- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- A Samsung bemutatta a Galaxy XCover 7-et
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Asus Zenfone 8 - komplett kompakt
- Elhagyhat egy kamerát a Galaxy S25 Ultra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: MSI Cyborg 15 - Tényleg Kiborg.
- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
Hirdetés
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
Nem megy az S25 Ultra 3x-os zoomkamerája sehova
ma Ice Universe záfolja a minap felröppent híreket, marad a négy kamera.
-
Fizetős formában tér vissza a Wayfinder
gp A készítők átdolgozzák a korábbi free-to-play játékot, az új korai kiadás júniusban érkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
"mivan ha egymásután 4-5 adagot akarok lefőzni de nem akarom 2 adagonként cserélni a kávéörleményt a szűrőben, stb.." remélem itt nem arra gondoltál, hogy lefőzöl egyet majd anélkül, hogy friss kávét raknál be úgy készítesz még egyet. Ha 5 adagot akarsz készíteni akkor bizony annyiszor kell őrőlni, tamperelni stb.
kávédaráló:
milyent ami jó ár érték arányú érdemes megvenni? (10-20e között van e már?)
kézi van, hario vagy használtan graef 702. Az a bosch nekem inkább tűnik mákdarálónak.[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
senior tag
Állítsd magasabbra a hőfokot. Főzz át két hosszút üres nyomásfokozón hogy átmelegedjen és stabilabb legyen.
-
őstag
Hoffmannak van egy videója, amiben némi kávé pazarlás árán megmutatja, hogy az ilyen propelleres darálóval hogy lehet picit javítani az egységességen. Az ötlet nem rossz, sosem próbáltam, mert mire megtaláltam ezt a videót, már megvolt a Graef
"... and I hope you have a great day!"
-
looser
addikt
Ennek a listának az elejéről ha választasz, nagyon az sem megy mellé, ha most nincs pénzed egy 35e Ft-os darálóra. Ezek már őrlőkövesek és van rajtuk úgy 10-20 fokozat (a CM702-nek 24), jó eséllyel lesz megfelelő eszpresszóhoz is.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
őstag
szia,
a nyomásfokozó nélküli szűrő mellé friss szemes kávéra és egy őrlőre is szükséged lesz, hogy valóban finomabb kávét tudj készíteni - bolti őrölt kávéval nem lesz sikered
én anno ali-ról rendeltem, fb csoportokban néha fel szokott tűnni ilyen szűrő.
[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
bele lehet tenni gond nélkül, csak akkor nem látod a lefolyást és az esetleges előkészítési-tamperelési hibákat - ellenben nem fog szanaszét fröcskölni ha mondjuk nem elég friss a kávé, nem megfelelő az őrlési finomság, a tamperelés stb.
szóval kezdésnek elég a kosár, friss kávé és őrlő (általában Graef a belépő szint).
"... and I hope you have a great day!"
-
cSuwwi
aktív tag
Ha espressohoz extra vizet adsz a végén, akkor abból americano lesz (a víz mennyiségétől függően)
Én úgy szoktam "hosszú" kávét csinálni, hogy az 1 adagos kosárhoz a 2 csészés megoldást választom, akkor több vizet tol át az őrleményen, bár nálam állítható az átfolyás hossza illetve kézi mód is van.De majd az okosok megmondják a tutit.
-
őstag
alapvetően az őrlemény mennyiségének és a végeredmény mennyiségének aránya határozza meg, hogy milyen kávét készítettünk ezek nyilván nem kőbe vésett számok, de egy espresso az nagyjából 1:2-1:2.5 aránnyal készül (10g őrlemény -> 20-25g kávé).
A hosszú kávé ilyen 1:3-1:4-es arány lehet (nem googleztam ki sry), de a lényeg, hogy nem csak forróvízzel felöntött espresso (az talán az americano), hanem egy hosszabban főzött espresso.
Így nem felvizezve van a kávé, hanem tovább kivonatolva, magasabb koffein tartalommal.Válaszolva a kérdésedre: megmérném mennyi fér a kosárba (kb 15-17g), megmérném mennyi folyik ki az 1-es és 2-es programmal, majd ha még mindig nem jött le a kívánt arány, akkor fent hagyva a kart megnyomnám mégegyszer a megfelelő gombot de van egy olyan érzésem, hogy alapból hosszúkávét fogsz kapni
"... and I hope you have a great day!"
-
őstag
mennyiben más ez, mintha mondjuk 10másodperccel tovább készülne elsőre?
mérj meg mindent, kóstold meg - próbáld ki koxx által írt módszert is, aztán meglátod hogy ízlik jobban.
ha jól látom bármikor megállítható a gép ha megnyomod mégegyszer a gombot, szóval nem csak az a két program van. legalább gramm pontos mérleg kell még mint abszolút minimum (a Lidl-s használhatatlan), később egy 0.1g pontosságú kötelező.
"... and I hope you have a great day!"
-
RetepNyaraB
veterán
Innentől fontos az előkészítés. Nem mindegy az őrlés szemcsemérete (próbálgatás indul), jöhet a rögtelenítés és tamperelés művészete (gyakorlás sok) :)
Célunk ugye az első csepptől számított 25-35mp-en belül lefolyt ital (klasszik presszó esetén inkább a rövidebb), 1->2 arányban. Mindez spriccelésmentesen és egyenletesen terülve, hamár pucér kar. ☝️"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
őstag
A Graef már a postán van, vagy még nem rendelted meg? Lehet megvárnám amíg odaér, a propelleres darálóval nehéz lesz..
tegnap megvettem a jófogásos Mazzer SJ-t, ezzel szerintem kiiratkoztam a kezdő topikból - nem azért, mert annyira értek hozzá, de ezekkel a gépekkel már csak én lehetek amatőr
de érdemes volt végigjárni az utat (belépő DeLonghi, Graef, Gaggia Classic, Mazzer ebben a sorrendben); ha elsőre megveszem a full szettet valószínűleg kevésbé értettem volna meg a témát.
plusz úgy döntöttem, hogy jövőre egyszerre max 1-2 féle speciality és 1 féle klasszik kávé lesz, lehet megtartom a graef-et a classicra most mindig 3-4-5 féle speciality kávét tartok, a folyamatos váltogatás-kóstolgatás csomó pazarlással jár, amit szeretnék elkerülni (és igen, ebben már a SJ singleDose jellege is segíteni fog, de a sok állítgatást is szeretném elkerülni).[ Szerkesztve ]
"... and I hope you have a great day!"
-
iatti
aktív tag
nekem gaggia van,de gondolom ennél is kb úgy működik a dolog. minden kosárnak van egy optimális töltöttsége. ez a 7g nekem nagyon karcsúnak tűnik. nálam pl most 17.5g-ból készül 35-36g kávé. és ez egy adag lefőzésnél meg inkább a súly arányok legyenek az elsődlegesek,és ahhoz nézd meg hogy mennyi idő alatt jött le. ha egy arányt kigondoltál, 1:2vagy 1:2.5, max1:3, ezt mindig tartsad. a lefolyási idő csak másodlagos.
-
RetepNyaraB
veterán
Gyári?
Gondolom ráteszed a szűrőben a kv pukli tetejére nem?
Ártani nem fog; javíthatja a vízterítést. Tapasztald ki. Szoktunk használni vagy aeropress papírt, vagy hasonló, de fémhálós szűrőt ugyanilyen célra, illetve védi a felcsapódó dzsuvától a felsőszűrőt."I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
RetepNyaraB
veterán
Presszó blendeknél, főleg ha robusztás, inkább rövidebb idő és kisebb arány. Tehát 25-30s 1:2 nekem a szimpatikus. Az időt viszont a pohárba cseppenéstől számítom. Ideális esetben ez indítástól számolva 5-7s után következik be.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
Dorian
félisten
Nem tudom, nem szoktam az árakat nézni.
Egyszerűen főzhető, nem savas, atom crema-s pl. az india monsooned malabar. De nem kilós kiszerelést vegyél, az 3/4-e után már tuti elkezd dögleni, hiszen mindig nyitogatva van. 1/2 kilós kiszerelés még oké lehet.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
waxos
csendes tag
Rápróbálhatsz a Metróból a saját márkás Rioba gold vagy platinum kávéra, illetve szintén Metróból vagy a Müllerből a barna zacsis Lavazza Crema e Aromára is. Ezek sötétebb pörkölésűek, klasszik kávéhoz teljesen jók. Általában van belőlük relatíve friss pörkölés is, a hátrányuk, hogy csak 1kg-s csomagolásban léteznek.
-
RetepNyaraB
veterán
-
RetepNyaraB
veterán
Soxor volt téma, de lásd kivel állsz szemben:
Ha van 250g szelepes, visszazárható kv zacsid az a legjobb és be a hűtőbe. Ha nincs, akkor én befőttes üvegben tenném el, amennyi teljesen megtölti, de minél kisebb kiszerelésben. Azért minél kisebb, mert mikor nyitogatod az oxigén hamar kikezdi a babokat. Ha nincs hely a hűtőben akkor sötét, hűvös helyen is jó. A konyhaszekrény általában nem ilyen hely.Szerk.: Esetleg simítózáras zacsi is jó, ha rendesen szigetel lezárt állapotban. Mikor nyitogatod legyen függőleges és ne kotorássz benne vadul. A kv-t kanállal szedd ki, ne öntsd. De lehet, hogy ez már túmáccsinformésön
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
markussandor
senior tag
Bennem is felmerült a helyes tárolás kérdése, a gugli ezt dobta ki többek között: [link]
Idézet: "Hűtőben egyáltalán nem javasolt a tárolása, hiszen, amikor kivesszük, a hőmérsékletkülönbség miatt be fog párásodni, a kávészemek pedig magukba fogják szívni a nedvességet, ami megint csak minőségromláshoz vezet."
Én egy csatos üvegbe tettem, akkora adagokat, ami egyszerre belefér a gépbe. Mondjuk ez csak kilós kiszerelésnél érdekes nálam, a 20-25 dkg-os kiszerelés egyszerre belemegy a kávéfőzőbe. -
RetepNyaraB
veterán
az a daráló dióra jó legfeljebb, kávéra nem. Mármint persze leőrli, csak nem lesz két egyforma shotod az életben vele és ami lesz az is legjobb esetben a szódával elmegy kategória. Sajnos őrlőre költeni kell. Szoktak feltűnni használtban Graef cm702 példányok, mint legkisebb közös nevező.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
-
nagyúr
Elmondom neked, hogy Auchanban igen kusza akciók vannak. Ki lehet fogni kerge akcióban egy hónappal gyártás után beesett kávét. Múltkor is belecsúsztam egy Lavazza akcióba! Ezt a mázlit!
Illetve dehogy!
Az egész polci készletet átforgattam!Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
Mr.Csizmás
Topikgazda
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
handrash
őstag
Az örlési időt úgy állítsd be, hogy a kávé kb. 30 másodperc alatt jöjjön le.
Nem tudom milyen kávézót próbáltál, de normális helyen egy espresso nem lehet híg. Amit én otthon készítek annak a krémje simán megtartja a cukor egy részét...
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
-
RetepNyaraB
veterán
Ha kizárjuk, hogy nem húztad meg rendesen a kart és a tömítés ereszt, akkor egyrészt a Dedica fix 15bar nyomással működik, amit nem lehet tudtommal sehogy kisebbre moddolni és az nagyon sok. A standard presszó 9bar, de az újhullámos arcok 6baron is nyomják és akkor még az 1-3bar előáztatásos pettingekről nem is beszéltünk.
Ettől már hajlamos csatornásodni.Másrészt az előkészítés kritikus fontosságú. Ha az őrlemény eloszlás nem egyenletes, és\vagy ferde valamelyik irányban (nincs vízszintben), akkor spriccelni fog. Jobb esetben csak nem egyenletesen folyik (nem teljes felületen).
Kvázi ingyen javítható a helyzet egy házi wdt-tool segítségével: borosdugóba beleszúrsz legalább 5 db 0,3-mas rugós végű akupunktúrás tűt (ez filléres tétel, százas csomagban árulják neten). Ezzel valóban akkurátusan el lehet oszlatni az őrleményt tamper előtt a kosárban. Sok tyúb okítás létezik rá.
Wdt után nem javaslom a kosár asztalhoz ütögetését (előtte se, legfeljebb óvatosan oldalról, hogy elterüljön a cucc), sem a túlzottan pepecselő tamperelést; egyenesen lenyomod, esetleg csekkolod oldalról kosárban a dildóval, hogy ferde-e, ha muszáj korrigálod egyszer és kész.
[ Szerkesztve ]
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest