- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- iPhone topik
- Azonnali navigációs kérdések órája
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- MIUI / HyperOS topik
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Yettel topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9739 üzenetére
én a kávésra gondoltam, vagy a sok abetűstől már rossz a memóriám?
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9736 üzenetére
Persze ebben az is benne lehet, hogy van már pár év hardkór gyakorlat. na meg kijártad az oskolát is
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
motorosban elvagyok már 4-5 éve a gadzsámmal. nem is szándékozok váltani. ennyi idő alatt egy bojler tisztítással megúsztam.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
Én most egy jó ideig biztos nem upgradelek, de azon agyaltam hogy van egyáltalán magasabb arkategoriaban normális 51mm szűrős gép?
La pavoni talán. Szar hogy a vásárolt kiegészítők nagy része kuka... -
válasz
RetepNyaraB #9730 üzenetére
kell a pro fej a boldogsághoz?
mondjuk én hosszabbra szoktam csapolni az italom mint 45-56 ml... hmmm -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9719 üzenetére
Gyári felső szűrő, puck screen-el változat. 16gramm.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9719 üzenetére
nehéz kiigazodni a fotókon. iszaposnak is tűnik, ami alultöltöttségre utal, de viszont látszódik a felsőszűrő a pogácsán, ami túltöltésre utal.
-
Derron
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9710 üzenetére
Sajnos nincs még őrlőnk, az majd a következő lépés lenne. Egyenlőre az előre őrölt kávét szeretnénk lefőzni rajta.
-
Derron
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9705 üzenetére
2 személyes a kávéfőző. Szóval akkor szoba hőmérsékletű szűrt vízzel használjuk. Délután kipróbálom. A kávét őszintén nem méregettem. Azt javasolták, hogy ne legyen lenyomkodva. Így a kis tárolónak kb a 3/4-ig szoktam rakni, lehet teljesen meg kéne pakolni?
Én attól tartottam, hogy túl apróra van darálva a kávé, és nehezebben épül fel az a nyomás ami át tud rajta folyni.
Délután kísérletezünk még vele.
-
aradebil2
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9705 üzenetére
Nem nagyon lehet a Bielettiket underdoseolni, mindig tele kell rakni kávéval. Pár mérethez kapható szűkítő de az már úri huncutság.
Derron:
Miből gondoljátok hogy megégett a kávé egyébként? Minél alacsonyabb hőfokon ajánlott egyébként készíteni,nekem mindig 50-60% körülin szokott lenni a sweetspot (tehát 1-9 skálán 5-6, 1.5/3 kerámia lapokon pl.). 2-3 teljesen normális, még lehet gyors is egy kicsit. Onnantól kezdve hogy megindul szépen félre lehet húzni vagy akár le is kapcsolni a lapot. Egyébként a Brikka csak fölösleges bonyolítja a rendszert, megpróbálhatjátok kivenni a szelepet és sima Moka Expresskent használni, úgy jobban lehet szabályozni is a kifolyás sebességét. -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9689 üzenetére
ne basz ki, előmelegíted a szúnyoghálót
-
krono.
tag
válasz
RetepNyaraB #9656 üzenetére
#9654 kmarci25, #9656 RetepNyaraB: Köszi! Asszem a konyhasó méretnél járok, a holnapi adagon tekerek még a finomságon kicsit.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9635 üzenetére
akkor sok értelme van ennek a szunyoghálónak.
én elvagyok a papírral már vagy 4éve. az is pár alkalom után eldobandó a kávézsír miatt.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9629 üzenetére
Az igaz, hogy puck screen használatánál durvábbra kell kicsit őrölni?
Azért vettem elsősorban, mert most le szedve a felsőszűrőt azért eléggé koszos volt a belseje, pedig nem főzők gyakran kávét. Plusz mindig felragadt a zacc utána. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9615 üzenetére
Akkor a savanykás helyett inkább a gyümölcsös a jobb szó rá? Múltkor az avx-nél vettem brazil 100% arabicat ott ilyen citrusos írt éreztem sztem.
Tehát amit egy podból lefőzök, vagy kapszulás géppel, olyan "vízesebb" kávét presszó géppel szemes kávéból max úgy tudnék elérni ha americanot készítenék?
Vagy ilyen téren jobb lenne mellé egy kotyogós vagy aeropress?#9616Nimda Most az IMS H22-t lecserélem H26-ra, úgyhogy én is átállok a 16g-re.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9613 üzenetére
Jah nem is azért írtam, hanem még nagyon kezdő vagyok és tanulni szeretnék, tökre rossz, hogy senki sincs ismerettségbe aki megtudná állapítani, hogy amit lefőzök az jó vagy sem. Mármint az nyílván meglehet állapítani, hogy nem ízlik, de hogy ez csak azért van mert a kávé fajtája nem jön be az illetőnek vagy mert én csinálok valamit rosszul.
Tehát a robuszta keserűbb? Ar arabica meg savanyúbb? És ha egyiket sem szeretném, plusz kicsit legyen könnyedebb vizesebb akkor mit tegyek?
#9612Nimda: Én egyelőre próbálom a 14 gramm-ból a 28g-t kihozni és nem nagyon hagyom tovább folyni. Én azt hittem ha tovább hagyom folyni pl 40g-ig akkor még rosszabb, keserűbb lesz az íze, mert ha jól értettem ilyen videókban a világosabb rész a végén már azt adja.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9585 üzenetére
Ezt nem teljesen értem, hogy ha keserű az már rossz.
Most a Pacificaffe - Rome-nál írja a weboldalon, hogy ízre étcsokoládés. Én rendszerint nem szoktam kiérezni ezeket a meséket amiket írnak, de a mostani lefőzésnél egyértelműen megmaradt bennem sokáig ez az étcsokis íz. Az étcsoki az viszont keserű nem?
A La Piazza-nal azt rja ha cukrot kap az étcsoki akkor tejcsoki lesz, hát nekem 3 cukor után sem.Legfeljebb ha cukor plusz liter tejet adok neki.
-
Gibo
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9608 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9599 üzenetére
hú köszi !
a kavarás valahogy nem is jut eszembe 😌 ez is jó tipp
igazándiból 10 ből 1x besikerul az az íz amit aztán próbálnék konzekvensen fenntartani-elérni.dedica ec685 nél egyébként mi a tipp nektek? annyit tegyek a portafilterbe amennyi csak belefer hogy nehéz legyen feltenni,vagy inkább kevesebbet hogy a tamper teteje síkban legyen a kosár szélével? ha az előbbit követem akkor olyan teltebb íz tud sikerülni viszont neha már fűszeres.
ha utóbbit akkor viszont olyan "ritkább" víz szerűbn a sűrűsege-intenzitása-teltsége így kiérezni keserű vagy savanyú izt mert az aroma nemzetközi nyomja el.Masik eszrevetel:-kerdes: ennél a kávéfőzőnél milyen arányra erdemes programozni? 1:2? mert azt látom hogy youtu.be videókban rendre 42-45gramm koruli káve italt készitenek(cm 685+bottomless portafilter),nekem 28g köruli lévén hogy az a betöltött 14 gramm kétszerese
-
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9585 üzenetére
rendben köszönöm a tippeket !
Egyébként fotóról mi jön le? espresso hoz nem annyira finom az őrlésem?
Viszont lehet túl kalibrálni az őrlőt?vagyis ha nem tortenhet meg az hogy ha finomabbra allitom akkor összeér a tárcsa éle es onmagába vág? vagy arről is kuldjek fotót ?marmint arról hogy most hogy áll ha felurol belenezek
na es az mitől van hogy pár hónapja még ugyamezzen a kalibráción olyat őröltem ami lassan folyt? elképzelhető hogy ennyit kopott az őrlő? pedig 10 hónapos .
még valami :ha üresen megy akár csak pár másodpercet,kicsorbitja önmagát,vagy attól tuti nem lesz baja? na és ha egyszer rosszul raktam össze és most azért "romlott el" valami?azert ennyivel mas most a kaoucziner ize,mint tavasszal..hát nemtom ,mintha csipkebogyóteát innék 🤔
-
#28054016
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #9554 üzenetére
“Pesten esetleg Pallyotz - nála találsz blendekből hasonló árképzést, miközben alapvetően sötétre pörköl, bár nem feltétlenül annyira, mint a győriek.”
kb. ilyesmi válasz(ok)van reménykedtem, kösz.“Nem, Kalmár keresztbe lenyeli a kapuczinert, mindenféle értelemben.”
Gondolkodnom kellett rajta, de most már értem, [link] ;-) -
mekker
őstag
válasz
RetepNyaraB #9442 üzenetére
Kb. 1 hetes csomagolással jött (08.03-án), V60-hoz finom, de Brikkához valahogy nem sikerült belőni ezt a Hondurast. Vagy 2 éve nem igazán veszek Lavazzánál drágább kávét, és el is felejtettem, mennyire felb@sz ez a Brikka, ha ilyen kis csomag kávékat veszek (azért nem őrjöngök szó szerint). Lassan eljön az a pont, amikor rituálisan felgyújtom.
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9534 üzenetére
Óh hát lehet programozni?! 😁😆 Ez kurv@jó
Valahol írták, hogy ioncserélt vízbe kell tenni nem tom miket, hogy beàllítsuk a ph-t. Azt mèg nem próbáltam.
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9530 üzenetére
Pont, hogy a sima bestprotect való teákhoz, kv-khoz meg forró italokhoz.
fragola webshopja: "ideális gőz előállításához kombigőzölőkben, sütőkben és gőzpárolókban
eltávolítja a részecskéket, a mellékízt adó alkotóelemeket és a klór ízét
védi az értékes berendezéseket a vízkő- és gipszlerakódásoktól
a pH-érték stabilizálása révén minimalizálja a korróziós kockázatokat" -
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9530 üzenetére
Mi az, hogy 120l/hó? Nem kötelező elhasználni, vagy 120liternél cseréled, vagy havonta, amit hamarabb elérsz. Nyilván nem méregetem, cserélem havonta azt jócakkát.
És igen szar az Íze, de az a helyzet, hogy ha a vÍz jól meg van szűrve, akkor ilyen az Íze, a csapos szűrősnek ugyan ilyen konkrétan hányás Íze van, de hozzá lehet szokni, és igazábol már ez a sztenderd nekem. Ráadásul ez szubjektÍv dolog, mert én pl a csapvÍztől hányok már. Csak hozzá kell szokni a jóhoz. Egyéb iránt, meg persze mondják, hogy egészségtelen, hát nem tudom, elég jól érzem magam, és valószÍnűleg nem lesz vesekövem se... -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9522 üzenetére
mp3. már vagy húsz éve, amikor még jó volt a hallásom
, melegítetem fél órát a wadia+cardas golden cross+grado+sennheiser cuccot, időnként elkaptam ott is a térhatást.
-
imcsoo
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9501 üzenetére
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek!
Szürt vizes kancsó már volt téma nálunk, de valahogy elfelejtődött projekt maradt, ezek közül a Laica a legjobban ajánlott márka, és azon belül van legjobban bevált kancsó is?
Vagy csak dizájnbeli külömbségek vannak?Akkor jó a nyitott szűrőtartós kar irányom egy jó tamperrel és puck screenel a tetején, plusz egy minőségibb kézi darálóval megspékelve?
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9501 üzenetére
Szerintem olcsóbb, mint az asványvíz. Kerdés ki mennyit iszik, de a szűrőt havonta kell cserélni, mindegy mennyit iszol. Én meg szoktam venni egy éves adagot, aztán le van a gond. A sok pet palacktol nagyon tele volt már a t@köm pár éve, aztán vettem kancsót, de azt is érdemes cserélni néha, mert a felső része azért vízköves lesz.
-
jézusom
addikt
válasz
RetepNyaraB #9489 üzenetére
Meg gondolom ha ezt a nyomifokos kosárt használom, oda is kell kaft.
Nem szedtem szét a darálót de először legapróbbat próbáltam, hat az ilyen púder jött de nagyon lassan, úgyhogy most 5ösön daráltam. Majd megyek frljebb. -
sherlock82
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9452 üzenetére
Rendben, de miért kuka és csőd ?
-
krono.
tag
válasz
RetepNyaraB #9444 üzenetére
#9444RetepNyaraB, #9445aradebil2: Köszi, offoltam is a rendelést gyorsan.
Ezen az AeroPress dolgon még gondolkodom, van egy saját bája hogy az anno nagyanyámnál évtizedekig használt mokkával tököljek én is, de a jó végeredmény sem lenne utolsó -
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #9425 üzenetére
postára menni a legtöbb értelmes embernek ptsd-t okoz, nekem rengeteg időmet rabolták el az értesítő - bemegyek - jöjjön vissza másnap bohóckodással.
-
goom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9417 üzenetére
Igen, 15 felett ingyenes, ha GLS csomagautomata. Amennyiben GLS házhozszállítás (vagy Csomagpont), akkor 20 a határ.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9417 üzenetére
szerintem a 8 rugós bab is kiveri a biztosítékot a kávéfogyasztók 95%-nál. de lehet hogy tévedek
-
sherlock82
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9410 üzenetére
Igen, ezt tudom. De összességében a ristrettó típusú vagy presszó kávét könnyebb elérni kapszulással mint kotyogóval. Talán azzal nem is lehet.
aradebil2
Egyszer láttam ahogy barátom készíti nekem elég hosszadalmasnak tűnt, de egyébként nem volt rossz. -
sherlock82
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9374 üzenetére
Ezzel egyetértek.
Nemvagyok sznob hülye, nem is iszok mindig kávét, de a kapszulás neszpresszó íze nekem nagyon tetszik megszerettem.
Itthon korábban bialetti kotyogóval hasonlót még elérni sem tudtam, bármilyen kávét is tettem bele. -
válasz
RetepNyaraB #9402 üzenetére
Huh ja, akkor se adnék HX gépért 1 misit. Akkor marad a Synchronika vagy a Bianca.
-
Ferdzsoo
addikt
válasz
RetepNyaraB #9399 üzenetére
Hát lelit minőséget megismertem hamar, volt egy Victoria-m amin állítottam az opv-n, a 3. állítás után elnyíródott a csavarfej, és újat kellet reszelnem bele...
Zsír új gép volt.
-
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9396 üzenetére
Köszi szépen, kipróbálom.
-
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9393 üzenetére
Köszi.
Én K6-val darálom, Robottal készítem, de nem az igazi (valószínűleg én vagyok a béna).
K6: teljesen visszatekerve + 44 klikk
17g bab
forrásban lévő víz
~10s előáztatás, ~30s 9baron, de nincs meg az 1:2, inkább 1:1,8
ha ettől hosszabbra hagyom, keserű ízt érzek rajta
Az eddigi 10 próbálkozásból egyszer sikerült számomra megfelelőt készíteni. -
G@ß!
őstag
válasz
RetepNyaraB #9364 üzenetére
"ritka rövidre kell húzni és nem túl meleg vízzel - kicsit háklis az elkészítésre."
Mi a bevált technikád?
-
redhunter
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9374 üzenetére
Tervben van majd egy örlőköves daráló is,ha jól írom.
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9367 üzenetére
250g-ost se veszek ennyiért, ha meg a mostanában divatos 200g-os zacsit adnak 4rugóért, az kimondottan égetné a kezem.
-
goom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9364 üzenetére
Egyszer jártam a kávézójukban Budapesten: felejthetetlen élmény volt... Sajnos nem tudom, mit is ittam. Mit ajánlasz még tőlük a kuglófon kívül?
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9348 üzenetére
Tervben van a többi is, de lassan fogy a koffeinmentes. Mondjuk palyotz amúgy is régóta tervben van, a következő adagot tőle veszem. Úgyis fogynak a készleteim.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9346 üzenetére
Én csak az impresso-t kóstoltam, azt tudom ajánlani.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9335 üzenetére
Nem, én nem is szándékoztam bántani, megsérteni a kérdezőt. (Láthatod, mikor válaszoltam neki, nem is bántottam. Tettem be én is sodastream-es palackot mosogatóba, aztán csodálkoztam, mikor nyomás alatt spriccelt.
)
Én már csak koxx hsz-én mosolyogtam. Olyan ez, mint mikor a lukas zoknit kimosod, mielőtt kidobnád. -
válasz
RetepNyaraB #9307 üzenetére
úgy értettem, hogyha valaki tudja hogy mit csinál és érdekli is, meg odafigyel, akkor az, hogy 1-2 fokot esetleg dől valamerre az nem a világ. (és ez még mindig a kezdő topik)
Nyilván ha egy kávézóban tök fogalmatlan (képzetlen) az alkalmazott, és már a tartás/fogás/mozdulat is rossz... akkor nem menti meg semmi azt a kávét még egy pár hónapig
Vigyen el a szégyen, de máig a Pico-hoz a gyári sík műanyag tetejű kis kompakt tampert használom, tökre semmi nyűg nincs vele - ha lenne akkor biztos előszedtem volna az Ali-s 51mm-es fanyelűt.
GC-hez meg egy Tadamm-ot, ott sem érzem hogy előrelépés lenne bármi (max kényelemben, meg biztos konzisztenciában is, de meglepne ha csészében ezt érezném). -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9307 üzenetére
Nem hájp az, csak filterhez való, nem espressohoz. Espressonál kézzel indítjuk gombnyomással egyidejűleg, filternél pedig élvezzük a tekknikát.
-
Pease
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #9254 üzenetére
Sikerült jó áron elhozni egy dedica ec 685-t, így belefér a keretemben a bottomless portafilter, kézi örlő kingrinder k4/k6 (aliexpress / ebay?!). Valaki írta egyik hsz-ben, hogy 100 usd alatt rendelt aliról K6-t de én nem találom.
-
válasz
RetepNyaraB #9283 üzenetére
Igazad van! Kellene többet tudni az arányokról. Hagyjuk már a szuper titkolózást.
Sajnos a részinformációk trendek manapság.
És az sem javít ezen, hogy az arabica bajban van az időjárás változás miatt.
Egyre több lesz várhatóan a keverék százalék feltüntetése nélkül.
Menjünk tüntetni? -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9275 üzenetére
Én nem vagyok e témában ennyire indulatos, de megértelek. Én pl. néha (reggelente) kifejezetten élvezem, ha egy blendben van robusta is, most épp a közönségkedvenc Velencei gondolások van itthon, de a Pacificoffee Piazza-ja is jó volt. Reggelre, belökni a napot pont jó, vagy melóhelyen délután, ebéd után tökéletes.
Persze, ezek a kispörkölők. Van még a Starbucks Blonde-jából, ami nem tudom hogy fog elfogyni, mert az ugyan a legvilágosabb pörkölésük, és asszem kizárólag Arabica, de valami mérhetetlenül keserű. Az első korty után kell a víz, hogy lemossa.
-
válasz
RetepNyaraB #9264 üzenetére
szarvasi cm4677
nem nyomifokis kis / nagy kosárral, belevaló tamper, wdt, puckscreen meg cm702
Ennyi az opció
Próbálni fogom a gyorsabb lefolyást -
válasz
RetepNyaraB #9261 üzenetére
A lehetőségek:
- őrlemény finomsága
- tamper
- átfolyás idejeAmi nincs:
- hőfok állítás
Akkor picit finomítok az őrleményen és picit többet is belepréselek a single kosárba
Amúgy lehet tényleg akkor volt jobb mikor túltömtem véletlen a kosarat... -
Pease
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #9249 üzenetére
"Helikopteres mákdaráló"
. Én értem, hogy valakinek KINGrinder K6 alatt nincs kávé, de nem ilyen kategóriát keresek, csak a 3 ezer forintos noname alumínium mokka ("kotyogós")-ról lépnék egy belépő eszpresszóra. Egy ismerősnél helikopteres darálással Ebenica-ból kifejezetten finom presszó készült egy Deloghni Dedica EC 685-el.
-
#98690560
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #9224 üzenetére
Köszi, akkor ezt elengedem.
Igazából ebben a melegben nem esik jól egy 40-50 ml duplapresszó, szerettem volna kisebb mennyiséget csinálni, de akkor ez felesleges kör volt. -
flash-
veterán
válasz
RetepNyaraB #9215 üzenetére
jolvan hát jót akartam, nem rémlett sehonnan sem hogy a fújkálás szétszedés bajt okozot volna biztos írtátok de ez elkerülte a figyelmem
most sajnos valamit biztos elcseszhettem mert legfinomabbra állitva az őrlést (úgy hogy a tárcsán is a gyáritól 2 vel finomabbra kalibráltam) is gombnyomástól zúgás végéig 20 másodperc(35 helyett kb annyi volt ezen az álláson vagy mégtöbb de én nem is a legfinomabban használtam előtte tehát csak tipp) amig főzi a velencei gondolások kávét a gép, és így is savanykás...nem tudom most mit érdemes akkor tennem, porszivo?
vagy ütögessem? hogy visszaálljon és megszokottat darálja?
vagy ez ennyi, kalbiráljak rajta újra aztán mást nem lehet tenni?( a szétszedés egyébként nálam csak az hogy leveszem a búrát, a gyűrűt meg a kalibráló kosárkát)
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9215 üzenetére
Nem is tudom , talán 1,5-2 évig használtam Graef-t. Egyszer nem jutott eszembe szétszedni. Porszívó aztán jól van…
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9197 üzenetére
Persze, Sage-nél is van időkapcsoló, de sose használtam.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9194 üzenetére
6:40-nél mondja, illetve 12 percnél.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9192 üzenetére
Köszi!
Esküszöm megnéztem már legalább 50 videót kávé témában és ma egy dedica vs gaggia classic pro videóban beszéltek erről, hogy dedicanal valahogy be lehet állítani hogy magától x idő után automat leálljon, de amúgy meg nekem kellene leállítani. De eddig erről nem hallottam, én meg kapszulás gépnél megszoktam, hogy leáll amikor kell. Akkor lehet azért is volt mindig keserűbb a kávé mert túl sok folyt le a világos végéből. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9187 üzenetére
Nah megérkezett a daráló.
Egy kérdésem lenne.
Odáig eljutottam, hogy megtaláltam a referencia pontot ahol az őrlők találkoznak, ennél akkor eltekertem a finomabb sávba.
12-14 grammos IMS szűrőkosárral gondolom kénytelen vagyok 14 gramm kávéval probálkozni mindig ahhoz hogy megtaláljam a megfelelő szemcseméretet?Ennyi gramm szemes kávénal kb hány másodperc alatt, hány gramm kávét kell kapnom?
Mert elsőre 70+ gramm lett, gondolom akkor még finomabbra kellene állítanom a gépet. -
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9184 üzenetére
Köszi, a lamart-osból rendeltem már.
Hétfőn jön meg a daráló. Egy Eureka specialita lett végül.
Nagyon kíváncsi leszek, hogy a sok "kütyü" használatával mi lesz a végeredmény és sikerül-e jobb kávét produkálnom nagyapám kínai kotyogós őrölt Omnia classic-ánál.
Egyelőre ezek a Pellini, Segafredok ilyen 8000 ft-os bosch örlővel akár nyitott akár gyári szűrőtartóban ritka rosszak lettek.3 cukor és tejjel ha megtudtuk inni.
-
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB #9184 üzenetére
A lefűrészelt nem illegális?
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9167 üzenetére
én meg se bírnám inni 2kanál cukor nélkül a szenet
-
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #9167 üzenetére
beszéld is rá mindjárt egy 18? rugós vst-re
-
válasz
RetepNyaraB #9162 üzenetére
Mire az előáztatás? Hogy történik? Vizet enged a pogácsára a gép mielőtt átnyomná rajta a nagynyomású vizet? Akkor ha én összevizezem a pogácsát a karban - mielőtt feltekerem a gépre - ugyanott tartok?
-
válasz
RetepNyaraB #9141 üzenetére
hmm, bár előbb olvastam volna ezt.... igaz, a nyomás nem feltétlenül kell, elég ha csak visszafröcsköli kicsit a vizet.
+@ kmarci25
berendeltem közben a K4-et -
válasz
RetepNyaraB #9115 üzenetére
Ilyenem is volt, sajnos egyszer nem vettem észre hogy valami ráborult, és megpusztult a kijelzője
Részemről ez is ajánlott, van belőle 0.1 meg 0.01 pontosságú is. -
válasz
RetepNyaraB #9115 üzenetére
Benézek! Nem a kávéhoz kell.
-
Anubris
őstag
válasz
RetepNyaraB #9105 üzenetére
Ha nem kézi akkor a Graef CM702 helyett pl egy használt Lelit Fred szóba jöhet, vagy más hasonló árkategóriában? Baratza Encore?
-
SunMount3r
nagyúr
válasz
RetepNyaraB #9066 üzenetére
Én mégis inkább automatára gondolnék. Nem csak én vagyok itthon, aki kávét csinál és tudom ez nem lenne jó megoldás neki.
-
válasz
RetepNyaraB #9053 üzenetére
Sparban 1090 szokott lenni. A legjobban gőzölhető zabtej, de azért nagyon elviszi a kv ízét.
-
nyunyu
félisten
válasz
RetepNyaraB #9053 üzenetére
Spar/Lidl/Aldiban található zab, rizs, mandula, kókusz, mogyoró, szója izéket próbáltam a 599Ft-s sajátmárkástól az 1200-1300Fts barista Alproig bezárólag.
Macerás a tejcsőből kivakarni a lerakódó napraforgó olajat, amit a hab állagának beállításához használnak.
Ízre amúgy a rizsitalok voltak a legsemlegesebbek, de azokból egyáltalán nem lesz hab.
Zabot, szóját viszont nagyon nem veszi be a gyomrom. -
adamkaa777
senior tag
válasz
RetepNyaraB #9033 üzenetére
Első körön olyan 50-60 ezer körül nézegetek. Ami első körön szimpi az a Flair espresso-k
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB #9022 üzenetére
Kezdő / amatőr környezetben és a 3in1 viszonylat említés miatt szerintem a presszó és filter pár óra utáni legdöglése nem szempont.
Bármit is akar az ember be kell ruházni. melegítettem én is újra kávét, ittam kapszulásat, 3in1, kotyogós... és innen jött a lejtmenet. Bolti őrölt, döglött, macskavizelet szagú kávéból olyat főzött, hogy meglepődtem (helyes technikával). Az utána következőket pedig hagyjuk -
tDr1v3r
veterán
válasz
RetepNyaraB #9003 üzenetére
Fantasztikus...
Jól van, Tchibo-val kijáratom belőle aztán veszek megint a szokásos helyekről. (Kapuciner, AVX, Beanlight)
Néztem hogy lett pár új pörkölő manufaktúra az évek alatt, melyikek az ajánlottak most?
Illetve rendeltem WDT-t és másik tampert. Előbbi új lesz nekem, régen ilyen nem volt...
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
válasz
RetepNyaraB #8977 üzenetére
-
ServerWorks
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #8977 üzenetére
Egerben kínáltak fancy-t… nem is tudtam addig, h van belőle az az elit verzió.
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #8951 üzenetére
Nekem régebben is kb minden alap / normál kávé kicsit fanyarú-savanyú volt, szóval ez gondolom a természetes, ezért hiszem, hogy valami cappucchino, latte szerűséget kell majd keresnem.
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #8942 üzenetére
Köszönöm RetepNyaraB a pod-os gép ajánlást és a kávé tippet is ServerWorks-nek.
Közben tegnap sikerült egy ismerősnél inni / próbálni egy (nekem) minőségibb kávét.
Jura Impressa z5 -el készített Lavazza Espresso-t próbáltam.
Finom, kellemesen pörkölt és illatos kávé volt persze, de nekem kicsit erős (picit fanyar) hirtelen.Tehát valami krémesebb (+ édesebb), lightos cappuccino vagy latte szerűség lesz inkább, amilyen típus szerintem be fog válni nekem.
-
salytmasztor
aktív tag
válasz
RetepNyaraB #8928 üzenetére
Köszönöm az infókat és a tippeket RetepNyaraB és DrDobos..
Ezek alapján úgy veszem ki, hogy alsó-olcsó-próbálgatós kategóriában nem sok lehetőségem van, csak valamilyen Nespresso kapszulás megoldás.
( POD-os verziónál mi lenne a legalapabb árú megoldás kb? )
Nespresso kapszulás vásárlásnál mit érdemes választani, milyen szempontokat vegyek figyelembe gépnél, stb?
Most Nespresso oldalon van előfizetős éves 'akciós' gépre és kapszulákra (április 24 és május 7 között), amit havonta lehet levásárolni.
Megérheti? -
nyalabka
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8928 üzenetére
Valami hasonló lehet a dologban de most amilyen minőségben őröl az meg se közelíti azt a finomsagot, ami eddig volt, nem tudom elkepzelni, hogy elkopott a kés egyik hétről a másikra. Napi 2 kvnyi mennyiséget oroltem rajta. Sztem max 5 kg mehetett át eddig. Lehet h dzsuva de kisoporgettem már többször az egészet és fixen mindig 10esnél tudom csak indítani, ha elotte elkezdem tekergetni az orles allitót jobbra balra tok mindegy van-e benne kave vagy nincs
-
TheProb
veterán
válasz
RetepNyaraB #8922 üzenetére
Dedica EC785.
Ha a gyümölcsösség velejárója a savasság, akkor bevállalom érte a savasságot.
Igazából szeretnék végre jó kv-t inni, amit potenciálisan meg lehet inni cukor és minden egyéb nélkül. Nem kitétel, hogy olcsó legyen. (Bár nyilván az sem, hogy K. drága.)Még 1 fél kilós Barista Caffé Crema elfogyasztásra vár, de utána el tudnék képzelni valami ajánlott kv válogatást, amikből potenciálisan tényleg jó ízeket lehetne kicsalni.
Nyilván annak örülnék, ha 1 helyről tudnék berendelni pár fajtát. -
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #8912 üzenetére
Ja igen.Én vettem hozzá ims nem nyomásfokozós kosarakat. Egy 12-14 gr-t és egy 18 gr-os is. Na majd próbálkozom, még a javasoltak alapján, de jelenleg úgy néz ki, hogy nem ez lesz a kedvencem
. Hát ahhoz hogy 35mp legyen az 1:2,5 arány jó durvára kell örölnöm. Eddig 6-7-es álláson voltam (a grand cru-hoz), most felcsavartam 13-ra de még mindig lassan csurog.....
Köszönöm! -
válasz
RetepNyaraB #8891 üzenetére
Akkor Alza kuka. A zöld takony boltjában úgy is állandó a csatorna szag. Fekete listára tettem. A boltjuk egy rettenet, mozgólépcső lezárva. Rohangáljoalnak a boltosok azon reggeltől estig.
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
RetepNyaraB #8890 üzenetére
Pedig simán lehet.
Legfeljebb nem a polcon rohadtak eddig, hanem valami rakrárpolcon. -
Tokacpt
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8869 üzenetére
Hát igazából tapasztalatok érdekelnének. Ízre mennyire másabb mint egy espresso? A kancsónál nem csak az a lényeg hogy "gooseneck" legyen? Esetleg bevállt receptek vannak-e kávé víz arány, időszakok lefolyásra stb?
-
TheProb
veterán
válasz
RetepNyaraB #8818 üzenetére
IKEA-s maghőmérővel. Nemtom mi a mérés megfelelő módja, én úgy mértem, hogy portafilter nélkül engedtem több körben (hogy átmelegedjen a rendszer) csészébe vízet és azt mértem meg.
#8820kmarci25: Igen-igen, láttam én is. Futok majd vele egy kört.
#8819Sped: Jaja, láttam ezt a "hack"-et.
#8827hyperspace: Kart nem szoktam külön "átjáratni", csak a rendszert.
-
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #8826 üzenetére
-
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB #8814 üzenetére
Rápróbáltam anno erre, világosabb pörkölés. És meglepően kellemes amúgy. 70 fokos víznél savanyúnak kell lennie.
Onnan mérjük, hogy a víz hozzáér a kávéhoz, szóval gombnyomástól. -
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8814 üzenetére
Te el tudod képzelni a csiboról, hogy világosra perkel? Uggyanmá…
-
keresztg
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8770 üzenetére
Ugyanazzal a kávéval, kb. ugyanarra a vízmennyiségre, 5g 10-20 másodperc alatt átnyomva a Nespresso gépen vs. 15g kávé 15-30 másodperc áztatással és utána fél perc alatt átnyomva az Aeropress-en, telegyomorral is nyomot hagy... De köszönöm, ez a hegyvidéki arabica jó ötlet az élvezeti kávéfogyasztáshoz.
Ha már filter/press: nincs valami középhaladó kávéfüggő csoport? A HC fórumból azonnal kiűznének, ha megtudnák, hogy mit, mivel őrlök bele az Aeropress-be. Itt viszont nem hinném, hogy annyira érdekelné a résztvevőket, hogy melyik pörkölésből, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ezekkel a módszerekkel... Esetleg valami dedikált nem eszpresszógépes csoport?
-
tKb.
tag
válasz
RetepNyaraB #8768 üzenetére
Tehát mindennap kellene a tartályban cserélni a vizet legalább a minimumig? Nem fogy el így rengeteg víz?
-
keresztg
csendes tag
válasz
RetepNyaraB #8759 üzenetére
Nekünk a Jacobs kapszula is bevált (a 6-os és a 10-es).
Mondjuk van újratölthető kapszula is itthon, abba meg bármi belemegy, ami a szekrényben van (olyan is a végeredmény)... Közel sem lesz annyira tömény, mint bármelyik gyári kapszula, de legalább a koffeinmérgezés sem fenyeget. (Ahhoz ott az Aeropress... 🤣)
-
goom
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8759 üzenetére
Köszönöm, meggyőztetek, Nespresso lesz.
Használ itt valaki olyant? A kapszula hol olcsóbb, hol érdemes vásárolni? -
tKb.
tag
válasz
RetepNyaraB #8751 üzenetére
Ha már feljött a mérleg téma. Jelenleg az AVC KC803 9.990 Ft és az AVX KC200 pedig 17.990 Ft. Ér 8 ezer forinttal többet az utóbbi esetleg?
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8747 üzenetére
A BT verzióját jelenleg nem kapni, mint új beszerzés, de ha valahol régebbi raktárkészlet van akkor igen. Így lett most vagy 4-5 embernek (köztük nekem is) egyszerre még a BT-s verzióból a héten. Pető bá szervezte a közös rendelést. Azonnal működött a SEP-el és a Beanconqueror app-al is.
@Mr.Csizmás: teljesen egyetértek, ez HC topik, ezért is raktam off-ba. Viszont, mint hasznos infó itt is jól jöhet.
-
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB #8740 üzenetére
25-26k a SEP képes Eureka mérleg az nem annyira vészes, bár ez mindenkinek teljesen szubjektív.
Új hozzászólás Aktív témák
- Canon EOS DSLR topic
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- Futás, futópályák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Akciókamerák
- OTP Bank topic
- Építő/felújító topik
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Dell Latitude 5330 i3-1215U 6magos! - 16GB 256GB 13.3" FHD magyarbill 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3134, 95% Akkumulátor
- PS 5 kontroller // Számla // Garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3103
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest