- Okosóra és okoskiegészítő topik
- iPhone topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- VoLTE/VoWiFi
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Google Pixel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
Új hozzászólás Aktív témák
-
_ZuPa_
csendes tag
el nem tudjátok képzelni hol jártam! Ausztriában, a Bartenbach Fénytechnikai Akadémián.Láttam egy powerledes panelt, amin gyakorlatilag nem volt ráöntött lencse, ellentétben minden egyes led körül egy durván 2 cm magas paraboloid tükör. Kaptam az alkalmon, hogy akkor ilyet hol lehet venni, el is raboltam a körbevezető csajt aki megkérdezte nekem, s kiderült, hogy az csak prototípus, ami nekik nem vált be, s persze nem is kapható sehol. Legszívesebben zsebre raktam volna. Viszont ez egy teljesen járható útnak tűnik, s szerintem sokkal jobb mint lencseoptikázni. Ha egyáltalán még mozgat valakit.
hali, zp -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1890 üzenetére
Az első fényképezőgépek lencse nélkül miniatűr lukkal működtek.
Nálad is ez lesz a helyzet: minden pixel az lcd-n egy fényképezőluk, és a falon ott lesz 10x-es nagyításban az izzószálad. 1mm esetén ez 10mm, szerintem ez óriási. De majd meglátod.
Fénytechnikai mérőberendezéseknél, hogy a környezetről ne essen be fény, vhogy így szokták megoldani:
/minden függőleges lap fekete/
zp -
_ZuPa_
csendes tag
helló
én még mindig hiszek a LEDes projiban!
Az, hogy az LCD-n a fény csak merőlegesen megy át ez elég furán hangzik nekem. Hiába mozgatom jobbra-balra a monitor előtt a fejem sosem lesz fekete a kép. Egyébként ha ez nem meggyőző próbáljátok ki otthon Gabro kísérletét egy LCD panellel, nektek is be fog jönni.
Gabro, egyébként, ha találsz egy tökéletesen pontszerű fényforrást, akkor persze, igen, menni fog vele, és nem kell semmilyen lencse, sőt, fókuszálni sem kell majd és mindig éles lesz a képed. Ha azonban mondjuk 1mm a fényforrásod, és 5x-re nagyítod (CSAK!) az LCD képét, akkor minden pixel durcán 5mm lesz, ez már messze nem éles, ráadásul max 1mm kiterjedésű fényforrást sem kapsz ilyen fényerővel. Egy LED szerintem feltehetően <0.5mm-nél, ezért a folt is kisebb lesz 2,5mm-nél, ezért a képed nagyjából okénak tűnhetett ( a nagyon kevés fény miatt is).Sík tetejű LED. Hmm, volt ez az ötlet, és elkezdtetek elméleteket gyártani, hogy miért jó. Jó közelítéssel az eredmény megfelel annak, mintha egy gyanta v. műanyag téglában a felület alatt lennének világító pontocskák. A felülethatár miatt, ahol törik a fény, úgy tűnik majd, mintha a ledek az lcd-hez parányit közelebbi pontszerű fényforrások lennének, semmi egyéb.
Ezzel azt a lencsét is eldobjuk ami van, és mégjobban széttartanak majd a fénysugarak...én keresek 1" LCD-t, mert zavar hogy nagy a kijelzőm.
nem találtam nem találtam, de végül egy egyetemi proftól kaptam egy tippet: googlizzak "Kopin Corporation"-re.
Találtam is, 1280x1024 felbontás, minden szép, $3000. 800x600, $500. De legalább kapható
Találjatok nekem vmi olcsóbbat!!! =) -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1865 üzenetére
aztán mesélj hogy sikerült az antiglare!
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1861 üzenetére
20e Ft értékű led? Mármint az egész paneledre mondod, nemigaz? .. Részvétem az áldozatoknak. Istenem de várom már hogy nekem is legyen ilyenem
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1857 üzenetére
Köszönöm, értem. Így 12% veszteség van az ellenálláson fogyasztásban, végül is az nem zavaró.
De azért nem lenne elég kisebb előtételleneállás? 30Ohm előtéttel 3.8V jut a LEDekre 0.6V az ellenállásra, ha úgy teszünk mintha 20mA folyna.
Nyilván nem a veszteség miatt, hanem nagyobb feszültségen nagyobb fényt ad le; sztem érdemes lenne kihasználni.
Bpen laksz véletlenül? Nagyon szívesen megnézném az alkotásodat, ha nincs ellenedre. Egyébként akkor is csak 2 hónap múlva, mert holnap utazom vissza németbe, kint tanulok.
Üdve! -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Gabrovszky #1855 üzenetére
Szevasz Gabro!
Wow, grata!
Szerintem sokunkat érdekel, úgyhogy meséld el itt hogyan lőtted be a feszültségeket!
+ a ledeket hol vetted? Sztem nagyon kék a színük.. Kapható melegebb változatban is?
Thx, ZuPa -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
domi007 #1734 üzenetére
:S homorú lencsével tuti nem fogsz éles képet kapni.
Egy gondolatkísérlet. Cseréljük le az LCD panelt egy nyomtatott képre, és világítsuk meg mindenféle irányokból kegyetlen fényerővel. Erről a képről minden irányba mennek majd a fénysugarak. Helyezzük el fölé a vetítő lencsét, ahova amúgy is szoktuk. Milyen fénysugarak jutnak bele? Egy ilyen kúpszerű alakzatban, pont úgy haladó fénysugarak, mint amikor alulról megvilágítottuk.
A lényeg, hogy ezek a fénynyalábok iszonyatosan megegyeznek!!!!!! Tehát, ha képet akartok alkotni a falon, akkor a fresnel lencse meg barátait felejtsétek el a képalkotás szempontjából. Képzeljetek el egy ilyen elrendezést. Nomármost, fizika-optika könyv: homorú lencsével nem lehet képet alkotni a falon, csak domború lencsével. -
_ZuPa_
csendes tag
csináltam egy animet hogyan viselkedik egy pixel ha rossz a moncsi válaszideje. Hű de lelkes voltam amikor elkezdtem. Nemtom minek. Mostmár nincs kedvem nem közzétenni mert már megcsináltam=) De persze semmi értelme. Max annyi, hogy megbünteti a buta usert ha nem tud 1-255 közötti egész számot beírni. Kockázatok és mellékhatások vannak. Szedése napi 2x 3 héten át.
http://zupa.hu/temp/simulate.exe -
_ZuPa_
csendes tag
Pinpa!
A fresnel lencse és a többi semennyire sem befolyásolja a kép élességét, csak a fényerőt. A kép a faladon egy bizonyos lcd - lencse illetve lencse - fal távolságok arányánál éles. A fresnel csak arra szolgál, hogy lehető legtöbb fény menjen át a lencséden.
Miért pont 330mm a felső fresnel fókusza? Azért nem sokkal kisebb, mert írásvetítőknél ugye az elrendezés folyamatosan változik, ezért mozgatni kell a leképező lencsét. A fény útja nagyjából egy kúp (persze olyan metszetű mint a fresnel), és a csúcsától kifordítva folytatódik. Mi a leképező lencsét a csúcs környékén mozgatjuk fel-le, ezzel a lehető legtöbb fényt használva. Ha nagyobb lenne a fókusza, az nekünk akár még előnyös is lenne, de ki venne meg egy másfél méteres írásvetítőt?!?Ha a képednek csak egy része éles, akkor érdemes állítgatni, ha egyiket sem tudod élessé varázsolni, akkor a lencséd lehet hogy egyszer jó volt, de mostmár nem az.
Ha elforgatod a lencsét 45 fokkal, és élesebb lesz a kép, az is azt igazolja, hogy a lencse szarul van csiszolva. Ekkor ugyanis a görbület miatt az egyik felére arányosan kevesebb fény esik. Domború esetén tipikusan a hátsó felére. Ezért annak a résznek a képe haloványabb lesz.
Ami segíthet ratad, az a következő: Takard le a lencse szélét valamilyen vastagságban. Minél kisebb a lyukad középen, annál élesebb, és annál sötétebb lesz a képed. Viszont lehet találsz egy olyan minimálisan letakart felállást, ami már sokat segít, és neked az elég.Ha nagyon kis lukat használsz, akkor lencsére már nincs is szükség=D
zp
-
_ZuPa_
csendes tag
Szervusz Pinpa!
A kondenzor lencse és a fresnel a fényerő növelésében játszik szerepet, míg a kép létrehozásában csak a leképező lencse, ezért egyértelműen azzal van a baj.
Tehát vagy nem jól helyezed el, amit ugye kizársz, vagy erre nem alkalmas a lencséd. Jól értem, hogy soha egyik részét sem tudtad élessé tenni a képnek? Ha így van, és nem tartod magad elcseszettül kétbalkezesnek, akkor szerintem hanyagold azt a lencsét.
zp -
_ZuPa_
csendes tag
@LED
Az nem jön szóba, hogy a ledeket oldalt körbefújd valami ezüst színű szprével?
zp@Csapos
Részemről is grata;) -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
sirály12 #1474 üzenetére
Nagyban hezitálok ám én is. Powerled-ben gondolkodtam, de ha azokat messze kell tenni egymástól akkor foltosodik a kép. Sima ledeket puszira zsúfolva nyilván jóval kevésbé. Emiatt nekem is a sima ledek a szimpatikusabbak. párszáz ledet meg aztán nem annyira nagy cucc beforrasztani. Én ennél többen gondolkodtam. 5" vagy kisebb panelt szeretnék szerezni, mögé durván 300 led fér be szorosan.
Írogattam kínába cégeknek, hogy ilyet akarok, eddig egy válasz jött, 15" panelt akartak rámsózni, nem normálisak. 1024x768 felbontásban én sem találtam 8"nál kisebb panelt.
Viszont böki az agyam, hogy a projikban mégiscsak ilyenek vannak. Annyit találtam, hogy ezek 3 P-Si panelből állnak, 0.57"-0.99" ilyesmi méretekban. Akinek van otthon szétszedett vagy szedhető projija, tudna nézni valami gyártót a benne lévő lcd-n? Egyszerűen nem jutok 1ről 2re.Az én célom egy hangtalan proji "örök élettartammal", apró méretben. Ezért akár többet is beleáldoznék..
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #1447 üzenetére
A fesnel egy optika. Ha közelebb rakod a led paneledet a fresnelhez, akkor a leképezett képének távolsága a reciprokos fúkusztörfény alapján távolabb nő (írásvetítő esetén magasabbra), és nagyobb lesz. Fele távolságban már kétszer akkora mindkettő. Ezzel a leképező lencséd mellette fog elmenni a fény. Plusz ahol optimális lenne a lencse elhelyezése, az már messze kint van az éles fókusz tartományból, ezért másik leképezőlencse kell. Akkor már jobban jársz ha a fókuszba teszed a ledpaneledet.
De szerintem ez sem a legjobb megoldás. Az alsó fresnelt el kell dobni, alá egy ledpanel. Ha az ledpanelt az ember távolítja a fresneltől, akkor csökken a foltosodás. Ez egy maximálisan beépített ledpanel esetén szerintem el is tüntethető, persze ezt gyakorlatban még nem próbáltam, de engem is érdekel.
Mivel a ledekből nem párhuzamosan lép ki a fény -amit persze nem is szeretnénk mert különben a foltosodás-jelenséget soha nem tudnánk eltűntetni-, ezért a led-panel és a leképező lencsénk méreténe minél inkább összemérhető kell legyen. Szerintem emiatt egy 15" monitorral nem megtérülő foglalkozni, de egy 3.5" vagy 5"ossal igen.
Tud valaki olyan honnan lehetne ilyet beszerezni? mondjuk egy 1024x768 felbontással. Kerestem neten de ilyen felbontásút nem találtam..=( -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
kovi831 #1384 üzenetére
németországban az ilyet tudtommal volksbeamernek hívják, az ilyen diavetítőbe mini lcd panelt megoldásokat. Ha tényleg ilyen panelről van szó akkor a felbontása sajna rémes. Amúgy engem is nagyon érdekelne, ha mégsem ilyenről lenne szó!=)
El sem merek képzelni egy akkora projektort, mint a cipellőm! Úristen! Sőt, abba már fresnel sem kéne mehet normál lencse, karikás sem lesz rőle a szemed, wáh! De jó lenne... -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
masterful87 #1362 üzenetére
Hali!
Tft beszerzésre szerintem nincsen tuti hely, egészen egyszerűen azért, mert a használt termék az nem sorozattermék. Próbálkozz vaterán, netes hirdetéseken. Ödi például kínain is vett már. Ahogy sikerül. De azért gondold végig érdemes-e hetekig keresni egy olcsóbbat, vagy inkább dolgozni két napig és megvenni a 20 ezresett az azalatt keresett pénzből.
Egyébként arra figyelj, hogy minél magasabb legyen a moncsi kontrasztaránya!Energiatakarékosság ügyben következők a tapasztalataim.
Bennem az az ökölszabály alakult ki, hogy a fényforrás fénykibocsátó felületét rajzold le egy lapra dupla méretben, tedd rá a lencsét, és ami kívül esik rajta, az számodra nem lesz hasznos. Nagy lencse kell, vagy kis fényforrás.
Ezenkívűl ha nagyobb a fényforrás a fresnel lencse a cikcakkok pereménél szórja majd a fényt, ezértott plusz veszteséged lép majd fel, valamint a koncentrikus körök jobban láthatóak lesznek (egyébként ezért van az írásvetítőben a fresnel és a felső üveglapka között egy centi, mert attól kevésbé látszanak. Azzal hogy mi még följebb emeljük az lcd-t ez az effekt egyre eltűnik.)Nos, és a kalkulációidhoz a fényerőknél. Egy 24V 250W-os izzó, ami sok írásvetítőben van 9000 lument ad le, és az írásvetítőre 2500 lumen van írva. Ezek után ha ráteszed az lcd panelt, szerintem bőven 1000 alatt marad belőle. Ha tehát ilyen megoldást szeretnél, a lumenszámot oszd el egy 10nél nagyobb számmal, hogy körülbelül tudd a gyári projikhoz hasonlítani.
Tényleg, ismer valaki valami módszert ahogyan ezt be lehetne mérni? Ha igen priviben kérlek, mert most ritkábban tudok ide felnézni.
még annyi hogy a 36V 400W az 20e lumen körül ad le fényt.
pápá!
ui -akik még emlékeznek rám-: Most koliban vagyok németben, vettem ebayen egy jó kis írásvetítőt [züfra lux 800], amivel az éjjel smájlit vetítettünk a szemközti épületre (4 emeletes csoda úgy 30méterre). Beteg jó a cucc, van benne infraszűrő, az lcd irányában SEMMI hőt nem ad le, így hűtés sem kell majd. AUCS?=)
A fényerejét gondolom sikerült éreztetni, amúgy a 800 az 800 wattra utal. És mindemellett ilyen pici írásvetítőt még nem láttam. Remélem a 12" monitort nem fogja vágni... -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Washwillah #1147 üzenetére
Köszönöm. Kaptam egy féléves németországi ösztöndíjat egyetemen. Bár a végén még lehet ott is folytatom a dolgot
Ödon, bocsáss meg, hogy lelépek
De nem örökre
Csapos, most látom a kütyüdet, full korrekt;) Grata!pápá!
-
_ZuPa_
csendes tag
Hali srácok! Vasárnap utazom el fél évre, úgyhogy további jó építgetést mindenkinek, tartok tőle én márciusig nem leszek. Köszönök minden segítséget mindannyiótoknak!
ZuPa -
_ZuPa_
csendes tag
Ígértem, hogy kipróbálom és jelentek.
Tehát, 17" monitor, 1280x960-as natív felbontása helyett 1024x768-at használva fekete kerettel -> az eredmény tökéletes, nem vág semmit az írásvetítő fresnelje a sarkokból. Így effektíve 13.6" a monitorunk kihasznált része.Jah, és én úgy építem a dobozomat, hogy nincs szétszedve a fresnel
Majd meglássuk az eredményt.
páp
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
geekthink #1040 üzenetére
Hali Geek! Az a helyzet, hogy én ugyanezt a monitort akartam venni, ráakadtam haveromra, aki ugyenamiatt a probléma miatt adta el, ígyhát először elkezdtem kábelt keresgélni, és találtam is egy helyet ahol elvileg lehet ilyet kapni, de gyakorlatilag lebasztak, hogy élek, mert a lánya az illetékesnek beteg, és mit képzelem, hogy már 3.x hívom őket hogy mi van már, kapjam be. Sosem kaptam szalagkábelt, csak a lebaszást, vettem végül másik monitort. Egyébként 20db fölött lehetett rendelni.
A para: a gépemet amin el volt mentve a cím már formatáltam. Ergó ezzel annyit akartam mondani, hiogy talán remény, az van. :S hajrá!
u.i.: szerintem ha találsz ilyet, pár fórumon a feleslegből tudnál elsózni.. -
_ZuPa_
csendes tag
Ezért, hogy nem érdemes számolgatni, mindjárt kirúgnak az egyetemről, hogy "milyen mérnök lesz így belőlem"
Szerintem a fókusztörvénnyel csak annyit tudsz meghatározni, hogy az LCD és a vászon között milyen helyen tartózkodjon a lencse. Ami valahol a 20 és 50 cm között lesz valószínűleg. Ez dobozépítésnél kérdéses véleményem szerint..
Ha már vásárol az ember érdemesebb abból kiindulni, mekkora képméretet szeretne, és hol szeretné elhelyezni a vetítőt, milyen távolságban a vászontól. Ebből kis számolással kap az ember egy lencsére jellemző fókusztávolságot, és ilyen lencsét keres.Szerintem.
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
csapos2 #1001 üzenetére
Ejha, látom beindult a fórum!
Azt hiszem egy kis segítséggel én is szolgálhatok. Triplet. Ezzel a szóval én is most találkozok először, de szerintem nem lesz ebből gondLeképező lencsének -ha jól értem ilyen szerepet tölt be a triplet- bármilyen domború lencse használható [bizonyos határok között], tehát nem kell konkrét értékeket kiszámítani ehhez. Ha más a leképező lencse fókusztávolsága, az két dolgot befolyásol: egyrészt nyilván máshova kell állítani a lencsét, hogy éles legyen a kép, másrészt más lesz a kép mérete. Kipróbáltam egy darab sima lencsével amúgy az eredeti írásvetítő lencse helyett, és full jó lett a kép, megfelelő fókuszálás után.
A reciprokos fókusztörvénnyel szerintem nem éri meg számolni, mert tologatással jobban be lehet állítani, szerintem.
Remélem nem írtam baromságokat=D
-
_ZuPa_
csendes tag
Az azért nagyon más mert ott ha jól értem üveg van alatta, itt pedig a nagyon érzékeny polárfólia, pont az a para, hogy ki ne oldja az ember. A cillit bang nem arról híres, hogy finomkodik... Én inkább kihagyom
Tényleg Ödön, mikor javítod már meg a gépedet? Építsen már valaki velem párhuzamosan! Együtt jobb=)
Csapos, veled elvesztettem a fonalat. Neked készen van és boldog vagy vele?
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #975 üzenetére
Köszi szépen, ez rendes tőled, szívesen kipróbálnám a 6000K-sat is. Most előbb megépítem, hogy egyáltalán ki tudjam próbálni, és akkor jelentkezem!
Az a baj, hogy a házamba nem fér bele másképpen. És 2 napja csak ezen dolgozom, szóval nem nagyon lenne kedvem szétszedni az immáron félmázsás szörnyeteget.már a világítás is be van szerelve, sőt minden egyéb alkatrészt is megvettem, szal ez kizárva:S
Holnap megint rakok majd fel képeket, már alig várom, hogy megszólaljonCsapos: Köszi a kontrasztarányos magyarázatot, nem tudtam hogy jön ki, csak sejtettem Ödönnek hála, hogy mi lehet=) Köszönöm!!
-
_ZuPa_
csendes tag
A ti monitoraitoknak mennyi a kontrasztja? nálam 350, ésa 4000 lumenes írásvetítőmmel (kb 20.000 lumenes izzó, bocsika, a 9000 lumenes izzó a 2500 lumenes írásvetítőre vonatkozott) gyakorlatilag elnyel mindent fekete szín esetén. Kíváncsi vagyok ha felmegy a lumen fátyolosodik-e.
Bekapcsoltam az írásvetítőt, és az új izzót együtt. Mindkettőt előtte fresnel lencsével, bár az új mögött még nem volt tükör(!). Hááát, az írásvetítő messze-messze lenyomta, + a fénye is fehér volt, és a 4000K tényleg full rózsaszínnek hatott. Nagyon! Most tehát szomorú vagyok és kiábrándult. Ezek szerint 6000K kellett volna mégis?
zp -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
Őrült Ödön #966 üzenetére
ja jó isten ments nem akarlak megfosztani eszmei értékeidtől! Felhőkre? A Pepsi tőlem rendelt logót a Holdra!
Mondom egyelőre készre akarom szerelni, meglátom a képet a falon, és akkor majd eldöntöm.
A horizontális dolgot elfelejtetted mondani. Tökmindegy, mert már kész a doboz, és csak 45 fokban fér be. Ez van, így lesz. Fel nem robban, igaz? Válassz, mi a jobb, ha ferdén lóg, vagy ha ferdén áll?=D Szerintem lógatom. érezze milyen laza..
Most bent áll amúgy a doboz végén, és hátbavilágít. Minden más izzót felkapcsoltam a szobában, fel sem tűntekPedig csak egy kocka van a falon.
Látványos változás nincsen, a 4 lapból hasáb lett, holnap már ha minden igaz lesz látvány, akkor rakok fel megint képet.
A holnapi viszont látásra. zp
[Szerkesztve] -
_ZuPa_
csendes tag
oks, akkor majd még játszok vele, köszi!
A két lámpás dolgot ne értsd félre, nem akarom őket egyszerre járatni, vagy az egyiket, vagy a másikat. Azért mert ez nem egy fix pfoji lenne, hanem néha elvinnénk ide oda, és attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb képet szeretnénk, más fényerő kell. Az egyik izzó ez a 400W-os lesz, és szeretnék még egy erősebbet, ha tudok emberi áron szerezni.
zp -
_ZuPa_
csendes tag
Én durván 5 percig járattam. Úgy fél perc mire teljesen beindul, és közben ugrál a színe, full érdekes=)
A doboz. Két okból ilyen hosszú. Egyrészt nem akartam, hogy túl rövid legyenA másik, hogy az én lencsrendszeremnél az izzó-leképezőlencse távolság durván 70cm, ha kisebb képet is szeretnék tudni létrehozni. Tehát ez volt a minimum. Aztán kell a hűtőrendszer, ami értelem szerűen egy luk, ahol a fény is kimehet, de én azt nem szeretném. ezért egy apró labirintust szeretnék a végére aplikálni. Hogy igazán agyamentnek tűnjek, felmerült bennem, hogy kétféle izzó is legyen benne, és azt használjam, amelyiket akarom. Ehhez persze külön folytó, stb kell, így ezeknek is kell még hely. Nem lesz egy könnyű szerkezet, de szerintem elég fullos
-
_ZuPa_
csendes tag
Készül a doboz, ígértem képeket. Van az izzóról is, sikerült beindítani. Több fényt vártam, ez van. Ödöntől van mint írtam, 400W 4000K 38.000 lumen (?)
Igazából a 21000 lumenes ceruzaizzóm nekem durvábbnak hatott. No mindegy, mostmár a falon akarom látni a képet, aztán bírálgatom.
páp
ui: nekem sem tűnik csöppségnek a doboz
[link]
[Szerkesztve] -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #955 üzenetére
hehe, engem is érdekelne=D
Szerintem itt csak az optika a lényeg
Amúgy ma vettem Ödöntől világítást (400W). Mindent kaptam, még villanypóznát is. A beizzítás holnapra marad, ma a dobozt kezdtem el tákolni. 100x44x40 cm lesz a doboz. Ebbe még egy 19'' monitor is befér. Hogy minek, azt nem tudom, így tudtam könnyen megoldani kerítéslécekből =) -occsó, mert itt porosodott..-
Ha jutok valamire, postolom a képeket. pápá! -
-
_ZuPa_
csendes tag
[link]
Az első 6 kép az aktuális.
[jól látod hűtő még nincsen, ez csak próbajárat volt]
zp
[Szerkesztve] -
_ZuPa_
csendes tag
Szervusztok ismét!
Újra itthon, irány a projekt.
Vettem egy TFT-t. Full jó, utolsó pillanatban eszembe jutott valami. Én egy 1024x768-as felbontást szeretnék. A 15''-os kijelzőnek vágva van a sarka, az zavar. viszont, 17'' 1280x1024 natív felbontást a kívántra levéve a kijelzőből már csak 13,6''-t használunk. Nemtom lesz-e vágás, vagy csak kisebb, majd kiderül. Vagy erre rajtam kívűl már mindenki ezer éve rájött?=)
NOBO 400W-os vetítőm van, rátettem, és full meglepett, de én elégedett voltam a fényével sötét szobában 2m képátlóval. Kell egy fateréknak is, szal ettől még jön az izzó tuning, meg a házépítés is..
Anti-glaret is leszedem, úgy döntöttem. Lesz ami lesz, ha beparázok, még mindig kihátrálhatok, ha még csak a sarkát tettem tönkre, azt úgysem használom...
Ha megvan bármi, postolom a fejleményeket, + majd teszek fel képeket is.
Hali! ZuPa -
_ZuPa_
csendes tag
Szerintem csak arra van, hogy összekavarjanak minket. Igen, igen, csak erre lehet!
Ha abból indulunk ki, hogy nem engedi át a fényt, akkor gondolom ki lehet jelenteni, hogy működés közben semmire. Esetleg szállította és rezgett az izzó?
Jó kis fejtörést okoz az biztos
Én egy túrórudit felajánlok a helyes megfejtőnek
zp -
_ZuPa_
csendes tag
Érdemes, nem érdemes, az engem kevéssé zavar; a ruháimat is én varrom
Egész egyszerűen azért, mert jó érzés, ha képes vagy valamire. Legalábbis nekem. Plusz szerintem rengeteg tapasztalatot szerez az ember, sokkal izgalmasabb módon, mint beülni az iskolapadba, és végighallgatni.
Ergó, én maradok az építésnél -arról nem is beszélve, hogy az lcd-t leszámítva már minden megvan, bolond lennék abbahagyni..
hali! -
_ZuPa_
csendes tag
Hali sracok!
Londonban vagyok, s arra gondoltam, hogy itt az ebayen sokkal szinesebb az olcso dolgok valaszteka, mint nalunk. Idom viszont eleg keveske van, hogy keresgeljek. Arra gondoltam, hogy ha valamelyikotoket erdekelne ilyesmi, keresgelhetnetek a neten, egyet nekem egyet magadnak felallasban, es akkor hazahoznam magyarba.
Ami nekem kell:
-lcd/tft 15'' vagy kisebb
Ami szoba jon:
-hasznalt projektor
pesti vagyok, 18an utazom haza. Ha Londonban talaltok valamit, erte tudok menni, es akkor nincsen postakoltseg. Ertelem szeruen backlight hibas monitor lenne a legjobb...
10e Ft korulig lenne ra penzem.
Ha valakivel megallapodnank, akkor majd irok, hogy mar nem all a dolog.
udve, ZuPa -
_ZuPa_
csendes tag
Nekem erről a netcaféban cs-ező arcok jutnak eszembe, akik 2cm-ről figyelik a monitort, hogy tényleg fullscreen legyen.
Én személy szerint ezt a lencsés módszert amiatt nem próbálnám, hogy ezek a lencsék nem tökéletesek, és szerintem ronthatják esetleg a szemed.
De figy, ha össz az a cél, hogy minél nagyobb szögben lást a monitort, tényleg, ne szarozz, tegyél úgy mintha egy netcaféban cs-ező arc lennél. Öltsd magadra egy öreg sarki rozmár ábrázatát arra az esetre, ha valaki benyitna, és biztos lesz a siker!
Bocs a cinikusságért, de ezt nem hagyhattam ki
ui: kipróbáltamkurváranemjó=D
-
_ZuPa_
csendes tag
bocs h még nem válaszoltam mindenre, vmikor fogok..
Nem vagyok kompetens a témában, azért leírom a véleményemet. Írtál ilyet is, hogy a szemed, és a monitor közé a lencsét, gondolom nem ez a komoly kérdés, ez orvosi eset..
Tehát falra akarod kivetíteni egy CRT monitor képét lencsével. Próbálkoztam itthon ezzel én is, be a fresnel a monitor elé, amúgy lássuk mi lesz felkiáltással. Természetesen a kép fényessége szinte nulla volt. Ennek két okát látom. Ugyanazt a fényerőt sokkal nagyobb felületről kell szétszórnia, ez kétszeres képszélességnél ugye már negyedannyi fény, de ez még a kisebbik baj lenne. A monitorokat sajna úgy gyártják, hogy minél nagyobb szögből beláthatóak legyenek, így a felületéről a fény jó közelítéssel minden irányba távozik. Mi azonban ennek csak egy szűk irányba kilépő részét tudjuk a falra vetíteni, hogy annak a fényereje eztán tovább romolhasson a nagyítás miatt.
Ha fényerőt szeretnél, akkor pedig oda jutunk, hogy ezért kell LCD-t átvilágítani. Ha a világ legegyszerűbb megoldását szeretnéd, hogy ne kelljen mindenfélét építgetni, vegyél az ebay-en egy írásvetítőt minél nagyobb fényerővel (de mindenképpen 4000 lumen fölött), bonts szét egy lcd-kijelzőt, tedd rá, és már működik is*. Aztán max kedvet kapsz doboz építésre, anti-glare fólia leoperálására, meg ilyenekre, de ezek már ínyencségek. Ez tényleg nem egy nagy cucc, annyi mint a legó. Ja meg még a csavarhúzót kell tudni kezelni, okj képzésen hamar megy. A fasságot félretéve, tényleg nem egy nagy cucc...
*a tft-t ne tedd a vetítőre, tegyél a széle alá valamit, hogy legyen egy légrés, amin levegőt fújhatsz át egy ventillátorral, kül. odaég a kijelző -
-
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #813 üzenetére
sokat gondolkodtam, miért írhattad, hogy valamit félreértettem.
[''az alsó lencse a fény párhuzamosítja, illetve egyenletesen oszlatja szét egy felületen, a másik meg fokuszálja, h képet lehessen belőle elkotni...''
Párhuzamosít, az oké, de biztosan nem oszlat el.]
Nos, arra jutottam, hogy te olvasatom szerint ''távoli'' fresnel lencsékben gondolkozol, közbeékelt TFT-vel, én meg nem, mert még nem operáltam szét, és egyelőre ezzel játszadozok. Rajzolgattam, és már nem vagyok benne biztos, hogy ha eltávolítjuk egymástól a két fresnelt, akkor mi lesz az eredmény kiterjedt test esetén. Ha nagyon közel vannak egymáshoz, akkor bármilyen irányból is világítod meg, akkor ha egyáltalán belép a fénysugár, akkor ugyanazon részén is lép ki a másik fresnelből. Eltávolított fresnel lencsék esetén viszont nem egyezik meg a belépési és kilépési pont. (A tengelyre merőleges síkban értve)
Szóval, ha a fresnel lencsék együtt vannak, fenntartom, hogy szerintem éles kell maradjon a kép kiterjedt test esetén is. -
_ZuPa_
csendes tag
válasz
polszki26 #811 üzenetére
igen, szerintem is fresnel lencsével a legegyszerűbb. Egy másik fórumban beszéltek róla csapossal, csak nem volt kedvem két helyre írni
( http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=89582 )
Amúgy... honnan jött ez az ötlet, hogy pontszerű fényforrás kell? Úgy kezeljük mint egy axiómát. Mivel a fókuszt úgy is a tft-re állítjuk, nem hiszem, hogy ez az élességet befolyásolná. Az stimmel, hogy ha nem pontszerű, akkor rosszabb hatásfokkal fogja a elncserendszerünket átjárni a fény, lesz ami mellémegy. azonban nem mindegy, hogy 10000 lumen, vagy 20000 lumen 80%-a...
Szerintem... De érdekelnek ellenvélemények.. -
_ZuPa_
csendes tag
A fresnel szétszedési útmutatót köszi!
@ izzó, leírnád az izzód többi paraméterét is?
@ fényerőszabályzás: egy osztóval. két sorban kapcsolt ellenálláson a feszültség arányosan oszlik. Tehát ha az izzó ellenállása pl 100 Ohm (lövésem nincsen), akkor ha 25 Ohmot sorba kötsz vele, akkor az izzó 80%on fog járni. Persze vannak Állítható ellenállások is, tekergeted, mint régen a csodák palotájában a lámpát.
''Sztem 2 izzó 1 tükör fog neked bééjönni.'' - ezt mire alapozod?
Tudtommal TFT kijelzőn a fényerőt nem lehet szoftveresen tuningolni, mivel az a háttérvilágítást állítja. Tévednék?
Olvastam egy másik fórumot is itt valamerre, Csapos, egy tévhitet szeretnék eloszlatni. Ha jól értettem, te úgy gondolod gömbtükörrel lehet pontszerű fényforrás képét párhuzamosítani. Korántsem. Parabolatükörrel lehet, amennyiben a fókuszában van az izzó. Gömbtükörrel azomban jól lehet közelíteni egy parabolatükröt, de csak ha egy nagyon kis térszöget használsz csak ki belőle. Nem tudom ez mennyi, de általánosságban a matematikában az 5 fok szokott elfogadott lenni, itt hát körkörösen értve. De mondom erre a konkrét esetre nem tudom.
Alul azért szokás tudtommal gömbtükröt használni, mert nem párhuzamosítani akarunk, hanem azt szeretnénk, hogy a lefelé kandikált fény felfelé menjen. Ha tökéletesen állítanád be a rendszert, persze visszamenne a fény az izzószálra, amivel nem érünk sokat, de ha kicsit eltoljuk nagy része létrehoz jó esetben az izzó felett egy virtuális izzót, ami csak felfelé világít. Gondolom ez érthető. Lévén el van tolva a gömbtükör, nem tökéletes a leképezése, így a szórt fényének az intenzitása sem homogén, végig kell gondolni, hogy középre, vagy szélre ad többet. Most nincs időm, rohanok, találjuk ki, mert vhogy el kell érni, hogy a tükörkép oldalt jobban szórjon, és akkor javítottunk a fényeloszláson.
A napfény pedig párhuzamos, és ingyen van. ti ezen nem gondolkoztok?=) Ott a tető. Persze ez is csak addig jó amíg nincsen felhő, meg kéne egy motor is ami mozgatja az optikarendszerünket. Na jó ez egy bonyolultabb projekt
csaó! -
_ZuPa_
csendes tag
Hogyan kell szétszedni a fresnelt?
Ami pedig az oldalamat illeti, köszi szépen kovi! Le van írva a történelme a kezdőlap alján. Lényegében 2002-ben csináltam valamit először, amit aztán folyton folyvást fejlesztgettem, ha volt éppen valami indíttatásom. Saját szerverre kicsit több mint egy hónapja költözött, sejtheted mennyire imádom=) Persze sokkal több van a hátterében amit használok, és nem látszik. Azt pedig, hogy saját szerver, nem úgy kell érteni, hogy én fizetem, annyira nem saját, csak ami az előnyeit illeti(fater-cég-server)
-
_ZuPa_
csendes tag
@ írásvetító: Az originál izzó annyira nem durva, de azért érdekes tapasztalatokra az is megfelel... Végy egy gyufát, gyújtsd meg, és fújd a füstjét a fresnel fölé. -jah, a leképező lencsét operáld le!- Gyönyörűen látszik a fény útja. Most végy egy ép gyufát, és tartsd a fény fókuszába!
Lehet, hogy mindenki ismeri, de nekem nagyon tetszett a show=)
Ha már itt tartunk, mire jó még a fény:
http://venda.zdarmanet.net/mirror/mirror.htm
Gondolatkísérlet: Mit csinálna egy politikus szónoklás közben, ha a nép előkapna tükröket, és megmutatnák neki a napot. Jujjdegonosz vagyok=D Brutál lenne!!!=D -
_ZuPa_
csendes tag
ez tetszik! Összekötjük a bojlerrel, és minden este fürdés előtt meg kell nézni egy filmet, hogy legyen melegvíz.. ÁÁÁ
Szóval 1600W. Kipróbálom egy izzóval, aztán meglátjuk. Soknak csak hőben és árban tudom elképzelni. A hőt megoldjuk valami kisebb szélerőművel, marad a pénztárca. Ha jól vágom az 1600W az 8 forint/óra. Egy film 16 forint. Belefér
Az izzó élettartama 200 óra, ára 2000 forint, így 10 Ft/h.
Összesen így már 18 Ft/h.
Nem lesz benne heti egy ezresben. Ami persze sok, de ha belekalkulálod, hogy minden héten meghívatod magad ebédre egy vadidegen csajjal, akkor máris 0-n vagy
jah, 87600 candella az már elég jó=D Mivel 80%-ig leszabályozhatod, külön-külön izzíthatod, ill. a tükröt is kiveheted, ez azt jelenti, hogy a rendszer szabályozható lesz 17500-21900, 35040-43800, 52560-65700, ill. 70800-87600 tartományokban! Ez mondjuk egy óriási előnye szerintem ennek a megoldásnak.
Említetted a tükröt. A fenti számításokat úgy végeztem, hogy 1 izzó 0 tükör, 1 izzó 1 tükör, 2 izzó 1 tükör, 2 izzó 2 tükör. Mondván ha két ilyen kis tükröt használunk akkor jobb a fényerő szabályozhatósága szemben az egy nagyobb tükörrel. Tudja fene mi a jobb, ki kell próbálni...
Az AntiGlare-t amúgy hogyan kell leszedni? nem vágom. Valami olyasmit olvastam hogy 1 egység aceton, 3 egység víz, és utána valami fura szó következett mindenhol amit nem értettemValami homokcumóról zagyváltak. Homoktextil vagy mi, ilyen van? De lehet full nem értettem
-
_ZuPa_
csendes tag
Kovi! Ugyan ilyen vetítőm van=)
Igazából full jó, hogy itt van élet! Tudunk egymásnak segíteni... Ez tetszik.
Én tesó monitorát szedtem darabokra, ő egy iiyama AX3817UT.
Tesó kevésbé örült ennek, én nagyon. Sajna kereszt-fóliakábel miatt erre nem alkalmas, úgyhogy visszakapta. Ő örült a végén... Monitorom még nincsen. Fő a fejem. A vetítő persze vágja a sarkokat, úgyhogy gondolkozom új fresnel lencsék vásárlásán (http://www.exclusiv-online.com), mivel 14''-os monitort nem találok olyat, ami a célra megfelelne. (NEC MultiSync 400V mindenhol kapható, de haver megvette és az is kereszt-fóliakábeles.)
JA! Az SMD Kft (http://www.smd.hu) állítása szerint min. 20 db rendelése esetén tud szerezni ilyet. Azt mondta a csávó a telefonban, hogy árajánlatot csak emailben kérhetek. Megtettem, még nem volt egy hete, hogy írtam neki, lassan megint lehet basztatni... útálom. Nah de elvileg van remény ilyenre!
Bár ez a NEC 14''-on nem segít asszem, mert csak 250.000 színt tud. Fene belé...
Ismét vissza a vetítőhöz. Kovi, nekem sötét a kép... Persze AntiGlare-t nem szedtem le lévén az csak próbaüzem volt. Valami külföldi fórumon olvastam, hogy csávó kimérte (ráadásul több méréssel, átlagolással), mennyivel nőtt a kép fényereje AntiGlare leszedés után, és +49% lett az eredmény. Durván sok. Szerintetek ez hihető? Van vele valakinek tapasztalata?
Először azt hittem csak én vagyok annyira elborult, hogy a 2500 lumenes írásvetítőből 20000 lumeneset csináljak, utólag látom fórumokon, hogy nem. Elmentem bótba (Tungsram bót, Király utca 43.), vettem valami ceruza izzót, 21900 lumen, wolfram szálas, 800W, 3200K. Úgy mentem oda, hogy 4000K alá tuti nem megyek, de a félliteres-üvegnél nagyobb izzó látványától megrettentem.. Lett ez, 8cm. (Egyébiránt DXX T4-4CL)
Foglalatostul kijött 2400 Ft-ból, mehet hálózati feszültségre, semmi körítést nem igényel, ilyen szempontból próbálgatáshoz olcsó. (Kis eszmefuttatás után a konklúzió az lett, hogy hosszú távon sem éri meg 400W-os gyújtó-folytós baszást aplikálni, az 2Ft-tal fogyaszt kevesebbet óránként, esetleg a színhőmérséklet miatt érheti meg.)
No de láss csodát, kiderül, hogy a 2500 lumenes vetítőben 9000 lumenes izzó van... Számoljunk egy kicsit. Az iríásvetítőben az izzó alatt tükör van, tehát felfelé durva közelítéssel 2x-es fény megy. Ezentúl nem lumen-t fogok használni, hanem candellát, az nem kibocsájtott fényt, hanem adott felületre jutó fényt ad meg. 1 lumen adott felületen 1 candella, tehát fényerőben, adott felületen ugyanazt érted alatta. Szóval, a 9000 lumenes izzó felfelé 18.000 candella fényt produkál. Ehhez képest a 21900 lumen = tükör nélkül 21900 candella szinte semmi különbség. Jól megszívtam, azt hittem most 10x annyi fényem lesz. Tükörrel együtt éppencsak dupláztam...
Előnye amúgy még, hogy mivel Wolfram szálas fényerőszabályozható! Nem hivatalosan 80%ig ajánlott, különben rövidül az élettartama. Gondolkoztam, hogy anyagilag még mindig legjobb, ha két ilyet applikálok be. Izzószál hossza 2,5 cm. mellé párhuzamosan egy másik ugyanígy 2,5cm-re, egy négyzet két oldala, ez még durván pontszerűnek tekinthető, legalábbis nagyon nem növeli meg a fényforrás felületét az amúgyis 2,5 cm-hez képest. A lényeg, hogy a leképező lencsébe beletaláljunk, az menni fog. (Ugyebár tudtommal csak emiatt kell pontszerű legyen a fényforrás)
Tettem fel pár képet: http://zupa.hu?SID=100062
Jó buhert mindenkinek!
ZuPa
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i7 9750H 32GB 500GB Radeon Pro 5300M hibátlan működéssel
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest