- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Mobil flották
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
flash- #10753 üzenetére
Szarvasi úgyis szétcseszi a pogácsát, bármit csinálsz vele. Én ha nagyon muszáj ilyet használni, az első cseppek után lekapcsolom, majd pár mp-re vissza és így tovább a shot végéig. Ekkor kevésbé fúr krátert a pogiba. Borzasztó egy konstrukció mindenféle szempontból.
Talán nem tamperelném, de fene emlékszik. 🤮 -
Anubris
őstag
válasz
flash- #10753 üzenetére
Én majd ha egyszer váltok akkor ami prioritás lenne, hogy:
-58 mm
-ha kinyomom a kávé funkciót akkor gyorsabban álljon le ne csöpögjön még sokáig a kávé -legyen benne pid
-nyomás jelzőA Gaggia-t én átugranám, (vagy egy gaggiauno-ra modifikálnám) és Profitec GO-t vennék, csak nem kapható fehérben ez az egy szívfájdalmam van.
-
válasz
flash- #10731 üzenetére
Talán inkább finom. Egy joghurtos pohárból tudsz betöltő tölcsért gyártani akkor nem így fog kinézni őrlés után és könnyebb elrendezni is, ha lekoppintod a pultra (amit nem igazán szeretek, de ennél jobb lesz).
Azt a gyári alu(?) kart én esetleg kicserélném, zéró hőtartása van.
-
-
Anubris
őstag
válasz
flash- #10725 üzenetére
Mérlegek közül amit linkeltél az első van nekem is, problémám nincs vele.
Nagyobb csésze kávé esetén ki kell szedni a csepegtető tálcát.
Méretben szélesebb/hosszabb mint a dedica ezért vettem egy apróbb változatot is.Ha forróbb kávét akarsz akkor azt tudod tenni, hogy lefőzés előtt benyomod a gőz funkciót, hagyod 4-5-öt villogni majd vissza kapcsolsz az egyik kávé készítő gombra.
-
válasz
flash- #10609 üzenetére
Attól, hogy feketén kéred (nem kérsz bele tejet semmilyen formában), még cukrot kérhetnél bele.. a tejszín mondjuk már kicsit indokolatlan, de gondolom ez a standard kérdés.
(Miközben ezt írom, nem egy speciality kávézó van a fejemben, hanem bármilyen hely, ami árul kávét is.) -
válasz
flash- #10609 üzenetére
Kérjél presszót minden nélkül. Azt nem lehet félreérteni
Amúgy ahol visszakérdeznek a "feketén" elhangzása után, ott inkább nem kell rendelni mégse.Dedica: itt csak kibicként, de ne legyen savanyú azt' ennyi. Én klasszik blendeket, pláne robis vonalon minél alacsonyabb hővel etetnék.
-
cSuwwi
senior tag
válasz
flash- #10529 üzenetére
azt jelenti igen, tisztan minden nelkul, de hogy a cincer hogy ertelmezi az rajta all
ahol mar felszolgalo van, ott a cukor es tej(szin) kulon szokott lenni, kihozzak max. nem teszed bele
kiados bufenel jo ha mondod, de ott is jellemzoen kulon van -
-
Sped
aktív tag
-
kmarci25
veterán
válasz
flash- #10085 üzenetére
Olyat keress, ami közepesen sötét vagy annál sötétebb pörkölés. Ízjegyeknél ne vagy kevés gyümölcs legyen. Brazil kávék jellemzően ilyenek. Amiben viszont tényleg 0 sav van, az a monsooned malabar, épp most van itthon az avx-től és eléggé jó, van vagy 2 centi crema, két hogy hamar eltűnik. Maga a kávé finom, 20g be, 30 g ki, 30 mp alatt.
-
#31639808
törölt tag
Nehéz tanácsot adni. Én nem iszok sötétebb pörkölésű kávékat. Ön helyett én nem tudom eldönteni, hogy önnek melyik ízlik jobban. Ha a sötétebbeket kedveli, akkor Mogina, vagy Santos. Szinte mindegy. Közepesen sötétből én inkább Brazilokat vennék a blend helyett. Van vagy 10 féle. Meg kell venni a legfrissebb pörkölésűt.
-
-
Anubris
őstag
AVX Silvert és El Salvador Pacamara 87p Specialty Pörkölt kávé 125g-ot vettem mikor megvettem a Dedicat. Egyik sem ízlett.
A specialty nekem nagyon hasonlított a Pacificaffe - La Piazza-ra.
De a Pacificaffe-k sem jöttek eddig be amiket kostóltam.
Ha minden elfogy akkor a következő próbálkozásaim a Kapucziner lesz sztem, Velencei gondolások meg a többi amiket szoktak itt ajánlani, illetve a pallyotzcoffee.
Most olaszból hoznak nekem Illy Ethiopa meg Brasilt.
-
Ne töltsd túl, az sose jó. Ahogy Goom írja: ráteszel egy 100Ft-ost a tamperelt pogira és felhúzod a kart. Ha látszik a nyoma, de nem merül el, az a jó. Ez minden babnál más mennyiséget jelent, de könnyű kitapasztalni. Általánosan sötétebből kevesebb kell (akár egy grammal is), mint világosabból, ugyanolyan térfogathoz.
Ha hosszúra eresztett ital van a videóban, az feltehetőleg vagy más kosárméret (18-20-as), vagy világos pörkölésű bab. Az 1:2-1:2,5 aránnyal nem lőhetsz nagyon mellé az esetek nagy százalékában. Minél "klasszikusabb" az alapanyag, annál inkább érdemes a rövid oldalra célozni.
-
Az őrlő kés kopik, állítani kell. Ez ilyen.
A kv folyton változik, nincs két egyforma pörkölés - àllítani kell.Az, hogyan néz ki a pohárban, nekem teljesen mindegy. Ha neked fontos a krém, robusztàs presszó blendeket vegyél, esetleg arabicából malabart. Ivás előtt pedig mindenképp keverd át kiskanállal, hogy a csapolási rétegek elkeveredjenek. Az ízre kell koncentrálni; ha az finom a többi teljesen lényegtelen 🤷
Jó kv nem keserű, nem savanyú. Ha specialty vonalra rákapsz, ott át kell állítani az ízlelőbimbókat egy savasabb ízélményre (nem savanyú!!), ennyi. -
Ha tudsz menni finomabb felé, akkor rajta! Ameddig savanyú, addig nem túl finom az őrlemény. Mikor elkezd keseredni (pedig mondjuk gyors a lefolyás is), az már sok - és rossz az alapanyagod 🤷
Kapuczinernél azért van szórás alapanyagban, én azt vettem észre. Gyengébb alapból pedig nem lesz magas Déva vára.
Ja és a brutál tamperelésnek nincs értelme, mert szinte biztosan félrenyomsz közben. Erről van komolyan dokumentált kutatás; meglepően lefolyásfüggetlen a tamper erő. A minősége azonban nem az. Ha megáll a tamper, mert betömörödött az anyag, nagyjából kész is vagy. Felesleges izmozni, függőlegest igazgatni, tekergetni, rányomni, ütögetni pláne.
Igazából a rugós tamper egy príma fejlesztés, áldassék a neve aki először kitalálta. Van olcsó aliexpresszes is. Egy rusnya változót teljesen kivesz a képből. -
kmarci25
veterán
Szerintem olcsóbb nincs. Hasonló árban vannak: Pacificaffee La Piazza, vagy PallYotz Hello, Sicilia, de az már drágább. Illetve korábban még a Goriziana Grand Cru ajánlották, azt én nem próbáltam, ráadásul azt hallottam, hogy mostanában romlott a minősége.
-
Nálam kb 1-2 évig volt Graef, aktív használatban kb 1 évet, ezalatt egyszer levettem a tartályt és kiporszívóztam.
Tényleg teljesen felesleges, a következő őrlésnél ugyanúgy ott marad az a 2-3-5g pangó szanaszét; ráadásul nem túl acélos anyagokból van, kár kockáztatni hogy valami eltörik..
a kávé nem lesz tőle jobb ha gyakran van tisztítva -
-
#64905664
törölt tag
Szia.
Nekem a cm 702 van de szerintem egyforma felülről. Ilyen probléma után másnak már leírtam hogy jártam de azt mondta ő jól rakta össze.
Tehát: még tavaly amikor kotyeszhoz őröltem vele én is szétszedtem és nem jól tettem vissza a kúpfogaskerékre a kosarat. Rögtön pelyvát darált nem tudtam hova legyek, de felraktam a kotyogóval majd a kávé ki robban felül rám és a falra, nálad is hasonlóak a tünetek (gyors lefolyás). Átnéztem a haszn.ut, és rájöttem, hogy a tetejét ugye visszahelyezéskor a jelöléssel hátul tesszük vissza majd a kosarat én visszaforgatás után tettem rá ez volt a baj. Rátettem a tetejét, majd még jelölés hátul módban tettem rá a kosarat utána forgattam vissza a beosztásokat és rögtön jó lett és azóta is, már nem használom de tavaly még szedtem szét tisztítani és így többé nem lett vele probléma. Ez is egy lehetőség. -
kmarci25
veterán
Ha a kosár tövénél, akkor vagy a tömítés nem illeszkedik, vagy hibás, vagy nincs elég szorosan ráhúzva a kar. Ha kosár alján, akkor a tömörítés hibás. Nem tudok youtube-ot linkelni, de keress rá: puck preparation (James Hoffman, Lance Hedrick). Hoffman pl. 20 percet beszél róla.
Valószínűleg apróbb rögök vannak az őrleményben ezért nem teljesen egyenletes az ellenállása, a víz meg arra megy, amerre a legkönnyebb. Nekem egy rugós Normcore tamperem van, plusz egy wdt tool, ezekkel mostanában sosincs spricc. Korábban gyakran előfordult, de még mostanában is, ha nem figyelek eléggé.
Ja, hogy az ital 32 g. Értem.
-
kmarci25
veterán
Hol spriccel? Ha a kosárban, akkor rossz a tömörítés (tamperelés). Szerintem a 30% robusta adja a jelentős mennyiségű cremat.
32g őrleményt teszel a kosárba?Mekkora az a kosár? És mennyi a kávé? 32 g őrleményből 32g kávé?
xcvbxcvb: nekem sealpod van, párszor használtam, nem tetszett.
Arra nem emlékszem, hogy beragadt volna.
-
#85578752
törölt tag
Emiatt inkább panaszkodni szoktak, hogy döglik a kávé, finomabbra kell állítani az őrlőt, a panasz oka, hogy nem minden őrlőt lehet már finomabbra venni.
Megváltozik egy kávé ha finomabbra van őrölve, más aromák tűnnek elő, kontrasztosabb lesz, rövidebbre főzve is könnyebben kioldódik.
Kávéfüggő hogy túl finomra véve befullad-e, egyik összetevője ennek a frissesség, hogy mennyi széndioxid szabadul fel a főzés során. -
-
-
Sped
aktív tag
Nekem most 2 pozival a Fine felé van rakva és abban a legfinomabb fokozatban használom. A 40-es skálán belül pl. a 10-es vagy 5-ös között ha megveszek se láttam különbséget, persze biztos van... a 40-es és az 1-es között már látok.
Egyébként látszólag semmi nem akadályozza meg, hogy -3 vagy +3 poziba is kalibrálja az ember (nincs semmi ütköző, simán oda lehetne csavarni), de hát nem mertem még, mert elvileg csak -2/+2 tartományba tanácsolja mozgatni.
-
-
-
inf3rno
nagyúr
1-2kk háztartási citromsav 1 teli tartály vízhez, nagyjából ennyi kell neki. A szer, amit használsz allergén, egyébként oldania kellene annak is a vízkövet. Sosem mértem grammra, hogy mennyi vizet ad a gép, most éppen szétszereltem, és szünetet tartok, úgyhogy ez ma sem fog megtörténni.
-
Mindkét linken az összes kép és hivatkozás szerint századgrammos, nem értem mi a gond. Viszont nagyon kicsi. Én a merlegaruhaz.hu-ról venném a labormérleget, talán még picit olcsóbb is, de kétszer ekkora a felület. Linkeltem már itt valahol feljebb, keress rá. Illetve az enyém viszonylag pontosnak mondható, ezt meg itt nem ismerem, de volt már hasonlóm és több tized grammot mászott jobbra-balra - ez egy 0.01g mérlegben elég fos
-
Sped
aktív tag
Lungo amikor forró vízre ráereszted a presszót/dupla presszót, americano amikor a presszó/dupla presszóhoz hozzáöntöd a forró vizet (bár azt hiszem ezt láttam már YT videókban fordítva is elnevezni). Nekem 1 dl forró vízzel működik, ennél több már nagyon hígítja nekem. A forró víz nem tudom mennyire kell forrónak lennie, én felforrás előtt szoktam lekapcsolni vízforralót.
#7253 konzumpro Köszi, akkor a Cremával teszek egy próbát majd.
-
-
cSuwwi
senior tag
Ez alapján számolhatsz:
A hosszúkávé (lungo) 1:3-as, nem annyira intenzív, talán a tripla espressot keresed, csak ne üssön ki a sok koffein
Első oszlop a kávé (g), második a víz (g) utolsó oszlop ami lesz (a csillagozás jelentése alul)De majd a szakik megmondják a tutit.
-
Gyakorlás. A tejkrém öntés nehezebb
Ha fosnak tűnik a tamper küldd vissza. Elvileg eléggé képtelenség eltörni; ha nem így érzed akkor rosszat ajánlgattam, sajnálom és vegyél drágábbat. A fa nyelű avx nekem nagyon stabil volt, csak akkor még pont fele ennyibe került 🤷
Illetve nem véletlenül tanítják, hogy az alkarod pont úgy álljon, ahogy a tamper nyele: függőlegesen. Három ujjad támaszkodik a tamper testén közben. Ha ez megvan, 10 nyomásból tuti látod merre szoktál félre tolni. Utána már csak ellenkezőleg kell törekedni :)
-
iatti
aktív tag
-
Sped
aktív tag
Én ma kezdtem használni ezt a botomless-t, hát jóval nehezebb, sztem tamperolni se tudok jól, eddig ez ugye kevésbé volt gond, de gyakorlok még. Csatornásodik a pogácsa, mert látok ilyen spriccolást az alján, és gyorsan átlátszóvá válik a lefolyás.
-
Sped
aktív tag
Gombnyomástól érdemes mérni, úgy rémlik ez a konszenzus.
Nekem ilyen mérlegem lett, teljesen jó, még stopper is van rajta,nem kell külön méréssel vacakolni.
Nekem az ESE podokkal van bajom - legalábbis amiket eddig rendeltem - mert ott iszonyú lassú a lefolyás, sztem túl finomra vannak őrölve. Dupla presszót nem lehet belőlük csinálni. Mondjuk 7,5 grammból lehet nem is érdemes... csak úgy hozzászoktam a hosszabb kávékhoz. -
46-48mp nagyon hosszú lefolyás, hacsaknem valami világos afrikai fut. Nem véletlenül mondom a 25-30 belövését. Azért keserű és penészes, mert túloldott az ital. Mérleged van már? Anélkül sötétben tapogatás van. Fix bemenő mennyiség kell és törekvés a jó előkészítésre. Látom spriccel is rendesen; nem egyenletes az őrlemény ágy. Illetve valszeg túl finomra őrlöd és csatornásodik.
-
Agyári műanyag nem jó semmire, még egyszer írom. Spórolós méret, eltorzul 100 kv után és felkunkorodik a talpa, egyenetlen fos. Vaterán meg fene tudja mit kapsz. Avx legolcsóbb verzió. Ha nem jön be visszaküldöd. A 3 tized mm majdnem biztosan nem számít semmit. Én az 58-as VST kosárhoz 58,6-os tampert használok.
Sajnos egy igazán jó tamper ennél jelentősen drágább. Pl. nincs lecsapva az éle, mint az olcsók esetében. De a műanyagnál bármi jobb.sz.zs.@ azt állította van neki, bár nem láttam saját szemmel.
-
-
Valami nem kényes babbal érdemes "tanulni", ami nem büntet, ha nem tökéletes. Arabicából valami brazil, esetleg indiai, vagy alacsony robuszta tartalmú, minőségi fajta presszó blend (nem bolti, ha jót akarsz és nem azért mert sznob pöcs vagyok, hanem mert nincs elég összehasonlítási alapod rá, hogy mikor csesztél el valamit és mikor volt esetleg döglött az anyag).
Cél legyen az 1:2 arány 25-30mp tartományban, hőfokot érdemes utoljára piszkálni, őrlő állítás az alap megoldás.Az előkészítés kritikus fontosságú, de ebbe sajna kilométert kell tolni, mint a tejhab készítésbe. Tehát az elmélet 3 sor, a gyakorlat meg egy év...
-
Digitalpimp
senior tag
Nekem úgy dereng, hogy áramlásmérő van benne, a folyadék mennyiségét méri. Nekem a vízhő meg a vízkeménység most mindkettő középső állásban van. Két hete Laica normál bifluxal szűrt vízzel töltöm. Augusztus végén vettem, átlag napi 3 kávét nyomok vele + az öblítések, eddig még nem jelzett, hogy vízkövezni kellene.
-
“szebben folyatja bele a karba a kávét illetve fémház miatt nincs statikus feltoltodes”
Ez egyik sem igaz, de mindegy… azért nincs sztatikus feltöltődés - mint ahogy írtam is - mert van benne egy lemezke ami ezt megoldja, viszont jó pár gram kávét ez visszatart ami ott döglődik bent. -
Sped
aktív tag
Én olyan tanácsot hogy milyen kávéhoz mi a jó, nem tudok adni, de az biztos, hogy tud finomra őrölni, tehát presszóhoz jó lesz. Én a gyári kalibráció mellett 12-es fokozatot használok most, ahol az 1 a legfinomabb érték, nekem ez így most jó. Persze kísérletezni kell. Gondolom kávétól is függ. Meg ha belenyúlsz ahogy itt kolléga linkelte lejjebb, akkor még sokkal finomabbat is tud valószínűleg.
-
-
Digitalpimp
senior tag
Spáros DeLonghi akciós? Ami a 785-ös géphez van gyárilag, szerintem teljesen jó. Mondjuk én csak 1 hete használom, szóval annyira nem mérvadó. Viszont szerintem egy tamper nem űrtechnika, szóval nagyon nem lehet mellélőni vele.
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat!
Akkor azt a csillag tömörítőt nem erőltetem. A szűrőt meg azért kérdeztem, mert a 685-höz 51mm-es magasítót szoktak venni, de én a 785-nél 53mm-t mértem. Vegyem az 51-est, az a biztos?
-
-
cSuwwi
senior tag
mindegyikben marad valamennyi pangó
nekem 702 van, és ki tudom szedni belőle amit belerakok, csak kicsit pofozgatni kell
attól függ hogy használod, én csak akkor teszem bele a kávébabot amikor őrölni akarok (nem tartom a tárolóban), így addig darálom ameddig megváltozik az őrlő hangja, amikor már elfogyott az őrölnivaló.
ha töltesz a tárolótartályba akkor meg nem fogod észrevenni -
cSuwwi
senior tag
igen, ha ihatót szeretnél
vagy cm 800 van 47k-ert az emagnal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett +128GB SanDisk SD
- DJI Mini 3 Fly More Combo drón szett
- DJI Air 2s drón szett megkímélt állapotban, kofferrel
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +2db táska
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest