- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
matocohaj
csendes tag
Szépjónapot Projektorépítők!
Nézegettem ma a lumenlab fórumát és találtam valamit azoknak, akiknek problémája van még a kijelzőn megjelenített egész kép összébbhúzásával. Ha még nem olvastátok ott, van egy olyan nevű program, hogy PowerStrip (letölthető innen: [link]).
Kipróbáltam és működött a CRT monitoron amit használok, és ami elég jó, hogy tetszőleges méretben jeleníthettem meg, és nem úgy hogy beállítom, hogy 800x600, és akkora a kép amekkora a monitoron 800x600 pixel. Ennek tetejébe még tetszőlegesen pozícionálható a kép. Mindezt persze úgy hogy profilokat lehet létrehozni, így nem kell mindig akkorának lenni a képnek amekkora be lett állítva.Használata egyszerű:
1.telepítés, indítás
2.jobb klikk tálcaikonra
3.ott képernyőprofilok-> konfigurálás...
4.a megnyíló ablakban érdemes bepipálni a " A monitor által nem támogatott módok rejtése" -t
5.Speciális időzítési beálítások...
6.a nyíló ablakban be kell pipálni az "Összes geometria lezárása"-t, és onnantól lehet szórakozni az ott lévő pozíció és méret gombokkalÉrdemes kipróbálni, asszem nem nagy gépigényű (mondjuk annyit nem játszottam vele, hogy kiderüljön)
.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1614 üzenetére
Vászon: Gondolkodtam ezen a dekorit lemezen, és az nem olyan bevonatú kb, mint a fehér bútorlap? Olvastam még régebben egy tesztet házi készítésű vásznakról, itt ebben a topicban volt a link. Ott azt írták, hogy a bútorlap a legfényesebb, viszont csillog és még talán a színhűsége sem volt túl jó. Az a teszt a legjobbnak a diszperzittel lekent gipszkartont adta ki a legjobb megoldásnak,de a színhűség ott sem volt az igazi. Arra gondoltam, hogy vannak olyan asztalterítők, amikbe több műanyag alapú szálat szőttek az anyagába, és ettől egy kicsit olyan fényes ettől (nem csillog durván, és még ki is rúgja magát), nem olyan mint pl egy lepedő. Van ilyenből akármekkora méretű, sűrűbb szövésű is, de egy kis probléma akkoris lenne vele: eddig csak olyat láttam ilyenből, amin minta is volt. És annyira nem nyerő kisvirágos terítőre vetíteni, bár a rosszabb filmeket feldobná
. De csak van mintanélküli is, nem? A másik az, hogy nem hiszem hogy ne eresztené át az ilyen vászon a fény egy részét, így valamit kell mögé rakni, hogy az a fény ne vesszen el. Szerintetek ha ilyet gipszkartonra, vagy fehér diszperzites falra feszítünk, működne?
Le is fényképezhetek egy ilyen anyagot, azóta találtam itthon is. Csak az tényleg virágos.
Ödön: Neked hogy áll a projekted? A sok lámpás kérdés között szinte ki se derül, hogy Te is építesz. Volt már béta verzió?
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1608 üzenetére
Hát akkor elnézést kérek, így legalább az én fejemben is rendeződtek a dolgok. Ez a baj a fórumokról vagy más nyelvű weboldalakról tanulással, hogy nem tisztázódnak a dolgok. Ezért is szoktam azt odaírni, hogy azt hiszem, úgy tudom...Most lehet kihagytam, de mindenesetre úgy akartam írni, mivel laikus vagyok, csak olvasgattam már a témában. Természetesen nem az volt a célom, hogy hülyeséget írjak.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
cyberway #1604 üzenetére
Cyberway: Van olyan fémhalogén amit csak be kell tekerni a foglalatba és működik, ez a HMLI. Amígy be nem gyújt addig meg általában van egy izzószál ami addig világít. Elég nagy bumszli az ilyen, ráadásul eddig csak porozott búrájút láttam, szóval a fókuszálása úgy, hogy egyenletes legyen szerintem nem túl esélyes.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1597 üzenetére
Tudom nem projektor, de egy gyújtóban mi van? Szétszedtem ma egy rossz fénycsőgyújtót, és volt benne egy glimmlámpa, párhuzamosan valami hengeres átlátszó műanyaggal bevont aluhenger. Szedjem szét azt is és megtudom?
Még amit elfelejtettem, amikor válaszoltam Neked, hogy én sem hittem volna hogy fénycsővel is lehet valamit vetíteni, csak ott volt egy link ami meglepett. Homályos volt néhol, de volt képe. Csak hajtogatni kell hozzá tükröt.
Na csak eszembe jutott még valami. Washwillah-nak milyen szoffita foglalatos fémhalogént küldtél? Az 250 / D volt? Amit küldtél annak a valóságban is egy kicsit zöldes a fénye, vagy csak a fényképein látszott úgy?
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1593 üzenetére
Én az ebayen nézelődtem és szemet szúrt egy Hami 8"-os kijelző, azon gondolkozom, hogy énis elkezdem a saját projektorom inkább építgetni, mint egy kiégett lámpás gyárit keresni... Ha valakit érdekel üsse le, ha nem üti le senki lehet én leszek az és elkezdek projit építeni. Itt a link:HAMI 8"
10 óra múlva jár le még 59 eurón áll, a postaköltség 17 euró. Sztem nem rossz vétel, csak én nem ebben gondolkodom. Na sok sikert a leütéséhez, különben el kell kezdenem építeni nekemis a kivetítőt
.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1556 üzenetére
Köszönöm a válaszod még jópár hozzászólásssal visszább. Nem akartalak fárasztani ilyenekkel, mert már egyszer kérdeztem ilyet, csak még régebben amikor kérdeztem hogy mit lehetne egy 260w-os előtétes projektorral csinálni, és végül azt nem vettem meg, azt írtad valahogy megoldottuk volna. Azért kérdeztem amúgy mert UHP-hoz hasonló felépítésű "méd in csájna"
lámpákat lehet venni, állítólag csak rövidebb az élettartama. Csak éppen 160w-os nem volt...Azért nézegetem ezeket is, mert ha nem sikerül a lámpafelismerést kiiktatni, akkor is csinálnék már valamit a projival. Kicsit drágább, de nem kellene külön előtét.
domy007: a P-VIP az nem olyan mint a VIPR? Mert akkor egy 2mm-esnél nagyobb ívű valszeg vmien különleges UHP. De még mindig 130w-os, olyat meg elég nehéz kapni akármiből... De ha valamennyire olcsón tudsz hozzájutni, akkor lehet megéri szórakozni az elektronikájával. Lehet még segíteni is tudnak a fórumon (énis egy keveset,de csak mannyit amit az internet segített
).
Képzeld találtam eBayen elég könnyen moddolható proji, olcsón, mindennel, már örült a fejem, erre nem küldi Magyarországra.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
domi007 #1464 üzenetére
Nyugi nem álltam le arról a témáról sem, csak nagyon kilátástalannak tűnik, én meg nem tudok megülni a s*ggemen
Szóval ha elég olcsón (eddig ingyen
) el tom kezdeni a teljes diy-t akkor lehet marad az.
Amúgy visszatérve a fénycsövekre: láttam angol ebayen 105w-os fénycsövet(egy hagyományos 575wattos izzó fényével) 20fontért. Nem rossz
.
Ödön: lehet nagyon hülye kérdés és akkor bocsánat, de tényleg érdekel az, hogyha van egy projektorban egy pl 160w-os ballaszt, akkor össze lehet-e kombinálni valahogy egy 150w-os ízzóval, ami természetesen a hasonló, csak 150w-os ballaszthoz van?Lehet a +10w-al vmit kezdeni?
-
matocohaj
csendes tag
Nagyon jól tudom, hogy ezen a fórumon sokan olvassák az allinboxot. De amit ma láttam ott azt úgy gondolom, hogy aki nem olvassa azt is érdekelheti. Arról lenne szó, hogy kompaktfénycsővel (2x27w) is készült projektor, és képe is van
. Nem tökéletes, de szerintem elég jó eredmény... [LINK!]
Amúgy volt egy nagy szerencsém, leselejtezéskor elhoztak nekem egy írásvetítőt. Örült a fejem, mint állat, erre kiderült, hogy felülről vetítős volt, és nincs fresnel...Na mind1, öröm az ürömben, hogy két tökéletes izzó van benne, hőmérsékletfüggő hűtés, állítható triplet vetítőlencse, kondenzor és homorú tükör...Szóval egy fresnelt már csak szerzek valahonnan
.(akkor már vennék is lcd-t)
Achilles209: Jó hamar összeraktál egy ilyen projektort
.Gratulálok hozzá!
-
matocohaj
csendes tag
válasz
polszki26 #1276 üzenetére
A "trükk" szerintem a 234*1440 es kis tévéknél, ami annyira nem trükk, hogy vízszintesen vannak egymás mellett az rgb pixelek(valamilyen adatlapba láttam úgy írva, hogy horizontal:480*3). Szóval igazi képpont csak harmadannyi, mint amennyit írnak. De javítsatok ki ha nincs igazam.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
gandras #1270 üzenetére
gandras: Elég jó ajánlatot kaptál, eddig csak amerikai ebayen láttam hasonló projektort, de csak nyálcsorgatás címen néztem meg. Annyit nem adnék projektorért, meg buherálni is szeretek.
Ödönnek igaza van abban, hogy az alkatrészek nagyon sokba kerülhetnek, szóval ha nincs rá már garancia és nincs egy képesítéssel rendelkező szerelő haverod hozzá, nagy szívás lehet ha vmi elromlik.
Beégés(kép): régebbi crt projektorok (ahogy olvasgattam neten) haslamosak voltak rá, ha valami állóképet nagyon sokáig vetítettek ki velük. Nem tudom viszont, hogy az újabbakban kitaláltak e már valami megoldást erre. -
matocohaj
csendes tag
Pár jó linkre amúgy nemrég leltem rá, és gondoltam, hogy megosztom Veletek
.
Ha több bemenet kéne a diy projektorra, akkor hasznos:
[http://www.engadget.com/2007/03/13/how-to-make-a-solid-state-a-v-switcher/]Ez pedig kifejezetten Diy projektorokhoz való vezérlés, nagyon sok funkcióval:
[http://pcb-dev.com/showsite.php?open=0bc26d27b5ed5e6354acc0138214ca70]Érdemes megnézni őket, de főleg a második nagyon jó!
Remélem tudtam újat mutatni.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
csapos2 #1042 üzenetére
Húha, jól beindult a fórum
.
Még Ödönnek: hát igen a 30at énis sokalltam volna azért a régi batár projektorért, de azt láttam még működni azelőtt, és tudom, hogy semmi más baja nincsen. A felbontása nem volt egy bajnok, legalábbis a vetített egérkurzor marhanagy volt
.
domi007 : Annyira azért nem szoktam eltűnni
. Jó, egy picit, de sajnos nem szokott annyi időm lenni, mint nyáron
. De attólmég kutakodok, francia fórumokat mg mindig nzegetem és még mindig elég keveset értek belőle. Jót röhögnék,ha így tanulnék meg franciául vmicskét.
Ez már mindenkinek szól:
Azt ugye tudjátok, hogy az 1440x234-es felbontás egy kicsit átverés? Nekem legalábbis valahonnan az rémlik,hogy vízszintesen vannak egymás mellett az RGB képpontok, így a valós felbontás 480x234. Ha kicsi képátlót vetítenénk, akkor mondjuk nem olyan feltűnő, hogy nem túl nagy felbontású. -
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #953 üzenetére
Hello!
Hát még nem szereztem, de majdnem vettem egy projektort amibe ilyen a ballaszt, a beépített, ilyen jó nagy, régebbi, irodai típus. Nem usa darab, hanem tudtommal vhonnan Ejrópából származik. De ami a legjobban megfogott benne, hogy az adatlapja szerint HQI lámpa kell bele...csak sajnos ilyen lehetetlen teljesítményű. És azért érdeklődtem a G12-es foglalatos iránt (igen, az amit mondtál, olyan), mert az elég kicsi ahhoz, hogy valahogy bele lehessen fabrikálni a külső üvegburok széttörése nélkül.
Szerencsére nem vettem meg, mert hiába régi, és nem valószínű, hogy van benne lámpafelismerő áramkör, de ezt nem tudtam biztosra.
Jó hamar választ kaptam, köszönöm.
-
matocohaj
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #949 üzenetére
Hello!
Tudom,hogy nem szabad a fémhalogéneket túlhajtani (itt azt értem, hogy nagyobb fojtóval használni), de egy 250w-os izzó mit szólna egy 260w-oshoz? Kibírná még színhőmérsékletváltozás nélkül?, meg nagy élettartamváltozás nélkül?
Az érdekelne még, hogy G12-es (remélem nem írok most hülyeséget) foglalatúból van-e 250w-os (netalántán 260w-os)? -
matocohaj
csendes tag
Nem gyári projektor átalakításához kapcsolódik, hanem Diy projektorhoz a kérdésem.
Szóval van valami ötletetek hogy milyen programmal lehet egy 17''-os monitornak mondjuk csak 14''-ját használni?Egy kicsi LCD monitor már szinte drágább, mint egy nagy. Legalábbis én csak nagyobbal találkoztam olcsón.
-
matocohaj
csendes tag
Valaki tud esetleg kiégett, vagy hamarosan kiégő lámpás gyári projektort szerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- sziku69: Szólánc.
- Vicces képek
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX3070 8GB ZALMAN S2 TG Enermax 750W
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged