- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Google Pixel topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- iPhone topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Krissz80 #103670 üzenetére
Arch-ra meg azért mert azzal talán jobban sikerül megértenem a Linux lelkivilágát a nyűgjein keresztül.
Fura, anno a Debiant én is azért raktam fel a Linux Mint mellé, hogy ismerkedjek kicsit mélységében is a Linux lelkivilágával, de főleg a csomagkezelés témakör volt fontos és nyilván az apt packages manager volt a cél. Plusz még ma is a stabilitása valóban lényeges, bár 10 év alatt sokat változott, de még így se rossz.Kicsit talán jobban melegszik, de tettem rá hűtőt.
Ez azért viszonylagos, mivel PCIe 4.0 és igen jó teljesítménnyel fut, ott meg ugye a teljesítmény hőtermeléssel jár. Nagyon eltalált SSD lett a PC801 és az azonos teljesítményű/sebességű társaihoz képest alacsonyabb energiafelvétel és melegedés jellemzi. Persz lehetnek egyedi esetek, de a Samsungos PCIe 4.0 társaihoz képest langyosnak mondható. Igaz nálam PCIe 4.0 x2-es volt a foglalat, így feleződött a sebessége, de a max 45 celsius notebookban még így is durván alacsony hőfok.Ja és ugyanúgy van benne dedikált vezérlő is.
Gondolom a DRAM cache-re gondolsz, igencsak jó benne a vezérlő is és a NAND-ok is, mondjuk nem csoda, hogy minden komponens saját fejlesztés és gyártás, márpedig a világ egyik vezető félvezető gyártójaként ezekben nagyon jók. Sajnos nem nagyon ugrottak be a Samsung mellé a consumer piacra és le is álltak vele, mielőtt kijött volna a Platinum P51, bár ez lehet piacra kerül(t) még. Azt hiszem a PC811 az OEM megfelelője, de annyira nem vonz a PCIe 5.0 csatoló, notebookba felesleges. -
válasz
Krissz80 #103659 üzenetére
Akkor valamit sikerült kisillabizálnod a hsz-emből...elég reggel volt még és most visszanézve jó nagy katyvaz lett, néha belekavarodok én is, mint majom a házicérnába.
Érdekes párosítások lesznek nálad, főleg ha Debian+Arch lesz. Vagy ezt használják a userek vagy azt és a másikat inkább utálják, mivel az ős-stable meg az ős-rolling ritkán kedvelt egyszerre.
Én is fel akarom rakni újra a Debiant meg valami Archklónt, de meg kéne várnom, mire sikerül elcsípnem az egyetlen valamirevaló SSD-t az Aprón, mindig elviszik az orrom elől. Egy van fenn ugyan, de sajnos az eladó SK Hynix Platinum P41-nek írja, a képen meg SK Hynix PC801 van, utóbbi volt már egy nekem és ez az OEM verziója ugyan a Platinum P41-nek, de akkor se írja ki így!
Addig meg marad a Garuda Mokka ismerkedni a BTRFS-sel.
-
válasz
Krissz80 #103620 üzenetére
Itt az eset és a megoldás is linkelve benne.
Szóval ha rolling és LTS van egymás mellett, akkor utóbbi kernel upgrade kinyírja a rolling kernelét, de a fallback boot indítás mellett van megoldása. Kicsit érdekes, hogy ez a bug már 8 éve megvan.
Erre a bosszantó jelenségre lehet jó megoldás a külön EFI partició a Manjaronak, bár nálam az EndeVahur is csinálta, illetve ez is jó megoldás. De van, amikor egy másik kernel frissítés is megjavítja a dolgokat.
-
-
-
Vasti74
senior tag
válasz
Krissz80 #103423 üzenetére
Én szerencsére főleg olyanokat láttam ;-) Nemkockákat ;-)
Ezt sohasem értettem: egy esztergályos sem azt csinálja, hogy hazamegy a műszak után, ahol mondjuk egész nap széklábakat esztergált, aztán lemegy a kis műhelyébe, hogy huh, végre vége a melónak, jöhet a kikapcsolódás: esztergálok pár asztallábat ;-) -
growler
őstag
válasz
Krissz80 #103425 üzenetére
Erre a kérdésre: Az Ubuntu LTS Debian testing vagy unstable alapú?
A "perplexity.ai"-nek ez a válasza:
"Az Ubuntu LTS kiadások technikailag a Debian Testing ág egy adott pillanatfelvételéből származnak, míg az Ubuntu nem LTS verziók inkább a Debian Unstable (Sid) ágat használják alapul. Ez azt jelenti, hogy az Ubuntu LTS a Debian fejlesztési folyamatának egy későbbi, már tesztelt állapotából indul ki, így stabilabb alapot biztosít, mint az Unstable ág.
Fontos megjegyezni, hogy az Ubuntu és a Debian fejlesztése ezután külön utakon halad, így az Ubuntu LTS nem pontosan egyezik meg a Debian Testing vagy Stable kiadásokkal, hanem saját hibajavítási és kiadási ciklusokat követ" -
válasz
Állítólag abból jön, vagy legalábbis 10 éve még abból jött.
https://askubuntu.com/questions/701345/is-ubuntu-lts-based-on-debian-unstable-or-testing
It's true technically that Ubuntu LTS is based on a snapshot of Debian Testing whereas other Ubuntu releases are based on Debian Unstable.
-
válasz
Bocsanat, tevedtem, nem a testingbol jon, hanem az unstable-bol (azaz meg rosszabb, mint amire emlekeztem, mert ezekre azt mondja a Debian, hogy ne hasznald) es igen, le van irva.
-
-
fekete.puma
tag
válasz
Krissz80 #103338 üzenetére
Mi a bajod ezzel, ez is hozzá tartozik a linux szabadsághoz, nem kell használni és akkor nincs olyan gond, hogy nincs linuxra vagy, hogy nem megy megfelelöen.
Pl 5k- val elmégy vásárolni akkor utánna nem fogsz azon mérgelődni, hogy 50k- t el költöttél...
Helyette inkább jobban testre szabhatod a menüt, vagy asztal effekteket is állítgathatod... -
fekete.puma
tag
válasz
Krissz80 #103246 üzenetére
Nem használok DualBoot-ot nem játszom így könnyebben beszélek.
Játszanék és fontos lenne a Windows, akkor a Linuxot elengedném.
Nállam most VirtualBox-ban fut a Windows Linux alatt néha ha szükségem van rá, akkor abban elvégzem. Linuxszon a wine az wine, vagy megy rajta (platinum, gold minősítésben ami kell) vagy csak úgy ahogy.
DualBoot-nak nem vagyok a híve, döntse el az ember mit akar... -
válasz
Krissz80 #103222 üzenetére
Anno nálam mindkettő kernelpanic-ot kapott, igaz aztán egy Debian upgrade mindkettőt megjavította.
Az igazi Archklónok már nem élnek, a Chakra volt az egyik(nem klasszikus Archklón volt igazából), a másik meg az ArcoLinux. Ami szerintem elég egyedi és modern elemkkel operáló disztró, az a Garuda, csak elég lehetetlen visual megoldásai vannak, bár most már vannak lightosabb verziói is, sőt eddig is volt KDE light verziója. Ha nem láttad még, érdemes megnézni a verzióit. A szemkiégető külső ellenére tényleg egyedi és hasznos megoldásai vannak. Itt röviden összefoglaltuk...
-
growler
őstag
válasz
Krissz80 #103222 üzenetére
A Manjaronak van 3 ága : Stable, Testing, Unstable.
A Stable ági tarolókkal települ, de 2 paranccsal át lehet
menni valamelyik másikra.
Az Unstable tarolós Manjaro, gyakorlatilag ott van ahol
a pure Arch.
Az Unstable tarolós Manjaro tarolói naponta többször (2 óránként?)
szinkronizálódnak az Arch stable tarolóival.
Ha Manjaron engedélyezed az AUR-t, akkor nagyon ajanlott
átmenni az Unstable ágra! -
válasz
Krissz80 #103219 üzenetére
Az arch esetében nem lehet, hogy a rolling model okozza?
De, ez egyértelmű! Archerek persze felháborodtak régebben, ha azt írtam, hogy néhány hónap kihagyás után már kockázatos lehet a rendszer upgrade-je!
Próbáltam párszor hónapok elteltével Manjarot frissítani, de olyan hatalmas csomagmennyiség frissült, köztük rendszerkomponensek is, amit szerintem már képtelen volt a csomagkezelő managelni. De ugye a rollingnak épp az az előnye, hogy folyamatosan dőlnek rád a friss csomagok, de ez engem frusztrált is mindig, mert azért elég sok csomagnak működnie kéne jó ideig, ha az jól van megcsinálva és stabil. Egy jó példám van erre, anno Manjaron félóra is eltelt telepítés után, mire nagy nehezen felállt a wifi és nem értettem mi a baja, mert semmi baja nem volt. Azon kívül persze, hogy egy máshol atomstabil iwlwifi csomag helyett a rolling egy superbeta rc verziót alkalmazott, de hogy miért, ne kérdezd. Mindegy, elfogadtam a rollingosoknál ez egy életérzés, ha egy órája nem érkezett semmi friss csomag, már pánikba tudnak esni!
Pl. egy frissítés az egyik gépen nem a másikon meg hasonló problémát okoz.
Lehetnek egzotikus apró hardverkomponensek egyes gépekben, ami okozhatja ezt. Ezért szeretem a már pár éves Intel belsőkkel teletűzdelt használtüzleti notikat, de csak a 2020 előttieket, azok jó igavonók módjára mindenevők. A régi Dell Precision M4700-ra anno olyan nVdia drivert raktam fel, ami nem volt megfelelő a gyártó szerint sem az adott hardverhez, a gépet ez különösebben nem zavarta, szinte mindegy volt neki, melyik gyári drivert rakom fel. Nyilván ellenőriztem is, hogy azt használja és nem a nyílt drivert, de egyébként nagyon észre lehetett venni a kijelzőn is, mikor melyiket futtatja a rendszer. -
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Legtöbb esetben működik egy másik gépbe átrakott meghajtón lévő disztró, nVidia VGA az nyűgösebb lehet illetve az Archklónoknál is jóval kevesebb az esély a normál működésre, mint egy LTS rendszerű disztrónál.
Minap találtam egy régi Kingston Fury 120GB SSD-t, beraktam a Zbook 15 G5-be, anno egy Dell Precision M4700-ban volt rá telepítve Ubuntu 22.04, az simán működik is, a Manjaro KDE 21.x.x verzió viszont egyből elakad dpkg database update started hibával. Ez utóbbi teljesen normális, adott gépben telepített Archklón is leülhet, ha félévig nem bottolsz be róla/nem upgrade-eled.
-
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103211 üzenetére
Nem kell. A nyaralós linuxmintem egy laptopról indult, utána az SSD bekerült egy q9300-as gépbe, aztán az alaplapostól mindenestül fel a polcra, a gépbe pedig egy i3 2100 és a hozzávaló alaplap került. Minden probléma nélkül. Nvidia kártyával sincs gond, ha normálisan működik a nouveau. Sőt, ha le DD-zed a rendszer SSD-det és a másolatot rakod egy teljesen új gép alá akkor sincs semmi gond... elvileg.
-
Zó
aktív tag
válasz
Krissz80 #103172 üzenetére
Nemcsak steamesek mennek, nálam (Linux Mint Cinnamon) a Heroic Launcher majdnem hasonlóan barátian viszi a GOG-os játékokat (állítólag az amazonosokat, epiceseket is, de azokat nem próbáltam). Meglepetésemre eddig a bétának számító felhőmentés is megy vele simán, az achievementeket is tudja intézni a GOG-nál. Ugyanúgy a steames Protonokat használja, az ahhoz telepítettek közül lehet választani (GE-Protonokat is). Multizni is szoktam steames és GOG-os játékokkal (akár 120+ fps-sel freesyncelve).
Az egyéb launcherek problémásabbak lehetnek, de megoldhatók, Battle.netet, EA és Ubi appot próbáltam, de játékokat csak mutatóba egy-kettőt, nem nagyon használom ezeket Windowson sem.
Retróra van natív DOSBox, ScummVM és emulátorok is. De ami natív, arra is ott a Retroarch (ez stemes is fenn van) vagy Lutris. A minap a PPSSPP-t (windowsos PSP-emulátor) próbáltam, pár kattintás után gond nélkül tudtam vele játszani.
Ritkán játszom nagyon friss játékokkal, de a 2020 utániakból Jagged Alliance 3-at, a Last of Ust, a Panzer Dragoon Remake-et és a Strayt próbáltam (ez utóbbi kettőt végig is játszottam, elég rövidkék), semmi gondom nem volt velük. A Vulkan shaderekre kell valamennyit várni első indítás előtt (patch után, és gondolom új drivernél is kellhet). A kérdés az, hogy a performance romlik-e, de erre nem tudom egzakt módon a választ, mert vagy nem is próbáltam őket Windowson, vagy totálisan más konfigon.
Illetve ami nem ment, az a Delta Force, abban - akkor - csak a launcherig jutottam, de mivel addigra a windowsos co-op társ kitiltotta a rendszerük, mert szerintük túl sokszor próbált belépni (van egy idegesítő launcherjük, addig eljutottam Linuxon), hibaelhárítással nem is próbálkoztam (a ProtonDB szerint futtatható). Kb. 40 játékból 39 ment méghozzá extra mókolások nélkül (azt az egyet nem számítom, mely ugyanazt a hibát dobja, mint Windowson, bár ott talán egyszerűbb megoldani, nem foglalkoztam vele).
Persze a hardver sokat számít, egy integrált őskövület jó eséllyel nem támogatja a Vulkant, és nem fog rajta az elfutni, amit Windowson valamiylen szinten elvinne, akár a natív linuxos verzió sem. Nyilván DOS-os vagy hardveres gyorsítást nem igénylő játékokra az is jó Linuxon is. De mondjuk a Half-Life 1 is szépen elmegy rajta.
Érdemes figyelembe venni, hogy a HDR problémásabb Linuxon, nem hiszem, hogy az Ubuntu vagy a Mint fejlesztőinél túl nagy a prioritása. Bevallom, ezzel én sem foglalkoztam különösebben. Xbox- és PS-kontrollerek vezetékesen mennek nálam simán rádugva, nem volt velük semmi teendőm. Vezeték nélkül nem tudom, a boxosat néztem, az nem ment, de Windows 10-en se jött össze, lehet, hogy elromlott az adapter. A Steam Controller viszont simán megy vezeték nélkül is.
-
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103172 üzenetére
Többnyire. Ami nem steames és néha előkerül az a WOT, AC2, Rocket League, Doom3. De az esetek 90%-ban steamen keresztül játszom. Múltkor a gyereknek sikerült elindítani a Robloxot is linuxon, ami korábban eléggé nehézkesen vagy egyáltalán nem sikerült.
Mostanában egy játék volt, amivel gondom volt az a FarCry6, a játék elindul de egy grafikai glitch miatt játszhatatlan külső terekben, belső térben elfogadható. Már sokféle módszerrel próbálkoztam, de nem sikerült kiküszöbölni a hibát, miközben Windows alatt gond nélkül fut. -
Warton
őstag
válasz
Krissz80 #103155 üzenetére
Nekem pont a játékokkal van mostanság a legkevesebb problémám. Akkor van probléma, ha a GPU nem tudja a vulkant, ami viszonylag alacsony követelmény, persze nem nekem mert én ősrégi cuccokkal próbálkozom. Ezért is örülök, hogy végre a kisgépen le tudtam cserélni a 5750-est GTX750esre, így azért már nem kell indítási opciókat írogatni a Steamben.
Nemrégiben már úgy vettem meg a Batman sorozatot,meg a Kingdom Come I-et, hogy meg se néztem protondb-n, hogy megy-e és simán indult mind, minden gond nélkül. -
Zó
aktív tag
válasz
Krissz80 #103155 üzenetére
Egyébként játékokra is izgalmas próbálgatni, már meglepően jó tud lenni, a Steam a Protonnal sokat tett ezért, ha nyilván erre a Windows a biztosabb. Vicces, hogy a régebbi windowsos játékaim egy része egy Alt+Tab után Win 10-en úgy összeomlik, hogy reboot kell, Linuxon meg semmi probléma (több windowsos és linuxos gépen tesztelve).
-
válasz
Krissz80 #102765 üzenetére
Törlöd az efiről a már nem használt os bejegyzését.
Utána a Linux indít, futtatod a sudo update-grub parancsot ez kiszedi a grubból.
Ha magába az uefi agyába maradt benne a már nem létező os, linux alól használd az efibootmgr nevű cli alkalmazást.
Nem fog belenyúlni a windows bootmanagerébe, max. ha a telepítésnél nem a megfelelő efi partíciót választod ki akkor a wines mellé teszi a sajátját.
ez csak akkor gáz ha lehúzod valamikor a wines lemezt mert akkor a másik lemezre telepített linux, aaz efi indítóbejegyzése hiányában nem tud majd elindulni.
Iletve dehogynem de ez már nem tartozik ide. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Krissz80 #102814 üzenetére
Értelek és azt tudom mondani,azt a rendszert használd - ami neked is tetszik,én sem erőltetek semmit-sem rád és másokra.
A linuxdisztrok jók,sokáig használhattam:LinuxMintet sokat tanulhattam és élesben probáltam is ki mindent is ami nekem - kellett és édekel.
A steamen például érdekeltek a játékoknak a futtatása és síkerült megoldanom,igaz sok segítségeket is kaptam és utána-olvastam mindennek ami érdkel és fóntós máma is ez a helyzet sokat olvasok utána - ha valami más megoldás is érdeke,ha valamit nem tudok akkor kérdezek és biztosan jó segítségeket is kapok.
Az élethosszig is tartó tanulás,ez a szép a linuxoknak a világában és más rendszert használoknak.Azt mondod Ubuntut használsz,egy jó disztro a LinuxMint dettó és tudom ajánlani,mert nagy a tábora,mindaketőnek és igen jól dokumentált és főleg jólteszelt stabill repokat mirrorokat is használhatunk.
Ezt itt hagyom hátha hasznos neked és mindenkinek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Krissz80 #102686 üzenetére
A Volumio egy komplett disztró, nem önálló lejátszó.
Lehetséges a GUI-t feltenni linuxra, ami az alatta lévő MPD-t hívja lejátszáshoz, van itt aki összetákolta ezt, de alapvetően ez egy komplett OS amúgy és még a realtime kernel-t is ajánlják hozzá (a standard helyett).
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Kolink Observatory LM RGB 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest