- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
fekete.puma
tag
válasz
oreg0503 #104459 üzenetére
Azt neked kell eldöntened, hogy látogatsz -e olyan oldalakat, hogy jó lenne ha nem lennél könnyen beazonosítható.
Ehhez nem kell fizetős VPN, cserébe nem lesz magyarországi szerver és lassabb lesz a net sebességed.
Böngésző esetén nem mindegy, hogy milyen böngészővel használod. -
-
fekete.puma
tag
A gyorsabb SSD időtállóbb, ha gépet cserélnél pár éven belül.
Nekem most az asztaliban I5 3470-es proci van, érzem már ennél is, hogy nem asz igazi.
Laptop esetén gyengébbre vagy kicsit erősebbre biztos nem váltanék.
Azért nyugtass meg, hogy nem azon a laptopon vágsz videót VirtualBox-ban teljes megelégedéssel? -
fekete.puma
tag
válasz
Petya XT #104351 üzenetére
Egy 500GB M.2 SSD ami hoz egy jobbnak mondható sebességet Max olvasási sebesség: 5000 MB/s Max írási sebesség: 4000MB/s Intenso 14.4K, WD 17.4K.
Ez olyan sok? 3K különbségért biztos nem az olcsóbbikat venném.
Egy napszámos már szinte megkeres ennyit egy nap, közmunkázni tetszik? -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104327 üzenetére
Igen függ a tárhely méretétől meg a végrehajtott műveletektől.
pl VirtualBox esetén ha kevés a hely, törölni kell az előzőket 10-et töröl a héten az már 200-250GB körüli, mellette videóvágás és az adatmozgatások ha sokat hajt végre.
Egy tesztere azért kíváncsi lennék, hogy a hét végére heti TRIM esetén ez valójában mit jelent. -
-
fekete.puma
tag
Ránéztem a sajátomra előző és a mostani.
/ ext4 defaults 0 1
/ ext4 errors=remount-ro 0 1
Amennyi Linux annyi féle.
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104294 üzenetére
Persze, hogy nem értel hozzá és még dokumentálod is úgy, hogy kaptál fentebb 1-2 hasznos infót de ignorálod mert,
tiltható-törölhető a Recall.
Követelménye még a Copilot, ami szintén törölhető ha valakinek nem kell.
Pár napja ugya W11-ezek, és bizony az Edge egy baromira jó böngésző.
Mindenki beadja a derekát előbb-utóbb.
ezen a színten vagy és még adatvédelemről vitatkozol. -
fekete.puma
tag
válasz
Warton #104291 üzenetére
Nem véletlenül mondják, hogy már most az emberek 80%-át tudják manipulálni, írányítani.
Az oltakozásnál szépen elő jött ment a nagy hőb@rgés, hogy ők aztán nem, majd szépen sorba mind mentek oltakozni de nem azért, mert annyira hittek benne...
Brexit alatt a facebbok algoritmus már akkor megmondta, hogy valaki pl mikor szeret ki a feleségéből. -
fekete.puma
tag
válasz
fekete.puma #104289 üzenetére
A FF már nem játszik, ő is továbbadhatja 3. félnek. [link]
Csökkenteni lehet a kiszivárgó dolgaidat, teljesen nem lehet lezárni de le is lehet sz@rni... -
fekete.puma
tag
válasz
Vasti74 #104288 üzenetére
Mert nem jártál utánna, nem érdekelt...
Vannak erre oldalak ahol le tudod ellenőrizni, hogy mi megy ki a böngésző alapján. Vannak tesztek is ahol, pl Linux-t és a Windows-t is monitorozzák, hogy mik mennek ki és hová.
Létezik egy összesítő böngészők tesztje azon a LibreWolf és a Mullvad browser volt a legjobb, utánnuk a Brave. [link]
A böngésző ,vagy a kereső ha továbbadja 3. félnek a dolgaidat akkor azon nincs mit beszélni, legfeljebb örülni neki, hogy ha a hirdetések néha felbukkannak itt-ott, akkor legyenek olyanok, amik talán érdekelnek.
A google fiók, meg a youtube csak egy kis része a dolgaidnak. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104274 üzenetére
Tipikus az a válasz, valamihez nem értesz igazán de véleményed van, mert a kényelem érdekében elbagatelizálod a dolgokat.
Google fiók?
Szerinted az érdekli őket pl önéletrajz alapjám, hogy mi a címed, meg a telefonszámod, mit kezd vele?
Vagy a keresési szokásaid meg az, hogy mikre használod a gépet és majd 3 másodpercenként monitorozza?
Amit persze majd bevall neked, hogy ha a háttérben teszi a dolgát, te meg azt állítgatsz amit csak akarsz...CPT.Pirk
Ez van, akkor kezdőként célirányosan arra a cálra egy darabig inkább felejtős.
Játékra maradhat a Win és melette a Linuxszal barátkozik, kiismeri. -
fekete.puma
tag
válasz
mcwolf79 #104280 üzenetére
Leírtan, hogy mi a problémáid, az alapján nem vágosd?
1 A Nobara fent volt már egyszer. Mi volt a gond a Nobara esetén, hogy dobtad?
2 Akkora user error mint egy ház, pl nekem még sosem volt olyan, hogy ha feltelepítek egy Linuxszot az ne indult volna el, ha ilyen van akkor ott valami vagy BIOS szinten pl a Secure Boot be van kapcsolva, vagy a letöltésnél, kiírásnál sérült a disztró.
3 Nincs olyan, hogy gamer Linux, előre telepítve vannak dolgok, attól még az nem gamer Linux.
CachyOS-nek vannak problémái stabilitás terén hanyagolnám, legalább is külföldi teszteket mikor néztem, nem dicsérték.
Edig hol voltál, nem akkor kellene jönni mikor elakadtál?CPT.Pirk
Mit javasolnál neki melyik disztrót, vagy hanyagolja a Linuxszot egy darabig RX9070XT kártya miatt? -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104270 üzenetére
Pedig az...
Mérsékelni lenet.
pl Az a fontos, hogy 40-50 évesen is, hogy menjenek a játékai és a Win-en a Recall-t letudják azzal, hogy van aki retteg az OS-től.
Vagy, hogy majd ő bekonfigurálja privátra a Win-t. Tényleg?
Már a FF is kivette, hogy nem adják tovább az adataidat, ezért célszerübb a Brave vagy LibreWolf.
Keresőnek a DuckDuckGo vagy a Startpage amivel megkapod a Google keresést csak nem logol. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104267 üzenetére
valamilyen klón böngészőt, ami felvette egy régi super böngésző nevét
Van aki inkább fő böngészőnek a Brave vagy LibreWolf böngészőket használja, Brave vagy DuckDuckGo keresővel. Persze ha nem csak az a fontos, hogy a reklámok legyen szűrve, hanem az adatvédelemre is ad valaki, amit sokan lesz@rnak... -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104254 üzenetére
Ez a jelenségnek szól ne vedd csak személyesnek, vannak akik hasonló okol miatt maradnak Win-en és lezárják azzal, hogy használni akarják a pc-t és nem fabrikálni, meg ide oda váltogatni...
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104252 üzenetére
Fórumtárs jól mutatja a képen, ott van a Win a zacskóban ha kellesz, vagy a Linux lenne fordított esetben.
Nekem sincs rádugva a Win-es meghajtó a gépre, de ott van ha kellene.
VirtualBox-ban is fent van a Win, azon sem nagyon használom.
Ellenkező esetben csak (bohóckodás), napi színten ide-oda váltogatni, legalább is nem normál használatú komfortos. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104248 üzenetére
Neked is akadtak gondjaid. [link]
pl Win vagy Mac rendszert használók jól elvannak csak a saját rendszerükön, csak a Linux alatt megy ez, ami mennyivel jobb sokak szerint? -
fekete.puma
tag
Valamire kell a win.
Mire kell, mondjuk napi színten és akár többször is?
Laptopban ha csak 1 terrás SSD van és annak nagy része tárolásra NTFS, a két kissebb részén a Win és a Linux.
Megborul a dualboot nem használhatod egyiket sem és kezdődhet a fabrikálás.
pl VirtualBox-ban fut a Win, vagy külső SSD-n, vagy külön egy kissebb belső SSD-n akkor már nem a közös NTFS a tárolási területed.
Kérdés, hogy az NTSF jó-e a linuxnak,vagy jobb lenne az Ext4? -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104228 üzenetére
Föld nevű bolygón 10milliós nagyságrendre saccolom a dualbootosok számát azaz ennyien használnak vegyes fájlrendszert, mivel ez a velejárója.
Nem feltétlen.
Azért mert valaki játékok miatt még visszajár Windows-ra nem feltétlen kell a vegyes fájlrendszer.
Sok ember csak bohóckodik a Linuxszal, pl képszerkesztést, videó vágást, office-t már illene Linuxszon végezi, nem egy rakás dologért visszaszaladgálni Windows-ra. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104214 üzenetére
Persze, persze.
A vállalati verzión soha nem lesz...
Reddit-es posztban ha valós, akkor az iot LTSC-n is ott virított. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104212 üzenetére
Lehet, hogy nálad már teszi a dolgát és szorgoskodik a másik oldalról a Recall?
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104209 üzenetére
Mik vannak felcsatolva?
lsblk -futánna pl:
sudo fstrim -v /mnt/c7d0ffc2-24ef-db4b-bd55-77808771628d -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104177 üzenetére
Egy másik partíció nem állandó csatolással lesz, akkor az csak félmegoldás, mondjuk ilyennel még nem találkoztam.
AI által adott válasz.
Linux Mint telepítése után, ha egy másik partíciót nem látsz az/etc/fstab
fájlban, és mégis hozzáférhető a rendszerből, annak valószínűleg a következő okai vannak:Automatikus csatolás felhasználói felületről
A modern Linux disztribúciók, beleértve a Linux Mintet is, gyakran képesek automatikusan csatolni a partíciókat, amikor a felhasználó hozzáfér azokhoz a fájlkezelőben (pl. Nemo). Ez a "mount-on-demand" (igény szerinti csatolás) működés a háttérben történik, és nem igényli az/etc/fstab
manuális módosítását. Amikor rákattintasz a partícióra a fájlkezelőben, a rendszer ideiglenesen csatolja azt, és lecsatolja, amikor már nem használod.udisks
ésudisks2
szolgáltatások
Ez a funkcionalitás leginkább audisks
(vagy újabban audisks2
) rendszerrel valósul meg. Ezek a démonok felelősek a lemezmeghajtók, partíciók és más tárolóeszközök kezeléséért, beleértve az automatikus felderítést és csatolást. Amikor egy USB-meghajtót vagy egy másik partíciót csatlakoztatsz vagy hozzáférsz, audisks
gondoskodik a csatolásról a felhasználó nevében.gvfs
(GNOME Virtual File System)
A Linux Mint asztali környezete (jellemzően a Cinnamon, ami a GNOME-ra épül) agvfs
rendszert használja a fájlrendszer-interakciókhoz. Ez a réteg lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy különböző típusú fájlrendszereket kezeljen, beleértve azokat is, amelyek nincsenek állandóan csatolva az/etc/fstab
segítségével.Miért nem szerepel az
/etc/fstab
-ban?
Az/etc/fstab
fájl a rendszerindításkor automatikusan csatolandó állandó partíciókhoz és fájlrendszerekhez van fenntartva. Azok a partíciók, amelyek csak ideiglenesen vagy felhasználói interakcióra csatolódnak, nem kerülnek be ide. Ennek oka, hogy az/etc/fstab
manuális szerkesztést igényel, és a rendszer alapvető működéséért felelős. Az automatikus csatolás sokkal felhasználóbarátabb megoldás a nem rendszerszintű partíciók kezelésére.Hogyan ellenőrizheted, hogy csatolva van-e?
