- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- VoLTE/VoWiFi
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sraff
tag
-
Sraff
tag
válasz
kovi831 #4191 üzenetére
A külső átmérője kb. 50-60mm. Nagyonjó lencse, csak nekem a 16"-os lcd-hez már sajna kicsi volt. A kép sarkai sötétebbek voltak, viszont a középső résznél sokkal élesebb volt a kép vele, mint nélküle. Így vettem egy 110mm-est.
Az már brutális.
Estefelé rakok fel fényképet róla.
-
Sraff
tag
válasz
kovi831 #4185 üzenetére
Szia!
Dehogy halott a topic, csak mindenki dolgozik serényen és nincs ideje beszámolni róla. Legalábbis remélem.
Azért, hogy tartsam a lelket a még építőkben adok egy helyzetjelentést.
A vetítő eleje és hátulja nagyjából kész, néhány apró simítást kell még a héten megcsinálni. Utána jön az alsó és felső lap a hűtőventillátorokkal együtt. Kis szerencsével egy hónap múlva már lesz egy teljesen bedobozolt, de még le nem festett projektorom. Utána szétszedem darabjaira, lefestem, majd ismét összerakom. Tehát október végére kész is (vagy nem).
Mindenesetre a héten rakok fel képeket.
(Lassan a végéhez közeledve látszik, hogy mely alkatrészekre nem lesz már szükségem. Így miután kész lettem nagy valószínűséggel lesz eladó fresnelem, triplet lencsém (2db, az egyik variofókuszos), kondenzor lencse, hidegtükör, stb. Ha valaki érdekel valami, akkor keressen meg privátban.)
-
miki002
tag
válasz
kovi831 #3149 üzenetére
a vasalás az jó ötlet ,de tényleg óvatosan szólj valami nőszemélynek ,anyukának ők jobban vágják a vasalást. vagy még valami jó lehet akaszd fel valahova fixen egyenesen ,húzd ki és az aljára tegyél valahogy nagyobb súlyt hátha kisimul közben lehetne gőzt nyomatni rá a vasalóból! üdv ( a vasalást óvatosan a legkissebb hőfokon nehogy valami műanyagos bevonatú legyen aztán elolvadjon és a fehér rész miatt valamilyen anyagon keresztül vasald nehogy megbarnuljon !)
-
arpii
tag
válasz
kovi831 #3149 üzenetére
Hát ebben én nem vagyok nagy tudós, de szerintem ne vagdald szét. Próbáld meg szétszedni és egy erősebb rugót, vagy mittudomén mit tenni bele. A gyűrődést meg próbáld vasalni. De óvatosan, mint amikor az öltönyödet vasalod, valami rongyon keresztül, ami nembaj, ha megég. A gőztől kicsit megpuhulhat és kiegyenesedik.
Ha nagy hülyeséget írtam, akkor várj jobb ötletre. -
miki002
tag
válasz
kovi831 #2721 üzenetére
a fekete keret nem bizti megoldja a ferde kép érzetedet sőt lehet jobban kiemeli . több okból is lehet ilyen érzeted de általában azért mert tényleg ferde valami . ha tényleg csak a szemed játszik veled akkor a fekete keret azért jó mert lessz mihez viszonyítani és profin beállítani a síkokat. ami a most építőknek fontos tanács lehet hogy az lcd moncsi azon oldalán ami az otika felöli fresnel felé néz ott tényleg profin (nem dekopírral vagy kézi fűrészel) kell behatárolni a vetíteni kívánt végleges képet .remélem érthető nagyjából . sok tévhittel ellentétben egy 15"-os moncsi képéből a tetejéből és az ajjábból összesen fél centi a veszteség az oldalakból meg legalábbis nálam egy centi . tehát szinte semmi ha a vetített képet nézzük . majd teszek fel még képeket és jobb minőségben.üdv
-
miki002
tag
válasz
kovi831 #2712 üzenetére
a te esetedben mivel a falra teszed és fixen ,egyszerűbbnek tartom a natúr bútorlapos megoldást ráragasztva a farostot .nekem azért jobb a masszívabb fakeret mert én ha nem használom felhajtom a plafonra . de a pozdorját csak felcsavarozod és már mehet a vetítés . ami még jótanács és majd énis meg akarom csinálni hogy festek fekete keretet a széleire. üdv
-
miki002
tag
válasz
kovi831 #2712 üzenetére
elég rosszak lettek a képek de a lényeg látható szerintem 2m X 1.40m a teljes mérete de a vetített képet kissebre vettem (na azé nem sokkal ám!) mert pici a szoba (5 X 5) erre tényleg érdemes odafigyelni mert a teljes méretnél ide oda kapkodtam a fejem és egy film után nem tudtam mitől fáj a szemem. most a vetített kép kb 1.70 x 1.30 de akár egész nap nézhetem és nem zavarja a szememet. szerintem fontos a szoba mérete határozza meg a képméretet de erre mindenki a saját kárán jön rá szerintem. üdv[L:/dl/upc/2009-06/05/216200_y6jc110qhbbeahid_dsc01249.jpg][IMG:/dl/upc/2009-06/05/216200_y6jc110qhbbeahid_dsc01249.thumb.jpg][L:/dl/upc/2009-06/05/216200_eq1mffsm1fzetyuj_dsc01246.jpg][IMG:/dl/upc/2009-06/05/216200_eq1mffsm1fzetyuj_dsc01246.thumb.jpg]
[/IMG][/L][/IMG][/L]
-
-
miki002
tag
válasz
kovi831 #2706 üzenetére
szia kovi
van egy jó ötletem vászon ügyben mondjuk ez csak akkor jó hogyha fixet akarsz én csináltam egy fa keretet és fehér farostot tettem rá a széleken csavarozva a köztes részeken meg palmatex ragacs .ugyebár ez a farost alapból fényes picit ezt úgy oldottam meg hogy 800 vizes csiszolópapírral vizesen mint az autót szokták fényezéskor lemattítottam .ügyelni kell hogy ne erőből csiszoljuk nehogy átkoptassuk a festékréteget de nagyon jó lett a végeredmény ajánlani tudom mindenkinek. -
Athis1
csendes tag
válasz
kovi831 #2484 üzenetére
Nah sikerült szereznem írásvetítőt, de a baj hgy a trafója rossz.. de összekötöttem a diavetítőjével és rátettem egy 12 colos fekete fehér vga kijelzős 486 os laptop moncsit .. még ezek ellenére hgy mien egyszerü minőség jóképet adott... Holnap probálok trafót szerezni hozzá .. meg használt moncsit...
Ám vmi lengyel írásvetítő és nem az oltári baromi nagy típusu.( és egybe van a fresnel lencséje:S szal nemtoom közéé rakni az lcd t
De akkor nem szükséges dobozba épiteni?? Elég ha ráteszem a kijelzőt az írásvetítőre és kész?? 150w os fémhalogén izzo van benne.. az elég világítást ad neki?? Picit még sötét de lehet a monitor miatt:S -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #2151 üzenetére
Sajnos nem. Ezt u.is idehaza nem gyártotta a Tungi, és ezért a GE sem vette európai gyártásba!
Egy darabom van, egy Osram HRI-400D, de ez múzeumi leltárban egyfelől, ráadásul van vagy 20 éves, kitudja bírná-e a folyamatos üzemet...HgMIF 400/DH-t tudok szerezni, de az normál csőbúrás, E40 foglalattal.
-
moam
csendes tag
válasz
kovi831 #1794 üzenetére
igen erre gondoltam. hogyha 17 colos monitort használsz 15 colos helyett, de egyébként minden más paraméter megegyezik (persze a fresnelnek le kell fednie a 17 colos monitort), akkor 3-4 méterről vetítve kb 40 centivel lesz szélesebb a kép. Erre értettem hogy nem olyan nagy különbség hogy 2,5 méteres a képed, vagy 2,9.
ha a vetítés távolsága fix, akkor a triplet fókusztávján múlik a vetített kép mérete. (kisebb fókusztáv => nagyobb képméret. persze nagyobb kép => sötétebb kép)
-
csapos2
addikt
válasz
kovi831 #1789 üzenetére
Azért, hogy megvedd.
Azoknak, akik HD felbontásra vágynak, és 17"-es monitorból csinálnák, számolniuk kell azzal, hogy a nagy LCD, nagy vetített képet fog eredményezni. Tehát vagy 1,5-2 méterről kell vetíteni, ami néha nehezen kivitelezhető, vagy hatalmas kép lesz, amit nem élvezet egy normális szobában nézni.
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1511 üzenetére
Hali!
A fojtó megengedett max melegedése általában 100C fok, de 80 körüli az igazán korrekt..
A 250W-os Na és Mh fojtók egységesen 3 a,perosak, tehát abban hiba nincs.
Ha nagyon melegíti a dobozt, szereld fel egy alumíniumlapra, amit oldalra kihajtasz, ez egyébként jót tesz az élettartamának is!
De persze bármi gond lenne vele, a cseregari él még egy darabig..
(de valszeg nem lesz vele semmi gáz..) -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1396 üzenetére
Ugye nem gondoltad komolyan a kérdést?
Dehogy szabad rátenni, pár percen, max félórán belül tönkremegy az égő, sőt akár fel is robbanhat! Ez nem vicc, SEMMILYEN gázkisülőlámpát sem szabad túlterhelni!!!!!!
Amúgy meg a Philips fényforrások még szaxerűen üzemeltetve sem valami tartósak, ezért (is) nem forgalmazok Philips termékeket, és nem is ajánlom ügyfeleknek sem!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1393 üzenetére
BDL sajna nincs, keveset is gyártanak belőle, nemtom miért...
A WDL egy picikét fehérebb, mint a halogén vetítőizzó, tehát annál mindenképpen jobb eredményt ad, szerintem a WDL színhőmérséklettel semmi gond nem lesz.
Arról nem is beszélve, hogy spektrálisan is kellemesen kiegyenlített, nem tudok róla rosszat mondani! -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
kovi831 #1384 üzenetére
németországban az ilyet tudtommal volksbeamernek hívják, az ilyen diavetítőbe mini lcd panelt megoldásokat. Ha tényleg ilyen panelről van szó akkor a felbontása sajna rémes. Amúgy engem is nagyon érdekelne, ha mégsem ilyenről lenne szó!=)
El sem merek képzelni egy akkora projektort, mint a cipellőm! Úristen! Sőt, abba már fresnel sem kéne mehet normál lencse, karikás sem lesz rőle a szemed, wáh! De jó lenne... -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1370 üzenetére
És hozzá kell tenni, hogy a gyári projik UHP lámpái kibírnak ugye 2-3000 órát, de minél tovább használod, annál félőbb hogy felrobban a g*cibe az az UHP, mert neki 200atm nyomás fejlődik ott belül, és az elöregedő üveganyag ezt már nem viseli el..
Namármost egy 200atmoszférára felfújt kis üvegcsepp, amikor szétreccsen, mindent tönkrebarmol a környezetében, sok proji így végzi, mert nem kifizetődő az okozott károsodások kijavítása!
A mezei fémhalogénekben nincs ekkora nyomás, tartósabbak is, és ritkán robbannak fel, ha mégis, az okozott kár többnyire jelentéktelen.
És sokan nem tudják, de a tiszta higanygőzzel működő UHP égők színvisszaadási indexe valami undorító egy érték, de a legócskább fémhalogénnel sem művészet ezt űberelni!
Ronda a kép színezete egy gyári készüléknél? Na vajon miért... UHP lámpa...
Nem véletlen, hogy a nagy mozivetítőkben CSAK xenon vagy fémhalogén égőt használnak, ennek a magyarázatát lásd fentebb.. :-)
És az 5-15E HUF-os fémhalogén gond nélkül beszerezhető akár tőlem, akár bótból, az UHP lámpákat pedig rendelni kell a gyártótól, vagyonokért..
Szóval, maradjunk csak a fémhalogénlámpáknál, ár-érték arányban ennél jobb nem létezik erre a célra! -
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1360 üzenetére
Te nagyon be lehetsz sózva.. kár hogy nem vagy pesti, mert "készletről" is tudnék adni ilyet..
Egyébként ment privi, olvassad!
A jótékony célról annyit, hogy a seftelésekből befolyt összegek az "Őrült Ödön Fényforrás és Lámpatest Múzeum" eszközállományának bővítésére fordítódnak, rövidesen weblap is indul majd, egy eléggé komoly, hazai szinten abszolúte hiánypótló ismeretanyaggal, információkkal, és rengeteg csodaszép régi és újabb világítóeszköz bemutatásával!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1355 üzenetére
Hát az a helyzet, hogy nem szívesen seftelek egy szakmai fórumban, végülis annyi az átfutás, amennyit a Magyar Királyi Posta tökörészik, ez csomagoknál 2.-3 nap szokott lenni.
Írd meg priviben, mennyit kér az égőért az a helyi üzlet, mert nagy eséllyel még postaköltséggel is olcsóbbért hozom az égőt... érdemes néha engem gazdagítani, mert hátha tudsz spúrolni pár darab ezrest...És egyébként is, az a csekélyke haszon amit berántok az efféle bizniszeken, az jótékony célra fordítódik! Nem röhögni, tényleg!
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1353 üzenetére
Hali!
400W-os ilyen kicsiben nincs, pláne HgMIS-ben..legnagyobb a 250W-os!
WDL vagy NDL egyaránt megfelel.
Egyébként tőlem is rendelhetsz égőt, részletekért írj mailt vagy privit! (ez egy fizetett kereskedelmi célú hirdetés volt...)
Léteznek még rövidíves kicsi égők, 575 és 700W-osak, de ezek színpadi fémhalogének, qrrrvadrágák, és az élettartamuk sem annyira kedvező, mint a kommerszebbeké!
De ilyenekből is tudok szerezni ha kell, bár a 250W-os teljesítmény simán megfelel arra, amire használni akarod! -
Őrült Ödön
tag
-
Őrült Ödön
tag
válasz
kovi831 #1342 üzenetére
Csao!
Íme a válasz: Ha megvan a búrája (sértetlen, épséges azz égő) akkor nyugodtan használatod, a HgMIF típusok búrája UV-mentesített!
Az ellenálás belül azért kell, mert ez a típus ún. "segédelektródás", azaz gyújtó nélkül kell működtetni.. csak egy fojtótekercs kell hozzá, bekapcsolod oszt' megy!
Eredetileg ez egy 4000K színhőmérsékletrű lámpa, de ha már nagyon fekete a kisülőcső, akkor ne várj tőle sokat, az eredeti 30000 lumenjének jó ha a felét tudja ilyen állapotban..
Egyébként jó kis égő, nagyon szeretem én is, bár nem projektorozni, hanem nosztalgiázni... -
_ZuPa_
csendes tag
Érdemes, nem érdemes, az engem kevéssé zavar; a ruháimat is én varrom
Egész egyszerűen azért, mert jó érzés, ha képes vagy valamire. Legalábbis nekem. Plusz szerintem rengeteg tapasztalatot szerez az ember, sokkal izgalmasabb módon, mint beülni az iskolapadba, és végighallgatni.
Ergó, én maradok az építésnél -arról nem is beszélve, hogy az lcd-t leszámítva már minden megvan, bolond lennék abbahagyni..
hali! -
csapos2
addikt
Igazából, már elég régen nem érdemes foglakozni vele. De a barkácsoló kedvű emberkék szeretik kipróbálni, mit tudnak.
Azért mielőtt megveszed bármelyiket is a linken szereplők közül, érdemes utána olvasni, mennyi a lámpa hozzá, mennyi élettartamot írnak, és mennyi garanciát vállalnak. Sok gyári projektornál az a gond, hogy ha megnézel rajta egy hosszabb filmet, kapcsolhatod ki, mert annyira felmelegszik, hogy az élettartama drasztikusan csökkenne. -
csapos2
addikt
A következőt tudom még javasolni - én is ezt alkalmaztam - de gyorsan kell csinálni.
A kijelző legszélét, ott ahol van ragasztó maradék, kend be egy kis nitró hígígóval. Nézd meg, hogy mattítja e, vagy bármi kárt tesz e benne. Ha nem, akkor meg lehet próbálni más helyeken is. Miután bekented, várj egy kicsit, hogy hatni tudjon, a körmöddel kapard le a ragasztót, majd tiszta, száraz ronggyal töröld le. Én a polár fóláról így szedtem le a ragacsot.
Fontos, hogy ne álljon sokáig a nitró a poláron, mert kárt tehet benne. És mindig teljesen szárazra kell törölni. -
csapos2
addikt
Az a gond, hogy nekem az AG - amikor lejött - egy mozdulatból, egy részben jött le. Ha valami jobb minőségű képeket tudnál csinálni, akkor többet tudnék mondani, mert ebből, sajnos nem sokat látok. De, ha minden kötél szakad, akkor egy gilete pengével próbáld meg, úgy, hogy egy kicsit meghajtod, miközben vakarod a maradékot. Nagyon fontos, hogy a sarka ne érje, mert az képes és összekarcolja. És nagyon könnyedén kell csinálni. Én már izzadtam ilyennel nem keveset, mire a tönkretett polár fóliámat pótóltam.
Az ajánlott acetonos keverékkel, ne áztasd, mert olvastam olyan esetről, amikor egy darab beleszakadt és áztatni próbálták tovább, de ott, ahol már lejött az AG megmattult a polár fólia az acetonos keveréktől. Tehát, csak addig szabad ilyen keverékkel áztatni, amíg egyben van az AG és védi a polárt.
Szóval, szerintem a pengés megoldás és nagyon könnyű, biztos kéz a befutó, de a döntés a tied. Esetleg még egy kis vizes borogatást is megpróbálhatsz. -
-
csapos2
addikt
A monitoron ütközésig tekertem a kontrasztot, de a többit nem nagyon piszkáltam. Amíg nvidiás kártyám volt, kellett szoftveresen is hangolni a képet. Nemrég - pár napja - vagyok Ati VGA tulaj, most már az alap beállítások is jók. Majd azért még megnézem mit lehet kihozni belőle, de nekem, ha így marad akkor is jó lesz.
-
_ZuPa_
csendes tag
@ írásvetító: Az originál izzó annyira nem durva, de azért érdekes tapasztalatokra az is megfelel... Végy egy gyufát, gyújtsd meg, és fújd a füstjét a fresnel fölé. -jah, a leképező lencsét operáld le!- Gyönyörűen látszik a fény útja. Most végy egy ép gyufát, és tartsd a fény fókuszába!
Lehet, hogy mindenki ismeri, de nekem nagyon tetszett a show=)
Ha már itt tartunk, mire jó még a fény:
http://venda.zdarmanet.net/mirror/mirror.htm
Gondolatkísérlet: Mit csinálna egy politikus szónoklás közben, ha a nép előkapna tükröket, és megmutatnák neki a napot. Jujjdegonosz vagyok=D Brutál lenne!!!=D -
_ZuPa_
csendes tag
ez tetszik! Összekötjük a bojlerrel, és minden este fürdés előtt meg kell nézni egy filmet, hogy legyen melegvíz.. ÁÁÁ
Szóval 1600W. Kipróbálom egy izzóval, aztán meglátjuk. Soknak csak hőben és árban tudom elképzelni. A hőt megoldjuk valami kisebb szélerőművel, marad a pénztárca. Ha jól vágom az 1600W az 8 forint/óra. Egy film 16 forint. Belefér
Az izzó élettartama 200 óra, ára 2000 forint, így 10 Ft/h.
Összesen így már 18 Ft/h.
Nem lesz benne heti egy ezresben. Ami persze sok, de ha belekalkulálod, hogy minden héten meghívatod magad ebédre egy vadidegen csajjal, akkor máris 0-n vagy
jah, 87600 candella az már elég jó=D Mivel 80%-ig leszabályozhatod, külön-külön izzíthatod, ill. a tükröt is kiveheted, ez azt jelenti, hogy a rendszer szabályozható lesz 17500-21900, 35040-43800, 52560-65700, ill. 70800-87600 tartományokban! Ez mondjuk egy óriási előnye szerintem ennek a megoldásnak.
Említetted a tükröt. A fenti számításokat úgy végeztem, hogy 1 izzó 0 tükör, 1 izzó 1 tükör, 2 izzó 1 tükör, 2 izzó 2 tükör. Mondván ha két ilyen kis tükröt használunk akkor jobb a fényerő szabályozhatósága szemben az egy nagyobb tükörrel. Tudja fene mi a jobb, ki kell próbálni...
Az AntiGlare-t amúgy hogyan kell leszedni? nem vágom. Valami olyasmit olvastam hogy 1 egység aceton, 3 egység víz, és utána valami fura szó következett mindenhol amit nem értettemValami homokcumóról zagyváltak. Homoktextil vagy mi, ilyen van? De lehet full nem értettem
-
csapos2
addikt
-
-
csapos2
addikt
Nvidiás VGA-knál, van a keystone funkció, azzal lehet összehúzni a képet, de ez minőségromlást eredményez - ezért egyelőre nem is játszom, és a filmeket sem így nézem. A lejátszó progi ablakát igazítom hozzá a vászonhoz. Egy fekete kép a hátterem, így nem zavaró a túllógás. Ami még zavar, az a lejátszó progi ablakának az állítókerete, az világít. Kerestem olyan progikat, amikben ezt a keretet el lehet tüntetni. Találtam is de mindegyiknek volt valami nyűgje. Maradt a kimaszkolás. Most tartok a szoba átalakításánál. Remélem végre jó lesz.
-
CsizmaKo
tag
Részvét...!A szerelő most küldi vissza az enyémet(nekem is meghalt)Rossz hír:nem tudta megcsinálni.
. Marad a 14''-15''-os monitor,csak 1 kis segítségre lenne szükségem...Mindegy milyen monitort veszek,vagy azért van olyan típus ami alkalmatlan erre a célra(amilyen szerencsés gyerek vagyok,kifogok 1 olyat ami nem építhető).''A GÉPEZET ÚJBÓL BEINDUL,MEGÚJULT ERŐVEL...CSAPÓ 2 !''
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Milyen videókártyát?
- E-roller topik
- 24 Hours of Le Mans
- Synology NAS
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R7 3750H / GTX 1650 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Lenovo IS8XM LGA 1150 DDR3 alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S22 Ultra , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG CROSSHAIR X670E GENE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest