Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- One mobilszolgáltatások
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Vivo X200 FE – fenséges méret
Új hozzászólás Aktív témák
-
Achilles209
tag
válasz
Dellorto21
üzenetére
Nekem vannak még megmaradt készleteim a saját projiból. Többek között lencsék is. Holnap küldök pár képet. ;-)
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Nem szokott egyben lenni, mert másfajta anyagból készülnek. Csak össze vannak ragasztva jól. Szikével érdemes alányúlni, és ha nehézkesen emelkedik el, és pattanva esik vissza, ha elengeded, akkor az a polárral együtt van, de ha szépen felkunkorodva marad, az már csak az AG. Ha áztatod, akkor a ragasztó kicsit felpuhul, de ha szárazon csinálod, akkor kapcsold be a kijelzőt, és így tudod ellenőrizni, hogy mit húzol éppen. Ha elmegy a kép azon része, akkor polárral együtt, ha marad, de fényesebb lesz, akkor AG. Őőőőőő, amúgy nekem személy szerint nem sok változás tapasztalható a vetített képen (előtte/utána). Pár százalék, dehát minden számít.
Másik kijelzőre visszatérve: ha még nem túl poros a cuccos, akkor bekapcsolt állapotban nagyon szépen be lehet lőni, és visszaragasztani a polárt, így lesz egy nagyjából működő monitorod, jó lehet pl. akvárium mögé cápákat szimulálni

Az nem számít, hogy horizontálisa, vagy vertikálisan mennyire van eltolva a réteg, csak az, hogy ne legyen ferde. Még ferdén is működik, csak más lesz a fényereje, és a színe.
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Minden kijelzőn egy polár és egy AG van. A polár jóval vastagabb, és átlátszó, az AG olyan, mint a tejüveg, homályos, ezért szórja szét a tükörképeket.
-
Achilles209
tag
Ígértem, hogy a színhőmérséklet és fényerő témához rakok fel képeket fehéregyensúly korrekció nélkül. az első szobavilágítás mellett vakuval készült, míg a másik teljes sötétben. Utómunka nem volt. A többi infót a képet exif adataiból ki lehet olvasni.
Még egyszer a gépem adatai a viszonyításhoz:
- monitor: LG1710S 17" MAX 1280x1024, ebből a falon, és a képeken 800x600 látszik tű élesen, ami érdekes kifejezés, mivel a tű inkább hegyes.
- lámpa: 108-064 NAMH-250W, 4600K verzió papíron 26.000 lumen és 8.000 üzemóra
- hűtés: 1db 12V 12centis táp cooler
- optikák: írásvetítő ragasztott fresnel (a régebbi típus), simple triplet 3M írásvetítőbőlRemélem pár embernek ez segít valamit, és néhánynak pedig meghozza a kedvét az építéshez.
<off> Kellemes Ünnepeket És Boldog Új Évet Kívánok minden fórumozónak! </off>

-
Achilles209
tag
miki002-nek abban igaza van, hogy ha nem lenne 100x feltéve ugyanaz a kérdés, akkor nem 3800 hozzászólásból állna, hanem feleannyiból, de azt is tudom, hogy sok ember nem olyan megszállott, hogy elolvasson ennyi szöveget. Pedig érdemes lenne. Én, amikor csatlakoztam, végigolvasgattam az akkori 1500 hsz.-t, plusz utánaolvastam az optikának, a fényforrásoknak, a hűtésrendszereknek, mindennek, és majdnem magamtól megcsináltam a saját gépem, azóta csak a tapasztalataimat osztom meg mindenkivel, de már én is van, amit negyedszer írok le, mert mindig felteszik ugyanazokat a kérdéseket. Ezzel nem is lenne semmi baj, amég nem 200 hsz. alatt kell leírnom ugyanazt. Olvasni, olvasni, olvasni

-
Achilles209
tag
Iskolában dolgozok, van pár írásvetítőnk. Tényleg ultramegabrutál hőmérséklet uralkodik bennük. Ezek a halogének nem tesznek jót az LCD-nek, főleg a töménytelen infra miatt. Ha van normálisabb diavetítőd, azokban van IR szűrő üveglap, pirosas, vagy kékes színű. Tedd a lámpa elé, így legalább az ir miatt nem fog melegedni az LCD.
-
Achilles209
tag
Érdekes, mert tényleg 6000K-t írnak mindenhol, de nekem a 4600 jött be, tényleg nagyon szép. Esetleg majd ha megint pronyózok, csináljak egy hosszabb záridős képet, amit nem korrigál a gép? Csak úgy viszonyításképpen.
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
Íme újból a kép, ami az előző 100 hozzászólásban is benne van:

Nekünk ugye fehér fény kell. Az ábrán látszik, hogy 4000-5000 között a legjobb, A 4000 már necces, sárgás színű, az 5000 pedig kezd elmenni a kék felé. Nekem 4600-as van emlékeim szerint, és mondhatni tökéletes, a fehér az színtiszta fehér a falon.
-
Achilles209
tag
Na, akkor megint ábrákba bonyolódok.
Lényeg, hogy a panelillesztést ki kell kapcsolni (ez a szoftveres rész, míg a DVI csatlakozás a hardveres, ez a kettő a dolog feltétele), így nem fogja széthúzni a képet:
Intel videókarinál: jobb klikk az ikonra -> grafikus beállítások -> panelillesztés -> tiltás
Lásd a képen:
Remélem tudtam segíteni. Nekem ez a megoldás jött be, nincs annyi macera, és pontos, nem úgy, mint a keystone, az torzít, és lassítja a gépet. Az ablakolós módszer hibája pedig maga az ablak. Itt csak kidobot teljes képernyőre a filmet, és voilá.
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
Na nálam például pont nem ez a helyzet. Már N-edszer írom le, hogy a legjobb megoldás a DVI csatlakozó hasnználata, amennyiben van ilyen a monitoron, Nem csak a képminőséget javítja, hanem mivel nekem a 17" 1280x1024 nem fér bele a fresnelbe, ezért ~12-13"-on használom 800x600-ban. A DVI miatt tudok olyat állítani, hogy panelillesztés, vagy képfeszítés, kinek hogy. Ez azt jeleni, hogy nem a teljes képernyőn jelenik meg a 800x600 széthúzva, hanem a monicsicsi közepén, így kisebb a kép, belefér a fresnelbe, és nem is torzul a széthúzás miatt. eredmény. A kép minősége ugyanolyan, mint 1280x1024-ben, ellenben kisebb lesz a falon mind felbontásban, mind méretben, de minőségben nem!
remélem érthető volt. Dobok egy képet is szemléltetésképpen, itt 1024x600 vs. 800x600 van beállítva, ennyit bír a kis notim. Látható, hogy a google felirat nem torzul, így működik a vetítőm is. Bocs a gány linkért, dolgozok, sietek. Jobb klikk, kép megjelenítése.

-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Nemrég itt leírtam, hogy minél kisebb az optika felé eső fresnel fókusza, annál nagyobb lesz a vetített kép azonos távolságról, ezt a mindenféle kalkulátorral ki is tudod számolni. 7"-os monitornál a 2 méteres kép azért nem szerencsés, mert a pixelek akkorák lesznek, mint egy kockacukor, nyilván ebben van egy kis költői túlzás is, de rontani fogja az élvezhetőséget.
Viszonyításképpen: az én gépem, 17" lcd, amiből úgy ~12"-t használok, ehhez párosul a ~170-es és ~330-as fresnel (írásvetítőből, nincs kettészedve), és így 3-4 méterről 2.5 méter átmérőjű képet vetítek, ami színtiszta 800x600. A triplet miatt a pixelek színfelbontása is látszik, tehát 1 méterről tisztán kivehető a 3 színes téglalap a pixelen belül (RBG).
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Szép választék, úgy emlékszem, olyan kell neked, aminek a fókusza a legközelebb esik a fresnel fókuszához. A fresnel fókusza megállapítható a következőképpen:
Belevilágítasz egy lámpával azon az oldalán, ami a monitor felé néz, és a másik felére füstöt fújsz (dohányosok előnyben), és szépen látszani fog, ahogy a cuccos összegyűjti a fényt, optimális esetben egy pontba, ez a fókuszpont. Leméred, hogy ez a pont milyen messze van magától a fresneltől, és kész is.
-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Nekem a második van 17"-os monitorral, az biztosan jó, de fix cucc. Az első, mint írtad is, egy variotripletes eszköz, azon tudsz állítani fókuszt, ha dupla handle-es lenne, akkor zoom-ot is. A lencse fókuszértékei nincsenek leírva, de az átmérő alapján mindkettő oké.
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
Nem mondanám, hogy pörkölődött, csak a melegtől előjött az a kellemes fenyőillat. Vannak amúgy hőre keményedő műanyagok is. Ja, és 7"-os ládánál azért persze jobban kell figyelni a hőre, mivel ugyanakkora izzóra kisebb térfogat esik.
-
Achilles209
tag
Én 2.5-ös tömör fenyő bútorlapból csináltam az én dobozomat, egész évben karácsony feeling, mivel a hőtől folyamatosan fenyőillatot áraszt a cucc

Helyesbítek, az én izzóm mögött van tükör, csak le van takarva egy feketére festett alumínium lappal, mivel fixre szereltem, és kiszedni nem akarom, viszont így nem is ég szét. A barkácsolt tükrökkel az a baj, hogy többet árthat, mint használ, és igen, van elég fényem (nekem elég
) Ha nem megfelelő a tükör görbülete, akkor csak annyit érsz el vele, hogy "hulladékfény" miatt fényesebb lesz a kép, igaz, viszont a kontraszt eltolódik a fehér felé, tehát halványabb lesz a kép. Mintha a falra vetített képre rávilágítanál zseblámpával. Fényesnek fényes, csak nem látod rendesen a képet tőle. Ez a tapasztalat. A tükör pontos beállítása is fontos, ezt csak bekapcsolt gép mellett lehet precízen csinálni, nekem attól kiégett a szemem, szóval inkább nem szórakoztam vele, pedig ez a tükör pont erre van kitalálva. -
Achilles209
tag
Nehéz jó minőségű tükröt beszerezni. Fontos a görbület mértéke, igazodnia kell a fresnel fókuszpontjához, különben felesleges, máshová küldi a fényt, mint kéne, és szellemképes lehet a végeredmény. Az enyémben egy írásvetítős felülfoncsorozott (ez fontos) kis tükör van, de kiiktattam, mert nem vettem észre, hogy növelte volna a falra került fény mennyiségét. A felülfoncsorozott tükrök eléggé hőérzékenyek, úgy vettem észre. Le is égett a közepe.
-
Achilles209
tag
válasz
nacsipocok
üzenetére
Az ezer éves 1 lencsés változattal nekem is kicsit homály volt a kép. Miután véletlenül hozzájutottam egy triplethez, sokkal jobbra fordult a helyzet.

-
Achilles209
tag
válasz
JohnyDeMarco
üzenetére
Szerintem kicsit kékes lesz a színe a képnek, de ezt leszámítva minden kritériumnak megfelel. Mikor én építettem, akkor még 1W volt a legizmosabb, ezzel már lehet kezdeni valamit.
Ha már ennyien utánajárogatnak a ledeknek: nem találkozott véletlenül valaki 3W-os vagy nagyobb luxeon infra leddel itthon? 850nm-es hullámhosszú kellene. Nekem nem sikerült ilyenre lelnem.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz
üzenetére
Még annyit tennék hozzá a helyes használathoz, hogy a fémhalogén is olyan, mint egy Nikkeles akku, ki kell sütni első indításra. Vagyis legalább 1-1,5 órát célszerű járatni elsőre, hogy a fémgőz rendesen eloszoljon, és amúgy minden indításnál legalább 0,5-1 órát menjen. Így maximalizálható az élettartam. Ezt is Ödön mondta még naon naon régen.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz
üzenetére
Nah, megnézni nem tudtam, mert elfelejtettem

De olyan izzóm van, mint a képen a bal oldali:
Amit tudok 250W, 25.000 lumen, 7.000 óra üzemidő helyes használat mellett.
Sajnos Ödön azt mondta nekem, hogy kb az utolsó darabokból kaptam én is, és többet nem is gyártanak, pedig a mérete, és fényereje alapján ez az egyik legjobb.
Arra már nem emlékszem, hogy milyen a színhőmérséklete, de azt biztosan tudom, hogy 4600 és 5000 között van. Ezt úgy próbálgattuk ki anno a többiekkel, hogy melyik a legjobb. A túl alacsony értéknél kékes lett a kép, a túl magasnál, sárgás pirosas. Ha találkozok valamelyik vinyómon a projekt mappámmal, akkor megnézem, és közkincsé teszem ezeket az adatokat. -
Achilles209
tag
Minden fémhalogénnek megvan a saját elektronikája. Ehhez nem értek, mert nekem ŐrültÖdön adott mindent, ami az izzóval kapcsolatos. Esetleg őt keresd privátban, hátha.
Nem a fresnel méretétől függ a vetített kép mérete. Inkább a fresnel fókusztávjától, mint ahogy a képemen is látszik fentebb.
Így akkor te is csak a monitorod egy részét tudod majd kihasználni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy DVI-vel csatlakoztatom a gépet, és a panelillesztést kikapcsolom a videókari szoftverében, így a kisebb felbontás, nálam 800x600 az lcd panel közepén jelenik meg kicsiben, és nem feszíti ki teljes képernyőre, így belefér a fresnelbe, nem kell ablakozgatni semmit.
-
Achilles209
tag
17" vagy a felett csak és kizárólag fémhalogén, mivel annak a legkisebb a hőleadása a kibocsájtott fény mennyiségéhez képest, tehát a fogyasztása ennek a legjobb, és ha jót kaparintasz meg, a színhőmérséklet is jobban megfelel a szükségesnek. Én javasolnám minimum a 250W-ot, nekem is az van 17"-ra, úgy, hogy csak 13"-t használok ki teljesen, és így még élvezhető. Ha a teljes felületet kihasználod, akkor lehet, idővel cserélni akarsz majd 400-asra, viszont az már sokat fogyaszt. Fotózni nem tudok neked minőséget, mivel a fényképezőgép alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, tehát nem adná vissza azt, amit saját szemmel látnál.
-
Achilles209
tag
válasz
Tomitosz
üzenetére
Az írásvetítőben is két féle fresnel van összeragasztva. A következő miatt:

- A felső ábrán a helyes elrendezés látható, azért van a kis fókuszú fresnel az izzó előtt, mert így kisebb hely kell, valamint a nagyobb szög miatt a fresnel több fényt tud összegyűjteni. A nagyobb fókuszú fresnel pedig a kisebb szög miatt nem vetít 60 méteres képet a falra.
- Az alsó ábrán az előző ellentéte van, tehát a dobozunk ugyanakkora lesz, viszont kisebb lesz a fényerő, valamint sokkal nagyobb képet kapunk, ami miatt még kisebb lesz a fényerő.
Amúgy lehetne ugyanakkora fókuszú fresneleket is alkalmazni, de a felső ábrán látható megoldás a leghatékonyabb.
-
Achilles209
tag
Szerintem egyesek félreértik a hűtés fogalmát ebben a témában.
A fémhalogén, mint a nevében is benne van, fémgőzt is tartalmaz, ami nyugalmi állapotban szilárd, és lecsapódik az izzó felületén. Ahhoz, hogy a fém gőzzé alakuljon, hőre van szükség. Nem hűteni kell azt az izzót, csak nem szabad hagyni, hogy túlhevüljön, tehát ne hagyjuk bezárva, ennyi az egész. Cirkuláltatni kell a levegőt, de nem kell 25 cooler, és 0 fok a működéséhez, sőt, az nem is jó neki. Az én gépemben 1db!!! 8cm-es hűtőventi van, és még sem az lcd, nem a bútorlap tokozás, sem a lámpa nem ment tönkre. Csak jól kell elhelyezni a réseket, és a kivezetést, hogy a levegő közvetlenül a lámpa mellett haladjon el.
Nálam ez úgy néz ki, hogy a láda tetején az lcd és a fresnel között van egy hosszú rés keresztben, aminek a területe pontosan akkora, mint a láda oldalán hátul, a lámpa mellett levő kimeneti rés területe, amin a venti is van. A cooler áthúzza a levegőt a ládán, így hűti az lcd-t, a fresnelt és a lámpát is egy kicsit.
400W-nál már nem árt mondjuk 2 venti, max 4, de ezek mindig csak kifelé húzzák a levegőt, erre kell figyelni...
A lényeg, hogy tulajdonképpen nem is az izzót hűtjük, hanem annak környezetét, és a láda többi tartalmát.
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
Így van, sokkal kisebb a fókusztávolsága a gyári projik optikájának. Ráadásul mivel kisebb a lencsék átmérője, nem férne bele a kép, levágná a sarkokat.
Tripletet simplát/variofókuszost külföldről tudsz rendelni, vagy újabb típusú írásvetítőből.
A sima lencse is megfelel, de nem olyan szép a képe. Ilyeneket írásvetítőből lehet kioperálni. -
Achilles209
tag
válasz
tj_peti
üzenetére
250W elég nekem, de ha nagyobb képet akarsz, akkor érdemes 400W-ost szerezni. Mondom nekem 3 méterről 2,5 méter a kép sima triplettel. Azzal nem lehet képméretet állítani, csak fókuszt. Ha messzebb viszed a gépet a faltól, és utánállítod a fókuszt, akkor nagyobb lesz a kép. Én azt mondtam, hogy kisebbet nem nagyon lehet, tehát ha srác beszerel 3gy 3x akkora monitort, akkor értelemszerűen a vetített kép is 3x akkora lesz.
-
Achilles209
tag
Hát a te esetedben külföldről rendelős kis lcd monitor a hozzá való fresnellel, és a hozzá való variotriplet objektívvel, valamint, ha már fullhd, akkor ajánlom a 400W-os fémhalogént, nekem 250W-os van, jó jó, de 400-al még brutálabb, de nekem számított a fogyasztás. Ez így nem olcsóság, de a minőségnek ugye ára van.
-
Achilles209
tag
-
Achilles209
tag
Naná, de ehhez megint csak kell külön fresnel. Plusz ha tv-zni akarsz, akkor egy tv box, hangcucc, és ez nagyobb, hangosabb, macerább, többet fogyaszt. De a feelint megfizethetetlen. 2 és fél méteres képpel 3d-ben Fallout New Vegast tolni, huhuuuu. Nekem játékhoz a 800x600 egész élvezhető.
Van egy apróság, ami fontos, nekem alap triplettel alap írásvetítős fresnellel, 17"-ból kb 10"-t használva 2 és fél méter széles a kép 3 méterről. Ha nincs variotripleted, és kihasználod a 17"-t akkor 3 méterről 6 méter széles képed lesz. Ezért is meggondolandó a nagy kijelző.
-
Achilles209
tag
Visszakérdeznék. Mekkora az lcd? Az írásvetítő fresnelje 28x28 centis, ebből a hasznosítható rész 27x27. Az összesé. Ebbe csak, ha jól emlékszem egy 13,4"-os fér bele, annál nagyobb nem. Ezért van, hogy az én 17"-os lcd-m, ami 1280x1024, a falon csak 800x600-at mutat... és ezért szoktak a "gazdagabbak" külföldről rendelni nagyobb fresnelt, ilyen webshopokat pedig találsz itt a topikban.
Egyébként meg azért ilyen nagy a topik, mert 10x van feltéve ugyanaz a kérdés. Olvasni, olvasni, olvasni. Hidd el, olyan infókat, és trükköket is fogsz itt találni, amikre nem is gondoltál volna. Sok a hasznos infó.
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
1. Ha írásvetítőből van, mérd le a távolságot a gépben, és használd kb ugyanazt ;-)
-
Achilles209
tag
válasz
Grabovsky2
üzenetére
1. A fényforrás és a fresnel távolsága a fresnel fókusztávján múlik. Ha a kisebb fókuszú van a fényforrás felé, akkor értelemszerűen kisebb lesz a távolság a kettő közt, valamint a nagyobb szög miatt több fényt tud összegyűjteni a cucc. A lencse és monitor közti fresnel azért nagyobb fókusztávú, mert így nem 70 méteres képet fog vetíteni, hanem valamivel kisebbet.
2. Az optika elhelyezkedése függ attól, hogy milyen messzire vetítesz, mivel az optika távolságával állítód a fókuszt, nem nagyon lehet számolni vele, főleg tripletnél, próbálgatni kell.
3. nem megengedett sem vízszintes, sem függőleges eltolódás, nem lesz szép a kép, és kevesebb fényt gyűjt össze a fresnel.
4. A triplet lencse 3 lencséből áll, még a fókusz lencse csak egy szimpla lencse. A tripletnek sokkal jobb a képminősége, sokkal sokkal (tapasztalat). Viszont jóval nehezebb hozzájutni. -
Achilles209
tag
Kicsi a világ, én is mostanában kezdtem airsoftozni

Igényfelmérésképpen (és általános pénzhiány miatt) én is kiírom az enyémet, ez már egy összerakott, működő gép:
- 250W Ödön-féle fémhalogén minden elektronikával
- 220V-os írásvetítő venti, igény esetén adok 8cm, 12V-ost is
- LG 1710S monitor (analóg, DVI, belső tápos)
- ragasztott 28cm fresnel
- ~5m DVI kábel
- a láda kicsit gáz, dolgozni kell még rajta (2cm tömör diófa bútorlap), az egész olyan 25-30 kiló
- 3M triplet lencse. A pixelek színre bontva látszanak a falon.A kis fresnel miatt a 17"-os monitor képe nem fér a falra, de ha DVI-vel megy a cucc, és jól van belőve a panelillesztés, akkor 800X600-ban tökéletes képe van.
Helye: Nógrád megye.
Esetleges ajánlatokat ide várok: achillesdope (kukac) freemail (ponthu)
-
Achilles209
tag
válasz
szbalogh
üzenetére
Az oké, hogy desztillált vízbe kell áztatni, ami elvileg nem vezeti az elektromosságot, de azért én nem kockáztatnám meg bekapcsolva szedegetni az AG-t.
Amúgy nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Leírom. A fóliák elhelyezkedése:
- Antiglare réteg
- Polár fólia
- LCD panel1. a monitort lerakod egy asztalra, vagy tepsibe, vagy bármibe, hogy ne menjen szét majd a víz.
2. én papír törlőkendővel le is takargattam, így nem kell nyakig meríteni, elég beáztatni a papírt
3. desztillált vízbe áztatod fél órát. Nekem elég volt 15 perc is, mert nem bírtam ki
4. pengével/szikével/késsel alányúlsz, és keresel egy vékony, könnyen hajló réteget (vagy kettőt és a felsőt szeded le), ami nem merev, és könnyen lejön, és egy határozott (nem gyors) mozdulattal lehúzod, van, akinek rossz minőségű ez a réteg, annak lehet, hogy 10 darabban fog csak lejönni, nekem úgy jött, mint az álom
5. tovább áztatod egy kicsit, és a maradék trutyit is letörölgeted (a polárfólia védi is a panelt a karcoktól, tehát csak nyugodtan, mert maszatos maradhat az ag ragasztójától)
6. ha megszáradt, kipróbálod, hogy működik-e a monitorod
7. ha igen, mindenki boldog lesz, ha nem, veszel egy újat, és visszatérsz az egyes ponthoz
-
Achilles209
tag
Ha olvasgattál, tudod, hogy több fólia is van az LCD-ken. A legfelső réteg egy antiglare nevű, az homályosít kicsit, és fényt fog vissza, leveheted, le van írva, hogy hogyan, de nagyon vigyázz, mert ha a polarizációs fóliát is lehúzod, akkor kuka. Lényeg, hogy áztatni kell kicsit desztillált vízben, aztán pengével alányúlni, és lehúzni, ennyi. De nekem az LG1710S monitoromról felesleges volt levenni, olyan jó minőségű volt a fólia, hogy szinte semmivel sem lett jobb a kép utána, talán csak annyi, hogy közelről most látszik a 3 szín külön a pixelekben. Előbb próbáld ki úgy, ahogy van, és ha nagyon nem tetszik, akkor az legyen az utolsó, amit megcsinálsz. Fémhalogén pedig Ödön. 5KW, wow, azzal már vetíthetsz 15 méteres képet egy panelházra

-
Achilles209
tag
válasz
szbalogh
üzenetére
Nem mindegy, mert ha helytelenül építed be, akkor tükörképet fogsz vetíteni. Az enyémben spec. fejjel lefelé van a lencsék képfordítása miatt, ki kell trükközni, hogy hogy jó. Nem érdemes szoftveresen állítgatni, mert meg lehet oldani 3 perc alatt a panel megfordítását. Tehát ez legyen a legnagyobb gond
.Más.
Ezt a plazmagömböt én is láttam már, még régen fel is raktam ide fórumra
Ezzel csak az a baj egyenlőre, hogy ha jól emlékszem, olyan 70 órás üzemideje van, és horror ára. -
Achilles209
tag
Pontosan. Dícséretes, hogy bevallod, tévedtél. Tényleg jóakarat vezérel minket, a fémhalogénnél jelenleg nincs jobb erre a célra ár/minőség figyelembe vétele mellett.
-
Achilles209
tag
válasz
szbalogh
üzenetére
Ez színkeverésről szól, de te színszűrésről beszélsz, miközben keverésre gondolsz, és azt is rosszul. A fény sárga esetünkben, de ha a monitoron állítasz valamit, akkor az szűrés, nem keverés, keverés akkor lenne, ha a monitor is fényt bocsájtana ki. Így az elméleted értelmetlen.
-
Achilles209
tag
válasz
szbalogh
üzenetére
Ember, vazze!

Azt hiszem, nem fogom az okos ötleteid miatt átépíteni a már kész és tökéletesen működő projektorom egy használhatatlan fényágyúvá. Ha nem elég neked az, hogy megcsináltuk, működik, akkor próbálkozz, nem te leszel az első, aki megpróbálja, és úgy dönt, hogy ez így nem oké. Vagy ha mégis tetszik, akkor jó. Nyilván olcsóbb megoldás, úgy látom, hogy neked ez számít, legyen így. De egy biztos, sárgából monitorral nem fogsz fehéret csinálni.
De.... tegyük fel, hogy működik a te ötleted, monitorral kompenzálod, mondjuk kékkel (LOL)
akkor hogy fogod megjeleníteni a kék színt??????
Nézd csak meg a monitorod egy nagyítóval, 3 színből áll, 3 fénynyalábból áll egy pixel:
piros, zöld, kék (R:G
)
piros + zöld = sárga
sárga + kék = fehér
=> ha van sárga fényű izzód, és fehéret akarsz, akkor kell egy kék is => szerezz még egy izzót, fesd kékre, és lesz fehér színed
Szerintem ha tapasztalt emberek azt mondják, hogy nem megy, akkor valószínűleg nem megy. Lesz egy sárga 500W-os hősugárzód

-
Achilles209
tag
Ja és megjegyzem, érdemes végigolvasni a fórumot. Én kb. az 1500. hozzászólásnál csatlakoztam az építőkhöz, és beletelt pár napomba, mire felzárkóztam. Összesen 2500 hozzászólást végeztem ki, és gyarapítottam is őket, napokig mászkáltam a neten, mire megtaláltam valaminek a megoldását, és fél évbe telt az építés ilyen-olyan okok miatt. Ez egy közösség, ide azért ír az ember, mert vagy kérdez, vagy mert tud valamit, és segíteni szeretne, ezért érdemes hallgatni rá.
Idő kell hozzá, és sok sok utánajárás. Itt az építés szépségéről van szó, nem is annyira a végeredményről, és persze jó úgy filmezni a haverokkal, hogy igen, ezt én csináltam, ilyenkor dagad a mell.
Itt mindenre van válasz, leírások, programok, amik számolnak neked, tanácsok, ötletek, beszerzőhelyek, árak...... olvassatok.
És sok sikert mindenkinek
.Majd ha lesz jó fényképezőm, én is dobok fel még képet, videót.
Még jó tanács: optikán ne spóroljatok, sima írásvetítő lencse (simple) semmit sem ér, van triplet írásveítő lencse, az az igazi, mérföldekkel jobb, erről is írok a fórumon, olvasni, olvasni
. -
Achilles209
tag
Hát itt tényleg vannak érdekes arcok. Na izzók (mind tapasztalat, én is teszteltem írásvetítős szutyokkal)
sima 2000 forintos írásvetítő izzó:
- olcsó
- élettartam nuku
- 90% hő, 10% fény
- a színhőmérséklet nem jó, nem kompenzálható, mivel az lcd panel fehér állásban csak átengedi a rajta áthaladó fényt, ami ha sárga, akkor az is marad, kompenzáció NINCS.
- 700 wattos fogyasztás
- 2.000-3.000 lumen, persze szórvafémhalogén izzó
- drága
- nem is annyira, ha az élettartamát nézzük
- 80-90% fény a többi hő, ezért szinte alig kell hűteni (nekem 250W-os fémhalogénem van, amihez nem kell se kollimátor lencse, se elé üveglap, és az lcd panel szinte hideg teljes fekete állásban is, mivel a hűtésrendszer kialakítása olyan, hogy az lcd és fresnel között szív be, és a lámpa mellett fúj ki, nem kell 4, meg 8 cooler, ami zakatol, elég egy darab lassú fordulatú is, ha okosan csinálod, lényegében nem is hűteni kell, hanem szellőztetni
- szinte tökéletes színhőmérséklet, vásárlásnál figyelni kell a megfelelő értékre, ezt is kiveséztük már itt a fórumon
- 250W fogyasztás, nem 700.....
- 20.000-25.000 lumen, asszem magáért beszél, ebből kb 1500-2500 jut a falra, fresneltől, lencse minőségétől függően, ami azért egész jó... -
Achilles209
tag
válasz
szbalogh
üzenetére
Üdv mindenki!
Jujj, de rég nem voltam már.
Tapasztalataim:Ha a fresnel csíkjai látszanak a falon, annak általában az az oka, hogy az LCD panel túl közel van a fresnelhez, kell neki legalább másfél centi. Nekem 3 centire vannak a paneltől, és a falon csak a pixelek látszanak, de színekre bontva, olyan éles a kép!
Semmiképpen se használjatok halogén izzót, kicsi a fényereje, nagy a hőleadása, nem jó a színhőmérséklete, viszont óccó. Fémhalogén a legjobb, abból ha sötétben vetítesz, elég 250W, de ha nappal is akarod használni kis fénynél, akkor 400W ajánlott.
Vízhűtés nem jó, szilikon még rosszabb, mivel ezek is felfogják a fényt, ami által még jobban melegszik a cucc. Lehet a panel közé tenni UV, és Infra szűrős edzett üveget, ami drágább szerintem, mintha vennél egy normális fémhalogént, amihez alig kell hűtés, iszonyat fényereje van, és az élettartam se kutya. Én 250W-ost használok, és maximálisan meg vagyok elégedve.
Persze, ha csak tesztelni szeretne valaki, ahhoz elég a mobil, vagy egy izom 1 ledes zseblámpa (én is így építettem).
-
Achilles209
tag
válasz
storm07
üzenetére
Naná, hogy számít. Az írásvetítős fresnel 2 db összeragasztott lencséből áll, míg a neten vásárolt erre a célra árult lencsék külön vannak, nem mindegy az irányuk, mivel ha fordítva rakod be, akkor nem párhuzamosítja a fényt, hanem szétszórja. Nekem sosem volt 17"-os fresnelem, ezért nem tudtam teljes képet vetíteni, de a szélek kicsit mindig homályosabbak, mégha nem is nagyon látszik.
-
Achilles209
tag
válasz
tj_peti
üzenetére
Lehetséges, hogy felcserélted a két fresnelt? Attól is lehet ilyen probléma... Bár, ahogy nézem a hozzászólás időpontját, szerintem már megoldottad a problémát. Egy tripletnek, amit ugyanezen az oldalon árulnak, ugyanolyan értékei vannak, mint egy írásvetítő front lencsének, csak jobb minőségű, ezért nem hiszem, hogy kompatibilitási problémád lenne, inkább csak nincsenek vonalban a dolgok. Nekem is ilyen fényforrásom van, ugyanígy 17"-os LG monitor, mostmár triplet, de a régi lencsével is nézhetőek voltak a filmek. ha szétcsúsznak az építőelemek, akkor kevés fény, és homály az eredmény, vagy a monitor túl fekete.
-
Achilles209
tag
válasz
mallory303
üzenetére
Ha egy darab power leddel megoldható lenne, akkor nem kell matt fólia, se oldalról világítás, csak simán ráküldeni a fresnelre, és hadd szóljon.
Nem találom sehol azt a ledet (egy újságcikk volt úgy fél éve egy új ledről), de itt a fórumon is írtam még régebben egy 1000 lumenes verzióról, ez volt talán 1 éve...
Egy ilyet találtam: 1120 lumenes Osram led
Ez is csak ezer környékén van sajna (100x70cm-s vetített képnek kb. elég). Lehet, hogy hülyeségeket beszéltem, pedig esküszöm, láttam valahol nagyobbat is. Ha mégis rosszul emlékeznék, akkor tényleg hatékonyabb a fémhalogén.
Azt mondom, egyszerűbb belekezdeni egy halós projektbe, mert abban tudnak segíteni a többiek is, nekem is az van, még ózont is termel, tehát még környezetkímélő is
. -
Achilles209
tag
válasz
mallory303
üzenetére
Hali. Picit vitatkoznék, ha szabad. Nem hitegetni akarok, de az én értesüléseim szerint van 10W-os (nem 100) power led, ami 5000 lument ad le. Ez így magában véve kevésnek tűnik egy 25.000 lumenes fémhalogénhez képest, de... egy fémhalogén körkörösen szórja szét ezt a 25.000 lument, a led pedig 30 fokos kúpban. Ebből kiindulva akár még elég is lehet egy kisebb kijelző átvilágítására. Egy átlagos gyári projektor is 2000-5000 lument küld a falra, az 5000-től már vakulsz megfelé. És ez csak egy darab led, szerintem halványan, de még nézhetően látszana a kép a falon. Láttam már power ledet működés közben, és ugyanúgy nem szivesen néznék bele, mint a fémhalogénembe. Hűteni kell, de érezd a különbséget, akár 10, akár 100 watt, még mindig könnyebb hűteni, mint 250, vagy 400-at. Ha van pénz, ki lehet próbálni.
-
Achilles209
tag
válasz
FlashJack
üzenetére
Hy, ha nem DVI-t használsz, akkor lehet, hogy csak a csatlakozóban van elgörbülve pár tű, nekem is volt hasonló problémám mert valaki nem túl finoman dugta a gépre, persze ez analóg monitornál volt, de a csati ugyanaz. Próba szerencse. Ugyanis, ha a vezérlő lenne rossz, akkor az OSD-n sem lenne más szín... ha nem tüsi, akkor kábelhiba. szerintem

-
Achilles209
tag
A színeim elég jónak mondhatók. Halvány narancssárga falon is szépen kijön a fehér, de hogy miért, azt ne kérdezd. De szokott lenni több féle kivitel is.
Itt egy kép a színhőről

Ilyen drágaságom van, a bal oldali a képen4000-5000K- a jó tartomány, nekem vagy 4000, vagy 4500-as van. És nagyon királyos.
Az oké, hogy progit írtál, de az gondolom csak az ablakokat méretezi, attól még a start menü lemarad a képről. Másik furcsaság, úgy vettem észre, hogy sokkal szebb a vetített kép a DVI csatit használva, ennek sem tudom az okát.
Ödöntől 250-400W-os fémhalogént kapsz 10-15 ropiért, ami 8000 óráért nem pénz. Nekem, ha jól emlékszem 11-ben volt benne, teljes elektronikával, és kaptam még kapcsolási rajzot is
Köszi Ödön
Szal Ő a te embered lámpaügyben. -
Achilles209
tag
Lámpa. Nekem a 17"-os monitorhoz egy 250W-os Sofita fémhalogénem van, ami kb. 20.000 lument, 8000 óra üzemidőt, és korrekt színhőmérsékletet tud. Őrült Ödön tud konkrétabb felvilágosítást adni fémhalogén izzókról, megmondja mi kell neked, tőle vehetsz is szettet. Én is tőle vettem.
Tudom, hogy minden laptop tudja ezt, de ha megfigyeled, akkor csak a saját kijelzőjére, ami digitális csatival csatlakozik a saját videókrijára, a vga kimeneten már nem tudja ezt. Azt is tudom, hogy csak fresnelt kellene cserélnem, a láda úgy van tervezve, hogy ezt meg lehessen csinálni, csak sajna a pénzügyek...
-
Achilles209
tag
válasz
storm07
üzenetére
Sejtettem, hogy ezért kell
. A sima "alulfoncsorozott" tükörrel az a baj, hogy az tükröz az üveg felületén és a tükörrétegen egyaránt. Tehát dupla vagy szellemképed lesz, azt pedig nem akarjuk. De amíg nem találsz megfelelő tükröt, addig a normál is megteszi.Szerk.: Arra figyelj, ha találsz megfelelőt, hogy ne nyúlj hozzá a tükröző felületéhez, mert nem igazán lehet tisztítani, és könnyen sérül, mivel a tükörréteget nem védi semmi.
-
Achilles209
tag
válasz
storm07
üzenetére
Szerintem azért nem kaptál választ, mert senki sem tudja
én legalábbis nem. Bizonyos írásvetítő fajtákból lehet pl kimenteni, de azok kicsik, viszont a vetítő maga drága. Egyebet nem tudok. Nekem van egy, 12x7 centi körül, de sérült az egyik sarka, nem ajánlanám.Ami felülfoncsorozott, az olyan, mint a sima tükör, csak nincs védőréteg a hátulján, ezért ott is képes tükrözni, plusz ezért nagyon könnyen sérül. Üvegesnél kérdezd, hátha.
-
Achilles209
tag
Üdv!
Nem akarlak elkeseríteni, de ha azt akarod, hogy a 15"-os monitor teljes képe ki legyen vetítve, arra már nem elég egy írásvetítős fresnel, külföldről kell rendelni komoly pénzért, és még ha alapból meg is lenne a fresnel, szerintem akkor sem jönne ki 30-ból. Én is drágábban hoztam ki úgy, hogy lényegében a faanyag hulladékból volt összekaparva, a fresnelek és az optika ingyen volt. De meg lehet csinálni halkra, mivel a fémhalogén lámpa elmegy magas hőfokon is, csak keringetni kell neki a levegőt, erre pedig egy darab alacsony fordulatú cooler is elég, ami halk, viszont akkor hőálló és jól átgtondolt, megtervezett ládát kell neki építeni, nem fából, Az enyémnek nem vészes a hangja, de van, az tény, de mivel bömböl a 7.1 mellette, így nem zavaró

Viszont ha projektor alatt írásvetítőt értesz, amire te is rá akarsz rakni egy monitort, akkor ugyanaz a helyzet, mint az előzőben, hogy a vetítő fresnelei miatt nem fog beleférni a 15".
Más:
Rákattantam a digitális táblákra, és upgradelem a gépet "érintőképernyősre", hamarosan, ha lesz rá pénzem.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Achilles209
tag
válasz
tj_peti
üzenetére
Üdv megint!
Szóval ha 15 centiről jó volt a kép az írásvetítővel, és bele is fért az egész széltől szélig, akkor lehetséges, hogy bele fog a 17-es monitor is, csak készülj fel, hogy 17"-os monitorral ilyen fókusszal 3 méterről kb 4-5 méter széles képed lesz
. Így akkor kb olyan fókusztávú fresneleket kell venned, mint az írásvetítős, ez valahol le van írva itt a fórumban. Amúgy, amit külföldről rendelnél az sacc másfélszer jobb minőségű, mint az írásvetítős, és nekem még írásvetítőssel sincsenek karikák. Ha esetleg kisilabizálod, hogy mennyibe kerülnek ezek és a posta, akkor esetleg lehetne közösbe, mert én eleve úgy terveztem, hogy befogadja a nagyobbakat is. Karikák állítólag akkor jönnek elő, ha túl közel teszed az LCD panelhez a fresnelt, vagy ha a két fresnel nem illeszkedik jól, de ilyet én még nem tapasztaltam, mivel nekem ragasztva vannak és 5 centire a monitortól.Fórum feléledése: ide is eljutott a válság...
stinkydiver: Mindent bele. Hehe, úszószemüveg, LOL.
Bár eleinte én is paráztam tőle, én hegesztőpajzsal nyomtam. -
Achilles209
tag
válasz
tj_peti
üzenetére
Előre is köszönöm az utánajárást az érdekemben, küldöm majd az árajánlatot.
Igazából nem tudom, miért használnak 600-as fókusztávú fresnelt, ezzel kb. csak azt érik el, hogy a láda, mint láthatod a képeken 1,5 méter hosszú, az enyém szerintem így is nagy: 60x40x35 centi körül. Valami olyasmit tudok elképzelni halvány optikai tudásom alapján, hogy minél nagyobb a fókusz, annál kisebb lesz a vetített kép adott távolságról a falon. Nem elég, hogy hosszú lesz a ládád, még nagyon messziről is kell vetítened, hogy szép nagy képed legyen (szvsz). A fresnelek magasságra és szélességre akkorák legyenek, mint a monitor panelje (vagy nagyobb). Nekem kisebb, ezért használom csak 800x600-ban a monitor közepét. De egyenlőre ez is elég. Ha van írásvetítő fresneled, akkor azt javaslom, építsd meg azzal, de úgy tervezd a ládát, hogy beleférjen majd a nagyobb is, és átkalibrálható legyen, és ha sikerül minden, és nem unod meg közben, nem rontod el, nem fáradsz bele, akkor érdemes beruházni a külföldi dolgokba. Tripletet ugyanonnan rendelhetsz, de lehet, hogy lesz még nekem is. Mi volt még? Mérni, hmmm 1 db fresnelt be lehet mérni, elé teszel egy fényt, és mikor a falon ugyanazt látod, akkor az a fókusztáv. Egy homorú-domború lencsénél ilyet nem nagyon lehet játszani, tripletnél pedig főleg felejtős. valahol csak bele van gravírozva, hogy mit bír, vagy... azt nézd meg, hogy a lámpa milyen messze volt a lencsesortól, kb annyi lesz a fókusz. Mikor én építettem a sajátom egy elől 320-as fresnellel, kipróbáltam a diavetítő 85-ösétől egy írásvetítő 240-esén át a világmindenséget, és maradtam egy 300-as tripletnél. A diavetítős is jó lenne... akkor ha nem 3 centi átmérőjű lenne, hanem mondjuk 14. Úgy vetem észre, hogy minél közelebb van a fókusz a fresnelhez, annál kisebb átmérőjű objektív kell. Persze, ha hülyeséget beszélek, nyugodtan oltsatok le
Hogy a három cím közül honnan rendelj, abban nem tudok segíteni, én próbáltam külföld bevonása nélkül építeni. Nem is jártam utána a dolognak. -
Achilles209
tag
válasz
tj_peti
üzenetére
Teszt a lelke mindennek. Mivel nincsenek adatok megadva róla (fókusztáv, lencseátmérő), ezért nehéz megmondani, de szerintem a lencse átmérője túl kicsi, és a fókusztáv is. Fresnelből a 2db 600-as már túl sok, akkor a ládád minimum 120 centi lenne :-) Amekkora az első fresnel, akkora fókusztávú optika kell hozzá, és 600-as optikát vagy nem fogsz találni, vagy csak nagyon nehezen. Írásvetítőben pl 240-320-ig vannak ismereteim szerint.
De egyébként most újra eladó a gépem. LG 1710s, 250W Sofita fémhalogén, írásvetítő lencse+egy vadi új szuper triplet, ezzel olyan a képe, mint egy gyárinak, most 800x600-as felbontás, de ha rendelsz fresneleket, akkor 1280x1024-es, fekete dobozban, 5 méteres DVI kábel és 1,5 méter VGA kábel. Ha érdekel, dobj PÜben egy ajánlatot.
-
Achilles209
tag
B.U.É.K. mindenkinek!!!
Vagy külföldről rendelsz, de az nem olcsó, vagy csoda történik, mint ahogy velem is. Leírtam pár hsz-el ezelőtt, hogy van egy pesti cég, ahol esetleg lehetne érdeklődni. Keresd vissza.
Athis: Ha a kép méretét szeretnéd variálni, akkor a tripletet, vagy ha csak egy lencséd van, akkor azt kell cserélned. Nekem a triplettel kisebb a kép, mint a sima egy lencsés megoldással, de jobb is a minősége. Másképp asszem nem megy
. -
-
Achilles209
tag
válasz
storm07
üzenetére
Üdv srácok. Én vagyok a világ legboldogabb embere. Apám a hétvégén elment vásárolgatni egy manushoz, akinek mindenféle kacatja van, szerszámok, gépek. Mikor hazajött mosolyogva adott át egy nejlonszatyrot. Kibontom, hát mi van benne, egy olyan triplet, amilyennel próbálkoztam
. És a poén: 2500 forint volt. Aszittem behalok. Jövőhéten építem is át a cucc elejét a másik lencséhez
Innentől kezdve nem eladó a cucc.Bari: Asszem magyarországon nem lehet kapni ilyet, csak írásvetítőkbe van beépítve. Már írtam párszor, hogy van egy cég, a VIZUÁL Kft., ami foglalkozik ilyen alkatrészek rendelésével, leht, hogy olcsóbb, mint az izzotekről, vagy lumenlabról, most nem tudom melyikről, megrendelni. (küldtem mailt ezzel kapcsolatban, egy hete, azóta se válaszoltak... no comment)
Képek lesznek, csak még egyszer át kell fújni feketével, mert először nem láttam, hogy pár helyen előtűnik az eredeti szín... ezért nem jó sötétben festeni...
.
-
Achilles209
tag
Igeeeeen, kész vagyok végre a vetítőmmel, teljesen, kívül-belül. Szép fekete, nincsenek rajta rések, és működik is :-) Ahogy ígértem raktam fel képeket a simple és a triplet lencsével vetített kép különbségéről. Elég elrettentő, nem is gondoltam volna. Na akkor lássuk (ja, ezek kb. fél centis pixelek lesznek):
[ilyen a kép az írásvetítő lencsével]
A képek ugyanazzal a beállítással, és makróval készültek
Kíváncsiságból szerváltam egy gyári projektort, és összevetettem a képet a tripletes verzióval, hát mit mondjak, nincs különbség. Nekem egy ilyen lencse kell, most, csak nincs sok pénzem

Ami a legrosszabb, holnap lehet, hogy megveszik a gépem, de ha lenne ilyen lencsém nem adnám el, az tuti.
-
Achilles209
tag
-
Achilles209
tag
válasz
Gabohun76
üzenetére
Hy! Megnyugodtam, nem csak az enyém ronda kívülről, viszont a képminőség hasonló, csak nekem 250-es a lámpa. Gratula hozzá, királyos. Gondolom a vászon gyári, de ha nem akkor maximális tiszteletem.
A hétvégén kigitteltem, lefestettem a cuccot, és átterveztem az optikát, most olyan a gépem, mint egy kályha egy nagy csővel a hátsójában
kár, hogy nem lett elég a festék, most mehetek megint boltba
, még egy ezres... utána ha működni is fog, akkor jönnek majd a képek.Egyébként, miután 100.000 forintért lehet már venni olyan projektort, ami igaz, hogy 640x480-as de 22.000 óra az üzemideje
, és akkora, mint egy mobiltelefon
, nem csodálkozok, hogy nem nagyon építget senki, az még egy kis panelben is elmegy. -
Achilles209
tag
válasz
Petiapó
üzenetére
Ha a fény útját nézem, akkor a hagyományos fresnelnél a széttartó fénysugarakat szedi össze. Ennél a fresnelnél ez azért nem lenne tökéletes, mert a fénynyalábok nem csak fel és lefelé szóródnak, hanem oldalra is, amit a te fresneled nem tud hasznosítani. Összekeverné az oldalirányú sugarakat, de ezt csak teszttel lehetne igazolni. Vagy függőleges csíkok alakulnának ki a vetített képen, vagy elmosódna, szellemképes lenne, nekem ez a véleményem így látatlanban, de próba, keress valami egyszerű dolgot, pl. egy űtlátszó műanyag hengerből levágsz egy szeletet, kipolírozod és kész a kisméretű fresneled. próbáld ki 3-4 leddel egy papírlapra, hátha jó lesz.
Végeztem egy kis próbát a kölcsönzött triplettel. A jó minőségű írásvetítős lencsém ahhoz képest trágya, majd dobok képet is, szóval ha valaki pesti és van sok fölös ideje, az kérdezzem rá a Vizuál Kft.-nél (14. ker, Vezér út 53.) a Quantum 4023-as írásvetítő tripletjére, mennyiért hozatnak. Mindenki jól jár vele :-)
-
Achilles209
tag
válasz
mokkacsoki
üzenetére
Hy, megkérdezhetem, hogy a fresnelek mekkorák, és mennyibe kerültek? A triplet és a szállítás ára is érdekelne. Lehet, ha nem lesz jelentkező, és mégis megtartom a gépem, akkor fejleszteni fogom... egyszer.
Noti lcd-vel kapcs. nem tudok sokat nyilatkozni. Gondolkodtam rajta, és 2 lehetőséget láttam: Asus EEEPC az óccó és kicsi, persze kis felbontással, Vagy Toshiba Portégé M200, 14", 1400x1050-es felbontás, érintőképernyő, ez is olcsó, de olyan jó gép, hogy sajnálnám szétszedni. A led nálam felejtős még mindig.
-
Achilles209
tag
Ja, izé, ilyenre gondoltam: [Triplet]
Van egy Quantum 4023-as írásvetítőm, és ilyen van benne, gyönyörű képe van. Érdemes utánajárni ennek a Vizuálnak, csak én nem vagyok pesti.
-
Achilles209
tag
válasz
Gabohun76
üzenetére
Az enyém:
- 17"-os LG 1710S monitor (DVI)
- írásvetítő simple okbjektív (a jobbik minőségből)
- írásvetítő fresnel (teljesen átlagos)
- írásvetítő venti (cserés, mert hangos kicsit)
- 250W Sofita Fémhalogén izzó plusz elektronika, plusz tükör
- külön venti, izzó kapcsoló, biztivel
- 2 centis bútorlap, a régi minőségi cucc, nem a préselt hulladék, de a kivitelezés elég gáz, gitt, plusz festés ráfér.Tetszik a te géped is, főleg a külalakja

Triplet lencsét lehet, hogy tudnánk olcsón szerezni, ha több embernek is kell, olyat, mint amilyeneket az izzoteken árulnak, csak nem variofókuszos, de lehet, hogy még olyan is van:
[Vizuál Kft.]
írásvetítők szervizelésével is foglalkoznak, és vannak már tripletes, variofókuszos írásvetítők. Külföldről tudnak rendelni, és lehet, hogy olcsóbb így, plusz nincs vele macera. Ha valaki pesti és érdekli a dolog, menjen be, és kérdezzen a szervizesektől, és legyen szíves megosztani velünk az infókat. -
Achilles209
tag
Huha, nem sokan írogatnak mostanában.
Sajnos pénzügyi okok miatt még mindig eladó a projektorom.
Aki olvasgatta már a fórumot az ismeri a gépet, és hogy mit tud, itt egy videó azért. Ha valakit komolyabban érdekelne a dolog, dobjon PÜ-t és megbeszéljük.
-
Achilles209
tag
válasz
Eagle16
üzenetére
Hy!
Nekem sikerült kihoznom olcsón a gépet, de én a nagy részét "hulladékból" építettem. Csak a monitort és a fémhalogén izzószettet vettem pénzért, írásvetítőt szereztem ingyen, faanyagom volt, kapcsolók, kábelek, venti voltak. Pöpec lett a gép, csak le kéne festeni, meg kicsit javítani az fókusz megoldásán, mer az gagyi.
Nem ajánlanám a kis képet, mivel ahhoz kicsi kijelző kell, az pedig nem olcsóbb annyival, mint amennyivel rosszabb a minősége... Sőt, nagyon rossz a minőségük, és néha drágábbak, mint egy sima 17-es monitor. Ha türelmes vagy, akkor olcsón meg lehet szerezni mindent. Fémhalogén: Őrült Ödön itt a fórumon, Monitor: Vatera, teszvesz, Írásvetítő: iskoláknál lehet kunyerálni, én oktatási technikus vagyok, nekem könnyű volt

Mellesleg eladó a cucc sajnos pénzügyi okokból, persze pofátlanul magas áron
, de ha érdekel, akkor pü jöhet.Bandiras2: Jó lenne bele egy fémhalogén, mert nagyon sárga a képed, amúgy jó a cucc. Emotikonokra vadászó macska, ez LOL

-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Ha írásvetítős fresneled lesz, és van DVI a monitoron, akkor ajánlom figyelmedbe ezt az írásomat: [Képfeszítés NVidia kártyával]
-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Jah, egyébként nekem írásvetítős fresnellel, és optikával 3 méterről több, mint 2 méter széles képem van, ez 4.5 méterről még nagyobb. És asszem a külföldi tripletekkel sem lehet zoomolni, csak élesíteni. Ráadásul én nem is használom ki a teljes 17"-t, ami 1280x1024, hanem csak 800x600-at.
Szerintem teljes képernyőn 4.5 méterről több, mint 3-4 méter széles képre számíthatsz egy átlag lencsével.
Amúgy meg számolgass: http://www.allinbox.com/Programmes/CalculeImage/CalculeImage.html
Utánhúzás nem valószínű, láttam már rosszabbat is.

-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Üdv! Lencsékből igazából nem sok választék van. Fresnelből akkorát kell venned, mint amekkora a monitor paneled, ha teljes képernyőt szeretnél használni. Ezekből 2 féle minőségben van. A Tripletet pedig a fresnelek értékeihez kell igazítani, szóval ebből sincs nagy választék. Ilyeneket nem találsz Mo-n. Nézz szét a www.3dlens.com -on. Ott vannak fresnelek. Az izzotek.com -on pedig vannak teljes szettek is. Ha olcsón szeretnéd megoldani, akkor marad az írásvetítő berhelés, mint nálam.
HalasKYO: sorry, félreérthettem valamit

-
Achilles209
tag
válasz
bandiras2
üzenetére
Nekem pikk-pakk lejött. Meg is lepődtem, milyen könnyen. Szikével nyúltam alá a sarkánál. Ha kemény, amit felkaparsz, akkor az a polárral együtt jött fel, ha puha, akkor jó lesz, amúgy nagyítóval lehet látni, ha egyszerre szeded fel a kettőt. Mikor nekiálltam, én is azt hittem, hogy bonyolultabb és szenvedősebb lesz. Persze szerintem ez is monitorfüggő...
-
Achilles209
tag
válasz
HalasKYO
üzenetére
Na, újra jelentkezem. 1000 lumenes led pl: [led]
Nem tudom, lehet-e már kapni, de tuti drága, és szerintem még ez sem elég vetíteni.
Hát én még mindig nem hiszek benne, de ha összehozod, és tényleg szuper képe lesz, akkor esküszöm átépítem az enyémet. A panel mérete, lehet, hogy tényleg nem számít, nem is értem, miért írtam :-) De az tény, hogy egy lcd sokkal több fényt fog el, mint egy proji lcd. Mellesleg vannak már led-es projik, nem is kevés, de azokban is icipici erre a célra fejlesztett panelek vannak.
-
Achilles209
tag
válasz
HalasKYO
üzenetére
Que passa??? Egy darab leddel? A srác gyári pronyóból dolgozott, ahol a panel átlója max 3-4 centi, a tiéd meg egy kicccsit nagyobb gondolom. Egy gyári projektor a falon 2500 lumen körül produkál általában, ezt hogy akarod elérni egy darab 900 lumenes leddel, amiből még lejön a fresnelek, és az lcd panel fényelnyelése (ami egy nem erre a célra gyárott panelnél nem kicsi)? Amúgy már az 1 wattos power ledek is tudnak 1000 lument, csak marha drágák. Szerintem ez eleve bukott ötlet, de ha már mégis, akkor lehet venni olyan fresnelt, amiben több kis kör van, így több ledet be tudsz építeni, nézz utána. Én személy szerint kipróbáltam a Xenon vakus telómmal (mert kíváncsi típus vagyok), hát semmit nem ér. 3 centire se jut el a fénye. Ha működni fog, akkor veri szori és
Az én lámpámnak 20.000 lumenes fénye van állítólag (aminek a 3%-a 600, ismétlem a gyári pronyókon 2500), és hát elférne még egy kicsi fény a falon. 30-50- lumen nem nézhető, mert egy sima izzókörte is kb 100 lumenes. Lehet, hogy csak félreértettem valamit. Amúgy a többi jól hangzik
Jó építgetést. 
-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Kis hazánkban nem nagyon lehet kapni kifejezetten erre a célra alkatrészeket, kivéve a fórumtásaktól. Nekem pl írásvetítős lencsém és fresnelem van 17"os monitorral (az általad említett pozitívumok miatt). Vetítő lencséket érdemes néha a vaterán is nézegetni. Találtam már 2x jót, csak elvitték előlem, mert anyagias vagyok

Egy észrevétel. Ha veszel 17"-os monitort, és ahhoz való fresnelt, és 4 méterről vetítesz, akkor számíts rá, hogy a képátlód kb 6-8 méteres lesz, ami nem fér el a szobádban, de majd kitapasztalod.
-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Gondolj bele abba, hogy egy 17"-os monitoron mekkora egy pixel és milyen távolságról nézed. Aztán most gondolj arra, hogy amennyivel nagyobb lesz a vetített kép, annyival messzebbről nézed azt. Vagyis kb annyira lehet kivenni a pixeleket, mint egy monitoron. Najó, valamivel nagyobbnak fogod látni, ha már korrekt arányokkal akarunk számolni, de élvezhető. 20 centiről zavaró persze, de gondolom legalább 2 méterről szeretnéd nézni a filmeket, az már nem gáz, nekem a hátam mögött (úgy hogy nem lóg bele a fejem) van a vetítő, és teljesen jó. Mozgóképnél meg főleg nem látszik a pixel...
Jah, nekem is kb ekkora pixeljeim vannak, talán még nagyobbak is.
Egyszer a moziban lopózz a vászon közelébe. Tanulságos lesz :-)
-
Achilles209
tag
válasz
Devil Smile
üzenetére
Nem igazán, csak ha van kedved szallagkábellel játszani.
[Nézd meg] -
Achilles209
tag
válasz
bandiras2
üzenetére
Hali!
Írásvetítővel az a probléma, hogy ha jól emlékszem, akkor 14 colos monitor férne rá szélességében is. A 15-ös nem fér rá, kilóg a két széle. 14-est pedig már nem lehet kapni, és a kontraszt-válaszidő sem a legjobb. Vászonnak a gipszkarton elég kicsi, legalábbis nekem kicsi lett volna, ezért én a sima sárga falamra vetítek (így is szép a kép), Próbálkoztam hungarocell táblával is, de az is kicsi. -
Achilles209
tag
Halihó!
Rég jelentkeztem, és ez is egy off lesz, de kapható a világ első projektoros mobiltelefonja:
Így nyáron mindenki leállt az építéssel?
-
Achilles209
tag
válasz
Mr Plojectol
üzenetére
Az antiglaretól kicsit életlenebb lesz a kép, ez kis felbontásnál jól jöhet, én leszedtem, így élesebb lett a kép egy kicsit. Fényerőből is viszafog a cucc. Én spec nem láttam különbséget, mikor leszedtem. Lehet, hogy a fresnelekkel az volt a gondod, hogy egy írásvetítő fresnel 2 lencséből áll, ha ezeket kettészeded, akkor úgymond azok közé kell illyeszteni az lcd-t. Így már működne, de én is egyben használom őket, ahogy kiszedtem a vetítőből.
-
Achilles209
tag
válasz
mokkacsoki
üzenetére
A listában nincs benne, de a Samsungok 80%-ban építhetőek. Nagy a valószínűsége, hogy jó lesz.
-
Achilles209
tag
válasz
afterburner_
üzenetére
Próbálj meg játszadozni a kontrassztal. A monitoron vedd maxra, és a gépen a vidkarit is húzasd meg egy picit, de csak érzéssel. Lehet neki adni fényerőt is a videókártyánál, ettől picivel jobb lehet a kép. Magától a monitor paneltől is függ, hogy mennyi fényt enged át. Van, amelyiket alig lehet átvilágítani, és van, ami nagyon pöpec.
Hétvégén kíváncsiságból operáltam a cuccal. Az egyik eredmény. Sajna a TV BOX-on nem lehet állítani a kép méretét, csak a felbontást, és a pipe pedig csak compóterrel együtt megy ugyebár, nekem meg az volt a célom, hogy a gépet kihagyhassam a dologból, szal szívás. Másik: Kíváncsi voltam, hogy vajon mennyivel másabb tükör nélkül a kép. Hát nekem semennyivel. Se jobb, se rosszabb.
Kérdés: Ha egy gyári proji elé rakom a kezem, akkor pengeéles árnyékot kapok a falon. ha az enyém elé, akkor homály (pedig a kép zsír). Ez a felesleges fény miatt lehet? Ha lefestem hőállő feketével a belsejét, akkor ez elvileg megszünik, és a képem is szebb lesz? Vagy kb annyi hatása lenne, mint a tükrömnek?

-
Achilles209
tag
válasz
wiperxxl
üzenetére
Ez a doboz 7-8"-os kijelzőhöz van tervezve. Ez látszik az objektívméretből is, nameghát a kép alapján próbáld kiszámolni, hogy ha az a kijelző 17"os lesz, akkor mekkora lesz a doboz. Abban már lakni is lehet
De amúgy a konstrukció jó.Elfüstölt a gépem, mármint a PC, így nem tudok filmezni
béke poraira, sokáig szolgált hűségesen. -
Achilles209
tag
válasz
afterburner_
üzenetére
A kábel hosszával/vastagságával lehet probléma, a szigeteléssel nem annyira, mert ha zárlatos, akkor egyáltalán nem menne. Az árnyékolással sem lehet gond, mivel ezeket a kábeleket nem árnyékolják, mint a koaxot, csak szigetelik. Nekem volt MP4 lejátszóm, aminek tönkrement az usb kábele, és csak hosszabbat tudtam szerezni, és azzal nem működött. Tapasztald ki, hogy mi az a hossz, amit még elbír, vagy hagyd így, ha megoldható.
-
Achilles209
tag
válasz
afterburner_
üzenetére
Hy! Nekem 5 centire van a fresnel szenyóm az LCD-től. Hozzáértő emberek szerint minimum 1.5 centi legyen, mert ha nagyon közel van, akkor látszani fognak a kis körök a vetített képen. Szal kicsit rakd messzebb szerintem. Pont a hétvégén terveztem, hogy közvetlenül rárakom a fresnelt a panelre, mert kíváncsi vagyok, mit produkálna, és ha nem lenne gáz a kép, akkor le lehetne csippenteni még 5 centit a dobozból. és nem kellene foglalkozni a pontos beállítással sem, mivel a lencse pont ráfeküdne a panelre, majd ha meglesz a próba, akkor re.
-
Achilles209
tag
válasz
maxibacsi
üzenetére
Legyen így: egyik nap, ami neked is jó, behozom őket, mert Rio De Gyarmaton dolgozom, és 4 után tudunk találkozni valahol, mondjuk Maki, ott megmutogatom őket és meglátjuk. Szerintem csak próbálkozásra jók, de ezt majd te eldöntöd. Áron gondolkodj majd, mennyit ér meg neked, és ha mégsem lesz jó egy próba után, akkor természetesen vissza az egész. Várom PÜ-det.
-
Achilles209
tag
válasz
kzjames
üzenetére
Én is bátorkodtam 3D-vel próbálkozni. Az én rendszerem rosszabb minőségű, de kisebb technika igényű, és működik
Letöltöttem az IZ3D drivert a netről (másnak jó az NVidia stereo driver is) Amivel Anaglyph (cián, vörös) képet lehet előállítani. 2 képet számol a videókari, és az egyik képből kiszűri a vöröset, a másikból maradék 2 színt, így mindkét szem más képet lát. A rendszer tökéletesen működik, igény szerint dobok fel képet a GTA SA-ról, az egyetlen baj vele, hogy rövidtávon kikészíti az ember szemét, és a színek sem az igaziak. Nameg ennél a teknolodzsinél az a legjobb, ha minnél világosabb a kép, ami egy házi projinál (általában) probléma.A polarizált dolgon én is gondolkodtam, de azt elvetettem, macera, viszont jó a hatás. A harmadik módszer a régi NVidiás 3D lcd szemüveg, ami egyszer az egyik szemet takarja, aztán a másikat. De mint kiderült, ez sajnos nem megy LCD-n, csak CRT-n
ezért ezt a lehetőséget is elvetettem. A másik a Vii. Ezt inkáb linkelem (mellesleg ez a legjobb): -
Achilles209
tag
válasz
afterburner_
üzenetére
Én a saját gépemet már eltoltam, ugyanis az LCD és a fresnel közötti részen kivágtam egy csíkot a gép tetejéből, itt áramlik be a zoxigén, és a cucc oldalán fújatom ki a lámpa mellett. Sose befelé fújd a levegőt, hanem kifelé szívd, ez alaptörvény. úgy kellett volna csinálnom, hogy a gép aljába marom a csíkot, és a lámpa fölté teszem a ventit, hogy a felfelé áramló meleg levegőt kivezesse. 250W-nál szerintem elég egy lassan pörgő venti (halkabb/kevesebbet fogyaszt), mert nekem a fresnel és az lcd majdhogynem hideg egy 50W-os írásvetítő ventivel, a lámpát meg nem kell nagyon hűteni, inkább csak elvezetni tőle a felforrósodott levegőt.
Új hozzászólás Aktív témák
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Yettel topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Motoros topic
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3849, 100% Akksi
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 4070 Ti Super 16GB Zalman T3 Plus 750W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3904
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bár eleinte én is paráztam tőle, én hegesztőpajzsal nyomtam.
.
. És a poén: 2500 forint volt. Aszittem behalok. Jövőhéten építem is át a cucc elejét a másik lencséhez
, még egy ezres... utána ha működni is fog, akkor jönnek majd a képek.
béke poraira, sokáig szolgált hűségesen.