Ha szeretnéd látni, hogy egy partíció csatolva van-e, és hova, használhatod a terminálban a következő parancsokat:mount
: Ez a parancs listázza az összes jelenleg csatolt fájlrendszert. Keresd meg a partíció nevét (pl./dev/sdb1
) a kimenetben.df -h
: Ez a parancs az összes csatolt fájlrendszer lemezhasználatát mutatja, emberi olvasható formátumban. -
fekete.puma
tag
Újraraktam a Mint-et ránéztem a Tuxedo-ra, a mentésekre használt külön partícióra az sem és most a Mint sem kért már jelszót. Az fstab-ba nem is látszik és mégis használható (ext4), hogy van ez?
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104136 üzenetére
LG 24UD58 (DP, HDMI) 3840 x 2160 @ 60Hz
Nem használok én sem 4K-s monitort de Linux alatt ez már problémás?
Úgy néz ki, Linux kivételével minden máson megy mint az álom...
AI
Az LG 24UD58 egy 24 hüvelykes 4K UHD monitor,támogatja a frakcionális skálázást, de általában a monitor natív felbontásának (3840x2160) használata ajánlott az optimális teljesítmény és tisztaság érdekében. Bár a részleges méretezés megkönnyítheti a kijelző olvasását vagy használatát régebbi szoftverekkel, kissé elmosódott vagy kevésbé éles képet is eredményezhet, különösen akkor, ha a méretezési tényező nem ideális. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104119 üzenetére
Nálam Windows alatt soha nem voltak szoftveres, driveres gondok, igaz arra figyeltem pl, hogy főverzióra akkor frissítettem mikor már nem voltak rá panaszok. Ne én legyek a tesztalany aki sz@rakodik majd vele, a végén pedig rakhatom vissza az előzőt amíg ki nem pofozzák.
ubyegon2
Linux alatt mit lehet kihozni egy 4K 165-240Hz-es monitorból?
pl 4K 240Hz-en általában megy? -
fekete.puma
tag
válasz
fekete.puma #104068 üzenetére
A következő telefonra rákérdeztem és már a megbeszélt paraméterek szerint válaszolt és és helyes értéket adta meg a notebookcheck alapján.
Van sok gyengesége de még nem rég kezdte és már most egész jól használható.
. -
fekete.puma
tag
válasz
cigam #104067 üzenetére
Azt honnan tudni, hogy fórumon a válaszadó nem az AI által generált választ másolta-e be, vagy amit mond az valóban a helyes megoldás?
Megérti a kérdést csak tudni kell kérdezni...
pl Adott telefonnál mennyi a PWM érték.
Mond egy választ.
Az a gyártó által megadott!
Független tesztek, valós érdekelne...
Hivatkozik pár oldalra pl a notebookcheck, hááát és is onnét tudom, ha ők nem jól mérték akkor én sem tudhatom jól. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Kicsit elbohóckodtam a Gemini és a ChatGPT-vel.
Le akartam futtatni az rkhunter-t de nem frissült le Mint alatt.
Elmondta részletesen, hogy miket hol kell átírni, hogy működjön, a figyelmeztetésekre rákérdezve szépen kifejtette és adott rá alternatívákat, hogy miket érdemes ellenőrizni.
Kihangosítva viccet mesél, verset olvas, elemez már most elég komolyan nyomja, pár év múlva az emberek nem lesznek meg nélküle.
Sokkal nagyobb függőség lesz mint pl a Facebook, vagy a videojátékok. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104047 üzenetére
Nem kell mindenben Linux-Win flame próbálkozást látni.
Linux esetén is ha belakja valaki és stabilan működik, akkor csak egy eszköz amin végrehajtja az ember a dolgait.
Nincs tétje, más az mikor tétje van, pl 70 évesen is kiáll valaki és előadást tart az emberek előtt, vagy elkészíti valakinek a könyvelését, vagy csak elszórakozni épp a Linuxszal. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #104042 üzenetére
Ugyan úgy érintheti, a Linux disztrón való (bohóckodás) nem nagyon befolyásolja a folyamatot.
pl Valaki Microsoft termékeit használja, nee már... de ügyvéd, jogász, könyvelő stb... ők a jogszabályokat, paragrafusokat bújják 70 évesen is dolgozhatnak ép ésszel, nem a kevés nyugdíjból vagy fizetésből vegetálnak és nem az alternatív valóságban kapják meg a dopaminjukat. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104025 üzenetére
Mentem egy reggel munkába és egy embernek nem indult a kocsija ott tologatta.
Nem nagyon foglalkoztak vele, megsajnáltam segítettem neki betolni, hogy elinduljon.
Majd pár nap múlva megint látom, hogy tologatja és lazán elnéztem, hidd el nem zavart... Jogában áll tologatnia, szenvednie vele.A fórumtárs nem esik be akkor nem lett volna megoldva, mert sokan már elengedték.
Az, hogy neked mennyien segítettek, persze mert jól szórakoztak rajtad de a ...... egy is elég. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #104022 üzenetére
A 18.04-et meg kell védeni mert milyen jó dolog még mindig azon lenni, ja nem...
-
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103988 üzenetére
Amikor feltetted 2 éve a 18.04 LTS-t már akkor sem volt friss és elhanyagoltad.
pl Lényegébe azt csinálod, hogy bemégy egy gyorsétterembe 11 órakor ahol 10-ig volt reggeli, csak egy reggelit akarnál és nem érted, hogy mi ezzel a gond.
Normál esetben már rég fent lenne az óra és a dátum megjelenítése... -
fekete.puma
tag
válasz
growler #103946 üzenetére
Olvasgattam erről külföldi hozzászólásokban és más disztró esetén is előfordulhat.
Állítólag már kérték, hogy vegyék le de szándékosan meghagyták, hogy ha valaki az automatikus bejelentkezést választotta.
Valaki csak saját maga használja a gépét, vagy a családtagok akkor pl egy rövid bejelentkező jelszó érdemes-e, vagy felesleges... -
fekete.puma
tag
válasz
Imi1981 #103940 üzenetére
Sajnos én is pedig van bitwardenem is de mégis mindig a chrome-ba mentem mert más eszközre nem telepítettem a bitwardenem és nincs kedvem szarakodni vele stb
Ez a saját nemtörődömséged, hanyagságod.
How secure is Linux in real life? - custom RAT, Ransomware, and Info Stealer [link] -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103937 üzenetére
Azt nem tudom, hogy az emberek mennyi százaléka menti simám a böngészőbe a jelszavait de talán az emberek 90%-át nem érinti, hogy majd a családból valaki odamegy és kilopja a jelszavait a személyi számítógépéből.
Akinek meg fennáll az meg valószínű nem írja bele.
Szóval egyből guglizni kell azért ami nekik felesleges, zavaró de a tűzfal az jó kapcsolt állapotban is telepítés után... -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103931 üzenetére
Az a kulcstartó miatt lesz szerintem.
Alap böngészőben nem tárolunk valamit is számító jelszavakat, vannak komolyabb alternatívák pl Bitwarden amihez meg felesleges. -
fekete.puma
tag
-
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103829 üzenetére
Eddig abból indultunk ki, hogy valahogy be kellene azonosítani az alkalmazások vagy a játékok nevét, ami úgy néz ki lehetetlen mert elvitte a cica.
pl tűzfal ami gufw de a gufw nem kideríthető mert...
A Stcerrel natív debeseket azért qurva nehéz leszedni mert kilistázza az ÖSSZES telepített szoftvert.
Beazonosítás nélkül biztos, hogy nem fogod vele leszedni a listázásból... -
fekete.puma
tag
válasz
Imi1981 #103826 üzenetére
Vitualboxot nem szeretem mert nem olyan. Nem adja át a sebességet és a használati élményt.
Kipróbáltam és csak live-ot indította el. Tök olyan mint a kubuntu . A kubuntu elterjedtebb így inkább azt választom.
A teszt megvolt is volt, személyes tapasztalat 10%, 90% melyik a népszerűbb másoknak így inkább az a mérvadó. -
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103819 üzenetére
Honnan varázsoltad fel ezeket a játékokat?
pl Steam meg a böngészőből is játszható.tordaitibi
Nem veszitek észre, hogy a fórumtárs nincs azon a szinten, hogy terminál-ban bűvészkedjen?
Ebben tudsz gui alatt snapeket menedzselni.
Tök kínai...
A Stacer-el már le sem lehet szedni? -
fekete.puma
tag
válasz
Necronom #103782 üzenetére
Van többféle megoldás. Pl szoftverketelő-ben fönt a 3 pöttyre kattintva telepített alkalmazások megjelenítése.
Stacer tisztító alkalmazással is le lehet szedni, vagy terminálból.
Pl Lemezek nevű alkalmazásnak a neve gnome-disk-utility vagy UDisks a lemezekkel nem valószínű,hogy leszeded. (jobb klikk tulajdonságok) -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103762 üzenetére
Persze...
Kíváncsiságból most a Linux Mint alatt VirtualBox-ban meg volt nyitva a Win10 és a Debian 12 egyszerre, így nem bírta a gépem.
De ha vennék, vagy összeállítanék egy izmosabb gépet ki tudja mennyit lenne képes egyszerre kezelni...
A gazda gépen zenét hallgatni, a Win10-en Office-ban dolgozi, egy másikban filmet nézni, egy másikat tesztelni, majd bezárni őket és megnyitni a másik 3-4-et és abban folytatni... -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103759 üzenetére
Mondjuk Debian-alapú disztró-ból normál esetben elég lenne egy is nem, hogy többen felrakni egymás mellé pl Kubuntu, Ubuntu, Mint, hogy egyik se legyen stable ágon.
Vagy 2-3 stable ágon lévőt felrakni egymás mellé, minek...
Van felesleges SSD arra nem jó külön felrakni tesztelni? A többi mellé kell azt erőltetni, ha nem jön össze, akkor meg a rendszer a hibás. -
fekete.puma
tag
válasz
tordaitibi #103710 üzenetére
Az ezrest nem kívánhatja senki de ha van felesleges pendrive, az mehet mellé, hogy az ISO-t legyen mire rakni...
-
fekete.puma
tag
válasz
CPT.Pirk #103702 üzenetére
Benne lesz a 3GB RAM-ba 1 böngészővel. Nekem 2 böngésző megnyitva az egyiken megy a letöltés (Mint Cinammon) 3,2GB-RAM-ot használ úgy ,hogy a Swap-hoz még nem nyúlt.
Nem, hogy spórolnék hanem arra már egy forintot nem költenék, mikor 40k-ért vesz az ember I5-6200U, Ryzen 5 PRO 2500U procival szerelt laptopokat 8GB RAM, 256GB SSD-vel.
Menne fel az apróra egy (madárnak) 25-30k-ért a mai világban nem sz@rakodnék egy olyannal...
pl Hááát, nekem az anyámnak még olyan van...
Háát, annyiba is nézed anyádat... -
fekete.puma
tag
Az, hogy az Ubuntu a Debian unstable ágán van az egy dolog ott vannak a frissebb dolgok, ha a stable ágon lenne akkor ugyan olyan régebbi csomagokból állna ki mint a Debian.
Ubuntu 24.04 LTS: Number of packages: 1,889
Debian unstable: Number of packages: 107,462
Lehet látni, hogy az Ubuntu az unstable tárolónak csak egy részét használja.
En nem sugalltam, hogy Canonicalek nem ellenoriznek semmit, de vajmi keveset, nagyjabol annyit, hogy mukodjon a csomag, aztan annyi.
Na nekem ez nem tetszett, mert ha igaz marha nagy gáz és mindenki lapít... -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103610 üzenetére
Nem én vagyok aki belekeveredett. [link] [link] [link]
Ubuntu packages are based on Debian's unstable branch, which are synchronized every six months.
A Debian stable ág is az unstable ágból kerül ki nem igaz?
Itt tévedtem, erre írta javítva a fórumtárs, hogy nem igaz mert a stable a testingből kerül ki. -
fekete.puma
tag
-
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103594 üzenetére
Jó a bizalom még jobb az ellenőrzés.
Richard Stallman (kb 12éve) támadta az Ubuntut, hogy ne használják mert gyűjti az adatokat és továbbadja és ez ellen harcolni kell.
Bárkitől aki számít a témában valami prezentáció, hogy az unstable ág veszélyforrás, inkább kerülendő?
Nem reddit meg logout írások alapján határozzuk már meg, még ha jobban is ért valaki hozzá.A stable ágon lennének akkor mehetnének a levesbe szép lassan mert egyre felhasználóbarátabb a Debian és akkor már minek azok, ha a rendszer a szoftverek minden ugyan úgy (régebbiek)...
-
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103591 üzenetére
Ma legyalulom és újra felrakom a Win11-et és csinálok másik EFI és root partíciókat a Mint-nek. Csak azt nem tudom, hogy a Mint honnan fogja tudni, hogy a második EFI-be kell telepítődnie?
Azután amilyen információkat kaptál nem biztos, hogy ezt így tovább kellene erőltetned... -
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103585 üzenetére
A /home partíciót azért teszi külön mert ha majd újrarakja a rendszert annak a tartalma így meghagyható.
A rendszer rak oda rejtett fájlokat amik bekavarhatnak, szóval van aki inkább a tiszta telepítést preferálja.
Vannak még programok amik igénylik a SWAP meglétét RAM mérettől függetlenül , ha a rendszer nem csinálna meg és az elején te sem fogod, utána már nem is valószínű, hogy megoldod kezdőként.
Működik amit akartál, megtudtad csinálni? -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103571 üzenetére
A külföldi youtube videók alatt meg úgy sehol nem láttam pl az unstable ág miatt komolyabb támadásokat az elismertebb emberektől, etikus hacker-től sem, ő is pl ajánlotta a Mint-et.
Amire a fórumtárs érvelt persze logikusnak tűnik, legfeljebb nem pont úgy van...Régen a Kaspersky meglépte azt, hogy nem vírusos dolgokat megjelöltek vírusosnak, és a többiek is követték.
Majd lehozták, hogy nem teszik a dolgukat hanem, csak átveszik amit ők megjelöltek.
Nem vagyunk bennfentesek, nem tudjuk évről évre milyen biztonsági munkát végeznek, vagy elhanyagolva nem végeznek el.
Akkor a nagy vírusirtó cégek is átvették amit a Kaspersky vírusosnak jelölt. -
fekete.puma
tag
válasz
ubyegon2 #103565 üzenetére
Nem csak a cinnamon a lényeg, mivel az unstable ágon vannak frissebbek a dolgok mint a Debian stable. Nem olyan friss mint pl a Fedora esetén, köztes van ami friss, van ami nem a legfrissebb de nem ily olyan régi mint a stable ágon.
Az már csak egyéni megítélés kérdése, hogy az Unstable ágon lévők biztonság szempontból mennyire lehetnek veszélyesek... -
fekete.puma
tag
válasz
Warton #103556 üzenetére
A Debián az más ott komolyan veszik, hogy minden szabályos legyen, ha valami nem fér bele pl jogi aggályok felmerülnek akkor náluk nem lesz fent.
Ez így van vagy nincs így?
Egy média codek megléte felülírja összességében, és felhasználó barátabb mint pl a Mint?Annnyból a rendszer hibája, hogy pl Live telepítésnél ellenőrzés után feltehetné azokat amik kellenek és ne az user-nek kelljen a keresőben turkálni a netet utána.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
- KIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H330 RAID v ZFS
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest