- iPhone topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Sokat fejlődött a Tecno belépő ajánlata
Új hozzászólás Aktív témák
-
ZimmerZoom
csendes tag
Ödön! Írtam egy privit, légyszi nézd meg!
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
Én a proji építésem 80%-os befejezettségénél tartok, de valahogy sosem fordulna meg a fejemben hogy eladjam. Már alig várom az első tesztvetítést. Főleg hogy hetente ha 5 órát tudok rááldozni, így a munka tényleg csak sokára fog befejeződni, de annál jobban várom már a végeredményt. Én állóban csinálom meg, úgy kisebb. Egy optikai tükörrel sokat zsugoríthatsz a dobozon. Azért gondold át, mégiscsak munkád van benne, de persze te tudod.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Elvileg jövő hét közepén elkészül a "dobozom" alja, mivel álló proji lesz, az alját fémlemezből csináltatom, hogy jó tartása legyen. Meg a 300 fokon izzó fémhalogén+fa kombinációt nem tartom olyan faja ötletnek, így a doboz egész alja és a borítása fémből lesz. Az optika belövésénél én egy írásvetítő fóliára írt szöveggel fogok tesztelni nem az lcd-vel, mert én is amilyen korlátolt vagyok tuti a 4 lehetséges variáció közül 4.-re tenném be jól a panelt
Közben meg jól agyonkarcolnám. Az AG leszedésekor az AG által a panelen hagyott taknyos anyagot mikroszálas ruhával és desztvízzel mosogatva keletkeztek kisebb, karcnak nem mondanám, mert sima felületűek, és csak fény felé megcsillantva lehet látni őket. Szemből semmi sem látszik, remélem vetítésnél sem jelentenek ezek majd gondot. Tapasztalt valaki ilyesmit a paneljén? Nem az üvegen vannak ugye, hanem a polárfólián, de nem belekarcolódva vannak, hanem csak úgy rajta, de nincs kedvem tovább mosogatni a panelt, nehogy megsértsem. Vélemények?
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #2396 üzenetére
Szia!
Na nekem pont ilyen alkatrészeim vannak és csak a jövő héten kezdem el összerakni a dolgot. Én mindent menetesszáron fogok mobilizálhatóvá tenni, így az alkatrészek egymástól való távolsága változtatható lesz. Az alap kiindulási helyzet az lesz, amit a projó kalkulátor mond. Az elemek ideális egymáshoz való távolságát ugye az is kiírja. Ha mégis baj lenne az élességgel, akkor a menetesszáron a csavarok tekergetésével változtathatok picit, majd ha minden stimmel, megkontrázom a csavart és fix lesz a téma. A hővédő üveget szerintem a kondenzor és a Lámpa közé kellene tenni, nehogy az nagyon megtörje a fényt. Amivel én szenvedek az egy jó 2D-s tervezőprogi felhajtása, hogy az asztalossal jól tudjak kiszabatni falemezeket, melyekbe a fresnel és az lcd kerülnek, mert én nem tudnék szépen dekopírolni... Valami jó és könnyen használható 2D-s tervezőprogit tud valaki? De ne CAD-et!
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv! Ez nagyban függ attól is, hogy álló vagy fekvő projit csinálsz, ill attól, hogy infrafényt bocsát ki az izzód, vagy sem. Ha HQI izzót használsz, akkor elvileg infra nincs, így max a keletkezett hő az, amit el kell tudni vezetni. Én is pont ezen agyalok most, mivel álló projit szeretnék építeni, a felfelé áramló hő az, amit el kellene tudnom vezetni valahogyan. Arra gondoltam, hogy az izzó egy fémházban lesz benn és az izzó fölött egy átmenő légcsatornát alakítok ki. Nem sokkal az f1 előtt beépítenék egy vékony hőálló üveglapot, ami teliben elszigetelné a proji lámpás felét az optikai felétől. Lenne öszesen 3 venti. Egyik a lámpaházat hűtené úgy, hogy magára az izzóra nem fújna hidegebb levegőt, de csak az izzó fölé, nehogy megártson az izzónak, a második (pl egy lassan pörgő atx táp) venti frissítené az izzó és az f1 előtt elhelyezett üveglap közti teret, a harmadik meg a fresnel-lcd-fresnel szendót hűtené, de oda lehet, hogy több pici cooler kellene, pl 3 db. Nem tudom, ezt ki kell még eszközölnöm valahogy, de megoldom.
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #2347 üzenetére
Hali!
A Banki alkalmazott egyből vágta hogy kell utalni a lóvét. Csak nyomtasd ki az e-mailt és add oda neki. Fontos, hogy a kedvezményezett bankszámla oldali kezelési költséget ne te vállald, hanem maga a webshop. Te csak a te bankod kezelési költségét kell, hogy álld. Fontos, hogy megadd a célszámla tulajdonosának a címét, melyet a weblapról leolvashatsz. Én csak annyit adtam meg, hogy Ausztria, Graz és annyi elég volt. Ezek a fresnelek amúgy 0,3 mm barázdasűrűségűek, amik jobbak, mint az írásvetítős fresneleké (0,5) Jó felbontást fognak garantálni. Örülök, hogy segíthettem. ;)
Üdv!
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #2342 üzenetére
Beregisztrálsz valós e-mail címmel és valós adatokkal, majd a shopban mindent berakosgatsz a kosárba. Chekoutnál bejelölöd, hogy banki átutalással akarsz fizetni megerősíted a rendelésed, majd kapsz egy visszaigazoló mailt a bankszámlaszámra, amire utalni kell. K&H-nál (mivel én ott vagyok) az átutalás kezelési költsége 1400 Ft volt. Mire megjelent a shop kontóján eltellt kb 4 munkanap aztán kaptam meg a megerősítő mailt, hogy postázzák a cuccost. GLS-el 2-3 munkanapon belül megérkezik a csomag, gondosan becsomizva, érzékien bontsd ki, nehogy megkarcold a fresnelt.
15,4 -hez bőven jó a 318mm x 250. Két fresnelt rendeltem ebben a méretben egy F=220-at és egy F=317-et. Optika egy F=345 lett. Kondenzorlencsém volt máshonnan, te válaszd ezt: Condenser Lens for 15 inch LCD/TFT. Remélem, segítettem.
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
afterburner_ #2339 üzenetére
Igen a tükör egy optikai (felül foncsorozott) tükör. Alumíniumréteget párologtatnak flott üvegre vagy egy sima tükör felső felületére, majd a bevonatot levédik szilíciumoxiddal. Ha ujlenyomatos lesz, akkor cumi, mert így is igen érzékeny a sikamikára. Ha poros lesz, akkor egy puha lágy ecsettel kell tisztítani, vagy le kell róla fújni a port (mellékelt nyál nélkül)
Sima 1.0-ás tükörrel valóban szellemképes képet vetítene a berendezés.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
afterburner_ #2337 üzenetére
Szia!
Minden hozzávalóm még egy dobozban vár arra, hogy végre összeszereljem őket. Ödönünktől megérkezett a fémhalogén is, így már minden hozzávaló megvan, még az optikai tükör is, amit kishazánkban gyártottak kérésre, méretre! Röhejes áron ráadásul... Én egy álló projit tervezek, ilyet csak állóban: [link]
Talán köv. hónapban összeáll a kép, mert igen kevés időm van rá és nem akarom összecsapni. Ha kész lesz, úgy is szólok majd, meg küldök képeket.Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #2335 üzenetére
Hali! Én innen rendeltem, minden flottul és rendben ment. Csak ajánlani tudom!
[link]
Osztrák webshopról van szó, székhelye Graz. (Itt van a szomszédban) 12 Euro a házhozszállítás és nem vészes. Mo-n nem találsz ilyen shoppot. Jah és lehet fizetni banki átutalással is.Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
MobilosFeca #2304 üzenetére
Végső soron a Douplet lens is jó, asszem írásvetítőkben is olyanok vannak. Csak állítólag azért jobbak a tripletek, mert hogy azok minden részükön éles képet adnak, míg a kétlencsés optika ebből a szempontból kényesebb. 3 USD+postaköltség, hát próbáld ki, nem vesztesz sokat... Az 1000 mm fókusztávú lencséhez milyen fresnelt fogsz használni? Mert így ez a projódoboz nem lesz ám kicsi. Láttam valahol allinboxon 600 mm-es fresnellel készült 600as objektíves projót, hát nem kicsi dobozos gép.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
afterburner_ #2301 üzenetére
Köszi, igen!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
afterburner_ #2299 üzenetére
Reménykedtem, hogy az offtopic funkcióval csak nem ugat le senki, de azért hálás vagyok a segítségért.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv!
Nem tudja valaki, hogy kell prohardveren jelszót módosítani? Mert nem találom sehol és amit kaptam regeléskor azt fejből sosem tudom beírni, kihullik tőle a hajam.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok!
Találtam 1-2 hazai céget is, akik gőzölnek fémréteget bármire, így űveglapra is. Esetleg ha valakinek szüksége van optikai tükörre egyedi méretben, akkor no problem. Ezek a tükrök elkészültük után nem moshatóak, aluréteg van rájuk gőzölve, szóval max száraz igen puha ecsettel lehet őket portalanítani. [link]
A másik cégnek nincsen weblapja, helyileg déldunántúlon van Nagyatádtól nem messze. Ha kell bővebb infó, akkor toljatok egy privit.
Üdv,
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv mindenki!
Most jöttek meg a cuccaim a Diy-beamertől és csak mondani szeretném, hogy igen jó minőségű cuccaik vannak és tök korrektek voltak. Ez egy osztrák webshop, 12 júró a szállítás, lehet banki átutalással is fizetni és izzoteknél olcsóbb is meg gyorsabb is. Egy bibi volt velük: nem tartanak optikai tükröt, de hát ez van.
[link]
Üdv,
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #2196 üzenetére
A LED-es mondatodat meg tudom erősíteni. Abból a 255.000 mcd-ből ha a harmada világít a falon... Ja és úgy, hogy nincs antiglare az LCD-n... Én most a diy-beamertől rendeltem egy csomó dolgot, elvileg az ő fresneleik is egy fokkal jobbak a 0,5-ösöknél ezek 0,3-asok. Eddigi legjobb Fresneleket, amit neten felleltem valóban a 3DLens forgalmazza. Azok asszem 0,2-esek?
-
ZimmerZoom
csendes tag
Nem tudom, hogy az új TV-k és a BlueRay hogy viszonyulnak egymáshoz, de rakj elém 10 lcd monitort, állíts néhányat 60hz-re és én megmondom melyik fut 60hz-en. Ez a vibrálást ne úgy képzeld el, hogy hű de észrevehető... Én mégis látom, hogy melyik melyik. Jelsűrűséget az lcd monitor is kap, hiába nem crt, abból gazdálkodik, amit a videókaritól kap és ha ez alacsony érték, nem tehetek róla, én meglátom... Lehet a baj velem van és nem az lcd moncsikkal
-
ZimmerZoom
csendes tag
Szia!
Már korábban is elhangzott itt a fórumon, hogy a 25 ms-os monitorokból még bőven lehet projót csinálni. Filmnézésre tökéletesek, viszont fps játékokat, meg gyorsan pörgős játékokat nem olyan kellemes ezeken nézni. Próbáld ki a monitort még egyben, és ha rendeltetésszerű használat közben sem tapasztalsz utánhúzást, akkor az vetítés közben sem fog eltérő eredményt produkálni. Szóval ha tényleg mozizni szeretnél rajta, akkor nyugodtan építsd meg a 25ms-os moncsiból, ha játékokhoz kellene, akkor célszerű gyorsabb válaszidejű moncsi után nézni. Mindegyik esetben legyen a kontraszt nagyobb, mint 300:1, mert az hurka. Bár Allinbox-on láttam 250:1-es nec moncsiból épített projót, és ahhoz képest nem is volt az olyan rosz.
Inkább amit én vettem észre az az érdekes. Ha DVI-csatlakozós monitorokat nézzük, akkor ugye a monitor elektronikája megkülönböztet analóg és digitális jelet, ahol a "Scanning Frequency" Vertikális és Horizontális értékei a digitálisnál alacsonyabbak, mint analóg üzemmódban. Nem tudom, hogy megéri -e DVI-ben használni a moncsit, mert ott a frissítési értékek papír szerint kisebbek, magyarul "vibrálósabbak", mint analóg üzemmódban. Amúgy az én moncsim kotta ilyen, mint a tied. "15, 25ms, 1024x768, FFC kábel hosszabbítást igényel és 450:1 kontrasztja van, DVI csati is van rajt, de lehet sosem fogom használni. Analógban 75Hz-en megy, DVI-n ez már kevesebb, és mivel analóg módban látom a 60 Hz-et vibrálni, félek, hogy a gyártó által megadott 59-71 Hz-et is meg fogom rajt látni digitális üzemmódban... Persze ez moncsifüggő, de ennek nézz utána te is, hogy a tiednek milyen értékei vannak. Remélem tudtam segíteni. -
ZimmerZoom
csendes tag
Srácok!
Létezik belföldi cég, ahonnan lehet szerezni felül foncsorozott tükröt? Esetleg valami online shop is szóba jöhet...
Köszi!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #2128 üzenetére
Próbálgatom is. Előtte egy másikfélét "használtam" (mondjuk inkább ismertem), de ez sokkal jobb. Még1x köszi a linket.
Igazából, ahogy Csapos mondta, ha mozgathatóra építem meg az alkatrészeket, akkor nem muszáj Varitripletre hajtanom, mert hogy az csak egy kényelmi szempont. Csak én olyan furfangos dobozt szeretnék csinálni neki, amiben van egy optikai tükör is, és így sokat bonyolódna az egész számítás és talán ezért is kényelmesebb lenne egy Varitriplet. Mivel nem akarok 8 helyről rendelni, és Brendáék rám se bagóznak, lehet hogy így a LumenLabos stuff lesz a befutó. Csak nem tom honnan a bánatból szerzek optikai tükrőt...
-
ZimmerZoom
csendes tag
Polszki, nem vagy gyenge, kész raktárad van.
Csapos: Csak mert az itt közzétett képek közül a te vetített képedet találtam a legszebbnek és gondoltam köze van hozzá a Fresnelnek, de ha sima írásvetítős Fresnellel hoztad ki azt a tuti képet, akkor lehet, hogy én is megelékszem a 0,5mm-es Fresnellel. Most igazából ezen vacilálok.
Szerintetek az a lumenlabos 15" optika kit jófajta? (amit belinkeltem) Már úgy az értékek alapján. Igazából Triplet, csak nem állítható Triplet, passzolnak a fókuszos cuccok egymáshoz? Sajnos ehhez nem nagyon értek, ezért kellene némi tanács.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
mate8613 #2122 üzenetére
Hát azóta, hogy Brendának feltettem a kérdést, hogy az a 79 dolcsi alles zusammen vagy csak a postaköltség, nem kaptam választ. Nem tudom, valahogy nem egy bizalomgerjesztő cég, pedig pl egy izzoteknél 50%-kal olcsóbbak. Most ezt nézegetem: [link]
Ennél is és a Brendás cégnél is 0,5 mm barázdasűrűségű fresnelek vannak, de ez utóbbinál legalább külön-külön fresneleket tartalmaz a csomag, amiket nem kell vagdalni, és nem csapják le a sarkait az lcd-nek. Hátrány, hogy a Triplet nem VariTriplet...Csapos, Polszki, ti milyen fresneleket használtatok? 0,5-öset? Szerintetek, amit beböktem linket azzal mi jönne ki? Fresnel és lencse területén komoly hiányosságaim vannak. Előre köszi a segítséget!
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
mate8613 #2060 üzenetére
Hali. Hát én felvettem velük a kapcsolatot és kérdezgettem. Nem lenne rosz beszerzőhely, mert szinte mindent megkapsz optika terén és mindezt egy helyről. Gondolnád, hogy így spórolsz egy picit a postaköltségen, hogy nem mindent külön külön helyről rendelsz meg. De a válaszukban azt írták, hogy 79 dolcsi a szállítás... Összeválogattam 3 terméket 46 dolcsiért, és most nem bírom eldönteni, hogy a 79 dolcsi az szumma annyi cuccokkal együtt, vagy külön 79 dolcsi a szállítás. Ebben az esetben többe kerül a hús, mint az egész adag leves és felejtős szerintem a cég... Most írtam nekik egy új emilt, hogy pontosítsanak, hát kiváncsi leszek, majd szólok, ha válaszoltak.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv!
Kellene egy kis help. Fresnel esetében a Groove pitch a barázdasűrüséget jelenti nem a barázda magasságot ugye? Mert kiváncsi lennék, hogy egy 0,5-ös vagy esetleg egy 0,2-es Groove pitch mit eredményezne működés közben. Így magamtól józan paraszti ésszel a 0,2-est gondolom jobbnak, mert hogy annak akkor jobb a felbontása és kevésbé tűnnek fel a ricnik, mivel kisebbek és sűrűbben vannak. Vélemény?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
mallory303 #2104 üzenetére
Szia!
Nem olvastam vissza, szóval bocs, ha olyat kérdezek, amiről már volt korábban szó. Fényerőt tuningolni 2 féle módon próbálnék meg. Beiktatnék egy kondenzorlencsét (Gondolom refi már van az izzód mögött), és eltávolítanám az antiglare réteget az lcd-ről. Ha ezeken már túl vagy akkor bocs. 20k lumennek röhögve át kéne világítani. Szóval valami ott vagy nagyon sötétít vagy nem annyit tud az izzó, ami rá van írva, esetleg valamiért nem adja le a névértékét. Fresnelek jó irányba vannak állítva? A ricnik az lcd felé álljanak!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
ambruszka #2076 üzenetére
Szia!
Ha még nem ismered ezt az oldalt, akkor nagyon ajánlom, én is innen okosodom:
[link]
[link]Nem kell tudni franciául, a képek magukért beszélnek. Szerintem mielőtt hipphopp belekezdenél, kicsit szimatolj körbe, hogy elviekben vágd a témát és utána ess neki.
Azt tudom, hogy a monitorválasztásnál a nyákkábeles (FFC) monitorok nem feltétlenül jelentenek húdenagy akadályt, hiszen az e-bay dugig van FFC mazzagokkal. Ez akkor számít, ha szétkapod a moncsit és nem tudod kihajtogatni a paneljeit az útból, hogy ugye egyáltalán át tudd világítani az lcd-t. Ilyenkor a gyári FFC-t ki kell cserélni hosszabbra. Egy kis szemléltetés: [link]
Illetve egy kép, miként műxik:
Cumi akkor van ha ez a mazzag nem csatlakozós, hanem forrasztott. De ez ritkán fordul elő.Ha szétkaptad a moncsit, és kell hoszabb mazzag, azt lehet találni e-bayen vagy valami műszerésznek szólsz, hogy szerezzen. A többi meg már optika... Egyedül csak a moncsiszétszedés és az antiglare fólia eltávolítása sziszifuszi munka, de nem vészes.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
ambruszka #2055 üzenetére
Az írásvetítős téma is működőképes, de minimum egy fémhalogén (HQI) fényszettet rakjál bele az eredeti izzó helyére, mivel az irdatlan hőt és infrahullámokat termel, ami anyagában melegít és gyilkolja az lcd panelt, hiába hűtöd. Persze egy pici hűtés így is fog kelleni neki, de a fémhalogén ezerszer jobb, hidd el. De ha minőséget akarsz, akkor ezt megtoldod egy Triplet vetítőlencsével, mert az írásvetítő lencséje nem olyan jó. Ennyi erőből szétkapod az egészet és csinálsz neki valami pofás dobozt és már kész is vagy.
Árak: (sacc/kb)
Fémhalogén szett: max 15k, de lehet Ödön olcsóbban összehoz neked egyet
A hajhullatós része itt kezdődik:
Tripletet neten láttam 40 dolcsi körül, ezt úgy kell megrendelned., ha mákod van kapsz belföldön is. Ha van már írásvetítőd, akkor Fresnel lencséd is van. Ami egy 15 colos panel sarkait nem képes lefedni, szóval vagy képet zsuorítasz vetítés közben, vagy simán kapásból normális Fresnelt veszel, amire ugyanazok a szabályok vonatkoznak mint a Tripletre (netes guberálás, feltehetően csak külföldről tudsz rendelni). Vagy kisebb lcd-t vetítesz át.
Az izzó mögé egy félgömb alakú reflektor, vagy egy u alakú vastag, fényes fémlap, valamint az izzó elé egy kondenzorlencse, ez utóbbi opcionális, de szerintem hasznos. Itt egy osztrák shop. Nézd meg az árakat: [link]Szóval vagy ilyet csinálsz, vagy egy olyat ami egy fémhalogénes írásvetítőből átbarkácsolt műszer.
-
ZimmerZoom
csendes tag
A 450-es kontraszt már simán jó. Ráadásul ahhoz tökéletesen passzol egy 250W-os fémhalogén. 300 alattiból ne nagyon készíts projit, de láttam képeket 250-es monitorból készült vetített képekről, és némelyik ahhoz képest egész jó volt. Építettek már többen is, ezen a fórumon is, allinboxon is (meg biztos máshol is) 25 ms-os moncsiból projit, és nem tapasztaltak utánhúzást. Szóval akkor a 16 ms-os is tökéletes vetítéshez. Valójában ha neked monitorként megfelelt már a monitor, akkor azzal vetíteni is lehet. 25 ms-nál lassabb monitorból viszont tényleg nem érdemes már próbálkozni. Pl. egy régebbi 40 ms-ból tuti nem csinálnék, de a 25 ms még totál belefér. Egy jó 15 colos moncsi 10-15 körül mozog és hogy FFC problémás -e vagy sem, szinte az is lényegtelen, mert pl. Ebay-ről rendelhetők FFC kiegészítők 10 dolcsiért. Ezt a linket már biztos ismered: [link]
És ha FFC YES -es is a kiszemelt monitorod se ess kétségbe, sokszor egyszerű megoldani a problémáját, ráadásul sokan az ilyen FFC problémás moncsikat meg sem veszik, mert hogy csak a nyüg van velük, holott lehet, hogy egész jó tulajdonságokkal bíró monitort hagynak meg neked vaterán, vagy akárhol.Ami hót súlyos, hogy szinte mindenki, aki ilyen moncsikra licitál, annak projektoros tervei vannak vele az szent.
A sok tag nyálcsorgatva licitál
Ja, ami még nem mindegy, az a pixelméret. A TCO'03-as minősétésű monitorokból már nyugodtan lehet szemezgetni.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Szia. Hát csak ez: [link]
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok srácok! (ill. csajok, ha egyáltalán mozgat ez a téma csajokat is)
Vagy november óta nem jártam errefelé, sőt miután elkészítettem a miniprojimat: [link] (biztos emlékeztek), az akkoriban éppen nyakambaszakadó munkanélküliség "áldásos" anyagi hatásai miatt jegelni kényszerültem 15"-os projektemet. Nos azóta van melóm és végre újra neki tudok állni a stuffnak.
Még régen vettem vaterán egy kondenzor lencsét, csak amikor megjött, nézem, hogy elég sok légzárvány van az öntött üvegben. El kezdtem azon agyalni, hogy mi lesz, ha majd ki lesz téve 300 foknak, nem fog szétpattanni? Ebben kérnék valami szaktanácsadást, ill. hogy egy 15"-ból épített projiba nem lesz túl nagy egy 15,5 cm átmérőjű kondenzorlencse? Mert ugye ez akkora. Sima villanykörtével próbáltam a kondenzort, hát valami brutálisan koncentrálja a fényt! Viszont remélem, hogy a vetített képen nem lesznek majd kivehetők a kondenzor lencsében található apró buborékok által a falon látható picit sötétebb kis pontok, amik ennél a villanykörtés tesztnél derültek ki. Mert ha igen akkor új kondenzort kell vennem, de már lehet azért is újat kell vennem, ha kiderül, hogy az simán túl nagy a gépezetbe.
Találtam egy moncsit is, ami a szerint az lcd adatbázis szerint felejtős, mert hogy nem lehet kihajtogatni, de gondos munkával meg kiterjesztő nyákzsinórral mindent el lehet érni, szóval bepróbálom, lesz ami lesz, max visszaépítem monitornak.
Hogy Fresnelt honnan a túróból fogok szerezni az még kérdéses, mert mindenhol azzal a gázos felgyújtom a hajamat paypallal kell fizetni. Ráadásul saroklevágásos fresnel nálam szóba se jöhet.
Na szóval ismét itt vagyok és figyelem mi zajlik errefelé, és hogy kölcsönös hasznos tanácsokkal tudunk majd egymásnak szolgálni.
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
Gabohun #1690 üzenetére
"KÉRDÉS! A matt fekete doboz nem nyeli el az ide oda cikázó fény nyalábokat?"
Dehogynem! Pont ez a lényeg. A hulladékfény mindenképpen ront a vetített képen. Persze ez dobozfüggő. Ha a fény csak az LCD-n megy át, sehol amellett, akkor nem kell ezzel törődnöd, ellenkező esetben minden reflektáló (fényes felületű) tárgyról kalandos utakra keveredhetnek a nyalábok és ennek a sötét matt felület tud a leghamarabb végetvetni. Nos a legjobb kondenzor sem ér semmit, ha teljes felülete nem kap koncentrált fényt, amit egy jó foncsorral lehet elérni. Szerintem mindenképpen kísérletezz egy jó foncsor és kondenzor párossal, annyi ember allinboxon nem tévedhet
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
Gabohun #1665 üzenetére
Szia Gabo!
Ugyan a nagy projimat még én is csak tervezgetem, de ötletem azért lenne, hogy hogyan lehetne segíteni a te projidon. Ha ezek közül bármelyik lépésen is túlvagy, akkor vedd úgy, hogy nem is szóltam. Na, egy 400W-os HQI-nak azért tisztességes fényt kellene produkálnia, és szerintem ezt meg is teszi, csak menet közben annak java elvész. Már mindjárt az elején. Az a kis foncsor lehetne íveltebb is, és ezzel egyidejűleg beépíthetnél egy kondenzor lencsét az izzószál elé. Nekem van egy hatalmas kondenzorom (nem eladó) és egy sima villanykörte fényét úgy összegyűjti, hogy még! El se hittem, amig saját szememmel nem láttam! Majd, bár lehet, hogy ezen már túlvagy, le kellene szedni az AntiGlare réteget. Minél nagyobb átmérőjű optikával kísérletezz, hiszen minnél nagyobb az átmérő, annál több fényt tud átengedni, persze ehhez igazodnia kell a 2-es számú fresnel gyújtótávolságának is. Végül, és ezt írta más is, minden jellegű hulladékfényt zárj el a doboz optikás részében. Fújd ki matt feketével a doboz belsejét, de legalább az optikás oldalát. Remélem, hogy mondtam valami újat és segíthettem munkádat.
A fresnel annyi hőtől nem kampecolhatna be elvileg, hiszen a kezedet is ott bírod tartani hosszú időn keresztül, írtad. Esetleg kosz, vagy zsír barnulhat oda, bár ahhoz is több hő kellene és attól már belágyulna a fresnel is... A biztonság kedvéért mérd le valami hőmérővel, hogy minek van kitéve.
Üdv!
ZZ -
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok!
LCD szakértők segítségét kérném. Jó e projektorozni egy 300:1 kontraszt arányos 25 milisec-es monitor? Mire lehet számítani egy ilyen lcd-től?
Köszi majd a válaszokat!
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
Szia Pinpa!
Az a 8 centis homorú-domború vetítőlencse nem vált be hogy írásvetítő lencsére cserélted? Nincs bajom az írásvetítőlencsékkel de egy Triplet azért sokkal jobb optika. Próbálj meg szerezni egy másik optikát és azzal tesztelni. A fresnel az izzó és az lcd közt van szóval az nem okozhatja a hibát, hiszen a fény beesési szöge merőleges az lcd-re, így annak még ha rajta is lenne az antiglare sem szabadna homályosodnia max csak sötétítene. A Fresnel a ricnis felével nézzen az lcd felé, és sima oldala a lámpa felé legyen. A fresnelt ne rongygyal pucold ha poros inkább egy használatlan ecsettel, mert hamar el lehet koptatni a frsnelt és azt a fénytörési mutatók megsínylik. A monitor nem menthető?
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
Én ha vetítőfelületet barkácsolnék magamnak, akkor fognék egy nagyon vékony farost lemezt a kellő méretben, lefújatnám szórópisztollyal hó fehérre és mig friss a festés leszórnám olyan porral, amit a narancssárga skacok használnak az úttesten zebrákon csíkokon stb. Olyan port kell szerezni végülis és kész. Ez az én ötletem, lehet hogy hülyeség de egy próbát megérne. Vélemény?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
mrkatona #1564 üzenetére
Hali, másik fórumon már válaszoltam erre a kérdésre, és fentartásokkal igazat is adtam neked. Természetesen egy élvezhető minőségű kivetítéshez komolyabb cucc kell. Amit én első projectemnek csináltam, az egy olcsó megoldást hozott fel, amit tök feeling volt összerakni, nem mintha egy nagyot nem lenne az, de itt a lényeg az ár volt. 10-15 ből megálltam, ebből 5ezer volt a weller páka, amit majd máshoz is fogok tudni használni
Még nagyon régen elhatároztam, kb 2 éve volt a sat-1-en egy műsor ahol anno még ilyeneket csináltak a germánok és Volksbeamernek hívták őket. Röhejes áron egy jópofa cuccot lehet összerakni. 10 ezerért még normális fresneleket sem lehet kapni egy 15"os projecthez, nemhogy a többi cuccot. Pedig most ez fog jönni, lassacskán előkészítem 15"os projektemet, és bízom a segítségetekben ha majd elakadnék valahol!
ZZ
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
domi007 #1553 üzenetére
Hali!
Volt egy ATX tápom, egy jófajta diavetítő optikám, ezeken spórolhattam. A többi netes megrendelés, teszvesz, vatera stb... Meséltem a tervemről egy kedves asztalos haveromnak is, és miután kimértem a témát, ő kivagdosta nekem a falemezeket. Aztán a sok fúrásfaragás, ragasztás után finombeállítgatások stb... Ugye hozott anyagból lehet dolgozni, és sajnos nem sikerült 1,8-asnál nagyobb kijelzőt szereznem aminek lett volna videó bemenete. Meg ezek a diavetítő optikák nem is jók sokkal nagyobb kijelzőkhöz, pedig ez egy picit nagyobb optika. Szóval tudom hogy pixeles, de ott vannak pl a casio tv-k azok fele ennyi képponttal rendelkeznek, sokak mégis ilyenekből csinálnak Volksbeamert. Szóval ez a kisTV még mindig viszi (kizárólag a kategóriában) a prímet. Főleg amennyiért meg tudtam venni...
Egy ATX táp meg nem nehéz, sőt nem is árt ha van a készüléknek egy kicsi súlya, különben nagyon könnyű lenne.
Szóval megpróbáltam nem összedönteni a gépet, de hát a Volksbeamer kategóriában vannak határok, amiket tudtam már azelőtt, hogy belefogtam volna az egészbe. Occsó legyen és ahhoz képest jó is. Az egésznek az a lényege, hogy minden összetevő kb egy szinten legyen, különben csak pénzt dobunk ki rá. Ajánlották nekem itt a Xenont is most olvastam, de most tegyek ebbe a nograde-s dologba egy 20.000 -es lámpát?
Ugyanmár. És akkor még keveset mondtam. Ez a készülék így buli, ahogy van. Ha meg nagyot építenék, akkor Csapos gépe a mérce.
És az zihher, abban a kategóriában egészen más érvek lesznek a mérvadók. Lesz fölös lóvém tuti belefogok. Idő kérdése.
-
ZimmerZoom
csendes tag
MOD-ba már megint nem fértem bele bocs. A LED-es térköz orvosolható. Az LCD fényáteresztő képessége sajnos nem. És ezen tuti nem volt AG sem -ekkorára csak nem tesznek
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1543 üzenetére
Részben. Két dolog van, ami miatt fényveszteség lép fel. Az egyik maga az lcd panel, a másik meg amit már felvázoltam a LED-es megvilágítással kapcsolatban, hogy ezek az előrelyuggatott nyáklemezek lyukai hüle távolságokra helyezkednek el egymástól. Vagy egymásra nyomorítom a ledeket aztán mindegyik csálén állna, vagy így, ahogy a képen is látszik ritkábban szedve, de akkor meg az a baj. De még mindig az utóbbi választás a jobb. Legjobb az lenne persze, hogy ha HankyP. javaslatával élnék, miszerint egy plexilemezbe lézerrel műttetnék lyukakat és a led lábakra forrasztanék direktbe. Van is ismerősöm a környéken, vízsugárral vág fémbe mindenfélét, olyan mint egy plotter csak fémlemezzel. Fémből ráadásul még jobb is lenne, mert hőt tudna elvezetni. Szóval lesz még egy upgrade olyanra, aztán valamivel jobb lesz a gép, hiszen akkor meg tudnám azt csinálni, hogy a ledek torlódásmentesen, de mégis ütközésig egymáshoz érjenek, ezáltal csökkentve a sötétebb részeket. Amit fresnelnek használtam, meg szinte nem is von le a fényből, előtte kipróbáltam és sokkal homogénebbé teszi az amúgy ledes körkörösen erős fényt. Összességében nem vesztek sok fényt. Amit vesztek azt a ledek egymástól való távolságának köszönhetem. Még szerzek egy írásvetítővásznat és sokkal jobb lesz, mint a matt fehér fal. Összehasonlítgatva a többi ekkora projival ez még mindig simán jó lett, halogén vagy fémhalogén ekkora méretnél szóba se jöhetett, spontán öngyulladt volna a cucc
A Ledek sajátossága hogy hideg a fényük. Nekem is jobban tetszene egy melegebb árnyalat, de hát ez van, ilyen ledeket tudtam szerezni. Olcsó és fényes. Meg 10-15k-ból kijöttem szumma.
-
ZimmerZoom
csendes tag
(MOD-ba már nem fért)
Ez amúgy a totál 1. gépezetem, szóval ha valami nem faja rajta, jöhet a jószándékú kritika is, szívesen fogadom!
-
ZimmerZoom
csendes tag
Hali all!
Nagy társaival ugyan nem versenyképes, de a maga kategóriájában helyét megálló miniprojimat megcsodálhatjátok az alábbi linken, mint ígértem: [link]
Asszem egyben ez az eddigi legkisebb lcd-s proji a 2007es AllinBox-on. Volksbeamer powaaa!
-
ZimmerZoom
csendes tag
Srácok, lehet ez majdnem offtopic lesz, de ha van egy lcd kistv-m, aminek nincs videóbemenete csak antenna, arra lehet valahogy berhelni AV-in-t?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
hankpoke #1477 üzenetére
Az előtétellenállásos bohóckodás nekem 20 lednél még nem volt bohóckodás. Felette meg nem is ledeznék, még power ledekkel sem, bikoz azok drágák, persze ha csak nagy projit építene az ember. Szóval vagy marad ez a típusú "occsó" led, vagy a fémhalogén nagyprojiba -egyelőre. Egy power led igaz brutálabb, de mennyivel drágább is már. Sirály sirályul elmagyarázta a logikát és hát osztom is azt. Kiváncsi lennék egyébként h. be lehet valamilyen műszerrel mérni a fényerőt, hogy 1 db ilyen 10mm-es 5 chipes 100mA-s 255.000 mcd-s led valóban mit tud. Mondtad, hogy sántít nála valami és hát az emberek tudatlanságára alapozva valóban sokak eladnak nagyobb névértékű dolgokat is, de ez másra is igaz, nem csak ezekre a ledekre, ha ezek is valóban kevesebbet tudnának, mint ami "rájuk van írva".
Más: Sirály: 100 led baromi kevés lesz! És kapcsiból duplaemeletes kéne neked is, mert ha már nagylcd-s projit csinálsz és ragaszkodsz a LED-es megoldáshoz, akkor az már ne legyen -szép szóval- összeközösülve... Egy 7"os témához használt egy srác közel 500 darabot, hogy tényleg jó legyen a fény. Az tudod mekkora fogyasztás? Ezt én a helyedben még jól átgondolnám! 100 led egy nagy panelhez az ég világon semmit nem fog érni! Ismerem ezeket a ledeket, ebből sok kéne, hogy látványos eredményt hozzon.
Kis személyes tapasztalat: az előrelyuggatott nyáklemezen 20 db led beforrasztása ugyan nem okozott problémát, de egyszer elb@ltáztam és a weller felszedte a rezet a nyákról és ezért, hogy a led azért stabilan bennt legyen a helyén, átforraszthattam majdnem a felét, ami már jól bennt volt a helyén. Csak azért az egy elszúrt forrasztás miatt...
Csöppet sem vagyok perfekcionista. Most képzeld el ezt akár 250 lednél... Ja, és hogy azok mind ugyanoda "nézzenek......." :S Mellesleg ezek az előrelyuggatott nyákok... Kicsit adhatná úgy magát a dolog, hogy ezek a ledek jobban egymáshoz közelebb telepíthetőek lennének, erre neszeneked vagy túl közel rakod és összevissza torlódnak ezzel legyilkolva a normális fókuszt, vagy pedig messzebb rakva 1 likkal, akkor meg enyhén távol vannak egymástól már... Körkérdés: Vannak előrelyuggatott nyáklapok másmilyen lyuktávolságokkal is?(Bocsi, kihoztátok belőlem a szófoshást
)
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #1455 üzenetére
Ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de nem sok időm volt gép elé ülni, eddig. Maguk a LED-ek alig melegszenek, persze ez köszönhető a 2W-os előtétellenállásoknak is, azok eszik meg a hő nagy részét. Az egész fényegységet amúgy venti hűti, pont most dolgozok ki egy csendesebb de még effektív hűtési eljárást. Azért filmezés közben nekem ne surrogjon semmi.
Épp azon vagyok túl, hogy kicseréltem az előtétellenállásokat 6 ohm-al gyengébbre, mivel utólagos mérések szerint nem kaptak elég feszkót a LED-ek. Így megkapták a 3,2 voltot túlhajtva sincsenek. A napokban fullosan kész lesz a proji, már csak design-beli dolgok módosulnak. Ha mindennel megleszek, jönnek a képek.
Üdv:
Zumi -
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #1423 üzenetére
Hány colos lcd-hez is szeretnéd használni őket?
Amúgy 100mA-t vesznek fel, ha nem kapják meg akkor mitsem ér az egész. Ugye ezek 10mm-es átmérővel bírnak, és pont emiatt valahol van hátulütőjük is. Képzelj el 4et nényzetformációba rendezve. Még ha egymáshoz is érnek nagy köztük a "lyuk" ami nem sugároz fényt. Ezért csinált az a srác is amit belinkeltem duplaemeletes témát. Ebből a ledből a duplaemelet felejtős, mert nem olyan hosszú a lába, hogy a felső soré is leérjen a nyákra. Ha 7 és 17 col között tervezel projectort építeni, szerintem felejtsd is el egyből a ledes megoldást. Nagy barátja és támogatója vagyok én is a ledeknek, de nagyobb dimenziókban ezek még nem olyan jók, hogy szórakoztató képet adjanak. Jó, a link amit adtam annak igen jó képe van de mibe kerülhetett annyi led... Meg azok nem 10mmesek szerintem, hanem kisebbek és ezért talán jobbak is. Én is sokat filóztam ezen, és arra jutottam hogy miniprojihoz a led 1. osztályú, mert abba egy fémhalogén kiégetne mindent, meg a sok cullangja el fe férne a dobozban rendesen vagy mekkora doboz kéne már neki...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
sirály12 #1420 üzenetére
Szia!
Akkor szép sorjában. Ha nagykijelzős projit szeretnél készíteni én a ledes megoldást abszolúte nem ajánlom! Sokkal több kellene, mint 100 db! Ráadásul nem kicsi türelemjáték beforrasztani őket az előrelyuggatott nyáklemezbe úgy, hogy mindegyik egzagt ugyanoda nézzen. 6000mcd az hihhhetetlenül kevés!!!! És akkor még nem is beszéltünk a homogén fény problémájáról, hiszen a sok kis led körkörösen adja a fényt és nem szép látvány, hacsak te sem szeretnél 2 emeletes ledcsodát építeni, mint ez a srác itt: [link] Ja és ő a 7"-os kijelzőhöz használt 473 db-ot.... Én az előtétellenállásos változatot ismerem, ugyan esett itt szó, kicsit feljebb egy másik ledmeghajtásos változatról, én ahhoz sajna nem értek. De ha 200 ledre itt 200 x 2W -os előtétellenállást számolnánk, akkor hirtelen feje tetejére állna a gazdaságossági mutató. Sőt már azért is, mert egy 250W-os fémhalogén (HQI) lámpa brutálisan erősebb fénnyel világítana neked a falra, mint akár az általam használt 255000 mcd -s LED-jeim. A ledek élettartama 50.000 óra körül mocorog. Én a Teszveszen szereztem be 200.- /db áron. 10mm-es 255000 mcd brutálfényű led vagy mi
Na szóval én már egy 5" os kijelzőnél is inkább fémhalogént használnák, alatta LED-eset.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Értem szóval a lumen inkább egy egyetemleges mértékegység. Nem magát a fény erejét méri, hanem a bevilágított felületet is. Ez érthető és köszi az info-t!
Ami az előtétellenllásokat illeti 2 wattosak nem 20. 20 db-ot használok én, az akkor össz 40w. Ezt a megoldást kizárólag ilyen miniprojinál használnám, használom. Ha majd egyszer lesz lóvém és megépítek egy nagyot 15"-al akkor abba fémhalogén kerül, az szent. Köszi a linket amúgy! Nekem van itt a városban egy ismerősöm, nyugdíjas elektroműszerész az illető, sokoltól paksig mindent megszerel, ő mondta, h. ez a legeygszerűbb módja, ekkora mértékben nem érdemes cicózni. Sorba vannak kötve, másik lábuk elé meg mindegyik megkapta az előtétellenállást. De frenkón ki lett neki számolva mekkorát kapjanak, hogy meg is kapják azt a feszkót és áramerősséget is. Inkább arralennék kiváncsi, hogy az az allinboxos link amit adtam, hogy annak a gyereknek mennyit zabál a projectora, mert az ok, a vetített képével nincsen gáz.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1402 üzenetére
Elmentettem a linket amit adtál, de akkor nem tudom, hogy miért raknak a webre rossz adatokkal számoló váltót... (ha tényleg az)
A lap szerint, amit adtál 255000 mcd és 30 fokos szögből ez kiszámol 54.594 lument.
Kérdésem a köv: ez 54ezer594 vagy 54egész594? Mert nem mind1. Különben amit nagyon nem vágok az az, hogy a lument miért befolyásolja a fénynek a terjedési szöge. Mert ha beírok hasamra csapva 20 fokot ugyanezzel az mcd-vel, akkor már fullon más jön ki. Ez marhaság. Fényerő csak a fényben mérhető. Ha nagyobb a szöge elvileg többfelé oszlana a fény, tehát gyengülne, erre a 30 fokos szöggel számolt lumen mégis csak nagyobb. Nem tudom nem tanultam én ilyen dolgokról, ezt csak a puszta paraszti logika mondatja velem. De ha valaki elmagyarázza, szívesen figyelnék rá.Teszemazt 20 db lednél meg az előtétellenállás ha mindegyik fogyaszt 2 w-ot is az 40w az még mindig nevetséges... Valaki itt azon filózott nemrég hogy csak 150w-os fémhalogént szeretne a diy-ébe rakni, villanyszámlára hivatkozva... Ezen asszem Ödönünk ki is akadt, meg én is, hiszen ne az a 100won múljon már. Valakinél egész nyáron megy a 3,5 kw-os klíma meg egy hajszárító is 1800w és akkor még nem beszéltünk a hűtőkről, a sima villanykörtékről, stb... Szóval 100w-okon nem múlik semmi, így szerintem ilyen kicsi mennyiségben az előtétellenállásokon sem fog múlni semmi, főleg hogy nem a nap 24 órájában filmezik az ember, meg nem is minden nap...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
hankpoke #1399 üzenetére
Ja és 30 fokos az optikája! Inkább ami a gáz és nehezen kiküszöbölhető a ledes megvilágítással az az, hogy nehéz homogén fényt adni a panelnek. Ugye a megadott fokban erősen világítanak a ledek, de ha sok ledet ha egymás mellé telepítek is lesznek a világított felületen sötétebb részek. Szerintem ez az egyetlen gáz a ledezéssel kapcsolatban. Ugyan vannak itt ilyen emeletes megoldások, de ennyiből inkább egy fémhalogént tolnék neki.
[link]De amig zsebtv-ből fabrikálok "Volksbeamert" addig szerintem ez a megoldás.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
hankpoke #1399 üzenetére
Szia!
Én ezzel igen meg vagyok elégedve, ennek előtétellenállás kellett, de ki lett neki számolva hogy hány voltról mekkorát adjak neki hogy megkapja a 100 ma-t. Fényereje jó, és maga a led olcsó. ha én azt a 255.000 mcd-t átszámolom lumenre meglepő az eredmény: 3205.35 lm
Itt egy jó kis mcd-lumen átszámoló: (ha bejön a lap, tekerj az aljára)
[link]Ez meg maga a LED speckója, amit használok. Ebből az árból olyat világít, mint a sicc.
Valszeg amit ajánlasz lehet, h. kraftosabb de mini diy-ezni megteszi ez is. Ja, meg occsóMeg egy 3x4 centis lcd panelhez nem kell olyan sok belőle.
[link]Nagyhoz meg kapcsiból fémhalogén a nyerő.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Igazából mrkatona-nak meg kovinak is szól, amit írok. Igen, ennek ez a neve kinnt. Viszont a mérvadó különbség azok között, meg az enyém között az az, hogy én dobozt csináltam neki és az enyém 0 hőt termel, mert 255.000 mcd-s ledeket használok. Aki diavetítőbe szeretne építgetni, annak a púpos lemezárugyáras nem lesz megfelelő! Akkor inkább már válasszon egy nagyobbat pl ilyet: http://www.vatera.hu/diavetito_barkacsolashoz_alkatresznek_40233092.html
Viszont a gyújtópontok távolságai miatt akkor kell bele 1-2 felülfoncsorozott tükör is. Ezért érdemes inkább egy dobozt csinálni neki. Valóban ki lehet hagyni 1-2 alkatrészt, amit a nagy DiY-ekből ismerünk, de én is már a 3. módosítást hajtom rajta végre, és most kerül bele egy általam csak minifresnelnek hívott lapnagyító a ledek és az lcd közé, hogy jobban oszlassa a ledek amúgy irányzott fényét, hogy telltebb, homogénebb legyen a fény. Egy ilyen proji lényege a kis méret, ezért ebbe az amúgy tökéletes fémhalogént nem tenném bele, mert az egyszerűen túl nagy, sok a cullangja, és hát azért olyan kicsi területen meg igen csak fűt a lámpa, szóval aki kicsit szeretne az inkább ledezzen. A felbontása. Nos igen. Nekem sikerült egy olyat szereznem, ami 61.600 pixellel bír ez ezen a területen egy erős közepes, a még megfizethető kategória. Vaterán írd be a keresőmezőbe hogy "casio tv", nos ezek nagyrésze ilyen méretű de fele ilyen felbontóképességű lcd-vel bír, mint amilyet nekem sikerült beszereznem! Csak szét kell szedni, átvilágítani és mehet a falra a lencsén keresztül. A kép nem nagyítható a végtelenségig, az említett felbontás miatt, és az enyém még olyan méter széles képnél simán élvezhető minőségű volt. Egy ilyen Casio-s cucc ennek soxor a fele, szóval az elképzelhető, hogy már élvezhetetlen lenne. Nekem kijött olyan 10-12 ezer körül, ugye attól függ, mennyiért sikerül megcsippantani a zsebtv-t. Egy db LED ára meg 200 Ft Teszveszen. (10mm átmérőjű led) Kell belőle kb 12-20 db, párhuzamba kötve és mindegyik elé legalább 2 w-os előtétellenállás! Jelenleg előtétellenállásokat cserélek nagyobb teljesítményűre de kisebb ellenállásúra és akkor még jobban fognak világítani a ledek. Az egészet egy ATX-es táp hajtja (dobozban) az 5 voltos körről. Ez esetben az előtétellenállás mértéke 15 ohm. 1 db ellenállás meg kerül 15-20 Ft-ba...Ha még van kérdés priviben szívesen segítek
-
ZimmerZoom
csendes tag
Sziasztok! Kissé én is belassítok a projecttel, mert suttyomban megszűnt a melóhelyem, oszt most rá kell ülni a lóvémra mig nem lesz másik... Szóval a Fresnel rendelés részemről későbbre helyeztetik, viszont ha tényleg lesznek itt nemesgázdrágulások, akkor lehet h. fémhalogén rendszert még időben venni fogok. Ödön, ez minket érint!
De majd emailben a többit. Közben fejlesztgetem a LED-es 1,8" -os miniprojimat, ha fullon kész lesz, akkor leközlöm itt képekkel meg mindennel, meg ötleteket is szívesen adok hozzá akik ilyen minitémára adnák a fejüket. Üdv!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
csapos2 #1333 üzenetére
Szerintem mind1, mig te is onnan rendelsz, mint mi, ugyanis a speckó árak 10 darabos tételtől indulnak. Így csak a hajóztatási költségen tudnánk spórolni, de az sem pite.
Polszki, tényleg vennéd a fáradságot és utána elpostolnád nekünk a cuccot? Le a kalappal, nem sok ilyen önzetlen és segítőkész emberrel találkoztam eddig. Nos ami engem illet, nekem 100% kell a cucc, várjuk meg a többieket, hogy mennyire komoly a szándék.
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1330 üzenetére
Nincs mit, ezt én is nemrégen olvastam valahol valami német DiY-es weblapon. A Kondenzor diletációjával kapcsolatos dolog csak az én sejtésem, lehet, hogy ezek speckó üvegből készülnek, aminek nincs hőtágulása, ezt nem vágom pontosan. WashWillah-al beszéltük, lehet rendelni kellene nekünk ilyen PayPal-os lótúróval 3dLens-ről. Milyen feltételekkel tudnál rendelni nekünk?
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1328 üzenetére
Egy szimpla kísérlettel elvégezhető az alkatrészek egymástól való távolságainak "kiszámítása".
-Végy egy Fresnel méretű kartonlapot és valahogy rögzítsd hogy mindenhogyan derékszögben legyen.
-Tesztfényforrásnak használj egy kisteljesítményű izzót (pl. zseblámpaizzó), ami nem olvasztja ki az agyad. Helyezd el ezt úgy, mintha a leendő fémhalogéned és Fresneled távolságát emulálná.
-Fogd a Kondenzorlencsét és tedd csutkára a zseblámpaizzóhoz, hogy érintse azt.
-Fény bekapcs, majd a kondenzorlencsét lassú mozgással távolítsad a fényforrástól egészen addig, míg a vetített fényköröd nem zsugorodik akkorára, hogy az már kevés lenne a kartonod teljes lefedésére. Ha ez a pont megvan akkor mozgassad a lencsét annyira vissza, hogy a karton csücskeit is érje a fény, ami áthalad a kondenzorlencsén. A lényeg az, hogy meg kell találni azt a legkoncentráltabb fénykört a kartotnon, ami mindenhol éri a kartont. Az sem jó, ha nagyon szétszórja a fényt a lencse, mert akkor elviszi a fényt sokfelé, míg a lényeg az, hogy minél koncentráltabb fény érje a majdani Fresnelt.
-Ha megvan a kísérlet, csak meg kell jegyezni a távolságokat.Görbe tükör, alias reflektor távolsága az izzószáltól:
Lényeg ugyanaz, mint az előbb, csak itt a kondenzorra kell koncentrálni a fényt. Kisteljesítményű izzóval tesztelj! Vannak azok a másfél voltos szarok, azok bőven megteszik, vagy valami autós izzókészletből kicsórsz addig egyet
Fresnel fókuszát nem változtatják meg ezeknek az alkatrészeknek az elhelyezkedése, viszont hogy mennyi fényt kap a Fresnel azt igen. És ez nagyban befolyásolja a vetített kép fényerejét is, szóval megéri rászánni az időt és elvecakolni vele, de max negyed óra alatt ki lehet tesztelgetni, hogy mi milyen távolságra kerüljön egymástól...
A kondenzort célszerű valami olyan foglalatba tenni, ami 1. szintén hőálló és 2. hagy némi mozgásteret (sacc 1mm-t) a lencsének, mivel a 300 fokban szerintem az üveg is tágulni próbálna (diletálna) és nem tenne jót neki, ha megszorulna, akár el is roppanhatna így.
-
ZimmerZoom
csendes tag
Na ha hazaérek bepróbálkozom a PayPal-al, mert Tripletet is kell rendelnem, azt meg valami német diy-shopból... Biztos boldogulok vele. Ez a fura felbontás nem tudom minek köszönhető, de ilyenekből az ember nem szívesen épít projektort, coz minőség...
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
polszki26 #1272 üzenetére
Ja, oks. Nem tudtam. Viszont PayPal-ból ki kell okosítanom magamat, mert Banki költségekért nem fogok + 30 dolcsit kifizetni. Ugye azért rá kell gyúrni a költséghatékonyságra is, különben "mindenki" gyári projival nyomná, akkor meg már nem lenne sok értelme az építgetésnek... Többen meg csak akkor érné meg rendelni, ha legalább 100akat vásárolnánk, lássuk be, ezt nem fogjuk összehozni (gyors és hülye ötlet volt tőlem, bocsi)... Hacsak valami vállalkozó lelkű nincs közöttünk... Lenne fölös pár misim tuti csinálnék egy magyar DiY shoppot
Amúgy vásárolt már itt valaki PayPal-al? Hogyatúróba műxik? Valaki osszon le priviben légyszi!!!
-
ZimmerZoom
csendes tag
válasz
csapos2 #1268 üzenetére
Hali! Köszi, ezt a lapot én is néztem, csak gondoltam usa... világ másik fele, aztán így elment tőle a kedvem, de akkor lehet mégis innen fogok rendelni. Hát kapcsiból feltűnik, hogy ezeket nem kell fűrészelgetni viszont darabra vannak és úgy kell beválasztani 2-t egymás mellé. 15"-hoz simán ezt választanám: f1: 320mm x 400mm #F220, f2: 320mm x 400mm #F330. Ezek a Fresnelek nem csak nagyobbak hanem jobb minőségűek is, csak gondolom a tengerentúli import igencsak megdrágítja őket...
Többen össze kéne állni és berendelni többet nem?
-
ZimmerZoom
csendes tag
Üdv mindenkinek! Allinbox fél éves szemezgetése után végre elkészítettem első projimat, igaz ezt még csak zsebTV-ből, egy viszonylag nagyobb diavetítő optikával, az egész egy 15x15x30-as dobozban. 255.000 candelás ledeket használtam 10mm-est (100ma) összesen 12 db-ot. Hogy kiküszöböljem a sötét réseket a LED-ek között egy tejszerű fóliát tettem az lcd-re, amely valamelyest homogenizálja a kapott fényt, mivel a ledek 30 fokos szögben világítanak és csúnya lenne a kapott kép. Kb tudtam mire számítsak, csakhogy full sötétségben használható a cucc, ráadásul a kis felbontás miatt teljes élességnél fellép a pixelháború tünete. Így elgondolkoztam azon, hogy mi lenne ha egy kisméretű kondenzor lencsét tennék be a ledek elé és kivenném az áttetsző fehéres fóliát, akkor a KisTV paneljén feljebb tudnám tekerni a kontrasztot, ezáltal a színek is erősödnének, valamint nem lenne olyan zavaró a pixelháló. Mit gondoltok? Vagy dobjam ki belőle a ledeket és tegyek bele 150w-os fémhalogént? Nem voltam biztos a dolgomban, ezért átengedtem Polszkinak Vaterán a kondenzorokat tükörrel
(Mellesleg sok sikert hozzájuk) Mihamarabb szeretném fixálni a projim, hogy belevághassak a 15 colos témába, de neten mindenhol a buta 310x310-es fresneleket lehet csak kapni a buta levágott sarkaikkal... :S Tippeket előre is köszönöm!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár HP Pro X360 11 G1 - Intel N4200 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W10 I Gari
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest