Vendor: Mesa DRI Intel(R) Sandybridge Mobile | 2D Driver: Intel | 3D Driver: Unknow Classic (10.5.2) infókat tudtam kiolvasni.
-
nolika
senior tag
A path-omba szeretnék adni egy rakás bináris fájlt.
Bele is szerkesztettem a .bashrc-be: (sor végére biggyesztve)
export PATH=/home/devlinux/ARM_GCC/bin:$PATHNos meg is találja a fájlt(tabra kiegészít), viszont ezt dobja:
bash: /home/devlinux/ARM_GCC/bin/arm-none-eabi-gcc: No such file or directory
Miért?mod: rwx jogokat kapott a felhasználó
-
teleahocipöm
senior tag
Volna egy olyan problémám, hogy a Google Photo-ba felkerült videók oldalra állítva jelenne kmeg, ha letöltöm a VLC -n csak hang van, találtam hozzá egy leírást, hogy kell beállítani, hogy jól játssza le, tököl vele rendesen, de a 479 MB-os fájlból vagy semmit vagy 1,2 MB-ot csinál, persze videó az nuku.
Érdekes, az SMplayer-en viszont jól fut a videó, de hiába töltöm vissza a G Photo-ba akkor is oldal állítva jelenik meg.Kipróbáltam az Avidemux-ot is, de csak időpocséklás volt.
Nem tudom mit tegyek, Win XP alatt is futottam hasonló dologba, de ott egyszerű volt a megoldás, volt olyan videólejátszó ahol lehetett forgatni a videót és el is lehetett menteni. -
törölt tag
Köszönöm mindenkinek a sok infót, ma is okosabb lettem egy kicsivel a linux disztrók terén. Ameddig nincs vége a vizsgaidőszaknak, addig nem merek telepíteni, de szabadidőmben két tétel között olvasgatok még a témából esetleg kérdezgetek tőletek a fórumon és ha már mehet a telepítés a gépen, akkor szerintem kezdetnek az Ubuntu Mate verziót rakom fel
szerk.: berus.berus, úgy látom, hogy nekem lehet hogy magas lenne debiannal kezdeni, úgyhogy kezdetben a fent leírttal fogom kezdeni
-
spammer
veterán
válasz
#98452736 #36926 üzenetére
Ahogy előttem is írták: "netinst" avagy minimal CD
-
Bocs, de nekem úgy tűnt eddig, hogy mindenki elmondta a tapasztalatait a témáról. Mi gond van ezzel?
Milyen beszélgetést említesz, amibe ne lehetne beleszólni? Én is csak azt tettem.C0lumbo
http://cdimage.debian.org/debian-cd/8.0.0/amd64/iso-dvd/ innen az 1. ami 3,7 GB, ez nem live, de benne vannak az alap DE- k, telepítéskor ki tudod választani.
itt meg a live verziók vannak, külön minden kezelőfelülettel.
Tegyél próbát valamelyikkel. -
wopi
aktív tag
válasz
#98452736 #36926 üzenetére
Én a netinst verziót választottam (tölts le egy kisebbfajta telepítő képfájlt, bocsi, linkelni nem tudok ebben a pillanatban). Letölt, pendrivera ír, majd boot után a grafikus telepítőt kiválasztva, már mehet is! A vége felé kérdezi, hogy milyen összetevőket szeretnél, ott ki tudod választani, hogy milyen ablakkezelővel szeretnéd használni.
Vezetékes netkapcsolat nem árt, főleg ha úgy jársz, mint én, hogy alapból a wifi adapteremet nem akarta észlelni.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #36920 üzenetére
Értem
Hát eddig eljutottam, itt ugye lehet választani Cd vagy DVD telepítőt és utána a #1 számú iso filet kell leszedni -ha mindent jól olvastam - . Olvastam még Live fájlról is, ott is kiad többet, hogy milyen ablakkezelővel töltöm le. Hát igen, kicsit bonyolult a letöltése -
válasz
quailstorm #36903 üzenetére
Az FX az még pont megy 3.13-as kernellel és 1.15-ös X-el (tehát Ubuntu 14.04.1-ig vagy Mint 17.1-ig, vagy 14.04.2-ben ne válts kernelt, X-et, maradj Trustynál) a 173-as legacy driverrel, GF4 max 1.12-es X-el megy 96-os legacy driverrel, kernelre nem emlékszem pontosan, 3.2-vel még biztosan, de lehet 3.5-essel is, amúgy a 14.04.2-ben egyáltalán nem olyan vészesek már ezeknek a régi nv kártyáknak nyílt driverei, persze nem zárt Nv vagy nyílt Ati szint, de azért ilyen alap 2D-és dolgok jól mennek rajta, persze ha tudod cseréld le vagy el egy min Ati 9550-re azzal már nem lesz gondod vagy használd akkor az FX-et a zárt driverrel a fentebbi megszorításokkal.
-
gery2123
őstag
válasz
gery2123 #36911 üzenetére
Nem sokkal nehezebb mint az Ubuntu. Lehet nincs pár driver alapból, de azt könnyen lehet orvosolni, ha van egy kis kedved a google-hoz.
Első körben egy ubuntu-t ajánlanék én. Irány a Youtube aztán nézd meg a desktopokat, hogy melyik tetszik jobban. Gnome, KDE, Unity, Mate, Cinnamon, Xfce, Lxde.....
-
válasz
#98452736 #36914 üzenetére
Furán fog hangzani, de egyszerű a dolog, ha innen ki tudod választani, melyik verziót és változatot szeretnéd letölteni ill. melyikre van szükséged, akkor neki is ugorhatsz a Debiannak! ez nem vicc!
Ha gondban vagy, akkor Linux Mint Cinnamon 17.1 64bit indulásnak jó lesz.
Ubuntu szintén, ha nem Junity.(#36899) khalox Azért a két írás forrása szerinted sem azonos szintű, gondolom!
Komolyságáról inkább ne is beszéljünk.
(#36919) wopi Conky nem túl memóriazabáló, de tégy egy próbát, nem fogod azt a pár megát sajnálni.
"Alapvetően minden úgy megy rajta, ahogyan kell, egy kicsit kell csak rajta ügyeskedni..."
Ez az ügyeskedés teszi érdekessé, de nem egy abszolút kezdőnek! Én már kezdőként kifejezetten élvezem ezt, de az első Linuxos hetekben inkább lelombozott.
-
wopi
aktív tag
Így egy nap távlatában, egy picit vessződés után én is bátran ajánlom mindenkinek a Debiant. Alapvetően minden úgy megy rajta, ahogyan kell, egy kicsit kell csak rajta ügyeskedni, de egyáltalán nem vészes. Persze mindenkinek a saját megítélése, hogy mennyire olvasgat a dolgok után vagy out of box működjön rögtön. Nekem jobban bejön, hogy nincs tele minden sallangal, úgy alakítom a rendszert, ahogyan akarom.
Más... Conky mennyire memóriagyilkos dolog?
-
SATA_boy
csendes tag
válasz
#98452736 #36910 üzenetére
Ubuntu MATE-tel nem fogsz mellélőni, klassz és tetszetős rendszer. Esetleg nézd meg még a Linux Mint-et MATE és Cinnamon asztali környezettel - youtube-on vannak bemutató videók, válaszd azt amelyik a legjobban tetszik.
És akkor mehet a 64 bites verzió...apropó, neked nem a vizsgáiddal kellene foglalkoznod?
-
lev258
veterán
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk #36913 üzenetére
Megmondom őszintén azért találgatok annyit, meg kérdezősködök, mert ha már újratelepítem egy nagyon stabil, jól működő rendszert akarok telepíteni. Lehetőleg driver problémák nélkül. És itt jön az, hogy nekem ez a driver dolog a "mumus". Nem tudom, hogy hogy megy ez itt Linux azon belül debian alatt. Tartalmazza már a drivereket, vagy nekem kell összeszedni, telepíteni?
Ubuntu elvileg támogatja az én laptopomat a hardware database szerint. van ilyen a debian alatt is? Vagy ami ubuntun jó az debianon is? Ezt kicsit elmagyarázná valaki?
-
quailstorm
félisten
válasz
CPT.Pirk #36908 üzenetére
Hangosnak már csak a videokártya ventilátora miatt lehet nevezni, idővel cserélem.
Tápban Adda, CPU-n Zalman 7000B
Sokat fogyaszt, oké, nem megy annyit, napi 30-60 perc.
Jelenleg Debian 7+Chrome+Adguard és szülők neteznek vele.És tényleg nagyon olcsó volt. Ha azt veszem, hogy a RAM megvolt, akkor kb 3500Ft ráfordítással jött össze. Amíg nem vettem meg a Zalmant. Az még 2k. De az mégis egy életérzés, hogy egy 755g-os réztömb van a gépedben, nem?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
quailstorm #36906 üzenetére
Nekem is van egy ilyen gépem, de kuka érett. Oké, lehet vele netezni, csak nem egy nagy élmény és cserébe sokat is fogyaszt meg hangos. Múltkor néztem, Phenom procikat hoznak házhoz Kínából meg egyéb helyekről az Ebayen 2K körül, lehet egyszer merész leszek és bevásárlok egy rendes gépet a filléres dolgokból.
-
zsambek
aktív tag
Sziasztok!
Ossze szeretnem kotni az XFCE-s LinuxMint-em egy WebDAV szerverrel, hogy tudjam hasznalni a Cloudban levo dolgaim. Olvastam, hogyha lenne nautilus-om, akkor van egy olyan lehetoseg, hogy File -> Connect to server. En felraktam a nautilust, viszont nalam nincsenek olyan lehetosegek, mint ami a tutorialban voltak, szoval elakadtam.
Valami otlet?
-
-
törölt tag
válasz
Mint korábban írtam, idsanya laposán jól szolgál, nyugodtan rakhatod, de azért futnék egy kört, hogy újabb disztró/kernel/driver miért nem megy rendesen...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Nem sok. Nem lenne több értelme cserélni azt a kártyát? Úgy sem lehet vele játszani semmin normálisat, talán még a jobb DE-k effektjeit sem bírja.
Amúgy a nyílt driver nem jó hozzá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen alaplapot vegyek?
- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Kompakt vízhűtés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Melyik tápegységet vegyem?
- VoLTE/VoWiFi
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Napi 1000 -ft tól elvihető RÉSZLETFIZETÉS BANKMENTES MSI Cyborg 15 A13VE
- Update 06.12. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest