- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Yettel topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fekete.puma #105398 üzenetére
Vegyél több ramot, abból már állítólag a 90-es években sem volt soha elég.
-
Lali-213
senior tag
válasz
fekete.puma #105398 üzenetére
Azért azt nem állítanám, hogy az Ubuntu a szívem vágya.
A jelenlegi szűkös ismereteim csak a legelterjedtebb disztribúció(k)ra terjednek ki. De nem akarok vitázni, nem ezért jöttem.
Ezért is köszönök minden építő jellegű kommentárt. -
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105390 üzenetére
A felület gyorsaságát ne keverd(mosd össze) össze az erőforrás (RAM) használattal, mert a végén kiderül hogy te néztél be valamit.
Most mit számít hogy 3 vagy 5mp alatt indul el a böngésző? Egyszer elindítom, és hetekig(hónapokig) megy, mert csak altatom a gépet, és max frissítéskor kell újraindítani a gépet. (Kár hogy fizetős lett a livePatch)
Az zavar téged, hogy engem nem zavar?
Mint említettem több kliens program is fut, ami _nem_az_op.rendszer_része, de ettől függetlenül miért lenne nekem jobb, ha 3.8 helyett csak 1.5-öt foglalna? Jobb híreket kapnék a világ alakulásáról? Tényleg nem értem miért rugózol ~2GB-on.Had fejezzem be Ronin stílusában. Zárjuk le ezt a fing reszelést, mert úgyse győzzük meg egymást, a többieknek sem jön semmi plusz információk belőle,
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105388 üzenetére
Mit néztem be pontosan?!
Amúgy meg nem szoktam szépítgetni, ha valamit rosszul tudtam azt be szoktam ismerni. Tudod én a hibáimból is szoktam tanulni.
Hol írtam, hogy a cinnamonn ugyanannyi vagy egyforma erőforrást használ? Csak annyit írtam, hogy elhanyagolható a difi.Nem mellesleg a kapanyányi monyókot nem érdekli, hogy üresjáratban mennyit eszik az OS, ha a többszöröse van a gépedben.
Amúgy érdekes, hogy a linkelt videóban 89MB-ot eszik a cinnamomn, míg a live rendszeren majdnem 100-at. Biztos az OBS verziója is ugyanaz volt, legalábbis memóriahasználatot tekintve. Egyik videón sem látszik a pontos szám.
Bezzeg a warez Windows... Ugyan már, bele se kezdj ennek a kifejtésébe!
Nálam a W11Pro 3.8GB-ot eszik (De itt fut az Edge, a BOINC kliens,....) Mégsem érdekel. Annyi memória van benne, hogy az alkalmazásaim nem igénylik a SWAP-olást, jut memória mindenkinek.Te vagy Ronin, vagy miért vagy így bele szerelmesedve a videóiba? (Emlékezned kellett hogy itt és itt volt szó a memóriahasználatról)
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105386 üzenetére
Milyet?
Már ez a káromokódós, jólmegmondomnekedatutit "stílus" sem tetszik. Nem beszélve arról, hogy ennyi információ alapján, kb. semmit nem tud a Linux memóriakezeléséről.
Nem azt mondom, hogy nagyon képben vagyok, de azért ennél többet, és kicsit a számok mögé tudok nézni. De ha nem akkor mi van? Azért vettél 8-16-32-...GB RAM-al szerelt gépet hogy a RAM cellák kongjanak az ürességtől?
Most akkor nem csinál semmit, vagy megy közben az OBS felvétel? Nem, az nem lehetséges hogy az OBS is memóriát használ a képernyőfelvétel közben.A belinkelt rész inkább divatfika, mint szakmai megállapítás. Kíváncsiságból elindítottam egy live rendszert (bocs hogy nem telepítettem egy szűz rendszert), de az Ubuntu ~2GB RAM-ot foglalt, a legnagyobb memóriafoglalása a Gnome-Shell-nek volt, a maga 165MB-jával. Egy live Cinnamonn 1.5GB-ot evett, és a cinnamonn volt a legnaggyobb fogyasztó a maga 99MB-jával. De nem 3+GB! Ha korrekt akart volna lenni, megnézi, hogy abból mennyit eszik az OBS, és levonja. Természetesen érzékelhető a különbség, de pl. Lali-213 8GB-jába bőven belefér bármelyik rendszer.
Micsoda hibák, pl. alapból nem játssza le a flashvideókat? Jóember! Az nem tűnt fel, hogy 5 éve(!) már a kitalálója sem támogatja? Miért lenne egy operációs rendszer feladata, hogy egy kihalt formátum támogasson? (Azt már tényleg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebből semmit nem látni a felvételen!)
És ettől egy rakat "kaki"? Elhiszem hogy neki ez a véleménye, de ugye az mindenkinek van...
-
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
nos,...nagyon elmentünk más irányba, áruld el nekem, minek egy atomerőmű a telefonba..? telefonról beszélünk...egy kommunikációs eszközről...mondj olyan " kommunikációt " amihez nem elég egy átlag telefon..most arról nem is beszélek hogy a fene sem akar hosszabb dolgokat egy 6,5 colos képernyővel megoldani..sosem értettem hogy miért kell egy telefonra félmilliót kiadni, ha nem sznob az ember...?
-
válasz
fekete.puma #105348 üzenetére
Nyilván ha kell az erősebb akkor kell.
De ha megfelel az a teljesítmény, akkor minek adj ki egy rakás pénzt valamire? Ezt mondtuk neked korábban is.
Ha szoftveresen megoldható, hogy megfeleljen,akkor meg hülyeség nem meglépni. -
válasz
fekete.puma #105346 üzenetére
De nem valami "ellen".
Ha olcsón van egy ilyen telefonod, amire van hosszú supportos custom ROM, akkor nem kell megvenni egy kva drágát. Ugyanez gépre is.
Okos ember akkor sem pazarolja a pénzt, ha amúgy van. -
tompa torma
junior tag
válasz
fekete.puma #105340 üzenetére
" Custom rom ami nyílt forráskódú. "...így van frissítése...
-
válasz
fekete.puma #105331 üzenetére
A fizetős dettó. Jellemzően annyi az eltérés hogy vagy használhatom a trial lejárta után, vagy végre reklámmentes.
Szó sincs seggnyalásról.
Jól fogalmaztál, a letöltés ingyenes. Mint bárminél.
A használat már kevésbé. -
válasz
fekete.puma #105328 üzenetére
Én sem teszek fel bármit, de ennek utánanéztem, semmi baj vele.
@tordaitibi : "Szerintem pár nap után ha belevetném magam én is tudnék apk-t írni.
Úgy működik hogy vannak sablonok, kismillió, és ezeket összegyúrva elkészült az apk 70%-a."
Ja, így jóhogy 500MB lesz.
Írd meg Java-ban vagy Kotlinban, és akkor kicsi lesz. -
válasz
fekete.puma #105326 üzenetére
Fel kell tenni. Csomagból felmegy.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105313 üzenetére
Ez ilyen - nekem meg annak elveim, ráadásul hülye sz*r régimódi informatikus elveim ;-)
(Egyébként valószínűleg a szoftverfejlesztőkkel van a baj...
A nagyobbik lányomnak már két ilyen pasija is volt, mindkettővel próbáltam egy kicsit IT-s dolgoktól beszélgetni az elején, veszett fejsze nyele. Szerintem kapnak egy mini részfeladatot valamiből, összevakarják, azt sem tudják mi az, mi lesz, meg úgy általában fogalmuk sincs a dolgokról, csak biorobotok.) -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Nem sajnálom a tárhelyet, van itthon elég.
De szerinted az normális, hogy egy pár MB-os program csak kb. 3GB-nyi "szemét" - vagy nevezzük függőség, futtatókörnyezet, nekem mindegy - feltelepítése nélkül nem működik?!
Akkor legyen minden programhoz külön 5GB-nyi körítés!
Vagy futtassunk minden programot egy külön virtuális gépen!
Sőt, külön fizikai gépen ;;-)
Néha elgondolkodok, hogy tényleg ennyire bonyolult lett ez az op.rendszeres - alkalmazásos világ, vagy ennyire nyomik lettek a programfejlesztők?
Amikor kezdtem, a 20MB-os merevlemezen elfért egy dos, egy windows, az office, mindenféle program, játék, és még hely is maradt bőven. Most a telefonomon egy fapados sudoku 34MB-ot használ. Annyival szerintem nem jobb annál, mint ami egy XT-n futott, és talán 50-100kB volt... -
urandom0
senior tag
válasz
fekete.puma #105309 üzenetére
Egyetértek. Szépen működik ez a Video downloader flatpakból. Én egyébként a Parabolicot szoktam használni, bár nagyon ritkán töltök le Youtube-ról.
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105298 üzenetére
Biztos, hogy nem 10bit RGB 4:4:4-el megy.
"A HDMI 2.0 18 Gbps-os átviteli sebessége HDR, 4:4:4:4 chroma és 10 bites színkódolású videók továbbítását feltételezi. Ez 3840 x 2160-as felbontásnál a teljes sávszélességet kitöltené 60 Hz-es maximális képfrissítési sebességgel, és gyakran a 4:4:4:4 nem lesz lehetséges, csak a 4:2:2. Ha azonban 8 bites színkódolást (16,7 millió szín), HDR nélkül és 4:2:0 chroma alulmintavételezést tudunk kikényszeríteni, akkor a 4K 120Hz valójában körülbelül 16 Gbps-ba „kerül”, ami technikailag lehetséges a HDMI 2.0-nál." [link] -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105296 üzenetére
Ezzel ellentétes infót találtam tegnap. Meg egyéb módon nem tudom megmagyarázni, hogy Zo-nál miért működik, pedig az Xrandr alapján is egyértelműen 4k120-ban megy.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105293 üzenetére
A jelek szerint ha megfelelő kábeled van, akkor a a 2.0 is tudja ezt.
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105265 üzenetére
Nem is megváltást vártam! ;-) Csak kíváncsi voltam régóta (már akkor is, amikor még nem szívatott a linux + 4k ;-) , hogy milyen egy ilyen kütyü: vadásztam is egy ideje ilyen boxot, és éppen most találtam egy jót, jó áron. Úgyhogy kipróbáltam ezt is ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #105262 üzenetére
Csak "netezni" szuper. De nekem az, mint rájöttem, kevés...
Kell egy rendesebb Office, mert az online vackokat nem szeretem (OK, felmegy egyszerűen a LibreOffice, de elég vacakul néz ki) , hiányzott a megszokott fájlkezelés, nem működött a nyomtatóm, stb. stb., sok apróság, ami miatt nem jött be nekem.
Két gépet meg nem akarok az asztalra, még akkor sem, ha a Chromebox nagyon kicsi ;-) Inkább vissza a Mint, 200%, és úgy néz ki, hogy így most működik akadozás meg csíkozás meg ablakkeret vibrálás és hasonló szórakoztató effektek nélkül ;-)
...ugyanitt Acer Chromebox hamarosan eladó ;-) -
válasz
fekete.puma #105238 üzenetére
Nem, de buildelni akkor buildelsz ha nincs más KHMM GUACAMOLE
(Na jó, az is talán csak a Testingben nincs
)
@tordaitibi : A tárolók olyan szinten (legalábbis az apt) ellenőrzöttek, hogy abba nincs belepiszkálva. A launchpad-es tárolókkal csak a közösség véd, ha valaki feltesz valami kártékonyat, azt riportolni fogják, és le lesz lőve az a tároló.
Debianon ilyen nincs. A központi repok hitelesítettek, más meg nem. -
válasz
fekete.puma #105239 üzenetére
Értelek de elviekben a linuxos közösség kezéből nem kerülhet ki rossz, mindegy hogy milyen formátum.
Arról egyébként tényleg gőzöm nincs hogy a Snapet mennyire ellenőrzi az Ubuntu, pardon a Canonical. Elméletileg szigorúan kéne nekik, vagy tévedek?
Flatpakról semmit nem tudok, nem használom.
-
válasz
fekete.puma #105235 üzenetére
Így van ahogyan leírtad.
Csak elvi síkon,
nem ajánlott, ez nagyon érdekes mert ugye mindegyik natív debes program pont azt csinálja alapból amit egy minden joggal felruházott Flatpak program.
Akkor...? Nem mindegy? -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
fekete.puma #105122 üzenetére
Nagyon szomorú vagyok ha ez a valóság:
"Realtek does not support their WiFi 6 USB WiFi chipsets with in-kernel drivers and it does not currently provide any Linux support for its WiFi 7 USB WiFi chipsets. My current recommendation is for Linux users to avoid Realtek WiFi 6 and 7 based USB WiFi adapters and modules" -
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #105174 üzenetére
Igen, Nobara lett végül.
Illetve NotepadQQ-t is, remélem hamarosan lesz időm tesztelni.
Már csak valami TotalCommander féleség kellene, amivel ftp-zni is lehet. A fentebb ajánlottakat nem találtam, bár még csak gyors keresésre volt időm, igyekszem este jobban utánajárni. (wine-ozni nem szeretnék, ha egy mód van rá)
Levelezőnek Thunderbird, ami win-en is volt.
Videolejátszásra VLC, ugyancsak win alapján... :-)
Böngésző Chrome, főleg a kismillió könyvjelző, meg egyéb szinkronizálható dolog miatt. -
válasz
fekete.puma #105135 üzenetére
Deh, Fluxbox... nem élvezem én a fájdalmat...
-
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
Amíg támogatott, addig támogatott. Összehasonlításnak pont jó.
Felőlem mindenki arra vált amire akarItt Debian van meg Alpine.
"A mai világban olyan kirívó dolog?"
Csak nem életszerű egy C2D-n.
Olyannal hasonlíts össze ilyesmit, ami a Core2-n nem CPU limit. Meg amire használnak is egy ilyet.
Egy irodai gépen böngészés, némi kisebb felbontású Youtube, meg produktív alkalmazások az érdekesek. És az sem érdekes annyira, ha a C2D lassabb valamivel, ha a gazdájának megéri, hogy nem kellett pár száz darab ezrest elkölteni egy másik gépre.@cigam : ?
-
cigam
titán
válasz
fekete.puma #105128 üzenetére
4k-hoz kijelző se ártana
A mai világban olyan kirívó dolog?
Az. Kérdezd csak meg Vasti74-et -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Megvolt, dualbootot csináltam az új gépen anno mert mindig is Linuxoztak, de aztán erre megsértődött a gép ajándékozója, úgyhogy kénytelen voltam visszacsinálni és marad csak a Win11... Amíg volt a dualboot, addig igen, a Debian érezhetően gyorsabb volt.
A fordított összehasonlításnak meg nincs értelme, arra a gépre egy Windows 10 is sok lenne, még ssd sincs benne.
Nyilván nem 4K videókról meg hasonlókról beszéltem a böngészés alatt, hanem arról, hogy kivárható időn belül megnyílik a telex vagy az időkép honlapja.
-
válasz
fekete.puma #105125 üzenetére
Minek
A 10 még támogatott. 4k-hoz kijelző se ártana.
Core2-re nem tudod tenni a 11-et. -
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105108 üzenetére
Írtam is egy szóval hogy a fb-ben megbízom? Azt is igyekszem mellőzni....
Ne írj már hülyeségeket....trollkodásból se!
Amúgy megnyugodhatsz a letöltők is,adathalászattal,vagy dekodoló vírussal karöltve.... -
gregory91
senior tag
válasz
fekete.puma #105092 üzenetére
"Valószínű, hogy online letöltővel is le lehet szedni, meg meg más módon is."
Az online letöltőkben nem bíznék meg... -
válasz
fekete.puma #105092 üzenetére
no problemo
-
válasz
fekete.puma #105035 üzenetére
HDD-re mondták...
AKkor ma jobbnak kéne lennie a helyzetnek.
Előző melóhelyen (is) kötelező volt a BL, policyből. Azért észre lehetett venni ha valamin ki kellett kapcsolni. -
válasz
fekete.puma #105031 üzenetére
Akár azt is lehet.
UEFI megtalálja azokat az EFI system partíciókat (vagy akár Vfat) amin van EFI loader (vagy hát így kéne).
Ennyiben volt kényelmesebb a BIOS, hogy ott rámutattál bármire, hogy bootoljon, és ha volt az eszköz elején MBR, akkor elkezdett bootolni róla -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105021 üzenetére
Megnéztem ezeket, az első kettő a disk encryption, vagy legalább a /home encryption hiányát veti fel. Nos ez jogos lehet, már ha zavar az ilyesmi, én inkább nem hagyom ellopni a dekkemet. Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ... Amúgy cserébe amit a Debian nem tud, a SteamOS egy Immutable disztró.
A 3. link meg egy általános AMD sebezhetőséget ír le, az nem kifejezetten SteamOS problémája.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105012 üzenetére
Már miért veszítene a biztonságon?
*Jelenleg kétféle hardverre fókuszálnak, a Deck-re és az ROG Ally-re. De ettől függetlenül az összes AMD-s konfigon működik.
-
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Olyan hatalmas tanulási folyamata azért nincs arra, amire egy otthoni nem power user használná. Felrakod, ott a böngésző, megy a Spotify, Netflix, Steam, utóbbiból a játékok 70-80%-a tökéletesen megy szó szerint 1 kattintásra. Az auto updater megoldja a naprakészen tartást az LTS végéig. Kész. Ezt kéne, csak olyan jelenségek nélkül, hogy mire visszajössz a géphez, nincs kép és nem is jön vissza. Ehhez a kiforrottabb és normálisabb működéshez biztosan hozzájárulna egy szűkebb, ajánlott hardverlista, esetleg néhányféle fix konfig, amin kifejezetten alaposan tesztelik a fő disztrókat. A SteamOS se azért annyira jó, mert az elmúlt 40 évben megjelent összes hardver összes kombinációján működik. Néhányfélén működik, de azon tökéletesen. Ha lenne hasonló desktop vonalon a handheld mellett, attól még a többi disztro és a választás szabadsága nem szűnne meg.
Sokaknak (neked attól még lehet nem) pont az volt a fő baja a Linux-al, hogy gamingre borzasztó kompromisszumos volt. Ez az elmúlt 5-10 évben óriásit javult.Wine-ben futtatják a Adobe Premiere Pro, DaVinci Resolve vagy a letöltött játékaikat és ott megy rá a (crack patch)?
Mi akadályoz meg ebben bárkit? Ezt csak Windowson lehet?
Kicsit túlliheged ezt a warezt témát, nem is értem minek hoztad ide. Rendszeresen olvasom az X millió eladott példányos kasszasikeres kiadások hírét Steamen. 10-ből 9 ismerősöm aki régen warezolt, ma már nem, mert annyira kiforrott, egyszerű, és akciók során olcsó a Steam vagy GOG. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105008 üzenetére
Úgy általánosságban, mert a warez tiltott téma, a Linux mint warez gaming platform eléggé ott van. Ennek az az oka, hogy nem lehet rajta olyan kernel szintű védelmi megoldásokat csinálni, mint Windows alatt, elég gyakori, hogy bele sem kerül ilyen Denuvo vagy hasonló megoldás a játékba a Linuxos kiadásban.
Az ilyen creative appok más tészta, azoknál úgy is a havidíjas modell most a menő...
-
válasz
fekete.puma #105002 üzenetére
Téged mi piszkált fel abban a véleményben ennyire, hogy egy célzott(abb) hardver és rászabott, azon tesztelt disztro jó dolog lenne? A Steam Deck szar lett, mi? Tök rossz, hogy van? Gondolom nem tett jót a Linux és open source közösségnek, bezzeg az ilyen hozzászólások mint a tiéd rengeteget segítenek.
még akkor is ott lenne a warez
Hogy mi van? Hogy jön ide a warez? Mindegyik OS-en lehet warezolni.Lehet, hogy neked sem való a Linux? Vissza lehet fáradni Windows-ra ahol mindig süt a nap...
Ki mondta, hogy Windowsról jöttem? Majd pont te fogod itt megmondani kinek mi való vagy hova fáradjon? Főleg ebben a stílusban? Mind a három fő OS-t használom rendszeresen itthon vagy munkában, itt legfeljebb az asztali környezet és a gaming az újdonság számomra Linuxon.
Csak azért mert Linuxon nézed a poreszt ne legyen már ilyen felsőbbrendűségi érzésed, és ne feltételezd, hogy mindenki Windowsról jön, vagy feltétlen valamilyen oldalra akar állni. -
Edorn
senior tag
válasz
fekete.puma #104981 üzenetére
Gondolom mert a video készítője a legalapabb összetevőkkel telepítette... De installnál lehet választani:
Vagy ettől függetlenül sem ajánlott mindennapi használatra + esteleg játékra?Kifejezetten játékra van esetleg erősen ajánlott megoldás?
-
válasz
fekete.puma #104965 üzenetére
Nem mosom, tisztában vagyok ezzel.
"Linux alatt is vannak célhardverre kiadott disztrók"
Igen, pont ezért hoztam fel a Steam Deck-et is. Csak tök jó lenne egy hasonló desktop PC megoldás is. Viszonylag fix hardver (vagy ajánlás, hogy mit vegyél), és egy azon mindig letesztelt stabil distro, ami gaming fronton is hozza azt, amit a SteamOS vagy a Bazzite.
Szerk.: a System76-ot nem vágtam, hogy otthoni consumer célra desktop PC-t is raknak így össze előre. Ez tök jó. Bárcsak a Steam is csinálni egy asztali deck-et.
Szerintem ma vagy holnap kicserélem a kernelt a Mint alatt arra, ami Bazzite alatt hozta a fenti hibát. Kíváncsi vagyok így is se jön-e elő Mint-en ez a jelenség.
-
daninet
veterán
válasz
fekete.puma #104938 üzenetére
az összes disztrónak van valami furasága, ezért van ennyi disztró
Párat ki kell próbálj addig úgysem érted, illetve a különbségek elsőre lehet nem is számítanak majd neked csak a külsőségek.
Ne menj nagyon ezoterikus irányokba, maradj a fő csapásvonalon: Mint, Ubuntu/Kubuntu, Fedora -
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104947 üzenetére
Olyan dolgoknál leragadsz, hogy driverek kézzel való telepítése amit egyszer felraksz és utána évekig nem tényező?
Nem ragadok le. Csak már sem időm, sem kedvem nincs efféle sufni, kokány megoldásokhoz.... Van egy LM,Ubuntu, Zorin stb., ami küllőre megy a régi gépekkel, akkor mit erőlködjek mással? Ezért írtam, hogy ez volt az utolsó gép. Vagy jó valamelyik linux, vagy marad minden a régiben..... egészen addig, amíg össze nem szed egy ramsomware-t valahonnan és a digitális élete egy része ment is a kukába(mertbackupazminek). Vagy lefosztják a bankszámláját....
A DW első 10-15 listája bármelyik felhasználónak, átlagos feladatra megfelel.
És csak nem kell....mert nem Windows... az MS meg bekap....ja, hogy ilyen gusztustalan üzletpolitikát követ, miközben megpróbálnak zöldnek látszani. Hazudoznak össze-vissza. -
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104936 üzenetére
Tudod a választ. Dehogy indulnak. Ahhoz tanulni kellene, teljesen más világ. 10 ismerősőn közül 8 soha nem hallott linuxról, 1 csak használni szeretné a gépét, 1, aki valamennyire konyít is hozzá.
Valamelyik nap telepítettem egy WN11-et, nem támogatott gépre(hozzáteszem ez volt az utolsó). Rufus-szal megbütykölt telepítő, és mindenden jóság ami kell neki.
Eddig azért viszonylag könnyen ki lehetett játszani a rendszert, felment, a régebbi gépek esetében a speciális frissítéseknél megvolt az opció a driverek telepítésére. Nah ennél úgy jártam. hogy már nem voltak driverek, mint opció. Ergó vagy összevadászod kézzel, vagy világít az eszközkezelő, mint a karácsonyfa.Én mindenkire próbálom a Mintet erőltetni, ha kérdés van elmagyarázom, mi hogyan, merre, szívesen segítek is, de elég nagy a vakarózás. Windows kellene.... Amikor mondom, hogy akkor ezt a gépet ki kellene cserélni, akkor meg, nincs pénz. Itt az én tudományom véget ért, nem fogok kínlódni a régi vasakkal, meg a Windows 11-el. Meg nem is vagyok hitérítő, valaki vagy tud kompromisszumot kötni, vagy nem. De egyébként azt a 8 embert az sem fogja érdekelni, hogy nincsenek frissítések, évekig használják még anélkül, van még Windows 7-et használó ismerősöm is. Mondom nem kéne.....jóvanazúgyrohadel.
-
I02S3F
addikt
válasz
fekete.puma #104936 üzenetére
Majd a gyakorlat megválaszolja a kérdésed. A Linux nem olyan kényelmes, mint a windows. Érteni szükséges hozzá. Azért van egy tanulási görbéje, amin nem mindenki fog végigmenni.
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104930 üzenetére
A Manjaro Gnome Wayland volt, a Mint-ek X11. Teljesen mindegy mit tettem rá, nem jött vissza, csak akkor, ha hibridben az alaplapi HDMI kimenetre raktam a TV-t. Az még mehetett volna is, de Manjaro alatt nem tudtam beállítani, hogy akkor is a kártyát használja. Az IGP meg gyenge. Lehet délután majd nekiállok mégegyszer. A Tumbleweed kimaradt az életemből.
hcl: A Manjarót most stabilnak érzem, szépen megy az utóbbi időben, kopogjuk le gyorsan.
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104923 üzenetére
Zavar nyilván az adatgyűjtés, mondjuk WN10-et használok, Tinywall-al lefojtva, de ezt a problémát, amit az alvó mód okozott, ezen most nem tudtam félrenézni. Nézd, én nem kínlódok vele. Filmezni, stream-re használom a gépet, egészségükre. A kényesebb dolgaimat továbbra is a linuxos gépemen végzem(Manjaro), így nem zavar annyira. A Windows 11 meg a hardvereim okán felejtős.
Boot közben hol? GRUB után? Mert ott már a kernel fut. Szerintem igen, sőt biztos is. Ott jöttek ezek az üzenetek, de csak felvillantak egy másodpercre és ment tovább minden. Ki kellett volna guberálnom.... A Dell Inteles gépeimen soha nem láttam hasonlókat. Ez egy H81 Asus/i7 4770/1060, thát nem mai vas.
Szóval neked meg pont azzal (Linux Mint 21.x Cinnamon) volt hasonló problémád, ami nekem egyedül kizárólagosan megoldotta ezeket.... Úgy látszik, hogy igen, de ezen én nem lepődök meg, láttunk már ilyet.
Azt is gondoltam már kínomban, hogy valami hardver hibám is lehet, ez is benne van.
Mostanában a rollingot jobban szeretem, mert nem kell vacakolni a teljes rendszerfrissítéssel(tudom, ott hetente van), mint a Mint esetében pl. Van rengeteg flatpakos cuccom, Viber .deb-ből. Proton VPN, Mega, ezek mind saját repóval. Meg nekem nincs szerencsém a rendszerfrissítésekkel, valami gebasz mindig volt. Rollback maximum biztonsági mentésből. A többi kérdésre nem tudok válaszolni, nem játszok linuxon.
-
válasz
fekete.puma #104842 üzenetére
Még mindig nem érted, amit mondok szerintem.
Arról volt szó, hogy ahol fontos az adat, oda veszünk újat. Ahova nem, oda használtat.
Ahol lényeges a sebesség, oda veszel erős HW-t. Ha valami megfelelő sebességet tud egy könnyebb OS-sel, akkor meg teszel rá azt, ahelyett, hogy rohannál új HW-t venni.Amúgy ja, ha nagyon muszáj lenne, akkor menne a fő gép is olcsó SSD-n, de jelenlegi gépnél nem volt muszáj.
A NAS-ban (akkor még külön NAS volt) a RAID5 is olyan volt, hogy az apróról összeszedett 250-320-500GB-ps winyók voltak alatta, a megbízható eladóktól vettek között csak 1-1 olyan volt, ami HDD Sentinellel lehetett resetelve...
"Eddig agyon védted, nem erről volt szó, hanem..."
De, erről volt szó, csak sikerült elsiklanod felette"Ezekben nem az szokott lenni az igény, hogy fú milyen gyors kell, meg milyen megbízható, hanem hogy ne kerüljön sokba. Döglik, jöhet másik."
Ez ott már régen a használtakra vonatkozott."A lényeg, rakd tele magad mindenféle ócska kacattal, mert az az értéék!"
Ezt teszem, kösziNem azért, mert érték, hanem mert nem volnék konzumidióta, hát, sry..
-
válasz
fekete.puma #104839 üzenetére
iPhone SE 2020-am van. 30 ezerért vettem törötten, és kicseréltem az akkut, meg a kijelzőt. (Anyámnak és sógornőmnek is csináltunk 1-1 darabot
) Ha szerinted ez nagyzolás...
Az SE 2020 azért lett, mert 2027-ig supportált, és könnyen szerelhető, kapni hozzá mindent olcsón.
Korábban volt egy 2016-os SE hasonló árban, meg pár Android cucc LineageOS-el, mind addig, amíg annak a supportja is le nem járt.
2000 óta van mobiltelefonom, egyet sem vettem még újonan."Nem tudod véletlenül, ki érvelt, hogy jó az olcsó gagyi SSD neki és ha beszarik jön a másik?"
Az olcsó HASZNÁLT gagyi SSD.
Tehát ami hozzám jön TARTALÉK GÉPBE az a mindegy milyen. Most írom le huszadszor kb...Meg amúgy javítok is ilyesmit, bár SSD nem túl jó aránnyal
A napi használósba, amin van érdemi adat, abba újat vettem. Meg erről van backup is. -
válasz
fekete.puma #104836 üzenetére
És te kidobálod a jó cipőidet? Én nem
-
válasz
fekete.puma #104834 üzenetére
Jó, de mi van, amikor tényleg szegény az ember? Meg egyáltalán, működő hardvereket mi a francnak lecserélni, ha amúgy teljesen használhatóak arra, amire kell? (Okos ember akkor se szórja feleslegesen a pénzét, ha van.)
És ha az ökolábnyom nem egy összetevőből áll, attól még nyugodtan tehet az ember valamit.
Szóval én a jelen idők szoftverfejlesztési igénytelenségét nem intézném el ennyivel.
-
válasz
fekete.puma #104831 üzenetére
"Mai korban nagyrészt már nem arra van igény, hogy minnél ócskább vassal, hogy lehet még ellenni."
Ja, ha van pénzed. Ha nincs, akkor pedig arra van igény, hogy ne kelljen új hardverre költeni.
Meg a *nix oprendszerek még abból az időből valók, amikor még az volt a jobb szoftver, ami hatékonyabban volt megírva.
A világban keletkező e-hulladékról nem is beszélve. -
válasz
fekete.puma #104804 üzenetére
Használtan?
A legolcsóbb megfelelő. Mondom, attól függ, hova kell. Tarcsigépbe, USB-ről futó Debian alá mi a francnak vegyek 15k-ért egy SSD?
De még a NAS/hostban is egy 32GB SATA SSD van, arról megy a rendszer, teljesen elég.
Pár éve még egy 16GB-os SATA SSD-s tarcsigépem volt (T400, aztán T410, Debian, aztán Alpine elfért rajta, adat meg úgysem azon volt.)@ubyegon2 : " gond ott van ha valaki egy drága gamergépbe vesz mondjuk OS alá egy QLC-s SSD-t! "
Nem erről az esetről beszéltem. Ha valaki hülyeséget csinál, az az ő baja...(De ha az Intenso SSD-idet nem tudod hova tenni, akkor jöhet ide
)
-
válasz
fekete.puma #104796 üzenetére
Amit linkeltél, az is azt igazolja, hogy ezeket a DataCenter, Server, Industrial osztályú SSD-ket érdemes megvenni az apróról, nyilván megbízható eladóktól. Egy dolog, hogy ezek az ipari minőségű eszközök eléggé túlárazottak is, de van is komoly minőségbeli különbség ezek és a consumer szutykok között. A garancia SSD esetében meg különösen érdekes dolog, mert ha tele van senzitív adatokkal, akkor nem fogod elküldeni valahová, ahonnan megint ki tudja hová kerül bevizsgálásra.
Ez speciel nem is off téma itt, mivel mindenkinek érdeke lenne, hogy az OS alá megbízható meghajtót vegyen és bizony azt látom az SSD-s szaktopikokban, hogy mindent nagyon tudnak a népek, de valahogy a meghajtó másodlagos, abból is látszik, hogy az NVMe SSD-nél is a szekvenciális sebességtől esnek hanyatt, ami napi szinten totál lényegtelen, no meg a TBW, ami egy marketingesek által aktuálisan beblöffölt értelmetlen adat, mégis ezt nézik sokan.
Mellesleg még az értékmegőrzésből is látszik, mi szutyok, mi megbízható! A rohadt drágán vett Samsung 860 EVO* 1TB SSD-met 4 év használat után is közel annyiért tudtam eladni, mint amennyiért vettem kb azonnal vitték. Egy nagyszerű Intenso SSD-t meg hová érdemes felrakni? Max a szemétkupac tetejére.
(*mellesleg az imént említett Samsung PM883 DC SSD consumer kiadása a 860 EVO SSD)
Szóval nagyszerű Linux disztrók alá nagyszerű és valóban értéket képviselő SSD-ket vegyetek!
-
válasz
fekete.puma #104787 üzenetére
Amúgy tök mindegy, megnézi-e. Ő baja. Gyűjti, amikor kell, kikeresi, ami kell. Többi elfér. Csak ne nekem jöjjön sírni amikor csak egy helyen volt meg
Szóval csináljon mentést valahova, az a lényeg.
ON
Amúgy egy ZFS mirror elé mennyire lenne érdemes betenni egy cache winyót? Meg mekkorát? 2x4TB a tükör, és elé 500 vagy 1TB mennyire lenne értelmes? Hirtelen megállások ellen védene-e, vagy sebességet hozhatna-e? Mert amúgy most is elég gyors, 32GB RAM-ból 4GB van lefoglalva cache-nek, virtuálgépek általában elég jól mennek. -
válasz
fekete.puma #104784 üzenetére
Középső bekezdésedre.
Fiatal házaspár barátainknak most lesz 6 éves a kisfiuk.
A róla készült kb. 30.000, harmincezer fényképpel, videóval perpill megtelt az apuka, az anyuka 512-es Iphone + az Icloud, és tele van még 1 darab 1 terás külső vinyó.
Ezt valaha valamikor, valakik az életbe mikor fogják végignézni?
Saccolásom szerint 5-6 másodperces slideshow beállítással és az összes videó megnézésével 2-3 hónapig folyamatosan lehetne nézegetni a gyerkőcöt.
Szükség van erre? Nem, nincs de ezt az egészet semmi más nem generálta csakis az olcsó tárhelyek. Mint felhő mint helyi tárolás vonalon.
Gondolom mindenki emlékszik a hőskorra, pl. én 6,4Gb hdd-vel kezdtem 26 évvel ezelőtt a PC-t és egy 4GB belső tárhelyes Alcatel okostelefonnal 2011-ben.
Meg volt becsülve a kevés is? Naná hogy igen.
Bárki spórol a tárhellyel? Nem mert szinte ingyen van.
Szerény véleményem szerint a világ összes privát használatú felhőtárhelye (Mega, Onedrive, Dropbox Icloud Google stb. stb. )
tárterületének az ezrede-10ezrede se lenne foglalt ha nem lenne ennyire olcsó a felhőtárhely.
De ezeket a fájlszervereket üzemeltetni is kell brutális energiafogyasztással, + bejött az AI ami perpill a világ nehéziparának a felénél jár áramfogyasztásban.
Ehhez képest a coinbányászat kiscsopis óvodás volt energiafelhasználásban. -
válasz
fekete.puma #104781 üzenetére
Azt írtam, hogy használtan kell venni, innen az apróról például, ha valahogy bekerül kisker forgalomba, nagyon drágán adják. Pár éve itthon is lehetett kapni 200-ért az 1,92TB verziót, aprón ugyanez 50eft volt. De ha nagy ritkán felkerült, azonnal megveszik.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #104653 üzenetére
QEMU/KVM. Lehet más is így van ezzel..
-
IstvánLászló
őstag
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
Csódásan szép napot kívánok.
Ó ezt most tényleg kómólyan is kérdezed,vagy éppen csak meg is akarsz engemet viccelni.
Azt értem amit mondasz,de szerinted hogyan tudnak egy bármilyen rendszert is használni - a gépeiken,ha nem ismerik a rendszerüket.
A példát mondanék is rendszer fűggetlenűl csak is tőmőren, példáúl a driver install is ha éppen elszált a rendszer,csinálnak egy rendszer reinstalt.Aztán jőnnek a problémáik,akad a gépűk és játékaik lagolnak és akadoznak,erről ennyit mondanék is így tőmőren - zárszóképpen.
Tóvábbi szépeket kívánok.
-
válasz
fekete.puma #104603 üzenetére
"ebben is támogatlak,tanulni nem akarnak,de tanulásnélkül akarnak bármijen rendszert is használni
Érdekes Winsosw-on mégis jól elvannak.."
Aha, mert ha 10 éve Windowst használ, akkor benne van 10 év tanulás, csak az nem tűnik fel. Meg azt hiszik, hogy értenek hozzá, aztán elég könnyen meg lehet fogni a legtöbbeket, szakembereket is. (Ott kezdve, hogy hibakeresés.)A világon nincs olyan OS, amit tanulás, megértés nélkül lehetne használni. Meg más dolgok se.
-
válasz
fekete.puma #104590 üzenetére
Nem azért.
A manjaro jó volt, de nem bíztam benne úgy mint a slowroll-ban. Dolgozom azon a gépen, és számomra fontos, hogy minimalizáljam a lehetséges gondokat.
Lehet, hogy a Manjaro sem romlott volna el soha, de ha fogadnom kellene, akkor inkább a suse stabilitására tennék több pénzt.A játszós és otthoni gépeimen szeretek kísérletezni; van openmandriva, mageia, fedora, mint, debian, stb.
-
válasz
fekete.puma #104537 üzenetére
Értettem Főnök, de én hol állítottam konkrétan hogy a Windows alatt futó Edgeről beszélek?
Megnéznéd a böngésző címsorát, és a rendszerinformációs ablakot? -
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #104526 üzenetére
Akad.
-
válasz
fekete.puma #104526 üzenetére
Sztem simán, de én pont nem
@ubyegon2 :
Persze, mindenkinek más az egyszerűbb.
Amúgy ja, itt is vannak USB-s dolgok, de azok máshoz (gépet tesztelni, stb). Ahol lehet, nem pendrive-ról telepítek, hanem PXE-ről. A pendrive mindig eltűnik, nem az van rajta, ami éppen kéne, stb. Ugyanez igaz, hogy plusz háttértár is vagy van, vagy nincs (most éppen van, de azon se az lenne soha, aminek kéne
)
-
sh4d0w
félisten
válasz
fekete.puma #104514 üzenetére
20-30 nem is sok, osszeraksz egy pentest labet, mar elfoglalod a 30 harmadat-negyedet, meg melledobsz egy malware analizis kornyezetet, forensic analysis labet, sandboxot, aztan majdnem meg is vagyunk - es akkor meg nem probaltal OS-eket.
-
válasz
fekete.puma #104514 üzenetére
Aszongy'a virsh list --all
Azonosító Név Állapot
----------------------------------------------
- aixtest leállt
- android_studio leállt
- archlinux-arm leállt
- debian_test leállt
- debiantesting_client leállt
- fedora36 leállt
- freebsd14.0 leállt
- KDE_video_editor leállt
- macOS leállt
- openvms leállt
- reactos leállt
- retrogép leállt
- rhel9.5 leállt
- special_debian leállt
- UEFI_PXE_TEST leállt
- UEFI_SECBOOT_PXE_TEST leállt
- win10 leállt
- win11 leállt
- win11-2 leállt
- winxp leálltBeszédes nevek
30 régebben volt. Asszony 28-as Fedoráját szerencsére már le lehetett törölni.
Dobok majd egy Redox-ot is mellé, ilyesmi.
Ki kéne szórni a WIn10-et is, de az is jó még rázós dolgok próbálgatására, pl. ami vírusgyanús, ilyesmi.
A KDE video editor pl. egy KDE-s Debian, amin KDEenlive-el lehet videovágni, mert nem akartam a Gnome-os lapost összeszemetelni a KDE libjeivel, ott meg elfér.
Néha szokott lenni pár Alpine és/vagy Android-x86 gép is, amíg kiderítem, hogy utóbbi még mindig használhatatlanA VMS meg az AIX elég nehezen lenne pl. futtatható fizikai x86-on, meg az ARM-os Arch is
"Vagy a másik munkaterületen ott fut a windows ha kell és nem kell ki-be jelentkezni, csak váltani."
Akár, de én inkább csak akkor kapcsolom be, ha kell. Annyira nem erős az a gép, pár VM elfuthat egymás mellett, de jellemzőbb, hogy minden oda van neki adva, és egyszerre egy megy. Mondjuk a két tesztelős Debian van, hogy egyszerre fut. -
oreg0503
tag
válasz
fekete.puma #104461 üzenetére
Köszi a segítséget. Dehogy, semmi olyat nem teszek. Kis torrent letöltés, böngészés és ezzel vége is. Akkor számomra ez nem kell. Köszi még egyszer a választ.
-
válasz
fekete.puma #104395 üzenetére
A virtuális gép milyen alapokon van? EFI vagy BIOS?
-
válasz
fekete.puma #104391 üzenetére
A telepítő melyik verzióját idítottad? Lehet, hogy nem UEFI módban, hanem Legacy, azaz BIOS üzemmódvan idítottad és a hagyományos módon akar indulni mint régen az MBR-es telepítés. Csakhogy ez a telepítő ebben az esetben is GPT partíciós táblás HDD-vel, avagy SSD-vel szeretne működni. Ebben az esetben van szükség a Master Boot Record szerepét helyettesítő bios_grub jelzővel ellátott 1MiB-es formázatlan partícióra, csak a te telepítőd 8Mib-es nagyságút szeret használni. Tehát ez egy hagyományos MBR-szerű telepítés Legacy , avagy BIOS módban GPT-s lemezre.Telepítéskor ugyanúgy a /dev/sda-ba kell küldeni a grubot és ekkor a bios_grub partícióba fogja írni a Grub2 core.img álományt , ez veszi át az MBR szerepét a GPT-s lemezen. Ezen már annyi primer partíciót csinálhatsz amennyit akarsz 4-től sokkal többet.
-
válasz
fekete.puma #104391 üzenetére
Szerintem manuális partcionálással érdemes csinálni, én is csak azzal tudom majd. Kijelölöd az EFI-t neki és csinálsz egy /-t Btrfs-re, videón is ezt csinálja az ember, mondjuk fura, mert nem a manual particionálást választotta előtte vagy csak nem vettem észre!
-
válasz
fekete.puma #104386 üzenetére
Azt írja, hogy hozzon létre egy 8MB-os formázatlan particíót bios-grub jelzővel.
Ez érdekes, mert az oldalán lévő videóban a 100MB EFI-t kattintotta be az ember, nem volt szó külön 8MB particióról. No mindegy, kíváncsivá tett a dolog, ha hazaértem, meg is nézem. Melyik verziót töltötted le, a minimalt vagy a normált? A zram megléte nem sok vizet zavar egyelőre... -
válasz
fekete.puma #104381 üzenetére
Miért lenne ebből Cinnamon csinálva? Konvencionális elrendezés van csinálva. Tök nem úgy működik,mint egy Cinnamon.
A tabletemen az XFCE is hasonlóra van megoldva.
-
válasz
fekete.puma #104383 üzenetére
Bár úgy lenne..
Ha ez a Big Linux, akkor viszont rossz hírem van, BTRFS-t még nem kezdtem el megismerni, így ezek a subvol valamik is csak ismerősek, de manuálisan nem tudnék velük mit kezdeni! Nyilván elsők között a particionálást érdemes rutinná tenni. Szóval ebben nem tudok segíteni, sorry!!
-
válasz
fekete.puma #104370 üzenetére
Gnome. Szétkiegészítőzve, így normális OS-ként működik
-
válasz
fekete.puma #104355 üzenetére
Így van. Szóval csomót spóroltam, a drágább SSD-val se lenne gyorsabb... és egy Debian így is megy mint állat.
-
Petya XT
senior tag
válasz
fekete.puma #104352 üzenetére
Olyan régi gépeim vannak, hogy nincs hová betenni. Nincs olyan csatlakozó a gépeimben. A legfiatalabb 12 éves.
Egy napszámos már szinte megkeres ennyit egy nap, közmunkázni tetszik? Ilyet úriember nem kérdez.
Egyébként nem.
-
growler
őstag
válasz
fekete.puma #104325 üzenetére
A jobb/érthetőbb/testre-szabottabb válaszért érdemes lehet az
AI-nak feltett kérdéseinket "finomhangolni" [link] -
válasz
fekete.puma #104325 üzenetére
Ez az AI válasz használhatóbbnak tűnik!
Nyilván akkor érvényesek ezek a megállapítások, ha relatíve kevés hely van a meghajtón ill emellett kevés az overprovisioning is! Egyébként home usernek bőven elég a beállított ütemezett TRIM is a default heti ütemezéssel, de ezt is át lehet állítani napi lefutásra, ha szükséges.
Az a kérdés is felmerült anno, hogy lehet-e discard beállítva és emellett aktív ütemezett TRIM is. Persze, max ha valaki hétfőn nulla órakor épp TRIM-melteti discard-dal az SSD-t, addig nem indul el az ütemezett fstrim.
-
growler
őstag
válasz
fekete.puma #104321 üzenetére
A perplexity.ai szerint még ez is:
"A folyamatos TRIM (discard) használatának SSD-n több hátránya lehet:
Teljesítménycsökkenés, lassulás: Ha a TRIM parancsot azonnal, folyamatosan végrehajtja a rendszer (discard opció), akkor egyszerre sok TRIM művelet fut le, ami I/O lassulásokat okozhat. Ez főleg akkor jelentkezik, ha a TRIM műveletek a fájlműveletekkel egy időben történnek, mivel a meghajtó nem tudja optimálisan ütemezni a törléseket, így az SSD lassabbá válhat
.
Fokozottabb elhasználódás: Az azonnali TRIM végrehajtás miatt az SSD vezérlője nem tudja hatékonyan összevonni és optimalizálni a törlési műveleteket, ami több írási ciklust és így gyorsabb kopást eredményezhet. Ez a folyamatos discard használata esetén a meghajtó élettartamának csökkenéséhez vezethet
.
Adatvesztési kockázat bizonyos SSD-ken: Egyes Samsung SSD-k esetében a discard opció használata adatvesztést okozhat, ezért a kernel kikényszeríti az azonnali TRIM végrehajtást, ami tovább rontja a teljesítményt és az élettartamot."
. -
growler
őstag
válasz
fekete.puma #104321 üzenetére
"Folyamatos trim-nek discard esetén mi a hátránya?"
Az adat-visszaállítás lehetőségét elfelejtheted. -
válasz
fekete.puma #104295 üzenetére
Hol vitatkoztam adatvédelemről...???
Leírtam én mit használok és leírtam hogy játszi könnyedséggel bárki lekövethető.
Leírtam azt is hogy momentán engem nem érdekel, nem zavar, úgyis ez van ha akarjuk ha nem.
Ez hol vita? -
válasz
fekete.puma #104287 üzenetére
"Vagy a keresési szokásaid meg az, hogy mikre használod a gépet"
Bingó...!!! Pontosan ez érdekli mivel így ki tud alakítani rólad-rólam egy indexelést.
Nem úgy szerepelsz nálum mint feketepuma, vagy mint én tordaitibi.
Hanem mint egy reklám és tartalomfogyasztási azonosító.
Mint egy google-maps felhasználó akinek a térkép és címkeresési szokásazi szeint személyeszabottan lehez éttermt, kávézót, bugyiboltot óvszerautomatát stb. ajánlani. és egyebek.
Mielőtt az arcomba vágod hogy nem értek semmihez igazán, légyszíves nézz utána hogyan is működik ez a virtuális egyéniség leképezés.
Van ennek egy pontos neve de nem jut eszembe, Árnyék nagymester biztosan tudja mi ez a webes identitás vagy mi a pontos neve. -
fekete.puma
tag
válasz
fekete.puma #104289 üzenetére
A FF már nem játszik, ő is továbbadhatja 3. félnek. [link]
Csökkenteni lehet a kiszivárgó dolgaidat, teljesen nem lehet lezárni de le is lehet sz@rni... -
Vasti74
senior tag
válasz
fekete.puma #104287 üzenetére
Én pl. lehet, hogy tök hülye vagyok, de egyáltalán nem érdekelt soha, hogy mit gyűjtögetnek rólam a mindenféle cégek meg oldalak ;-)
Egyrészt az emberek egy közösségi akármin sokkal több adatok megadnak magukról önként (nekem olyanom nincs) Tudják a címemet, telefonszámomat, na és?!
Másrészt meg nem rossz, ha gyűjtöget némi adatot rólam: hirdetések néha felbukkannak itt-ott, akkor legyenek olyanok, amik talán érdekelnek is ;-) -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104284 üzenetére
Per pillanat azon túl, hogy valami Arch alapút, nem tudom. Én most tervezgetem egy RX9060XT beszerzését, úgyhogy még nincs konkrét tapasztalatom vele. Lehet, hogy a következő kernel verziótól fölfelé már nulla gondja lenne... HDR miatt viszont biztosan valami gamescope-os megoldást kellene néznie.
-
válasz
fekete.puma #104268 üzenetére
Persze ha nem csak az a fontos, hogy a reklámok legyen szűrve, hanem az adatvédelemre is ad valaki, amit sokan lesz@rnak...
Nem feltétlenül lesz@rás ez, elég ha valaki benne van a Google systemben, márpedig nagyon kevesen tudják ezt elkerülni. Igen ritka, ha valakinek nincs gmail címe, nem vásárol semmit neten, mobilnetet se használ, etc... -
válasz
fekete.puma #104263 üzenetére
Nem Flatpakozunk.
Amúgy sejtem, mi lehet a gond és az a csuda Opera böngirnyó is megnyekkenne simán.
A Zbookon elég sok acpi meg számomra ismeretlen error meg warning sorral kezdődik a bootplash plusz felraktam a rendszer által felajánlott legújabb Nvidia drivert, amivel szintén vannak gondok, emiatt nyekkent meg a FF. De nincs is szükség a gyártó driverére igazából, de addig nem akarom leszedni, míg a switchero vagy mi panelapp nem hajlandó váltani a noveau és a gyári driver között. Amit hiányol a panelapp a helyes működéshez, az mind fenn van.
Szóval lófütty fog Flatpak és társait használni meg valamilyen klón böngészőt, ami felvette egy régi super böngésző nevét.
Ne rakjak fel mindjárt XP-t én is!?
Ja és ezer év alatt amúgy semmi gond nem volt a Firefox-szal.
-
válasz
fekete.puma #104263 üzenetére
Videója válogatja. Én szoktam ilyet. (Csillagjárós kép összefűzés, timelapse vágás, stb)
Pont az ilyen, amihez csak proci kell, nem sokkal lassabb egy KVM-en pl.De pl. telefonflashelés is sokat megy VM-ről. Főleg ha valami olyan progi kell hozzá, amit amúgy se futtatnál olyan gépen, ami a hálózatodra van kötve.
-
válasz
fekete.puma #104253 üzenetére
Mivel nekem mindkét os kisujjamban van
azért váltogatok hogy ha ezt hihetetlen tudáshalmazt a mások segítésére kell épp fordítanom, a megfelelő rendszer legyen előttem.
Viccet félretéve.
Ha nekem kell a Windows, mert kell számtalanszor leírtam itt hogy NEM tudom kiváltani Linuxsazl mert a szoftverek 50%-ára nem hogy valami hasonló, hanem egyáltalán nincs alternatva,
én akkor szerinted ki vagyok tiltva mindörökké a linux-használók táborából?
Nm tarthatom hobbinak, másod os-nek, miért nem...?
Miért kell dogmatikusan jajjcsakalinux, vagy csakatetűwin szindrómát erőltetni?
Szóval akkor nekem nasom se lehet, meg routerem se mert azokon Linux fut...?
Érdekes koncepció. -
válasz
fekete.puma #104249 üzenetére
Igen de ezeket a gondokat maga a Linux, pontosabban a grub generálja.
Ennek nincs köze ahhoz ha van 5Win meg 10 Linux egy lemezre telepítve.
Asszem Uby meg is válaszolta ha jól emlékszek, ki kell kapcsolni az os-probert akkor megszűnik a katyvasz.
És ez pont linuxos feature., pardon inkább enyhe bug.
Az meg eléggé mindennapos hogy valakinek, aki a Windowst méghírből se ismeri, van 2-3-4 disztró a gépén.
máris felduzzadnak több 1000 sorra a grub.cfg-k meg keresztbe-kasul lehet indulásnál a grubba válogatni.
Ezt is megszünteti a natív, tiszta uefi boot, lehet 100 disztró is akár.
és ezel a natív boottal megszűnik pl. a Manjaro boot nyűgje is. -
válasz
fekete.puma #104246 üzenetére
Mivel? Dualboottal? Hol?
-
válasz
fekete.puma #104237 üzenetére
"Megborul a dualboot nem használhatod egyiket sem és kezdődhet a fabrikálás."
Akkor kilépek uefibe és elindítom azt amelyik még működik.
Nincs szükség se grubra se semmire ha uefibe választasz. akár 5-10 rendszer közül.
Épp ezt csináltam tegnap kb. 10x mert okoskodtam a W11 telepítésével meg egyebekkel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #104237 üzenetére
Nem borul meg a dualboot. Lassan 20 éve csinálom, néha 4-5 külön OS is volt a gépen ráadásul több eszközön elszórva, sosem volt gondom velük.
De ha történne is valami, ott van a Super Grub Disk, arról bebooltva rögtön tudod indítani bármelyik OS-t a gépen.
-
válasz
fekete.puma #104231 üzenetére
Mi az alternatívája a vegyes filerendshernek, ha valamire kell win?
-
válasz
fekete.puma #104231 üzenetére
"Sok ember csak bohóckodik a Linuxszal"
És ez mi ha nem dualboot? Jellemzően 1 lemezen, az meg vegyes fájlrendszer. -
válasz
fekete.puma #104213 üzenetére
Francokat dehogy és az amúgy is a C alá mentegetne ha egyáltalán telepítve lenne nálam. C az perpill 45GB.
Ez egy adatpartíció. -
válasz
fekete.puma #104211 üzenetére
És a többiek, köszi sikerült. Ki is írta hogy 212GB trimmelve.
De a problémám nem oldódott meg, azt hittem ez a baja.
Kellene nekem 100GB szabad hely, az sdb6 az egy 313GB méretű ntfs partíció, ebből majdnem az egész foglalt volt.
Mivel adatpartíció, töröltem 215GB filmet, nem a törléssel lomtárba hanem shift+del.
És nem tudom zsugorítani a partíciót, se a Gparteddel, se a Windows10 lemezkezelőjével.
Engedne zsugorítan 3GB-ot, azaz a 313GB lenne 310. Pont annyit tudna zsugorítani mint amennyit a 215GB törlése előtt.
Holott van rajta 228GB szabad hely.
Ezt miért csinálja? ssd-n nem kell töredezettségmentesíteni, akkor megérteném. -
válasz
fekete.puma #104183 üzenetére
Volt említve valamelyik topikban, hogy sokban függ ez a jelszókérés a telepítéskori autologin kiválasztásától. Legalábbis Linux Mint esetén, egyébként a Mint nálam autologinos, de a Debian nem, annál max utólag tudom megoldani a lightdm config szerkesztésével. Valóban az FSTAB a megoldás ezekre a meghajtó/partició automountokra.
-
Necronom
senior tag
válasz
fekete.puma #104179 üzenetére
Amikor rákattintasz a partícióra a fájlkezelőben, a rendszer ideiglenesen csatolja azt, és lecsatolja, amikor már nem
Eleinte nalam is igy ment, de ahogy jott a Samba es megosztottam az egesz meghajtot vagy csak mappakat rajta, semmi sem latszott a kliens gepen
Rakatt a serveren, aztan mar latta is...
Na ezert kellett a serveren az fstabba beirni, hogy mar indulaskot csatolja fel az adott meghajtokat fixen es maradjon is ugy
Innentol tokeletes volt minden
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- HP ZBook 15 G6 i7-9850H 32GB RAM 1000GB SSD NVIDIA Quadro T2000 15.6 FHD 1 év garancia
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest