Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Poco F7 – bajnokesélyes
- Azonnali mobilos kérdések órája
- One mobilszolgáltatások
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
adp
őstag
igen az
fogalmam sincs, de sztem nem meandernél a royalon asszem egy "fokozat" 4mp ami mondjuk elég korrekt lenne nekem is, igazából lehet érdemes lenne ránézni, mert nekem úgy tűnik ahogy szétszedtem, hogy valami gebasz lehet a felső késtartóval isviszont az tuti, hogy a fordulat és a motor az jó a késhez, amúgy azon agyalok most, hogy mivel gyengébb a motor nem tudja úgy tartani a fordulatot/ nem pörög úgy mint mondjuk az igazi zm, akkor lehet, hogy a végeredmény mégsem ugyanaz?

-
adp
őstag
naa sikerült remélem nem kurtam el a tengelyt lent...
a garaton bedugtam egy csavarhúzót ami fogta a kést hogy ne mozduljon el aztán besz@rásig csavartam és megadták magukat
a darálónak elég fura hangja lett, minta picit összeérnének a kések, vagyis olyan fémes a hangja presszó darálás közben, egyébként nagyon simán daráló, egyáltalán nem tapasztaltam olyat mint Bazsee az alacsony fordulaton, viszont vannak bajok a fokozatokkal: 24mp aztán a kövin már 38....első észrevétel a ZM késsel: pacific sidamo és pacific costarica:
a sidamo nekem alapból nem annyira jött be, de most ihatóbb lett (ebbe benne lehet az is hogy pihent vagy 2 hetet
) szóval ez nem mérvadóde a costa ricai az igen kerek lett, előtte semmi komplex dolgot nem éreztem benne.Most simán tudtam asszociálni a bogyós gyümire és egy kis boros savasságra amit írtak is róla. Tényleg érezhetően jobb lett.
Mondjuk ha úgy nézzük az egész amit írok nem mérvadó mert az előző kés állapota is kérdéses (ezt én nem annyira tudom megítélni)
-
soldier2
őstag
válasz
SierraFox
üzenetére
Na most lehet kapok én is a pofámra, de beállok a sorba
Két daráló közti különbséget nem egy Locavoren fogod kiérezni, erre fogadni mernék. Finom klasszik blend az biztos, de nem egy hisztérika. Világos pörkölésű kellően komplex ízvilágú kávékon annál inkább. Azt, hogy volt különbség elhiszem, félre ne érts, csak abban nem hiszek, hogy ezt a daráló okozta volna. Pedig engem nem kell győzködni a kézi darálókról, bukok rájuk mint gyöngytyúk a takonyra. -
Sinisi
senior tag
válasz
Daneeka
üzenetére
A magyar élelmiszerkönyvben olvastam el a 2-702-es ajánlást. Ebben szó sem esik a ezekről az általad írt okosságokról. Persze arról sem, hogy hogy kell elkészíteni receptúra alapján egy sert. Több vonatkozó szabályt nem kerestem, szóval ebben csak igen nagy lólépésekben írják le a dogokat. A hsz-ed után visont már simán el tudom képzelni, hogy nélkülözhetetlen anyagok ezek. A pálinkára sem írják rá, hogy ha a cefréhez adnak egy kis (vagy nem is olyan kevés) cukrot.
Biztos egyszerű a válasz arra, hogy akkor hogy jutunk el oda, hogy a cimkén nincsenek feltüntetve a felhasznált anyagok összessége. Mindenesetre elgondolkodtató a felvetés, részemről köszönöm.
-
mdav88
aktív tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Ezzel kellett volna kezdeni. 2bol 3 ep, de az egy innen telefonrol elegge elgyotortnek tunik...
-
adp
őstag
Valami jart mar ugy hogy nem tudott kest cserleni mert a regi kes csavarja 'belerohadt' ?
-
Daneeka
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Én nem tudom milyen a hazai szabályozás ebben a témában. Egy hazai viszonyok közt kiemelkedő IPA (melynek az üvegére csak a használt maláta és komló fajtákat tüntették fel) főzésekor a következőket láttam (engedéllyel rendelkező főzde):
RO szűrt vízbe CaCL2 (só). Foszforsav mash ph beállításához. (Ilyen 2ml per 10l víz arányban) SMB (borkén) a klór semlegesitéséhez és a mash oxidáció csökkentéséhez. (ilyen 30ppm arányban, ebből a szabadkén megkötődik a folyamat során, ideális esetben pont kinullázzák egymást az oldott oxigénnel) Alfa és vagy béta amiláz enzim a teljes konverzió garantálásához. (ez benne van a malátában csak így megnyugszik, hogy tuti meglesz a recept által írt "cukorfok") Forralás elején habzáscsökkentő (ezt nem használok, erröl nem nagyon tudok mit mondani) Forralás vége felé élesztő tápsó. (ez van, hogy simán döglött élesztő, néha van mellette egy fél "multivitamin") Ír moszat (ez lehúzza magával a fazék aljára a hotbreaket (ennek nem tudom mi a magyar neve, ilyen fehérje kicsapódás, habos cucc forráskor) amit utána könnyebb szűrni. Fehérje bontó enzim. (ezt nem használok de pl. egyik olyan király, hogy kvázi gluténmentessé tudja tenni a sört (a ma ismert módszerekkel detektálhatatlanra csökkenti a glutén tartalmat) Erjedés végén derítő anyag. (pl. étkezési zselatin) A sör végig öblítés mentes fertőtlenítővel (pl. Star-san, iodophor) érintkezik forralás után így kvázi ez is összetevője lesz. (ebböl amelyiket én használom a sörbe kerülve élesztő tápként hasznosul)(ezeket amúgy majdnem mindet használom én is amikor magamnak/családnak főzök, miután elolvastam a kapcsolódó szakirodalmat és nyugalomba ringattam magam)
-
SierraFox
tag
Most csináltam egy isteni PY Locavore-t a Kinuval. Egyáltalán nem volt olyan "vad" a robuszta íze benne, mint amikor a Fredet használom. A feleségem szerint is sokkal finomabb volt.
Eddig úgy gondoltam, hogy amíg Barbék nem kezdik el újra árulni a Pharost, megtartom, aztán eladom. De annyira bejött, hogy szerintem marad.
-
Wolfy999
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Nyilván tudom, hogy lehet így csinálni, ha jól emlékszem régebb óta van Majorom, mint neked. A kérdés mellé leírtam, hogy elméletem szerint jobb lenne úgy, ezért ha van rá egyszerű mód, akkor kipróbálnám.
Parci: köszi a leírást, ez a kézzel letakarós módszerrel már túl macerás, mert a másik kézzel tartom a pohárkát, amibe jön a kávé. Hiába, semmi sem tökéletes.

-
zolko74
tag
Valaki ivott már Gianni Frasi Giamaica kávét?
-
Toobee
veterán
Hagyjuk srácok
Éreztem, hogy kár volt válaszolnom a hozzám intézett kérdésre. Ha nem emlkedik meg a fogyasztásom, akkor én kiléptem a motoros világból. Lehet hozzá ragaszkodni is, meg nem is. Ezt tényleg döntse el mindenki. A saját lovát szereti mindenki a legjobbat, ez egyértelmű. Nem szeretném, ha bárki is felhúzná magát, úgyhogy ejtem ezt a Kinu-s témát. Biztos forog közkézen egy-két darab, aztán mindenki meg tudja nézni, akit érdekel. -
Toobee
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Azt hiszem, hogy az okosok azt mondják mindenfelé, hogy a fine bassza el a filtert. Tehát igen, szemre (pontosabban mérve) meg lehet mondani. Vagy tévedek?
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Én nem vagyok ilyen profi, hogy képről minősítsem az őrleményt, de ha visszajött fragolától, akkor szívesen. Szemre sem volt vele semmi baj, sőt, optikailag tetszetősebb volt gyári késsel, mint ZM késsel, de ez ugye nagyon szubjektív, a ZM-nél meg csak nem jobb a Major.
Szerk.: de ha már "teszt", akkor azonos kávét kellene őrölni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Filterre, CasMo espressora milyen a Kinu?
Mert közepes pörköléssel espressonál nekem nem adott többet, mint a Major, a Macskaköves tesztelés alapján. Csak mert így nem igazán értem a kijelentést. Igaz éppen most cseréltem le, de attól még egy nagyon jó masina, csak a CasMo szintű kávékkal nem bírtam.
-
Toobee
veterán
Most itt vendéglátóban x évet lehúzott, felújított gépekről beszélsz vs teljesen új, kisszériában készülő manufakkturhás szerelemgyerekekről. Nyilván Royal-ból van most használt, tehát kár az új árát összenézni, de mondjuk előbb utóbb lesz Kinu-ból is használt. Mondjuk egy pl 50-55k-ba kerülő használt M47 mellett nem hinném, hogy labdába rúg egy Major. Hacsak nem az van, mint amit Soldier is írt: kilótrilliómegatonnákat kell darálni, mert zacskózóüzemet nyitsz.
-
bluesfan
tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Holnap reggel megyek el érte, míg nincs a kezemben, nem merem elárulni. Annyit súghatok, nem lesz óriási minőségi ugrás, inkább talán praktikusabb lesz az új. Nem keresem kávékészítésből a végleteket, néhány ismerősöm már így is furcsa pillantásokkal illet, ha a kávés kérdés szóba kerül.

-
soldier2
őstag
Ezzel még én sem vitatkozok. Az a 900w viszont max akkor hiányzik, ha több (zacskó) kávét kell darálni. Előnye egy használt iparihoz a minimális pangó, de bevallom én is inkább a design miatt vettem HG1-et. Vonzanak ezek a régi dolgok modern köntösben.
Mondhatni ésszel nem vesz az ember ilyent, csak szívvel
(az alfások megértik) -
kaligula
tag
Sziasztok! Ha valakinél hányódik egy tisztességes állapotú használt ipari őrlő és eladná, keressen meg. Ugyanitt szűkítő kosár tamper is kerestetik.

-
bluesfan
tag
Sziasztok!
Ide is berakom, hátha valakit érdekel:
95%-os valószínűséggel eladóvá válik szeretett Lelit Gilda kávégépem. 2016. augusztusi vásárlás, tehát alig 1 éves. Állapota abszolút újszerű, de kérésre szívesen töltök fel képeket róla. Rendszeresen karbantartott, kezdet óta szűrt, lágyított vízzel eteve. Minden kávéfőzést vakszűrőzéssel fejezek be, + havonta Tersonettel öblítek vissza.Gyári doboza megvan minden betétjével, tehát akár postai szállítás is szóba jöhet
Amit -a gyári tartozékokon túl- adok a géphez:-IMS felsőszűrő
- 58-as Lelit tamper (fémnyelű)
-Lelit Anna csepptálca (nem folyik le róla a víz, mint az eredetiről és teljesen kompatibilis vele. Kezdet óta ezzel használom, így az eredeti csepptálcája vadonat új, a dobozában pihen.)
-Lelit Victoria kofolyóAz ára 130 e Ft lenneElkelt
A harminc/9nulla7húsz52 számon, vagy privátban itt a fórumon elérhető vagyok.Köszönöm, hogy benéztél.
[ Módosította: radi8tor ]
-
norkov84
tag
A kézi (Kinu) előnye ebben az esetben a pangó őrlemény lenne. De tény és való, ha elég hasonlót produkál a 47mm-es késsel, akkor pláne nem éri meg a 1.5x árat a 68-as

Na nem mintha ez most nálam aktuális lenne, csak a növekvő major/robur/royal géppark mellett nagyon kíváncsi vagyok a Kinura

-
válasz
norkov84
üzenetére
a macskakőben elég hasonló volt a kinu (47 mm) és a k10 (68 mm) darálóval a kofi. italmill kések.
de mindegy is, 200e ft-ért én tuti nem vennék ilyen kézi izét, olyasmi árban van (volt..?) fragolánál royal zm-esítve, és hát azért ott a pénzért egy 900 wattos motor is jár

-
-
celf
őstag
Külön voltak csomagolva? és akkor mi volt az őrlőben?

Tegnap este hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem, hogy alakul az őrlőfejek közötti távolság miközben állítom az őrleményfinomságot oda-vissza. Erdekes módon volt egy pont, ahol nem kissebből nagyobbra nőtt a fejek között a táv, hanem újra összébb ugrott, és onnan megint növekedni ekzdett a rés.
Nem volt teljesen pakkra visszarakva az őrlőfej. szóval én ezt mint CM702 tulaj helyében csekkolnám otthon. Ha kotyog az őrlőfejjel nem tudom, mennyire hozza a gép azt a őrlemény minőséget, amit egyébként kéne neki.
-
Wolfy999
tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Ezzel a tölcsértelenített csonkkal szerintetek meg lehetne oldani Majornál, hogy kipattogás nélkül lehessen már forgásban lévő késre ejteni a babokat?
Az elméletem szerint jobb, ha már forgó késekre engedem a babokat, mintha álló késnél szórom bele és úgy pörög fel bekapcsolásnál. Viszont ha egyből a garatba szórom forgó késekre a babokat azonnal köpködi fölfelé a törmeléket mielőtt lefedhetném valamivel. -
Casto
csendes tag
Szerintetek a Catlerhez melyik the single szűrő lenne jobb, az e 61 fejhez való 19,5 mm magas, vagy a Silviahoz való 20,5 mm magas? Mind a kettő 7,5 grammos
-
Daneeka
senior tag
Teljesen komoly
@Sinisi: ha valami nagyon nagy főzdének a dobozán nézted akkor nem biztos, hogy kell egyéb cucc mert képesek atomdrága palackozó rendszerekkel 0ppm oldott oxigén körül palackozni másrészt vannak olyan antioxidánsok amelyek pl. élesztő származékok, ezeket nem kell külön feltüntetni (most hirtelen a Lalvin Optimum White jut eszembe ami ilyen)
-
Bazsee71
őstag
válasz
Gravity1234
üzenetére
Megelőzöm paljocot, mert én szoktam ezzel viccelni: nincs, nem is volt bennfentes kávé, csak ritkán frissül a weboldal.

-
pacuha69
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
A tölcsér leműtésére itt van egy leírás képekkel, hátha segít. Nálam is úgy van mint Parcinál, csak szerencsére nem nekem kellett a műtéttel foglalkozni.

http://www.home-barista.com/grinders/removing-interlock-collar-from-mazzer-kony-hopper-without-breaking-it-t6308.html
-
válasz
tariattila
üzenetére
volt egy pont, amikor úgy voltam vele, hogy levágom fűrésszel a tartályt a nyakánál és kész...
-
válasz
tariattila
üzenetére
roburnál egy a trükk: le kell műteni azt a mazzer által rohadék módon odagyógyított fekete aljzatot a tartályról, és csak azt feltenni. így nem kell kiiktatni semmit, befér a dupla jól, és még zárni is tudod a nyelvével. na de a leműtét... annyit mondok, hogy ha valamikor nem adja, tedd el holnapra, mert pillanatok alatt széttrancsírozod a műanyag nyelveket.
-
urak, lassan lépjünk tovább!
-
jolti
senior tag
Persze, hogy nem.
Ezek annyira speciális alátétek, hogy úgy szokta időnként legyártani nekik superman a laser szemeivel... 😁
Snassz hézagoló alátétek, pontosan nem emlékszem már, mert az enyémet egyszer megmértem, mert elgurult egy, de olyan 0,5-0,8 között vannak.
Csak a kést hivatottak megemelni. Semmi különleges.
Szerintem, bár ez csak az én elméletem, ezeket a sok műanyag alkatrész matt adják velük, meg a korlátozott elforgatásos állítás miatt is. Mivel könnyebben vetemedik' el, enged a műanyag és az utánállítás nem lehetséges teljes körbetekeréssel, mint mondjuk egy mazzernél, így ezekkel az alátétekkel oldották meg a dolgot. Beraksz egyet-kettőt a kés alá es kész. -
törölt tag
válasz
Daneeka
üzenetére
(pl. sör palackozásakor nem elég először vákumot csinálni sz üvegben majd CO2-vel kitölteni és utána beletölteni a sört még érdemes borászati ként, aszkorbinsavat vagy/és egyéb antioxidánst belenyomni ha meg akarjuk növelni a komló aromák élettartamát meg ilyesmikét)
Ezt nem gondoltad komolyan, ugye ?

-
Daneeka
senior tag
A CO2 sajna keveredik az oxigénnel/levegővel, soha sem zárja ki az oxigént teljesen. (pl. sör palackozásakor nem elég először vákumot csinálni sz üvegben majd CO2-vel kitölteni és utána beletölteni a sört még érdemes borászati ként, aszkorbinsavat vagy/és egyéb antioxidánst belenyomni ha meg akarjuk növelni a komló aromák élettartamát meg ilyesmikét)
-
jolti
senior tag
Mert azt írtad fail...
Megfelelően kivitelezve, a megfelelő ideig nem.
Nem is kell hermetikusan zárni. Bár a pangó eléggé lezárja. Azt a 2-3g-ot meg reggel az első daráláskor szinte mindig kidobom. Ha csak el nem felejtem a reggeli rohanásban. ( Aztán a többit belenyomom a következő 18 grammba
. Brrr... 99,9 %-ban dupla fogy. Napi 4-5 duplánál meg nem tétel egy kis pangó. )
Régen én is sokat b@szakodtam a pangó sepregetésével, de ennyi -2 kg/hó- fogyasztásnál- napi 4-5 duplánál már nem éreztem különbséget. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy nem b@szakodom vele. Meg tényleg max két napot tölt a tartályban a leírt módszerrel.Egyszer volt itt szó egy üveg, vagy plexi cső közös rendelésről. Talán Hifis írta. ( Azt még pontosabban le lehetne zárni.)
De aztán megrekedt valahol ez. Azzal mi van, nem tudja valaki?
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Apple asztali gépek
- Tőzsde és gazdaság
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen routert?
- Xiaomi LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Mini-ITX
- Fogyjunk le!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4203, 94% Akksi
- iPhone 15 Pro Max 256GB 90% (1év Garancia) Akár új akksival is kérhető!
- Utolsó darab! MacBook Pro 14" M1 32GB RAM 27%-os áfás számla
- 186 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

) szóval ez nem mérvadó
Két daráló közti különbséget nem egy Locavoren fogod kiérezni, erre fogadni mernék. Finom klasszik blend az biztos, de nem egy hisztérika. Világos pörkölésű kellően komplex ízvilágú kávékon annál inkább. Azt, hogy volt különbség elhiszem, félre ne érts, csak abban nem hiszek, hogy ezt a daráló okozta volna. Pedig engem nem kell győzködni a kézi darálókról, bukok rájuk mint gyöngytyúk a takonyra.

(az alfások megértik)

, hanem azért, mert nyitott levegőn áll hetekig. értelemszerűen erre gondoltam.

. Brrr... 99,9 %-ban dupla fogy. Napi 4-5 duplánál meg nem tétel egy kis pangó. )