-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Remus389
veterán
Sziasztok,
már kábé 3 hónapja használom a Linux Mint Cinnamon-t nagy megelégedéssel egy 14 éves laptopon multimédiás célra.
Egy apróság azért van, de tényleg apróság.
Ha rákötöm az iPhone-t, akkor van hogy így mutatja hogy hol áll a töltésben, tehát rögtön látom:
Máskor pedig nem mutatja hanem be kell lépnem a "power settings"-be, és a batteries fülre.
Nem egy nagy dolog, de hátha egy jó Linux guru tudja a megoldást, mert amúgy nagyon jó. Néha még van olyan hogy a videolejátszó egy kicsit megzavarodik és zöldes-kockás lesz a video, de ekkor újraindítom a gépet. -
Remus389
veterán
-
Remus389
veterán
válasz
Warton #100908 üzenetére
Settlers 1
Általános iskolás koromban volt egy haverom akihez délutánonként átmentem nézni ahogy játszik. Nem volt ebben semmi rossz, szívesen mentem.
Pentium 100 MHz-ese volt, majd 166 MHz-es.
Pentium és nem Celeron!Akkoriban ezek igen drága gépek voltak (Faterja gazdag vállalkozó volt), mindenesetre egy 100 vagy 166 MHz-es Pentiumon láttam ezt utoljára futni.
-
Remus389
veterán
Sziasztok, adott egy Toshiba DTB305 külső meghajtó.
A Windows 7 látja, de a Linux Mint nem.
Van-e bármily módja, hogy a Linux alatt is meg lehessen nyitni?Nem értem miért probléma a Linux-nak az NTFS fájrendszer (ha ez lenne a gond), ha egyszer a pendrive-ot is arra formatáltam.
-
Remus389
veterán
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100238 üzenetére
Azt ki is felejtettem, hogy míg windows-ban letöltöttél egy háttérképes témát, ha mondjuk a 10 képből 2 nem tetszett, akkor azzal kellett együtt élned, míg Linux-nál a háttérképes mappámból csak simán kitörlöm a nekem kevésbé tetsző háttérképet és szabadon bővíthetem. Ez is jobb a Linuxban.
-
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #100248 üzenetére
Jobban belegondolva ez nem lehet, mert megjelent az alap BIOS post kép a Windows 10 esetén is, tehát full nulláról indult a Windows is.
Tudom, foggal-körömmel kell védeni a Linux-ot, de őszintének is lehet lenni.
Tény hogy ezen a régi gépen jóval gyorsabban bootolt a Win10, de van egy workaround a hibernálás, ennyi.
-
-
Remus389
veterán
Senkit se akartam megbántani, ezen a két selejtből összeollózott gépen tündököl a Linux Mint. Szépen működik, új életet lehelt bele.
De míg Windows-on szinte rögtön netezhettem, ha álló helyzetben nyomtam még meg a bekapcsoló gombját és közbe helyet foglaltam, addig Linux-on azért kell várakozni, bámulni egy darabig ahogy tölt.
Ez van, ezt tapasztalom.
Így ha gyorsan meg akarok nézni valamit, talán jobb valami mobil eszközön, ennyi. Minden másban jobb a Linux ezen a gépen, de meg kell adni ahol nem. -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100239 üzenetére
A windows 10 úgy bootolt ezen a laptopon, hogy benyomtam még álló helyzetben a bekapcsológombot, és mire helyet foglaltam a székben, kényelmesen elhelyezkedtem és ráraktam a kezem az egérre már ott volt a PIN kérő, amit egy pillanat alatt benyomtam az enter lenyomása nélkül. Pikk-pakk már nyomhattam is rá a Google Chrome-ra ami pikk-pakk elindult. Szinte olyan volt mint egy tablet, rögtön ott volt nekem a net, persze a leülés része kellett ehhez. Ezt az egyet megadom a Windóz-nak, fantasztikusan jó a gyorsboot-ja.
-
Remus389
veterán
válasz
urandom0 #100237 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
Néha el is feledkezem hogy Linux-on vagyok, annyira olyan mint a Windows. Úgyis csak elindítom a Google Chrome-t, meg néha a fájlkezelőben matatok. Még a háttérképek is cserélődnek ötpercenként.
Minden működik mint a svájci óra!Annyiból jobb, hogy van ilyen üveges téma (Semabe), nem szaggatnak a böngészőben az online videok az öreg hardver miatt, sokkal takarékosabb a RAM-al, csendesebb a gép, nem erőlködik annyira. Szerintem szebben szól a jack-ból, talán jobb a hangkártya driver.
Hát a bootidőben a Windows toronymagasan nyer (tudom ezzel a kijelentéssel a népszerűségi ranglista legaljára kerültem
), de ennyi hátrányt el kell viselni a sok-sok előny mellett.
-
Remus389
veterán
Van lehetőség jelszó helyett PIN kódot beállítani a Linux Mint-hez?
Lényeg hogy ne kelljen enter-r nyomnom.Van-e erről bárkinek tapasztalata?
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100163 üzenetére
Szerintem az arany középutat választom ezen a laptop-on, ha ennél több látványt pakolok rá, akkor már egy kicsit röcögős lesz a felület a 14 éves laptopon. Valamit, valamiért.
Jó ez nekem így, de elhiszem hogy van feljebb.
Amúgy filmekben is így volt, amikor kijött az eredeti Star Wars vagy a Jurassic Park, T2, mindenki elvarázsoltan jött ki a mozikból.
Ma pedig már elalszunk ezeken.Bocsi csak most válaszolok, mással voltam elfoglalva.
-
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100160 üzenetére
Mint mondtam ízlés kérdése, ami változhat is idővel (letisztultság/minimalizmus avagy csillogás/szépség; esetleg valami arany középút), illetve azért valamennyire a gép ereje is számít.
Visszavonom korábbi állításomat, kissé mintha lassult volna az gép ettől a csicsától, néha mintha picit szaggatna, egy picit megtorpan néha, elgondolkodik az öreg MSI. Azt nem tudom hogy a Semabe, vagy a woobly windows + desktop cube tehet róla. Utóbbiaktól azért könnyebben válok meg, a Semabe az ami többet tesz hozzá a szép kinézethez. Ennyi még belefér, de lehet ha több csicsát raknék rá, még jobban belassulna. Tegnap például kipróbáltam egy ikonpakk-ot, amit végülis leszedtem, mert bár jól néztek ki, de nem mindet cserélte le, így kevert lett, ezenfelül mintha tovább lassította volna szegény gépet.
Még annyi, ha mindenféle 3D-s ugráló ikon, meg forgó asztal van, élő háttérkép, azt se tudod hova klikkeljél, tehát a produktivitás kárára mehet.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100156 üzenetére
Szerintem ízlés kérdése a dolog, lehet ha megunom a jelenlegi kinézetet teszek egy próbát a Cairo Dock-kal is, tetszik az is. Jelenleg bejön nekem ez a Windows7-szerű kezelés és kinézet, végülis egész életemben Windows-t használtam, szokatlan lenne más. De kísérletezni, szórakozni mindig jó, a Cairo Dock inkább azoknak állhat kézre akik Apple gépet is használtak.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #100153 üzenetére
"Cairo dock" Hát kicsit megnéztem a youtube-on ezt a Cairo Dock-ot, ahhoz hasonló ami az Apple gépeken van dock, vagy nem?
Viszont úgy tűnik, hogy a tálcának is maradnia kell, amit felülre vagy oldara helyezel, hogy elférjen a dock.
Az a bajom ezzel, hogy a laptopnak eleve nincs valami nagy képernyője, ezzel csak tovább zsúfolódik. Továbbá a chrome-ot, meg a fájlkezelőt leszámítva nincs más gyakran használt programom, az a kettő pedig oda van rögzítve a tálcára. Ha kell valami más akkor a start menü jó nekem.
Nekem tetszik így a tálca, letisztult, pláne hogy most találtam hozzá egy jóképű időjárás appletet is, amire ha ráklikkelek, előjön a várható időjárás.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100135 üzenetére
Ismerem a hibernálást, nem vagyok már 5 éves.
Csak nem szeretem, kikapcsolni és bekapcsolni szeretem, ennyi.ubyegon2: Azért az a veszély is fennállhat, hogy pszichés defektusokat okoz a túl sok csúcsa látványa!
Ha tovább butulok ettől, az nem feltétlenül rossz.
A buták mindig is vidámabbak, és gondtalanabb életet élnek.
Nem kínozza őket a sok gond és teher mint az intelligenseket, ráadásul azokon a poénokon is röhögnek, amelyeket az intelligensek rangon alulinak tartanak. Hülyének lenni valahol jó. -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100132 üzenetére
"mert míg nálad ez nem tart örökké"
Nem lehet ezt előre tudni, lehet ilyen csicsásan fogom szeretni a Linuxot. Pláne ha rárakom a nagy gépre, a nagy IPS monitorra ugyanezt, áll leejtős lesz.Ezt a fedél lecsukásakor felfüggesztés opciót még nem próbáltad ki, ha már bootidő szóba került?
Ezt az öreg MSI-t nem nagyon nyitogatom-csukogatom, ezeknek pont ez volt a gyenge pontjuk, hogy a zsanér nem bírta. Ezért nincs már belőlük sok megmaradt példány, kettétörtek. Így félevente egyszer ha becsukom, akkor is finoman-gyengéden és nem a szélén hanem középen. Tudod ez ilyen régi darab, nem nagyon bántjuk már.
Azt nézem a modern notiknak mennyire erős a zsanérjuk, főleg az üzleti gépeknek. De egy ilyen régi MSI elkezd repedezni ha állandóan nyitod-csukod.
Régimódi vagyok, kikapcsolom és bekapcsolom, ennyi, lehet 1 hétig nem fogom használni. Ezért fontos a bootidő.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100129 üzenetére
Igen, amikor felraktam, akkor azért szolidan nézett ki.
Legfeljebb visszaállítom ahogy eredetileg kinézett, de most nagyon élvezem a csilli-villi-t.
Nem érzek amúgy lassulást a desktopon, a Semabe téma és a woobly felrakása után. A RAM használat 1.1GB ugyanúgy ha bezárok mindent.A boot idő pedig sokat javult (32.4 ---> 17.6 másodperc), ennek örülök. Még érezhetőbb, mert kb 8-12 másodperc ami levonható, hisz annyi idő kb. míg leülök (a bekapcsoló gomb megnyomása után) és elhelyezkedek a székben. Mondjuk ezekhez az értékekhez hozzá kell adni talán 3-4 másodpercet (nem tudom), míg felébred a lapos és még nem számol a Linux. A Windows 10 gyorsboot-ját így sem veri, de legalább szépít ebből a szempontból.
-
Remus389
veterán
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100124 üzenetére
Jó pár compiz modul van külön kiegészítőként, de szerintem Cinnamonnal nem fogsz full 3D desktopot csinálni, alapból is inkább konzervatívabb kinézetre van szabva. (plusz ha a DE frissül, a desktop applets simán meg tud feküdni, mert azt nem a Mint fejlesztők csinálják)
Ezeket találtam extensionben, a woobly effect elég jó. De mindegy is már, lassan már kezd túl jól kinézni a Sumabe témával, a Ferrarikkal és a woobly effect-el.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100118 üzenetére
Ezek szerint sokat már nem lehet javítani a boot időn, csak minimálisan. Így is jó eredmény a 32.4 ---> 17.6 másodperc.
----------------------------------------------------------------
Még egy kérdésem lenne, poénból szeretnék 3D-s desktopot.
A Compiz állítólag Cinnamon-nal nem fut.
Extensions alatt viszont felraktam ezt:
Van-e valami jobb, látványosabb alternatíva, hogy 3D-s legyen az asztal Cinnamon alatt? Esetleg egyéb effektek is legyenek.urandom0: köszi a felvilágosítást
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #100117 üzenetére
Nem akarok az EX720-assal annyit foglalkozni, arra csak mint backup tekintek, esetleg alkatrészbázisnak a GX740-esnek.
Bár lehet egyszer beizzítom valamilyen light-osabb Linux-szal, hogy az is "kopjon", végülis működik és egész jó állapotú a kis repedést leszámítva.Nincs kedvem új CPU-t szerelni bele, mert akkor már SSD se ártana bele...
Felesleges ebbe a régi darabba beleinvesztálni már, működik ahogy működik, így se úgy se egy nagy szám. -
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100112 üzenetére
Én csak simán beírtam hogy " sudo systemctl mask systemd-udev-settle.service " és újraindítottam, újfent gyorsulás az eredmény:
Vesd össze:
Csak azt nem tudom, ha kikapcsoljuk ezeket, mi hátrány fog érni?
A net működik, bár nem próbáltam mindent, de végülis ugyanúgy működik.Akkor minek van?
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #100107 üzenetére
Nekem sokkal jobban tetszik a GX740, mint az EX720.
Külsőre is, de modernebb is. Miért ne a jobbat használjam, miért a rosszabbat?Eladni aligha lehet az EX720-ast (vagy csak nagyon kevés pénzért), repedt sajnos a kijelző körüli burkolat, meg aztán igencsak régi hardvere van, HDD-vel. Ezt leszámítva elketyeg a Windows 7-tel.
Az EX720-at inkább elteszem alkatrésznek, pl a kijelzője, billentyűzete, talán hűtője is átkerülhet a GX740-esre, ha a GX740-esen meghibásodna. Szerelőt ismerek aki képes ilyesmire.
A GX740-eshez van még pár extra alkatrész amúgy, hisz az is két rosszból lett egy jó.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100106 üzenetére
Alakul ez, de a két services felül 7sec szuttyogást okoz, ha azt kiveszed, sokat dob a booton.
Kezdésnek a nagyokat kell kiiktatni, meg ami valószínűleg soha nem kell (Bluetooth). Később még lehet itt-ott nyerni 1-2 másodpercet.
Na most csak csak az egyik "nagyot" sikerült és a bluetooth-ot.
Az eredmény:
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100100 üzenetére
Itt az újabb screenshot, csak az indítópult-ban lőttem ki ezt-azt.
Úgy látom, nem csak a háttérkép gyorsult.
De még ezen lehet gyorsítani gondolom.Amúgy laikusként látom még mindig a blueman-t, nem értem miért?
Ha remove-olnám (-) az indítópultról az hozna változást?
Tuti nem kell nekem bluetooth. -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #100091 üzenetére
Az MSI GX740 laptop esetén az biztos hogy én egy darabig maradok a Mint Cinnamon-on, nincs kedvem kísérletezni mással, ez nagyon bejött ezen a gépen. Végülis (meg)javította, ha úgy vesszük.
Nagyon jó hogy Windows-os felfogású emberek is könnyen rájönnek a logikájára. Nem úgy mint az Ubuntu-nálAz asztali gépemen viszont szerintem marad a Windows, az egyrészt erősebb és azon szoktam játszani. Az izomból elviseli a Windows-t.
Van még egy MSI EX720, amin Windows 7 van, ami jól működik rajta, csak hát elavult operációs rendszer. Az még DDR2-es core 2 duo (2.0 Ghz), Nivida 9300M videókártyával, HDD-vel, viszont már az is 4GB RAM. Lehet azon is kipróbálom majd a Linux-ot, de az a laptop már tényleg csak a minimum szintet tudja nyújtani. Azt ki tudja, lehet megtáltosodik.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100088 üzenetére
Tudom, nem én leszek a legnépszerűbb itt ezzel a hozzászólásommal, de azért a Win10-es gyorsindítás elég impresszív volt. Megnyomtam a laptop bekapcsológombját és mire helyet foglaltam a székben, már ott volt előttem a PIN kód kérő. Ez nem túlzás, tényleg ennyire gyors volt. Azért ezt megadom a Windows-nak.
Linux-nál megnyomom a gombot, leülök és nézhetem egy darabig a DOS szerű karakterek ahogy futnak. Nem azt mondom hogy nem tetszik, de azért a gyorsindítás volt a tuti. Linux-ra nincs ilyen, vagy nem várható?
Minden másban amúgy Linux veri a Win10-zet ezen a laptopon.
RAM használat, kinézet, de legfőképp hogy az online videók nem darabosak, ez a fő.ubyegon2: Tehát végülis van értelme, meg nincs is. Nincs mert el lehet lenni a 4 GB-al is, de végülis ha egyszer több van, akkor azért kihasználja. Mindegy lehet majd veszek ilyen RAM-ot, ha lesz kedvem ilyesmihez.
-
Remus389
veterán
Már csak egy jó háttérképes téma kellett, találtam egy oldalt gyönyörű ferraris képekkel: [link]
Bemásoltam a "Downloads/Ferrari" mappába a képeket és a "backgrounds" app-ban a "+" jelre klikkelve beimportáltam a mappát. Settings és 5 perc slideshow. Tudom hogy ezt csak nagyon kezdők (mint én) nem tudták.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #100081 üzenetére
nem. Ha lenne 64GB ramod akkor is 1,1 lenne, ha pont ugyanezek lennének megnyitva.
mitől lenne több?Arra gondoltam, hogy a Linux érzékeli hogy nem 4 GB-vel, hanem 8 GB-vel gazdálkodhat és akkor több dolgot tölt be induláskor.
Ezáltal gyorsulhat is használat közben, hiszen sok mindent az elején betölt, vagyis többet. Nem közben töltöget, hanem az elején.Akinek 8GB-os gépe van, annak is csak 1,1GB-ot tölt be?
Ha így van akkor úgy tűnik felesleges kiadni egy ötöst erre.
Fenntartom hogy 4GB ram teljesen elég egy mezei linux használathoz, nagyon-nagyon szűken ésszel használva még egy W10-hez is.
Linuxhoz abszolút, Win10-nél ha csak egy google chrome-ot nyitsz, mondjuk 20-25 megnyitott fül-ig szerintem okés. Tapasztalat.
urandom0: Nekem így tetszik.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100078 üzenetére
A gépet újraindítva, feltémázva a Semabe-vel, fut alul a transmission (alapból elindul minimalizálva) és csupán a rendszerfigyelőt elindítva, 1-1.1GB körül fogyaszt.
Mennyit fogyasztana alapból ha 8Gb lenne benne? Akkor megenne alapból mondjuk 2GB-ot?Valami ilyesmit kéne beletenni, bár az időzítésekre figyelni kell. Ha esetleg arra kerülne sor a notebook-os szakiktól megkérdem, nehogy kompatibilitási problémák merüljenek fel.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100076 üzenetére
Ha mondjuk eltelik egy kis idő és úgy gondolnám mégiscsak kevés nekem valamiért a 4GB, házilag tudok bele szerelni 8GB-ot. Van a gép alján egy kis lecsavarozható fedél és könnyedén lehet RAM-ot upgrade-elni. Pénzben pedig csak pár ezer Ft.
A processor támogatja a 8GB rendszermemóriát, bezony
[link]
Processzort viszont nem akarok fejleszteni, mert lehet bele tenni gyorsabbat (ahhoz viszont jobban szét kéne szedni), de akkor nyílván hangosabbá válna a hűtője, gyakrabban lépne magasabb fordulatra, pár tizedmásodpercnyi előnyért nem éri meg. Szóval az úgy jó, ahogy van.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #100072 üzenetére
Az elején annál a gépnél még javasolni akartam, hogy kapcsold ki az Effektusokat, de láthatólag egész jól elvan a rendszeren ez a csilivili megjelenés is.
Korrekt sebességgel fut a gép, köszönhetően a Samsung SSD-nek, az Intel i5 processornak és a gamer videokártyának. RAM-ból kevésnek tűnhet a 4GB, de mint a screenshot-on is átható csupán 1,3 GB-ot eszik alapból (ha semmi nincs megnyitva még kevesebbet is), tehát van miből gazdálkodni.
A legtöbb dolog 1-2 másodperc alatt megnyílik. Persze az újabb gépek gyorsabbak, de ez sem zavaróan lassú, teljesen elfogadható.
Amúgy a Windows 10 sem volt lassú ezen, sőt boot-olás szempontjából gyorsabb is volt. Csak valamiért az online videok elkezdtek darabossá válni. Valami zseniális MS frissítés miatt lehetett, nem gondoltak arra hogy valaki még Ati videokártyát használ.Amúgy itt egy rövid népszerűsítő video, itt is mondja hogy 4GB-al el lehet lenni, ennek figyelembevételével tervezték a Mint-et.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #99975 üzenetére
Köszi a segítséget, ma reggel felraktam a Semabe témát és nem csalódtam. Igazából ott "akadtam el", hogy nem csomagoltam ki a bemásolt fájlokat. Mint Windows-os annyira nekem nem volt evidens hogy tömörített állományokról volt szó, de fáradt is voltam meló után, nem érdekelt annyira a dolog.
Kicsomagoltam a 7 fájl-t a felhasználó/themes-be.
Újraindítottam a "fahéj"-at és megtaláltam a "themes" beépített applikációban. Ezt jobb mint amire számítottam(más színek is vannak természetesen).
-
Remus389
veterán
Felraktam az átlátszó tálcát és nagyon tetszik.
Létezik-e valami hasonló az ablakokra is, hogy "Windows 7-szerű" legyen?
-
Remus389
veterán
-
Remus389
veterán
válasz
tompa torma #99951 üzenetére
Én inkább eltüntetni szeretném a gépről, azt hogy lehet?
Megfelel nekem a Transmission. -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #99936 üzenetére
A lejátszott videókat lehet megállítani meg elindítani a KDE Connecttel telóról, ami bazi hasznos. Meg tudod az egeret is kezelni vele, sőt, akár parancsokat is tudsz kiadni a terminálnak.
Ráadásul Windowsra is van az MS Store-ban KDE connect, így univerzális megoldás.
Biztos remek dolgok ezek, de nincs ezekre nekem szükségem (jelenleg).
----------------------------------------------------------------
Egy furcsaságot tapasztaltam eddig a Linux Mint-tel. Miért történt az meg hogy eltűnt a qbittorrent? Azt olvastam a neten hogy Linuxra az a legjobb fájlcserélő. Feltelepítem, el is indult, le is szedtem vele egy filmet, mondom jó. Viszont újraindítás után sehol sincs, hiába keresek rá a start menüben. Terminálban utána lehet nézni hogy maradt-e valami nyoma amit le kéne takarítani? Nem hiányzik különösebben, a Transmission szerintem éppolyan jó. -
Remus389
veterán
Nahát ezt most fedeztem fel, a Windóz ezt nem is tudta.
Jobboldalt alul kijelzi hány százalékra töltötte fel magát az ájfón.
Windows-on mindig a telefont kellett babrálni hogy lássam mennyire töltött fel, ami nem mindig esik kézre ugyebár.
Nagyon jó extra kényelmes funkció!
-
Remus389
veterán
Megnéztem a beépített lejátszóval 3 filmet és semmi gond nem volt.
Ja most csekkoltam, az a celluloid.
Teljesen okés, az volt rajta alapból.Amúgy bírom a VLC-t is, az is ugyanúgy lejátsza, minek ezeket cserélgetni, nem értem, ha egyformán jók.
Hamarosan nagykorú lesz a topik (100k)
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99809 üzenetére
Igen, bár nálam a VLC nem jól működött valamiért, hiába volt bemásolva a zenei videó, és zene mappámból a cucc, a VLC egyiket sem látta, csak az AppleTV, és a Music, vagy mi a bánat app.... Nem is szívem csücske ez a telefon a droid után.
Visszatérve egy kicsit az iTunes témára, igazából a VLC-t is simán fel tudod tölteni Linux alól, iTunes nélkül (nemcsak a képeket)
Amikor rákötöd az iPhone-t, megjelenik az alábbi:
Belemész a VLC-be és bekopizod. Kipróbáltam, működik, megjelent a telefonon a video.
Tehát nincs is igazán szükség az (amúgy gagyi) iTunes-ra (kivéve a recovery mod-ot, de ne barkácsolj otthon az iPhone-al és akkor az sem kell).A screenshoton mellékeltem szokás szerint a RAM használatot, nagyon keményen alacsony
, sőt alul fut a Transmission is. Már nem emlékszem pontosan, de a Windows 10 minimum 2,5GB-ot evett ha csak bekapcsoltam a gépet.
-
Remus389
veterán
válasz
moleculez #99880 üzenetére
Age of Empires II
Hú de régiEszembe jutott még a Civilization sorozat (meg a Settlers sorozat de az nincs Linuxra), jó egyik kicsit más stílus, kicsit komplexebb, de az is jó. Valahogy nemigazán élveztem a counter strike-ot ezen a gépen, nemigazán kényelmes ezen, hiába fut folyékonyan. Valami lassúbb tempójú játék passzolna jobban ehhez a laptophoz.
Úgy látom a Steam-en, hogy hivatalosan is megy linuxon a Civilization. Látok Windows, Apple-ös de szerintem Linux jelzést is.
Itt a kérdés már csak a verzió lenne, ha a laptop 2010-es, akkor a Civ 5 biztos jól futna, a Civ 6 lehet már nem biztos. A videokártya az asztali HD 4870-el (vagy gtx 260) van nagyjából egy szinten [link] , pláne ha belekalkuláljuk hogy nem standard Full HD hanem csak 1440*900-zas a felbontás, ami javítja a videókártya teljesítményét. Igaz a CPU gyengébb, de az nem biztos hogy számít. Valahogy így futna a Civ 5 a laptopon -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #99874 üzenetére
Tudom hogy nincs olyan jó hírük a Vega kártyáknak, de nekem Asus Strix Vega64 OC-m van, netezésnél leállnak a ventilátorjai (tehát zéró decibel és minimális fogyasztás) de játék alatt sem hangos (ha játszol fejhallgatóval nem is igazán hallani) és igen jó teljesítményű. Nem is volt drága.
Neked szerintem a gagyi referencia verzió lehetett.
Full HD 60Hz-en elboldogul a ME Andromedá-val és a Witcher 3-al is, a legmagasabb grafikai beállításokkal.
Nem kívánom lecserélni ezt a pompás darabot.
Igaz lehet befűti a házat hiszen nem kifelé fúj, de vannak házventijeim, amik begyorsulnak ilyen esetben és kilapátolják a hőt
[link] -
Remus389
veterán
válasz
CPT.Pirk #99871 üzenetére
A Supreme Commander-t igen.
De csak brahiból játszottam néhány percet, nem gondoltam komolyan ezt a játék dolgot, arra úgyis ott a windows-os desktop Vega64 videokártyával (de az máshol van amúgy). Ma már az se egy nagy szám, de a ME Andromédát és Witcher 3-at azért elbírja. Még a végén kigyullad a 14 éves laptop ha megküldöm valami durva játékkalA youtube legyen folyamatos és ne darabos (meg a filmek).
Ez teljesült és az egyéb igényeim is teljesültek (például jobban spórol a RAM-mal, van google chrome...stb): megérte áttérni a laptop esetén a Linuxra. -
Remus389
veterán
Kicsit kipróbáltam a játékot, felraktam a steam-et, a counter strike és counter strike condition zero elég szépen fut. Teljesen folyamatos, és a gép ventilátorja se üvölt, szinte meg se kottyan neki. Mondjuk ez nem olyan meglepő hisz 1999-es játék, a laptop pedig 2010-es.
A counter strike source-nál valami nem stimmel a menü-ben, valamelyst reagál, de nemigen tudok menüpontot kiválasztani, így ezt nem tudtam elindítani.
Még letölthetem a counter strike 2-t, de az 44 GB, így azt nem ma lesz.
A Witcher 3 és a Mass Effect Andromeda van még megvásárolva, de egyrészt az for Windows, másrészt nem éppen a Mobility Radeon HD 5870-nek találták ki.
Ezekre ott a desktop Vega64-em.
Még valami jóféle stratégiai játékot bírna el jól a gép.
Civilization? Red Alert? Starcraft? -
Remus389
veterán
válasz
peterattila #99867 üzenetére
Itt ugye?
-
Remus389
veterán
Sziasztok, teljesen update-eltem a Linux Mint-et, de ha rányomok a refresh-re feltűnt hogy egy fájl-t sehogy se akar letölteni, pedig többször próbáltam.
Semmi zavart nem tapasztaltam emiatt, csak furcsállom.
Mi lehet a megoldás, váltsak szervert? És ha igen melyiket?
(125%-os nagyításon van és szokás szerintem ott a RAM használat is)A másik kérdésem a Transmission nevű programmal kapcsolatos, meg lehet oldani hogy ne a tálcán foglalja a helyet, hanem fusson, de minimalizálódva?
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99811 üzenetére
Ma hajnalban (szándékom ellenére) korán felébredtem és unaloműzés gyanánt teljesen leirtottam a Windows 10 maradványait, újraraktam az egész gépet. Most így néz ki a Disks és érdekességképpen a RAM használatot is mellékelem, ennyi megnyitott tab-bal és programmal. Simán el lehet lenni 4 gigával is szerintem, ha nem viszed túlzásba.
A kérdésem: a vírusokkal mi a helyzet? Kell-e vírusirtó vagy csak ajánlott? -
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99809 üzenetére
Igen, bár nálam a VLC nem jól működött valamiért, hiába volt bemásolva a zenei videó, és zene mappámból a cucc, a VLC egyiket sem látta, csak az AppleTV, és a Music, vagy mi a bánat app.... Nem is szívem csücske ez a telefon a droid után.
Azért mert a "file sharing"-en belül kellett volna feltölteni a VLC-det, egyszer megcsinálod utána egyszerű, bár tudom elég egyedi logikát feltételez (aki ezt kitalálta, megérdemel egy banánt), de mindegy is már, ez már nagyon off, örülj a droidnak.
Mondjuk nekem van youtube premium-om, így az appon belül lehetnek offline videóim, nincs már annyira szükségem az iphone féle vlc-re már.
Egyedül a recovery mod miatt jönne jól az itunes, de ha nem barkácsolsz nagyon az iphone-al el fog az indulni. Például megeshet hogy akksit vagy képernyőt cserélsz rajta, elmegy az áram frissítés közbe ilyesmik miatt, beázhat, kiszárítod utána nem tér magához.. stb. Ha normálisan használod, akkor mindig működni fog az ájfón.
Amúgy még egy plusz pont a Linuxnak, sikerült nyomtatni az öreg Samsung SCX3200 nyomtatóval, csak fel kellett előtte telepíteni a drivert meg újraindítani, egyszerű volt.
4K video downloader is van.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99807 üzenetére
Nem egy nagy szám az iTunes, én sosem voltam oda érte, viszont akkor jöhet jól ha valamiért nem akar elindulni az iPhone és akkor visszahozhatja. Recovery mód vagy mi.
Gondoltam inkább kapjak most pár tippet, mint amikor baj van, akkor kapkodni.
Illetve amire még jó, hogy letöltött videókat az iPhone VLC-jébe belemásolni, tehát offline (zenei) videókat.
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99804 üzenetére
Még egy fontos akadályt vett nálam a Linux Mint, ha rákötöm az iPhone-t át tudom másolni a képeket. Mintha a Linux-ot az ilyen öreg gamer laptopok megmentésére találták volna ki, mikor már a Windóz elkezd genyózni.
iTunes-t valahogy rá lehet varázsolni, ha esetleg strájkba lépne az ájfón? Mi a legjobb módja?
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99798 üzenetére
Mi a pontos tünet, amikor csatolnád, vagy meg sem jelenik a fájlkezelőbe?
Ha nem, nyiss egy lemez-partíciókezelőt, pl. Disks, ott megjelenik a partíció? Ha a lemezkezelőbe kattintasz rá hogy csatolja, mi történik?Köszi ezt a tippet, így néz ki a Disks:
-
Remus389
veterán
Van még egy ilyen öreg laptop (MSI EX720), azon most Windows 7 van
Arra is tervbe van véve a Linux, bár abban HDD és Nvidia kártya van, nem biztos hogy az ennyire pozitív élmény lesz, pendrive-ról már kipróbáltam.
Linuxon pendrive-ról azon sajnos eléggé szaggatott a youtube, feltételezem az Nvidia kártya miatt. Bár ha ráraknám, tudnám update-elni a linuxot, lehet jó lenne. Viszont a HDD miatt lassú lenne a boot. Windows 7-tel viszonylag okés.Hát nem tudom, életbevágóan fontos file-ok nem voltak ezen (MSI GX740), illetve amik fontosabbak, azok a felhőben úgyis valahol megvannak, de azért megnyugtató lenne, ha rá tudnék nézni a dolgokra mielőtt törlésre kerülnének. Van-e valami mód kivenni az SSD-t és összekötni mondjuk a Win7-es géppel? Miután ezt-azt lementettem, egy teljes formatálást install-t nyomni.
-
Remus389
veterán
A régi dolgaidat tartalmazó meghajtó egyben Windows rendszerlemez?
Igen, de a Windows lepadlózott, mindig lefagyott indulásnál, úgy kellett kihúzni az áramot szegény laposból. Gondoltam nem szórakozok ezzel, amúgy is darabos a youtube, egy másik gépen letöltöttem a Linuxot és a Rufus-szal megcsináltam a pendrive-ot.Ha igen, akkor ki lett a Windowsban kapcsolva a gyorsindítás?
Ezt nem tudom, de már nemigen tudok visszamenni. Ha elindítom a gépet a Linux bootol és kész. -
Remus389
veterán
Tudom nagyon kezdő kérdés, de nekem úgy tűnik hogy a Linux particionált magának vagy 25 GigaByte-nyi helyet és azon elvan.
De hogy férek hozzá a régi dolgaimhoz?
Illetve a későbbiekben növelhető-e a Linux partíció mérete, akár újrainstallálással is, ami amúgy nem gond.Mivel teljesen kiszerettem a Windows 10-ből ezen a gépen, uralja el teljesen a Linux Mint. Itt le is írtam miért, főleg a Youtube (de az egyéb online videók is) ami a Linuxon teljesen folyékony lett az öreg laposon.
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99753 üzenetére
A gond a régi proci, nem annyira a ram. 4Gb szerintem elég egy tökátlagos használatra.
Amúgy még a Windows 10-zel se volt gond a 4 Giga ha csak szerényen netezgettél rajta.Nálam a proci is elég jól teljesít, úgy értem kielégítő sebessége van a rendszernek.
Ha nem is ultragyors, de azért tempósan működik az i5-460M.Lehetne bele tenni (régi) i7 négymagosat is, de akkor meg az lenne hogy hangosabb lenne a gép, magasabb fordulaton járna a hűtője, tehát nem éri meg erősebbet bele tenni, ezzel foglalkozni.
-
Remus389
veterán
válasz
ubyegon2 #99747 üzenetére
Köszi, sikerült!
I02S3F: egyrészt ezen már SSD van, tehát érzetre azért gyors gép.
Ha csak 1 chrome-ot nyitok meg, akkor olyan 1.9 Gigát foglal.
De mint látható a screenshot-on, hogy megnyitok néhány dolgot a chrome-ban (ezek az oldalak mind be vannak töltve) és azért elfogadható marad a RAM használat. Még kétszer ennyi tab-ot is megnyithatnék (de minek? be is lehet zárni) és nem érném el a limitet. Ez csak egy laptop amin netezgetek, arra elégnek tűnik a 4 giga. Ha nem lenne az, akkor mennék a hardverapróra vadászni 2*4GB ddr3 laptop ramot, de minek, ha ez is elég? -
Remus389
veterán
válasz
I02S3F #99743 üzenetére
Sikerült, de nem teljesen olyan mint a megszokott windows, jobb oldalról indulnak a (nem is tudom hogy nevezzem) feliratos vagy címkés téglalapok.
Lehet valahogy úgy hogy baloldalról képződjenek a címkés téglalapok, mint a Windowsban?
------------------------------
Amúgy meg szuper ez a Linux, imádom! Az öreg laptop megfiatalodott (MSI GX740), új életet lehelt bele, kevesebb memóriát eszik (kb a 4GB felét tipikusan) csendesebb lett, mert kevésbé kell erőlködnie az öreg processzornak, és a youtube videók sem szaggatnak már a Chrome-ban és mintha szebben csillingelne a zene a fülhallgatóról (de csak egy érzés)Egyetlen hátránya hogy több idő míg bebootol, ezt el kell ismernem.
-
Remus389
veterán
Linux Mint cinnamon-ban hogyan lehet megcsinálni hogy alul a tálcán az ikonok ne legyenek állandóan összevonva?
A Panel settings-ben nem találom.
-
Remus389
veterán
A Linux mint cinnamon csak pendrive-rol indul. Rá akarom telepíteni de csak OEM opciot ir
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99488 üzenetére
Kipróbáltam, egész jó módszer az SMplayer (úgy tűnik praktikusabb mint a 4K downloader)
[link]
Ezen a videón, az elején amikor a két autót mutatja, ahogy mozog a drónkamera a böngészőben szaggat a beton, látszik hogy darabos kissé a videó, ugrál, míg smplayerben szerintem jó. Úgy tűnik hogy folyékony, sőt még bele is lehet tekerni.ha kipróbálod a módszert, segítek bekonfigolni mindent. Ha van még tipped, jöhet
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99488 üzenetére
Míg egy helyi mediaplayert elég jól lehet erre optimalizálni.
Igen az említett FreeTube-ot próbáltam, mintha kicsit simábban vinné ugyanazt a videót, a böngészőhöz képest.Tehát javult, a 720p még egész okés.
De ha letöltöm a 4K videoplayerrel, mp4-ben lementve, azt nem lehet überelni.Amúgy te milyen régi laptoppal tolod, hogy szükséged van ilyen trükkökre?
-
Remus389
veterán
válasz
tordaitibi #99486 üzenetére
Jó tippek, de át is konvertálja?
Mert ha a böngészőből átküldöd a helyi lejátszóba ugyanaz a formátum marad vagy nem?
Tehát küszködni fog továbbra is.Mindenesetre ha minden kötél szakad, a 4K video playerrel letöltöm és mp4-be menti le, ami igazi csemege a régi videokártyának, igaz várni kell míg lejön.
Ezt kipróbáltam, szaggatásmentesen működik, ha kicsit kényelmetlen módszer.
Alternatív megoldás kicserélni a videokártyáját egy sokkal modernebbre, viszont akkor elvész a lelke az Ati Mobility Radeon.
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #99483 üzenetére
Az a bajom a gyorsabb processorral, hogy akkor jobban melegszik és jobban teker a ventije. A turbot is ezért kapcsoltam ki. Inkább legyen kicsit lassabb, de legyen csendes.
Ez egy gyors gép, szerintem csupán a szoftver ami már nem teljesen jó.
Linuxot fogok rárakni és akkor gyors lesz, ennyi.A 4GB RAM is meglepő módon oké, hisz még nem is olyan rég 4 gigás laptopokat is árultak az alsókategóriában, tehát az MS űgy lőtte be a Windows hogy lehetőleg a 4 gigás laposok is bírják alap dolgokra:
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #99479 üzenetére
A Windows-os témákban meg tudják mondani a felesleges grafikai csili-vilik,mindexelések, ... kikapcsolásának kb 3-4 klikkes módját. Egy 10-15% teljesítményt "lehet találni" kb.
Bővebben ott...
Ja igen, ismerem ezeket, mikor még Celeronom volt. Ahelyett hogy kinőtt volna a szakállam, csupán egy szendvicset kellett készítenem, mire nagynehezen végrehajtotta amit akartam. Még az msconfig-ot is ismerem.Amúgy szerintem ez a gép egy Linux-tól táltosodna meg jól, nem pedig a Windows csilli-villi dolgai kikapcsolásával, amúgy tetszenek nekem a windows csilli-villi dolgai.
Szerintem a Linux lassan már jobban passzol ehhez a géphez, kiváncsi vagyok hogy ott lesz-e Ati Radeon driver.
-
Remus389
veterán
válasz
5leteseN #99477 üzenetére
Nekem a lényeg hogy jól menjen a youtube.
Végülis szerintem amiket itt mondtatok többé-kevésbé javítottak a youtube szaggatásán vagy darabosságán, bár az 1080p szerintem nem az igazi (igaz a laptop kijelzője 1440*900-zas, így megkérdőjelezhető minek legyen 720p-nél több), azért látszik egy kicsit.
Még egy workaround eszembe jutott a 4K video downloader, ha egy video annyira érdekel, letöltöm és akkor szerintem folyékonyan lejátssza az 1080p video-t a VLC player ennyi. Mindjárt ki is próbálom.
Amúgy meg ennyire teljesen retro a driver-je (ismerős 15 évvel ezelőttről?), ezt rakta fel a Windows:
-
Remus389
veterán
válasz
cami][us #99474 üzenetére
"Jó régi konfig."
Öt éve mint a főnixmadár kelt újra életre.
Igaz a képek se maiak, de most is ugyanígy néz ki, otthoni gép volt.
Veterán gép lesz, remélem még 2040-ben is fog működni, akkor már persze Linux-szal. -
Remus389
veterán
válasz
growler #99470 üzenetére
Azt csinálom hogy teljesen update-elem a windows-t és futtatok rajta víruskeresést.
Megpróbálom a Freetube-ot, oké (szerk: talán ez jó lesz)
Ha semmi sem használ felrakom a Linux Mint Cinnamon-t (ez sem biztos hogy segít, de remélem), de úgy hogy megmaradjon a windows is, gondolom, ha felrakom továbbra is megmarad a windows.
Petya XT Más böngészőn is nézted?
Igen, a gyári Edge-el. Azzal is darabos volt. -
Remus389
veterán
válasz
Remus389 #99467 üzenetére
Kicsit túrkáltam a BIOS-ban, most már elmegy 2.5 Ghz-ig is, de nekem továbbra is darabosnak tűnik a youtube.
Szerintem ez videokártya driver gond lehet, azért gondoltam a Linux-ra mert ahhoz teljesen más driverek vannak és szerintem ott rendesen tudnék youtube-ozni.
Linux Mint? [link]
-
Remus389
veterán
válasz
Petya XT #99465 üzenetére
RAM 3.0/3.9GB
CPU 20-22%480p youtube video lejátszása közben, darabos ez is.
Arra gondoltam a Linuxnak totál más driverjei vannak, és ott jól fog teljesíteni az öreg laptop.
Szerk.: de nem volt egy rossz tipp, feltűnt hogy 1.19 Ghz-en van bármit is csinálok hogy leterheljem, lehet ez a gond?
-
Remus389
veterán
Sziasztok, a régi laptopon windows 10 fut, panaszom hogy a youtube kissé darabos valamiért (régen szerintem nem volt az), talán valami frissítés ronthatta el.
i5-460M, 4GB RAM, Samsung 850 Evo 256GB SSD, Mobility Radeon HD 5850 a videokártya.A kérdésem hogy erre a gépre, rárakhatok úgy Linuxot, hogy azért megmarad a Windows 10 is, és ha igen, melyik disztribúciót ajánljátok? Linux Mint?
Lényeg: ne legyen a Youtube darabos, legyen Google Chrome, a magyar billenytűzet is menjen talán ezek a lefontosabbak. Gondolom VLC van Linuxra.
Működjön a hangja persze maradjon meg a Windows is, más nemigen kell.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- ASUS Radeon RX 7600 V2 Dual OC 8Gb - Aqua gari 26.12.12 ig
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- BESZÁMÍTÁS!Gigabyte B650M R7 7800X3D 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Corsair 4000D Airflow TG 750W
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest