- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Huawei Watch GT 4 - kerek karék
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
mallory303 #1936 üzenetére
Nem csak a vateran lehet...
Szoval kinek kellene, es mekkora meretben?!
-
Gabrovszky
csendes tag
Emberek! Rajtam kivul vadaszik meg valaki fresnel-lencsere?
-
Gabrovszky
csendes tag
Sracok! Ugy nez ki, hogy nem vart penz all a hazhoz, szoval lehet, hogy tudok venni egy gyari projektort...
Mivel csak az biztos, ami mar megtortent, leszek meg egy darabig, de felfuggesztem az epitest.
-
Gabrovszky
csendes tag
Odon! Koszi az infokat! Szerinted erdemes probalkozni fresnel nelkuli megoldassal? Eleg pontszeru a 100W-os halogen vagy az altalad javasolt femhalogen?
Blackrulz! Gyanus nekem, hogy ebben a projektben vagy van valami okossag, vagy a vetitett kepek nem ebbol jottek ki...
Cyberway! Biztos oka volt, hogy nem vetted le az AG foliat, pedig hihetetlenul sok fenyt megfog! Ezek a femhlogenek ennyire sok ozont termelnek?!
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #1904 üzenetére
Odon, ez a hozzaallas maris szimpatikusabb, koszi!
Elobb kerdeznek:
A 12V, 100W-os halogen izzomhoz milyen tapot javasolsz? (Es mennyiert?)
7"-os LCD atvilagitasahoz milyen femhalogenlampat javasolsz? A szukseges cumoival egyutt hol lehet kedvezo aron beszerezni, es mennyiert?
Az igaz, hogy a femhalogenlampak eleg lassan erik el az uzemi fenyerejuket, ha kikapcsoltad, nem lehet rogton visszakapcsolni, es hogy erzekenyek a halozati feszultsegingadozasokra? -
Gabrovszky
csendes tag
Hankpoke!
Tehat ha jol ertem, akkor te csak azert vagy itt, hogy nekunk abban segits, hogy mit ne csinaljunk...Koszonet erte, foleg, hogy teged mar egyaltalan nem erdekel a tema!
Komolyra forditva a szot: 7"-os LCD TV-bol keszulo projektorhoz honnan vegyek fresnel- es vetitolencset, illetve femhalogen izzot, valamint a hozza szukseges gyujtot es fojtot (es/vagy ami meg hozza kell)?! Esetleg tudsz valami rosszat mondani az autos xenon lampakrol?Mallory!
A megfelelo meretu fresnel engem is erdekelne, igaz, 7"-hoz (kb. 16×10cm). (Torott vagy repedt is megtenne!) Es meselhetnel errol a mehsejtszurorol is! Ha van egy kis darab (esetleg lelohely), akkor ki is probalhatjuk: nekem van mukodo LED-sorom, es LCD-m is... Most nem tudok fotot feltenni, de nem nehez elkepzelni: a labakat forrasztottam ossze harmasaval sorban egy-egy ellenallassal, majd az egeszet parhuzamosan. (Hankpoke le is szolta, szoval o biztosan mond neked jobb, es olcsobb megoldast!)Odon!
Pls help! Voltam a Tungsram markaboltban, de valoszinuleg en beszelek mas nyelven... -
Gabrovszky
csendes tag
LED-es vilagitas eseten szerintem az lesz a kulcs, hogy milyen vastag az LCD panel, es mekkorak a pixelek. Ha vastag, es a pixelek relativ kicsik, akkor csak a kozel parhuzamos sugarakat engedi at, ha nem, akkor szellemkepes lesz a vetitett kep. Kiprobaltam egy lezermutatoval, az en LCD-m meg kozel 45°-os szogben is atengedte a fenyt, tovabbi kerdes a fenyerocsokkenes – ezt ugye nehez igy megallapitani.
Nagy fenyereju, pontszeru fenyforras nem letezik, azt hiszem, ezt leszogezhetjuk, ezzel egyutt meg remenykedem, hogy meg lehet uszni a lencseket! Tegnap vettem egy feher fenyu halogen izzot (12V, 100W, ~3500K, ~2300lm, 2-3000h, UV-Control, 600Ft). Az izzo atmeroje 11mm, az izzoszal kb. 4-5mm szeles es kb. 1mm vastag lehet. A kerdes az, hogy az izzoszalat az optikai tengelyre (azzal parhuzamosan), az LCD-tol mintegy 50cm-re elhelyezve, egy 10-szeres nagyitas mellett milyen lesz a vetitett kep?
Az ilyen allasu, 1 mm-esnek tekintheto izzoszal fog-e elegendo fenyt kibocsajtani?
A 9,5°-os beesesi szog mellett a vetitett kep szelei mennyivel lesznek sotetebbek?
Ha belulrol matt feketere festem a dobozt, elnyeli a szuksegtelen fenysugarakat?
Hogyan oldjam meg a hutest?
Lehet, hogy erdemes lenne beiktatni egy vekony tukrot, hogy ne kelljen akkora dobozt kesziteni?
Ket tukor es egy prizma? – Prizmat honnan lehetne szerezni?
Leginkabb ezek a kerdesek foglalkoztatnak... -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1882 üzenetére
Ma reggelig igy gondoltam en is...
Az LCD, amit szetszedtem hihetetlenul vekony, es bizony egy tollba epitett, pontszeru LED-es elemlampaval megvilagitva nagyitott kepet kaptam a falon!
Minel kozelebb vittem a lampat az LCD-hez, annal nagyobb volt a kivetitett kep, igaz, fenyeroben nagyon karcsu volt... Dobjak fel egy fotot?!
Egyebkent en ezert nem tudom hasznalni a LED-matrixomat...Nem kell valakinek?!
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1872 üzenetére
Reggel azert nezegettem a kivetitett kepet, es vicces, de egy darab LED-del megvilagitva elesebb kepet kaptam, persze 0 fenyeroseggel... Fotot nem csinaltam rola, mert a fenykepezo adta a bemeneti jelet, de a tegnap esti kalandot lepesrol lepesre dokumentaltam...
Viszont lenne egy kerdesem: szerintetek kihagyhato a fresnel- es a vetitolencse?! Ha talalok tenyleg pontszerunek mondhato fenyforrast, szamitasaim szerint a 7"-os kijelzot 45cm-rol megvilagitva 5m-re kb. 2m-es kepatlot kapnek...
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1871 üzenetére
Ezert gondoltam a csiszolast: fogod a LED-matrixot, es ugy, ahogy van sikba csiszolod a ledeket. Ha ez nem tetszik, csinalsz hozza egy keretet, es kiontod az egeszet mugyantaval, uveglap a tetejere, es minden LED-nek van kis lencseje. Utobbi szerintem azert nem annyira nyero, mert ha egy LED tonkremegy, akkor az egesz mutatvanyt lehet elorol kezdeni, arrol meg nem is beszelve, hogy tokeletesen egyik megoldas sem fog minden fenyt parhuzamositani - szerintem mindig maradnak kosza fenysugarak. Eppen ezert egyebkent egyre inkabb hajlok az izzok iranyaba. Holnap be is nezek a Tungsram boltba, mit ajanlanak ilyen celra, es mennyiert.
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1869 üzenetére
Epp idoszeru a kerdes. Tegnap este sikerult leszednem a AG foliat
, rogton at is vilagitottam, es vegre kezd kibontakozni valami vetitett kep. Viszont pontosan ezzel szembesultem, mintha nem lennenek eleg parhuzamosak a fenysugarak... Pontosabban mintha ez az LCD tul vekony lenne, es nem parhuzamositana megfeleloen a fenysugarakat... Epitesnel arra ugyeltem, hogy a LED-ek a panelre merolegesen alljanak, de nem jottem ra, hogy mi lehet a gond, ugyanis a rogtonzott optikai padom instabilitasa miatt felfuggesztettem a tovabbi kiserletezest. Azt hiszem, el kell kezdenem megepiteni - legalabb egy ideiglenes - dobozt, mert felek, hogy megserul az LCD es/vagy az elektronika... Raadasul ezt valahogy ugy kellene, hogy izzo fogadasara is kepes legyen, ugyanis kicsit elbizonytalanodtam a LED-ekkel kapcsolatban.
(Pedig a fogyasztasa, a hotermelese es a helyigenye miatt meg mindig szimpatikus!)
Ezeknek a LED-eknek a hosszanti keresztmetszetuk mintha parabola lenne, de az biztos, hogy a dioda nem a gyujtopontjaban van... A domboru lencsevel egyebkent nem mesz tobbre, mintha sikba csiszolod a LED tetejet, csak ezt esetleg egyszerubb kivitelezni...
-
Gabrovszky
csendes tag
Sziasztok, egy kis segitseget szeretnek kerni azoktol, akik szedtek mar le AG foliat!
Tegnap szert tettem egy Seltronic (Oslon) 7"-os LCD TV-re, amit ma szetkaptam. A LED-es vilagitasom eleg karcsunak bizonyult, ugyanis feltetelezesem szerint az LCD-n van tukrozesgatlo reteg (ezt valahol egyebkent olvastam is)...
Hazilag ezt hogyan lehet biztonsagosan eltavolitani? Tegyem be par orara egy kad vizbe, vagy eleg csak a feluletet benedvesiteni?! -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1860 üzenetére
Szerencsere a LED-ekkel kapcsolatban eddig csak 100.000 oras ellettartamrol hallottam, de ha csak a fele igaz, ez akkor is 5 es fel ev (!) folyamatos uzemet jelent... En azt tapasztaltam, hogy a tulhajtott LED-ek egy darabig jobb teljesitmenyt produkalnak, aztan egyre rosszabbat... (Egy 12V-osnak hitt tap 15,9V-ot - LED-enkent Umax+5%-ot, Unom+17% - adott le, igy a 4db sorba kotott LED-bol ketto kb. harom perc alatt kizoldult, majd el is halt.) Kozel 20eFt erteku LED-nel valahogy nincs kedvem kiserletezgetni...
-
Gabrovszky
csendes tag
Eloszor is, en egy AT PC tapegyseget valasztottam, mert abban par szaz forintert minden benne van, ami kellhet: egyeniranyito, simitas, hutes, vedelem. Egesz jol tartjak a feszultseget, es kelloen nagy teljesitmenyt tudnak leadni, hogy az LCD-t is megtaplaljak. A LED-ek, amiket en vettem, a 3,0..3,8V kozotti tartomanyt szeretik, tipikusan 3,4V-ot. Ekkor 20mA-t vesznek fel, es 130Cd a fenyintenzitasuk. Harmasaval sorba kotottem oket egy-egy 75Ohm-os ellenallassal es az egeszet parhuzamosan 12V-ra. Ekkor agankent kb. 0,02A folyik, ami az ellenallason kb. 1,5V-ot ejt. 12-1,5=10,5V jut harom darab, 10,5/3=3,5V egy darab LED-re.
A feher LED-ek alapvetoen hidegek (kicsit csal a fenykepezogep is), de biztosan kaphato melegebb szinhomersekletu is. Az egyik foton egyebkent szepen latszik, hogy az 50W-os halogen izzokhoz kepest milyen a fenye... -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Petiapó #1854 üzenetére
Hello Petiapo!
Eloszor en is negyzetes elrendezesben gondolkodtam. Mivel szabvanyos racsosztas mellett a LED-ek csiszolas nelkul nem fernek el kozvetlenul egymas mellett, egy 10×16cm-es probapanelre elobb 8×12=96db-ot terveztem, es ha keves lett volna a fenyerosseg, masodik retegkent kozejuk tettem volna meg 7×11=77db-ot (osszesen 173db). Mivel a masodik reteg tori az elso reteg fenyet, nelkule meg tul nagyok a tavolsagok, az arany kozeputat valasztottam: diagonalban osszesen 128db. Viszont erdemes odafigyelni, hogy milyen LED-eket vesztek, a 6,5Cd-as es a 130Cd-as kozott ugyanis hatalmas fenyerokulonbseg van! Ja, es nem art ha precizen be tudjatok loni a LED-ekre juto feszultseget, ugyanis az elettartamukat ez jelentosen befolyasolja! Ha segitseg kell, megtalalsz – persze meg en is tele vagyok kerdojellel...
-
Gabrovszky
csendes tag
BUEK mindenkinek!
Volt egy kis idom foglalkozni a DIY projektor temaval: osszehoztam egy panelre 45db 10mm-es, 130Cd-as LED-et. Az eredmeny meglepett, nem szamitottam ilyen fenyerore, pedig probakent meg csak a 40%-at epitettem be... Az osszteljesitmeny eddig 3,6W, es gyakorlatilag nincs melegedes! Fotok itt: http://www.gabro.hu/projektor/.
Kerdes: legalabb 9×16cm-es fresnel-lencset Budapesten hol lehet kapni?
-
Gabrovszky
csendes tag
Lehet, hogy hulyeseg, de az ugrott be, hogy jo minosegu uveglencseket legegyszerubben optikusnal lehetne beszerezni. Regen csinaltattam szemuveget, de ha nincs vele munka, szerintem 2–3eFt-bol kijon egy darab... Egy 0,25 dioptrias lencsenek 4m a fokusztavolsaga, lehet, hogy letezik kisebb is...
-
Gabrovszky
csendes tag
En is a fokusztavolsagra gondoltam. Minap sutott a nap, es a faltol 10-15 cm-re tarva a falon egy pontba fokuszalta a sugarakat. Ez egy erdekes cucc, nem irasvetitos. Kb. akkora a merete, mint egy A4-es lap, es hajlekony PVC. TFT-m meg nincs, Airis M203-M204-gyel szemezek. Egyelore a LED-eket varom, erdemben utana tervezek elkezdeni epiteni...
-
Gabrovszky
csendes tag
A doboz hosszat alapvetoen nem a fresnel-lencsek fokusztavolsaga hatarozza meg?
Ha pl. adott az, hogy 6,5 m-rol szeretnek 2 m-es kepatlot, 7"-os LCD panellel, LED-es megvilagitassal, akkor Ti ki tudjatok szamolni, hogy milyen hosszu dobozra lesz szuksegem, es milyen vetitolencse kell hozza? -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1784 üzenetére
Csak erdekessegkent: TOSHIBA TDP-S8 projektor (fényerő 2000 ANSI lumen, felbontás SVGA 800x600, kontraszt 2000:1, képarány: 4:3 / 16:9, lámpa-élettartam max. 3000 munkaóra, frontális, mennyezeti és hátsó vetítés, trapézkorrekció, vetítési távolság 1,3–11 m. 2×512MB memória) akciosan 99.948 Ft, es hozza a lampa (gyártó: Toshiba, garancia: 3 hónap, vagy 300 óra év garancia, projektor típusa: TDP-S8) 115.092 Ft.
-
Gabrovszky
csendes tag
Ha a Viewsonic PJ400-re gondolsz, azt en is lattam mar, de a hozza tartozo oldalon 116eFt a legolcsobb projektor. Gyanus nekem, hogy az nem is a projektor ara, hanem a hozza tartozo lampae! (Egyebkent a projektorlampak ara meglepo modon 5eFt es 1,5MFt kozott valtozik, nem mindegy, hogy milyen keszuleket valaszt az ember...)
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
o0tomy0o #1743 üzenetére
Szia!
Megprobalok valaszolni a kerdesedre: Ha egy targyat ket kulonbozo iranybol vilagitasz meg, ket vetulete (arnyeka) lesz. Ha ez egy TFT panel, a kapott kep szellemkepes lesz.
Minel pontszerubb a vilagitas, annal elesebb lesz a kapott kep, azonban ezen felul a TFT panelnel az is szukseges, hogy ra merolegesen erkezzenek a fenysugarak. Ehhez egy eleg nagy plan-konkav lencse kell, gyakorlatilag ez a fresnel-lencse. Parhuzamos fenysugarakat akkor kapsz, ha a pontszeru vilagitas pontosan a lencse gyujtopontjaban van. Ha ket pontszeru, vagy egy kiterjedt fenyforrast (pl. fenycso) alkalmazol, a fentiek nem teljesulnek, es eletlen kepet kapsz. (Elmeletben persze megoldhato ket – vagy tobb – pontszeru fenyforras alkalmazasa, de akkor ket – vagy tobb – fresnel kozeppontjaba kell oket tenni, felosztva ezzel a TFT feluletet. Persze a ket fenyforrasoknak nem szabadna egymas feluletere hatniuk, ehhez pedig el kell oket valasztani egy 1 pixelnel vekonyabb nem fenyatereszto anyaggal...) -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
Achilles209 #1722 üzenetére
Ha kovetem az utolso gondolatmenetedet, akkor a kettonek megiscsak koze van egymashoz...
Mindenesetre ezen elgondolkodtam:
Seltronic T80C12 hordozható LCD TV
Tulajdonságok:
Kijelző: 8" (20 cm) TFT LCD
Képarány: 4:3
...
3 db. videó bemenet (Pl. DVD lejátszó, videómagnó, stb. részére)
S-Video bemenet
VGA bemenet (számítógép monitornak is használható) max. 640 x 480 @ 60 Hz -
Gabrovszky
csendes tag
válasz
domi007 #1697 üzenetére
OK, valoszinuleg nem erted, hogy mit kerdezek. Ha nekem pl. olyan monitorom van, aminek a valaszideje 1000 ms, akkor DVD nezes kozben mi tortenik? Masodpercenkent egy kockat (minden 25.-et) fogom latni? (Vagy nagy kuszasag lesz a gyors jeleneteknel, az allokepeknel meg minden OK?) Ha megyek lejjebb, pl. 40 ms a valaszido, akkor elvileg a monitor gond nelkul meg tud jeleniteni minden kockat, nem? 25 ms-nal meg vegkepp nem lesz problemam, mert barmelyik elemi folyadekkristaly rohogve beall 40 ms alatt, sot, a deffinicio szerint ennyi ido alatt ketszer is (fekete-feher-fekete). Tehat megegyszer a kerdes: szerinted mennyi az a valaszido, aminel egy PAL formatumu DVD-nel nincs utanhuzas? Ha nem megy, ne eroltessuk!
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
polszki26 #1696 üzenetére
Azert szamit a meret is!
A jelenseget vinnyettalasnak nevezik, es azert van, mert a fresnel az LCD szeleit nem tudja bevetiteni a szuk nyilasu optikaba (ezek a pontok ugyanis nagyobb szogben latszanak). Minel hosszabb, es minel kisebb atmeroju a vetitolencse, ez annal jobban fog jelentkezni. Megoldas lehet megnagyobb fokusztavolsagu fresnel alkalmazasa, de ehhez hosszabb doboz is kell. A fenykepezogepeknel nagylatoszogu lencsek alkalmazasanal ez gyakori, ott is csak azt lehet tenni, hogy kivagod a kapott kep kozepet: itt letakarod az LCD szeleit, es osszehuzod a lejatszo ablakat...
-
Gabrovszky
csendes tag
Elvileg ebben az esetben is a ket fokuszpont koze kell beloni a fresnel fokuszpontjat... (Ha jol sejtem, plan-konkavnal a nem letezo masodik gyujtopont felfoghato a sik uvegfelulet es az optikai tengely metszespontjanak, azaz f=0.) Van itt valaki, aki toppon van optikabol?!
-
Gabrovszky
csendes tag
Vagy az elobb irtam butasagot, vagy most fogok: a lampa felol nezve a masodik fresnel gyujtopontjanak valahol a plan-konkav vetitolencse es a vetitolencse fokuszpontja kozott kell lennie. Ha ezen a tavolsagon mozgatod, elvileg a vetitett kep merete is valtozni fog, viszont vegig eles lesz. (Konkav-konkav vetitolencse eseten bonyolultabbnak tunik a helyzet, vegig kellene gondolnom, de most nincs turelmem rajzolgatni...)
-
Gabrovszky
csendes tag
Vilagos, irasvetitobol kiszerelt fresnel-lencset meg nem tartottam a kezemben, nekem masmilyen van. Ha szetszeded, akkor konnyebb beloni a fokusztavolsagokat: ha sut a nap, a fenyre merolegesen tartva egy pontra kell fokuszalnia, ezt egy papirlappal meg tudod keresni, es a tavolsagot le tudod merni. Ha mar szetszedted, az egyiket az LCD(-t helyettesito lap) ele, a masikat moge tedd, igy az LCD minden pontjaban ra merolegesen megy majd a feny, es nem fognak sotetedni a sarkok sem. Az egyik fokuszpontban az izzonak kell lennie, a masikban a vetitolencsenek. Jol mondom, Csapos?
-
Gabrovszky
csendes tag
En azt hittem, dobozban vannak az alkatreszek... En ugy gondolom, hogy ha csak kb-ra lovod be, akkor ne varj jo eredmenyt, de lehet, hogy en gondolom rosszul! Lenne par kerdesem: 1. a fresnelnek mind a ket fele "reces"? 2. azt tudod, hogy mekkora a gyujtotavolsaga? 3. mi alapjan hataroztad meg a tavolsagokat?!
-
Gabrovszky
csendes tag
válasz
domi007 #1632 üzenetére
Domi! Ha fimnezesre kell a projektor – marpedig sokunknak arra kell –, akkor 30fps eseten a 33ms, 25fps eseten a 40 ms alatti LCD-k mar megteszik. Egyebkent egy fekete-feher-fekete atmenet mar ket kepkockanak is felfoghato, ilyen ertelemben a kapott erteket 2-vel akar meg is szorozhatod...
-
Gabrovszky
csendes tag
Ezt most találtam, hátha érdekel valakit: [http://www.vatera.hu/item/view/index.php?cod=44003853]
-
Gabrovszky
csendes tag
Sziasztok!
Egy ideje kutakodom a témában, és úgy tűnik ez az egyik legaktívabb fórum, gondoltam nekem is itt a helyem! Aki ért már el eredményt, annak gratulálok, a többieknek pedig hajrá, ne adjátok fel! Én egyébként a 7"-os, LED-es tábort szeretném erősíteni, már van is konkrét elképzelésem, meg néhány alkatrészem, de a vetítőlencsénél meg leszek lőve: kb. 6,5 m-ről szeretnék kb. 2 m-es képátlót...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G5 32 144Hz WQHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Wacom Cintiq DTK-2260 - Digitális rajztábla
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB DDR4 1TB SSD Radeon Pro 5500M garanciával
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest