- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
Új hozzászólás Aktív témák
-
mokkacsoki
tag
válasz
polszki26 #2694 üzenetére
A következő dolgok eladóak!
-Condenzátor lencse 15 inch LCD/TFT.(már beépítve)
-HDTV pro lens triple projektion F=500 Dia=100mm
-Fresnel 318mm * 250mm-,F=220mm
-Power Supply adapter( a panelnek kell+távirányító)
-Fresnel 320mm ×400mm,F=550mm>-
-Lighting set 250W (már beépítve)
-LG 15.4 WUXGA LCD+piwelwork kontroller set.(ennek az lcd nek oldalt is van egy kis behajtható füle,de semilyen csatlakozás nincs rajta
-Push button PBS-26 C-(nem működik az első tesztek alapján)Kérésre mindent szétbontok és postázok. Akit érdekel gyorsan írjon
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #2508 üzenetére
Üdv Polszki kolléga :-), mi újság?
Rég jártam már erre..látom, még mindig vannak akik megrekednek a közönséges halogénégő szintjénél..
Most igazán nem azért mondom, mert a saját bótomat kívánom kaserolni, de a fémhalogén minden szempontból jobb mint bármi más, van választék teljesítmény és színhőmérséklet terén egyaránt, kevés meleget de sok fényt ad, tartós, megbízható. összességében olcsóbb egy fémhalogén szett megvásárlása, mint párszáz óránként izzót cserélni, kínlódni a meleggel, infrával, zajos nagy ventilátorokkal...
Nátrium és higanylámpa alkalmatlan projektorozni, a xenon meg kicsi (35W D2S autóségő) teljesítményileg, meg dögdrága is, jóval drágább mint a fémhalogén!
Az igazi xenonégő persze kiváló lenne, de már nemnagyon gyártják, horror áron van, nehézkes üzemeltetni, és balesetveszélyes. asszem ezzel mindent elmondtam, ami elmondható a témáról... -
MobilosFeca
tag
válasz
polszki26 #2289 üzenetére
3, majd a proji után
nah, akkor csak össze lehet madj hozni valahogy, csak még mindig baj az állíthatóság kérdése.... mondjuk egy 300-400 állítható fókuszú lencse meg egy ilyen "kéccerező"
már akkor ügye jó lenne minden tekintetből, és meg lenne oldva minden elméleti probléma... majd megkérdezek valami okos embert, de talán itt is lesz valaki
-
MobilosFeca
tag
válasz
polszki26 #2286 üzenetére
1, az LCD az mindenképp ekkora lesz... eredetileg egy vpl-aw10-es sony projektort akartam venni... helyette lehet egy ilyen FHD házi....
2, ok, hülye vagyok, értettem
3,abból monitort akartam csinálni (24" s-pva paneles monitor 160-nál kezdődik tudomásom szerint, ez a panel meg volt kemény 50k szállítással, vámmal, mindennel együtt...)
4, csak mivel fal mögött lesz a projektor ez nem túl kényelmes, de akkor majd áthúzok a falon egy kábelt és rakok oda egy kapcsolót...
5,6, okegyébként... célszerű a fresnel-t méretre vágni?
De honnan tudok szerezni nagyobb fokuszú lencsét? 500-as a legnagyobb amit találtam...
a kérdés még mindíg áll, csak fix fókuszú lencsék vannak? nem lehet szerezni állítható fókuszú optikát, a képméret pontos beállítása miatt ez nagyon jól jönne...), szóval már csak ez a (2) kérdés megválaszolatlan...
-
HalasKYO
aktív tag
válasz
polszki26 #2199 üzenetére
Igen a kalkulátorral én is arra jutottam hogy akkora kell kb és akkor tudok 280 x1,75 ös képet
Egyébiránt ha be tudnál rakni a kalkba egy 16/10 es képarányt is azt megköszönném mert ugye a kiszemelt áldozatom olyan leszMég mindig nem szólt senki hogy izzotechnél milyenek a tft lcd k én a 15,4 es full hd samsungal szemezek.
tudom hogy drága , bazira , de ha vmi akármilyen tft vel tudok jó tesztet csinálni, akkor nem kérdés hogy a végső verzben mi lesz.A beforrasztás kisfurás stb stb lesz egy meló de mikor az utolsót rakom be és izzitom be akkor az micsoda öröm lesz és hogy elmondhatom azt hogy igen emberek ezt ÉN csináltam és NEM gyári, de jobb a képe és 50W
jah és füleljetek hallotok vmit ? hehe
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #2196 üzenetére
A LED-es mondatodat meg tudom erősíteni. Abból a 255.000 mcd-ből ha a harmada világít a falon... Ja és úgy, hogy nincs antiglare az LCD-n... Én most a diy-beamertől rendeltem egy csomó dolgot, elvileg az ő fresneleik is egy fokkal jobbak a 0,5-ösöknél ezek 0,3-asok. Eddigi legjobb Fresneleket, amit neten felleltem valóban a 3DLens forgalmazza. Azok asszem 0,2-esek?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #2128 üzenetére
Próbálgatom is. Előtte egy másikfélét "használtam" (mondjuk inkább ismertem), de ez sokkal jobb. Még1x köszi a linket.
Igazából, ahogy Csapos mondta, ha mozgathatóra építem meg az alkatrészeket, akkor nem muszáj Varitripletre hajtanom, mert hogy az csak egy kényelmi szempont. Csak én olyan furfangos dobozt szeretnék csinálni neki, amiben van egy optikai tükör is, és így sokat bonyolódna az egész számítás és talán ezért is kényelmesebb lenne egy Varitriplet. Mivel nem akarok 8 helyről rendelni, és Brendáék rám se bagóznak, lehet hogy így a LumenLabos stuff lesz a befutó. Csak nem tom honnan a bánatból szerzek optikai tükrőt...
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1925 üzenetére
Értem.. ha tudsz szerezni, féleg 80-as évekbelieket, esetleg más cucilista gyártótól is, persze hogy érdekel!
Egyébként nekem sincs ingyé", és főleg levadászni őket nehéz dolog, mivel nem kommersz cuccok ezek ugyebár... de akinek kell, annak át szoktam adni másolásra a kincseimet, hadd terjedjen az ige!
-
Gabohun
csendes tag
válasz
polszki26 #1702 üzenetére
Oké szűkitem folyamatosan kép méretét a videó lejátszóval ,nézem hol nem lóg még bele a sarok,a fényem nem egyenletes pl a bal oldali rész jóval gyengébb inkább a közepén erősebb ,felraktam a képeket jó szarok lettek ebből semmit nem lehet kivenni,prószálom még
hozzá vertem a láda oldalához mert nem adott jóképetBéna voltam oszt kicsuszott a kezemből a láda sarka meg pont a átvezető fóliához ért és két helyen át szakította próbázni még jó
-
Gabohun
csendes tag
válasz
polszki26 #1696 üzenetére
Polszki felrakok néhány képet a mostani optikával ,majd az újjal mond el a véleményed!
Az a gondom amit mondtál ,hamár nagy az a LCD és lehet hozzá fresnelt venni akkor mi lesz? Hogy fogom rajta a cseh 2?
Akkor is le kell szűkítenem 14-15"-ra?
Na mindjárt rakom fel.
http://picasaweb.google.hu/Gabohun76/TesztkPek -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
polszki26 #1696 üzenetére
Azert szamit a meret is!
A jelenseget vinnyettalasnak nevezik, es azert van, mert a fresnel az LCD szeleit nem tudja bevetiteni a szuk nyilasu optikaba (ezek a pontok ugyanis nagyobb szogben latszanak). Minel hosszabb, es minel kisebb atmeroju a vetitolencse, ez annal jobban fog jelentkezni. Megoldas lehet megnagyobb fokusztavolsagu fresnel alkalmazasa, de ehhez hosszabb doboz is kell. A fenykepezogepeknel nagylatoszogu lencsek alkalmazasanal ez gyakori, ott is csak azt lehet tenni, hogy kivagod a kapott kep kozepet: itt letakarod az LCD szeleit, es osszehuzod a lejatszo ablakat...
-
Gabohun
csendes tag
válasz
polszki26 #1693 üzenetére
Szia!
Figyú a fresneleket egymás felé forditottam tehát a két domború oldala néz egymás felé ,probálgattam forditva is persze akkor kör alak jelentkezik a falon a homorú oldala néz az izzó felé pont azért mert begyűjti a fényt majd párhuzamosítja az LCD-re .
A távolság nálam 310mm itt adja a legtisztább képet ,ha beljebb tolom a vlencsét eltünnek a sarkítások ,de homály lesz a kép.
A régi vlencsénél valóban csak a fresnel sarkításai látszanak ezért furcsálom mivel 5x4cm .
Kisebb az optikám mégis jobb a láthatósága. -
mrkatona
tag
válasz
polszki26 #1579 üzenetére
Amikor hallottam a rolóról mint esetleges vetítő vászon jelöltről,csak berohantam az ikeába,megvettem az első darabot ami méretügyileg megfelelt és kész. Nem volt időm sokáig keresgélni. Mindegy,így jártam és kész.
Akkor azt mondod az a fajta ami neked van az megfelel erre a célra?
A többiek ehhez mit szólnak?
Próbálta már más is itt közülünk? -
mrkatona
tag
válasz
polszki26 #1570 üzenetére
A sötétítő roló szerintem nem lesz jó!
Én vettem egyet vagy 2 hónapja,de a fény kb. 20 %-a szerintem átmegy rajta. (pedig azt írják rajta hogy 100% a fényt át nem eresztő a képessége!
A fal elött belógatva egy méterre a kép nem csak a sötétítő rolón volt,hanem mögötte a falon is!
Én már úgy vizsgálom a vászon jelölteket,hogy egy laser pointerrel rávilágítok és megnézem mennnyire halad át rajta a fény.
Végülis olcsó és átmeneti megoldásnak nem rossz,de nem az igazi.
Az office depot-ban már 20k egy olcsóbb fajta vászon.
Szerintem meggondolandó mint más anyagokkal kísérletezni és ugyanennyit elkölteni másra aztán a végeredmény még csak nem is lesz jó. -
domi007
őstag
válasz
polszki26 #1551 üzenetére
Akkor várjuk-várjuk az eredményeket!
CsizmaKo:
Szóval így néz ki az én pici monitorom belülről...
Köszi a képeket! Remélem ez a projid már teljesen OK leszZimmerZoom:
Hát igen, elsőre egész jó, amit kifogásolni tudok:
1. Picike ez az 1,8-as TV. A pixelek jó nagyok, talán egy picit nagyobb panel még beleférne a méretekbe?2. Nem tudom, mennyit nyertél a dobozzal, ugyanis, ha jól láttam ATX táppal hajtod meg a cuccot, és egy ilyen táp szerintem nagyon nagy, és nehéz, nem?
Léteznek egyszerűbb power áramkörök is (ebben nem vagyok biztos, lehet, hogy hülyeséget mondok), amelyekkel szintén meghajthatod a ledeket, és kb. feleilyennagyok minden tekintetből...Ja, és ezek persze csak 1 db nyomtatott áramkörből állnak, tehát ha elég mély a doboz alulra, vagy oldalra el is férnek
vagy: kicsit lehetne kurtítani a tápon, hiszen nem használsz ki minden ágat, így a fölösleges dolgokat ki lehetne dobniutoljára: beköthetnél egy kicsi adaptert a ledekre, így simán menne, csak a konnektorba kéne egy nagyobb dobozt dugni...
Itt körülnézhetsz, mondjuk jó drága...Mára ennyit, rólam meg annyit, hogy várok továbbra is egy jófajta kiégett projira, melyre rátehetem éhes kis kezecskéimet
DOMy
-
hankpoke
tag
válasz
polszki26 #1551 üzenetére
Kimérem ha dobsz pár darabot!
Hogy mentsük ami menthető a LED-jeidnél elgondolkodtam pár dolgon.
LCD-nél alapvető hogy a felületre merőlegesen érjenek a párhuzamos fénysugarak. Ezt könnyen meg lehet oldani egy pontszerű fényforrásnál(fémhalogén)+ fresnel. Viszont a LED-nél van rengeteg fényforrásod,össze vissza menő fénysugarakkal... (LCD-nél ez a legrosszabb). Ha belegondolsz a LED optikájába(maga a tokozás) akkor csak a fénykúp közepén jön ki az LCD-nek jó fény. 40%-os optikából ez kb 5 fok,többi pocsékolva lesz. Nem egy szép kilátás...
Cél az hogy a széttartó fénysugarakat párhuzamosítsuk!1. lehetőség: Fresnel kiesett,mert csak a fókuszába helyezett pontszerű fényforrást tudja csak párhuzamosítani.
2. lehetőség: LED optikáját homurú lencsévé alakítod+ egy domború lencse a LED fókuszába. Ez reménytelen,mert nem vagy optikus,és nincs hozzá precíz géped.
3. lehetőség: minden LED-hez egy pici domború lencse,úgy pozícionálva,hogy az optika vetített képe az LCD utánra essen. Ha közel van a optikasor az LCD-hez kilépő fénysugarak "majdnem párhuzamosak"
4.lehetőség: Minden LED kap egy domború lencsét, LED fényforrása a lencse fókuszpontjába van. Lencséből kilépő fénysugarak ha jól van beállítva,teljesen párhuzamosak lesznek(ez a legjobb megoldás)
Honnan lehet zsákszámra venni kis lencséket? Önteni kell optikai minőségű műgyantából,vagy kikukázni valahonnan(ami most nem jut eszembe miből)
Vagy marad az a megoldás hogy letojod az egész mizériát és kapsz töredék fényt a projektoroddal.
Hankp
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1543 üzenetére
Részben. Két dolog van, ami miatt fényveszteség lép fel. Az egyik maga az lcd panel, a másik meg amit már felvázoltam a LED-es megvilágítással kapcsolatban, hogy ezek az előrelyuggatott nyáklemezek lyukai hüle távolságokra helyezkednek el egymástól. Vagy egymásra nyomorítom a ledeket aztán mindegyik csálén állna, vagy így, ahogy a képen is látszik ritkábban szedve, de akkor meg az a baj. De még mindig az utóbbi választás a jobb. Legjobb az lenne persze, hogy ha HankyP. javaslatával élnék, miszerint egy plexilemezbe lézerrel műttetnék lyukakat és a led lábakra forrasztanék direktbe. Van is ismerősöm a környéken, vízsugárral vág fémbe mindenfélét, olyan mint egy plotter csak fémlemezzel. Fémből ráadásul még jobb is lenne, mert hőt tudna elvezetni. Szóval lesz még egy upgrade olyanra, aztán valamivel jobb lesz a gép, hiszen akkor meg tudnám azt csinálni, hogy a ledek torlódásmentesen, de mégis ütközésig egymáshoz érjenek, ezáltal csökkentve a sötétebb részeket. Amit fresnelnek használtam, meg szinte nem is von le a fényből, előtte kipróbáltam és sokkal homogénebbé teszi az amúgy ledes körkörösen erős fényt. Összességében nem vesztek sok fényt. Amit vesztek azt a ledek egymástól való távolságának köszönhetem. Még szerzek egy írásvetítővásznat és sokkal jobb lesz, mint a matt fehér fal. Összehasonlítgatva a többi ekkora projival ez még mindig simán jó lett, halogén vagy fémhalogén ekkora méretnél szóba se jöhetett, spontán öngyulladt volna a cucc
A Ledek sajátossága hogy hideg a fényük. Nekem is jobban tetszene egy melegebb árnyalat, de hát ez van, ilyen ledeket tudtam szerezni. Olcsó és fényes. Meg 10-15k-ból kijöttem szumma.
-
hankpoke
tag
válasz
polszki26 #1470 üzenetére
Nem vagyok powerLED ügynök
. Sokat tököltem a huzallábas LED-ekkel,kis apró dolgokra jó,de komolyabb világítást nem,vagy nagyon nehéz vele kihozni . Nem az észt és a pénztárcámat akarom itt növelni a fórum kapcsán,inkább csak elmondom hogy mire kell figyelni... Ha valaki megcsinált egy fejlődési sort,minek kell újrakezdeni másoknak is?
Fejlesztések során valahogy mindig a teljesítmény LED-re lyukadtam ki.
Eddig a csúcstartó egy 10000lm-es 60db LED-ből felépített panel volt. Üzem közben a műhelyben masszív vakító fehérség volt,még a szomszéd is átjöttHa azt nézem,hogy csak frontba sugározta a fényt...
Pontosan nem tudom megmondani hogy hány % fény veszik el egy projektoros fémhalogén lámpán tükör nélkül. Fénycsőre viszont tudok számot mondani. Fénycső armatúrákon a sok reflexió miatt kb 40% fény elveszik.
Hankp -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #1447 üzenetére
A fesnel egy optika. Ha közelebb rakod a led paneledet a fresnelhez, akkor a leképezett képének távolsága a reciprokos fúkusztörfény alapján távolabb nő (írásvetítő esetén magasabbra), és nagyobb lesz. Fele távolságban már kétszer akkora mindkettő. Ezzel a leképező lencséd mellette fog elmenni a fény. Plusz ahol optimális lenne a lencse elhelyezése, az már messze kint van az éles fókusz tartományból, ezért másik leképezőlencse kell. Akkor már jobban jársz ha a fókuszba teszed a ledpaneledet.
De szerintem ez sem a legjobb megoldás. Az alsó fresnelt el kell dobni, alá egy ledpanel. Ha az ledpanelt az ember távolítja a fresneltől, akkor csökken a foltosodás. Ez egy maximálisan beépített ledpanel esetén szerintem el is tüntethető, persze ezt gyakorlatban még nem próbáltam, de engem is érdekel.
Mivel a ledekből nem párhuzamosan lép ki a fény -amit persze nem is szeretnénk mert különben a foltosodás-jelenséget soha nem tudnánk eltűntetni-, ezért a led-panel és a leképező lencsénk méreténe minél inkább összemérhető kell legyen. Szerintem emiatt egy 15" monitorral nem megtérülő foglalkozni, de egy 3.5" vagy 5"ossal igen.
Tud valaki olyan honnan lehetne ilyet beszerezni? mondjuk egy 1024x768 felbontással. Kerestem neten de ilyen felbontásút nem találtam..=( -
hankpoke
tag
válasz
polszki26 #1445 üzenetére
Minek plexi? Ha arra gondolsz hogy a LED-ek elé,akkor buksz 5-10% fényt vele.Hagyományos plexi nem jó erre,ide optikai minőségű polikarbonát kellene.
Gondolom egy tejfehér diffúzor szerűségre gondoltál hogy szétszórja a fényt.
Ha csak a LED-ek felfogatásához kell(szitalyukakba a LED-ek) akkor nem kell plexi,jó oda alu,acél,múanyag is.
Amúgy működne a cucc,csak jó fényhez sok LED kellene.
Hankp -
hankpoke
tag
válasz
polszki26 #1438 üzenetére
OK én más vonalat követek,hobbi célra valóban jók ezek a LED-ek.
Gyanítom hogy 4 chip van egy tokba integrálva,mindegyik chip névleges árama 25mA,nyitófeszük 3.2V környéki. Ha kiszámolom hogy 0.32W/94lm a fényhasznosítása,akkor ezeknek a LED-eknek 294lm/W lenne 1 W-ra vetítve...
No comment 270lm/W az elvi határ fehér fénynél,kb ezért mondom azt hogy valami nagyon sántít az értékekben.Most a palfon,kísérleti pédányoknál 150lm/W,valaki nagyot hazudik az biztos -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1402 üzenetére
Elmentettem a linket amit adtál, de akkor nem tudom, hogy miért raknak a webre rossz adatokkal számoló váltót... (ha tényleg az)
A lap szerint, amit adtál 255000 mcd és 30 fokos szögből ez kiszámol 54.594 lument.
Kérdésem a köv: ez 54ezer594 vagy 54egész594? Mert nem mind1. Különben amit nagyon nem vágok az az, hogy a lument miért befolyásolja a fénynek a terjedési szöge. Mert ha beírok hasamra csapva 20 fokot ugyanezzel az mcd-vel, akkor már fullon más jön ki. Ez marhaság. Fényerő csak a fényben mérhető. Ha nagyobb a szöge elvileg többfelé oszlana a fény, tehát gyengülne, erre a 30 fokos szöggel számolt lumen mégis csak nagyobb. Nem tudom nem tanultam én ilyen dolgokról, ezt csak a puszta paraszti logika mondatja velem. De ha valaki elmagyarázza, szívesen figyelnék rá.Teszemazt 20 db lednél meg az előtétellenállás ha mindegyik fogyaszt 2 w-ot is az 40w az még mindig nevetséges... Valaki itt azon filózott nemrég hogy csak 150w-os fémhalogént szeretne a diy-ébe rakni, villanyszámlára hivatkozva... Ezen asszem Ödönünk ki is akadt, meg én is, hiszen ne az a 100won múljon már. Valakinél egész nyáron megy a 3,5 kw-os klíma meg egy hajszárító is 1800w és akkor még nem beszéltünk a hűtőkről, a sima villanykörtékről, stb... Szóval 100w-okon nem múlik semmi, így szerintem ilyen kicsi mennyiségben az előtétellenállásokon sem fog múlni semmi, főleg hogy nem a nap 24 órájában filmezik az ember, meg nem is minden nap...
-
Bari
Modder
válasz
polszki26 #1332 üzenetére
Sziasztok
Még új vagyok ebben a témában, egyelőre csak olvasgattam a fórumot , információ morzsákat gyüjtök, a saját projektorom nagyon-nagyon csak tervezési fázisban van. Az alkatrészek beszerzése még jócskán odébb de nyitott szemmel járok ilyen téren.
Egy közös fresnel lecsne rendelésben én is bennelenék a szálítási díja csökkenése érdekében, bár pénz egyelőre nincs rá de ha arra kerül a sor hogy én kellenék 10.-nek beszálok a buliba.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1330 üzenetére
Nincs mit, ezt én is nemrégen olvastam valahol valami német DiY-es weblapon. A Kondenzor diletációjával kapcsolatos dolog csak az én sejtésem, lehet, hogy ezek speckó üvegből készülnek, aminek nincs hőtágulása, ezt nem vágom pontosan. WashWillah-al beszéltük, lehet rendelni kellene nekünk ilyen PayPal-os lótúróval 3dLens-ről. Milyen feltételekkel tudnál rendelni nekünk?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1328 üzenetére
Egy szimpla kísérlettel elvégezhető az alkatrészek egymástól való távolságainak "kiszámítása".
-Végy egy Fresnel méretű kartonlapot és valahogy rögzítsd hogy mindenhogyan derékszögben legyen.
-Tesztfényforrásnak használj egy kisteljesítményű izzót (pl. zseblámpaizzó), ami nem olvasztja ki az agyad. Helyezd el ezt úgy, mintha a leendő fémhalogéned és Fresneled távolságát emulálná.
-Fogd a Kondenzorlencsét és tedd csutkára a zseblámpaizzóhoz, hogy érintse azt.
-Fény bekapcs, majd a kondenzorlencsét lassú mozgással távolítsad a fényforrástól egészen addig, míg a vetített fényköröd nem zsugorodik akkorára, hogy az már kevés lenne a kartonod teljes lefedésére. Ha ez a pont megvan akkor mozgassad a lencsét annyira vissza, hogy a karton csücskeit is érje a fény, ami áthalad a kondenzorlencsén. A lényeg az, hogy meg kell találni azt a legkoncentráltabb fénykört a kartotnon, ami mindenhol éri a kartont. Az sem jó, ha nagyon szétszórja a fényt a lencse, mert akkor elviszi a fényt sokfelé, míg a lényeg az, hogy minél koncentráltabb fény érje a majdani Fresnelt.
-Ha megvan a kísérlet, csak meg kell jegyezni a távolságokat.Görbe tükör, alias reflektor távolsága az izzószáltól:
Lényeg ugyanaz, mint az előbb, csak itt a kondenzorra kell koncentrálni a fényt. Kisteljesítményű izzóval tesztelj! Vannak azok a másfél voltos szarok, azok bőven megteszik, vagy valami autós izzókészletből kicsórsz addig egyet
Fresnel fókuszát nem változtatják meg ezeknek az alkatrészeknek az elhelyezkedése, viszont hogy mennyi fényt kap a Fresnel azt igen. És ez nagyban befolyásolja a vetített kép fényerejét is, szóval megéri rászánni az időt és elvecakolni vele, de max negyed óra alatt ki lehet tesztelgetni, hogy mi milyen távolságra kerüljön egymástól...
A kondenzort célszerű valami olyan foglalatba tenni, ami 1. szintén hőálló és 2. hagy némi mozgásteret (sacc 1mm-t) a lencsének, mivel a 300 fokban szerintem az üveg is tágulni próbálna (diletálna) és nem tenne jót neki, ha megszorulna, akár el is roppanhatna így.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1324 üzenetére
Híjjjj bammeg... már a speckó adalékok is nagyot drágultak az utóbbi pár évben, ha még a töltőgáz is megdrágul... lesznek itt nagy szívások!
Aki akar venni tőlem valamit, most tegye meg, mert én is árat fogok emelni, ha ez bekövetkezik!!!
(csak tudnám, mijafasznak az oroszoknak xenongáz a zűrhajózáshoz???)
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1311 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, a túl kékes fény sem az igazi, némelyik gyári UHP lámpás projinak annyira gusztustalan kékeszöld elszíneződése van, pirosat alig jeleníti meg, stb... mindez a túl magas színhőmérséklet miatt! (meg a jól látható Hg spektrumvonalak miatt)
Ráadásul az első homemade projektorok amik írásvetítőből készültek, azok az eredeti írásvetítő halogénizzót megtartották, ami ugye 3000-3100K-nál nem több, mégsem volt rossz a kapott kép.. meg a diavetítők sem neccesek ilyentéren..Személy szerint a hófehér 4000K-t és a rövidíves 5000K-t preferálnám, csak az utóbbi például dögdrága, és nehezen beszerezhető!
6000K pedig már túl sápadtkékes, nem merném egészen jó szívvel ajánlani, bár ezt is lámpája válogatja, vannak nagyon sz*r és nagyon jó színezetű gyártmányok egyaránt.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
polszki26 #1276 üzenetére
A "trükk" szerintem a 234*1440 es kis tévéknél, ami annyira nem trükk, hogy vízszintesen vannak egymás mellett az rgb pixelek(valamilyen adatlapba láttam úgy írva, hogy horizontal:480*3). Szóval igazi képpont csak harmadannyi, mint amennyit írnak. De javítsatok ki ha nincs igazam.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1272 üzenetére
Ja, oks. Nem tudtam. Viszont PayPal-ból ki kell okosítanom magamat, mert Banki költségekért nem fogok + 30 dolcsit kifizetni. Ugye azért rá kell gyúrni a költséghatékonyságra is, különben "mindenki" gyári projival nyomná, akkor meg már nem lenne sok értelme az építgetésnek... Többen meg csak akkor érné meg rendelni, ha legalább 100akat vásárolnánk, lássuk be, ezt nem fogjuk összehozni (gyors és hülye ötlet volt tőlem, bocsi)... Hacsak valami vállalkozó lelkű nincs közöttünk... Lenne fölös pár misim tuti csinálnék egy magyar DiY shoppot
Amúgy vásárolt már itt valaki PayPal-al? Hogyatúróba műxik? Valaki osszon le priviben légyszi!!!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
polszki26 #1219 üzenetére
www.bulbcollector.com
és ott pedig a baloldali menüből a "Related Links"-re katt, és a listából a James Hooker névre kell rámenni.
Kib*ott komoly gyűjtemény, leírással, van köztük egy Philips projektor-UHP lámpa is, érdemes megnézni és elolvasgatni!
vagy be is linkelem, mingyá'....
http://www.lamptech.co.uk/ -
Achilles209
tag
válasz
polszki26 #1192 üzenetére
Washwillah: A tervek 1 centis keményfára vonatkoznak, de lehet, hogy kettes bútorlapból lesz, amit találok megfelelő méretben. Gondolkoztam fémlemezen is, de szerintem az nem olyan stabil.
Polski26: Igen, ugyanilyen objektívet néztem én is, csak 1500 forintért, viszont azt eladták régebben vaterán kívül. Kérdeztem is itt, hogy jó-e ez nekem, csak nem volt válasz, így meg nem akartam megvenni, nem tudom, elég-e a 240-es fókusz.
Csapos2: Kezd olyan lenni a dolog, mint a pár éve a metróban azok a vetítők, királyságoság.
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #955 üzenetére
hehe, engem is érdekelne=D
Szerintem itt csak az optika a lényeg
Amúgy ma vettem Ödöntől világítást (400W). Mindent kaptam, még villanypóznát is. A beizzítás holnapra marad, ma a dobozt kezdtem el tákolni. 100x44x40 cm lesz a doboz. Ebbe még egy 19'' monitor is befér. Hogy minek, azt nem tudom, így tudtam könnyen megoldani kerítéslécekből =) -occsó, mert itt porosodott..-
Ha jutok valamire, postolom a képeket. pápá! -
csapos2
addikt
válasz
polszki26 #940 üzenetére
Igen, tisztában vagyok vele, van egy már működő rendszerem, csak vásárláskor figyelmetlen és hamari voltam, nem UV szűrős lámpát vettem. Ezt szeretném most orvosolni, és kíváncsi lennék, hogy lehet e csak lámpát cserélni, vagy az egész világítást kell.
Őrült Ödön: Köszönöm a választ.
És igen, lenne még kérdés. A lámpám az általad is említett HgMIF 400/ DH típusú, azt szeretném tudni, hogy milyen lámpát ajánlanál helyette, olyat, ami mindenben megegyezik vele, csak a búra UV szűrős rajta. -
AmPeX
aktív tag
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #813 üzenetére
sokat gondolkodtam, miért írhattad, hogy valamit félreértettem.
[''az alsó lencse a fény párhuzamosítja, illetve egyenletesen oszlatja szét egy felületen, a másik meg fokuszálja, h képet lehessen belőle elkotni...''
Párhuzamosít, az oké, de biztosan nem oszlat el.]
Nos, arra jutottam, hogy te olvasatom szerint ''távoli'' fresnel lencsékben gondolkozol, közbeékelt TFT-vel, én meg nem, mert még nem operáltam szét, és egyelőre ezzel játszadozok. Rajzolgattam, és már nem vagyok benne biztos, hogy ha eltávolítjuk egymástól a két fresnelt, akkor mi lesz az eredmény kiterjedt test esetén. Ha nagyon közel vannak egymáshoz, akkor bármilyen irányból is világítod meg, akkor ha egyáltalán belép a fénysugár, akkor ugyanazon részén is lép ki a másik fresnelből. Eltávolított fresnel lencsék esetén viszont nem egyezik meg a belépési és kilépési pont. (A tengelyre merőleges síkban értve)
Szóval, ha a fresnel lencsék együtt vannak, fenntartom, hogy szerintem éles kell maradjon a kép kiterjedt test esetén is. -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #811 üzenetére
igen, szerintem is fresnel lencsével a legegyszerűbb. Egy másik fórumban beszéltek róla csapossal, csak nem volt kedvem két helyre írni
( http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=89582 )
Amúgy... honnan jött ez az ötlet, hogy pontszerű fényforrás kell? Úgy kezeljük mint egy axiómát. Mivel a fókuszt úgy is a tft-re állítjuk, nem hiszem, hogy ez az élességet befolyásolná. Az stimmel, hogy ha nem pontszerű, akkor rosszabb hatásfokkal fogja a elncserendszerünket átjárni a fény, lesz ami mellémegy. azonban nem mindegy, hogy 10000 lumen, vagy 20000 lumen 80%-a...
Szerintem... De érdekelnek ellenvélemények.. -
csapos2
addikt
válasz
polszki26 #753 üzenetére
A kivetített kép az 230cmX129cm-es. A vetítőoptika és az első fresnel lencse közti távolság 33cm. Mondjuk a gond az, hogy nem tudom mekkora részt használok a 17''-os LCD-ből. Az optika és a vetített kép 340cm-re van egymástól.
Ezekből az adatokból, gondolom nem lehet visszaszámolni. -
j.bravo
addikt
válasz
polszki26 #706 üzenetére
Amit Kelvinben adnak meg (ez az), az a színhőmérséklet. Nem azonos a színvisszaadási index-szel
színvisszaadási index: [link]
színhőmérséklet: [link]
Kicsit talán erős egyszerűsítés egy az egybe megfeleltetni egy ilyen skálának, de a végső látványt jól érzékelteti. Minél alacsonyabb a színhőmérséklet, annál ''melegebb'' a lámpa fénye (merthogy annál pirosasabb-sárgásabb), és minél magasabb a színhőmérséklet, annál ''hidegebb'' a fény (merthogy annál kékesebb).
A 4000K egy fénycső esetében már hidegfehérnek mondott; ha világítanál a lámpával, nem lenne bajod vele. Ha vetítesz vele, akkor lehet hogy picit melegebbek lesznek a színek (icipici sárgás fátyol), ez még szerintem elviselhető lenne, akár még hangulatos is lehet, ámde a 40-es színvisszaadási index azért nagyon alacsony.
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
válasz
polszki26 #706 üzenetére
Amikor én nézegettem lámpa után úgy voltam a dologgal,hogy 5500K-tól ne legyen kisebb a színhőm.Szerintem a 4000K túl sárga fényű(aztán lehet,hogy én gondolom rosszul,mert nem mondhatom,hogy értenék a dologhoz)De itt egy színskála[link]
Szerintem ha tungsramnál nézelődsz akkor a''Nappali fényû fémhalogénlámpák''nál nézz szét többek közt.Szerintem Csaposnak sem nagyon van gondja a 400W-osával és én sem mondhatom,hogy a 250W-omnak nem jó a színe.De ha nincs igazam úgyis megcáfolják.Amikor oda került a sor,én ezeket a típusokat nézegettem:
Ezek GE és Tungsramok
típ .W .csa.ho.át.....Lm .K .sz.time/h
HgMI 250W/DH 250 E40 220 52 150 19000 6000 >90 10000 1/12 1 177890 9004100778914 vízsz.---tu
HgMI 250W/DV 250 E40 220 52 150 19000 6000 >90 10000 1/12 1 178380 9004100783819 függ ---tu
ARC 250/T/H/960/E40 250 E40 220 47 150 19000 6000 93 10000 1/12 1 32665 9004102326656 fü ---ge
Ezek Osramok:
típ w lm cs.átm.ho
HCI-TS 250/WDL 250 24200 Fc2 25 163 81,5 1 12
HQI-TS 250/D UVS 250 20000 Fc2 25 163 81,5 2 12
HQI-TS 250/NDL UVS 250 20000 Fc2 25 163 81,5 2 12
HQI-TS 250/WDL UVS 250 22000 Fc2 25 163 81,5 2 12
Remélem nem zavar be nagyon,hogy leírtam föléjük,hogy hány Wattosak,fényerő,milyen a foglalat,milyen hosszú és az átmérő stb. rövidítve.
[Szerkesztve] -
j.bravo
addikt
válasz
polszki26 #704 üzenetére
Teljesítményben, fényerőben veri.
De a színvisszaadása pocsékOtt is van a katalógusban, hogy Ra = 40.
(a sima halogénlámpának, illetve egy sima izzólámpának 100 ! Egy jó fémhalogén lámpának 90valamennyi. Szóval színvisszaadásban a sima halogént nem veri...)
Kicsit persze túlzással élek, de tényleg csak kicsit, amikor azt írom, hogy ez a színeknek kb. 40%-át fogja neked hűen reprodukálni.
Nem az igazi. Csalódást okozna. Közvilágításra oké, meg pályaudvarokra, de vetítésre nem, sajnos. -
j.bravo
addikt
válasz
polszki26 #700 üzenetére
Khm, a pontos típusra kérdezz rá. Sokszor pontatlanul illetve félreérthetően szerepelnek dolgok-elnevezések a boltok katalógusaiban, ezért elvileg az is lehet hogy szerencséd lenne, és jó lehet... (azaz valójában fémhalogén lámpa) de ezek általában az idegen nyelvről való fordítás hibái, amiről Tungsramnál nincs szó.
Az ár is azt támasztja alá (tudom, ez rossz hír, de sajnos ennek a valószínűsége 99%) hogy sima higanylámpáról van szó, aminek a színvisszaadása... minek szépítsem, pocsék; a rosszabbik fajta fénycsövekkel összemérhető. Azaz normális minőségű vetítésre alkalmatlan.
De mivel nem emlékszem mindenre, a biztos ha kérdezel egy Tungsramos katalógusszámot, típusszámot, vagy bármi mást ami egyértelműen beazonosítja a lámpát, és megkeressük
szerk.:
A ''fémhalogén'' szó a magyarban így maradt meg, de a ''sima'' halogénlámpához semmi köze: az első egy nagynyomású kisülőlámpa (ha úgy tetszik, ívlámpa), a második egy spéci izzólámpa.
- A fémhalogén lámpában is alap alkotóelem a higany, és ehhez jön sok-sok adalék (mindenféle fémek, fémhalogenidek). A sok-sok féle adalék a drága, de sajnos ezektől lesz a lámpa hatékony és szép fényű (jó színvisszaadású). A fent emlegetett higanylámpától egypár más dologban is, de főleg ebben különbözik. (alapvetően amúgy ugyanazon elven működnek). A német néha úgy hívja hogy hochdruck-metalldampflampe, az angol meg hogy metal halide lamp (azaz fém-halogenid lámpa). Ezek fordításából adódhat némi félreértés.
- a sima halogénlámpában a halogén (általában jód) egy kémiai körfolyamat segítségével a wolfram izzószál (párolgás általi) elvékonyodását csökkenti/lassítja, azaz jobban meghajtva sem ég ki olyan hamar a lámpa. De ettől ez még alapvetően egy sima izzólámpa
[Szerkesztve] -
CsizmaKo
tag
válasz
polszki26 #696 üzenetére
Érdekes.Használtál fresnelt az lcd és a lámpa között?Ha használtál akkor v.színü fokusz prob.Ha nem akkor nagyon nincs ötletem.próbald ki esetleg úgy,hogy használsz v.milyen foncsort+esetleg kondenzor lencsét.Én elősször egy 650w-os halogénnel próbáltam vetíteni,nem volt ilyen gondom(lásd képek 624)csak annyi,hogy kevés volt a fényerő és nem volt elég jó a színhőm..
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest